Събужда ли се гузната журналистическа съвест?

Не искам да прозвуча като опонент на всяка цена на телевизията, с която съм (меко казано) „скаран”, но искам да обърна внимание, че за втори път за кратък период Би Ти Ви раздухва с еднопосочно внушение обществен скандал, а след това гаси хрисимо пожара с обратна позиция.

Точно както Би Ти ви разтръби пристрастно колко несправедливо е осъден (иконописецът – като че ли това трябва да е смекчаващо вината обстоятелство за един осъден за убийство) Йордан Опиц. След това обаче ехото на елементарния здрав разум отекна и беше чуто (дори и в Би Ти Ви). Съответно, за да се чуе другата гледна точка, телевизията покани един от малкото автентични дисиденти в днешната българска журналистика (уви, налага се да се дисидентства днес в условията на контролираната ни демокрация) Иван Бакалов. Опитният вестникар ясно обясни на склонната към разправа публика защо не може да бъде ожален извършителят на умишлено убийство.

По същия начин сега, когато една пияна учителка беше превърната във водеща новина на Би Ти Ви заради това, че била танцувала в час, след което беше хвърлена на медийните вълци да я разкъсат, телевизията отново се усети, че е употребила топ срещу врабче. Защото 45 годишната жена се оказа самотна майка, отгледала сама трите си деца, а сега е размазана от отприщената спрямо нея публична разправа и е изхвърлена от работа. Ехото отново е отекнало в гузните глави и така се роди още веднъж дискусия на същия този телевизионен екран за етичните норми на поведение в българската журналистика.

За гузността на гузните организатори свидетелства дори фактът, че в студиото на Би Ти Ви имаше цели две двойки гости, които бяха на едно мнение. От това по-голямо признание за гузната съвест, здраве му кажи!

Дали пристъпите на гузност отпушват все пак някаква надежда за малко повече справедливост в несъществуващия обществен разговор за ролята на медиите в опростачването на България? Защото е лесно да нападаш жълтите медии, но да си признаеш сам жълтината и вината, това е кауза – тук ще направя пауза…

16 мнения за “Събужда ли се гузната журналистическа съвест?”

 1. Мдааа, за съжаление т.нар. “медии” могат да разкъсат и опозорят всеки обикновен гражданин…
  Но колко от тях показаха и коментираха най-малкото – поведението на Б.Б. на Нобеловата церемония,
  да не говорим какви разкрития щяха да излязат при едно сериозно журналистическо разследване на връзките на управляващата класа с организираната престъпност.

 2. Жаждата за сеир надделява, особено в бавномислещата Анка…

 3. Господин Инджев, в Република България “журналистическа съвест” е оксиморон.

 4. Не знам колко се е събудила журналистическата им съвест, но вчера следобяд на протеста пред Съдебната палата имаше екип на бТВ, който снимаше и взе интервюта от организаторите и участниците. Нищо обаче не бе показано в централните новинарски емисии на бТВ.Явно там продължават да работят по заръката на господарите – щом като не са показали дадено събитие, значи то не съществува. БНТ пък отрази съвсем рехаво протеста за реформи в основополагащата институция в държавата. Защо ли? Изгледа че някои много ги устройва сегашното статукво – парализирана и корумпирана съдебна система. И това при положение, че щетите, които нацията търпи от поддържането на това гнило статукво, имат разрушително действие върху живота ни.

 5. В случая нещата се прости. Трябваше спешно да се замаже новината за кротко похъркващ премиер и учителката изтегли късата клечка

 6. В Чалганистан (раят на простащината и бошевищината) – бившата България(681-1944), единствения начин да се спаси светен човек от опростачването и жълтината, е да чете книги, да слуша класика, да гледа смислени филми,да общува със съмишленици, да общува непрекъснато с Бог, да се уповава на него, на неговата и своята любов, и неговите заповеди,да не се отчайва да се бори за онази България, която загубихме.

 7. Не му се чудя на Премиера.С умората да кръстосва света и милото ни отечество,той обяснява своето поведение на тържественото нобелово събитие и поредните гафове на Цв.Цветанов по отношение на Плевнелиев,Президента на РъБъ.,Това при Цветанов не е лапсус,а нещо идващо отвътре,дължащо се може би и на отхвърлянето му като кандидит президент,от страна на Гурото!…Въобще,през целия мандат на ГЕРБ до днес, а вероятно и до края му,се нагледах и наслушах на толкова глупости,смехотворни обяснения на безбройните гафове,на каквито не съм попадал в течение на десетилетия,вкл.и по времете на Развития социализъм на Правешкия мошеник!

 8. Да, да, да чете и да се информира…А самонаричащият се дисидент Бакалов дрънка лъжи и измислици и на никои не му дреме. Опиц застрелял подозрителния човек във входа си в гръб, грам инфо от 7-8 свидетели. И днес дисидента дава мнение за нещастната учителка по немски с 3 деца и алкохол пак по БТВ.
  Странното е, че и Инджев не е наясно с някои случки и събитията краи тях.

 9. Нали ви казах, спрете да гледате TV, особено made in Bulgaria, вредна е за здравето! Предупредете и роднините си! В нета има места където хората вече много по-вярно се ориентират в обстановката.

 10. По мое скромно мнение БТВ новините напразно парадират че дават трибуна на “всички гледни точки”.

 11. На Вълча Карамилчов на сватбата оная неделя рекло и то да иде, хоро да погледа и да се порадва, че като затънало до бабини Гинини в калта, дърпало се горкото, напъвало се и не може да излезе. Не стига това, ами отгоре й се спуснало Гининото куче, ще я изяде!

  Уплашила се завалията, измъкнала се из клисавицата и бяга, бяга, ама по чорапи. Обувките й там останали. Бяга и плаче, а момчетията там гледат и се смеят. И не само се смеят, ами викат „ооуу“! Като на вълк викат поразниците проклети!

  — Изкаля ли се, даскаличке, питам я аз, а тя:

  — Мъничко, кай, дядо Лулчо, малко се поизцапах, ами иди, моля ти се, та ми извади обувките, че останаха там! — И бърше очи.

  Отидох аз, скарах се на хлапетиите, занесох й обувките и й думам:

  — Такъв е светът, къзъм! Такава ни е залюляла нас! Сиромах ли си, думам й, и в калта ще затънеш, и кучетата ще те лаят и отгоре на туй пък хората ще ти се смеят и ще ти викат „ооуу“!… Толкоз!

  Чудомир

 12. Не съм сигурна, че наистина очакваш отговор дали се събужда гузната журналистическа съвест, но отговарям: Не, не се събужда! Работят за повишаване на рейтинга, нали хората трябва все пак да я харесват тази телевизия за да я гледат. Това също е част от политиката за отвличане на вниманието и изтощаване на енергията. Вместо да се коментира защо няма индексиране на пенсиите, например, ни занимават с учителките. Горките жени, не стига че работят при мизерни условия, ами ги хвърлят за разкостване за да се спаси имиджа МУ.
  Не ви ли прави впечатление, че напоследък много жени хвърлят на вълците. Да започнем от Марковска – тя покри амбразурата да се промъкнат Атанасов и другите изключително морални професионалисти. После Гугушева. Не че не заслужава, но с какво другите, дето се промъкнаха между капките, са по-добри от нея. Сега подхванаха учителките. Нещо на дискриминация прилича.
  Така ще е докато се дърлим по форумите кой какъв е и им се хващаме на димките.

 13. Спрете си кабелните телевизии, изключете си телевизорите. Първо ще ви е малко терсене и ще ви сърби пръста с който натискате бутона ON на пулта. Не му обръщайте внимание, вместо това си пуснете малко класика за успокоение. След една – две седмици ще видите че нищо не губите, а в края на месеца ще сте даже на печалба – колкото е таксата за кабела. След няколко месеца ще се чудите как сте могли да си губите времето с тая скалъпена, на моменти даже агресивна и особено вредна за психическото здраве на подрастващите, телевизия.

 14. Поздрави за PENKA и СИЯ , които уцелиха на десетката средата . Мисля обаче , че целта на оръдията за информационна мъгла все още е договора за Потока , подробности за който ще добием по-трудно и от информацията за вероятното наличие на шистов газ у нас .

 15. В българската журналистика в момента съвест няма, прекалено е зависима и все по-монополизирана. На всички новини трябва първо да се гледа със съмнение, след това да се проверяват за достоверност в различни източници и след това да се избира позиция, ако изобщо в новината има нещо съществено, но в момента функцията на българската журналистика е да манипулира и отклонява вниманието от важното и същественото.
  В случая Опиц важното е не дали е виновен или невинен, за това единствения упълномощен да съди е съда, а защо човек стига до там да се вживее в ролята на полицай, следовател, съдия и палач, за да потърси справедливост и отговорът е, че държавните институции – полиция, следствие, съд и законите не защитават собствеността и личността на обикновения гражданин и данъкоплатец.
  В случаят с учителката много по-важна е темата за авторитетът на учителите, какво прави държавата за повишаване на квалификацията им, как образователната система и организацията на държавата насърчават по-високото образование и квалификация като цяло. Отговорът е, че държавата не прави абсолютно нищо.
  Жена ми, която също е детски учител ми разказа следния случай:
  Едно дете от групата и я пита:
  -Ти каква кола имаш?
  -Аз пътувам с автобус. – Отговаря жена ми.
  -Оооо! Ти имаш автобус! – Удивлява се детето.
  Градината им се води по-елитна и мнозинството от децата се уреждат с „връзки“ през общината и никога в живота си не са се возили в автобус. За какво самочувствие и престиж на учителите и професията им може да се говори, когато на 99% от тях новите им дрехи са от магазин втора употреба?
  Syneidesys, поздравления за цитата! Изключително точно и на място!
  „— Такъв е светът, къзъм! Такава ни е залюляла нас! Сиромах ли си, думам й, и в калта ще затънеш, и кучетата ще те лаят и отгоре на туй пък хората ще ти се смеят и ще ти викат „ооуу“!… Толкоз! „
  Както сам сте казвали, Г-н Инджев, мнозинството от журналистите в България са обикновени псета на властта и власт имащите. Лаят по когото им се каже и облизват дупетата на господарите си, когато се оакат. В тази насока промяна не виждам и не смея да се надявам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.