Лиса в страната на чудесата

Не всички чудеса, които стават по Коледа, са приятни за всички, както чуваме от скърцането на зъби по повод „чудото” с възродената на квадрат перспектива пред уж умъртвената синя коалиция. Обявиха я преждевременно за мъртва и се направиха на умряла лисица за аргументите в спора “за” и “против” нейното съживяване – ГЕРБ нямали нищо общо с незаконния лов срещу синята коалиция!

Поне за мен през изминалата седмица стана едно чудо: пожелах си някоя телевизия да се престраши да покаже набралия многомилионна аудитория в интернет клип на датска телевизия, от който се вижда как президентът Обама говори едни и същи суперлативи на различни посетители на Овалния му кабинет. Пожелах си дори това показване да бъде съчетано с липсващия „наш” сегмент във видеото: похвалите към Бойко Борисов, за да се види по аналогия на какво се радват нашите управляващи.

И чудото се състоя в сутрешния блок на Би Ти Ви, сякаш са ме „послушали” . Това ми вдъхва смелост да си помечтая за още нещо.

Между многото незададени медийни въпроси, които си пожелавам да бъдат най-после извадени от забранителния списък, има една „дреболия”, свързана с Георги Първанов.

Нямам предвид темата с мезонетите. Нейните следите са почти заметени, след като цели 6 години нито една българска медия не събра кураж да направи разследване ( припомням, че интервю с моя милост по конкретния казус, заснето на фона на сградата с мезонетите в софийския квартал „Гоце Делчев”, направи екип на Норвежката обществена телевизия, но този клип не беше показан в българския ефир).

Намекът ми този път е някоя медия да се „досети” да попита президента Петър Стоянов дали е вярно написаното от мен в „Президент на РъБъ” за скандала между германския социалдемократ Гернорт Ерлел, заплашил в кабинета на държавния ни глава лидера на БСП Георги Първанов със спиране на германската субсидия за българската столетница, ако не си промени отношението към режима на Милошевич в духа на евроатлантическата политика. Защото именно под този натиск на фондация „Фридрих Еберт”, срещу едни пари, Първанов променя курса на партията си към приемане на членството в НАТО, а България произвежда необходимия за целта политически консенсус, довел съответно и до приемането на страна ни в атлантическата общност. Докато по-късно в разни интервюта Първанов си приписва заслуга, че ни е “вкарал в НАТО” без много обяснения.

Защо Петър Стоянов мълчи толкова години за този факт, оставяйки хората, включително червените избиратели, да пребивават в недоумение и заблуждение относно истинската причина за невероятния за времето си завой на БСП, е въпрос, който трябва да му зададен лично. Но досега все няма кой- както и няма кой да пита за същото Първанов, който направо менти съпартийците си, облъчени на един партиен конгрес със сълзливо ( и в този смисъл- също лъжливо) изявление на популярния артист номер едно в партията Стефан Данаилов, използван да убеди другарките и другарите да гласуват за членството на България в НАТО- с голямо отвращение, без да разбират защо, но дисциплинирано, в крайна сметка.

Колчем стане дума за управлението на сините в периода 1997-2001 г. разни разочаровани десни привърженици все питат как така е бил пощаден Гоце с неговото досие, което няма как да не е станало известно на властта, за да бъде допуснат след това да стане президент на мястото на загубилия антикомунист Петър Стоянов. За тази хипотеза, използвана отново и отново за пропагандни цели днес, няма свидетели. Докато за скандала на Ерлер с Първанов и в кабинета на Петър Стоянов има свидетели, но нито участниците в него, нито любезните български медии проявяват интерес да повдигнат тази завеса.

За самия Първанов е ясно: той си мълчи, защото няма интерес да бъде хванат в още една лъжа. Но защо антикомунистът Стоянов така солидарно му спестява истината за срамната сценка?

Въпросът ми няма нищо общо с компроматите, които се вадят тези дни с цел да се докаже, как устремените към ново обединяване сини политици са маскари, които са в някакъв постоянен, пъклен и разбира – таен сговор с БСП през целия преход. Въпросът е свързан със заемането на позиция от страна на желаещите да го направят при това разместване на пластовете, застрашаващо статуквото на популизма. За тази цел хората имат право на информиран избор, а не да бъдат облъчвани от очернящата кампания със слухове и разкази, които не могат да бъдат доказани с нищо, но пък поставят избирателите в положението на религиозни субекти, призовавани да „верват” на един или друг приносител на слухове и клюки- в зависимост от личните си симпатии, интуиция, личен опит и т.н, но не и като следствие от фактите.

Или чак пък такова „чудо” не можем да очакваме в автократичната ни държавата, в която решенията за допустимите чудеса се взимат също толкова централизирано днес, колкото и по времето на любимия на днешния автократ негов кумир Тодор Живков. Много хитро е –направо е лисугерско това криене с тихото замитане на следите!

Но приказката „Лиса в страната на чудесата” все някога свършва.

13 мнения за “Лиса в страната на чудесата”

 1. Положително страхът пред спирането на немската субсидия за БСП е имал значение за онзи невероятен завой в позицията на Партията от яростен противник на НАТО към активно желаещ членството на България там. Но направо не мога да повярвам, че Партията е взела това решение сама, без разрешение от Кремъл. Спирането на каквато и да било западна субсидия, не би могло да наклони везните на БСП в посока, неудобна на Русия. Според мен завоят се направи след момента, в който в Кремъл са осъзнали, че е много по-добре България да е в НАТО и ЕС и да служи като руски троянски кон там, отколкото да стои насреща и да отстоява една все по-губеща популярност позиция. А и немска субсидия ще има, разбира се, макар че тази субсидия едва ли е съизмерима с парите, които Кремъл би налял в БСП, ако има нужда. Руснаците са имали спокойствието да вземат такова решение, защото са разчитали на непоколебимата твърдост на своята пета колона у нас. Животът ни през годините оттогава само доказва колко прави са били.

 2. Както БКП-БСП се трансформираха от чисто политическа, в частично икономическа власт, клонираха се в ГЕРБ и др., вместо централизиран тормоз над населението, прилагат форми на натиск чрез опредени хора върху днешните инакомислещи, /липсата на безпристрастно правосъдие е гарант за това!/, така и навеждането на Русия е “регламентирано” чрез енергийната зависимост, рекет и кражби на небивали в световен мащаб надценки на внасяните руски суровини.
  Когато това се отчете като първостепенна опасност, източваща заработките на българите, и дестабилизираща бюджета на страната, тогава на комуноидите ще им свършат чудесата!

 3. Иван Костов: Новата синя коалиция може да е по-голяма-горният линк е към интервюто на И Костов пред NOVA TV.

 4. Кой “голям седесар” по-точно имате предвид?

 5. Да се надявяме,че приказката „Лиса в страната на чудесата”скоро ще приключи.23 години са твърде много погубено време за нормален човешки живот.Дано обществото успее да постави намордник на Партиите, Управляващите, на Прокурори смачкали немско разследване с данни за “Големия брат” https://bivol.bg/borisov-big-brother-2.html и съдебната система като цяло.

 6. Пореден успех на Бокаса в икономиката:

  Безработицата при Бойко мина нивото на Виденов

  10 000 души са останали без препитание само за месец.

  Безработните се увеличили с 13,5% за година
  Нов ръст на безработицата през октомври
  10.6% безработица за септември
  Безработицата за ноември удари 7-годишен рекорд и надмина нивото, което имаше по време на управлението на Жан Виденов.
  Само за месец на улицата са останали 10 224 души – с толкова се е увеличила армията на безработните през ноември в сравнение с октомври.
  372 122 са регистрираните безработни лица през ноември, съобщи Агенцията по заетостта. В проценти това прави 11,3%.
  Дори по времето на Жан Виденов безработицата е била по-малка.
  През ноември 1995 година тя е била 10,79%.
  Сегашното равнище на безработицата е близко до най-тежкото време на Виденовата криза – през ноември 1996 г. безработните са били 12,03%.
  С 90 000 са се увеличили регистрираните в бюрата по труда безработни от юли 2009 г., когато правителството на Бойко Борисов встъпи в длъжност.
  Ако безработицата се мери според броя на заетите в икономиката, а не според регистрираните в бюрата, работещите в България са намалели с 400 000 души за мандата на Борисов.

 7. Мътна е само сътворената легенда за демона Костов!

 8. На 7 дек., петък в предаването панорама на БНТ, Станишев взе да прави някакви неясни уговорки за някакво правителство на експертна основа, при някакви неясни коалиции ли, нещо си там. При всички неясноти стана ясно поне едно – на Станишев му е ясно, че не може с капацитета на “другарите” да измъкне страната от блатото. Изглежда, че Тиквоний не си е направил такъв извод за герберовите “другари” А това е много опасно за “целокупното природонаселение”.

 9. @ DRAGAN:
  Разрешете едно допълнение!
  Да, увеличили са се безработните с 13,5 на сто за една година, ама пък милионерите са станали с 27 повече!
  Преди дни министър Дянков заяви, че благосъстоянието на българина се подобрява въпреки кризата, тъй като са налице немалко проспериращи фирми /тези например, дето строят магистралите/. Не се намери един да го попита с колко са нарастнали заплатите на работниците от “проспериращите фирми”.

 10. @Живко боев:
  Аз това на едно място го изтълкувах като предателска целувка от Станишев за Борисов. Това което направи Доган за Бойко, но сега го прави Сергей за Пръмова, подтиквайки разочарованите от ГЕРБ избиратели да гласуват за нея. В момента е надцакването кой с колко негови хора и близки приятели да седнат около трапезата, за могат после да разпределят порциите. От страна на ГЕРБ сигурно са яне, атака, марешки. От страна на БСП е Кунева. Доган е ясен, въпреки че и той е ухажван от ГЕРБ, чрез оня скандал в Кърджали за прекръстването на незнам си кво. Това е едното възможно тълкувание. Иначе е ясно, че при липса на надмощие у едната от страните, с радост ще се прегърнат, въпреки че, Борисов би зе зарадвал неимоверно повече на Гоце, с който с ухота и без противоречия би се прегърнал, но Европа неприятно го изненада откъм БСП.

 11. “Хитрата” лисана, падна в капана (който сама тя бе паставила за другите). Потвърждават се и от “глупостите” и бездарно измислените “компромати” срещу Надежда Михайлова и “злодеят” (знаете кой) от “вицето” ЦЦ изречени пред БТВ тази сутрин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.