Първа к(л)опка по трасета на “Южен поток”

Леко разминаване в „заварката” между Европейския съюз и Русия се получи днес при символичното първо заваряване на началната тръба на газопровода „Южен поток” в руския черноморски град Анапа. Защото руският президент Путин, говорейки от името на Европа, заяви следното:

„Това събитие е важно не само за руската енергетика, но и за цялата европейска енергетика. Днес пристъпваме към практическата реализация на един от най-големите инфраструктурни проекти – изграждането на газопреносна система по дъното на Черно море”.

Агенция Ройтерс определи обаче целта на газопровода като стремеж на Русия да „запази доминиращото си положение на европейския газов пазар”. Най-дългото сухоземно трасе по пътя към запазването на този монопол е българската територия.

И макар това да не се съобщава в доминиращите българското информационно пространство медии, истинската новина, извън суетнята на европейските фирми, въвлечени в проекта, е че на церемонията не присъства еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Не защото не е бил поканен, а защото е отказал, като посочва уебпорталът EurActiv, цитиран от Kafene.net.

Познайте дали демонстрацията на Йотингер не е свързана с очакваното влизане в сила в страните от ЕС на третия енергиен пакт, който ще принуди „Газпром” ( разследвана и без това от ЕК в момента за монополни практики) да се откаже от едноличната си хегемония и да допусне до същата тази тръба други снабдители, освен себе си. Което обрича „Южен поток” на неефктивност от гледна точка на Русия и съответно- на провал като цяло.

Къде сме ние в тази скрита ( от българската публика) картинка?

Разкри ни я неволно донякъде на 3 декември Дойче веле в интервю с вицепремиера Цветанов, който се озова в САЩ на рекордно дълго посещение само 3 дни след като Борисов с подписа си даде на практика зелена светлина на руския проект „Южен поток” на 15 ноември.
Дойче веле към Цветан Цветанов:
Имахте ли някакви разговори по въпроси на енергийната сигурност? Имахте ли реакции за включването на България в “Южен поток”? Знаем, че САЩ винаги са изразявали критичната си позиция за този газопровод.
Цветан Цветанов :
По принцип бяха маркирани и тези теми, защото те са част от сигурността на една държава, но водените от мен разговори не бяха с подобна насоченост. Така че не бих искал да навлизам в тази проблематика. Детайли предполагам ще бъдат дискутирани на срещата с президента Обама”.

Или „предположението” на Цветанов е било доста фриволно ( вярвате ли в такова чудо?), или самият Бойко Борисов не знае какво прави дясната му ръка( вервайте, ако искате), или пък премиерът ни направо ни е излъгал. Защото в интервюто си за официозната ТВ 7 след срещата си с Обама в Белия дом българският премиер категорично отрече часове по-късно след интервюто на Цветанов въпросните „детайли” за „Южен поток” да са били тема от разговора му в Овалния кабинет.

Позволявам си да повярвам обаче на Цветанов- не по принцип, а в този конкретен случай.

И така, питам отново: къде сме ние в тази (скрита от нас) картинка?

Ами крием се зад кирката, която Борисов заби в гърба на ЕС с първата к(л)опка, станала възможна поради руския натиск на податливата българска почва за нещо, което се предполага, че трябва да постави на колене заобиколената от „Южен поток” непокорна на Москва Украйна в угода на Кремъл и да разоре българската територия на цели 540 километра дължина – срещу хипотезата България да получи някаква (неизчислима и химерна към днешна дата при бурните промени в ценообразуването в търговията с природен газ напоследък) печалба от транзитни такси след 15 години или доста повече години.

На 1 декември, в навечерието на визитата на Борисов в САЩ, на въпрос на агенция „Фокус” към американския експерт от български произход Алекс Алексиев защо правителството в София избърза да легитимира „Южен поток”, вместо да изчака развитието на събитията с влизането в сила на третия пакт, г-н Алексиев отвърна многозначително: питайте българското правителство.

Това и правя. Питайте и вие, ако изобщо ви дадат думата в държавата, в която управляват гражданите с кирките, претендиращи да ни развиват по европейски.

10 мнения за “Първа к(л)опка по трасета на “Южен поток””

 1. Господин Инджев, не виждам здрав смисъл в строежа на Южен поток. Айде, за нашите патриоти (нали знаете, че у нас не може да си патриот, ако не обичаш Русия)да не говорим, толкова им е акъла. Не разбирам позицията на Путин, не може да е толкова тъп.

 2. В репортажите по телевизиите не ведях българския трикольор върху тръбата. Така ли е било в действителност?

 3. Тръбата ще минава през територията
  на страни членки на НАТО.
  Путин е глупак.Изгониха го от Украйна.Ще го изгонят и от Европа.
  Америка се очертава като най голям
  производител и износител на енергия в света!

 4. До СОТИРОВ:
  Здравейте!
  Не е толкова тъп, просто е в “цуг-цванг”. При индивиди от неговата порода рано или късно настъпва ситуация, при която изпускаш изпод контрол събитията и те /събитията/ започват да те водят – най-често стремглаво надолу. Така е било и с Ленин и Сталин, така беше и с Хрушчов и Брежнев – спомнете си.
  Наистина жалко за мужиците, но Русия не я чака нищо добро и Путин го знае. Вгледайте се в лицето му, когато го дават по ТВ – ще забележите, че напоследък доста се е променило. Геополитическата обстановка го превръща в макбетов герой:
  “И толкоз съм затънал в кръв, че
  не мога вече да се върна,
  ни да изгазя без да се обърна!”
  У.Ш.

 5. Поредната клопка на Русия, в която скочи бб, сякаш не го интересуват нито ЕС, нито народът, и сякаш си е стегнал парцалите да се изнася и краде като за последно.

 6. Ще си позволя един коментар,който много не се вписва в картинката(другите коментари),но все пак.Гледах церемонията по подписването на договора за Южен поток,не толкова от гледна точка на икономическа изгода за България,от колкото като фен на футбола.Исках да чуя дали Газпром ще става спонсор на ДПФК Левски.Да,потвърдиха го и с това затвърдиха убеждението ми,че ДПФК Левски е бил и е отборът на всички власти.

 7. Два са основните аспекти в статията и в коментарите:
  – поведението на Русия ;
  – поведението на България.
  1. Руското правителство действа, подтиквано от личните интереси на неговите представители. Личните приятели на Путин строят газопроводите и всичките техни елементи. Това означава, че те ще приберат печалбите от строителството. Някъде в средата на тези схеми е и самият Путин. Нали сега вече е ясно, защо руските проекти са в пъти по-скъпи от европейските. Това се отнася в пълна сила и за атомните мощности. Сега се строи, сега се печели. Политическите постове се сменят, а парите – остават.
  2. Руснаците са печени политици и си плетат паяжината майсторски. За разлика от нашите любители. Забележете, че само в бившите републики на СССР и в България техните номера минават. Просто те умело използват слабостите на местните политици, и дори не само слабостите, но и престъпленията, които те са извършвали (имам предвид местните лидери). Така ги вкарват в своите схеми. Жив пример за това беше Украйна и предишният премиер Юлия Тимошенко. Тя така се беше забатачила в далавери, че не можа да избяга от руската прегръдка. След това на нейните противници беше много лесно да я обвинят и да я осъдят, нищо, че ЕС обяви процеса за политически. Той пак си беше политически де, защото същите далавери, направени от свои хора минават безнаказано, а тя беше сериозен конкурент на сегашните управляващи. Точно същото направи обаче в същото това време и българското правителство – това на Станишев. И Украйна, и България се набутаха да плащат на руснаците най-скъпата газ … по братски. Само че Тимошенко беше притисната от руснаците, а нашите го направиха за собствен кеф… и най-вероятно полза. Пък може и те да са били притиснати – да не би да са чисти душици.
  Сега като гледам поведението на Боко и Цоко, си правя извода, че и двамата са хванати за …. заради престъпления или за други разни далавери от руснаците и двамата нашенци ще играят по руската свирка докато не бъдат махнати от властта. Още повече, че в България може да се види конкуренцията между доста партии за спечелване на руската благословия. Ако не бяха двамата клоуни, други щяха да подпишат договора. Тъй като гледам и БСП, и ДПС, и ГЕРБ, и АТАКА, и другите нови кандидати като Кунева, само обявяват стремежа си да водят независима политика, но не могат да се отделят от руските, комунистическите и левите “ценности”. Защото за най-голямо съжаление, политическото “ляво” у нас се отъждествява с “комунистическото” и с “руското”, а не със синдикалното и социалното.
  Но да не забравя да напомня – за всичко е виновен Иван Костов!

 8. Тео, много точно обяснение за “лявото” у нас, нищо че ГЕРБ се правят на десни. Поздравления!

 9. Путин е малко зло човече, което си въобразява, че е лидер на велика сила. Русия е изостанала страна и нито газ, нито петрол ще променят това. Само свободният човек е творец и на това Америка дължи силата, богатството и първенството си буквално във всичко.
  Терзийска

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.