Сбъднато на Бъдни вечер

Докато официалните медии правят ретроспекции на катаклизмите, бедствията, убийствата, войните и всякакви други нещастия през годината си помислих да направя нещо като лична „класация” на добрините-без претенция и възможност за изчерпателност. Нека бъде скромен отговор на всички, които са ми подарили внимание, доброта и съпричастност.

Нима не е „чудо” на Бъдни вечер да получиш силна инжекция доброта от лекар, с когото не си близък, но като разтревожен родител си се обърнал към него за съвет? И вместо съвет, да получиш покана да го посетиш!

Случи се така, че най-малката ми дъщеря, подражавайки на моите фокуси да „вадя” някакъв предмет от ухото си, загуби в ушенцето си графит от молив. Ами сега? В поликлиниките навръх празника дежурят шепа лекари, а опашките са огромни- само в ИСУЛ в София имало стотина пред дежурния кабинет, което ми гарантираше особена „тиха нощ, свята нощ” на тази опашка, вместо край елхата с децата.

Един лекар обаче, научил от мен за проблема, извърши интервенцията у дома, където ме покани заедно с малката палавница. Не само не поиска и не взе пари, но и ме изпроводи с бутилка вино, подарък за Коледа.

„Дреболия”? На фона на земетресенията и наводненията, може би…Но всъщност такива „дреболии” осмислят значението на думата доброта.

Ако за лекарите, макар и често пъти да са обект на остри социални диагнози с обратен знак поради хроничните проблеми на болното ни здравеопазване, добротата се предполага някак си по дефиниция, какво да кажем за едни…мутри.

При транспортен инцидент на оживен път, макар и без наранявания на никой от нас, нито една кола не ни подмина. Лекарка спря да предлага успокоително. Други звъняха един през друг на пътна помощ за килнатата ни в канавката грохнала допотопна количка. Но най-дейно се оказа каре дебеловрати момчета-типични мутри, както сме свикнали да ги наричаме. Без много приказки скочиха от джипа си и дружно изправиха наклоненото ни возило и като нищо щяха да го закарат до сервиз, както предложиха, ако не беше пристигнала вече пътната помощ. Изпоцапаха модните си дрешки, но не им мигна окото, след което отпрашиха също така безмълвно под благодарните погледи на нашата пострадала компания.

Няма как да подмина и „случката”, която съм разказвал- за пенсионера, който си даде спестяванията, за да бъдат произведени чадъри с надписа „Течна дружба” за представянето на книгата ми миналата година. Беше прочел за тази идея в блога ми и разбирайки, че тя няма да се осъществи по финансови причини, „спонсорира” една кауза без изгледи и намеци за компенсация и печалба.

С него станахме приятели. Но какво да кажа за хилядите (наистина хиляди) добри хора, които ми даряват щедра подкрепа чрез обратната връзка за общуване в рамките на блога! Няма как да благодаря лично всеки път на всеки- при тези милиони посещения и десетки хиляди коментари би било доста „трудоемко”. Но ето че имам възможност да се „измъкна” от ситуацията с обобщаващо БЛАГОДАРЯ!

Изобщо, когато казвам, че вярвам в доброто у хората, макар да пиша като правило за заобикалящите ни злини, имам щастието да го знам от личен опит.

Пожелавам същото познание на всеки!

29 мнения за “Сбъднато на Бъдни вечер”

 1. Всеки има своите слабости, всеки има своите грешки…Нито аз, нито Вие, г-н Инджев правим изключение. Но “благородството задължава”! И Вашето благородство очевидно преобладава и над слабостите, и над грешките. За това сте тъй умен и талантлив – Господ Ви е благословил! Ние можем само да Му благодарим за това!Честита Коледа!

 2. Честито Рожденство Христово, дълги години здраве и щастие на на автора на блога и неговите читатели. Господин Инджев, изпращам един линк където Вие и съфорумниците могат да се запознаят с неофициалното гледище на руските специалисти за шумно рекламирания и безполезен Южен поток http://svpressa.ru/economy/article/61786/#oRksS1355123300. Весели празници на всички!

 3. Честито Рождество Христово!Има много добрина в нашия народ, но тя не марширува в медиите.

 4. Честито Рожденство Христово!Много здраве и щаствие Ви желая!С талант и добродетели Бог ви е дарил в изобилие1

 5. На всекиго-заслуженото!Вие г-н Инджев заслужавате топлите думи и пожелания,които Ви изпращат посетителите на блога,но и на онези добри хора,които споменавате!
  ЧРХр и ЧНГ !Весело прекарване и да имате същия “хъс”за разкриване на истината на нашите дни!!

 6. Така е господин Инджев, на Коледа стават чудеса. И аз искам да съобщя за едно чудо. Надявам се да не е много нахално от моя страна. Пък чудото си заслужва. Става дума за много бързо разкрито убийство извършено на Коледа. Поздравявам лично министъра на вътрешните работи и неговия пряк началник Бойко Борисов.

  Ето за какво става дума:
  “15-годишно момиче от град Раковски подаде фалшив сигнал на спешния телефон 112, че е убила баба си с нож, съобщи във вторник от БНР.
  Пристигналите полицаи установили, че няма извършено престъпление.
  Те успели да идентифицират самоличността на момичето.”
  Както се вижда и с невъоръжено око, родната полиция ни пази и здраво пипа. От туй по-хубаво, здраве му речете – и Бойко Борисов сит, и бабата жива! Не винаги сме прави, когато критикуваме властите!

  Весела Коледа!

 7. Честито Рождество Хрстово и нека Бог Исус Христос е с Вас!

 8. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, НА ТЕБ И ЦЯЛОТО ТИ СЕМЕЙСТВО!ЖЕЛАЯ ОТ СЪРЦЕ ЗДРАВЕ И УСПЕХ В БЛАГОРОДНАТА ЗАДАЧА, С КОЯТО СИ СЕ НАГЪРБИЛ.
  ИЗПИТВАМ РАДОСТ, ЧЕ БЕЗ ДА СЕ ПОЗНАВАМЕ ЛИЧНО ТЕ ЧУВСТВАМ КАТО БЛИЗЪК ПРИЯТЕЛ. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМА МНОГО СВЕСТНИ ХОРА У НАС, НАТИРЕНИ В ЪГЪЛА, НО НЯКОЙ ТРЯБВА ГИ ОБЕДИНИ!!! А, ТОВА Е МНОГО ТРУДНО. ДА НЕ КАЖА -НЕВЪЗМОЖНО.

 9. На Вас и на близките Ви- ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, господин Инджев. Дълги години здраве, топлина, обич, щастие. И Бог да е с Вас. Знаете, той помага на смелите. И на тия, които Му се уповават. И още повече читатели и съмишленици на този блог, разбира се. 🙂

 10. Честито Рождество Христово! Нека сълзите в очите са само от радост, а в сърцето – само любов! Г-н Инджев, благодаря, че Ви има!

 11. Честито Рождество, г-н Инджев! В тази чудна нощ Ви благодаря за всичко, което правите за нас, читателите, които не приемат официалната преса и за които Вашият блог означава много! Благодаря и за чудесното пожелание в “Сбъднато на Бъдни вечер”. Имаме нужда от подобни четива! Радвам се, че са се случили на Вас, а надявам се – и на много мои сънародници! Споделените добри дела за мен са истинският смисъл на всеки един празник! Пожелавам здраве, дълъг и деен живот, сбъднати чудеса всеки ден!

 12. Честито Рождество Христово на Вас и Вашето семейство! Бог да благослови перото Ви! Всики ние имаме нужда от него!

 13. Честито Рождество! Желая Ви много светлина и любов!

 14. ЧЕСТИТА КОЛЕДА Г-Н ИНДЖЕВ !
  НЕКА БОГ ЗДРАВЕ ДА ВИ ДАВА,
  СИЛИ И СМЕЛОСТ ЗА ДА БУТНЕМЕ СТЕНИТЕ
  НА ЗЛОТО, АЛЧНОСТТА И БЕЗОТГОВОРНОСТТА,
  СГРАБЧИЛИ НИ БЕЗМИЛОСТНО !

 15. Честито Рождество, г-н Инджев! Пожелавам на Вас и Вашето семейство здраве, обич и щастие! Бъдете все с такъв бодър дух и остро перо!

 16. Честита Коледа на Иво Инджев, неговото семейство и всички негови читатели.

  Костадинка Терзийска

 17. Честито Рождество Христово, Иво, на теб и доброто ти семейство! Благодаря ти за трогателния текст както и за добрите думи за лекарите. Позволи ми да използвам този повод, за да цитирам малка част от Хипократовата клетва. Всъщност, това за което се заклеват днес лекарите по света е осъвременена Хипократова клетва и се нарича Женевска Декларация. Под тази клетва се заклеват и в САЩ. Та, ето някои пасажи: “Здравето и живота на мойте пациенти ще бъдат моя първа грижа. С всичките си сили ще поддържам честта и благородните традиции на медицинската професия и никога няма да използвам мойте познания срещу законите на хуманноста. Мойте колеги ще бъдат мои братя.” Честито Рождество Христово и на всички приятели и споделящи в блога на Иво!

 18. Честита Коледа на всички Българи!Честита Коледа и на Вас г-н Инджев!Честита Коледа и на Вашето семейство! Чрез Вас Коледа влиза във всеки Български дом и то целогодишно.Искам тази Коледа да бъде Рождество за България!Нека да идва 2013!Русия или нашата България?Да го поискаме без да се съмняваме дори и за миг в сърцето си!Бог ще бъде с нас.

 19. Честито Рождество Христово, г-н Инджев, на Вас и Вашето семейство, на читателите Ви и на всички съмишленищи.

 20. Честито Рождество, г-н Инджев! Имаме нужда от Вас!!!

 21. Честито Рождество Христово!!!
  В празничните дни и нощи, когато се отваря небето за молитви и те се сбъдват, желаем на автора на този прекрасен блог и цялото му семейство здраве, щастие, благоденствие и мир и много нови творчески успехи!!!
  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

 22. Честито Рождество Христово!
  На вас г-н Инджев, на семейството ви и на всички нас- обикновените, необикновени българи! Които не се уморихме да оцеляваме, да си завиждаме, да се окайваме, но – и да показваме своята голяма човещина и съпричастност, винаги когато някой или много от нас, изпаднат в беда! Амин!

 23. Честита Коледа и весело посрещане на Новата 2013, г- Инджев! За моите приятели, за моето семейство и за мен Вашият блог, с талантливата публицистика и великолепните коментари на безброй Ваши почитатели, е христоматията на злободневието, точния летопис. Благодарим Ви и за нежността, която все още е голяма рядкост.

 24. Честито Рождество Христово!
  Благодаря Ви за великолепните коментари. Нека да е все така остро перото
  Ви и доброто да Ви спохожда

 25. Имало в една нормална западна страна един талантлив и ерудиран журналист, достоен човек с гражданска позиция, остро перо, бърз рефлекс, високи професионални стандарти, широка обща култура, задълбочен опит и познания за Близкия изток, ползващ няколко чужди езици, и не на последно място – чужд на евтините соц популистки уйдурми и манипулации на левичари, рубладжии и продажници от всякакъв вид. След не малко години възходяща кариера този човек бил назначен /какво по-логично от това/ за главен редактор на най-блестящия, продаван и уважаван ежедневник в страната. Собствениците на тази медия /нормални хора/ му предоставили АБСОЛЮТНА свобода на писане плюс СОЛИДНО възнаграждение, защото били интелигентни бизнесмени и разбирали, че истинската публицистика не само продава тиражи и печели читатели, ами и създава общество от граждани, а не тикви. Авторските му статии се появявали и препечатвали едновременно в блогосферата и се превеждали от други нормални световни флагмани на свободното слово. Съвсем обикновена и нормална история, случваща се в нормална, западна страна.

  Досетихте се кой е талантливият журналист, нали? Той, за разлика от другото в историята, не е измислен..

  Г-н Инджев, пожелавам на вас /както и на всички нас/ час по-скоро да превърнем шантавата ни губерния в нормална, западна страна, в която се случват такива истории..

  Щастлива Коледа /на патерица:)/ и весела Нова Година!

  P.S. И Честит ден на Бащата, разбира се:)!

 26. честито рождество на всички и чид на именяците днес

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.