С(к)андалите на управляващите цървули

Когато в световния океан ни управлява титан(ик) на мисълта, върховете на айсбергите са много. Кой е истинският с(к)андал на годината сред тях, хвърлен срещу нашето бъдеще като развити европейски граждани?

Това предстои тепърва да се оценява и осъзнава, когато ще говорим за наследството на потъналия Борисов.

Лесно е да се посочат видимите с(к)андали, с които бяхме шутирани перманентно от нашия футболист на годината.

Например Бистришкият тигър разходи безцеремонно с правителствения самолет бистришките си сътигърници по ритане на топка. Подобна разходка би прекратила управленския полет на всеки (не)уважаван държавен ръководител във всяка уважаваща себе си демокрация.

Така Борисов доказа демонстративно доколко демокрацията е клеясала, приземена в хангара на неговия авторитаризъм. За тази цел злоупотребилият с власт властелин се подигра експериментално с нашето търпение. Заяви ни, че всъщност полетът на държавното возило бил от полза за неговата техническа годност, защото самолетът така или иначе трябва да хвърчи, за да е в добра форма. По-нахално изявление през мандата на ГЕРБ направи единствено близкият (най-вече по манталитет) до премиера негов министър Вежди Рашидов, който, бълвайки цигарен дим в предаване на живо по БНТ, обясни, че пушачите правят услуга на непушачите, пречиствайки с дробовете си …цигарения дим!

За с(к)андалите на властта, която подкара кадровия си танц боса през просото на съдебната система, дори няма нужда да се произнасям. Те придобиха направо международна слава.

Международна мистерия забулва и пробивите в националната сигурност поради липса на отговори на въпросите за това как така тук кацат някакви терористи и парашутисти, а държавицата ни няма обяснение и до ден днешен какво се е случило ( с нас, като граждани, които очакват от властта ако не защита, то поне някакъв отчет за липсата на сигурност).

„Код жълто” не е достатъчна мерна единица за описание на миризмата, която се носи от нашенския неспирен медиен с(к)андал, размазан върху целофана повече от всякога. Тук вече сме наистина международно уникални, сравними само с московския модел на управление чрез подчинените медии, на който явно подражават в София!

Замислете се само за шизофренетичната връзка в рамките на тройната коалиция между парите, властта и пропагандата, разработена от правителството на Тройната коалиция на Станишев, но усъвършенствана от ГЕРБ на Борисов: основен дял в пропагандата у нас имат (формално) частните медии, които обаче зависят пряко от държавата. Тя окончателно се наложи като главен рекламодател и то с помощта на европейските фондове. Схемата е уникална и трябва да се патентова, за да се гордеем, че наистина „ и ний сме дали нещо на света”.

Най-с(к)андалното е, че всичко изброено дотук не е никаква тайна.

Далеч по-важни са с(к)андалите, от които същата тази власт се измъкна по терлици, защото няма живи проговорили свидетели. Остава ни само да свидетелстваме чрез анализ на невидимата част на айсберга от с(к)андали.

Руската връзка на ГЕРБ е споделената любов, която отказаха да споделят публично с нас. Но човек трябва да е слабоумен, направо верващ русофил, за да повярва в инсценировката, според която каратистът Борисов извива победоносно ръцете на самбиста Путин и собственоръчно му спира проектите в България, след което, просвайки го на тепиха в безпомощно състояние, едва ли не го изнудва да му дойде на крака за подписване на „Южен поток”, за да се закичи накрая със славата на отстъпени цели 11 процента от цената на природния газ за България, макар да си оставаме най-скъпо плащащ клиент на руския монополист в Европа.

Много миризлив е този с(к)андал-вони на партенка, съшита с прозрачни конци и намерения на тайни вечеринки от договарящите се за целта братушки, чиято цел е да изгради на Борисов фалшив образ на победител в схватката с танцуващата валс ( „две напред, една назад”)руска мечка, която всъщност спазари елиминирането на България като потенциален консуматор на собствен шистов газ и в „замяна” на това получи още по-здраво затъване в мрежите на Газпром.

Обещавам ви и новогодишни новини за ефекта от тези тайни договорки по темата за АЕЦ „Белене”…

В крайна сметка, най-добре пазената с(к)андална тайна като резултат от всичко е фактът, че ГЕРБ, съзнателно или не, играе за стратегическия дългосрочен разгром на дясното и за победата на левицата на следващите избори. Още дълго избирателите ще свързват думата „дясно” с фалшификацията ГЕРБ и това ще ги отблъсква в обратната посока.

Не е случайно, че на финала на управлението си Борисов изведнъж взе да сипе комплименти към Станишев и да го жали със задна дата колко трудно му било да управлява коалиционно в рамките на тройния сговор с НДСВ и ДПС, чието сатанизиране беше основният успешен предизборен коз на ГЕРБ. След което ни „заплаши”, че щял да мине в опозиция ( на същия Станишев, най-вероятно), ако не го издигнем отново на върха на айсберга.

Нали си спомняте за възмутения иракски журналист, който замери американския президент Джордж Буш с обувка? У нас е обратното: с(к)андлите летят от трибуната на властта към нашите презрени от управляващите глави. След 4 години снишаване е време да започнем да се изправяме срещу този обстрел.

24 мнения за “С(к)андалите на управляващите цървули”

 1. Господин Инджев, докато четях анализа Ви ми се искаше да възразя или по-скоро да вмъкна доуточнения, които смятам за важни, но с последното изречение поставихте всичко на мястото си. “С(к)андалите”, или по нашенски казано “Цървулите”, които ни управляват си позволяват това поведение именно защото няма ответна и адекватна реакция. Като изключа Вас и още няколко души, които открито се обявяват против своеволията на властта, всички останали дори се кефят. Затова харесват и Путин, защото да се държиш като селски бабаит насред мегдана и да не обръщаш внимание на хорските погледи (това да разбираш хората по погледите е качество не за всеки), които те укоряват за хашлашкото поведение си е черта, която се харесва на “народа”. Целият преход бе понесен от тълпата под девиза: простотия, чалга и комунизъм. Тези, които се вписаха във формулата, успяха. Останалите останаха крайно недоволни и разочаровани, но явно в отчайващо малцинство. Какво да се прави! Управляват ни хора с прякори, псевдоними под акомпанимента на мъже и жени с по едно име! РъБъ!!!

  Но … Весело посрещане на Новата година на Вас, господин Инджев и на всички читатели на блога!
  Но да не забравя да напомня – за всичко е виновен Иван Костов!

 2. Моите най-сърдечни поздравления, господин Инджев, за прекрасния политически анализ! Най-искрено трябва да призная, че в годините на посткомунизма не съм чел по-вълнуваща политическа статия написана от българин! Най-силно въздействие върху нас, Вашите съидейници, оказва Вашият призив, че “след четири години снишаване е време да започнем да се изправяме срещу обстрела на фалшификацията ГЕРБ”, защото след Сталинската агресия на 8 септември 1944 година няма друга по-голяма опасност за Родината от фалшификацията ГЕРБ! Няма и друг български политик, освен Боко, който толкова много да е помогнал на комунистите и на комунистическата Държавна сигурност да владеят посткомунистическа България!

 3. Господин Инджев, нека не бъдем черногледи! Тази година нашите спортисти завоюваха и два олимпийски медала – сребърен и бронзов. Вярно е, че носителката на сребърното отличие прие това за позор, докато родните блюдолизци от спортната палата възхваляваха министър-председателя, като изтъкваха заслугите му към спорта.

 4. Нека си припомним, че Борисов и Белене получихме в наследство от толкова лансирания от медии и медиатори СИМЕОН. Симеон от който остана само ” тежък дъх на перфидност”.

 5. Господин Инджев, как мислите, дали и Обамата е враг номер едно на Тутраканска селищна система, подобно на своите предшественици? Или пък щото е негърче и е ял много бой от белите империалисти, та сега е станал прогресивен американец.

 6. (към Петър Разпопов) Не е истина, че българите са получили Бойко Борисов и проекта за АЕЦ “Белене” като наследство от Царчето Симеончо! Боко е отгледан и възпитан в демагогския комунистически дух под крилото на комунистическия престъпник Тодор Живков. Неговото вкарване във властта бе проектирано от кукловодите на ДС далеч преди завръщането на Царчето. Проектът за АЕЦ “Белене” пък е рожба на “енергийната неокомунистическа олигархия”. Неговото начало бе поставено в “Енергопроект” под ръководството на Никита Шервашидзе и Румен Овчаров съвсем наскоро след рухването на Берлинската стена.

 7. (към Сотиров) Да се задава такъв неуместен въпрос, когато се обсъжда най-важния и съдбовен за нацията ни проблем – как да се противопоставим на завръщането на комунизма у нас, показва, че този човек или е платен провокатор на Боко, или спешно трябва да посети психиатрията.

 8. (към ТЕО) Съвсем точна е Вашата констатация, че Боко и управляващата върхушка “си позволяват това поведение именно, защото няма ответна и адекватна реакция”. Няма такава от лидерите на автентичната дясна опозиция, а тяхното отношение към Боко през първите години от неговото управление може да се оприличи само като “политическо безумие”. Нима бяха забравили, че Боко заедно с Агент Гоце и с руския гражданин Сергей Станишев присъстваха на откриването на паметника на комунистическия престъпник Тодор Живков? (Престъпник, съгласно клаузите на приетия от тях Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен). Нима не бяха разбрали, че всички присъстващи там политици са произлезли от комунистическото котило наречено БКП? Как може да се позволи на такъв върл комунист като Боко да заблуди света, че е десен политик и така да заграби огромния разочарован електорат на СДС?

 9. Абсолютно прав е г-н ДРАГУЛЕВ. Вярно е, че “Царчето Симеончо” се оказа калпава семка на династията си, но нека да не му придаваме чак толково голямо значение.
  Симо Сакса е само една пионка от комунистическия инструментариум – продукт на “лабораторията” КГБ/ДС.
  Спуснаха го с конкретна задача и той я изпълни срещу предоставената му възможност безнаказано да се нагуши. За това днес му е подсигурен заслужен и безметежен, пожизнен отдих.

 10. Към Петър Драгулев – Господине, има хора с опериран апендикс ( сляпото черво на роден език ), има и хора с оперирано чувство за хумор. Е, аз съм от първите, а ти явно си от вторите. Но аз, за разлика от теб, не пращам хората по лудниците. Не съм и платен човек на Боко, а изкарам хляба си с труд, което е много по честно, отколкото да спечеля на лотария.

 11. Да, замерят ни с вмирисаните си сапоги набедените за десни управляващи! Аналогията с обувката по Буш е много сполучлива. Кой би оглавил един протест срещу това замеряне от трибуната по нас, обаче??? Вижда ли се възмущение у нас от това арогантно поведение??? Аз не виждам възмущение! В дебатите “за” и “против” АЕЦ доминират икономическите и геополитическите предимства и недостатъци на това безумие, а се подминават вредите за здравето на хората и за обречеността на десетки бъдещи поколения. Това, което се случва си е чиста проба геноцид към собствените ни наследници. Инициаторите на този проект са заслепени от големите комисиони, които са усвоили и от страха от последствията, ако не се изпълни проекта на Русия в задунайская, и агитират горките хорица да гласуват за този геноцид. Използват даже деформирания национализъм да плашат “патриотите”, че Турция ще строи АЕЦ в близост до България. Материята е сложна за обикновените хора, а на експерти не се дава широка трибуна да обяснят вредите от този вид енергетика. Дава се трибуна на фанфарите, докато Титаник потъва! Жалко за горките хора! Жалко за България! Жалко за наследниците ни, които ще живеят в страх от ядрен апокалипсис!

 12. За Царчето всички българи вече са на едно и също мнение, но да се върнем към главната дилема стояща пред българската нация днес (повдигната от Иво Инджев), а именно как “след четиригодишно снишаване да се изправим срещу обстрела на фалшификацията ГЕРБ”, защото както е вярно, че заблуденият електорат на фалшификацията ГЕРБ намалява, така е и вярно, че със същото темпо намалява и разочарованият електорат на автентичната дясна опозиция. Груба политическа грешка правят онези нейни лидери, които приемат Боко за “по-малкото зло”, защото опасната за България “фалшификация ГЕРБ” може да бъде сравнявана единствено със съветските окупатори от 8 септември 1944 година, чийто паметник (със заплашително размахан автомат шпагин) в центъра на столицата, Боко ревниво пази. И тук неволно си спомням за последните дни на декември 1996-та. Спомням си как Иван Костов поведе из улиците на София 300-350 българи, които за един месец станаха десетки хиляди (а може би стотици хиляди в цялата страна) и именно те разгромиха комунизма! Тогава един от моите съидейници, антикомунисти, ми каза следното: “В България демокрацията може да победи само, когато народът излезе на улицата, за да респектира управляващите Цървули”.

 13. Да,време е да се изправиме и да извоюваме отново живота си,за да не се срамуваме от нашите деца и внуци!

 14. @Петър Драгулев
  Браво многословни ми професоре по антикостовизъм. Да си дойдем на думата де, както се казва: “мамка му на Костов и евалла на Чакъра!”, т.е. на 21.12,2012г. не дойде краят на света, но пък останаха комунистите начело с драгалевския тарикат Костов начело. Машалла гус’ин Драгулев, че има таквизи като Вас да ни отварят слепите очи, дори чак от далечна Канада!
  ПП: Надявам се разбирате, че Чакъра е включен в иронията ми само и единствано под ваше влияние – напоследък го споменавате почти толкова често, колкото и Костов.

 15. @ ДРАГУЛЕВ:
  Както, надявам се, вече съм доказал с участието си, стремя се да бъда обективен. Не виждам защо трябва да воюваш със СОТИРОВ. Вече се познаваме (виртуално) и мисля, че сме наясно кой от коя страна на барикадата е. Според мен няма причина да не се шегуваме и дори да се веселим. Както казва Моъм – животът е “пъстроцветен воал”. Битките срещу злото не бива да ни отнемат нито чувството за хумор, нито радостта,че живеем този ЕДИНСТВЕН, ГАДЕН И ТЪЙ ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ!
  А пропо – от хумора, иронията и сарказъма се страхуват и вбесяват комунягите. Не случайно едни от първите, които се постараха да ликвидират след “девети” бяха Сладура и Зевзека.
  Коледа е, навечерието на Нова година е – в тези светли дни да “сложим оръжие” и да се повеселим с близки и приятели!
  Дори лагерниците в Белене, Скравена и Ловеч са намирали сили да празнуват!
  Имаш ли нещо против, ДРАГУЛЕВ?!

 16. Nagloto povedenie na otgovornite drugari ot televizionnia ekran da razmahvat pokazaleca i da narejdat sam go vijdal samo v BG i bivshia SSSR. Daje v Turcia, koiato vsichki balgari komentirat s prezrenie, niama takova neshto.
  Carvula s razmahan pokazalec, koito ti obiasniava kolko si tap i prost e tradicionna gledka ot malkia ekran. I vmesto tezi shashtite carvilu da se skriat v misha dupka, tai kato sa popadnali na greshnoto miasto, te prodaljavat da ti pokazavat pravilnia pat bez i za mig da se usamniat che moje i da sa “razkriti”. Prosto naistina mai e doshlo vreme za proletna oran no kolkoto troskotat moje da bade izkorenen, tolkova i bureniasalite kompartiini chengeta, prevaranli se v krupni kapitalisti.

 17. Do Sotirov
  Gospodine ne se izkazvai nepodgotven po nEkoi temi. KAkto po temata za slEpoto chervo, koeto vaobshte ne se kazva appendix. Ako razbirash ot vsichko taka kakto ot anatomia po-dobre zamalchi madro…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.