Чер(ве)ното тото за Белене цели резултат нула до нула

Точно след месец, на 27 януари, ще се опитаме да разберем кой си взе белята с темата „Белене”- дума, която дори не се споменава във въпроса за референдума и вероятно превръща гласуването в първото национално допитване в историята на демокрацията, при което резултатът се подразбира, а не се декларира.

Да, реферът на референдумът е народът, но мачът е уреден така, че резултатът да е нула до нула.

Всеки се оказва свободен да тълкува смисъла на посланието, закодирано като предсказание на маите за края на света и по точно- за края на Белене. Това е преднамерено търсена какафония, която обаче е издайническо отражение на подразбиращата се замаскирана коалиция БСП-ГЕРБ, призоваваща да се гласува с „да” за различни неща, но чрез отговора на един и същ въпрос.

Първото (неосъзнато) самопризнание направи в първия ден на започналата информационна кампания представителя на събирачите на подписи за референдума Янаки Стоилов. Призовавайки от студиото на Би Ти Ви тази сутрин към курс към индустриализация чрез изграждане на руската централа и признавайки предизборното значение на упражнението, той не остави съмнение в съмнителната политическа стойност на мотивацията за този провокативен ход, напомпан с фалшив деветосептемврийски патос.

Разликата между привържениците на положителното гласуване на референдума и противниците им обаче е не е просто концептуална: тя е направо пример за пропастта, дълбана от десетилетия със сърпа и чука в главите на хората у нас.

Май ще се окаже прав Тодор Живкова за построените от него две Българии, макар и в друг смисъл: едната упорито не иска да напусне света на комунистическите илюзии за светлото бъдеще , озарявано от ядрената крушка на „братската дружба”, независимо от цената за тази услуга по линия на „мирния атом”. Каква ти цена: тя никога не е занимавала онези, които вярват, че си струва да бъде жертвано поредното поколение българи, уж за да живее следващото по-добре, а всъщност го правят, за да могат да се награбят клекналите в засада участници в спекулативната сделка с идеологическо влияние.

Другата България обаче все пак има съпротивителни сили срещу насилието над здравия разум на българите, на които се предлага да се самозаробят чрез задлъжняване в огромни размери. Те биха засенчили дори наследената от НРБ финансова нищета, чиито дългове плащаме, което обаче не пречи да ги вменяват като вина на пустата му демокрация – същата, която с такова затрогващо лицемерие искат да „спасяват” от самата нея чрез прекия инструмент за нейното упражняване под формата на референдум.

Ето за това става дума: за войната на пропагандния фронт, която на този етап е неравна поради дългогодишната артилерийска обработка на съзнанието на хората в България в полза на онази, „първата България”. За един месец може и да не бъдат победени зрелищно дълбоко окопалите се лъжи за ползата от „най-безвредната” технология за производство на електроенергия, но и малкият пробив на съмнението в уж непробиваемата убеденост на българските граждани колко е хубаво да пъшкаме под робството на чуждия енергиен диктат, пак ще е от полза.

Просто по-зле няма как да стане!

Ето и едно от обобщенията за първата пресконференция на Инициативния комитет “Не” на измамата “Белене” , която се състоя днес в БТА.
Между 15,300 млрд. лв. и 22 млрд. лв.ще излезе строителството на АЕЦ “Белене” сочат пет независими експертизи на български и чуждестранни консултанти. Това съобщи Красен Станчев, член на Инициативния комитет “Не” на измамата “Белене” на пресконференция днес.
Според данните, цитирани от Станчев, очакваната цена на тока от евентуалната нова централа ще е от 0,15 лв. до 0,22 лв. за коловатчас, което го прави между 2,5-3,15 пъти по-скъп от досегашния микс (средна цена на тока от ядрена енергия, ТЕЦ и ВЕЦ).
Независимо от оптимистичността на прогнозите, стойността на инвестицията в атомна централа би била близо два пъти по-висока от договорената през 2006 г., категоричен е експертът. Той уточни, че тези анализи не отчитат корупцията и удължаване на сроковете за строителство.
Всяко включване на нови мощности, дори един хилядник, би довело до дестабилизиране на енергийната ни система, предупреди Иван Хиновски, член на ИК.
Строителството само на два нови реактора ще обърне регион срещу регион, може и да се стигне до закриване на “Марици”-те, посочи експертът.
Сметките на комитета са, че изграждането на “Белене” би струвало на всеки избирател по около 2500 лв., а на хората под 50 г., които всъщност ще плащат – по около 3800 лв.
На печалба ще са доставчиците, тези, които ще изнасят, управителите на централата, инвеститорът и няколко консултанти, отбеляза Красен Станчев.
Лъжа е твърдението, че по-голямата част от българите искат строителството на “Белене”, подчерта и председателят на Инициативния комитет Иван Иванов, депутат от Синята коалиция.
Той добави, че цена от най-малко 21 млрд. лв. за най-бедната страна в Европейския съюз ще лиши от важни средства ключови сектори, като здравеопазване, образование, социалните дейности, ще замрази пенсиите за дълъг период напред, а токът от нея, по най-скромни изчисления, ще бъде не по-малко от три пъти по-висок от цената на ел. енергията от АЕЦ “Козлодуй”.
От сдружението срещу нова ядрена централа твърдят, че проектът “Белене” е финансово необезпечен, икономически необоснован и екологично вреден.
Няма и проект за проучване на въздействието върху социално-икономическата среда, затова той не може и да бъде финансиран от западни банки, допълни Илиян Василев.
Според журналиста Иво Инджев, който също е в инициативния комитет, въпросът на предстоящото допитване към гражданите по-скоро би трябвало да е “Съгласни ли сте да приемете отпадъците от АЕЦ”Белене”.
На 27 януари ще гласуваме “за” или “против” партията на крадците, “за или “против” ограбване на българския народ с нови 10 млрд лв., “за” или “срещу” непоносимо високите цени на тока у нас, коментира политологът Огнян Минчев, член на ИК. Под партия на крадците той разясни, че има предвид енергийната олигархия в България. “Белене” е възможност за легитимен грабеж, посочи Минчев. И попита още защо имаме ситуация, при която управляващата партия и най-голямата опозиционна политическа сила, гласуват заедно “за” строителството на нова атомна централа. ( БГНЕС)

40 мнения за “Чер(ве)ното тото за Белене цели резултат нула до нула”

 1. Г-н Инджев, днес на пресконференцията сам се разкрихте, че сте агент на американските тайни служби. Сам си призна ,че Борисов Ви се обадил по телефона два дни преди МС да реши за спиране на проекта за АЕЦ Белене и то без да се познавате лично- познай защо. Ама той Ви се обадил за да може да се похвалите на вашите резиденти и тези които Ви плащат, че сте си свършили работата и сте спечелили битката против Белене. Като знаете интелектуалните качества на Борисов това нетрябваше да го съобщавате на пресконференцията. Вие сте разкрит и много ми олекнахте в очите. Явно слуховете за тайните агентури работещи срещу България и тяхните вербувани и платени агенти е истина. Това го знае много добре и руския президент и затова забранява финансирането на тяхните фондации от чужбина. Това трябва да стане и в България. Моля обяви за колко сребърника се продаде и дано те да те правят щастлив.
  Поздрави Христо Костадинов

 2. В качеството си на дипломиран хидроинженер във ВИАС с тясна специалност “Малки ВЕЦ”, искам да добавя, че производството на електричество посредством ядрени генератори, освен всички други рискове от катастрофални аварии, особено на сеизмична площадка, каквато е площадката в Белене, крие още и следния негатив: при липса на потребители или купувачи за произведената от АЕЦ електроенергия, тя изтича по жиците и се губи безвъзвратно, а спецификата на производството и опасностите от произшествия не позволяват спиране и пускане на ядрените мощности според нуждите, като същевременно прескъпите консумативи се изразходват и наличното оборудване се амортизира. Ще се обвързваме с руски доставчици на ядрено гориво и ще плащаме, без да има никаква възвращаемост, поради липса на конкурентни цени на тока, а само ще си инсталираме бомба за милиарди.

 3. Страхувам се, че аргументите против строителството на атомната центрела ще потънат в червено-герберски крясъци и ние ще се окажем първата нация, доброволно окачила си атомна бомба на гърлото…

 4. Като чета и слушам коментарите на хора като Христо Костадинов на тема Белене, а и не само на тема Белене, се изкушавам да възкликна като поручик Лукаш от безсмъртния роман на Хашек: “Не мога да разбера дали сте такъв рафиниран негодяй, или сте камила, идиот непохватен!”. Оптимистът в мен говори: “Човекът си е платен негодник. Чак такава глупост не може да съществува в природата”. Но докато броя правописните и семантични грешки си казвам: “Може, може! Тук е България-царството на глупостта. Я погледни премиера и неговия пръв заместник-такива персонажи нито Хашек, нито Илф и Петров са успели да измислят”. И в крайна сметка защо платеният негодник да не може да бъде и непохватен идиот? Ти му представяш факти, той си повтаря назубрените клишета и някой му плаща за това. Живот мечта.
  Честита Коледа, г-н Инджев! Много здраве и щастие за Вас и семейството Ви. И много нови читатели.

 5. Христо Костадинов,явно партийната учебна година е в разгара си сред Вас ,специализантите от 4км…

 6. @Христо Костадинов
  Пич похвално е, че четеш блогове и форуми и се образоваш ама недей да пишеш, че се излагаш кат кифладжия.

  @Tanya Stoyanova
  Г-жо Стоянова за втори път пускате това смехотворно обяснение за губенето на енергията по жиците, което може да бъде оборено от всеки среден 10-то класник. Въпреки благородните Ви намерения и правотата на позицията, която защитавате с такива аргументи по-скоро вредите отколкото помагате. Трябвало е да внимавате повече когато на лекциите са Ви обяснявали какво е ПАВЕЦ и защо се строй.

 7. @христо, да разбираме ли, че руската шпионска агентура в България не трябва да се третира като чужда, до колкото вие като неин симпатизант и вероятен субект се чувствате като у дома си?

 8. ? МИРОСЛАВА
  Ако започваме да мислим какво ще говорим тепърва сега, то опасността за която говорите, е реална. Този подход се практикува в най-гледаните ТВ, където опонентите на АЕЦ просто се прекъсват, заглушават с викане и говорене и т.п. приоми. Трябва да се говори ПРОСТО и ясно! Да се повтаря безспир че токът ще стане по-скъп. Да ги питаме защо не са съглрасни да станат акционери ако мислят че проекта е печеливш? А искат да става с държавни кредити , т.е. да се прехвърлят задълженията и разхода на нас, а те да вземат комисионните и да изчезнат на екзотични острови. И не нацията ще си окачи атомна бомба на шията. Искат да я окачат на врата на нацията същите крадливци дето окрадоха държавата и блюдолизците им дето лаят за грошове като по-горния -Христо. Те не са мнозинство , но са мотивирани с пари с много пари…. и искат да вземат още много повече и от нас и от всички нещастници дето ще останат под управлението им.От бъдещите поколения!

 9. Referendumut shte e porednia test za nivoto na kolektivnia razsuduk na naselenieto na teritoria BG. I ako mnozinstvoto s vota si pozhelae da produlzhi da e pridatuk na Rusia, za malcinstvoto ostava da se izseli ili da zapochne protestni deistvia. Nito edin ot tezi varianti obache ne mi izglezhda veroiaten. Moite prognozi sa za pobeda na Rusia na referenduma. Smiatam taka zashtoto mnozinstovoto ot BG naselenieto si umira da bude machkano ot mutri i muzhici. Tova e fact neosporim. Istoriata ot godinite na “prehoda” e iarko dokazatelstvo na tova tvurdenie. Ako Rusia mu spre gazta prez zimata ili napravi taka che nash Ganio da e na hliab i voda, purva radost shte e tui za nego, samo botushut na Vanka da mu e stpil na gurloto ili vliazal v zadnia vrata – udovolstvieto e ednakvo goliamo – kato heroin za narkomana.

 10. @Христо Костадинов,
  Тъй като виждам че сте истински русофил-путинофил и радетел за въвеждане на путинските закони в България, трябва да ви кажа, че ако у нас бъде въведен закон за задължителна регистрация на чуждите агенти както в Русия вие драги господине трябва пръв да изприпкате до съответния държавен орган и да се регистрирате като чужд агент, по точно като руски агент. Но вероятно вие до толкова сте заслепен в своето предателство към България, че дори не смятате че руските агенти са чужди в страната ни.

 11. На България не и трябват никакви ядрени централи,особено пък такива с руски мощности.Ако трябва,ще купуваме ток на свободния пазар-там има излишества.Едно време комунягите чрез думите на техния вожд Ленин говореха за “електрификация плюс съветска власт”.Като сме толкова електрифицирани и се бием в гърдите с “нашите мощности”,защо вечер в България-по улиците главно и то не само в София-е тъмно като в рог?А в Гърция,които нямат АЕЦ-дори селата и кръстовищата на извънградските пътища-осветени като в Бродуей? Разни байганьовци се тупат в гърдите,че сме били уж “енергиен център на Балканите”.Вятър и мъгла…Сега тоя измислен “енергиен център” служи на ядрено-енергийната мафия,чиито корени са империята на злото-Русия.Ех,защо Рони не беше жив…

 12. Май ще се окаже прав Тодор Живкова за построените от него две Българии, макар и в друг смисъл: едната упорито не иска да напусне света на комунистическите илюзии за светлото бъдеще , озарявано от ядрената крушка на „братската дружба”, независимо от цената за тази услуга по линия на „мирния атом”.-Иво Инджев

  Отново много силна мисъл,озаряваща част от историята на идиотизма на комунизма,родена от сганта.

 13. Обяснението за губенето на енергията по жиците е наистина смехотворно, но останалите аргументи на г-жа Стоянова са верни. А колкото до ПАВЕЦ – ами колко ПАВЕЦ-а още ще трябва да добавим към цената на Белене, та да стане тя икономически изгодна (ПАВЕЦ е много скъпо предприятие). А загубата от останалите мощности, които трябва да се спират, защото при тях това става технологично по-лесно. В резултат, най-вероятно ще имаме построени, но спрени хилядници.

  Въобще, когато се “тегли калема” ще се окаже, че сметката е далеч по-голяма от 22млрд лв. поради всички тези причини…

 14. @Христо Костадинов

  G-ne, vmesto bezuspe6no da se uprajnqvate tuk v ostroumie, daite nqkoi silen argument za AEC “Belene”, 4e o6te ne sam re6il(a) kak da glasuvam na referenduma.

 15. Напоследък се наблюдава оживление сред циганските гета и сред бедните жители по селата. Ясно е, че гласове ще се купуват на поразия и че тези гласове никак няма да са малко. Излишно е да споменавам, че тези купени с нашите пари продажници или оскотели от бедност хора ще гласуват с “да”. Може би не трябва да помагаме на рубладжиите, добавяйки и нашите гласове към вече купените такива. Така ще се избегне опасността референдумът да се окаже валиден, а резултатът от него – загробване на България за столетия напред. Призовавам да бойкотираме този натрапен по нечестен начин референдум!

 16. Благодаря за мненията по мой адрес. Аз не обичам агентите под прекритие – нито американските нито руските. Аз съм чист българин …

 17. Габи, okolo men vsi4ki sa gerberi i vsi4ki te sa re6ili da glasuvat s “ne” na referenduma s obqsnenieto, 4e nqmat nqkolko hilqdi izli6ni evro za davane.
  Taka 4e ne badete tolkova sigurna nito 4e rezultatat na ma4a e predre6en, nito 4e votat na vsi4ki gerberi e predvidim.

  I o6te: bezobrazie e da prizovavate horata da ne glasuvat i za poreden pat da ostavqt sadbata si v racete na pensioneri i cigani.
  Kak nqmate pone malko sram?!

 18. Иво,би следвало математик да изчисли очакванията за червени/и зелено-чорапни/”за” на основата на събраните от тях гласове на предишни избори.Към тях да се прибавят и вероятните гласове от поддръжници на гРОБ/грешката е преднамерена/,защото дори и сред шофьорите на такси и фризьорките има разумни люде/sic!/…И за завършек очакваните купени гласове.Всичкият този труд може да ни помогне да преценим относително точно дали негласуването ще помогне на каузата,или ще ни помогне да си го набутаме сами…
  Аз съм само един прост хуманитар, но смешният плач, който се надигна срещу мнението на Таня, показва, че освен платените коментатори, има и прости и немислещи хора…ха-ха, добрутро, както би казал бай Радой…Тя го е написала пределно ясно: ядрените мощности не могат да бъдат спирани по желание на щуката, а като дънят денонощно и свръхпроизвеждат, парата/т.е.електроенергията/отиват да топлят Луната…а защо се получава така, иди го обясни на чугунените глави, които скочиха срещу нея като партизани в акцията при Жабокрек/където са разстреляли невъоръжени лекуващи се германски войници/…е, Таня не е нито ранена, нито германка, но те я нападнаха по същия подъл и андрешковски начин…абе, национален морал и етика, растящи в отколешно пълни с говежди фекалии чутури…Таня, тек держать, молодец!

 19. Към Христо ( Костадинов):

  С такива “чисти българи”, пропуснали да научат български, но претендиращи да поучават “патриотично” останалите,не е чудно, че тук туземният патриотизъм се мери по силата на любовта към любимите окупатори…

 20. Според мен ULIAN и ГАБИ са абсолютно прави! В провинцията и по селата върви трескава червена кампания. Зомбитата си искат матушка Русия и батюшка Путин и това е. И най-вече си искат “бай Тошо”! Всички аргументи и всякаква логика са безсилни! Има нещо мазохистично в мисленето и поведението на природонаселението ни! Спомнете си “лукановата зима”. Спомнете си как скандираха: “Нека да е глад и студ, но Луканов да е тук!”
  А повече от сигурен съм, че ЦИК още от сега крие поне 500000 гласа на “мъртви души” в ръкава си! Освен това всички мюсюлмани под строй ще гласуват с “ДА”!Нали за това създадоха Доган! Циганите ще бъдат напазарувани на 90 процента!
  Страхувам се, че гласувалите с “да” ще се окажат смазващо мнозинство!

 21. Референдумът не трябва да има правна сила, затова на 27 януари си стойте по домовете.

 22. Абе Христо, абе Костадинове!

  Да ти се чуди човек откъде ги сътвори всички тези глупости дето си ги натракал на клавиатурата. Как само ги навърза обаждането на Боко, докладът на Иво Инджев към американските тайни служби (ами да де, той явно Боко много значи е загрижен за редовното изплащане на хонорарите на Иво Инджев за агентурната работа която върши и затова му се обадил, та той пък да се обади където трябва, та да си заслужи “сребърниците”).

  Обаче! И двамата са пропуснали съществуването на такъв аналитичен ум като този на другаря Христо Костадинов и той веднагически разкрива пред неосведомената публика пъкления план на световния империализъм, “тайните агентури работещи срещу България и тяхните вербувани и платени агенти”.

  Благодарим, другарю Христо! Вашата революционна бдителност ни отвори очите и затопли душите! Рот фронт! Смърт на империалистите и техните врагове! Да живее международното положение!

  Идиот…

 23. Към Таня Стоянова,
  Искам да ви помогна, защото чета отдавна постовете ви и разбирам, че всичко го правите искрено, убедено и от добро сърце. Загубите, за кото споменавате са напълно реални, но не се дължат на “изтичане на тока по жиците”! Явно нямате добра представа за е. енергията. Признавам, че е трудна материя и не е точно от вашето инженерно поле, макар, че протичането на флуиди в тръби и на ток в проводниците да са много сходни, процеси и се описват принципно с един и същи математически апарат. Работата е там, че токът е еквивалент на флуидния поток (да речем вода) а е. напрежението е еквивалент на налягането по флуидопровода (водопровода) Когато нямате консумация на ел. енергия това отговаря на затворени всички кранове на всички консуматори по водопровода. Както при това положение вода не тече, така и ток не тече. Всички прекъсвачи на вериги на всички консуматори са изключени (еквивалент на затворени кранове. Да но Генераторите (респективно помпите) работят. Помпте лесно могат да бъдат спрени, даже става автоматично от датчиците за налягане. Генераторите се спират по трудно, но и това не е толкова невъзможно. Проблемът е в в регулирането на горивото за произвеждане на парата, която върти генераторите. Ако са ВЕЦ, там пара няма, спира се или се намалява потокът на падащата вода към турбините и толкоз. Ако е конвенционален ТЕЦ става по-трудно, но става. Ядрените реактори обаче не могат да бъдат спрени или регулирани. Това е много труден процес при тях, става бавно и не може да следва бързите промени в консумацията по мрежата. Тогава те просто работят с пълна сила, но както се казва “на вятърая”! Произвеждат пара, но тя не се използва, а се изпуска в атмосверата. Ето къде са загубите. Не са в ток по електрическата мрежа! Ел. ток е мигновен процес (със скоростта на светлината)! Протича в същия миг на производство и консумация. Всъщност се произвежда Е. напрежение (поле) с определена мощност (в зависимост от генератора). А ток протича или не в зависимост от консумацията. Но много добре разбирате, че да се създава поле с мощност без да има консумация или с недостатъчна за тази мощност консумация си е жива загуба. Машините работят с много нисък КПД, когато са недотоварени. Поздрави и извинения за забележката!

 24. @torsion
  не оспорвам правотата на останалите аргументи на г-жа Стоянова нито твърдя, че ПАВЕЦ е евтинийка, но когато искаш да участваш в такъв важен спор като за/против АЕЦ е добре всичките ти аргументи да са солидни и добре обяснени. в противен случай ще бъде запомнена само елементарната грешка (според мен недопустима в ерата на интернет и гугъл), а всички останали аргументи колкото и да са верни ще бъдат игнорирани/забравени. пример за това може да се види дори тук във форума под тази статия. колко са коментарите отнасящи се до статията и колко са коментарите отговор на христо костадинов.
  освен крайната цена на аец-а има и други аспекти на “цената”, които не се коментират като например факта че тец-овете в големите градове вместо да произвеждат ел. енергия и да осигуряват евтино отопление от отпадъчния си продукт тяхното ел. производство е спряно и стои студен резерв на аец-а, а всички производствени разходи се начисляват на вторичното производство на отопление. не е случайно, че бившите тец-ве ги преименуваха в “топлофикации”. хората забравят и не правят връзка (дали?).

  @ASHKO каза “Аз съм само един прост хуманитар”
  и ти личи. много.
  доста се чудех дали да отговоря на жалките ти графомански опити да обиждаш хора, които не познаваш и на които очевидно не можеш и на малкия пръст да стъпиш, но изявлението стил “мноо съм прост, ама от сичко разбирам и к’вот съм кАзал е истинаТА” не трябва да бъде подминато, защото именно заради коментари като твоя много хора, които могат да допринесат към дискусията ще се откажат да участват.
  елементарно възпитание и малко “сиво вещество” между ушите щеше да е достатъчно, за да се сетиш, че след като не разбираш нещо е по-добре да не го коментираш, защото колчем си “отвориш устата” незнанието ти лъсва кат гол маймунски г…

 25. Аз предлагам на инициативния комитет, като допълнителна закачка следното:
  – Щом като за строежа на Белене от всеки данъкоплатец ще се вземат по 3800 лв, нека да се публикуват набирателни сметки (в КТБ, разбира се!) и всеки, който е “ЗА” проекта, да бъде така добър да си внесе неговите 3800 лв още днес.
  Може би така посланието ще влезе в някои по-елементарни умове.

 26. г-н Инджев,
  Мисля, че в Кампанията против “Белене” трябва да наблегнете повече на следните факти:
  1. “Чернобил” и резултатът от него в България – Неимоверно нарастване на заболелите от РАК ! (=мъчителна смърт и агония)
  2. “Белене” по времето на другаря Жишков? – Комунистически КОНЦЛАГЕР!
  3. “Фукушима” ! Защо японските експерти – хора с традиции и желязна дисциплина не успяха да предвидят аварията и овладеят “мирният атом”?
  4. “Чернобил” и “Фукушима” резултати ? = обречени вовеки ПРИЗРАЧНИ ГРАДОВЕ и голяма отровена неизползваема територия !
  5. За съжаление не вярвам, че с разум и логическо убеждаване ще постигнете нещо – По-добре покажете снимки от последствията от по-горните събития или опитайте да уредите излъчване на документален филм за Чернобил. ХОРАТА ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ и може би е по-добре ДА ВИДЯТ!

 27. Виж ти кой се позна описан и застана с голи гърди в защита?Матросов атомный небось…Само му виж ника на маймуница и повече не ти трябва…

 28. И още два важни довода против “Белене”:
  1. ТЕРОРИЗЪМ ! 2012 показа, че държавата не може да гарантира сигурността. Светът вече е доста несигурно място – Хора масово убиват деца в училищата, бутат други хора под метрото, взривяват хора по гарите, … Потенциален терористичен акт срещу ядрена централа е най-страшният КОШМАР. За съжаление обаче не е невъзможен сценарии!
  2. Защо трябва да има една мноооооого голяма централа, а не хиляда конкурентни малки и различни по вид и собственост – ветрогенератори, хидроцентрали, фотоволтаици,… Концентрирането на ВСИЧКИ ЯИЦА В ЕДНА КОШНИЦА е много неразумно! Освен, че изкривява свободният пазар.

 29. До GB:
  Благодаря Ви за уточнението, имам предвид, че ядреното гориво при АЕЦ се изразходва и генераторите произвеждат ток, независимо от потреблението, което, дори да е нулево, никъде нищо не се натрупва, нито се задържа, нито се спестява, както при спряно кранче, от което водата не тече, но остава, където е била. Следователно, всички загуби от производство на атомна електронергия ще оскъпяват допълнително употребяваните мощности – консуматорите ще плащат постоянно като за пълно натоварване на АЕЦ-а, плюс печалбите на компанията!

 30. Христо Костадинов, щом искате забрана на външно финансиране на чужди фондации в България най-напред трябва да се забрани финансирането от Русия на многобройните фондации и сдружения на русофилите-неработещи за българските интереси. Без руски рубли те са обречени на изчезване!Както изчезнаха вестниците Юманите и Унита-органи на комунистическите партии във Франция и Италия, след спиране на финансирането им от Русия (СССР).

 31. @ Христо Костадинов:
  Как си личи! Не, не “чистият българин” – чистият комуноид- русоблюд. В кои времена живееш, Христо? Няма вече СССР, няма СИВ, няма ВАРШАВСКИ ПАКТ. България е член на ЕС и НАТО. Не се плаши от “американските агенти под прЕкритие” – с тях истинските българи са съюзници срещу всеки, който посегателства върху националните ни (и на съюзниците) интереси, в това число и срещу руските агенти с и без прЕкритие и срещу руската мафия.
  🙂

 32. В кампанията антибелеНЕ трябва да се акцентира и на това , че развити страни като Германия, Австрия, Италия, Скандинавските и др. се отказват от АЕЦ и се обръщат към природни източници и това е бъдещето.Високата цена на централата, ядрените отпадъци, които ще останат у нас, повишения радиоактивен фон,сеизмичната опасност, високата цена на произведения ток, руската ненадеждна технология са надявам се аргументи, които българите ще осъзнаят. А иначе сме готови да протестираме срещу АЕЦ в Инеада, но у нас може???

 33. На този етап изглежда, че референдумът ще е НЕвалиден, поради факта, че изборната активност ще е по-ниска от тази на последните избори.
  Най-вероятно, също така повечето от гласувалите ще кажат “ДА” – просто българинът не обича да мисли по време на избори с акъла, който му идва в главата СЛЕД тях.
  След НЕвалиден референдум и повече гласували “ЗА” проблемът е в компетенциите на НС. В един доминиран от БСП и ГЕРБ парламент сега и след парламентарните избори (както се очертава) атомната енергетика ще продължи да е заложник на корупционни интереси, хранилка за калинки и прочие.
  Не виждам в тази ситуация голямо значение дали ще се гласува с “НЕ” или няма да се гласува.
  ОБАЧЕ: Важно е да се участва в кампанията ПРОТИВ. Колкото повече хора прогледнат, толкова по-добре за България.

 34. Г-н Инджев, много моля да дадете мнението си по казуса “референдум”. Може и да греша, но доколкото знам, съгласно Конституцията на РБ, допитване до народа чрез референдум се прави само по политически въпроси, касаещи управлението на държавата ни. Референдум по икономически въпроси, какъвто е този, касаещ ядрената енергетика в България, поне според мен, е противоконституционен. Каквито и разяснения да се правят, няма как, а и не е длъжен всеки българин да разбира от ядрена енергетика и да решава този глобален въпрос – да я има или не. Ако съм права, излиза че всички спорове, а и пари, хвърлени на вятъра за референдум, са излишни. Да не говорим, че така се заробват да плащат грешни пари и нашите внуци.

 35. Аз съм против атомната централа. Все още не мога да
  забравя аварията в Чернобил. Няма да гласувам, защото не съм сигурна,че моето “не” няма да стане
  “да”. Сигурна съм, че ще има фалшификации и манипулации от ком.партията. Те са способни на
  всичко, на всичко, за да спечелят.

  Весело посрещане на Нова година на всички добри
  българи и на Вас, г-н Инджев.

 36. АЕЦ в света са на доизживяване, в САЩ и Европа не се строят от 20 години, въпреки лъжите на ядреното лоби за голямо желание за завръщането на АЕЦ. Токът от АЕЦ е по-скъп вече от вятърния, скоро ще е по-скъп и от слънчевия. Преди месец акциите на Арева се срутиха над 5 пъти, заради лъжите им във Франция и Финландия за евтин ядрен ток, при което великата ядрена фирма реши да вятърни перки в Шотландия за да не изчезне съвсем.

 37. Жалко е, че лобито за Белене получава огромни средства за реклама, а противниците на Белене почти нищо. Това се вижда много ясно и на интернет и по телевизията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.