Путин и Първанов -братя по (ловно) оръжие и по разоръжаване на медиите

Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит Бардо

 

На 8 септември 2011г. - премиерът Владимир Путин показва снимка на леопард при посещението си във Владивосток за началото на строителството на газопровода Сахалин-Хабаровс-Владивосток. На 8

На 8 септември 2011г. – премиерът Владимир Путин показва снимка на леопард при посещението си във Владивосток за началото на строителството на газопровода Сахалин-Хабаровс-Владивосток.

 

Юлия Латинина е известен руски журналист, коментатор на вестник “Нова газета” и от десет години постоянен автор и водеща на седмичното предаване “Код доступа” по радиостанция “Эхо Москвы”. Тя е също така писател, популярен критик на властите в Русия, сътрудничи като икономически анализатор на редица издания, водила е телевизионни предавания.

След като звездата на френското кино Бриджит Бардо заплаши през седмицата, че като сънародника си Жерар Депардийо ще поиска руско гражданство, ако бъдат подложени на евтаназия два стари циркови слона в Лион, Латинина публикува на блога си “Открито писмо до Бриджит Бардо”. В него тя обяснява защо според нея в чужбина мнозина се заблуждават за образа на президента Владимир Путин като защитник на околната среда и дивите животни в Русия.
Предлагаме ви откъси от текста на Латинина, публикуван в събота.

“Уважаема госпожо Бардо!

Обещахте да помолите руския президент Путин за руско гражданство, ако в цирк в Лион бъдат убити два болни слона. Казахте, че президентът Путин е направил за защитата на животните повече, отколкото всички президенти на Франция.

Това не е съвсем така.

Президентът Путин действително обича да демонстрира своята власт над животинския свят вероятно по същата причина, по която средновековните самодържци са държали зверове в двореца си. Всеки самодържец, особено самозабравилият се, обича да се смята за свещен цар, комуто се подчиняват зверове и птици.

Путин се явява такъв ярък пример. Той е надявал нашийник на амурски тигър, снежен леопард, кит белуха и бяла мечка; стрелял е с научни цели по бял кит, летял е с жерави и е пускал на свобода леопарди.

За съжаление това фалшиво всемогъщество на Путин излиза скъпо на зверовете.

Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит Бардо

На 19 септември 2009г. премиерът Путин видя снежния леопард в Националния парк в черноморския курорт Сочи. Като част от подготовката за зимната олимпиада там заработи програма за отглеждане на диви котки и пускането им в дивата природа.
Например дивият снежен леопард Монгол, на който Путин се любуваше при посещението си в Хакасия, е бил доставен там от Саяно-Шушенския резерват.

Вписаният в Червената книга мъжкар, който е бил наблюдаван от учените от дистанция в продължение на 10 години, е бил изваден от своя прайд и откаран на друго място с хеликоптер само за да му се полюбува Путин. Бил е уловен с бракониерска примка, което е абсолютно забранено. В отчаянието си нещастният звяр се е хвърлял по решетките на клетката, нанасяйки си рани в допълнение на тези, получени при пленяването му. Снежният леопард е бил уловен на 14 март 2011 г. Путин пристига в резервата едва в нощта на 19-и. Той по принцип обича да закъснява.

Не мисля, че заради френския президент еколозите във Франция ще хванат диво животно с бракониерски методи, ще го измъкнат от прайда му за една седмица (което би могло да завърши трагично за самия звяр) и биха го измъчвали.

 

Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит Бардо Владимир Путин наблюдава на 31 август 2008г. приспаната петгодишна усурийска тигрица, докато учени й поставят нашийник с GPS. Според природозащитника Дмитрий Молодцов тигърът на снимката и това от кадрите от дивата природа, публикувани след това, са на две различни животни. Упоеният тигър никога не е бил пускан на свобода, твърди той.
Associated Press
Същата история се случи и с усурийската тигрица, която уж лично Путин бил хванал и маркирал в резерват на 31 август 2008 г. В действителност, както се изясни по-късно, тигрицата е била от зоопарк в Далечния изток. За да не би, не дай Боже, да нарани великия лидер, я натъпкали със сънотворни. И тъй като, какъвто му е обичаят, Путин закъснял с около седмица, така и си я държали на наркотици.За да отразят преместването на тигрицата, в агенция РИА “Новости” бил нает специален човек. От време на време той въвеждал на сайта измислени координати на несъществуващия нашийник. Наричали това “да поразходим котенцето”.

Знаменитият полет на Путин с жеравите, когато Руският цар на Природата посочваше със своя делтапланер пътя на юг на отгледаните в плен птици – това лесно може да се провери – доведе до гибелта на две от тях. Едната не издържа на превоза, другата се оплела във витлото.

Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит БардоПолетът на Владимир Путин с личния му мотопланер заедно с част от отгледаните в плен жерави.
Associated Press
Не смятам, че в свободна страна еколозите биха позволили да лети с жерави човек, който никога не е работил с тях и нищо не разбира от тази работа. Ако този човек беше президент, пресата би го съсипала от критики.”

След това Латинина изрежда няколко емблематични случая на безнаказано бракониерство на висши чиновници, завършили и със смъртта на хора. То заявява, че “уви, показността, с помощта на която Путин си доказва, че е цар на природата, когото слушат зверове и птици, никак не се разпространява върху реална защита на природата”.

В писмото се припомня как на на 9 януари 2009 г. в Република Алтай се разби хеликоптер и сред загиналите бе представителят на президента в Думата Александър Косопкин.

Руска журналистка написа открито писмо до Бриджит БардоAssociated Press

Снимки от катастрофата на хеликоптер на “Газпром” с труповете на убити архари, в която загина президентският парламентарен представител Косопкин
“Хеликоптерът се разбил, защото Косопкин и другарите му пияни стреляли от въздуха по защитени от Червената книга архари, от които в Русия са останали само 300 животни.

Разстрелвали са ги от въздуха, редувайки се, по планинските склонове, където те няма къде да избягат, и един от тези палачи се увлякъл и прострелял таблото с уредите. Когато хеликоптерът рухнал, по склона се търкаляли трупове на хора и архари. Делото бе заметено под килима.

Била съм в Алтай. Казвали са ми, че от склоновете на съседна планина местен овчар гледал касапницата. Той никому нищо не казал за катастрофата. Търсили хеликоптера три дни и през цялото това време оцелелите в катастрофата сгрявали ранените си другари със затоплени на огън тигани. Не мисля, че този възрастен алтаец, видял склоновете на планината, засипани с трупове на разстреляни от хеликоптера архари, би се умилил от вашите думи за Путин, който бил сторил за защитата на природата повече, отколкото който и да било френски президент.”

Авторката посочва, че “Царят на зверовете Путин няма нищо против тези варварски развлечения. Той не пречи на чиновниците си да разстрелват защитени видове от хеликоптер, както и не им пречи да прегазват хора по пътищата”.

Латинина припомня това, което миналата есен група опозиционери събраха в специална брошура – че руският президент разполага с 26 резиденции, а “голяма част от новите резиденции се строят в резервати, където територии се унищожават заради Руския Цар на Природата”. В писмото се посочват случаите с резиденция “Лунна поляна”, построена в уникален биосферен резерват след изсичане на девствена гора и строителството на резиденцията на Медведев “Болшой Утриш”, заради която миналата година бяха променени границите на едноименния резерват в района на Анапа в Краснодарския край.

“Приближените на Путин не изостават. Редом с путинската резиденция в Геленджик с огромно имение се обзаведе патриарх Кирил, който изсече стотици ценни иглолистни дървета. Наблизо е имението на “най-едрия земевладелец в Европа” – губернатора на Краснодарския край Ткачов. Когато екоактивистът Сурен Газарян се опита да проникне през загражденията на тази вила, срещу него бе започнато дело за извършване на престъпление. Накрая на Газарян му се наложи да бяга от Русия.

Резерватите в Южна Русия са се превърнали в дачи за Путин и приближените му; горите са оградени, там простосмъртни не се допускат. Стотици хектари с ценни дървета са изсечени, за да се отвори място за дворци, бани, басейни, хеликоптерни площадки и др., нарушени са трасетата на мигриращи животни.

Впрочем би било странно да се защитава природата в страна, където най-изчезващият и беззащитен вид се явява homo sapiens.

Руснаците измират със скорост 1 милион души годишно. Продължителността на живота в Русия за мъжете е 64 години. В град Норилск асфалтът е разяден от киселинните дъждове, предизвикани от Норилския металургичен комбинат. В град Дзержинск – бивша столица на руското химическо оръжие – се чувстваш като при газова атака по време на Първата световна война. Никога не съм чувала Путин да си е мръднал пръста за руската екология.

Уважаема мадам Бардо!

Заплашихте, че ще поискате руско гражданство, ако в цирка приспят два слона. Не се съмнявам, че ако помолите Путин за спаси живота на двата слона, той ще изпрати за тях чартърен самолет, ще им подари руско гражданство и ще се снима с тях на фона на жеравите.

Казахте за Путин: “Всеки път, когато го помоля за нещо, той се съгласява.” Вярвам ви.

Проблемът е в това, че 110 милиона руски избиратели не могат за нищо да помолят Путин. Това право е резервирано само за малобройните му приятели.

С уважение, Юлия Латинина”

———————————————————————————————–

Цитирайки в ivo.bg това писмо, публикувано в сайта на в. „Дневник”, не мога да пропусна аналогията с нашия самодържец Георги Първанов, който до такава степен беше изобличен както бракониер по време на своето царуване ( стреляйки по диви прасета извън сезона например край Попово- за случая с нашествието му в Нуратинския резерват в Узбекистан с антураж от български съучастници от делегацията му през октомври 2009 г. да не говорим…), че също разигра цирк за пред публиката за замитане на следите си.

Припомням как Първанов, след като се беше снимал победоносно с убит от него вълк, се превъплъти хрисимо в ролята на опитомител на вълчица в своята резиденция, надявайки се така да замаже впечатлението от изтеклата информация за мащабните като военно учение ловни хайки за вълци, за които обслужващият го местен и държавен персонал пазаруваше и колеше като примамка магарета (неизвестно от кого и с какви пари заплатени).

Разликата между пътуващия цирк на Путин и животинското шоу  на българското му подобие е предимно в мащаба- все пак в малка България малката ни държавна главица не може да сгафи толкова много, колкото могъщият руски самодържец. Но манталитетът е същият!

Това обаче не е най-лошата новина в рамките на тази аналогия-дори не е новина, впрочем.Тук сме в по-лоша позиция, спрямо Русия, от гледна точка на разгласяването и съпротивата срещу безобразията на самодържеца. А и кой ли обръща внимание на някакъв си български журналист, критикуващ послушния ( на всички международни фактори) Първанов?

Благодарение на приятеля си Борисов президентът Първанов се измъкна от отговорност след като царстваше 10 години и си замина на „заслужен отдих” да си почива след уморителните сафарита в България и по света без да бъде притиснат за тях нито от медиите, нито от онези, на които предаде щафетата на властта – включително и контрола над същите раболепни български медии.

В книгата „Президент на РъБъ” съм описал прищявката на Георги Първанов да отклони самолета на връщане от латиноамериканската си обиколка и да го накара да кацне на най-южната точка на континента, за да се снима…с пингвините. Това е предизвикало горчива реакция сред пренебрегнатата от него българска общност в Бразилия, с която той не намерил време да се срещне ( отдавайки предпочитание на туристическа обиколка). Но не предизвика каквато и да била реакция в българските медии и хрантутниците, които той открито подкупваше с фамилиарни отношения на трапезата му при същите тези екзотични пътешествия в Азия и Латинска Америка.

Нито един от добре селектираните в тази компания журналисти не си позволи да се възмути разбунтувалата му се съвест, за да сподели с обществото каквото и да било от кухнята на президентските своеволия в България и по света. Защото Първанов беше опитомил специална порода блюдолизци, готови да махат с журналистическата си опашка за замитане на следите при всяко негово подсвиркване до степен, че „водещият” български вестник „24 часа” се беше превърнал в нещо като рекламен отдел на Георги и Зорка Първанови под зоркия поглед на (възнаградената и днес с височайши постове) главна редакторка Венелина Гочева. Нещо повече, след като се е доказала в тази роля, тя вече е повишена и от скоро отговаря вече не само за този ( практически унищожен като престиж пред читателите) вестник, но и за властовото надзираване на цялата вестникарска група, която сегашната власт успя да отмъкне от досегашните й собственици, срещу които оказа безпрецедентен натиск.

С други думи, в България положението с цирковете на властта, опитваща се да препарира общественото мнение, е още по-зле, отколкото в Русия. Ето защо всичко, което мога да направя, е да публикувам писмото на руската журналистка Латинина и да отбележа, че нищо подобно не се появи в българската преса през всичките 10-12 години, през които започна рециклирането на комунизма чрез овладяване на медиите, превърнати във вторичен целофан за прикриване срамотиите на сменящите се правителства, които обаче не само не си променят нрава, но и се увълчват все повече.

 

8 мнения за “Путин и Първанов -братя по (ловно) оръжие и по разоръжаване на медиите”

 1. Много малко са политиците в България,които не са Съветски възпитаници.Освен това народонаселението е 90% русофилско.

 2. На журналистката ЮЛИЯ ЛАТИНИНА-поклон! С т а к и в а личности от Русия като нея искаме да сме братя – нека извикаме това в мутрите на русофилистиците с български имена, които сега пък ще ми засъскат, че е еврейка!
  (Че то от вашите идоли кой не е, бе, таварищи, но това е друга тема!)
  На путиновите изверги, които избиват беззащитните животни,да пожелаем винаги да се пържат в керосина на хеликоптерите, както се е случи, когато стреляха по архарите и белите мечки! Хак им беше, кеф!- само дано по-слабичък и по-продължителен да е бил огънят по дебелите им трътлести КГБстки задници! Пък оттам- ну, пошли в огъня на казана под оперативното ръководство на Оня с рогата!
  За гоцэ сырыщныка, който подражава на кремълския си началник…- нищо, само напомням да демонстрираме презрение към този гнусен мерзавец и да пишем името му с малки букви и съветски добавки!
  За западните идиоти, поклонници на “еколога” Путин, Юлия Латинина го е казала много точно. Нека накрая да получат севернокорейски паспорти, но не като привилегировани, а като обикновени хора, та да им излезе комуната от кухите кратуни.

 3. Как да разбирам това,че няма коментари за Пиздин и Гоце Архаров?

 4. Ленин писал за западните симпатизанти на болшевиците, че те са полезните идиоти, които сами ще изплетат въжето, на което ще бъдат обесени от същите тези болшевици. Почти цялата западноевропейска интелигенция от 30-те, а по-късно, след войната, и т. нар. “еврокомунисти”, е съставена от полезни идиоти – от Пабло Неруда, Пикасо и Лион Фойхгвангер до Хърбърт Уелс, Анри Барбюс Бернард Шоу, Ив Монтан.
  Още двама полезни идиота, Депардийо и Бардо. Се ла ви, идиотите са също част от този свят. Както конските мухи или глистите.

 5. Ако Жерар, примерът за всеки наш другар, беше станал гражданин на САЩ, то това нямаше да бъде сензация, а обикновена новина. Явно нормалните французи са приели постъпката на артиста като голямо унижение, още повече, че и мадам Б.Бардо отправя заплаха към президента и обществеността във Франция – или ще ми уйдисате, или ще стана руска гражданка, да видите вие тогава…, ще ви направя за резил.

 6. В името на историческата истина Ив Монтан е ревностен подръжник на комунизма до потъкването на Пражката пролет. Дошло му е прекалено по-негово лично признание. От 21 август 1968г. до смърта си се превръща в активен и непоколебим противник на всякакви диктатури независимо от разцветката им.

 7. До Georgi Nikolov, Мечтател и др. приятели:
  Истината за резкия антисъветски обрат на френската и изобщо западната левица през 1968/69 г. е много по-прозаичен, че и циничен. Повтарям нещо от предишен мой постинг преди 2-3 дена:никакви идеи, никакви ценности, никаква любов към “загадъчната руска душа”. Само пари, мъни, аржон, гелд.. Е, др. Жилбер Беко изпя “Натали” за КГБстката преводачка дето го разкарвала с лакърдии “сюр ла революсион д `Октобр” по “плас д` ЛенӢн”, че и в кафе “ПушкӢн”, пък може и един language да й е ударил под скритите камери и микрофони в гостиница “Советская” и с уханието на одеколон “ВЛюбленная колхозница”, но това е друга тема. Просто през 1968 г. Брежнев предлага сделката и то на френската десница, която си е по стара традиция проруска. “Аз, дорогие французские друзья, спирам милионите долари издръжка на Френската компартия и параорганизациите й като газетата “Юманите” с идеологическата мотивировка, че го удрят малко на троцкизъм тези камаради, и пушилката около вашия Май приключва, но пък вие няма да ми вдигате дандания за онова, което направих на 21. август в Прага!Согласны? Согласны! Вот и все! Спасибо и мэрси боку!”
  Така и стана-за една нощ цялата френска левица- Бернар-Леви, Глюксман, Фуко, Ив Монтан, кой ли не още станаха най-жестоките антисъветчици, но си гледаха кефа по парижките кафенета, а Вацлав Хавел гниеше в затвора.

 8. @ STAMBO Сигурно и е ударил един language, нема начин. Вашата идея за тези събития не противоречи на понятието, което въвежда Ленин за ляв интелектуалец, който предлага безплатно услугите си на комунягите, поне дотолкова, доколкото и те са хора, а почти всички благини в тоя живот струват пари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.