Хлъзгавите по(с)ледици от лъжите на властта

Нова поредица от истини и лъжи, които ги допълват, заля България, предизвиквайки накрая на изминалата седмица по(с)ледици за подхлъзнатите български граждани.

Депутатът Емил Димитров от ГЕРБ, очертал се като неформален лидер на депутатското лоби за натиск в полза на цигарения дим в заведенията, (почти) заплаши с победа ( над здравето на хората като приоритет), защото в парламента имало 70 процента мнозинство, готово да гласува „за” отмяната на пълната забрана.

Вярвате ли? Аз вярвам частично. Защото този процент на безотговорно отнасящи се нашенци към здравето в името на каквото и да било е доста представителен за манталитета на изчезващия вид „средностатистически българин”. Иначе казано, звучи достоверно, че само 30 на сто от пратениците на народа в храма на законотворчеството вероятно са загрижени повече за белите дробове на човеците, отколкото за черните каси на лобистите.

Вярвам обаче само в констативната част на твърдението, но не и в „заплашителната”. Защото театърът с парламентарния натиск от средите на ГЕРБ, разиграван от един от най-приближените на шефа депутати, много напомня на хумореската с участието на самия Борисов, на когото от Москва му създадоха алиби на „победител на Путин” по казуса с АЕЦ „Белене”, изтъргувано зад кулисите срещу спирането на проучванията за шистов газ в България в угода на „Газпром” и след това- срещу подписа за „Южен поток”.

Вярвам, че е така, защото нито за миг не вярвам на Борисов, че говори сериозно за оставката в джоба му в случай, че „неговите” депутати го победят и върнат законното опушване на непушачите ( и най-вече на работещите в ресторанти , кръчми и кафенета, принудени да гълтат дима срещу надежда за повече пари, с които някой ден да се лекуват). Само че Борисов толкова си е повярвал, че може да ни будалка за каквото си поиска, че направо не е за вярване…

Не вярвам, че могъщият ни премиер за първи път си признава искрено телесна слабост, оправдавайки гафа си от Осло с умора от 3 часов самолетен полет. Т.е. от двете злини – да обясни пълната си незаинтересованост към речта на Барозу( от която не разбира нито думичка) с „джиткане” на телефона или с дрямка от умора, Борисов избра да посочи „човещината” в себе си, макар и да не отиде дотам да си признае открито да е спал. Само че никой няма да повярва на това, ако изгледа внимателно записа, от който е видно присветването на дисплея на телефона му, към който се е привел, докато холандския премиер Марк Руте до него наднича укорително със зле прикрито възмущение.

За сметка на това вярвам в искреността на вицепремиера Цветан Цветанов, когато изрази презрение към президента Плевнелиев в едно телевизионно предаване, определяйки функциите му като „церемониални”. Вярвам му толкова, колкото не му вярвам на хубавите думи за същия Плевнелиев, казани в радиопредаване няколко дни по-късно с явната цел да замаже впечатлението от това, че поне веднъж е бил откровен.

Вярвам, че „Никой не може да ми отнеме обичта на хората” е любимата песен на Бойко Борисов ( макар тя да се казва „Ако си дал”), както той самият казва в предаване на радиостанция „К 2”. Само че вярвам в още нещо- и Борисов трябва да го знае, че в тази песен по текст на Иля Велчев се пее също:

Ти закъсняваш понякога, Истино,
но винаги,
винаги идваш при нас!

12 мнения за “Хлъзгавите по(с)ледици от лъжите на властта”

 1. Не знам дали борисов знае текста на Иля Велчев /аз не го знам/, но мисля че е по-важно да знае тези текстове: “Недейте си събира съкровища на земята, където молец и ръжда ги изяждат
  и където крадци подкопават и крадат.
  Но събирайте си съкровища на небето, гдето ни молец, ни ръжда ги
  изяжда и гдето крадци не подкопават, нито крадат.
  Защото, където е съкровището ти, там е и сърцето ти.
  И “И тъй, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие
  правете на тях: защото това е същината на закона и пророците.”

 2. Не съм убеден, че Истината винаги, винаги идва при нас. Колко много престъпления на комунистическия режим останаха само загатнати, след което обилно посипани с пепел и обречени на забрава. А вероятно за много безобразия въобще не знаем нищо. Само един генерал Семерджиев “намали” бившите агенти на ДС наполовина. Тъжен и трудно разбираем за мен остава факта, че в обилното посипване с пепел на комунистическите престъпления, активно участваха и “нашите” лидери от “автентичната десница”.

 3. В същото предаване, където др. Борисов се сополиви, че “никой не можел да му отнеме любовта на хората”, той за пръв път коментира убийствените грами на Уикилийкс, но че те … били конспирация на БСП!

  Прочетох един коментар по тази новина във форума на в.”Сега”, с част от който не съм много съгласен, но ми се вижда интересен ракурс на интерпретация на ставащото напоследък с др.Борисов, и си позволявам да го копирам тук:

  “Ако насложим дребните детайли от изминалият месец, то мозайката се подрежда и нещата почват да се проясняват.

  Какво имахме, като събития ?

  Спешно посещение в САЩ, церемония за Нобел, при която единствено Борисов не ръкопляскаше на Франция и Германия, неизплатени (спрени) пари по еврофондовете от Брюксел, самоубийствени резки изявления от Борисов за добавките за пенсионерите и забраната за тютюнопушенето, включително и споменаване на подаване на оставка.
  Имахме и острите изказвания на немският посланик. Форум в Европейският парламент за миналото на Борисов.
  Сега и тези панически неадекватни коментари по грамите в които противопоставя официалното на неофициалното.

  Какво най вероятно се случило ?

  Най-вероятно от Берлин, Париж и Брюксел са казали на Борисов, че трябва да си ходи, като са подкрепили искането си за убедителност с шантаж с американските грами от Уикилийкс. Какво прави той ? Търси спешна официална среща с Обама, чрез която се надява да демонстрира подкрепа от САЩ и да противостои на грамите. Вероятно е разчитал и на ходатайство за неутрализиране на искането на Меркел за оставката му.

  Видно организирането на тази среща не се оказа лесно, но с търпение и упорство Цветанов успя да я издейства. Че тази среща е имала този замисъл си личи и от “майтапа” на Младенов, че “Обама би гласувал за Борисов”. Само, че явно нещо не се е получило, щом американското посолство в София излиза с официално заявление в което опровергава Младенов и се разграничава от Борисов.

  Следва опитът за уговаряне на Берлин, Париж и Брюксел, като за повод за това се изполва церемонията по нобела. Явно разговори или демонстративно са му били отказани или не са дали желаният резултат, щом като Борисов на церемонията явно бе отчаян, но демонстративно единствен не ръкопляска, когато всички ръкопляскаха на Франция и Германия.

  Завърна се и видно го удари на злобеене. В прав текст каза пред Диана Найденова, че бонуси за пенсионерите няма да има, а в края на безобидният въпрос какво ще прави, като престане да бъде премиер, реагира необичайно остро. Видно въпросът го бе засегнал на актуалното болно място.

  Следват поредица от неадекватни изявления – че ако спечели следващ мандат правителството отново ще е същото, а Дянков финансов министър, гъвкавата позиция към забраната за пушенето бе втвърдена и дори гарнирана със заплаха за оставка, ако забраната отпадне. Въобще видими прояви на самоубийствен хаос в съзнанието му. Сега и това изявление.

  Вероятно има намерение да подаде оставка тези дни, като с това се надява да си отмъсти поставяйки всички в неудобно положение на правителствена криза за която той счита, че те не са готови и им сервира предсрочни избори през април.”

  Това пише форумен коментатор, а не политолог, социолог или, пу-пу уроки, някой добре платен ТВ журналист. Да се учудваме ли тогава, защо др.Борисов е убеден, че пак ще е премиер след изборите… Само да не би да се окаже, че не е останало нито кого да управлява, нито какво да краде.

 4. Към 1_НАУМ
  Не са далеч от истината всички посочени от вас тези и разсъждения. Ако се добавят и процесите в истинското дясно, т.е. в Синята коалиция, то и на БСП, и на ГЕРБ сега е най-изгодно да проведат избори, преди да се засили синята част на политическото пространство. Нищо чудно ….
  Но пък ще е интересно как ще реагира и Европа, която, преди години, много бързо повярва на комунистите, че са се променили и в случая ние търпим последиците от тази заблуда. Уж “приятел в нужда се познава”, но понякога чуждата неадекватна намеса върши мечешка услуга.

 5. Както винаги, г-н Инджев ме радва с брилянтен коментар и остроумната игра на думи! Благодаря!

  Към 1_НАУМ:
  Мисля, че любимият ни министър председател трябва да заповяда на своите депутати, спешно да внесат в парламента предложение за подобряване на условията в българските затвори.

 6. Имате ли съмнения, че не живеем в театралната постановка “бай Ганьо Премиер”?

 7. Никотиновите дилъри винаги ще си имат своето лоби, управляващите винаги ще се съобразяват с лобистите, защото те ги финансират. Колкото до оставки, те Тия са от Ония, дето с кръв власт вземат и без кръв не я дават!…

 8. Ето и една все още хипотетична версия на протеклите събития. По непотвърдена информация преди подписа с Газпром Бойко Борисов е имал и тайна среща с Путин в Тирана, по време на срещата си със Сали Бериша. Посещение, което остроумните са го резюмирали като: “Бодигардът на Тодор Живков се срещна с личния лекар на Енвер Ходжа”. Тайната среща не е останала тайна за американската дипломация и затова се е наложило “явяването” пред Обама. На доклад! Какви “комбинации” (любим термин на ченгетата) се въртят в главите на милиционерите може би скоро ще разберем.

 9. Човек обладан от такъв свръх нарцисизъм никога не може да подаде оставка! Напротив, чудя се защо все още нямаме официално назначен министър по ласкателствата.

 10. Към Живко Боев:

  Смятам, че нещото наричащо себе си незнайно защо “журналист”, а именно, всепризнатия (извинете ме)гъзолизец николай бареков, отдавна гордо чрез екрана управлява това министерство.

 11. Най-вероятно от Берлин, Париж и Брюксел са казали на Борисов, че трябва да си ходи, като са подкрепили искането си за убедителност с шантаж с американските грами от Уикилийкс. Какво прави той ? Търси спешна официална среща с Обама, чрез която се надява да демонстрира подкрепа от САЩ и да противостои на грамите. Вероятно е разчитал и на ходатайство за неутрализиране на искането на Меркел за оставката му.

  Видно организирането на тази среща не се оказа лесно, но с търпение и упорство Цветанов успя да я издейства. Че тази среща е имала този замисъл си личи и от “майтапа” на Младенов, че “Обама би гласувал за Борисов”. Само, че явно нещо не се е получило, щом американското посолство в София излиза с официално заявление в което опровергава Младенов и се разграничава от Борисов.

  Следва опитът за уговаряне на Берлин, Париж и Брюксел, като за повод за това се изполва церемонията по нобела. Явно разговори или демонстративно са му били отказани или не са дали желаният резултат, щом като Борисов на церемонията явно бе отчаян, но демонстративно единствен не ръкопляска, когато всички ръкопляскаха на Франция и Германия.

  Завърна се и видно го удари на злобеене. В прав текст каза пред Диана Найденова, че бонуси за пенсионерите няма да има, а в края на безобидният въпрос какво ще прави, като престане да бъде премиер, реагира необичайно остро. Видно въпросът го бе засегнал на актуалното болно място.

  Следват поредица от неадекватни изявления – че ако спечели следващ мандат правителството отново ще е същото, а Дянков финансов министър, гъвкавата позиция към забраната за пушенето бе втвърдена и дори гарнирана със заплаха за оставка, ако забраната отпадне. Въобще видими прояви на самоубийствен хаос в съзнанието муЧовек обладан от такъв свръх нарцисизъм никога не може да подаде оставка!Обадете се на 112 .Да дойдат санитарите .Да го въдворят на 4-ти километър или в Карлуково.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.