Приятелски огън срещу забраната на дима или димна завеса?

След като не можаха да услужат като писта за приплъзване към върха на правосъдието на кандидатури, като злополучните номинации на Марковска и Гугушева- а по-скоро навредиха на поръчителите от ГЕРБ, от СДС ( Кабаиванов) обявиха днес, че искат да предизвикат референдум „за” и „против” тютюнопушенето на открити места.

Странно! Това ли е начинът да се борят, за да им повярваме, че не играят по свирката на ГЕРБ? Или тъкмо напротив: става дума за нова поръчка, за да не си цапа Бойко Борисов ръцете ( с никотин), но така да се отдаде „дължимото” на ресторантьорското лоби?

В свое телефонно интервю за Нова телевизия вчера премиерът Борисов определи въвеждането на всеобщата забрана за цигарения дим на обществени места като „най-европейското решение” на неговото управление през изминалата година. Този път съм съгласен с него, но с едно уточнение: това е единственото европейско решение на ГЕРБ, но не за 2012-та, а за целия мандат на еднопартийното им управление.

Възникна въпросът за автентичността на проявената сега внезапна „храброст” от страна на разпадащата се СДС. Защото не е за вярване, че след всички явни индикации за гербаджийската режисура в атакуването на Синята коалиция, остатъчната СДС ще посмее да се конфронтира с Борисов тъкмо с решението му , с което той се гордее най-много. Освен ако…

Освен ако се случва лесно предсказуемото ( поради което го предсказах с лекота) захвърляне на гласената като синя патерица, но вече неудобна мрака СДС, провалена в опита да бъде герберизирана цялата партия. Съответно, при такъв развой, давещите взимат в свои ръце делото на своето спасяване ( или на остатъците от собствена физиономия, доколкото ги има), заявявайки собствена воля, различна от тази на Борисов.

Само че „късно е чадо, манда(ло)то лопна”.

Остава да видим дали някои помирителни намигвания на Борисов, сред които най-видим жест е присламчването към позицията на Синята коалиция за гласуване с „не” на референдума, няма да се окажат опит на премиера да слепи счупеното гърне на хипотезата за сътрудничеството в дясното пространство в навечерието на парламентарните избори, което изключва Кабаиванов и компания, дискредитирани вече безвъзвратно, поради което правят опит да си направят изкуствено дишане с блъфиране за референдум в полза на…пушачите.

Така де, нали тъкмо пушачите са под забрана. Да преразглеждаш статуквото означава да ги защитаваш от злодеите, които не им дават да (се) тровят на публични места.

Да изровиш отново томахавката на войната срещу най-европейското решение на ГЕРБ трябва или да пафкаш лулата на мира с червенокожите ( доколкото Станишев вече се заигра с обещание към пушачите да ги защитава срещу приетия закон), или съвсем да си изпушил.

Второто ми се вижда по-вероятно, но не поради гнусливостта на Станишев да приласкае все по-бледосините бледолики от Раковски 134, колкото поради това, че вождът Кабаиванов няма нито един „свой” депутат в народното събрание. Това се видя от унижението да не може да намери други, освен бегълци от Атака, да внасят за разгледане в НС дискредитираните кандидатури на Марковска и Гугушева. Или може би разчита да компенсира тази мъка като заложи на принципа „пушачи от всички партии, обединявайте се” и съответно, без разлика на партийните пристрастия, да стане обединител на пристрастените към пушачи?

А доколкото референдум се свиква с подписи на граждани, пита се дали Станишев и Кабаиванов заедно ще ги агитират- две дула за една обща димяща кауза?

Във всеки случай, както става вече четвърта поредна година, истината ще се разбере от личното отношение на Борисов. Ако той е толкова принципен противник на онези, които му пречат на европейските решения ( за какъвто обича да се представя), тогава би трябвало в неговия обичаен стил да нахока немирниците. В противен случай, ако си замълчи или прояви милозливост спрямо тях, ще ги изобличи отново като изпълнители на ( неговите) поръчки.

18 мнения за “Приятелски огън срещу забраната на дима или димна завеса?”

 1. Жалка история…

  Вместо да измислят нещо, с което да спечелят хората поне за предстоящите избори, те тръгнали референдум да правят. Струва ми се, че наесен няма и да помиришат парламент, което е жалко, а още по-жалкото е, че не си мърдат пипетата как да си заслужат местата в парламента…

  Тъжна жалка история…

 2. Г-н Инджев тези тримата /Е.К., Б.М. и Р.Хр./ останали в СДС-то наистина са изпушили /са се напушили/ тотално и изпълняват поредната поръчка от Б.Б. Само че е късно либе за китка, ще направят отчаян опит за плонж пред Шефа си /Б.Б./ и ще се самоизтрият от политическия пейзаж.

 3. Какъв резил само! СДС, тази велика демократична (единствената у нас антикомунистическа) организация, която изградихме с толкова любов и надежда, да се занимава днес с пушачите! Какъв е тоя Караиванов? Никога не съм чувал СДС да има активист с такава фамилия! Защо му разрешавате да се гаври със СДС?

 4. Yonko го е написал точно: Жалка история! Още по жалко е, че марионетката сдс е задвижена и “на Ивановден по стар стил СДС възстановява издаването на в. Демокрация.” Ако това е вярно, значи ГЕРБ ще има собствен вестник!! След като е наел на работа помиярниците от каба-марковото сдс, те трябва и да работят. В случаят, с присвояването на марката “Демокрация”, започва офанзивата срещу дясното обединение, респективно – Синята коалиция. Мокра поръчка от шефа! За такава важна цел пари ще се намерят, както би казал Бай Ганьо. Гнусна история..

 5. “Остава да видим дали някои помирителни намигвания на Борисов, сред които най-видим жест е присламчването към позицията на Синята коалиция за гласуване с „не” на референдума…” – мисля, че “решението” на Боко е взето на по-високо ниво – например на ниво политбюро на БКП. И причината е доволно прозаична: като се присламчват към “НЕ”-то герберите ще си припишат отрицателния вот на себе си, и второ с простотиите си по време на телевизионните дебати изяждат времето на инициативния комитет и размиват акцентите на противниците на Белене и т.н. , просто държат се като вярна прислуга на БСП.

 6. По света изкупуването на брендове от фалирали фирми е нормална практика/Краун,Привилег и пр./.
  Въпросът е дали марката “СДС” изобщо струва нещо?

 7. Унижението СДС да няма свой депутат в НС не е на СДС , ана въпросните депутати.Те станаха подлоги на ДСБ, които ще бъдат употребени и изхвърлени от Костов ,впрочем както прави и ББ с лицата ,които му носят негативи. Доколкото предположението ,че обръщането на позицията на ББ по реферундума е реверанс към СК ,то не е вярно, защото ДСБ/СК са участници в управлението на ГЕРБ със зам.министри, посланници ,висши “екперти” в МС и агенции.И опитите да препишат греховете на ДСБ на СДС са част от масираната кампания да се ликвидира СДС.Доколкото г-н Инджев нарича СДС -СДС”Кабаиванов” , то със същата и по-голяма сила ДСБ е ДСБ$костов.

 8. Към Станева

  Написала сте добър виц, само сравнението на безличния борисов слуга Кабаиванов с личноста Иван Костов, ще разсмее почти всички читатели на блога.

 9. Ало,Станева,тук е форум за сериозни идеи,не за промити мозъци!

 10. Цитат от статията(И.Инджев): “Във всеки случай, както става вече четвърта поредна година, истината ще се разбере от личното отношение на Борисов. Ако той е толкова принципен противник на онези, които му пречат на европейските решения ( за какъвто обича да се представя), тогава би трябвало в неговия обичаен стил да нахока немирниците. В противен случай, ако си замълчи или прояви милозливост спрямо тях, ще ги изобличи отново като изпълнители на ( неговите) поръчки.”

  Ето го отговорът, чета в Mediapool.bg:”ГЕРБ почти светкавично подкрепи идеята на ръководството на СДС за свикване на референдум по въпроса за забраната за тютюнопушене.”

  Плевненлиев светкавично подписа за Цацаров, ГЕРБ почти светкавично подкрепи “идеята” на СДС! Съмнява ли се някой в това “кой поръчва музиката”? А както виждаме “музиканти”(мутанти) се намират.

 11. Staneva, Kabaivanov e mijiturka, stanala politik i partien lider slu4aino.
  Ot nego taka i ne 4uh kak (i za6to) da glasuvam na referenduma otnosno sadbovniq za vsi4ki nas kazus “AEC Belene”, zatova pak se izkazva za pu6eneto vazmojno nai-nepodgotveno (predvid, 4e e lekar.
  Vpro4em, Boiko Borisov ot tri dena a na poziciqta na Sinite otnosno referenduma za AEC-a – zna4i li tova spored vas, 4e i toi e “kleknal” na Kostov, 4e mu e stanal “podloga”, ili ne6to podobno?!

 12. По отношение на подкрепата на ББ за позицията на Синята Коалиция за АЕЦ Белене не бива да се бърза. Спомням си подкрепата на Кобурга за П.Стоянов на изборите 2001г.

 13. В думите на Станева има огромна доза истина. Днес ДСБ е един елитен политически кръжок без програма, ръководен еднолично от Иван Костов. Може ли някой да отговори на следния елементарен въпрос: ДСБ в опозиция ли е на комунистическата (или фашистка) диктатура на Боко или е в подкрепа на тази диктатура? Ако е в опозиция какво дирят изброените от Станева зам. министри и др. в управлението на страната? Подобно е положението и в СДС, но там политическият кръжок се ръководи от никому неизвестния Кабаиванов, а не от доказалия се най-успешен премиер на България в годините след рухването на Стената Иван Костов. И понеже се заговори за поредното предизборно обединение в Синята коалиция ще попитам – кому бе нуждно СДС и ДСБ да се разделят като отделни партии с една и съща програма? Мисля, че “адвокатите на Костов” би трябвало да отговорят и на следния мой въпрос: Кой ще понесе отговорността за осемкратното намаление на двата и половина милиона сини избиратели, колкото бяха те, когато на Четвърти февруари 1997 година поставиха Иван Костов начело на държавата, като му дадоха в ръцете цялата власт?

 14. Драгулев, пак ли започна да се дръгнеш с Костов?

 15. Dragulev, dosega misleh, 4e antikostovistkite vi izliqniq sa s cel da obijdate intelekta na simpatizantite mu, no qvno sam bil(a) v gre6ka – vie zaedno sas Staneva darjite da ni demonstrirate politi4eskata si negramotnost.
  Dokazvat go tvardeniqta vi, 4e DSB u4astvat v sega6noto upravlenie, 4e nqmat programa, 4e cepqt SDS i 4e nosqt otgovornost za razcepenata desnica.
  Sorry, no tezi ne6ta ve4e tolkova sa davkani i predavkvani, 4e trqbva6e dori vie da ste gi razbral(i)!

 16. Идеята е тотално прозрачна: СДС предлагат референдум, който е възможно пушачите да спечелят с мнозинството си (пушачи + производители и трафиканти на цигари). Ако това стане, ГЕРБ ще либерализира режима и ще направи щастливи повече от половината българи като негатива за това ще поеме СДС а ГЕРБ ще се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, въпреки че чалгата в такт 7/8 идва от техния развален грамофон захранван от същото това лоби на производители и трафиканти на цигари. Типично по герберски…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.