Борисов девалвира триумфалната марка

Обединителните тенденции в синьото пространство тръгнаха на бързи обороти. За няколко дни публични жестове един към друг в това отношение направиха естествените лидери на тази оздравителна вълна Иван Костов и Надежда Нейнски, която днес получи мандат за преговори за формиране на нова партия. Правата й в това отношение са делегирани в Пловдив на форум на масово напускащите СДС привърженици на обявеното в петък Гражданското сдружение „Национален съюз „Единство”.

Злобните коментари на неприятно изненаданите стари и нови врагове показаха, че май са силно и неприятно сюрпризирани от тази тенденция. Но най-измамен ще се окаже самият силов архитект на партийното рушене, предизвикал неволно ново партийно строителство там, където вярваше, че камък върху камък няма да остави, ако не броим дяланите ( по негов образ и подобие) камъни от кариерата в СДС.

Победата на Борисов от 15 май, когато изгерби синята коалиция, ще се окаже пирова. Не е известно цар Пир да е настъпил два пъти мотиката и да е допуснал нова победа, която да унищожи армията му- победоносна, но ликвидирана. Но Борисов го направи, като впрегна силиците на своите протежета далеч над възможностите им в непосилната задача да творят история с номинацията на президента Стоянов, взривила окончателно статуквото в СДС.
Каквото и да докосне Бойко Борисов с вълшебната си бухалчица, то заприличва на гербер- не е цвете за мирисане, а направо „ухаещ” на популизъм дубликат. Успехът му с герберизацията на СДС обаче е на път да стане  илюстрация на предупреждението, че дори и бруталните политически инженери трябва да внимават  какво си пожелават.

Защото самоувереността на политически алхимик, който може да превърне в злато всеки камък ( който си е тежал на мястото досега),е на път да му изиграе лоша шега. Борисов си пожела „марката СДС” като пореден трофей на одрана партия, чиято препарирана глава да му намигва угоднически от стената и …го получи.

Дали обаче това е добре за неговата колекция от рога и копита? Или този път си е направил погрешно сметката, катализирайки отдавна назряващ процес, който нямаше да роди обнадеждаващи за традиционния десен избирател обединителни тенденции без да бъде извървян докрай пътят на разпада, на който акушира грубиянски самият Борисов?

Вълшебната бухалчица на Бойко може и да върши работа при разбиването на противникови политически глави, но определено не е хирургически скалпел, който знае кога да спре да реже от чуждото партийно месо и сега опря до кокала. Тя така халоса остатъчната СДС, че партията се разпадна до степен да остане само марката- онази, до която той се домогваше. Така Борисов ще си получи- с изпразнено от личности и съдържание- агонизиращо подобие на някогашното синьо величие. Толкова изпразнено наистина, че вече се налага да бъдат търсени за поръчките наемници от ариегарда на националистическата „Атака”!

Без да иска Борисов стимулира по парадоксален начин съпротивителните сили на набелязаните за претопяване в неговия казан сини политици, около които вече ври и кипи вълна от обединителни процеси. Както си го знаем, той като нищо ще си го припише като за(слуга), но за тази „услуга” няма слуга, който да му благодари. Готовите да му (у)служат остават да крепят „марката”, а те едва ли са особено щастливи да наблюдават собственото си олекване на политическия кантар и преоценяването на личната им електорална значимост.

Да му е честита марката- никак не е триумфална, но за девалвацията й Борисов допринесе сам. Вече не става и за гербова, а само за герберова.

24 мнения за “Борисов девалвира триумфалната марка”

 1. Да му е честит на Бойко КАБАИБРИКЧИЕВ, барабар с байряка и кокардата /марката/на приелите да бъдат “разбити авари”, щото комай друго от СДС няма да му остане на разположение.
  🙂

 2. Za6to ne mu se polu4ava nai-noviqt nomer na BB?
  Ami za6toto zad SK stoqt realni hora.
  Pomnq kak predi 8 meseca vsi4ki sociologi4eski agencii bez izklyu4enie vijdaha Sinqta koaliciq dogodina v parlamenta.

  TEZI DESETINA PROCENTA SIMPATIZANTI NA SK NE SA SE IZPARILI ZA 8 MESECA, DRUGARI KABA-IVANOV, KABA-STOQNOV I KABA-BORISOV!
  NIE O6TE SME TUK I 6TE GLASUVAME ZA OBEDINENATA DESNICA, A NE ZA RAZEDINITELITE I!

 3. Боцемун така ме изкара извън релси,че започнах понякога да говоря несвойствени за мен неща.Веднъж пред колеги произнесох скверно мнение:Тоя галфон ще ме принуди да съжалявам,че е по-добре на власт да е червенотиквеникът Сергей.

 4. Под една от статиите на Дневник попаднах на следното тълкувание за Борисов:
  ГЕРП – Граждани за Европейско Развитие на Путин. Мисля е в унисон с интервюто ви днес.

 5. Дано тази радост не е преждевременна !!! Критерий за оценка на политическото поведение на всички в дясно е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОДС НАЧЕЛО С ИВАН КОСТОВ.Всяко двусмислие или мрънкане по тази тема ще е доказателство,че съответната личност не става.

 6. Обединението е добра новина. Успех и кураж! Защото от съдбата на СДС стана очевидно, че едно име, марка, празна форма, не чини пукната пара. Затова – смелост!
  Със сигурност не е искал ББ да задейства оздравителните процеси на сините, но стана така. Съвсем като Калигула, Б реши да вкарва последователно ревливо магаре, кон, гугушка в КС и оттук тръгна всичко. Дали пък не са се задействали и оздравителните процеси на крехката ни демокрация?

 7. Не е толкова страшно това,че Борисов и компания девалвираха марката “СДС” ,като се има в предвид факта,че я узурпира най-глупавото ръководство в историята на СДС. / по-думите на Ванъо Шарков/ Страшното е,че девалвират десни ценности и това,за съжаление,не започва с Борисов.Но искрено се надявам “лапването на СДС” от Борисов да е оздравителен процес в дясното политическо пространство в България.И всички дясно мислещи хора трябва да подпомогнат този процес,гласувайки за обединената синя коалиция.Дошло е време разделно и всяка подкрепа е от особено значение.
  Г-н Инджев,поздравления за 11-те милиона посещения!

 8. Чудесно!!! Радвам се, че за много хора вече ще има алтернатива при избори 2013.

 9. Ей,много мъдрости има на този свят.Ето една:”Всяко зло за добро!”ББ направи голяма услуга на десните без да подозира.Нека да го поздравим и да му благодарим.Казано е:”Хитрата сврака с двата крака”в батака!Тези политически недоразумения-Кабагайдов,Марков,Сотиров и това скрито чудовище Петър Стоянов и техните ортаци са бита карта вече.ДСБ трябваше отдавна да спре да прави компромиси на СДС,както настояваха мъдри и далновидни политици от ДСБ.Но все пак макар и късно нещата си идват по местата.Пожелаваме успех на Синята коалиция на изборите през 2013 година!

 10. Удоволствие е да се чете написаното от вас, господин Инджев. Освен че е абсолютно вярно, разбира се:)

 11. Всички се надвикват да критикуват Борисов-Цветанов, а си затварят очите и не виждат нищо лошо за претендиращите да го заместят Станишев – Петков. Сините са една химера, като сами си стрелят в краката. Кунева цепи десните с своя сатър. Става все по ясно кой къде е. Не че Борисов -Цветанов са цвете, но къде са истинските претенденти да оправят България. Честито царство на слугите на Путин, уж “евросоциалисти”, уж Троянски кон. Само месеци ни делят от тях.

 12. Г-н Инджев,
  Ще се радвам да коментирате в блогът си възстановяването на паметника пред НДК. Вярвам, че като човек ангажиран с проблемът “подържане и възстановяване комунистически символи” бихте информирали читателите си, че темата е достойна за протест (каквато възможност може да се реализира на office@sofia-agk.com). Може би на фонът на ежедневните скандали темата не е толкова интересна, но колкото повече хора изразят писменно протестът си толкова по-голям е шансът безумието да се прекрати.
  С Уважение,
  ПК

 13. Predi vreme napisah za “LICNITE”, “BEZLICNITE” i “DVULICNITE” v SDS.lICNITE zaedno s DSB sa otnovo v “SINIATA KOALICIA”, a drugite da hodiat pri Kuneva, Boiko, Sergo i kadeto jelaiat!

 14. Към г-н Глупак

  Пендо, разбрахме “тънкия” ти намек!

 15. Май, този път дяволът си скъса цървулите. В дясно ще се съдаде нова отговорна коалиция. Натам вървят нещата. На хората им писна от ченгета, русофили, комунисти и фалшиви десни като герберите.

 16. Боко от началото на мандата си от обидно по-обидно караше Мартин Димитров “да се еманципира от Костов”, но постигна още по-силно обединение срещу себе си, срещу комунягите и най-вече: КАТЕГОРИЧНО СРЕЩУ АЕЦ “БЕЛЕНЕ”!

 17. А питате ли се , защо всички са срещу
  СДС ? Когато чуя ” СДС беше истинско, когато бях АЗ там” ми е много смешно за изказалият се. А пък желев се бута и той да обяснява, че това трябвало да стане отдавна/след неговите ливади/. ТЕЗИ ГЛУПАЦИ МЕ ПРАВЯТ СИГУРЕН ГЛАС ЗА СДС. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ ДАЛИ ДА ХОДИШ ПО АКЪЛА НА ИЗМЕННИЦИ И ПРОВАЛЕНИ ЛИЧНОСТИ, Е ПРАВИЛНО. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СДС, ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЗИРАЩА СЕ.

 18. Цялата българска политическа класа е толкова абсурдна, че за сериозен човек е неудобно да коментира последните действия на “политиците” от СДС. Ще им напомня само, че на 10 януари 1997г. ние, антикомунистите от улицата, им дадохме властта. Те защо послушаха кукловодите от Държавна сигурност и я предадоха на следващите? Много по-болен проблем днес на България е Боко. При това не с арогантността, мафиотството и бутафорията във властта. Не дори и с безпрецедентното нарушаване на човешките права (подобно имаше само при Гошо Тарабата). Боко е проблемът на България заради извършеното от него престъпление. Полицейски шеф ръководи изключително жестоко политическо убийство, което по смисъла на Наказателния кодекс съставлява тежко военно престъпление. На сутринта ръководилият политическото убийство полицейски шеф прави пълни самопризнания пред екраните на телевизиите. Най-верният бодигард на Тодор Живков с гордост заявява, че всичко е правено по негово нареждане. Негова е заповедта да бъдат изстреляни 15 снаряда по къщата, където се е барикадирал Чакъра (политически затворник и противник на Тодор Живковия режим). Къщата е била разрушена, а трупът на Чакъра напълно овъглен. След няколко дни Българската прокуратура “установи”, че Чакъра се е самоубил. В качеството си на зам. председател на “Съюза на репресираните от комунистическия терор” аз съм се срещал с Чакъра. Той бе прекрасен човек! Е, Едвин, нима аз, който съм свидетел на всичко това и на много други неща свързани с убийството, не трябва да помогна на Станишев, за да го научи Европа? Какво ще спечелят от мълчанието моите мъртви другари?

 19. До Пендо Глупака
  Всеки здравомислещ човек си дава сметка, че ДСБ начело с Костов, и с разширен периметър именно от тези здравомислещи хора, може и трябва да бъде претендент да оправи батака България.
  А управляващи в момента не са Станишев и Кунева.

 20. До ПЕНДО ГЛУПАКА:
  Едно ти признавам – не съм попадал на по-сполучливо подбран ник-нейм!
  🙂

 21. До Пендо Глупака

  Борисов-Цветанов се оказаха още по-големи ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ и от Станишев-Петков…Избирателят бе излъган, че гласува за десни, за реформатори, хора с ново мислене, готови да потърсят сметка на тройната коалиция, на бившия президент Първанов, Доган, Масларова и пр. А се оказа, че потомствените комунисти Борисов-Цветанов взеха властта да реставрират всичко свързано с БКП и клана Живкови!
  Станишев-Петков поне не лъжат, че са десни.
  Явно, г-н Пендо, обичаш да те лъжат и не само да те лъжат… от това което си написал, че нямало друга алтернатива се оказва, че и ти обичаш да послъгваш!

  Алтернативата се казва ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ!!!

  Когато пишете и лъжете, че нямало алтернатива на Бойко Борисов и Сергей Станишев поне не се ли чувствате неудобно да обиждате българската нация, защото каква е тази нация, която не може да създаде алтернатива на една тъпа МУТРА и на един ЧЕРВЕН Боклук.

 22. КИРИЛЕ, от къде ти хрумна, че всички били срещу СДС. Я се огледай, ако махнеш истинските демократи, май че всички вече обичат СДС. Явно са на принципа за умрелия или добро или нищо.

 23. “Чудесно!!! Радвам се, че за много хора вече ще има алтернатива при избори 2013.” !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.