Борисов внесе яснота в суматохата в своя о(т)бор

Днес не е просто Йорданов ден, но и ден, в който се радвам да не се казвам Деян Червенкондев.

Няма да си правя игра на думи с червеното във фамилията на депутата от ГЕРБ ( на когото в случая по-скоро съчувствам), но промяната в правилата на „играта” с гласуването на референдума е нещо, което си заслужава коментара.

В първия пряк телевизионен диспут за годината в рамките на информационната кампания за предстоящия референдум на легитимираните от Централната избирателна комисия инициативни комитети пратеникът на ГЕРБ в студиото на официозната ТВ 7 Деян Червенкондев защити, както му е реда, публично известната позиция на партията си. Тя е, че привържениците на ГЕРБ трябва да гласуват със „за” на референдума, което трябвало да означава „не” на АЕЦ „Белене”.

Доста незавидна роля е да обясняваш, че „да” , означава „не”. Но Червенкондев изпълни партийната заръка.

Минути по-късно, в свойствения му стил, думата по телефона в студиото взе свойски ( и по навик в това студио) премиерът Бойко Борисов, намесвайки се в сегмента от предаването, в което с прогнозите си дефилира един астролог. И за учудване на всички осведомени зрители министър-председателят смени в движение позицията на партията си, подчертавайки категорично, че правилното гласуване на референдума трябва да бъде „не”, т.е. той внезапно се присъедини към позицията на защитаващите това мнение опоненти на БСП.

Какво е накарало Борисов да реагира така, че да бламира в ефир ( и вече в негово отсъствие) собствения си представител в дискусията, това не ни е дадено да знаем като простосмъртни зрители. А и няма кой да го попита нещо толкова неудобно- например като „защо унижихте Вашия депутат”. Явно в тази партия и в тази телевизия унижението на крепостните селяни сред гражданите за европейско развитие се приема за даденост, част от неписаното правило, който всеки трябва да приеме, ако иска да бъде в този о(т)бор.

Спомних си какво казах като лектор, поканен на работна среща на дипломати от ЕС в София в началото на сегашния управленски мандат. На 5 поредни въпроса, дали е възможно България да вземе ( едикакво си) решение упорито отговарях с „да”. А на уточняващите въпроси „как” допълвах: „само ако премиерът Борисов реши”. След петият път в залата избухна смях, а моя милост, макар да очакваше развеселяването, уточни, че не се шегувам…

Както виждате, бил съм прав. Няма шега!

Резкият завой на Борисов, макар да изхвърля вкупом от каруцата честолюбието(?) на всички негови подчинени, пропагандирали досега положителното гласуване, е закъсняло, макар и не фатално, вразумяване. Въпросът е защо изобщо трябваше досега гербаджиите да се гърчат да защитават незащитимата теза, че било повече от ясно тяхното „да” се възприема като „не” за АЕЦ „Белене”.

Само преди броени дни, в друга своя медийна изява, Борисов посочи като най-голям своя враг Иван Костов. Сега изведнъж се присъединява към неговата теза за предстоящия референдум.

Чудеса стават май не само по Коледа, но и по Нова година, която по времето на съветизираната България беше празник на победилия Дядо Мраз. Да не би сега той да е отказал някои обещани подаръци за някои братушки, с които досега той си потропваше таен казачок доста добре?

21 мнения за “Борисов внесе яснота в суматохата в своя о(т)бор”

 1. Това което той (гнуся се да му споменавам името) прави е да обърка още повече десните избиратели (от което той не се гнуси) и да помогне на БСП да консолидира своите избиратели. Това му е задачата, това и прави.

 2. Слуша ли го обаче все още някой бибитко от крепостните граждани..? Пък и до 27-и този месец има още бая дни. Добре знаем: бибитко е магьосник от Средната земя/между запад и изток/. Ту играе казачок, ту слуша кънтри..

 3. Съвсем ме убеди ББ, че не искам да ме причисляват в о(т)бора Му с тяхното НЕ. И да не ходя да гласувам, а да ида в някоя чиста планина.

 4. Днес докато гледах спора почти ми стана жално (нямам никакви положителни емоции към герб) за момченцето Червенкондев опитващ се да докаже, че “да” значи “не”… но това което стана по-късно с “включването” на пожаникаря-слънце ме накара да си помисля какъв съм щастливец, че не съм на мястото на гербаджийчето.
  Здрава и успешна Нова година на всички форумци и собственика му!

 5. За това комунисти, чекисти, всякакви шмекери и мутри не могат да простят на правителството на ОДС и Иван Костов, че завъртя необратимо страната към ЕС и НАТО. Натискът отвън ги принуждава, макар и трудно да вземат национално отговорни решения в някои важни моменти. Скоро ще видим.
  Аз не вярвам в искреността на ББ и компания.

 6. Do: Posted by Димитър К | януари 6, 2013, 17:30

  Имате грешка. Объркването не е за сините избиратели, а за избирателите на БСП.

  Сините избиратели са си ОК, но са малко.

 7. Тези,които гласуват за ГЕРБ не са десни избиратели.Десните избиратели са абсолютно сигурни от самото начало как ще гласуват и то без да чакат депеша от някакво гуру!

 8. Депутатът от Политическа партия ГЕРБ Д. Червенкондев заслужава уважение заради неговата искреност.
  Той единствен откровено демонстрира чрез своето име дълбоката същност на политическата си партия. Предлагам неговите партийни другари да последват примера му като прибавят ЧЕРВЕН към имената си. Ето как, примерно: Бойко Червенборисов, Цецка ЯркоЧервенцачева,Цецо Червенцветанов, Искра Дебел…, пардон! Червенфидосова, Лили Червенпавлова, Кристалина Червенгеоргиева и така нататък до последната риба в парламентарната група, дето не е казала и “бък” от трибуната, но иначе си е оплела добре мрежите, че и на родата си до девето коляно. Добра идея, нали!

 9. спокойно, утре Боко ще каже, че неговото пък “не” трябва да се разбира от гербаджиите като “да”. Трудно е само да се изчисли до 27-ми колко обръщания на 180 градуса ще успее да осъществи Боко. Да му мислят обаче нещастните му партийци.

 10. Г-н Инджев, моето мнение е, че коментарът Ви не анализира до край изказването на Борисов, а се ограничава до “да”-то/”не”-то. Борисов казва “не” на Белене, но “да” на нови реактори в Козлодуй (който разбира се са тези за Белене, пак без ясна изгода!). Това беше и хватката за промяна на въпроса – много жалко, че доста хора не го разбраха. Хем ще има референдум (да се изпразни народния гняв), хем ще се строят нови реактори – което според Борисов и Сие не е нова “централа”. Затова и радетелите за руски реактори не могат да се нарадват колко “интелигнетно” преметнаха народеца прост, който не схваща разликата между “централа” и “реактор”.

  На мен лично не ми пречат нови мощности – независимо какви и къде, ако от тях има смисъл, договорени са прозрачно и максимално безопасни.

  Ние обаче, като нация, трябва да признаем пред себе си, че в момента за съжаление нямаме научния и технически потенциал да построим нови ядрени реактори. Т.е. ако се строи нещо – ще е “на магия”. Според мен, решението е да се обучат по най-високи стандарти ново поколение български ядрени инженери (ако трябва навън) – и след това да се строи, ако има смисъл.

 11. Какво очаквате от мутра нарцис? Върховенство на закона, уважение към останалите?! Вие добре ли сте?
  Той се изживява като най-великият. Тоя човек е болен и бе избран за лидер защото Българското общество е болно.

 12. Като се поразмислих (не съм привърженик на глобалните конспиративни теории, но на локалните…?!) ми се струва, пожарникаря-слънце (или по-скоро тези дето му дърпат въженцата) иска да внесе суматоха в яснотата на позицията на ДСБ и на всички дясно мислещи люде тука. Струва ми се, че се върна на старата тактика да превземаш идеите и да ги извратиш до неузнаваемост. Дали ще му дадем отново възможността да ни измами?

 13. Благодаря на Дмитър К за гдето подхвана идеята

 14. Притеснява ме, че герб ще организират референдума и по всяка вероятнос ще фалшифицират в полза на БеляНЕ. Затова Кунева удобно се е отдръпнала – за да не рефлектира в/у нея уж лошия за нея резултат.

 15. В крайна сметка, както и да се гласува на този референдум, последната дума ще е на народното събрание. Защото броя на гласувалите ще прескочи 20% активност, но няма да прескочи избирателната активнаст от последните избори. При тази хипотеза единствения резултат от референдума ще е връщането на една затворена вече тема от НС на дневен ред, което беше и замисъла на БСП. Единственото което можеше да се противопостави на БСП беше бойкот на всички останали партии на референдума и постигане на активност по малка от 20%. Това обаче е нереалистично като се има предвид, че БСП, ДПС, Атака и още няколко проруски партии ще гласуват и 20% бариера ще бъде прескочена. Поради тази проста сметка ДСБ реши да участва с “НЕ” за да може на последващите дебати в НС да изрази някаква последователност в позицията си.

 16. Г-н Инджев, преди време след като се завърна от задгранична командировка ТОЙ каза, че имало -първо, второ и два десерта. След явяването си на “килимчето” пред Обама, ТОЙ не каза нищо, но явно за първо е била темата за атентата на летище Сарафово и обявяване на резултатите от разследването, за второ са му предложили да си помисли сериозно за АЕЦ Белене, а дали е имало десерт предстои да видим съвсем скоро-надявам се до изборите през лятото!

 17. I az si pomislih v4era, 4e qvno 4udesa stavat ne samo na Koleda, a i na Bogoqvlenie.

  Pitam se oba4e, kogato ima takiva telefonni vklyu4vaniq na premiera-Slance v predavaniq na jivo, dali naistina se vklyu4va samiqt toi, ili e nqkakav imitator na glasa mu.
  Hrumna mi tova, za6toto govore6e iznenadva6to smisleno i po-ubeditelno ot 4etirimata diskutanti po temata predi nego, vzeti zaedno…

  Spored men ima i drugo obqsnenie za obra6taneto na premierskata pala4inka – nastroeniqta na sovstvenite mu simpatizanti.
  Moite vpe4atleniq sa, 4e redovite GERBeri ne sa nikak ubedeni da glasuvat s DA na referenduma.
  Az ob6tuvam po4ti samo s GERBeri vseki den i nito edin ot tqh ne vaznamerqva da go napravi.

  Predstavete si sega, 4e GERB ostane6e na poziciq DA, a na referenduma glasuva6tite s NE se okajeha mnogobroini – tova bi nalqlo voda v melnicata na Sinite.
  Obra6taiki pala4inkata, Borisov prosto 6te si pripi6e negativniq vot i 6te si dade posredstvom nego parvona4alna skorost za parlamentarnite izbori.

 18. Йорданова, v gre6ka ste.
  S vsi4ki simpatizanti na GERB, koito az poznavam, sme ska4ali zaedno na mitingite na SDS prez 1990-te godini.
  Tezi hora nikoga ne sa glasuvali za BSP.

 19. Г-н Инджев , вчера в Русия беше Бъдни вечер,днес Коледа … Така че ЧУДЕСА стават по време на РУСКАТА КОЛЕДА явно…ха-ха ..ха

 20. Здравейте г-н Инджев,

  след публикация на e-vestnik, че списъка с гласоподаватели в Дупница за референдума са неверни, лично проверих още два града – гр. Враца и гр. Бяла Слатина (обл. Враца).

  За Враца в избирателните списъци са 62531 души, но при преброяването през 2011г. са преброени само 52643 души, които са навършили 15г.. Виждате, разликата е почти 10 хиляди! Като извадим и тези, които не са навършили 18г., става още повече!

  За Бяла Слатина в избирателните списъци са 11538 души, но през 2011 са преброени само 9562, навършили 15г. Разликата е почти 2 хиляди души, т.е. за всеки 5 преброени хора, в списъка има по още един! За Враца сметката е същата.

  Опасявам се, че това ще бъде използвано за да се изкриви истинският резултат от референдума. Бихте ли публикували това? Мога да ви покажа списъците под номера, всички данни са от НСИ и сайтовете на общините Враца и Бяла Слатина.

  Георги

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.