Борисов се готви да колаб(ор)ира като реанимира приятеля си Първанов

Ако сливането на властта с престъпността е дефиницията за мафия, какво да кажем за същата симбиоза между журналистиката и властта?
От пресконференция на най-одиозното и официозното лице на нашата конфузна дифузия между т.н. журналистика и началниците на държавата научаваме „уникални мъдрости”, които само показват до каква степен са покварени чиповете на употребяваните за целта инструменти на пропагандата.

“Всеки определя какъв да бъде, но в крайна сметка решава пазарът” .
Ето така неофициалният телевизионен говорител на управляващите Николай Бареков определи значимостта на свободното слово- измерено в пачки ( нямам предвид онези, които се използват в балета).
За илюстрация търговецът в храма на свободното слово добави следното:
Да, политици са Кошлуков и Дилов, но са от малкото, които бяха в политиката и във властта и запазиха имиджа си на чисти хора”, каза Бареков и сподели, че според него има още интересни имена в политиката, от които биха станали добри публицисти.” ( Bnews)

Този човек май наистина си вярва, че е публицист и дори е призван да отсява сеното от плявата в тази област със ситото си на златотърсач.

Спирам обаче с критиките срещу този търгаш, за да го подкрепя искрено в нещо: ако е вярно, както твърди той на същата пресконференция, че Алексей Петров е поръчал отвличането на сина му и това го мотивира да участва в официозната кампания срещу злодея, тогава, без никаква ирония, съм готов да се солидаризирам като баща, гражданин и публицист с потърпевшия от подобно престъпно (макар и само) намерение Николай Бареков.

Обаче, за да повярваме в истинността на това сензационно съобщение, трябва да получим отговори на някои въпроси:
Някой вярва ли, че в случай на такъв ужасяващ заговор, регистриран от властта по надлежен и доказуем начин, А.Петров нямаше досега да е изобличен като чудовище, което си заслужава изобличението?
Щеше ли ГЕРБ да пропусне да капитализира подобно намерение срещу един толкова любим на властта журналист за своите пропагандни цели?
Ако ли пък това е абсолютно невероятно ( имам предвид не евентуалното престъпно намерение, а неговата консумация за нуждите на властовата кауза), тогава истина ли е казаното от Бареков или е някаква измислица, базирана на изфабрикуван бащински героизъм?
Питам, защото заплахи за децата си съм получавал и аз , но никога не съм ги таксувал като чек за осребряване ( един коментатор в ivo.bg не само пожела смъртта на децата ми, но и описа как точно да стане това с по „един мръсен цигански…в устата” след като бъдат умъртвени).

Човек и да не е суеверен (или вярващ), би трябвало да знае житейското правило, че с живота на собствените деца не бива да си прави „шеги”.
Ако Бареков е прав и такава заплаха наистина е имало, всеки нормален човек би му съчувствал. Но какво да кажем ако спекулира заради някакви егоистични интереси, залагайки на борсата на съчувствието като някакъв циничен е „пазарен философ”, за когото успехът в журналистика се измерва в пари според индекса на пазара, на който продава съвестта си?

Този лексикон с въпроси ( без отговори) изобщо нямаше да е актуален, ако ставаше дума за незначителна физиономия, а не за лицето на властта в българския телевизионен ефир. Когато Бареков говори, зрителят подразбира позицията на Борисов.

Щом Борисов е в състояние да каже „не” в отговор на въпроса за цял референдум по ядрената тема, след като досега е бил „за”, не трябва ли да е способен да прозре необходимостта да откачи от гърба си пропагандната раница ( с камъни в неговата градина) с надпис „Бареков”?
В отговор на дежурните реплики, че Бареков не си заслужава репликите, отново няма да се съглася. Напротив! Той е не просто осведомен източник за актуалните помисли на началството на държавата, но и с невъздържаното си его бърза да ги издаде с пионерски ентусиазъм.
Един пример:
Само ден преди Борисов да се преобърне абсолютно неочаквано ( за нас, непосветените) по въпроса за гласуването на референдума и да препоръча чрез официозната ТВ 7 да се гласува с „не”, Бареков не се въздържа да сподели важен акцент от политическото планиране, известен явно само на най-вътрешния кръг в управлението на държавата.
Бареков предрече, че при провал на референдума Първанов ще покани Станишев да напусне върха на БСП. Прозвуча екзотично, защото Станишев се очертаваше като победител в очите на своите, ако гербаджиите гласуваха с „да”, т.е. беше почти сигурно, че Станишев ще има платформа да се пъчи като победител, тъй като официалната позиция на ГЕРБ до вчера също беше да се гласува с „да”.
Изведнъж Борисов създаде предпоставки неговият стар съзаклятник Първанов да поиска сметка за провала в референдума на съперника си Станишев. С други думи, Бареков „позна” какво е на път да се случи ( в полза на старата, зле прикрита дружба между Първанов и Борисов).
Да сглобим „две и две” и да видим какво цели преобръщането на Борисов с внезапната и настоятелна препоръка да се гласува с „не” на 27 януари.
Цели изолация и провал на БСП ( което само по себе си е правилно, но странно закъсняло прозрение). Това би довело именно до реанимация на свързаните с Първанов реваншистки по вътрешнополитическа линия сили в БСП , с които Борисов беше в толкова топли отношения преди тяхното поражение, че чак ги величаеше лицемерно като свои „главни политически противници”.
Така че, следете какво ви казват „маите” за края на мандата на ГЕРБ, сред които Бареков определено е на каишката в ролята на престарал се вестоносец, който в настървението си да се самоизтъкне като познавач на бъдещето е в състояние да убие създателя на вестите, като издаде ходовете му.
Борисов си подготвя резервен вариант за колаб(ор)иране с крилото на Първанов в БСП, което получава ( от Борисов) шанса да се върне в играта и да се опита да капитализира старата дружба между двете лица на монетата в тандема Борисов-Първанов, с която да ни (пре)цакат на изборите- уж че ни предлагат избор между ези и тура.

34 мнения за “Борисов се готви да колаб(ор)ира като реанимира приятеля си Първанов”

 1. G-n Injev, oshte vednaj pozdravlenia za intelekta i profesionalizma vi! Badete zdrav!

 2. Великолепен анализ!
  Дано б-тиквата не се катурне в мнението си “да-не” още няколко пъти до референдума…
  П.П. Честит Ивановден!

 3. Честит Имен Ден Г-н Инджев! Пожелавам ви здраве и сили за да продължавате все така тежката борба за формиране на будно гражданско общество у нас! Отново ни подарихте брилянтен израз “търговецът в храма на свободното слово”, който така лепна според мен на Бареков, че вече ще си го наричам така. Но също така изказвате много интересни предположения за “интересните” времена, в които живеем.Напълно вероятно е Борисов да гласи подобна калимера с Първанов! Но има и едно НО! Да не забравяме какво стори този зъл “гений” със СДС и как уреди там на върха някой си Кабанекойси! Ако обаче успее да направи нещо подобно и с БСП, уреждайки там на върха някой си Гоце “Некойси”, нещата могат да придобият и малко по-друг смисъл! Не, че той го прави от някакви принципни подбуди, далеч съм от такава мисъл. Най-вероятно е поредната му Банкянска хитрост в постигането на втори мандат, но както добре са го преценили и някои по-опитни задокеански партньори, ако бъде подбутван непрекъснато в правилната посока може и да посвърши нещо полезно! Но да не се обаждам много, за да не се провали калимерата, пардон далаверата! Ха де, “белким се подкваси морето”! Ха дано, ама надали! Поздрави!

 4. Честит Имен Ден и от мен на автора на този чудесен блог!

 5. ББ няма да направи нищо срещу ръководството на БСП без знанието и зелена светлина от руските батюшки.
  Дано ББ не си промени пак мнението “против” АЕЦ Белене! Обаче онзи ден разбрах за една дяволска подробност по отношение на референдума. Ако поне 20% от избирателите (нищо че рефередумът може да е невалиден), Народното събрание било задължено да излезе с позиция по въпроса. Ей тази позиция обаче като знам кои са в Парламента направо си представям какво търгашество ще настане, как Аецка ще агитира… Затова съм решил въобще да не ходя до урната на 27 януари. Някоя друга дяволска запетайка да сте открили?

 6. Ако поне 20% от избирателите гласуват (нищо че рефередумът може да е невалиден), Народното събрание било задължено да излезе с позиция по въпроса.

 7. Честит имен ден, Иво! С най-добри пожелания и чувства.
  Да не дава Господ да получиш заплаха за детето си от такъв човек.Ако това е вярно, обаче, много отдавна щеше да е влязло в обвинителния акт.

 8. Към VORBIS,
  Не се заблуждавайте! Гласувайте с НЕ! Иначе сте точно в техния отбор, който е планирал теззи 20%. Аз още преди Нова Година писах по този въпрос тук. Ето прочетете това от Иван Бедров!
  http://ivanbedrov.com/?p=3194

 9. Честит имен ден г-н Инджев!Благодаря Ви и за този коментар, относно евентуалните бъдещи действия на БОКО и компания, но все пак нека ТОЙ да внимава, защото от десния чувал извади зайчето Кабанезнамкойси, но от левия чувал какво ще излезе само Началника му знае!

 10. Към GB

  Прочетох статията на Едвин Сугарев. Тя не може да предизвика размисъл, по простата причина, че Сугарев от много години, до ден днешен играе деструктивна роля за обединението на десницата. Погледът му е обърнат назад и в най-добрия случай пред носа. Призивите за “нови, необременени” са нереални и помагат само на ГЕРБСП. В една седем милионна България, където “хилядите борци за мир” са мнозинство, а младите напускат страната с бързината на изминалия ден, е непочтенно да се имаш за мустер-демократ, a същевременно да не признаваш усилията за обединение на десните демократи. С призив за “нови, необременени” се създадоха досега само многобройни патерици на ГЕРБСП. Ако не ценим това което имаме, ще бъдем обречени да нямаме дясно представителство и новото вероятно правителство ГЕРБСП ще управлява без опозиция. Това ли искаме?

 11. I az imam takiva opaseniq, g-n Indjev.
  Zatova seriozno se zamislqm da glasuvam s nevalidna byuletina (tova bezdrugo 6te otgovarq nai-to4no na naglasata mi kakto kam referenduma, taka i kam kazusa).

 12. Честит имен ден,г-н Инджев!Желая Ви здраве и късмет!

 13. Честит имен ден г-н Инджев, и благодаря на господа, че Ви има! Ето, аз имам време и се опитвам да следя събитията, но съм изпуснал реверанса на Тиквоний към Гоце. А безспорно, това е реверанс към Гоцката. Макар, според мене, да се заражда едно притеснение в политбюро на БКП, че референдума ще бъде изгубен, или поне ще насочи мощен поток електорална енергия към Синята коалиция, а това е единствената политическа сила, която не им е подвластна, всичко останало е “плът от тяхната плът и кръв от тяхната кръв” – деривати на БКП.

 14. @ VORBIS Мисля, че ужасно ше сбъркате, ако не гласувате. Направете си следната сметка само. Всички проучвания показват, че ще гласуват поне 1,5млн. души, а тепърва започва кампанията и предстои активизиране, т.е. 20-те процента са налице! 20% ще изкарат само комунистите и ДПС ! Съкровената надежда на комунягите е – по какъвто и да е начин да демотивират противниците си да не гласуват – в това, а също и чрез подмяната същността на нещата се коренят изборните им успехи в прехода.

 15. @ GB Защо се впечатлявате от умозабълбуканиците на Е.Сугарев. Бунтарския му образ може и да е привлекателен, но е толкова далече от аналитичното мислене, че здраве му кажи – не знам негов анализ да е получил потвърждение – всичко е вятър, мъгла и…емоции на лична основа.

 16. @GB Мисля, че проблемът на Сугарев е, че предпоставя някаква разлика между БСП и ГЕРБ, и от там извежда заключението “Ела зло, че без тебе по-зло!”
  Само, че никаква разлика няма – кукловодите, както сам той отбелязва са едни и същи.
  Всички хора от ГЕРБ, които познавам са свързани с ДС и БСП; младите са деца/роднини на такива.

  Как тогава може да се твърди, че ГРоБ е някаква алтернатива?!
  Няма такова нещо!
  Вреден е г-н Сугарев с тези си приумици!

 17. ХА НА ЗДРАВЕ ИВО !
  Чудя как може на този ден да си в кондиция и да пишеш!;)Нали все пак е един от големите християнски празници.И знай че СЛИВОВИЦАТА е прекрасно мезе за свинската пържола. Поздравления за именния ден.Здраве и успехи.

 18. Към KIROV и ЖИВКО БОЕВАко се интересувате от биографиите на именити личности бихте могли да разберете, че Исак Нютон е имал отвратителен характер и не е бил долюбван от никой от околните му! Е и какво? Да отречем заради това законът за гравитацията ли? Замислете се не върху Сугарев, а върху написаното в статията! Знаете ли защо обичам математиката? Защото там жладеят законите на логиката, а не на чувствата, които понякога са точни, но дфоста често подвеждат. И за да съм по-ясен нека степенуваме опасностите за България по степента на тяхната вреда за страната:
  1.Модел на обективната преценка:
  – Най-опасният враг на просперитета на страната, доказно и исторически са продажниците русофили, ръководени от бившите ДС ченгета или в крайна сметка от БСП.
  – Втора по степен опасност са “изкуствените патици” на ДС “тинк танковете”. Тук включвам подставени “изкуствени патици”, като Прумовата Куневица, Боленовата Атака, Доган и обръчите му, и … допълнете си ги сами! За другите разни (РЗС,Софиянски, ГОРД-“морд” и т. н.)- не разполагам с конкретни данни, но всички те няма да доведат до нищо по-различно от познатите ни “експертни” (с извинение) правителства, като това на Беров. Тоест ще обслужат същите русофилски интереси в случай на неуспех на пряка БСП победаТрета по ред опасност.
  – Трета по степен опасност, това е властта да попадне в ръцете на нечистоплътни кариеристи (такива се лепят навсякъде, където могат и усетят, че има добри шансове за власт (далавера), некадърнйи “калинки” – включително и воинстващи простаци и посредственици, но кадърни да “помиришат плячката” по същия подобен начин, като кариеристите, както и цялата им “вся остальная сволач” от техни братовчеди сватове шурове и шуранайки.Тези последните, третите обаче са готови да се поослушат в съветитите идващи от запад, най-малкото защото подкрепата им от изаток е най слаба в сравнение с първите две изброени по-горе групи. А пък “кокалът” пусто е сладък и никак не е за изпускане! Тука са ГЕРБ и НДСВ. Вторите обаче са без шансове поради якото си компроментиране досега. Пък и без друго са се “преляли” отдавна другаде – при “изкуствените патици” или в ГЕРБ.
  -“Десни” партии, като за съжаление “Каба” СДС-то. Сравнително малка опасност, а и практически без шанс. Само отвличане на гласове в услуга на по-големите опасности.
  – ДЦБ и / или бъдеща синя коалиция! Относително най – добрата възможност (от опасностите), но практически по ред причини без изглед за успех.
  _Добри възможност при този модел на обективната преценка няма! Относно протестите от “Орлов мост” мога да кажа, че математиката с мечти не борави!
  2. Модел на емоциите и чувствата
  – Главна опасност ГЕРБ. Това повече не се трае! Те са простаци, милиционери, диктатори и т.н. Изкупувта медиите и погазват “свободното слово”! (Каточе ли при Тройната свободното слово цъфтеше!)
  Те обещаха едно, друго, трето и нищо не изпълниха!(А БСП със всички сили се стремеше да им помага да си изпълнят обещанията, ама на!) Те са “калинки” и некомпетентни! (Те тези калинки се родиха през 2009! Иначе бяхме пълни с “експерти”- мале мила!)Бойко Борисов … (сещата се), Цвецерон… (Също). И така нататък, че мога да продължа и до в други ден!
  -Няма други опасности! Всеки друг е по- добре! Даже и БСП с такъв културен очилатко, като Станишев е по-добре, отколкото футболисти с манталитет на Винету!
  Добри възможности са Атака, Яне (по реда на “добротата”им) а още по-добре Кунева- я каква е културна, с очила и Барозу много я уважава(ше)!
  -Най-добре ДСБ (Костов)! Той не помните ли как ни оправи от кризата? Ама да не рискуваме, че ще се разпилеят гласовете и Той ще се възползва! А-а-а, не! Ще гласуваме за БСП! Така му (ни) се пада!
  Та аз съм за първият модел изложен тук. По втория – нематическия или моделът на чувствата вече пропиляхме 23 години, но нищо не пречи да пропилеем и още!
  За следващите избори се мисли от момента на приключването на предишните! Иначе е късно, като сега! Няма царски пътища в математиката!
  Поздрави!

 19. “Да, политици са Кошлуков и Дилов, но са от малкото, които бяха в политиката и във властта и запазиха имиджа си на чисти хора”
  +
  Не е прието да виниш или възхваляваш хора, които не познаваш. Но ако те в изявите си пред обществото по-вече от две десетилетия, прехвърлят “авоарите” си в политически проекти с неутрален сив цвят – те стават много “близки” на хората. Претенциозността и фалшивата представителност е вид “ЧАЛГА” Двойката политици със сходен интелект,като мои много добри “познати” са отвратителен пример за ТВ и публицистични изяви. Което ме кара да мисля, че образованието не е мярка за почтеност, още по-малко за християнски морал.

 20. Честит рожден ден г-н Инджев. Поздравление за поредното попадение в заверите “мискински”.

 21. Макар и популист, т.е. ляв, Борисов жадува дясно признание. И заради това е готов на всякакви лупинги. В слачая освен да удари Станишев, той иска да засенчи отнеме успеха от този референдум на Костов и ДСБ. Не е хич глупав. Не се заблуждавайте обаче, че стана въпрос за интереси на държавата или друго нещо отговорно. Всички маневри се правят с оглед предстоящите избори и с цел разни внушения на електората кой е по-силен. Така този ренферендум ще е реална победа на дясно мислещите хора у нас, но лаврите ще обере ГЕРБ, тъй като има монопол над медиите.

 22. “- ДСБ и / или бъдеща синя коалиция! Относително най – добрата възможност (от опасностите), но практически по ред причини без изглед за успех.”

  Към GB

  Не искам да обръщам коментарното пространство в дискусионно, но точно сугаревите “тези” са тези, в които няма и грам математика, а са наситени(не е тайна) с килограми “лични” чувства. Стари рани, които не прeстава да ближе години след политическият отрязък на своя живот. Статиите на Сугарев – са самия Сугарев! Аз го включвам в графата “ред причини” срещу успеха на ДСБ, старата и новата Синя коалиция. Всеки прави каквото може, обединението още не е официално обявено, а вече се наредиха “доброжелатели” в дълга редичка. Има няколко месеца до изборите, вярвате ли, че ще се пръкне “нова необременена” и всичко ще цъфне и върже като по учебник? Аз също обичам математиката и затова не вярвам! Затова знам, че ДСБ и / или бъдеща Синя коалиция е относително най – добрата възможност, стига да я поискаме. Аз лично – ДА !!

 23. Честит имен ден-здраве и сили ,за да успеят добрите!А ето и моята версия за НЕ-то на Бойко:ГЕРБ и ЦИК измислиха регистрация на комитети ,за да няма участници в дебатите.Успяха да се регистрират комитети от авторитетни и компетентни хора срещу ,които ГЕРБ и БСП немогат да застанат със сериозни аргументи.Бойко каза “НЕ” и ЦИК ги изключи от дебатите ,за да ги спаси от резила-Фидосова да обяснява на ядрени специалисти – що е то ядрена реакция

 24. Реанимацията на Първанов се опитва по всякакви линии – включително и чрез нелепия опит на дружката му Кеворк да затвори устата на Нешка Робева. Но не му се получи.

 25. Честит Имен Ден г-н Инджев! Всеки ден чета публикуваното в блога и никога досега не съм бил разочарован! Господ да ви дава здраве, сили и желание за работа!

 26. Г-н GB, моля престанете да лансирате тези на Е.Сугарев и Ив.Бедров в блога на Иво Инджев!

 27. Към Г-н ДОНЧО ТОНЕВ,
  Извинявам се ако не съм бил разбран правилно. Аз съм последният, който би лансирал личностни тези. Още по-малко пък личности. Просто съм намерил тези теми за много наболели и за обръщане на внимание върху тях. Да не се пропускат, защото са важни. И двете тези, за които споменавате (20% на референдума и необходимостта от обективна и логически обоснована мотивация за изборът при гласуване) не са авторови тези нито на Бедров – първата, нито на Сугарев – втората. Просто са засегнати добре в тези техни статии без това непременно да означава, че мнението и чувствата на автоирите са най-точните и правилните. Поне аз не съм имал предвид да рекламирам или пропагандирам авторите.
  Поздрави!

 28. Г-н Инджев, Господ здраве да Ви дава! Благодаря Ви, че Ви има!!! За статистиката – на 25 години, работещ, счетоводител, Варна! С молба за повече внимание към моя западащ под ТИМ-ското господство град!
  Предварително Ви благодаря!

 29. @ Дончо Тонев

  Neka vseki lansira kakvoto smqta za vajno.
  Mislq, 4e tozi blog 4etat dostata4no inteligentni hora, koito podhojdat kriti4no kam podnasqnata im informaciq.
  Li4no az smqtam finala na sugarevata statiq za palno bezumie, no se radvam, 4e nqkoi mi dade vazmojnostta da q pro4eta, za6toto principno ne vlizam v sugareviq site.

 30. Блогът на Иво Инджев е най-добре подреденият и списван блог, според мен.
  Благодаря и продължавайте все така! Защото имаме нужда от Вас!
  Бих искала да повдигна и друг един въпрос – мнозина говорят за нови лица, за нови политици, които да направят нещо за България.
  Г-н Кобургготски, когато дойде през 2001 година, беше съвсем ново лице. На което народецът възлагаше такива надежди! Той доведе със себе си млади, необвързани, високообразовани хора, които минаха през страната ни точно като облак скакалци. И от надеждите не остана нищо.
  Сега на власт дойде Бойко Борисов – също ново лице, също с големи надежди. Виждаме и той до къде я докара с постоянните си завои и колебания.
  Затова да спрем да говорим за НОВИ лица! Явно проблемът не е в лицата, а във възможностите, които им дава властта и това, че НИЕ НЕ ИМ ТЪРСИМ СМЕТКА! А ние сме ги избирали, да не го забравяме.

 31. Истинско удоволствие е да прочетеш такива унищожителни критики срещу Едвин Сугарев написани от такива “велики” политиканстващи интернет-коментатори. Не можах само да разбера по какво се различават “концепциите” на Киров и Живко Боев от тази на Едвин. Вижте какво, момчета, когато ще критикувате такава личност като Едвин Сугарев, първо си “потапяйте акъла в мозъка”! Инак ставате смешни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.