Шизофреничният ядрен зелник

Спрян бил проектът за турска електроцентрала край Резово
Проектът за строителство на ТЕЦ в района на турската гранична община Инеада, намираща се южно от община Царево край Резово, е спрян. Това обяви в понеделник кметът на община Инеада Тахир Ъшък. Той и кметовете на Демиркьой Мухлис Явуз, на Къркларели Джавит Чаалаян и на община Визе Селчук Ялмаз обявиха в Бургас, че не са съгласни с енергийния проект. Те участваха в кръгла маса “Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?”.

Според турските кметове идеята за ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори. Те отказаха да коментират темата за евентуален строеж на АЕЦ в Турция, което според тях е правителствен въпрос, по който ще има среща в Турция на 27 януари.

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави колегите си от Турция за това, че до момента единствено техните действия и съпротива срещу проекта са довели до някакви резултати. Той каза, че могат да разчитат на подкрепа и от българска страна за защита на местните им интереси. Николов добави, че ще помоли от турска страна правителството да подпише конвенцията за Оценка за въздействие на околната среда в трансграничен контекст. ( Mediapool)

АЕЦ на границата – замразен, но не съвсем: Българи и турци готвят общ бунт

Категорично не приемаме реализацията на проекта за изграждането на ТЕЦ край Инеада. Това заяви кметът на Инеада, Тахир Ъшък, на среща в Бургас, на която бяха обсъдени проблемите около строителството на ТЕЦ или АЕЦ край турския град.
„Това е една идея, която бе породена от бизнеса. Ние като жители на тази община, подкрепени от съседните такива, се противопоставяме на реализацията на тази идея”, заяви Ъшък.
„Когато представители на частния бизнес дойдоха при нас и споделиха проекта си, ставаше въпрос за изграждане на топлоелектрическа централа, но жителите на областта и по-конкретно на община Инеада се противопоставиха. Към това се присъединиха и неправителствените организации в областта, тъй като не сме съгласни с изграждането на такава централа в нашия регион”, коментира Ъшък, цитиран от Фокус.
По думите му, жителите на турската община ще се противопоставят с всички сили на тази идея, тъй като в регионите Инеада и Демиркьой има четири защитени зони, в които се влагат средства от Европейския съюз и Световната банка за развитие. „Ще се опитаме да ангажираме точно тях в този проект, но така или иначе към момента той е спрян, защото разработките по него не са напълно готови. След около шест месеца ние отново ще се изправим пред този проблем, въпреки голямото несъгласие на всички хора от региона”, допълни Тахир Ъшък.
Представителите на турската страна пристигнаха в Бургас по покана на своите колеги от българска страна – кметове на Черноморски и погранични общини. Преди срещата обаче кметът на Инеада обясни, че няма информация какво точно ще бъде обсъдено.
Имаме уверението на турската страна, че при евентуална реализация на проект за изграждане на топлоелектрическа или атомна електроцентрала в близост до българската граница, ще ни бъдат предоставени всички документи и проучвания за въздействието над околната среда, каза зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на срещата в Бургас.
„Тази кръгла маса се организира от народните представители от региона. Това, което разбирам, че е планирано като цел, е обединяването на позициите на всички заинтересовани страни, предвид безпокойството от непотвърдена информация до този момент за строителството на ТЕЦ или АЕЦ край Инеада в близост до българската граница”, обясни Василева.
По думите й страната ни е получила уверение от Турция, че към момента няма входирани документи, няма и доклади за въздействието върху околната среда по смисъла на тяхното законодателство. „Ако бъдат получени такива документи, те ще ни бъдат предоставени. Това бе потвърдено няколко пъти от зам.-министъра на околната среда на Турция”, каза Ивелина Василева.
Според нея в южната ни съседка също били на мнение, че районът всъщност е една екосистема, което предполага да обединим усилията си за съвместно опазване. „На базата на добрите партньорски взаимоотношения ние обсъдихме с официални представители на турското министерство на околната среда и отправихме официална молба по дипломатически път, да ни бъде предоставена цялата налична информация за това дали има инициирани инвестиционни предложения, дали предстои да бъдат реализирани такива в близост да българската граница и кога. Когато бъдат инициирани, ако има такива, поискахме да получим цялата налична информация за оценката, касаеща въздействието върху околната среда и да участваме в процеса на обществено обсъждане. Това беше и официалната позиция на нашия министър на екология пред турския му заместник”, обясни Василева.
Готови сме да оглавим и координираме протестни действия с кметовете от двете страни на турско-българската граница. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов на провелата се днес дискусия.
Той благодари на кметовете от турските погранични общини, които присъстваха на срещата, за високата им отговорност към този общ за регионите проблем.
„Благодарен съм, че с протестите си и ясно изразената си позиция доведохте до това да бъде замразен този притеснителен за екологията и туризма проект. Имате твърдата подкрепа на Община Бургас. Готови сме да се противопоставим на изграждането на АЕЦ в защита на местните интереси“, заяви пред турските си колеги бургаският кмет. (Actualno.com)
————————————————————————————-
От информацията в двата сайта се вижда, че се случват не само „непатриотични”, но направо шизофренични мистерии в областта на осребряването на „мирния атом”.
Да не би да има два български народа с два противоположни подхода към самата природа на опасността от (не)мирния атом? На Север той минава за полезен за масова консумация, а на Юг яростно го обявяват за смъртоносен!
За ужас на туземните радетели на ядрения прогрес чрез нови и нови централи на край Дунав, българите от юга се солидаризират с турските си комшии срещу същата тази идея в случай, че с ядрен прогрес бъде застрашено южното Черноморие.
Дали няма пак да ни цепят пак на Княжество България и Южна Румелия?
Не знам. Питайте шизофрениците от тройната коалиция, състояща се от БСП, ГЕРБ и техните националистически патерици.
Провокираха ядрен референдум и призовават заедно да се гласува с”да” за бъдещето на отмиращата ( в напреднали държави, като Япония и Германия) ядрена енергетика.
Предлагат ни да решаваме по тази психясала „логика” кой е по-луд: българите край Дунава или край Черноморието.

Отговорът е в поговорката за лудия и зелника.

8 мнения за “Шизофреничният ядрен зелник”

 1. Докато изостаналите общества и икономики от третия и четвъртия свят (Германия, Япония, Канада, Испания, дори Франция) са обхванати от някаква анти-НТР лудост и масово закриват или са в началото на закриването на ядрените централи – този технологичен Еверест в енергетиката, то развитите общества и икономики от центъра на Балканския полуостров и на границата между дегенериращата Европа и възраждащата се суперсила от Мала Азия (великите сили България и Турция) усилено действат в посока на утвърждаване на истинския технически прогрес и НТР чрез строежа на нови ядрени мощности – на принципа “колкото повече – толкова повече”.
  А мамалигарските варвари на север са решили да се върнат в миналото, като вятърничево наблягат на вятърни мелници от 600 МВт за 1.2 млрд евро, вместо да използват великата руска ядрена технология за 2000 МВт за 12 млрд евро, която регионалната суперсила България (тя и енергиен център на Балканите) трескаво иска да инсталира.

  Справки (вече сериозно):

  “Германия показва на света ползите от отказа от ядрена енергия”
  http://greentech-bg.net/?p=15486
  http://greentech-bg.net/?p=15385
  http://greentech-bg.net/?p=15517

  “Още една мрачна страна на зависимостта от тромавата ядрена енергия”
  http://greentech-bg.net/?p=15407

  “Спряха най-старата атомна електроцентрала в Испания”
  http://www.greentech.bg/?p=35603

  “Ядреният ентусиазъм на Франция спада, започва общонационален дебат за бъдещето на АЕЦ”
  http://greentech-bg.net/?p=15456

  “Световният ядрен капацитет е намалял с 5% от 2006 г. насам”
  http://www.greentech.bg/?p=35541

  “Румъния приключи изграждането на най-голямата европейска вятърна централа на сушата”
  http://greentech-bg.net/?p=15510

 2. Споменавате г-н Инджев националистическите патерици като част от тройната коалиция с БСП и ГЕРБ. Те са псевдо-националистически, защото ако имаше нещо национално в тях не биха били там.

 3. Всичко има едно обяснение: руснаците се бъркат навсякъде за своя изгода и упражняват рекет в своя полза. Същото се случи и в Литва: чрез драстична намеса наклониха везните на техен референдум ПРОТИВ ядрена централа, предвидена за строеж от “Хитачи”, но сами строят близко отвъд границата им своя, руска централа, за да грабят, контролират и изнудват за години напред.

 4. Шизофреничната позиция на БСП/ГЕРБ не е нищо друго освен финансова прагматичност. А именно – който дава пари, за него ще лобираме и гласуваме без оглед на национални интереси! Интернационалът е над националното…

 5. Нека общината, която даде най-силна подкрепа за АЕЦ на референдума, стане дом на депото за ядрени отпадъци, когато руснаците ни ги върнат!

  Има и бонус – Борис Пеков, шефа по съхранение на радиоактивни боклуци, обещал пари на общините, където ще има депа!

  Помнете – парите на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО) не светят в тъмното, и не миришат. Кандидатствайте сега!

 6. Именно заради тази партийна шизофрения /БСП, ГЕРБ, АТАКА и [не]зависими/- на 27 януари 2013г.,да гласуваме с твърдо “НЕ” и да сложим точка на този кошмарен руски проект.

 7. Най-жалкото е, че пасуването на ГЕРБ по въпроса “за” или “против нов АЕЦ”, ще бъде използвано от БСП , Атака и ДПС за аргумент, че това е вот срещу правителството. С мълчанието си по темата, Герб ще си направи политическо сепуко. Това щеше да си е тяхна работа ако покрай това нямаше да плащаме ние, децата и потомците оставащи да живеят върху ядрени отпадъци още хиляди години!

 8. Иска ми се да отбележа и още една разлика между “ядрените” концепции на Княжеството и Румелията – докато в Източна Румелия се поставя акцент върху безопастността около АЕЦ или ТЕЦ в различните и измерения, в Княжество България се приема, че щом реакторите са произведени в дъщерна фирма на Газпром, безопастността се подразбира от самосебе си и ГОЛЕМИЯТ въпрос е как може да има българи, не виждащи огромната икономическа изгода от проекта. Затова и на очаквания референдум ще се задава не въпросът, който е всъщност обект на референдум: “Ако ще строим АЕЦ в страна, членка на ЕС, приемливо ли е това да става с оборудване, произведено в дъщерна фирма на обвинявания в погазване на конкуренцията руски монополист “Газпром”?”, а някакъв въпрос, който не е от компетентността на целокупното население и поради това то си е дало труда да участва в изборен процес, след който да изкристализират подходящите за решаване на “референдумния” проблем специалисти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.