Полицейска медийна медиация в полза на по-силния

Имаше един виц за чужденеца, който искал да си осинови едно от многобройните деца на Асан и въодушевеният продавач, рекламирайки едно от момченцата си, похвалил сина си ентусиазирано: толкова било послушно, че като го напсувал на майка, после изпълнителното дете станало баща на следващите бебета в семейството…

Извинявам се, ако звучи неприлично, но в реалния живот днес се случи нещо подобно: от години говоря и пиша за недосегаемостта на медиите, които никога не попадат в полезрението на правоохранителните органи. Откупват се благодарение на своето послушание и готовност да служат на всеки нов господар. И изведнъж се случи пробив: полиция нахлу днес в една телевизия за обиск!

Малка подробност е фактът, че полицейската атака не е срещу онези, големите телевизии.Тъкмо обратното, голямата телевизия Би Ти Ви и официозната ТВ 7 са в остър конфликт с потърпевшите.

Съответно двете големи ( според собствените им претенции) телевизии, по сведения на очевидци, цитирани от Kafene.net, най-случайно първи се оказали със снимачни екипи на мястото на полицейския обиск в ТВ +, която, макар това да не е посочено в търговския регистър, се свързва с кабелния оператор Булсатком, вкопчен от две седмици в открита борба за надмощие по условията на разплащането тъкмо с Би Ти Ви и ТВ 7.

Страна по този спор, както се оказва, излиза полицията.

И забележете отново: тя не нахлува в офисите на другата страна, на големите телевизии, а прави голяма акция в офиса на малката ТВ+. Каква ти тук равнопоставеност в една война, в която е ясно кой поръчва музиката и полицията!

Официозната формулировка на повода за първия по рода си изблик на желание за държавно ровене в мръсното бельо в медийната спалня, напомнящ обаче на разправата на Путин с нелоялни към него бизнесмени в същата област през есента на 2000-та година в Русия ( когато на зрелищни акции бяха изпратени командоси да окупират телевизионни студиа), е класика: сигнал за данъчни нарушения.

Ще чакаме да изтече някаква информацийка в Уикилийкс за прегрешенията на местния Асан(ж) при размяната на псувни в конкурентната битка на телевизионния пазар , взети толкова сериозно от „когото трябва” в държавата.

Май трябва да внимавам какво си пожелавам ( с моите претенции за намеса в недосегаемите медийни ловни полета), че току виж ме обискирали за проверка на долното бельо по повод на горното!

13 мнения за “Полицейска медийна медиация в полза на по-силния”

 1. “Ще чакаме да изтече някаква информацийка в Уикилийкс за прегрешенията на местния Асан(ж) при размяната на псувни в конкурентната битка на телевизионния пазар , взети толкова сериозно от „когото трябва” в държавата.”

  Асан с Асанж в негативен контекст ли се свързва? Кой е местния Асанж, понеже аз се сещам за 2-ма и какво общо имат те?
  Моля някой от коментиращите евентуално да разясни или ако не е неудобно – автора.

 2. На едно друго място по същия повод написах: Държавен тероризъм в стопанската сфера. Държавата се разправя с неудобните собственици за да покаже кой как трябва да се отнася към властта. Путин под индиго.

 3. Когато има данъчно престъпление, не трябва ли първо да се задействат данъчните?!?!?
  По живково време можеше да осъдят някого “по донесение”. Явно онези структури са все още живи… И мъдат все по-осезаемо…

 4. Г-н Инджев,
  Според мен сте допуснали много същественна грешка в заглавието. То трябва да бъде: “МИЛИЦИОНЕРСКА МЕДИЙНА МЕДИАЦИЯ …….” В противен случай, това звучи доста обидно към истинските полицаи и полиция. Но от милиционери, как бихме могли да очакваме адекватни полицейски действия?

 5. Живеем в страната на (НЕ)Ограничените възможности, където Ограничения има само за умни,способни,амбициозни,честни и работни роби на тази държа(н)вка, които все повече заприличват на застрашен архар разрешен за отстрел от силните на деня (а.к.а. властимащите).

  справка в Чер(ве)ната Книга на РБ.

 6. Колкото се случи нещо след другите зрелищни арести. Ако си спомняте преди години и Вени Марковски беше арестуван, после бившия военен министър и министъра на здравеопазването. Списъка е дълъг, но общо взето това си е само за разчистване на конкуренцията. Аз не мога да разбера как медиите играят по свирката на Герб, даже и тези които се броят за независими.
  Пример какво стана с Любомир Павлов и невероятните му престъпления ? Продаде си бизнеса на когото трябва и вече няма и дума за него. Мислех си, че примерно Дневник са сериозна медия, но и там е пълно с плява.

 7. Добре де, аз не мога да разбера едно нещо.. Икономическа полиция прави обиск на телевизия и само защото е телевизия близка до Булсатком и се случва във време когато се карат с БТВ, вината се хвърля на Правителството. Сега аз не виждам логиката!! Колко такива досъдебни производства се правят в годината на безизвестни фирми и компании и нещата са идентични.. подаден сигнал, разследване..

  Ако се иска да се постигне някакво решение на даден проблем, трябва да се търси точно този първоизточник. За мен лично и виждайки какво се случва напоследък, бТВ точно на това се надява, че като се намеси прокуратурата и цялото общество ще хукне против правителството, щото ние така сме свикнали, то да ни е виновно за всичко. Е да ама вижте фактите, какво се случи последните седмици, какви обвинения имаше към Булсатком и т.н. и т.н. свържете всичко това и ще разберете колко логичен е този ход сега на БТВ въвличайки и Държавата чрез прокуратурата..

  Както писах на едно друго място, предполагам че ако вие имате компания и знаете, че конкуренцията не е изрядна и подадете сигнал, но от прокуратурата не си свършат работата и не започнат досъдебно производство (аналогичен применр на случващото се сега), то тогава пак Държавата ще ви е виновна. Един път ако мълчи, друг път ако не.. винаги виновна.. хм.. За не прокуратурата, полицията (пък камоли полицаите, които само си вършат работата) или пък Държавата са виновни, а бТВ. За мен си вкарват автогол..

 8. Към г-н Мартин: Когато двете телевизии(БТВ И ТВ7)явно се “слагат” на това правителство, а от ТВ7 направо слугинстват; изборът на Главен прокурор беше пълен фарс и МВР се оглавява от “гаулайтера” на ГЕРБ, как да не е очевидно кой диктува правилата на играта, та ще си мислим, че полицията е независима и сама взема решения или пък прокуратурата?! Някак нелогично ми звучи защитата Ви на правителството и управляващото мнозинство…Които за съжаление са толкова корумпирани, колкото беше и тройната коалиция, а сегашните са и много некадърни!

 9. Към г-н Мартин(допълнение): А най-нелогично е, че мислите тези телевизии за независими и самостоятелни институции…Те са от най-големите марионетки на правителството и станаха за смях на обществото с жалкото си раболепие (разбира се има и други подобни – Яни Янев и РЗС, г-н Марешки, голяма част от ВСС и прокуратурата, “независимите” депутати от този парламент и още, и още…

 10. Или слушкаш и папкаш и… плащаш, или ти идва ЦЕЦО – УБАВЕЦО!

 11. А Нели Круз завива шоколад…

  Както днес стана ясно, и от ЕК взорът надежда не види. Оставили са Мухобойко да ни управлява по Путински. Предполагам, че го правят, за да се превърнем по-бързо в нежелания (от всички) натрапник в ЕС, за да имат обективните причини да ни изхвърлят от съюза.

  Съдба…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.