У нас не е като по света: 10-те разлики

Да обобщим някои уникални постижения на властта през изминалата 2012, с които страната ни може да кандидатства за„рекордите на Ганьо”.

1. В нормалния свят властта си избира охраната. У нас избрахме охранител да властва над нас.

2.В нормалния свят еколозите протестират срещу властта. У нас властта протестира срещу еколозите- дясната ръка на премиера, неговият заместник Цветанов и нейно превъзходителство шефката на парламента Цецка фон плевенско подкрепиха протест с искане за повече писти и ски лифтове в Банско ( срещу което възразяват природозащитници).

3.В нормалния свят съдебната власт контролира всички останали, включително изпълнителната. У нас изпълнителната власт доказа, че контролира съдебната чрез явната си намеса в кадруването със съмнителни кандидатури и несъмнени протежета.

4.В нормалния свят в годината след Фукушима ядрената енергетика взе завой към затихване. У нас се надигна вой в полза на нови и нови ядрени мощности, който не стихва.

5.В нормалния свят протестиращите сънародници срещу заплахите от строителство на ядрени централи са единни, че въпросните съоръжения са еднакво опасни на Север и на Юг. У нас на Север организират протести „за” ядрената енергетика, а на Юг- „против” нея.

6.В нормалния свят хората гласуват на референдуми за решаване на проблеми от общонационално значение. У нас управляващите прегърнаха идеята на лявата опозиция за референдум с цел протакане, подчинено на принципа: колкото по-дълго, толкова повече комисионни.

7.В нормалния свят левите протестират срещу опасностите от екологично естество, като ядрените централи. У нас левите са влюбени в „мирния атом” по традиция, създадена от покойния, но все така братски СССР.

8.В нормалния свят лидерите говорят в множествено число: „ Ние, народът на …”. У нас шефовете на взетата от тях под аренда държава се надпреварват да ни натякват, че ни дават и строят (с нашите пари)- премиерът се провиква като кум на сватба час по час „ давам на младите магистрали”, а неговият имитатор Вежди дьо Лувърски ни дарява с музеи.

9.В нормалния свят при противопоставяне между управляващи и леви, които са в опозиция, се предполага, че управляващите са десни. У нас левите вдигат топката на властта с удобен референдум, от които заедно да спечелят ( нови комисионни по веригата).

10.В нормалния свят Моника е запленена от властта, която за нея е афродизиак. У нас властта засипа Моника с комплименти колко по-умна била от мъжа си Станишев- Моника се оказа афродизиак за властта.

30 мнения за “У нас не е като по света: 10-те разлики”

 1. 4Estita da Vi e Novata Godina!!!
  Zdrav budete za radost na semeystvoto Vi!I ne zabravyayte,4e za nas ste Zname!
  Imate nashata Lubov i Uvajenie.

 2. За много години, господин Инджев! Да сте здрав и весел!

 3. “5.В нормалния свят протестиращите сънародници срещу заплахите от строителство на ядрени централи са единни, че въпросните съоръжения са еднакво опасни на Север и на Юг. У нас на Север организират протести „за” ядрената енергетика, а на Юг- „против” нея.”

  За да има равновесие – на Юг ще построим хранилищата за ядрени отпадъци – така всички ще са доволни…
  И ще си имаме всенародно облъчване!

 4. От изминалата година имаме и нови постижения в липсата на правораздаване, достойни за рекордите на Ганьо’с:
  не просто извършителят остава ненаказан в съда, а жертвата се оказва виновна, задето се е пречкала наоколо…
  Но… толкова в бойкостан/страната на боко-станишев/
  ЧНГ на всички!

 5. Честита Нова Година г-н Инджев! С тези 10 разлики, попаднахта отново в десетката! Желая Ви много здраве през Новата 2013-а, и още много точни попадения!

 6. Държавите си имат мафии, мафията у нас си има държава.

 7. Много ми харесва 6. То е олицитворение на бай-ганьовщината. Държавната работа е бащиния – митничаря си мисли че митниците са му наследство и може да си прави каквото си иска, пощенският служител също гледа като на колетите и писмата които му минават през ръцете като нещо което му принадлежи, лекарят също си мисли че болницата баща му я е посртроил и иска иска на ръка от всеки който му влезне в кабинета, ченгето си мисли че дядо му му е завещал пътищата и който минава по тях не както му се харесва на него трябва да си плаща.. и т.н. и т.н.
  Проблема е че вместо да оправяме положението имаме за премиер една тиква която се изживява като омбашия относно всичко държавно.. закони, институции, правила и тем подобни са писани за наивници..

 8. Може да се намерят и други разлики, с които да кандидатстваме за “рекордите на Ганьо”, но и тези десет са достатъчни да покажат на българския народ, че е крайно време да “омете” тази власт. Моите поздравления, господин Инджев! Отново класика!

 9. ЧНГ!!
  Верни са основните разлики, синтезирани така великолепно!
  Особено №3- най-важната според мен!

  Но най страшното и същевременно ЖАЛКОТО е, че територията, в която тези “разлики” са като “тумори разяждащи” плътта на държавата, Е и ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ.

  А дали е така??

 10. Честита Нова година, г-н Инджев!
  Пожелавам Ви смелост, за да казвате все така истината и още повече читатели, които да Ви чуват!
  Успешна и щастлива 2013г!

 11. Поздрави на Иво за гражданската позиция.

 12. Щастлива и много успешна 2013година!.Още дълги години да дерзайте за истината!България има нужда от “гласа на народа” във ваше лице…

 13. Иво коментарът ти е убийствен. В час си.Открехваш нежелани теми.
  Е много са недоволните но ще го преживеят.Пътечката която ни показваш е доста стръмна.Евалла за смелостта.Де да бяхме всички такива.А за простотията оправия няма.Лошото е че са малко такива като теб.Моля се за теб. Кураж.

 14. След като миналата година избраха Боко за футболист на годината, очаквам сега да го посочат като най-добър баснописец на т. н. “български преход от никъде за никъде”, защото България е единствената страна в света направила “трипъл-трипъл” на глупостта. Повече от тридесет и три години безропотно търпя най-отвратителния европейски комунистически диктатор, който два пъти предлагаше България да стане шестнадесета република на СССР, а после на мястото на диктатора България постави бившия български цар, детрониран от същия този отвратителен диктатор. Накрая на същото това място постави верния бодигард на диктатора и на бившия български цар. Диктаторът констатира, че социализмът е недоносче и затова сме на това дередже. Бившият цар обеща “да оправи” българите за осемстотин дни от ужасното положение, в което ги остави Диктаторът. Бодигардът пък измисли баснята, че Диктаторът е построил две Българии и тръгна по неговия път да строи трета. Нима не е гениален баснописец?

 15. Честита Новата 2013 Година!
  Здраве, радост и много творческа енергия!

  Има още една разлика! На Запад десните партии подкрепят ядрената енергетика – у нас левите;)))))

 16. Честита Нова 2013-та!
  На Вас и близките на сърцето Ви желаем здраве, много обич и успех в святото дело!
  С дълбоко уважение!
  сем. Тинкови
  Видин

 17. Както винаги изключително вярна статия.
  Мисля си, че страна в която имаш Иво Инджев но мнозинството си не само дават ухо на Бареков но и му вЕрват не е случайно, че при държавник като Костов гласуваш за откровената средностатистическа мутра бб едва ли скоро ще се превърне в държава. Дано греша, ама надали.
  ЧНГ на автора на блога и на читателите.

 18. Честита Нова Година Г-н Инджев, на семейството ви и на всички съмишленици във вашия блог! Пожелавам на всички здраве и успехи!
  Също както и 10-те Божи заповеди сте описали различията ни от нормалния свят, като едно помагало какво да не правим и какво трябва да преодоляваме за да станем нормални. Тоест за да успеем да сме на правия път – част от света. Но като се замисли човек по-дълбоко има една основна причина, една основна разлика, от която произтича всичко останало. В целия свят хората се опитват да разбират нещата такива, каквито са обективно и да се съобразяват с тях. Но ние в Абсурдистан се опитваме да подчиним нещата на нашите разбирания. Сякаш целия егоцентризъм на света се е концентрирал в нас и до такава степен, че и не желаем да да опознаем и разберем това, което ни заобикаля. Това е основното, от което следва всичко останало. И за да не бъда голословен ще дам един-два характерни примера:
  Да вземем конкуренцията в електроснабдяването. Сключиха се концесии с ЧЕЗ, ЕОН и … (не ги знам имената на всички) с цел да се създаде конкуренция и се избегне монопол в една основна и жизнено важна услуга. Но как! По Гиньовски (достойно за Гинес). Разпределиха си областите, та всеки да дерибейства в своята си област, като в някаква бащиния и на това му викаме “конкуренция”! Не е чудно как тогава разбираме и “диверсификацията” при доставките и снабдяването с газ. Отдавна вече по света се разбра, че по този начин не става и ел. захранващите мрежи се експлоатират и поддържат съвместно от няколко концесионера със съответно тяхно дялово участие, при което всеки си изчислява сам и независимо цената на ел енергията и тя варира във всеки момент както курсовете на валутите. А потребителите си имат електронни елктромери с вграден компютър и комуникационна връзка откъдето получават данни за цената във всеки момент и превключват отчитането на различни броячи (електронни регистри, в паметта на компютъра – без проблем да са и 16 на брой) и да отчитат консумацията към този концесионер, който дава най-ниска цена в момента. Колко пъти се сменяха електромерите у нас в последно време? Нищо ще сменяме още – ние в Абсурдистан сме богати! Да не говорим, че вече има и комбинирани измервателни у отчитащи уреди комбинирани за всички видопве потребление. Не само ток, но и газ и парно и т.н. А данните се предават по комуникацията (може да бъде и SMS, оптичен кабел или Wireless модем за връзка), та няма нужда и от инкасатори. То пък ние така “решаваме” проблема с безработицата!
  Друг пример – Нашият Премиер – “Слънце”! Някога да сте чули от него в нещо да не е прав? Ще ви донесе “вода от девет кладенеца” за да ви убеди колко правилно е постъпил, като е качил (своите) “Бистришки тигри” на правителствения самолет! Как не се сети да ги прати заедно с Пимпирев да “покорят” Южния полюс и да забият там родния трибагреник в двора на “почивната” станция отдвана изградена от най-обикновени редови строители, нямащи никакви претенции да бъдат “покорители” на полюса!
  Особено място сме ние българите – Абсурдистан. Но най-особеното ни е, че където и да се преместим мястото веднага става Абсурдистан! Или както се казва Абсурдоистан е в нас и ние сме в Абсурдистан! Той нас обръща, ама ние него – хич! И докато не си го обърнем ние самите, не 10 ами 1010, че и много повече разклики ще откриете между нас и света!
  Поздрави!

 19. Честита новата 2013 г., на теб Иво и на близките ти.
  Голямото намаление на газа от 1.1.2013 г., не се състоя. Цена на пропан-бутана около Коледа 1,36 лв., цена на 1.01.2013 1,38 лв.
  Димов

 20. Да, г-н Инджев, коментарът Ви е за съжаление отново убийствено верен. Не спирайте поне Вие да пишете- и това помага на на нас, които отказваме да се впишем в тази действителност и не я поддържаме! Бъдете здрав- Вие и Вашите близки!

 21. Честита Нова година на Вас и семейството Ви, бъдете здрав и все така будител, дано повече хора чуят това, което си мислим, но не бихме могли като вас да го изречем, дори да осъзнаем.

 22. Остроумно и вярно. Честита Коледа на свободните хора и последна година за ГРРБ!

  Костадинка Терзийска

 23. ЧНГ- ЖИВ И ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА ОБЕКТИВЕН В ПРЕЦЕНКИТЕ И ПИСАНЕТО.
  НО ЯВНО САМО ТО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО- ТРЯБВА НИ ЕДИН НОВ ЛЕВСКИ, БОТЕВ,ВОЛОВ ИЛИ………….

 24. В новогодишното представяне на уникалните български постижения рекламният агент на българските курорти в щата Колорадо допусна сериозен пропуск като не показа снимка на фантастичната магистрала (Interstate Highway 70), която е едно от чудесата на съвременното пътно строителство. Не е възможно това строително чудо, намиращо се близо до българските курорти в щата Колорадо, да не е построено от най-великия строител на магистрали Боко!

 25. И още:в нормалния свят се издигат културни и интелигентни хора да управляват,а у нас простащината и кръчмарщината са издигнати в ранг на държавна политика.Вместо полицията да се демократизира,то обратното-демокрацията се милиционизира.

 26. Преди законите бяха недемократични но горе-долу се спазваха. Сега законите са ни демократични но само тук-там се спазват.
  От трън – на глог, както казват хората!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.