Съветофилите да не бързат да се радват

Улисани във всекидневието и за радост на съветофилите, тази година инициаторите на протестите с искане да бъде демонтиран и преместен съветският окупационен символ от центъра на София отлагат вече традиционното от 3 години насам отбелязване на 10 януари като ден на протеста пред символа на българското търпение към голямата, въоръжена лъжа за окупацията на България като нейно „освобождение”.

Но нека съветофилите не бързат да разчитат на победата на апатията, умората и безразличието, с чиято помощ давят в България паметта за истината в блатото на овчедушието. Събитие, организирано от нас, ще има и то скоро.

Междувременно в други части по света свободолюбивите хора ( прави или не в рамките на спецификата на своята родина), показват какво означава живо гражданско общество. Без да взимам страна в толкова пиперлив въпрос, като северноирландският, искам да илюстрирам за контраст какво става в един Белфаст само заради символиката на едно знаме, свързана с думата окупация ( макар там тя да няма нищо общо с мащабите на пораженията на съветската окупация в България).

Всъщност, колкото и да е трудно да се прави аналогия, в Белфаст събитията са с „обратен” знак: възмутиха се привърженици на британското знаме от това, че то е пренебрегнато от местната управа. Това звучи на пръв поглед абсурдно в рамките на тезата, която искам да подкрепя, но всъщност става дума за следното: няколко метра повече или по-малко „стърчаща” символика е в състояние да докара до улична война хората…Докато у нас над главите ни от десетилетия стърчи откровеното 30 метрово предизвикателството на въоръжената съветска лъжа – все едно , че ни намигват приятелски с благодарност за раболепието, а не ни се плезят и зъбят окупаторите ни, поставени на непоклатим и до днес пиедестал от наместниците на Сталин в България.

След като общинският съвет на Белфаст гласува на 3 декември британското знаме да се издига над сградата на кметството само в някои дни на годината, а не постоянно като досега, там избухнаха сблъсъци.Протестиращите атакуваха полицията с камъни и коктейли “Молотов”, а полицаите използваха гумени куршуми и водни оръжия, за да разделят враждуващи групи лоялисти и републиканци.

И ако иронията в сравнението с начина, по който Софийската община продължава да бяга от изпълнението на собственото си решение от 1993 г. за демонтирането на въоръжената съветска лъжа от центъра на София не е достатъчна, нека да припомня още веднъж етимологията на термина „коктейл Молотов” ( това забравят или не знаят дори и западните коментатори, какво остава за нашата съветизирана провинция).

Тази „напитка” е хрумване на свободолюбивите финландци, подложени на агресията на Червената армия през зимата на 1939 г. с наглия аргумент на Сталин, че я праща да освобождава финландците по искане на шепа местни комунисти. В типичния нагъл стил на съветската пропаганда дясната ръка на диктатора Вячеслав Молотов заявява пред Лигата на нациите, че съветските самолети не бомбардирали финландските населени места, а им хвърляли провизии за изхранване на населението. Вбесено от това нахалство „населението”, вдигнало се на крак като един срещу агресията, оказва ефективна съпротива и в рамките на партизанската война се подиграва, че срещу „колетите” на самолетите връща на съветските танкове „коктейл Молотов”, с който да замезят.

У нас обаче все още взимат „за мезе” българите, които дръзват да поискат възстановяването на историческата справедливост чрез премахване на най-представителния фундамент на съветската лъжа: този на съветския паметник, доминиращ над българската столица.

Аргументите могат да бъдат прочетени и в сайта на Инициативния комитет за демонтиране на съветския паметник:

Участвал съм в много уж „обречени” поначало инициативи. Да спомена някои от най-значимите:
– за спиране на държавния произвол в изсичането на гори в Рила и Места (по времето на НРБ) – имаше протестна подписка и дори демонстрация в София
-в демонтирането на партийния монопол на място и на национално ниво след 10-ти ноември 1989 г.
– в отзоваването на ВСИЧКИ агенти на тайните комунистически служби под прикритието на кореспонденти на БТА и в закриването на съответните им гнезда ( в 26 места на няколко континента, заради което и съм „любимец” на мимикриращите метастази на ДС и до днес)
-в кампаниите в полза на присъединяването на България в ЕС и НАТО
-в кампанията за спиране на проекта АЕЦ „Белене”

Общото между всички тези каузи е, че бяха смятани за обречени на неуспех в началната им фаза, но всъщност всичките успяха.

Обещавам, че преместването на лъжата от нейния централен софийски пиедестал ще се увенчае също с успех. Рано или късно.

Аргументите са формулирани в сайта на Инициативния комитет за демонтирането на паметника:

Окупацията, наречена освобождение
Паметникът на съветската армия в София, в Княжеската градина  е открит официално на 7 септември 1954 г.
В България съществуват стотици паметници, посветени на Съветската армия.
Дискусиите за неговото издигане в Столична община и Министерски съвет продължават близо 10 години. (Виж част от архивните документи в рубриката АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ). Те започват през 1946 г. и едно от първите неща, които се обсъждат, е местоположението му. Ясно формулираната по време на обсъжданията цел на издигането на паметника е била той да доминира и „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение”. Неговият надпис „На съветската армия освободителка от признателния български народ” съзнателно се стреми да конструира принципно нова историческа истина противоречаща на следните факти:
• На 26 август 1944 г. българското правителство обявява неутралитет във Втората световна война и напуска Хитлеристката ос.
• Вечерта на 5 септември 1944 г. демократичното правителство на Константин Муравиев взима решение да обяви война на Германия и нейните съюзници. Около два часа по-късно Съюзът на съветските социалистически републики (СССР) обявява война на България и на
• 8 септември Червената армия (Трети украински фронт и Черноморският флот) нахлуват на територията на България през северната и морската граница и окупират редица градове като Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас. По нареждане на правителството, българските войски не ѝ оказват съпротива.
• На 9 септември 1944 г. в условията на съветска окупация е обявено правителство на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев.
• Окупирането на България от Червената армия е последвано от вълна на насилие и терор. Според различни оценки броят на убитите в първите два месеца е между 20 000 и 40 000 души.
• Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд” са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
• От българска ръка не е загинал нито един руски воин, но към 1946 г. от съветски войници и офицери са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а.е.423, л.8, 37; а.е.424, л.5-17; а.е. 312, л.4; а.е.325, л. 4; а.е. 315, л.2 )
• Над 2000 (две хиляди) таврийски българи са се преселили в България в годините 1942- 1944. След 9 септември 1944г., в условията на окупация, по заповед на Сталин, са върнати обратно в СССР от спецчасти на червената армия и изпратени в лагерите на ГУЛаг. Част от тях са убити още в България.
• За периода септември 1944 г.-декември 1947 г.(3г. и 4 м.) издръжката на червената армия е струвала на българския народ 82 милиарда лева, загуба на суровини и селскостопанска продукция, т.е. унищожен е в огромна степен националния ни капитал- финансово стопански и интелектуален.
В резултат в България е установен тоталитарен режим на управление, който продължава 45 години, до 10 ноември 1989 г. В периода 1944-1989 г. България на практика загубва своя национален суверенитет и се превръща в подопечна територия на СССР.
По време на тоталитарното управление на БКП са отнети основните
граждански права и свободи.
През април 1993 г. Общинският съвет на София взима решение за демонтирането на този паметник, което не е изпълнено и до днес. На 26 април 2000 г. Народното събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Според него „Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система”.
На 18 септември 2008 г. Народното събрание приема Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008 г.
23 август е обявен от Европейския парламент за ден за памет на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими в Европа. С този акт Европа призна едновременно националсоциализма (Хитлер) и комунизма (Сталин) за престъпни режими, отговорни за смъртта на милиони европейци по време и след края на Втората световна война.
Инициативен комитет
Заб. Отворени сме за всяко мнение и допълнение към гореизложените факти.

12 мнения за “Съветофилите да не бързат да се радват”

 1. Паметникът рано или късно ще се махне. Не се съмнявам в това. Обикновено при нас нещата стават бавно. Главите ни зреят дълго време. Но фитилът на нетърпимостта е запален и грохотът от рухването на кошмарния символ е неминуем. Припомних си коментара, който направих преди година под една чудесна статия на нашия домакин Иво Инджев по същата тема, а той беше така добър да го вдигне на най-високия пиедестал:
  https://ivo.bg/2011/01/08/%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%89%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 2. Бегла справка в интернет показва, че поне 15 държави в Европа честват като свой национален празник освобождение от Русия! Време е и ние да направим същото – 24-ти май е идеален за целта, като храм-паметника се прекръсти на “Св.св. Кирил и Методий”.
  Междувременно посоката е регресираща: откакто втори руски “културен център” се настани на пл. “Славейков” на втория етаж на Столичната библиотека, започнаха да се появяват сривове на базите с данни в компютрите, а на челната страница на сайта на библиотеката са подробно възхвалени ген. Гурко и посрещането на “братушките” в София, но не се споменава и дума за жестоките кланета, извършени по това време, и саморазправа от страна на руски войници с мирно население в Родопите, заради което варварство на 3 и 4 август 1878г. международна комисия разследва там жестокостите.
  Рецидиви на насилие от руснаци срещу помаци по тези места се появяват и през 1912г., докато още след 44г. щафетата поемат червените българи и така до 89г. А и после.
  Докато не се осветлят истинските събития, няма да премахнат ПСА от центъра!

 3. Боже, дано да дойде време и да махнат тези комунистически плашила от лицето на Родината….-И в Перник преди доста години вече махнаха огромния монумент на престъпника Г.Димитров от центъра, но комунистите го качиха на едно хълмче в парка, и сега Жоре Мастиката си размахва застрашително вестника към целия град пак, та даже и от още по-високо. Чудя се как някой не го окраде за бронза(направен е от релси вътре и отвън с насложени бронзови плоскости).А в парка изчезнаха всички красиви бронзови скулптори при прехода от бронз(това мечета, деца-играещи на волейбол, имаше едни козлета, момиче със стомна…-всичко изчезна, но тоя ковачевския селянин и терорист-родомразец, си остана…). Това е подигравка с народа. Знам и за Альошката във Филибе, и … ,сигурно оща на стотици места(то в това безпаричие, как да опозная Родината, па и да я обикна… ,Сигурно много обичат България тези с хотелите на дюните, с подарените заводи, …. -всъщност не е ли България на тях? Аз какво притежавам…?!).

 4. Господин Инджев, честита Нова година! На вас и на вашите съмишленици желая здраве, сили и още множество ярки, талантливи публикации!
  Пиша по повод съобщението, че движение “Русофили” щяло да даде пресконференция на тема “Референдумът за ядрената енергетика”. Какво ли ново ще кажат рубладжиите?
  Ето моето мнение:
  Руската великодържавна олигархия начело с Путин представлява паразитна мимикрия на съветската кагебистка номеклатура. Тя живее както съветските си предци: чрез немилостиво изтощаване на природните богатства на огромната страна, без да реинвестира поне част от космическите си печалби за модернизиране и цивилизоване на Русия. Доказателство са потъващите ръждясали кораби, падащите самолети, сателити и сонди от съветски тип, цялата прогнила феодална държавна машина.
  Нейната по-малка сестра – българската посткомунистическа олигархия, живее за сметка на системното ограбване на българския народ чрез източване на изпосталялата му държавица. Криминалната олигархия в българската енергетика даде огромни рушвети, за да рестартира проекта “Белене”.
  По тръбите от североизток течаха и ще текат не само нефт и газ. Но и азиатски обществени отношения, корупция, олигархично-феодални и мафиотски модели, най-нови и жестоки форми на организирана престъпност. Както подчертават патриотично мислещи политолози, олигархичната система в България съществува заради енергийната зависимост на страната ни от Русия. Или както преди 130 години е прозрял Захарий Стоянов: „Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“
  Заедно с милиони руснаци днес живеем върху постсъветско гробище, където покойниците са повече от живите. Злокачествената русофилия е странно заболяване, от което не страда никоя друга нация в посткомунистическа Европа.

 5. Браво г-н Инджев за статията. Тези възгледи ги споделя още от младежка възраст но по известни причини ги споделян с определена група хора. А сега просто трябва да бъдат набити в главите на така наречения български народ!

 6. Силно звучат думите на ЕДИН БЪЛГАРИН,че това не е нашата България,а е на тези с хотелите на дюните и на тези с подарените заводи..и предложенията на ТАНЯ СТОЯНОВА за смяна на датата за национален празник и на името на храма-паметник.И за това не мога да се стърпя да не отбележа,че удобно.. не забелязваме немаловажни причини за това положение…Така например,решнието за премахване на МОЧА е от 1993 година.Нима след това не беше на власт уж демократично правителство,с мнозинство в Народното събрание…Това правителство можеше,както да премахне МОЧА/защото всеки с малко юридически познания е наясно,че кметовете са едновремено представители,както на местната власт,така и на изпълнителната- правителството/,това правителство можеше да определи и достойна дата за национален празник,да не допусне и хотелите на дюните,и подарените заводи…Удобно също премълчаваме американското и западноевропейско лицемерие,с което ни обрекоха на жалък и недостоен живот,защото общество лишено на 100% от частна собственост, не може да излъчи демократичично и неманипулирано политическо представителство.По тази “дребна”подробност се различаваме от всички бивши соц.страни,където нямаше пълна съветизация.И малко дете разбира,че власт,която е наложена с картечни пистиолети,танкове и терор,не може да бъде отстранена с “ако обичате”,”моля”,”бихте ли били така добри”.Това е същата снизходителност,с която си затваряме очите,когато съседът ни си хвърля боклука през балкона-що да се караме с него..Въпреки всичко,ще бъда на следващото мероприятие против МОЧА.И да ви кажа защо на “Орлов мост” бяхме около милион-защото друг извърши промяната,нямаше усилие,нямаше разсъждение-имаше само реакция и очакване за лесна победа/азбучни истини за психологията на тълпата/.Сега трябва да излезем.Колкото повече се бавим,толкова повече ще бъдем виновни пред внуците си.

 7. Не зная дали ще доживея преместването, а не разрушението, както се представя, на “Паметника”. България няма нищо общо нито с Финландия, Северна Ирландия или Швейцария. Тука е така!
  Приеми моите поздравления за победата ти в диспута по “Хоризонт” днес. Щях да бъда много по-доволен, ако срещу теб бе застанал прословутия академик Стефан Воденичаров, за да чуя какви глупости и аргументи щеше да изложи.

 8. Към Ясен Прахов.Не надценявайте художествените качества на паметника,това пречи на каузата.Не може от груба пропагандна лъжа да се сътвори голямо произведение.Големите български скулптори са събрани в >колектив< с големи партийци,като целта е била всеки да забрави авторската си индивидуалност и да се изработи голям колективен паметник от съветски тип.Всичко това беше анализирано от проф.Димитър Аврамов преди години и неговото заключение беше,че това е паметник на унижението на българските художници.А големият скулптор Любомир Далчев,сам участник в <колектива<,преди да си отиде,се изказа съвсем негативно за паметника…

 9. Захари Минков,
  Бихте ли конкретизирал какви дялове според Вас от тази България се падат на награбилите дюните с хотелите, подарените заводи и на мен, поне да знам – така е твърде общо…

 10. Здравейте Васил,

  докато гледах първата част ми стана гадно, а при втората се изтървах и от устата ми излезаха неприлични думи по адрес на учасниците в “събитието”, химна им и памЯтника им. Стана ми жал за децада, принудени да правят масовка на “вечната ни благодарност”. E, ама много е гнусно, особенно старателните български гъзолизци на трибуната.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.