Мафията управлява България чрез медиите

Посланик: Защо сте толкова търпеливи?

Германският посланик Матиас Хьопфнер призна, че след три години в София продължава да не разбира защо българите са толкова търпеливи, примирени, пасивни и къде е критичното, мислещо гражданско общество.

Той говори по въпроса в интервю за БНТ. Без да навлиза в подробности, Хьопфнер запита дали сплашването играе роля за това положение.

„Добрата новина е, че има промени. Все повече активни, млади хора се намесват и ангажират като граждани. Да ги назовем спокойно – младите, зелени активисти от Орлов мост. На някой техния протест може да не се е харесал, но за българското гражданско общество новината е добра. То набира скорост и трябва да бъде стимулирано“, обясни посланикът.

Хьопфнер определи като крачка в правилната посока и „енергичното напускане“ на президента Росен Пелвлевиев от залата на Конституционния съд, което попречи на замесената в скандал Венета Марковска да се закълне като съдия. Според него това е било сигнал към силите, които се вижда, че пазят статуквото, а искащите промяна са били окуражени да вървят към реформа и почтеност.

Германският посланик отново призова да се вземат мерки срещу свръхконцентрацията в медийния пазар. Той изрази съжаление, че немската вестникарска гупа ВАЦ е напуснала България, защото това е довело до изостряне на проблема. „Те донесоха разнообразие на пазара и бизнесът им беше медиен, а не беше ориентиран към икономически интереси, които стоят зад медиите“, допълни дипломатът.

Той цитира данни, че 1/3 от германските фирми в България са скептични за развитието на бизнеса и съжаляват, че са инвестирали.(Kafene.net)

Знаменитата ласкателна реплика на нашия премиер Бойко Борисов, че „слуша”, когато говори канцлера Ангела Меркел, ме провокира да попитам: а когато нейният посланик в София говори Борисов „слуша” ли? Или, подобно на вицепремиера Цветанов, който се опита да оспори автентичността на изявление на официален говорител на Бюрксел като официална позиция на Европейската комисия, Борисов също смята да се прави на „ни чул, ни видял”?

Защото , ако Борисов наистина слуша, т.е. внимава в картинката , която Берлин му я обрисува, трябва най-малкото да се разграничи от въпросната свръхконцентрация на медийния пазар. Само че това означава да се разграничи от …себе си и от медийната далавера, която наследи от тройната коалиция, но „творчески” доразви до размери, невиждани от времето на онова управление на Тодор Живков, неговия еталон за подражание.

Питам отново и друго, но не Борисов ( той се прави на глух по тази тема заедно с избирателно чуващия Цветанов): задайте си въпроса защо единствената важна обществена сфера в България, която е демонстративно недосегаема за каквито и да било действия на прокурори, следователи и съдии, е областта на медийното владичество, в която царуват приблизително едни и същи феодали от вече „незапомнени”, удобно забравени времена.

Това е въпросът, който трябва да си зададе всеки, който иска да си отговори как така всяка лъжа може да бъде препрана и поднесена като чисти долни гащи за прикриване на управленските срамотии в днешната (недо)развита европейска България на (уж) гражданите. Мълчанието по тази тема, включително в самите медии, е многозначително-то  значи много!

Тук не просто мафията си има държава- управлението на България чрез медиите е самата същност на властта на мафията.

25 мнения за “Мафията управлява България чрез медиите”

 1. Когато липсва съдебната власт, медиите се вихрят безнаказано, както им скимне – колят и бесят едни, а безкрайно щадят и лансират други. Два от доматите на Босия неслучайно бяха предназначени за БНТ и БНР, но медиите на това място в своя услуга предпочитат да казват: “и други”, а във вечерта на последния му протест пред Съдебната палата в БНР победоносно се лееше бяло и червено вино и недосегаемите продажни журналисти празнуваха.

 2. Иво, защото ДС изконтролира процесите покрай прехода. Силните на деня от онова време запазиха позиции. В сравнение с централно европейските държави които също имаха преход, България може би направи най-повърхностният. И това ще става още по-видно в следващите години.
  Поздрави и весели празници.

 3. GG2, престанете с тази ДС, ако обичате. За всичко тя ни е виновна. Тя ли е винавна за нашето овчедушие и безверие в БОГА?

 4. Вярно е, че медиите играят доста зловредна роля в развитието както на гражданското общество, така и на обществения диалог, който единствено може да развива реториката на промяната и да създава условията и средата способни да водят до разбирателство, съгласие, сътрудничество между хората. А е и доста явно доколко са склонни да се договорират с политиците и управляващите, за да разширяват и увеличават взаимно властта си над обществото. Всъщност има не само хора, които не се допускат до общественото пространство, но и мислене и разбирания, които показват категоричния дух на нетърпимост към критиката в медиите, която е насочена към тях самите. По този начин се блокира изцяло възможността да развием самокритичното мислене, което е условието, без което не може да се пристъпва към коренните промени, от които се нуждае болезнено България днес.

 5. Господин Инджев, мафията управлява България чрез правителството и чрез медиите. Което е същото.

 6. До господин Иван Димов.
  Точно на въпроса ти, Иване – за “овчедушието и безверието в БОГА” точно тя е виновна. Но докато следиш анализираните от Иво Инджев медии ще задаваш такива странни въпроси. Не искам да ги наричам по друг начин. А за да намериш отговора им без да се излагаш, прочени малко повече материали. В мрежата има много, защото, както казах, тези от контролираните медии не стават. И съпостави развитието на България с това на другите соц-страни и с останалия свят. Ако не откриеш връзката … жалко. Но жалкото е, че ще продължиш да разчиташ на някого като Боко и Цоко, Муньо и Серго, Гоце и Меди, който да поддържа твоя ентусиазъм. Хубаво е че питаш, но потърси и сам отговорите.

 7. Когато ББ е ТАМ, слуша какво говори Меркаел!
  Но си мисля, че такива представители като г-н Хьопфнер са изпратени в БГ да проследят, дали след като ББ и такива като него са слушали бидейки ТАМ, започват да изпълняват идвайки си ТУК, …. а не да “продължава да не разбира защо българите са толкова търпеливи, примирени, пасивни и къде е критичното, мислещо гражданско общество.”
  И да го търси няма до го намери.
  Но вместо да си губи времето в търсене на “някакъв” вид общество, нека алармира работодателя си за поразиите които вършат и не вършат управляващите в БГ и да се вземат съответните мерки от Съюза, на който плащаме да сме членове.

 8. Посланика е посочил зелените като активните граждани у нас, на фона което прави още по-неприятно впечатление факта,че регистрацията на техния инициативен комитет, който щеше да застъпи за референдума тезата “против” Белене беше заличена от ЦИК без дори да им се даде възможност да внесат в тридневен срок допълнителни подписи. Обжалването на заличаването беше безуспешно.

  Получи се, че ЦИК не само определи произволни условия – произволен (голям) брой подписи, които трябва да се съберат за произволен (къс) период от време – а и по произволен начин реагира на неуспеха (истински или фабрикуван – това знаят само ГРАО, които проверяваха подписите) на зелените да ги спазят.

  Така ЦИК от името на статуквото постави зелените в позиция на човек, който е на концерт и се опитва да се надвиква с уредбата. Другите участници в “дебата”(БСП, ГЕРБ, ДСБ и Капон) са горе на сцената и имат микрофони, а зелените са долу в публиката, и трябва да се надвикват с тонколоните, от които се лее “правилната” пропаганда. И тия горе уж са се качили да се надпяват, а всъщност главно ще си пригласят, т.е. уж конкурса е всъщност хорото изпълнение, в което само ДСБ има шанс да внесе някакъв дисонанс.

  А гласа на зелените, доказал се през последните години като един от малкото защитаващи здравия разум и закона по въпроси отнасящи се до природата и законността, бива заглушен от омертата на статуквото, за да постигне то служебна победа в един така или иначе излишен референдум.

 9. Негово превъзходителство Германският посланик Матиас Хьопфнер за три години би могъл да понаучи повече детайли за най-новата Българска история и по- специално за периода от 200 години преди Освобождението до наши дни. Всъшност не вярвам да не го е направил, но официално може да изрази само учудване. Реално погледнато обаче нещата са си точно на място. Точно там където би трябвало да бъдат. В естествения исторически процес гражданското обшество и демокрацията на развитите страни и общества са продукт на процеси протичали много стотици години. А точно тези години ни се губят в робството, пърдон “влиянието” (за да не побеснеят доганягите). На всичко отгоре точно през тези години сме били винаги обект на едно друго влияние – това на Руския империализъм, поддържано от русовилските им рубладжийски предатели (нека си беснеят комунягите). В резултат когато изцяло биваме завладяни от Съветския съюз демокрацията ни е все още начеваща, млада и неукрепнала. На практика на 9ти Септември 1944 беше започната една революция, която все още не е завършилая напълно. Не е завършила напълно защото резултатът от една революция независимо от причините и подбудите, които са я предизвикали е смяна на собствеността. Преходът започнал на 10-ти Ноември преди 23 години беше замислен и осъществен от комуняжките тартори -“кукловодите” именно като последен етап на тяхната революция – узаконяване на награбената собственост. Тоест легитимирането им, като новите собственици. Като изкуствен “ГМО” или “ерзац” процес това стана с набързо урбулешко преминаване през всички етапи на “първоначално” натрупване на капитала, преразпределение и прегрупиране, придружено с гангстерски войни и откровено гърмене по улиците и т.н. Сега сме вече можеби на финала при окрупняването на капитала. Но това, което силно ни различава от останалите Източноевропейски пост тоталитарни страни са две основни неща: липсата на стабилна демокрация и традиции отпреди и Съветското, пардон сега на РоСССия пагубно влияние поддържано и подклаждано от нашите собствени предатели русофилите. Това са нещата, които ни пречат и дърпат назад, но Г-н Посланикът не може да го каже в прав текст. Но не само той, но и аз също се чудя, как така новоизлюпените капиталисти не виждат, че в края на краищата всичко това е в ущърб на собствения им интерес! Може би някои го виждат, но са безсилни да се разграничат от собствената си маса на некадърници разчитащи единствено на рубладжийските си доходи и неспособни да си произведат собствени такива по нормален начин. Това ме кара да се замисля, че зелените са прави да с против ГМО. Вижда се че ГМО-то си е ГМО. Изглежда, че и в историята, както и в математиката царски (лесни) пътища няма. Но тъй като с бурното развитие на технологиите сега всичко става много по-бързо пътищата могат да се съкратят по време, но това никак не ги прави по-лесни! Демокрацията (Санчо) е велико нещо! Хората у нас не са свободни по дух. Не са осъзнати граждани, които да знаят, че са велика сила и от тях зависи управлението, а не обратно. Затова и медиите ни са такива, ако изключим няколкото блога, не много повече от пръстите на една ръка, какъвто е този блог. И точно затова тези блогове са ни толкова важни! Никакви намеци към Борисов няма да помогнат. На него нещата трябва да му се казват директно, това е нивото му. Медиите му трябват за изборите, така че няма да ги освободи. А и медиите ни, като бизнесмените ни щом “демокрацията” им може да зависи от един Борисов!

 10. Höpfner e ot germanskata zelena partiq, taka 4e ni6to 4udno zatova da vqrva, 4e grajdansko dvijenie moje da se poqvi u nas prez zelenite temi, za6toto v Germaniq se e slu4ilo taka.
  No az ne vqrvam – parvo za6toto sistemata u nas ne e takava, 4e da dopuska masovo organizirane na hora “otdolu”.
  Vtoro, u nas grajdansko saznanie po4ti nqma (blagodarenie nai-ve4e na vode6tite medii), zatova naprimer okolo PSA se sabirat samo 6epa hora.
  I treto, spored men zelenite temi nqmat potencial da mobilizirat mnogo balgari, za razlika primerno ot patrioti4no-antirubladjiiskata tema.

 11. Правилният въпрос би бил „защо сте толкова безпринципни и не ви пука какви безобразия се вършат?“

  Хората в България не протестират, защото всеки гледа да оцелява сам за себе си и си затваря очите за това, което се случва на другите.

 12. Констатацията на Хьопфнер, засяга явление, достатъчно детайлно описано и подробно анализирано от Солженицин в АРХИПЕЛАГА.
  Та чуди се Солженицин, защо са се свивали в черупката си руснаците, когато нощем болшевишките черносотници нахлували по домовете и отвеждали (завинаги)техни съседи, а на сутринта се правели, че нищо не са разбрали и нищо не знаят. И дори никой не питал как така и къде са изчезналите съседи.
  За да вирее тоталитарната (авторитарна) система е необходима “почва”. Природонаселението трябва да бъде доведено до определено състояние на бездуховност, апатия, недоверие и страх, егоизъм в името на оцеляването, опростачване и атавистична асоциалност.
  От тази гледна точка в българската общност (старая се съзнателно да избегна думата народ) отсъства дори спойката, характерна за първобитно племе!
  Днес една евтина силиконова чалга е в състояние да изкара на площада десетки ако не и стотици пъти повече хора отколкото кауза в защита на националното ни достойнство и бъдещето на децата ни! Природонаселение с подобно самосъзнание няма бъдеще!

 13. Германският посланик се заблуждава, че нашите зелени са като германските зелени. Родните ЕКО активисти много се изложиха обслужвайки руските енергийни интереси с позицията си за проучване за наличието на шистов газ у нас. Май нашите зелени имат петолъчки на шапките си.

 14. До Иван Димов:

  Както във всяко друго общество става въпрос за класова борба. Елита от комунистическият период беше класата на богатите. Всички органи на тази власт са работили да запазят това статукво. Това продължава и до днес в България. И да, мисля че сте прав относно религията. По принцип е толкова по-лестно класата на богатите да запази позиции колкото по разбити са моралът и ценностната система на едно общество. Тяхна задача е да объркват и обезверяват тия на чиито гръб живеят охолният си живот. Тази борба е налице във всички общества, но в БГ балансът е много в ущърб на средната класа и бедните. Колкото по-организира са последните в борбата си с богатите толкова по-добре ще живеят. As simple as that.

 15. Господин “ТЕО”, мнението ми няма нищо общо с медиите и такива като борисов и цветанов.Омчедушието ни няма нищо общо както с тях, така и с ДС.

 16. Има няколко причини, заради които, поради които на медиите в България не им пука от нищо.
  1. Медиите обгрижват властта, и тя се обгрижва тях. Огромните за бълг. мащаби средства за популяризиране на разл. европрограми се използуват от властта като “моркова”, който се получава само от лоялните и послушните. За най-верните си има ЦКБ, ЗАХРАНЕНА с милионите на държавните фирми.
  2. България винаги е била с малък рекламен пазар, стеснен понастоящем още повече от кризата, така че парите, които харчи държавата (властта) за реклама, са съществен процент от бюджета на всяка медия.
  3.Може би най-важната причина за послушанието на медиите е тази, че зад всяка медия стои не “медиен интерес”, а по скоро икономически (не само според посланик Хьопфнер). А в другата си ръка властта държи не втори морков, а тояга, с която може да “възпита” и да “насочи” възходящо или низходящо всеки “икономически интерес”.
  4.Слабостта и инертността на обществото. Спомнете си само, колко лесно беше укротена необузданата Диана Найденова, само с призива “да не се гледа би-ти-ви-то, именно на митинга на зелените на Орлов Мост.

 17. иван димов, imenno upravlqva6tata DS e nalojila takiva pravila, 6toto v BG trqbva da se prodava6 i spotaiva6, za da ocelqva6.
  Vzemete primer s izgonvaneto na Ivo Indjev ot bTV – toi ne proqvi ov4edu6ie i pla6ta do dnes skapo za tova.
  Biv6ite mu kolegi, koito proqviha ov4edu6ie i ne zastanaha kato edin zad nego sre6tu Goce, si stoqt na toplite rabotni mesta.
  Toest: ov4edu6en li si – qde6, ne si li ov4edu6en – ku4eta te qli.
  V normalna darjava (bez upravlqva6ta DS) v takav edin slu4ai 6te6e da izstine mqstoto na Goce, a ne na Indjev.
  Spomnete si naprimer za biv6iq prezident na Germaniq Christian Wulff – i tam skandalat be6e s nedvijimi imoti i zaplahi nad jurnalisti.
  No koi si vze kapata v kraina smetka?
  Prezidentat!
  Pod 4ii natisk?
  Tozi na SVOBODNITE (razbirai: nekontrolirani ot DS) medii.

 18. Izvod: v normalnite darjavi mediite sa t.nar. 4etvarta vlast, a v nenormalna Balgariq kontroliranite ot DS medii sa paterica na vlastta.

 19. В момента се набира подкрепа за налагане на европейско медийно законодателство, което да гарантира някакъв плурализъм в медиите в целия ЕС, лакмуса дойде от подобни проблеми в Унгария:
  “This proposal aims at introducing harmonised rules in national legislations with regard to the protection of pluralism in the media. Famous recent cases have demonstrated how urgent is the adoption of common standards in this field, since, as made clear by EU Commissioner Neelie Kroes in her speech delivered on 17th January 2011 regarding the EU Commission’s examination of Hungarian media laws…”
  Преди даже е имало идея да се дадат повече права на регулаторните органи и някаква изборна независимост от доминиращите политическите кабинети но това не е станало и сега се отчита като грешка:
  “… clear and enforceable rule that members of the Media Council in Hungary could not have been selected exclusively by the governing super-majority in the national Parliament.”
  Сега обаче най-вероятно ще има такъв закон, нека всеки който може да се включи в подписката, тя тече на адрес http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing и в таблицата е именувана „European Initiative for Media Pluralism”. Когато съберат 1 млн. подписа тя ще бъде връчена на ЕК за разглеждане. Сред организаторите има и един българин, Asen Petrov VELICHKOV, пише го в карето на гражданския комитет на инициативата. Нека им стискаме палци и да ги подкрепим кой с каквото може, някой ако има някакви идеи може да ги сподели с нашето представителство на адрес balgarija@mediainitiative.eu. Положението у нас е такова че без външен натиск едва ли ще променим нещо. Просто в нашите медии се завъртяха толкова мръсни пари колкото няма в цялата ни бяла икономика, това е чудовищно и трябва да бъде прекратено!

 20. Ами как няма да управлява? Като хванат някой младок, научават го на номерата си и после…ако им се опълчиш….хоп компромат! По принципите им ще ги познаете:
  1. Дръж го на тъмно, та да му е всичко ясно.
  2. Няма човек, който да не може да бъде окълшпазен.
  3. Обичат да провокират и после да ти гледат сеира

  И разни подобни….затова ги ненавиждам.Тези хора не знаят нищо нито за прощката, нито за истината, нито за ценносттите на живота. Комсомолски секретарчета чели Маркс и Енгелс вместо Библията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.