Станишев по следите на изчезналите кюлоти

Турците по-глупави ли са от нас, защото те имат сключени споразумения за изграждане на нови атомни електроцентрали и ТЕЦ на границата с България?“.
С такъв въпрос вчера лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна към партийния си актив в София.Ще му отговоря лично в края на тази статия, докато наблюдавам как самите турци в България, бившите му коалиционни партньори и съучастници в реанимирането на мъртвородения проект АЕЦ „Белене”, мълчат.
Мълчат и медиите, които „пропуснаха” да отбележат що за шаран се крие в подмолите на едно мимолетно проблеснало „знаково” изказване на Ахмед Доган на конференция на ДПС на 12 декември 2009 г. , след което настъпи всеобщо смълчаване. При това Доган атакува тогава фронтално, за първи и последен път, действащия по онова време президент Първанов, макар и да не го спомена поименно, но на практика направо си го нарече глупак:

Припомням цитати от бомбата на Доган ( архивирани в ivo.bg), която той никога след това не дублира ( а и никой не се осмели да разчовърка нейния механизъм за евентуално по-късно взривяване):
-Започването на АЕЦ „Белене” е по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на България в бъдеще.
-Няма нужда от тези 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзка със затварянето на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”.
„-Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок, или помощ а изграждането на големи хидроенергийни проекти, от който държавата има нужда за управление на водните си ресурси”.
Постоянните внушения, че страната е или ще бъде енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само че не са верни, но са и глупави.
„-България има около 10 хил. мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хиляди са ефективни. Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1 250 хил. мегавата. Да си въобразяваме, че с 0,5% от европейската инсталирана мощност ще бъде диспечер е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и резултати. Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим”.
Забелязвате ли езика? “Диспечерска мания”, “глупави внушения” за енергийното диспечерство, “безплодни, но патриотични дебати” по темата и “патриотична авантюра” по адрес на най-свидната рожба на енергийното лоби и неговия най-представителен лобист, президента Първанов.
Самият Първанов засега мълчи. Вече цели две денонощия. На удара отвърна Румен Овчаров, който заяви пред Нова телевизия, че това за патриотичната авантюра не било вярно. А и нямало мърдане, защото вече от две години в Русия се работи по изпълнение на поръчките, направени за АЕЦ “Белене”.
И какво става сега? Доган премълча каквато и да било критика по адрес на ГЕРБ. Борисов продължава да мълчи за Доган, който от месеци вече изчезна от неговия речник. А Г.Първанов мълчи за тежките думи, които за първи път чува публично от устата на Ахмед Доган.
Кой кого ще надмълчи, ще видим. Но и сега е видно, че мълчанието наистина е злото!( ivo.bg, 14 декември 2009 г.).

Тази своя публикация бях нарекъл „Доган проговори енер(гет)ично и се включи в голямото надмълчаване”.Припомням я е в контекста на голямото проговаряне в рамките на сегашната кампания за разясняване на позициите по земетръсната тема АЕЦ „Белене”, предизвикала цял референдум.Гордият с неговото предизвикване Сергей Станишев вчера се опита отново да влее ядреналин във вените на столетницата със стандартното си обещание за нещо, което самият той като премиер не свърши и не довърши, но отново обещава да направи, ако му дадат власт:

Инвеститор за АЕЦ “Белене” може и ще бъде намерен, всичко зависи от политическата воля“, каза той на софийския партиен форум, преминал под лозунга „гласуваме „за”.

Както виждате, всички приказки за икономическите съображения като фундамент на земетръсния проект „Белене” са паднали като ненужни кюлоти от измършавял дирник. И понеже той лъсна отново, Станишев се опитва да го прикрие пред аудиторията си със следното смокиново листо:

“ГЕРБ отиде при тези, които закриха първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй“, подхвърли интригантски шефът на ПЕС, настъпвайки педала на автоматичната омраза сред червената аудитория към всичко , що се синее на хоризонта, макар и да е разводнено днес на гербера на вълната.

Вместо да анализира собствените си лъжи от онова време, базирани на поръчката на ядреното лоби, че след закриването на въпросните блокове България щяла да осъмне с режим на тока и да се превърне във вносител на електроенергия към 2012 г., сегашният европейски социалистически началник, продължавайки да оспорва ( но само за вътрешна консумация) европейското изискване за европейското ни членство за закриване на онези блокове, набляга на покачилите се междувременно цени на тока, сякаш това нямаше да стане при наличието на още по-големи излишъци, произведени от изведените от експлоатация стари съветски блокове в Козлодуй.

Днес, близо десетилетие по-късно след лъжите за енергиен фалит на страната ни без два от блоковете в Козлодуй, в България не само има свръхпроизводство и износ на електроенергия, но и по странен начин нашата катастрофирала постсоциалистическа икономика се “радва” на следния дисбаланс от гледна точка на международните параметри: пада ни се цял процент от световното производство на електроенергия от ядрени реактори, докато собствената ни икономика мъждука с някакви си 0,1 процента от брутния вътрешен продукт на света.

Това ли е „основанието” да развиваме нови ядрени мощности в момент, когато на Север ( а не на юг, край Босфора), трескаво се оглеждат за заместители на доказано опасната ( чрез стрес тестовете в Чернобил и Фукушима) ядрена енергетика?

Или отново ще се закопаем още повече в задния европейски двор, в който сме се насадили със закрепостяването към мръсни, опасни и нежелани в технологично напредналите държави производства, радвайки се на отредената ни роля на производител и износител на химически продукти ( като сода каустик) или цимент, докато развитите ни съседи гнусливо си ги внасят от ( явно умствено) изостаналите, вместо да ги развиват на своята чиста територия?
Проспериращите държави залагат вече основите на геометричната прогресия на своя просперитет, докато Станишев и компания тук ни дърпат назад към битата карта АЕЦ „Белене”, ругаейки откровено новите технологии за добив на енергия от възобновяеми източници  (ВЕИ) само защото били в момента по-скъпи (макар те на практика да поевтиняват буквално с всеки месец там, където се развиват целенасочено и приоритетно в страни, където не може да се краде яко от далавери със съветски авери, като в Германия например).
Ако “Белене” беше заработило ( което е „то” в случая- май, когато се развълнува за нещо много близко и скъпо на сърцето му Станишев пак се изказва в стила на „един симбиоз”-  ivo.bg), цената от него щеше да е съпоставима с тази от “Козлодуй” и щеше да е няколко пъти по-евтина от тази от ВЕИ“, заплака за „неродения Иванчо” Станишев, който би трябвало да научил най-после основното правило в тълкуването на миналото: изпускането на „ако” в миксера от аргументи силно мирише. На популизъм, най-малкото.
Истината е, че предишните управляващи действително напълниха не само гащите с липсата на смислено обяснение за „пропуска” да задействат обречения на несбъдване гигантски руски проект, но и гушите на пеликаните с бели якички, накацали край някогашния комунистически концлагер. Но са погълнали достатъчно, за да могат да издържат още дълго в крякането в хора на другарската жалейка около трупа на гиганта на съветско-българската корупционна дружба.

Къде в тази миризлива картинка се губи раздавачът на порции Доган и дали той се държи така гнусливо настрана, защото е изтикан или по-друга сходна причина, свързана с неговата порция, това не само не ни казват, но и като истински скачени съдове (в координатната система ГЕРБ-БСП, като и Атака – ДПС, мотивиращи се взаимно) не подсказват на подчинените си медии. Няма заповед, няма въпроси.
Има обаче изобилие от зарибяване на шарани в беленския гьол за нуждите на пеликаните, за изхранването на които Станишев подхвърля отново патриотична стръв на дребните риби:

За БСП “Белене” е български проект и имаше намерен инвеститор. 2008 година имаше опашка от инвеститори, не само RWE, които спечелиха. В нито един момент до изборите през 2009 година RWE не е поставял въпроса за напускане на проекта“, размахва опашатата си лъжлива реторика израсналият до континентална величина соцлидер , цитиран от БГНЕС

Щом ще цитираме обаче, да припомня каква е действителната оценка извън бруталната пропагандна лъжа за „опашката от инвеститори”, за каквито Станишев явно припознава всеки чужденец, проявил някакъв интерес към потенциалната хранилка в Белене. Истинската оценка се съдържа в една от изтеклите в Уикилийкс грами на американското посолство в София. Цитирам по ivo.bg от 21 декември 2010 г. в частта, в която се изяснява, че германският инвеститор се оттегля от България поради това, че сделката вони още преди концерна да е придобил акции от него, т.е. смърди още по времето на управлението на Станишев и компания:

21 Декември 2010
в. Гардиън / БТА
„В американска грама от София, публикувана в “Уикилийкс”, се казва “Германската компания RWE (Ер Ве Е) осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании за строежа на АЕЦ “Белене” е “отровна комбинация”, и затова се оттегля от проекта, разкрива статия в английския вестник “Гардиън”.
Един от най-големите енергийни доставчици за Великобритания – RWE (Ер Ве Е), който иска да построи половин дузина ядрени реактори в Обединеното кралство, е помогнал за разработването на един в България, който е бил “преследван от постоянни сериозни опасения за сигурността”, сочат американски дипломатически доклади, разпространени от сайта “Уикилийкс”, съобщава в. “Гардиън”.
Германската фирма Ер Ве Е (rwe.com), която доставя електроенергия и газ на 6,7 млн. британски потребители, купува 49-процентов дял в проекта “Белене” през декември 2008 г. и се оттегля като стратегически партньор през октомври 2009 г. Тя заявява, че решението й да се оттегли от проблемния проект за реактор на стойност 7 млрд. евро се дължи на факта, че “финансирането може да не бъде финализирано в рамките на договорения период” и че “въпросите на сигурността не са фактор”.
Но участието й в такъв очевидно компрометиран проект, който според дипломатите “вонял на съмнителни сделки” още преди Ер Ве Е да купи 49-те процента, би могло да навреди на репутацията й по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти.”

Така че, вместо да се прави на Индиана Джоунс и да подстрекава престарялата си аудитория да се отправя на поход по следите на изчезналия кивот в пясъците около Белене ( където всъщност са закопани костите на концлагеристите от времето на комунизма), Станишев трябва да се опита поне малко да вдигне падналите кюлоти. Под тях прозират преплетените сърп и чук, както и интересите на руско-българската мафия, на която се опитаха да услужат не просто с някакво си застъпничество за мъртвородения проект АЕЦ „Белене” ( отречен дори от съветската Академия на науките още през 1984 г. и от Българската й посестрима през 1990-та), но дори демонстрираха при изпълнението на задачата мощта на русофилската пета колона чрез провокиране на цял референдум, въвличайки на практика народа в своите корупционни „патриотични игри”.

Сега, както виждаме, българските големи европейски социалистически водачи вече питат с какво сме били по-глупави от турците, които се събудиха с апетит за ядрено развитие по пътя към Европа. Което силно напомня за прословутото изказване на Доган от зората на демокрацията, когато ни съобщи, че пътят ни към Европа минава през Босфора- нещо, с което раболепно явно се солидаризират и големите патриоти от ВМРО и Атака, съюзниците на БСП, сочещи турския пример като повод за подражание просто защото така им диктува прокремълският патриотизъм.

Филмът ” По следите на изчезналия ки(вот)”, чиято прожекция обещава Станишев, всъщност трябва да се чете “вот как”:
“По следите на падналите кюлоти”

13 мнения за “Станишев по следите на изчезналите кюлоти”

 1. Господин Инджев, за никого не тайна, че референдумът ще се провали. Това ще бъде и провал на БСП и личен провал на Станишев. Един провален провал, който, обаче не е нищо ново в поредицата от провали на комунистите, не само в България, но и по света. От което, разбира се, не им пука, по стар комунистически обичай. Сметката за строшените грънци ще си глатим ние, което пък е по стар български обичай. Чудно ми е, докога българският народ ще плаща за строшените от комунягите грънци. Това с грънците е нещо като национален спорт или всенародно движение, който как иска, така да го определя. Разбира се, след референдума, Станишев ще бъде открит за фронтални, флангови, подмолни и всякакви други атака които комунягите имат в арсена ли си от комунистически мискинлъци.

 2. Докато трае цялата тази гюрюлтия около т.н. референдум, властта нагло пренесе двата реактора от Белене в Козлодуй, което обявява гласно и безапелационно, запазвайки якото лапане на лакомата руско-българската радиоактивна мафия.
  Струва ми се, че другата основната идея на управляващите е да отклонят вниманието на “електората” през тежките зимни месеци от отчайващата мизерия !
  Опарацията мина успешно – пациентът почина !!
  Кой е пациентът е ясно !

 3. МОРАЛНИЯТ ПРОБЛЕМ
  Има един огромен морален проблем, който се пропуска в политическата тупурдия около аргументите „ЗА‘ или „ПРОТИВ“ при гласуването на предстоящия, така наречен с извинение референдум на тема: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала“?
  Тук няма да споменавам за всички глупотевини относно жалките реваншистки политически амбиции, предизвикали събирането на зачервените от гняв русофилски подписи поради спирането на „съветския“ проект за ядрен самовар в Белене. Нито за подмяната на въпроса по начин да звучи „безопасно“, с което признахме пред света, че сами се чувстваме опасни и недоразвити за правилни и отговорни решения. Нито за безотговорното игнориране на всички икономически показатели и безперспективността в близко бъдеше на ядрената енергетика по тези опасни и морално остарели технологии. Игнориране и то от уж най-отговорни фактори, като Председателя на една от най-големите Европейски партии – ПЕС, за когото по презумпция се предполага, че би трябвало да бъде най-отговорен. Няма да споменавам дори това, че въпросът е така зададен, че какъвто и да е резултатът от гласуването, той може да се изтълкува по всевъзможени начини! Например отговор с „ДА“ на референдума, дори да е валиден според закона отново не дава възможност нито за построяване на АЕЦ „Белене“, така както беше замислен и проектиран, нито подобен АЕЦ на друго място, като нова централа защото технологията е твърде стара и опасна, и такава централа не може да се окачестви като нова!
  Големият морален проблем, който стои пред всеки един от нас, отишъл да гласува на този референдум обаче е другаде. Макар че се споменава проблемът със съхраняването на радиоактивните ядрени отпадъци, а и на самите централи, които също излъчват радиация след извеждането им от експлоатация, това някак си се подминава или най-многото се споменава, че тези разходи не са отчетени кън цената. Не са отчетени защото и в глобален мащаб няма категорично и ясно технологично решение. И точно тук и в това се състои големият морален проблем. Защото говорим за период от 10 хиляди години напред! Съвременното човечество според досегашните данни се е появило и съществува отпреди 20-25 хиляди години. Никой от прадедите ни досега не е направил нещо, с което да постави труден или неразрешим проблем пред нас. Напротив, всичко което постигаме се дължи и се основава на дейности и достижения на дедите ни! Да отбележа само, че най-големите ни наследени проблеми – Октомврийскат революция и комунизмът са проблеми, с които мислехме че сме се оправили, но нашите русофили от язовир „Копринка“ с главатари, като другарят Станишев са на път да ме опровергаят!
  И сега моралният въпрос е имаме ли ние днешните хора право да оставим на децата си проблем, за който ние самите не виждаме подходящо решение? Освен, че ние самите ще бъдем вероятно проклети един ден на какво основание обезсмисляме и подлагаме на проклятие трудът и постигнатото от тези преди нас? Докато не виждаме решение на проблема, за какъв реферндум може да става дума? Не е ли тази политическа „играчка“ един ужасен егоизъм на настоящето, за сметка и на миналото, и на бъдещето?
  Коя кампания за този абсурден референдум повдига и разяснява този морален проблем пред гражданите, на които предстои да вземат решение?

 4. Господин Инджев,откакто прочетох заглавието,не мога да спра да се смея!Страх ме е да отида на улицата,ще ме помислят за симбиоз!Въобще много е яко да си велик,както казват младите.

 5. Иначе работата е сериозна и опасна,разбира се.Петата колона са като побеснели.Освен всичко друго,изглежда и самото име им действа възбуждащо,докато за нормалните българи Белене е проклето място,концлагер…

 6. От руснаци аз не бих взел нищо! Нито лек автомобил, нито подводница, нито АЕЦ, от скоро разбрах че и самолетите им падат най-много, нито часовник(колкото и камъни да има -пак два не им достигат), -Нищо! Та дажи и мамашка не ща! Така че Братя Българи, моля откажете рекетьорската съветска АЕЦ!(най-хубавото от нея ще е ако гръмне…). За да не ни язсят като с Нефтохим! Бог да пази България!

 7. Благодаря за публикацията. Особено за използвания език.
  Дали не може да бъде още по-остър и язвителен?

  Бих допълнил един “морален” аспект.
  (Започнете от природния източник за генериране на електроенергия и лесно ще видите:) Електроенергията, добита от природния уран НЕ МОЖЕ да бъде с по-ниска цена от тази, добита от произволен друг източник.

  Ето какво мисля аз.
  “Ниска” цена на ядрена енергия може да се дължи само на това, че ядреното гориво се прави от АТОМНИ БОМБИ.
  Уранът е неустойчив елемент, разлага се и бомбите след време не стават за бомби. Този техен уран, мисля че, трябва да може да се използва за ядрено гориво, а бомбите-заместители вероятно се правят от природен уран по изпитани технологии.

  Вижте кои държави са развили ядрена енергетика: САЩ, Русия, Англия, Франция.
  Вижте кои държави се откават от ядрена енергетика: Италия, Германия, Япония.

  Виждате ли общото между държавите от двете групи?

 8. Г-н Инджев, защо според Вас БиБи агитира толкова усилено за Набуко? Ще ми е интересна Вашата гледна точка.

 9. Обясненията, че Белене ще обслужи единствено енергийното лоби в БСП, или че руснаците са приготвили морално и физически остаряло оборудване, изобщо не достигат до “матриала”. Както и научно-обоснованите анализи на Красен Станчев, които също не правят впечатление.

  Единствено новината, че износа на ток от Белене е вече договорено да става чрез фирмите на Иванка Овчарова действа като мокър парцал през лицето. Най-много се потрисат “червените бабички”, които са силно разколебани дали да ходят да гласуват. Казвам го от личен опит, и който иска, може да провери.

 10. @ МЪРЦИ МЪРЦОВ Точно, а също и фирмата на жената на Кадиев, и тя е крупен износител на ток. Освен това, червенотиквениците отказват да повярват, че АЕЦ-а продава тока за износ на по-ниска цена, отколкото тока на вътрешния пазар.

 11. Кое ви кара да предполагате ,че БиБи(според вас) е започнал да агитира “усилено” за НАБУКО?????
  Бъдете конкретен/на , Южен пАток стана и без “усилено агитиране” , вие имате ли предположения ,защо се пробутва НЕизгоден за нас пАток , и то без НИКАКВА “агитация”????
  И изказа ви – “агитиране” е характерен за едно друго време на едни НАСТОЯЩИ(все още) другари, пък то и времето може да си е същото -“другарско” ?!?!?!?!

 12. Положението в рима без глаголи
  Ясен Ведрин
  Вожд. Харизма. Път. Прогрес.
  Банско. Писти. Интерес.
  Дюни. Бонуси. Кумец.
  Референдум. Ток. АЕЦ.
  Колорадо. Аспен. Гаф.
  Изявление. Масраф.
  Ролекс. Линкълн. Кръст. Синод.
  Литургия. Храм. Възход.
  Дянков. Доходи. Числа.
  Приходи. Бюджет. Тесла.
  Босфор. TB. Листопад.
  Рейтинг. Медии. Диктат.
  Мечки. Рожен. Стадион.
  Мач. Победа. Шампион.
  Тигри. Футбол. Еърбъс.
  Перник. Мъка. Земетръс.
  Криза. Майчински. Позор.
  Цаца. Избор. Прокурор.
  Гаф. Принуда. Прецедент.
  Клетва. Хумор. Президент.
  Инфраструктура. Тръба.
  Газ. Печалба. Веселба.
  Път. Обама. Интервю.
  Слава. Блясък. Дежа вю.
  Урни. Битка. Мат’риал.
  Яне. Марешки. Парцал.
  Лято. Избори. Сефте.
  Бюлетина. Ром. Кюфте.

 13. ДПС ще направи първа заявка за нова коалиция,като на Референдума бие шута на шута Станишко. Б.Б.се закле ,че ще строи Набуко напук на Пукткин,с което получи едно огромно комшийско еваламашала.Сега на Доганчо не му остава нищо друго освен да свие койрука пред Б.Б.,иначе от Високата Порта ще го шляпкат през пръстите.Очаквайте новата серия Доган Релоудед.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.