Маите не познаха, но за Цацаров познаха всички

За разлика от края на света, предвиден от маите, прогнозираният май от всички избор на Сотир Цацаров за главен прокурор се сбъдна. И за никого това не е чуд(н)о!

Ако перифразирам един известен афоризъм за лъжата, в случая с факта, че всички са „познали”, се получава нещо такова: мнозина могат да познаят много неща, но всички за Цацаров не могат да „познаят” без да е имало сериозни причини за това. Което показва, че изборът му е бил абсолютно сигурен и предрешен. Направо може да стане нарицателно за „обществена тайна”, сътворена от тайното общество на кукловодите в държавата.
Фактът, че въпросният избор потвърди очакванията „първият по време” кандидатирал се за главен прокурор да спечели без да се стигне до гласуване за другите двама кандидати, само потвърди усещането за поредния театър с прозрачността. Което не пречи на угодническите медии днес да напишат за избора без гласуване за други кандидати:
„ Цацаров победи конкуренцията”.
Както при изслушването на кандидати за самия Висш съдебен съвет, така и сега управляващите заложиха на техническата подробност, че във физическия смисъл на думата зрителите можеха да станат свидетели на…предрешения избор, показан пряко по телевизията. Което трябваше да внуши чувство за прозрачност, но всъщност въвлича публиката като съучастник в нагласената игра.

Усещането за измама обаче по парадоксален начин се усилва от обстоятелството, че тя се извършва пред очите на всички досущ като при илюзионистите- публиката знае, че я мамят, но си е платила ( на изборите през 2009 г.) да я баламосват и ръкопляска всеки път, когато измамата е успешна.

В нормалните страни, в които се празнува Коледа, сега е сезонът на коледните тържества. Тук се получи нещо повече: тържествуват най-вече джуджетата, кадруващи в работилницата за великани в съдебната система.

Междувременно, в очакване на оценка от строгия Брюксел, който предупреди, че следи внимателно за опорочаване на избора за главен прокурор, попаднах на следното заглавие в един от приближените на властта сайтове, купени за целите на нейното пропагандно обслужване тази година:

Бойко благодари на Барозу за боклука

Какъв ли боклук са ни пратили или подарили като коледен подарък? Или може би Бойко благодари за някакво съучастие на ЕС в замитането на боклука под неговия килим? Бива ли нормален човек да благодари за боклук?

Зачетох се и изчистих подозрението за някаква европейска вина. Оказа се, че в текста става дума за одобрения от ЕС и обещан от Борисов още като кмет завод за преработка на отпадъците на София.

А вие какво си помислихте?

30 мнения за “Маите не познаха, но за Цацаров познаха всички”

 1. “А вие какво си помислихте?” – че все по-зле се списват и вестници, и сайтове. Но така е – слугинажът се подбира по оруеловото “Невежеството е сила”

 2. Бойко и Цветанов си осигуриха спокойствие след падането им от власт. Преди да стане “техен човек” Цацаров е обслужил добре интересите и на Георги Гергов, следователно е “човек” и на Първанов. Взаимовръзките стават все по-ясни.
  Г-н Инджев, желая Ви весели празници с близките до сърцето Ви хора!

 3. „Усещането за измама обаче по парадоксален начин се усилва от обстоятелството, че тя се извършва пред очите на всички досущ като при илюзионистите- публиката знае, че я мамят, но си е платила ( на изборите през 2009 г.) да я баламосват и ръкопляска всеки път, когато измамата е успешна.”
  Много са несъгласията ми с И. Инджев. Не за изумителните му анализи и чувствителност към тежко болното ни общество. Не с журналистическия му талант. Заради страданието, което превъзмогва. Заради тези, които не разбират вероюто му. Заради това, че поради изключителната си принципност във времена на интелектуални самоубийства, той си остава Иво.
  Пиша този коментар с възхищение, и цитирам неговия изумителен прочит на приказката за прехода и ПОДМЯНАТА. Точно и ясно в стила на древните мъдреци, класически изказ, може би някога и някъде използван, но точно на време, в точния момент, послание, което не трябва да отминаваме.
  Само в това изречение е обяснението за нашето страдание. Да, ние си плащаме, за да ни мамят. Ние сме мазохисти, които търсят измамата, за да почувстваме по-късно болката и поради детинската си природа, да забравим, че сме я предизвикали.
  Говоря не за малката гневна частица от хората, блуждаеща отчаяно в блоговете на смелчаците, те все пак са с надежда за промяна, а за онези, които плащат с живота си, с нищетата, със скотското си съществуване, далеч от съвременната цивилизация, но все още плащаща за успешната и не дотам измама.
  Какво може да се направи? Няма да бъде малко, ако сред близки, колеги, съседи, в магазина, бензиностанцията, когато „ползваме административна услуга” всеки ден, всеки миг изразяваме гнева си против измамата, за която всички ние създаваме благоприятна среда. Просветителството е с пирамидална структура. Да пирамида, чиято основа е в горната част т.е. обърната.

 4. Господин Инджев, такова гнусно шоу като вчерашното само по българска телевизия може да види.

 5. Госпожа Министърката в началото на този театър обърна внимание колко важен бил този избор щото видите ли Европата ни гледала. Докато не отимаме политици които осъзнават най-ясно че преставляват и работят най-вече за благото на обществото което водят а не да театралничат пред Европейците то напредък няма да видим. А театъра беше много ефтин. Не вярвам да бъде подминат от Европейците. Никой не обича да го правят на глупак.

 6. “Не сме далеч от разкриването на убийството на банкера Емил Кюлев”,”Напредваме по терористичния акт в Сарафово”, “Тежката престъпност в България бележи спад с… процента”, чете от листче др. министър Цвъко Цв.
  И така – 23 години. Милиционерски простотии. Нищо-неказване на пресконференции, срещи с “колеги” от европейски полицейски структури, “анал-лизи” в Годишни доклади за нац. сигурност и пр. “важни” документи.
  Докато изтече мандатът, докато европейските институции не отклонят вниманието си от дефектните продукти на късния соц Боко, Цоко и Вдянков…
  Тъжно, грозно, пошло. Демек Мутростан.
  Ама да не стане като миналия път? “Близо сме до разкриване на убийците на Мирослава…” И хоп – те убийците били от МВР. После хоп – “заподозреният” с белезници на ръце вади пищов и се самозастрелва.
  Или като мутрата от спортни имоти: бил на лов, скарал се с дядо на 71 г., напълнил го с олово (8 куршума), а дядото като в екшън-съспенс се надигнал от небитието и прострелял мутрата.
  Ей, Цвъко, и ние гледаме американски филми бе, тапир!
  Ама да не стане и като следващия път? “МВР е реформирано, колегите от Западна Европа изказаха благодарност за съвместната акция”. А в докладите на ЕС наред с гнилата съдебна система постоянно пишат, че МВР е корумпирана,
  нарушаваща законите и правата на гражданите, раздута и неефективна система, използвана предимно за политически поръчки от управлавящите. В МВР течаха някакви вяли и хаотични реформи, преди да го оглавят прости мильовци като Боко и Цвъко.

 7. Понеже втората ми специалност е криминална психология, не издържах на предизвикателството и се опитах да направя психопортрет на лицето Цв. Цветанов, което засега (безуспешно) се прави на министър на нещо си.
  Лицето Цв. Цв. притежава висока вродена интелигентност, която е загатната в извивките на веждите и в често удивения му, питащ поглед. Поглед, който казва “Пак ли сбърках?”. Съмнения и самокритичност проявяват само високо интелигентни създания. Другите винаги са сигурни, че са прави.
  Високото яйцевидно чело и леката, елегантна плешивина на въпросния индивид говорят, че притежава практичен ум, умее бързо да пресмята и има нюх към финансови операции. Подобни лица са талантливи брокери, ловко търгуват с недвижими имоти и развиват дарбата си да трупат състояние. Особено докато са на държавна служба.
  В сравнение с предишни министри на нещото-си, Цв. Цв. е цяла епоха напред в развитието на системата.
  Хвала на такъви българе!

 8. Текстът е от блога на Полина Паунова System of Errors.

  “Страх ме е. Ама съвсем истински. Страх ме е, че няма да мога да казвам това, което мисля, да пиша, това което мисля. Страх ме е, че повече никога няма да има Орлов мост, защото вас ще ви е страх. Страх ме е защото виждам съвсем ясно как милиционерският ботуш ще стъпи върху лицата ни.

  Срам ме е. Пак съвсем истински. Срам ме е, защото ние помогнахме това да се случи. Не, не четете, че не се опитахме да попречим. Четете едно към едно: ние помогнахме. Ние сме съучастници в убийството на демокрацията. И вече присъдата е без право на замяна. Впрочем, напълно заслужена. Фактите са обективно ясни: българскте медии сътрудничиха на Висшия съдебен съвет, на Бойко Борисов, на Цветан Цветанов и Искра Фидосова да изберат главния прокурор, който искаха. Българските журналисти охотно подкрепяха, не се съпротивляваха и не роптаеха срещу своите издатели, които ги задължиха да помагат за този избор.

  Ние заблудихме обществото, пуснахме димката на незначителните теми и безропотно отказахме да говорим по съществените. Ние се занимахме с пияната учителка, която направи опит за самоубийство и нито веднъж не се занимахме с осъден от Сотир Цацаров. Защото така е лесно – тя не може да се обади на главния редактор и да спре словоблудството срещу нея. Ние пренасочихме цялата си ярост, целия си гняв и омерзение от собствената си немощ към нещастната женица, в резултат на това, че не можем да изправим глава и да питаме Цветанов, Борисов, Цацаров… Ние почти убихме жена, защото не можем да изобличим истинските злосторници. И го направихме от срам и страх. От срама, че не сме това, което трябва. И от страх, че все пак ако не изобличим никого, всички ще разберат, че не сме това, което трябва.

  Ние вдигнахме безпредметната тема за пушенето и пуснахме димка около избора на главен прокурор. Ние бяхме тези, които пускахме анкети по сайтовете си, за може член на ВСС с явен антропологичен проблем, да цитира патетично, че над 80% от обществото одобрява концепцията на Сотир Цацаров за прокуратурата. Или иначе казано над 80% от обществото харесва концепция срещу себе си. Заради нас.

  Ние всички сме една Диана Найденова, един Николай Бареков, един Делян Пеевски.

  Ние всички сме такова човешко дъно, че заслужаваме цялото презрение на обществото (вероятно същото онова, което силно одобрява концепцията на Цацаров), което и получаваме.

  Държавата почина. Няма България. Не знам за края на света и прочие безпредметности, по които залитнахме налудно по страниците и ефирните ни честоти, но в четвъртък наблюдавахме края на България.

  Видяхме лицето на страха. Видяхме и лицето на натиска. То има мазна коса, черно под ноктите и кофти дъх. То е председателят на ВАС Георги Колев, който с треперещи ръце гласува срещу издигнатия от него кандидат за главен прокурор и подкрепи фаворитът на така близкия на сърцето си Цветанов.

  Видяхме лицето на гротеската – тъстът на Делян Пеевски, който заговори за себе си като за ангел. Видяхме и как ангелски се потъпква достойнство – с милиционерски ботуш в слепоочието на единственият от ВСС, осмелил се да каже истината – Калин Калпакчиев.

  Това беше предсказаните. И зарежете маите, това е истинско видение от бъдещето. Сега драги мои, всеки който се осмели да говори истината, която по правило е неприятна и не особено желана, ще се сблъсква с ангелската орда „Борисов – Цветанов – Цацаров”.

  От този момент нататък депутатите от ГЕРБ, които влачиха чували с бюлетини, не само че няма да бъдат тревожен прецедент. Ще бъдат правило, както каза един познат в социалните мрежи. И ще имат охрана дори. Ако пък дръзнете да ги снимате, любезен прокурор ще ви повдигне обвинение, а двама служители на МВР ще ви арестуват, понеже родната полиция ни пази. Пази ни от нас – да не вземем да се усетим в кой кенеф газим със задоволство. Ако пробваме да излезем, ще повикат подкрепление.

  От този момент нататък няма смисъл от избори. Няма смисъл от съд. Няма смисъл от медии. Избраният със страшно мнозинство (страшно да се чете като производна на страх дума) „стабилен съдия” Сотир Цацаров ще пренесе навика си за оперативки между съд, прокуратура и МВР върху държавата. И всичко ще се решава на любезен разговор между Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Георги Колев , Бареков и Сотир Цацаров

  Замислихте ли се бе, черноризци храбри, че храбростта ви ще се изразява в това да идете на работа и да не давате много вид колко ви е страх. Представихте ли си как ще изглежда като обвинител един съдия с наказателен уклон? Давате ли си сметка, че когато съдиш с презумпция за наказание, обвиняваш с човеконенавист?

  Давате ли си сметка, че трябва да живеем с човеконенавист. А това е диагноза, чийто изход е летален.

  И в смисъла на загиналата държава – искате ли да се обзаложим, че смелостта, която проявихте към непоожилата клетва Марковска (разбира се, post-mortem) сега няма да я проявите нито вие, нито президента?

  Ще надраскате няколко реда възхвала, когато той разпише указа. И после няма кой дори да съчини некролога на държавата.

  В четвъртък премиерът Бойко Борисов с ножицата си ВСС преряза траурната лента. Откри края на България.”

 9. Г-н Инджев пожелавам на Вас и цялото семейство весели Коледни празници и Новата година 2013!Бъдете жив и здрав за радост на всички нас,които ви уважаваме и ценим много!

 10. Какъв Барозу, какъв боклук, какви пет лева?! Стига с тези простотии бойкови! Една инсталация за изгаряне на софийския боклук струва 150-200 млн – в пъти по-малко от похарчените за балиране, возене на десетки километри и депониране в годините откак Бойко стана кмет.При това би топлофицирала половин София. И не е необходима ничия благословия, за да се построи и въведе в експлоатация такава инсталация – достатъчна е единствено добра воля.
  Ама не – нали трябва да се пълнят гушите на мутрите от “нашата глутница”!
  Освен това, убеден съм, че ЕС с охота би финансирал проектите за изграждане на такива инсталации, при това не само в София, само че в тях няма далавера.
  А за главния прокурор какво да коментирам – очевидно критериите са лоясали очички,двойна гуша (с апетит за тройна)и послушание към сипващия в копанята. Не, че останалите кандидати вдъхват повече доверие. Ама така се получава, когато очакваме “мадам Фифи” сама да смени к….те в бардака.

 11. Един предизвестен край на Театрото в Абсурдистан.Весело посрещане на настъпващите Празници.

 12. Барозу действително вкара огромно количество боклук в България, защото излъга българския народ, че ще приеме държавата му в Европейския съюз само след като посткомунистическа България реформира своята комунистическа съдебна система. Барозу, Европейският комитет и популистката уж дясна Европейска народна партия са главните виновници за хаоса, беззаконията и терора, които царуват днес у нас. Такъв терор в България имаше единствено в годините преди смъртта на Сталин.

 13. Отказа на нашата нация да спре култа си към съветизация, вместо да влезе в цивилизацията на световната глобализация, ще доведе до аборигенизация, която ще стане международна сензация!
  Уви и маите не успяха да спрат тази наша специализация. ;(

 14. ами, тя го е казала жената:

  “Държавата почина. Няма България. Не знам за края на света и прочие безпредметности, по които залитнахме налудно по страниците и ефирните ни честоти, но в четвъртък наблюдавахме края на България.”

 15. Борисов, Плевнелиев, Цачева, Цацаров, Цветанов … Вече няма спасение.

 16. Прочетох нещо в блога на Полина Паунова и искам да го споделя:цацарка значело кратуна.И израза “не било тикви,било в кратуни”.Някак си виждам връзка между Цацаров и Борисов.А това за края на България е много вярно и много тъжно.

 17. Е добре, само защо ли цял ден слущам същите плачове от депутатите на БСП.

  И хайде дружно да си спомним, кой избра предишните боклуци като Татарчев,Филчев и “дръж-ми-шапката” Велчев.

  Тогава вси

 18. Тогава всичко беше наред, нали. А сега настъпи края на света.

 19. На 15 юни 1215 година английски барони и кралят на Англия създадоха Великата харта на свободите (Magna charta libertatum), където посочиха достойнствата на понятието “свободен човек”. Повече от седем столетия по-късно (на 8 септември 1944 година) комунизмът качен върху танковете на Сталинските окупатори с нечувани насилия отне свободата на българите. На 9 ноември 1989 година великият американец Роналд Рейгън, разгромявайки Империята на Злото, отново направи от българите свободни хора. Днес един болшевишки диктатор, отгледан и възпитан под крилото на комунистическия престъпник Тодор Живков, с невиждана арогантност се опитва да ни върне в игото на комунизма. Ще допусне ли Америка да ни бъде отнет онзи безценен дар, който България получи от великия американец Роналд Рейгън? Аз вярвам в Америка!

 20. Към Мърци Мърцов:

  Неглижирането на едно безобразие заради друго е оневиняване в стил “В Америка бият негрите”.
  Впрочем Америка се оказа способна да избере своя Обама, а тук продължавате да мислите за нея като за солидарно виновна с вашите безобразия ДНЕС заради това, че някога там биеха негрите…
  И не е вярно, че тогава всички… ( вероятно са си “мълчали”?): тъкмо от БСП, с които сега искате да сравнявате несъгласните с ДНЕШНИТЕ манипулации на ДНЕШНИТЕ управляващи, също бяха против Татарчев, а от СДС и ДСБ-срещу Велчев. Това прави ли ги по-симпатични за Вас в рамките на защитната Ви пледоария за гербаджийството ?
  Изобщо напоследък се забелязва пълно отчаяние сред гербаджийската пропаганда, която, по липса на други аргументи в защита на господарстващите в момента, неистово се опитва да опакова несъгласието с ГЕРБ като някакво съзаклятие между сини и червени само защото се случва и едните, и другите да не харесват онова, което управляващите правят.

 21. Написаното от Полина (виж по-горе) е нахално. Защо говори във форма “ние”? Защо не пише от свое име, като Иво Инджев? Тая мазохистична и ексхибисионистична тирада е пак замазване на очите ни…. Вместо да се шиба с бича по мозъка, да спре да прави онова, за което се упреква и да започне да прави каквото трябва. А не да привлича внимание и симпатия с подобни глупости, които пак не са в целта, а обикалят наоколо…. Абе хора, до кога ще се хващате наподобни…..Аз лично ще влизам редовно в блога й (което може би е целта) и ще чакам изобличаващите й материали от сега нататък….
  Пожелавам на г-н ИНджев и на всички четящи го весели празници и много оптимизъм след празниците 🙂

 22. Аз нямах,но мнозина имаха илюзията,че Плевнелиев има глава на раменете и че е сложил началото на еманципирането си от Б.Борисов и С-ие.Имам предвид “случая Марковска” и многозначителните декларации по отношение другите предстоящи избори,в т.ч-ло,на главния прокур.Зависимостите са си зависимости,мимо декларациите.Плевнелиев издаде указ за назначението на гл.прокурор,ВЪПРЕКИ множеството публични информации за нещо нечисто и съмнително ,от морално-етична и професионална гледна точка на последния.ТОЛКОВА!ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТОВ!!!Практическата реализация на програмата на ГЕРБ в тази насока ,кажи-речи,завърши успешно.Да ни е честито!

 23. До Петър Драгулев – не Америка е виновна за това, което сме. Време е да престанем да се надяваме на спасители и сами да запретнем ръкави и си изчистим обора. И последно – “Господ дава, ала в кошара не вкарва”. Добре са го казали предците ни, нали!

 24. @ ИНЖ.ЛАЗАР МАДЖАРОВ Ако позволите – вся власть советОМ!

 25. Ей, ама к’во да прави Боко, бе хора? Ами к’во да прави Цвъко? Ако не изконтролират процеса на избора, може да стане опасно! Я си представете някой вироглав прокурор (не, че измежду другите кандидати имаше такъв), който започне да проявява нездрав интерес като как бяха извадени данъчните от складовете на Мишо Бирата, пък как така се спомина скоропостижно на територията на феодалното владение на В. Златев, пръв авер на Боко, а? А ако започне да рови в убийството на Мирослава от Перник? Затова Боко и Цвъко си знаят – тури си там един дебеличък и сговорчив човек, да ти е чиста работата.

 26. (до ANTROPOS) Нещо не сте ме разбрал! Никъде не съм написал, че Америка ни е виновна. Напротив! Писах, че Америка, която е страж на СВОБОДАТА и ДЕМОКРАЦИЯТА в целия свят, веднъж вече ни освободи от комунизма и се надявам и сега да ни освободи от комунизма на Боко. Добре би било народът сам да се освободи от диктатора, но се страхувам, че това няма да стане, защото на страната на диктатора са Барозу, Европейският комитет и популистката уж дясна Европейска народна партия. Последната дори не реагира на декларацията на ДСБ и не порица Боко за това, че реабилитира комунистическия престъпник Тодор Живков.

 27. Мърци, “Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено.”

 28. Убеден съм, че интелигентните участници в престижния блог на Иво Инджев ще разграничат истинските политически коментари от неграмотните драсканици на платените от Боко провокатори.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.