Молебен в Белене за здраве(то на ядреното лоби)

Едва ли някой в самото селище Белене вярва в изпълнимостта на мечтата за възкресяване на мъртвородения съветски гигант (диагностициран като земетръсно обречен ембрион от самата съветска Академия на науките още през 1984 г.). Защото за неговото завръщане от света на мъртвите няма нито пари, нито каквито и да било основания. Освен две: корупционната лакомия на ядреното лоби и политическият цинизъм на (под)платената за целта политика.

Вяра във чудодейното възкресяване има само в мечтите на местните жители за работни места-реална драма на реални хора, чийто глад за чудеса е обясним човешки и точно по тази причина е адски грозно да бъде използван за политическите интриги на една партия, която открай време паразитира върху страховете и бедите на бедните хорица: доят хорските нещастия и ги джуркат в пропагандната мелница, за да става нейният партиен каймак все по-тлъст.

Златният телец е свещената им крава, но хващат Белене за рогата с настървението на безработен тореадор, които има поръчка от кланицата да умъртви на всяка цена добичето на арената, за да има кебапчета за заблуденото простолюдие и то да бъде употребявано отново и отново от поръчителите на зрелището.

За тази цел БСП мобилизира трупания от десетилетия ресурс на влиянието си, като вади на демонстрации зарибените с тази идея хора. Това само по себе си е уникално: вероятно България е единственото място на света, в което има протести не срещу опасностите на ядрената енергетика, а с искане, те да се състоят „пък каквото ще да стане-само днес да има рахат”!

В името на политическата си консолидация спекулантите с „мирния атом” ( термин, сътворен от съветските военни за замитане на следите на ядрения милитаризъм), в Белене е организиран молебен. Представители на православната църква участват в партийната далавера с цялото достолепие на калимявките си, свалени пред това изчадие адово, немирния атом, какъвто той се (д)оказа при ужасяващите стрес тестове в Чернобил и Фукушима.

Иначе БПЦ много държи на своята ортодоксалност, колчем трябва да се заклейми Мадона, гей парад или други подобни непоносими за нея „ужаси”. Но вместо да отслужи молебен за жертвите на концлагера в Белене, тази духовна институция служи на мамона, на най-лакомото мили(ци)онерско лоби в България, действащо в „един симбиоз” ( както се беше изразил Станишев на „чист” български) с друг сатана- с руската енергийна мафия, пазаруваща енергично всички и всичко, което става за продан в България под расото на обещанията за работни места.

Ето така, както съобщава БТА, се стига до днешен молебен- забележете- „за здравето”sik на жителите чрез успех на референдума, т.е. успех на ядреното лоби и неговата БСП ( плюс агресивните му шпицкоманди от Атака и ВМРО, налитащи на бой срещу несъгласните с господарите им).

За здравето на жителите на Белене се моли Великотърновският митрополит Григорий, а службата е организирана ( разбирай-платена) от общината съвместно с църковното настоятелство на местния храм “Свети Георги Победоносец”.

Според кмета Петър Дулев мнозинството от населението в района се надява референдумът да завърши с решение, което да предизвика продължаване на проекта АЕЦ “Белене”. Дулев смята, че “това е стратегически инфраструктурен обект, за строителството на който има разрешение от Европейския съюз, и е жизненоважен за развитието не само на Белене, а за Плевенска област, Северна България и цялата страна”.

Инициативата на червените в Белене, която сама по себе си е ексцентричен контрапункт на лявата вълна в Европа срещу ядрената енергетика ( за която шефът на ПЕС Станишев удобно за него мълчи) изглежда още по-абсурдна, когато бъде съпоставена с протестите на българите, притиснати в югоизточния ъгъл на страната от слуховете за строителство на турска ядрена централа в Инеада. Още повече, че сред най-активните организатори на протестите на българите срещу неродената атомна заплаха за здравето на хората и природата отново прозира същата тази червена ръка в лицето на бившия червен кмет на Царево Петко Арнаудов- един от най-гласовитите организатори на бунтове срещу намека за зараждането на турския „мирен атом”.

Имам идея, която препоръчвам за изтрезняване на шупналия ялов ядрен ентусиазъм- ялов, защото няма как даде плодове без липсващите напоителни инвестиционни милиарди- и подстрекателите го знаят отлично.

След молебена за повече радиация за нашата нация спекулантите с днешната празнота на хорските хладилници в региона да си спомнят практиката за побратимяване със съветски другарчета. На Белене най-много ще отива Колима, но ако им се вижда половинчато да си дружат с полуостров, могат и да подадат ръка на цяла една република Мордовия, място на двайсетина концлагера от съветско време.

Понеже днес живеем в демокрация от най-свободен тип, в която ортодоксалните ни отци се смятат свободни да служат молебени в угода на сатанинската ядрена енергия, червените инициатори на местния всенароден изблик на любов към „мирния атом” да се побратимят направо с Фукушима. По-разтърсващо актуална от такваз дружба, здраве му кажи!

Японците ще ме разберат, но облъчените от десетилетна пропаганда българи като нищо ще ме заклеймят- на тях не им стига дозата радиация от Чернобил, искат още! Защото тленните останки от телените остатъци в най-известния български комунистически концлагер (вместо да служат за трънен венец на покаянието ) продължават да бъдат набивани в главите на хората от амбулантни търговци със светите за тях мощи от съветския труп, като прави Станишев, който не спира цинично да налага клишето за хладилника като главен предизборен атрибут на червения реваншизъм.

65 мнения за “Молебен в Белене за здраве(то на ядреното лоби)”

 1. Поздравления, господин Инджев! Снощи ги разбихте. На место аргументи в спора, двете комунета освен простия и русофилска жълч, друго не предложиха.

 2. Поздравления г-н Инджев, както винаги за брилянтното Ви представяне в Панорама. Поставихте ги на мястото им ловките демагози Райчев и Курумбашев.

 3. Поздравления във връзка с представянето Ви по Панорама, господин Инджев! Другарят Корумбашев беше видимо притеснен от Вашите аргументи и наизуст успя само да изрецитира няколко “аргумента”, колкото да оправдае присъствието си.
  Във връзка с Вашата теза в този материал – ако БСП обещава да “индустриализира” района на Белене с постояването на АЕЦ и вдъхва за това празни надежди на местните хора, нека да обясни, как за 40 години съществуване “Козлодуй” не успя да го направи. Защо целият град на “мирния атом” е под 15000 души, и като сметнем децата и възрастните хора, ще излезе, че АЕЦ заедно с целия бизнес на района дават работа на около 6-7000 души. Като направим още една сметка – че за строителството и за обслужването на АЕЦ ще е необходим специализиран персонал, то едва ли беленчани имат някаква надежда да решат професионалните си проблеми. Най-много да отворят няколко гаражни магазинчета. Струва ли това между 6 и 10 млрд. евро? Че тези работни места могат да се открият от няколко по-сериозни фирми от движение! Ако реалните и пребоядисани комунисти (БСП и ГЕРБ) искат да развиват бизнеса не само в Северна България, а на територията на цялата ни държава, нека да ликвидират политизираната администрация и мутренските монополи, нека ориентират ценностите си от североизточна към западна, европейска посока, да оставят хората да дишат свободно, тогава могат да чакат реални резултати!
  Още нещо, което обаче ми прави впечатление – къде са “зелените”? За мъхове и лишеи протестират (само по себе си няма лошо), но за гигантския ядрен проект ги няма! За разлика от турските проекти, които все още не са ясни, за нашите планове се знае от 20 години. Защо няма протести, декларации, интервюта? “Зеленият” цвят от парите ли идва или от природата? Това, че медиите не им дават думата е ясно, но улиците са свободни! Точно в такива моменти се гради авторитет. Ако протестираш само в полза на един или друг икономически субект, а не в защита на определени принципи, как може да искаш после доверие? А от АЕЦ няма по-значим екологичен проблем! Нито пистите, нито вело-алеите, нито кучетата са толкова важни като живота на доста милиони хора (това е лошото на атома, че щетите от него не се ограничават само в държавните граници, както при правителствата) и то за доста стотици години. И пистите, и кучетата, и алеите могат да се възстановят за една година, но щетите от АЕЦ – не могат. И още един въпрос – толкова ли сме богати, че (както Вие казахте в предаването снощи) да храним руските работници, а не своите.
  От развитието на целия въпрос около АЕЦ излиза, че за другарите човешкият живот и благосъстоянието на българите е последното нещо, което ги вълнува! Но пък ние си ги избрахме, което отново ме подсеща да напомня на “знаещите и можещите”:
  За всичко е виновен Иван Костов!

 4. Нека Р. Овчаров и колегите му отговорят на въпроса къде ще са погребани ядрените отпадъци. Нека не им разрешим да се измъкнат от този въпрос. Предлагам да бъде отпечатан на плакати, да го поставим на билбордове, на първа страница в пресата. Кое селище в родината ни ще облъчим с радиация?!

 5. Вече е късно.
  Истината умря…..бавно като дърво.

 6. “…Иначе БПЦ много държи на своята ортодоксалност, колчем трябва да се заклейми Мадона, гей парад или други подобни непоносими за нея „ужаси”. Но вместо да отслужи молебен за жертвите на концлагера в Белене, тази духовна институция служи на мамона, на най-лакомото мили(ци)онерско лоби в България, действащо в „един симбиоз” ( както се беше изразил Станишев на „чист” български) с друг сатана- с руската енергийна мафия, пазаруваща енергично всички и всичко, което става за продан в България под расото на обещанията за работни места.

  Ето така, както съобщава БТА, се стига до днешен молебен- забележете- „за здравето”sik на жителите чрез успех на референдума, т.е. успех на ядреното лоби и неговата БСП ( плюс агресивните му шпицкоманди от Атака и ВМРО, налитащи на бой срещу несъгласните с господарите им)…” Всъщност ,само вземам повод от написаното ,а желанието ми е да споделя колко спокойна се почувствах снощи,когато гледах и слушах с внимание всичко ,което беше споделено от участниците в предаването “Панорама ” на НТ пред зрителите.Спокойна съм и затова,че вече публично се говори за чуждите икономически интереси в България на фона на екологичната заплаха за нашия регион,който е доказано земетръсна зона .Именно в тази спокойна атмосфера и благодарение на нашия изявен журналист И.И. ,който за пореден път даде пример за цивилизовано ,колегиално отношение към водещия на предаването на фона на другите дежурни,лалажии в лицето на Курумбашев,Райчев и Константинов,за които промяната в мисленето им е равносилно на това да се постигане подобаваща на претенциите им цивилизованост,каквато те едва ли някога биха могли да отстояват пред зрителите в интерес на обществото ни.Няма съмнение ,че за тях е по-важно да робуват на чужди интереси ,дори когато декларират че не го правят.Спокойна съм и затова,че у нас има цивилизовани хора ,чийто представител е И.И. и вместо да коментирам отношението на църквата към случващото се у нас искрено се моля за това:народните представители в бълг. парламент да се доверят на добрата воля на нашия народ и да вземат решение своевременно -ЗА отмяна на този РЕФЕРЕНДУМ НЕНУЖЕН! Иначе нашето смирение не е реформацията, за която стана дума в предаването.Смирението е пътят,а реформацията може да бъде цел.

 7. Това че БСП изпраща точно субекта Курумбашев да защитава Белене (и ядрената енергетика изобщо) Е ВЪРХОВНА НАГЛОСТ! Не мога да повярвам, че никой не се сеща за “козлодуйския майтап” на едновремешното тв-предаване “Куку”, в което една от водещите фигури беше точно Курумбашев. Беше някъде в зората на демокрацията, т.е. в началото на 90-те. Майтапът се състоеше в това, че от “Куку” направиха фалшиви новинарски репортажи за голяма авария в АЕЦ-Козлодой, в които за по-голяма достоверност участваха истински водещи от новините (например “пъпеша” Цонев). По онова време още не беше избледнял споменът за Чернобил и хората наистина очакваха това всеки момент да се повтори. Така че напълно очаквано и предсказуемо, след предаването на куку-шегаджиите започна доста сериозна паника. Аз лично също се хванах в първия момент, а не бих казал че съм от най-наивните или глупавите. За този номер (на гърба на изплашеното население), на шегаджиите НЕ ИМ СЕ СЛУЧИ АБСОЛЮТНО НИЩО, а те после високомерно ни обясняваха от екрана, че това тяхното било същото като едновремешния номер на Орсън Уелс с марсианското нашествие. Само дето марсианското нашествие е фантастика, а авария в допотопна и безотговорно управлявана съвецка атомна централа е АБСОЛЮТНА РЕАЛНОСТ.

  Иво, моля те, погрижи се при следващ дебат с участието на Курумбашев (а и без него), да бъде зададен въпросът: как се връзват шегите на младия Курумбашев (очевидно базирани на общоизвестния факт за опасността на съвецките ядрени чайници) с днешните приказки на същия Курумбашев за това колко са хубави и сигурни СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЧАЙНИЦИ!

 8. На 4 март 1977, след земетресение от степен 7.1 по Рихтер с епицентър Вранча в Румъния, под развалините на жилищен блок в Свищов – само на няколко километра от Белене – загиват 100 човека…

  С молебена в Белене, Великотърновският митрополит изобщо не изпълнява партийна поръчка.
  Дядо-агент Ваньо (Григорий) е бил път до Белене за да ходатайства пред “Началника” да промени сеизмологическата карта на България.

  Някой да има спомен, същия “небесен агент” да е участвал в панихида в памет на жертвите на земетресението в Свищов? Защото миналата година се навършиха 45 години от трагедията.

 9. За мен разумния избор е да се откажем въобще от ядрената енергетика.
  Две очевадни причини са ми съвсем достатъчни за тоя извод – възможност за катастрофални аварии и нерешен проблем с радиоактивните отпадъци.
  За предубедените бих добавил и реалните възможности на “алтернативните” източници и разбира се самозаслепяващото желание за контрол на енергийните лобита.

 10. Моля за извинение: през 2012 се навършиха 35 години от трагедията в Свищов.

  Свищов е родният ми град, а с математиката, очевидно, връзката ми е по-далечна. 🙂

 11. Г-н Инджев имате ли повече информация защо Станишев се уплаши от предизвикателството на Костов и не се яви в Панорама да защити тезата си ?

 12. Предлагам на апологетите на проекта Белене (Първанов, Овчаров, Манчев, П. Димитров и др.), които тръбят наляво-надясно колко изгодна е тази инвестиция да си учредят едно акционерно дружество, да вземат банков кредит (коя ли банка би дала такъв?), да построят АЕЦ-а, да продават (изнасят) тока и да спечелят химерните 200 млрд. евро. Халал да са им!

  А някой мислил ли е по въпроса колко гигавата ВЕИ биха могли да се построят за сумата от 4, 6 или 10 млрд. евро?

 13. Наистина, защо подписалите предложението за референдум занимават цялото общество на България с желанията и “идеите си”. Живеем в пазарно-ориентирано общество в което ТЕ са главните действащи лица както се оказа в крайна сметка. И имат най-големи възможности и потенциал за действие в тази обстановка. И нищо не им пречи да вложат мощните си средства и мощния си глас в един Меморандум за СЪГЛАСИЕ (Мemorandum of Understanding – MoU) и си го подпишат с колкото си искат хиляди подписи. И да си муууукат в него и след него после както си искат.
  С това се започва в днешния свят всяко голямо Бизнес-начинание.
  Бих им предложил и име за кооперацията – ТКЗЕС – Търговско Кооперативно Задунайско Енергетично Сдружение и на свещенния принцип на СЪГЛАСИЕТО който (вече) проповядват, всички ЕНТУСИАСТ-ТЕКЕЗЕЗАРИ да вложат ЛИЧНИ СРЕДСТВА в бленуваната печалбоносна мирна атомна централа, като определят и кой от тях ще даде пак СЪГЛАСИЕТО си за приютяване на мирните ядрени отпадъци в собствения си двор. (ето тук може и ТРЯБВА обаче да поискат СЪГЛАСИЕТО на съседите на бизнес-инициативата си, т.е.
  «ЩЕ БЪДЕТЕ ЛИ ТАКА ДОБРИ МИЛИ СЪСЕДИ НА НАШЕТО БИЗНЕС – ТКЗЕС ДА ДАДЕТЕ ЛЮБЕЗНОТО СИ СЪГЛАСИЕ, В СЪСЕДСТВО С ВАШИТЕ ЧАСТНИ ДВОРОВЕ ДА РАЗПОЛОЖИМ НАШЕТО МИРНО-ЯДРЕНО-КООПЕРАТИВНО БУНИЩЕ?»
  Това може да бъде единствения въпрос за евентуален референдум!!!
  Защо въвличат целокупния народ в инициативата си, нали вече проповядват пазарната икономика и обществото на предприемаческата инициатива и са се отърсили и освободили от злощастни стари форми, методи и прийоми на “политика” и “управление” и са “БИЗНЕСМЕНИ”, макар и пилотирани?
  Имам хипотеза и за използването на среден род от другаря главен ПЕСоглавец, когато онзи ден се изхвърлял за времето когато ТО щяло да заработи.
  Мисля си че в ПЕСоглавския му съвето-чугуно-мозък, (“скроен” по формата на червеноармейските униформи – факт) Белене-ТО се асоциира не с ТКЗЕС-то а с ГУЛАГ-а т.е. Управление-ТО, което на БГ-територията се е въплътило в и се идентифицира главно и единствено с ЛАГЕРА в Белене.
  Продължавам да съм на мнение че стремежът им и желанието им за РАЗПРАВА с несъгласните с тях е вечен и непреходен и е главното и определящото в поведението на ПЕСоглавците. Вижда се и в действията на западните им колеги-петоколонници-колаборационисти и метастази на незабравимата им партия-майка.
  Това дали ще бъде бодлива тел или тояга, колективизация или експроприация, кушум или остър чадър, полоний или заградителен отряд, непоносим 75%-тен данък или бясно очерняне-дифамация, (списъкът им е безкрайно дълъг) зависи от конюнктурата според която хамелеонски се нагаджат (не само в БГ) и са готови във всеки един момент да прибегнат към който и да е прийом от този дълъг списък ако им бъде позволено.
  Народът обаче трябва да РАЗБЕРЕ И ОСЪЗНАЕ че новата ТКЗЕС-инициатива в която са намислили да го вкарат не е нов кооператорски порив на някои нео-звеноводи, а нищо повече от опит за ТИКВО-КОМУНЯШКО-КАДЕСАРСКО-ЕКСТРЕМНО-СМУЧЕНЕ от джоба му и от джоба на децата и внуците му.
  И да е НАЩРЕК защото със сигурност избирателно ще се намерят (възмоно е да са определени вече) “избирателни” пунктове които ще счупят досегашния ЕвраАЗИАТСКИ рекорд на СЪГЛАСИЕ от 146%.

 14. До Sardanapal (А някой мислил ли е по въпроса колко гигавата ВЕИ биха могли да се построят за сумата от 4, 6 или 10 млрд. евро?)

  За 2012 г. цената на вятърна турбина 1 МВ (мегават)е $1,3-2,2 млн. Най-често използваните турбини са 2 МВ, с цена за инсталация $3-4 млн. За малки ферми и предприятия могат да се инсталират и киловатови турбини, но при тях относителната цена се качва. При тях 10 кв турбина струва около $50-80 000. Всички цени обаче са американски. Ако се намерят други производители, например украински (те правят такива неща) или се изградят български предприятия (нали се хвалим със специалистите си и търсим начин да разкрием работни места) цените ще са много по-ниски. Тези цени включват изследванията, инсталацията, настройките и поддръжка в определен период. На всичко отгоре цените на такъв тип технологии доказано падат с времето. Ако се добави и държавна поръчка с дългогодишен договор, цените пак ще паднат.
  Още нещо – този тип системи позволяват бързо решаване на нуждите за ток (една турбина се вдига за мнооого по-кратко време от атомна централа) на конкретно място и в конкретно време. Ако ти трябват 200 МВ няма да строиш цял блок от 1 ГВ (гигават), какъвто ни се предлага… и още ще се свали цената. Няма нужда от строителство на инфраструктура от единия край на РъБъ до другия, няма нужда и от съхраняване на отработеното ядрено гориво. Чудя се защо господин Инджев беше първият от месеци и години, който вчера постави този въпрос на дневен ред, а никой друг не коментира тази тема. Това беше въпросът-гвоздей на предаването и мисля, че в бъдеще трябва повече да се наблегне на това. Сигурно другарите смятат, че до тогава ще са се изселили от БГ и само ще теглят пари по банков път.
  Поздрави на всички участници в блога, които милеят за българските интереси и да не забравя да напомня: За всичко е виновен …

 15. Както каза “великият” социолог Райчев по време на дебата “…левите винаги печелят при такива дебати…” Наистина демагогията са я извели и усвоили до небивани висоти. Техният вожд, Ленин, който за мен е световния гангстер, винаги е смятял, че за успеха на грабежа са необходими “полезните идиоти”. Видях Корумбашев като такъв, макар и добре заплатен, съгласно теорията на демагогията отново ни поднесе микса от невероятни лъжи с малко истина. Горко на България, след като са решили отново да я “индустиализират” по съветски образец.

 16. Zdravei Ivo, Blagodarq ti za patrioti4nata ti poziciq. Za seten pat go povtarqm, 4e nqmame drug jurnalist kato teb. Malko sa horata, koito mogat da zastanat lice v lice s MA6INATA NA VREMETO i da za6titqt cql narod i Rodina. Opasnostta e po-ve4e ot realna, ne samo ot zdravna gledna to4ka i opasnost ot Radicionno zamarsqvane, a 4e CENATA vaob6te nqma da e niska. Naprotiv, ni6to 4udno otnovo da se povtori situaciqta s Diskotekata v Sofiq. Tuka ima, tuka nqma. Pomnime nie, nabori- 1950- 1968, kakvo be6e. Kato ima6e tok v UNSS- raboteh tam, kato ima6e v Suhata reka- noseh papkite v ka6ti. Kato ima tok, nqma voda i nqma parno/Kato ima voda – nqma tok i parno, za6toto pompata na parnoto raboti s tok. Taka 4e pri vsi4ki slu4ai ni be6e studeno. S malki deca, bolnici s bebeta, operacionni, hora na hemodializa i kakvo li ne. 4e4nobil ostavi sleda v pokolenieto – rodeni 0t 1986g s nedazi i mutanti.
  Zabraviha li horata, koito sa svideteli. Ako tehnite deca sa bili malki, nie sme dlajni da im obqsnim, nezavisimo 4e ne sme fizici, no sme potarpev6i. Za6to trqbva s na6iq glas- za , da nakarame decata ni da pla6tat skap tok i da ne sa sigurni dali 6te bade dobre. Imame vav Finansiite edno izre4enie- parite vav vremeto.Nikoi ne e v sastoqnie da kaje kakvo 6te se slu4i sas Svetovnata ikonomika- krizata moje da prodalji o6te 20 godini, edva li cenata 6te bade po- niska. Vav vsi4ki slu4ai nagore.
  Trqbva da se razqsni na mladite hora, a i na horata bez neobhodimoto obrazovanie- ATOMNA FIZIKA. Zvu4i seriozno!!!
  Blagodarq za Vnimanieto!
  Bog da ni pazi!

 17. Otnovo sam az- Vania. V dopalnenie iskam da poso4a , 4e zaradi Istinskata 6ega na g-n Kurumba6ev v predavaneto KU-KU , mnogo bremenni jeni edva li ne pometnaha, vazrastni hora sa bili v predinfarktno. Neka izlqzat s poziciq po vaprosa Slavi Trifonov, Martina Va4kova, Kamen Vodeni4arov, Zueka i t.n.
  Mislq, 4e edin sebeuvajava6t se 4ovek, ne bi izlqzal v Panorama i da tvardi obratnoto na tova v , koeto vqrva.
  Blagodarq!

 18. Предлагам:
  1. Селищната система дала най-висок процент гласове “ДА” на този референдум, да бъде мястото, където да се съхраняват радиоактивните отпадаци, които по закон ще се връщат в България на съхранение…
  2. Всички които гласуват с “ДА”, да регистрират АД и да участват в изграждането на АЕЦ като акционери. Могат да вземат банков кредит срещу недвижимото си имущество. Нали руснаците са готови да дадат изгоден заем! След като са уверени както твърдят, че проекта е печеливш, биха могли да изплатят кредитите си за 10-12 г. , а след това да печелят от продажба и износ на енергия. Да им е честито!
  … Но защо всеки път щом се намекне само за частно участие… феновете на БСП надават вик “НЕЕЕЕЕ САМО ДАРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!”. Не е ли причината, че от държавата се измъкват пари по-лесно? Или си знаят, че вероятността да стане авария при частници КАТО ТЯХ, ще е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА!

 19. Освен всичко, руска АЕЦ в Белене ще си е руска военна база на територията на ЕС, при това с атомна бомба в средата и на наши разноски…

 20. Независимо,че по горе Б.Павлов напомни за земетресението във Вранча през 77 г. и станалото
  в Свищов по същото време , аз всеки път до сега също напомням всеки път за това земетресение.
  БЕЛЕНЕ СЕ НАМИРА ВЪВ СЕИЗМИЧНОЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА, и аз несъм съгласен да се строи руски самовар-
  БОМБА С ЗАКЪСНИТЕЛ, още повече,че отпадаците от централата ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ ВЕЧЕ В РОДИНАТА
  НИ.На Белене му е достатъчен КОМУНИСТИЧЕСКИЯ КОНЦЛАГЕР . БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

 21. Г-н Инджев, първо да Ви поздравя сърдечно за тоталното превъзходство над червеното пелтечене на Курумбашев във вчерашната Панорама! Искрено считам, че Вие би трябвало да продължите с участие в следващия дебат в това предаване.
  Сега, имам личен въпрос, бихте ли могли да ми предоставите информация как и къде мога да гласувам на предстоящия референдум. Живея в Англия и не мога да намеря никъде информация къде мога да гласувам…пробвах сайта на посолството, но няма такава информация…това, което разбрах е че трябва да се подаде молба до 01.01.2013…изпуснах срока, защото си бях в България за Коледните и Новогодишни празници. Не живея в Лондон, но ще бъда в посолството ако ми се потвърди, че мога да гласувам, въпреки че молба не е подадена. Няма списък на сайта им къде са отворени секции за гласуване и въобще информацията им е в едно изречение…много оскъдна! СРАМ!!!
  Г-н Инджев, много български емигранти ще Ви бъдат благодарни ако предоставите списъци на отворените секции по света за българския реферндум на 27.01.2013! Посолствата ни са БЕЗПОЛЕЗНИ!!! Знам, че това не Ви влиза в задълженията, но ако можете да помогнете ще сме Ви брагодарни!
  Ако срока е проблем, поне да знам, че моя е вината…, въпреки че е безумие да се поставят срокове за молби за гласуване…подобни срокове не съществуват никъде в цивилизования свят!

 22. Благодаря Ви, г-н Инджев и поздравления за представянето в ‘Панорама’.

 23. По националната телевизия върви една “реклама” на атомни електроцентрали – една мутра се радва, че няма да се строи, защото ще може да печели от далавери с внос на електричество. По-гнусна манипулация не съм виждала никога….

 24. от излагане на радиация освен недоказуемите като произход ракови,автоимунни,ендокринни и сърдечни заболявания,а също и кожни още СЕ И ПОДЛУДЯВА от интоксикацията,отделно че след Чернобил се родиха толкова идиоти,а тези които бяха родени напълниха болниците и гробищата .При положение,че няма общо-достъпни центрове и лаборатории в страната ,дори да го установиш радиоактивността си .Който иска да напише в гугъл какви са симптомите от радиация-Всичко може да е Всичко-демек Всякаква Диагноза преди да пукнеш,като междувременно подлудяваш и ставаш овчедушен в отчаянието си .Това за полуделия и дебилизирано облъчен болен,бг-народ. изложен на евгениката на науко-образни примитивни психопати.

 25. Който иска да напише в гугъл какви са симптомите от радиация-Всичко може да е Всичко-демек Всякаква Диагноза преди да пукнеш,като междувременно подлудяваш и ставаш овчедушен в отчаянието си .Това за полуделия и дебилизирано облъчен болен,бг-народ. изложен на евгениката на науко-образни примитивни психопати.Ще си освободите панелките дето ,Тошо ви ги даде за нула време като след неутронна бомба,болни и задлъжнели и обградени от мафия маскирана като държава.

 26. и ще има мутри с кръстове да ви тълкуват Чудесата на 6-те ви пръста от радиацията,Чудеса,Проклятия и молебени от меркантилни и примитивни психопати с мания за Коефицент Полезно Действие.

 27. Balkanleaks публикува поверителни документи за АЕЦ “Белене”
  Сайтът Balkanleaks пусна документи за АЕЦ “Белене”, които до този момент не са били публично достояние. От тях става ясно, че към 31.12.2011 г. са фактурирани разходи за 837 810 224 евро без ДДС, от които са платени 678 089 125 евро без ДДС.
  Според справката на “Атомекспортстрой” към 31.12.2011 г. НЕК не е платила 59 млн. евро по фактури с настъпил падеж. Още 37 млн. евро се дължат по издадени фактури, по които срокът за плащане не е изтекъл. А фактури за още 37 млн. евро не са включени в споразумението за разсрочване на плащанията.

  Докладът на банка HSBC може да бъде видян на https://www.balkanleaks.eu/media/belene/report_HSBC.pdf
  Допълнение 12 към споразумението между НЕК и Атомекспортстрой от 2006 г. – https://www.balkanleaks.eu/media/belene/ADDENDUM%2012.pdf и анексите към него https://www.balkanleaks.eu/media/belene/, както и разплатените суми за извършените работи досега
  https://www.balkanleaks.eu/media/belene/1_Bill_Belene_new.jpg
  https://www.balkanleaks.eu/media/belene/2_Bill_Belene_new.jpg
  https://www.balkanleaks.eu/media/belene/3_Bill_Belene_new.jpg

 28. Няма отърване от поразиите им!
  Агресивна напаст!
  Само да спориш с тях, и вече си назад!

 29. В момента гледам един филм на италианска телевизия за ядрените централи “Ядрена енергетика”.
  Дано някоя българска телевизия го излъчи, да може повече хора да го видят.Но много ме съмнява. Така че за АЕЦ Белене мога да кажа само
  БЕЛЯ НЕ.

 30. Към Имигрант:
  Ех, дано в МнВР регистрират Вашия въпрос и отговорят. И от ЦИК могат да помогнат с компетентен отговор…Можем само да се надяваме..

 31. Имам познати които посещават службите в православните църкви – като цяло добри, възпитани и послушни хора като точно по последното качество те не ми допадат. Нищо лично но като цяло изповядващите православно християнство според мен са прекалено послушни и доверчиви хора, свикнали да приемат всичко безприкословно, особено ако им е казано в църквата. Прави ми впечатление че тези хора не обичат да си задават по-дълбоки въпроси, може би се притесняват че ако го направят, ще стигнат до някое противоречие което ще подкопае вярата им в църквата. По същия начин квазикомунистите ги възпитаха още през соца и ги дресираха да не оспорват авторитета на държавата а те сега по същия начин не смеят да мислят и за църквата си. Според мен, с такива миряни, БПЦ няма шанс за скорошна реформа понеже те си я харесват такава каквато е, а инициатива за такава реформа отгоре, особено в такива патриархални и авторитарни системи, няма как да дойде. БПЦ се научи от светската държава как да огражда и да владее, въпроса е за какво ни е една държава в държавата която реално не се грижи за спасяването на душите ни, за каквото тя е призвана а вместо това почти се превърна в клон на министерския съвет, разликата е само че не се избира от ЦИК. Жал ми е за всички мои познати които биват тънко манипулирани от разни слугински настроени попове, един вече ми спомена че искал да гласува за АЕЦ, което не ме изненада: ако попа или някой в църковното настоятелство е “за”, то всички ще са “за”, те така са научени, по болшевишки, мълчать и не разсуждать! Друг проблем на БПЦ е че както държавата, и тя работи за изоставането на своите миряни от съвременните тенденции и технологии. Например повечето от тях даже не ползват интернет за осведомяване, явно и той е бил прокълнат на някоя проповед! Ами ако вярващия прочете там нещо за безбожните скандали около висшия клир? О, ужас! Така че това ясно доказва лицемерието на висшите духовници които на миряните си препоръчват да четат само библията и да не се отклоняват много от правата линия а те самите си купуват всякакви хай-тек телефони, таблети, лаптопи, лимузини и т.н. модерни “играчки”, които са символи на съвременната светска власт срещу която те уж се борят, но само когато им е изгодно.

  P.S. Появи се още един ALEX във форума, за да не се бъркаме, от сега нататък аз ще си пиша и съкращение за града: ALEX-YMB.

 32. Като стана въпрос за православно християнство като цяло и неговата роля през 20 и 21 век, мисля че е дошло времето за неговата Реформация по примера на Мартин Лутер. С колкото и грешки, заблуди и безсмислени войни това да е станало, Реформацията 16-17 век е направила Западна Европа това което е тя сега и ако ние искаме поне малко да се доближим до техните ценности и морал, трябва да настояваме БПЦ да се реформира, или ако не го направи, да си избираме други европейски клонове на християнството. Нека всеки се замисли: дали няма някаква връзка между благоденствието на обществата и типа християнство което е доминиращо? Защо например повечето страни в които протестантството е доминиращо не са толкова толерантни към корупция, авторитарност и беззакония и обратното, страни като Гърция в които православното християнство наистина е религия, се тресат от скандали и са затънали в дългове? Ако е така, защо не се опитаме и ние да променим някои наши нагласи, колкото и наглед „канонични” да ни изглеждат? Аз например нямам никакви предразсъдъци да се числя към православното християнство понеже то било доминиращата религия в България според официалните източници, най-малко по две причини: 1. не съм кръстен и 2. начина по който ме третират в храмовете не ми харесва – аз не се чувствам добре дошъл там, въпреки че достъпа е свободен. Уважавам православното християнство като историческа предпоставка за много важни за региона събития но за съжаление през 20 и 21 век нейните постижения рязко намаляха въпреки че властта с която то разполага също така рязко се увеличи но тя, (както прави и светската власт), й служи само за да се самовъзпроизвежда заради самата себе си, без ясна визия и цели за бъдещето на нацията и с какво тя може да допринесе за нейното благоденствие и добруване. Това постепенно хората ще го осъзнаят и им пожелавам когато това стане да помислят колко много други полезни за себе си, роднините си и цялото общество дела е можело да бъдат извършени докато те са слушали приспивните мантри на православните ни отци.

 33. Благодаря на г-н Инджев за участието в този важен форум. Това място пред огромната аудитория на Панорама изключително добре Ви пасва.
  Отдавна не бях имал удоволствието и удовлетвореността на един смислен диспут и то на толкова важни теми свързани с нашето общество.
  Няма коментирам подробностите на Вашата публикация, защото нямам какво да добавя. Тя е достатъчно концентрирана и без излишни философии. И бих се радвал повече хора да намират време за четене особенно на текстове от този вид.

  Искам да споделя едно усещане, от прочитането на коментарите под статията.
  Обръщам се към тези които харесват Творчеството на г-н Инджев.
  -Нека бъдем малко по-далновидни и да покажем благодарностите си както на г-н Инджев, така и на другите двама в диспута – г-н Райчев и г-н Константинов. Не споменавам четвъртия участник, г-н Курумбашев, защото не разбрах, какво прави там. Независимо с каква политическа насоченост са другите двама считам, че диспута затова беше добър защото ги имаше и тях. А те са показали, че са достатъчно дълбоко мислещи хора и затова считам , че заслужават поздравления. Диспутът затова беше добър, защото нямаше особенно много политически намеци и хватки ако изключим първата част с политическото участие на четвъртия участник. Държа да отбележа и важната роля и на водещия на предаването (и неговия екип), която също е фактор за случването на това което успяхме да видим и чуем.
  Пиша всичко това за да отбележа, че когато не оценяваме една ситуация обективно и само хвалим нашия играч и плюем другите играчи, задължително заприличваме на тях и ставаме като тях.
  А господата Константинов и Райчев също споделиха важни неща.

  п.п.
  Описанието на предния коментар на ALEX-YMB в отговор на статията на г-н Инжев е много добре допълнение към нея. Нарисувана ни е цветна картина на случващото се в нашата религиозна дружинка.

  Благодаря.

 34. Чета блога Ви, г-н Инджев, и Ви благодаря че анализирате реалността ни по начин който е недопустим в големите медии (сам сте казвал защо). Гледах записа на дебата в който участвахте по БНТ срещу г-н Курумбашев. За съжаление, мисля че привържениците на тезата ‘ПРОТИВ’ загубихме. Приемете следното като коментар, а не критика – все пак сме от една и съща страна на барикадата, и коментарите ми са не за тезите ви, а за начина на изразяването им.

  Ясно е че читателите на блога Ви ще гласуваме с ‘НЕ’. За мен пътят на отричане на АЕЦ Белене за това че е руски проект е най-безплоден, а мисля че най-силно беше застъпен той в аргументацията Ви. Обикновените хора, които не са чели книги след завършване на средното си образования не разбират защо Русия е вредна на България. И не е нужно да го разбират за да гласуват ‘НЕ’ на референдума. Всеки би гласувал с ‘НЕ’ ако просто разбере че това е проект без финансиране, без пазар, проект за който елементарни сметки не излизат.

  Когато тръгнете на отричате Русия, БСП веднага изтъкват себе си като защитници на националния интерес който просто търсят начин да развият България. В този момент вече сме загубили – когато има съмнение, когато сме против някой ей-така изначално (или трябва да се чете много история за да се съгласят хората, което е невъзможна кауза), вече сме загубили, защото те просто казват – аз не съм про или анти, аз просто защитавам националния интерес.

  Затова и колкото и да са верни тези приказки за Русия те не помагат, даже напротив. Да се бориш с русофилията у нас е абсолютно безсмислено, защото никои не може да победи тълпата – или си в тълпата, или си вън от нея, но никога срещу нея. Затова и казвам – няма нужда да се борим с русофилията (колкото и добри поводи да ни дава този проект), за да спечелим тази битка за АЕЦ Белене. И ако се улисаме в това да борим русофилията, не само че няма да спечелим (колкото да да сме прави), а ще загубим битката за АЕЦ Белене.

  Само като каза Курумбашев че българите имали нужда от АЕЦ за да са горди, всеки би го разпердушинил като жалък комплексар пред цяла България, и всеки от нас би спечелил (даже читателите на този блог, на които не ни е работа това). И можеше да го съсипем, заедно с АЕЦ-а, но…може би когато човек види дявола се увлича да го изобличава за всичките му прегрешения, вместо просто да го удари там където е най-лесно, да си вземе медала и да напусне победител.

  Много, много ми е тъжно. Защото може би никога в модерната ни история ни не е било по-важно да убедим хората в нещо – ако се прави АЕЦ Белене това ще постави България на колене ИКОНОМИЧЕСКИ (а обикновения човек разбира само от това колко лева има в джоба, а не някаква политика, и още повече отношенията с Русия през 19-20век). Затова такива залитания в посока “ако е руско, не го ща” жестоко ни дискредитират като предубедени и нерационални, и само наливат вода в мелницата на БСП, които могат да твърдят (лицемерно) че защитават националния интерес.

  Ясно е как аз (и информираните хора) ще гласуваме на референдума. Обаче е невероятно по-важно как обикновения човек ще гласува – а него само Бойко Борисов може да го насъска срещу БСП и безумните им тези (поне за едно нещо е полезен). Лицемерно, закъсняло, шизофренично, изумяващо, но присъединяването на Бойко Борисов в тезата ‘НЕ’ може би е най-доброто което ще се случи. Само се моля на следващия диспут тезата “НЕ” или да е Бойко Борисов, или да има икономист с рационални аргументи, а не такива от геополитиката и уикилийкс, защото сме ЗА-ГУ-БЕ-НИ, и 10 млрд евро назад.

  Оставам Ваш читател.

 35. Виждам че в блога Ви има модерация на коментарите.

  Не настоявам да публикувате коментара ми, защото не би ми било приятно да се възприеме като публична критика пред читателите ви. Не претендирам за компетенция, и не бих Ви давал съвети – просто исках да Ви дам моето мнение по дебата, и след като не открих Ваш личен имейл Ви писах тук.

  Успешна седмица Ви пожелавам.

 36. към апологет:

  Вие сте напълно прав, но по отношение на онези, които искат да се харесат на тълпата. Аз не съм от тях- в този смисъл бъркате адреса на критиката. Решил съм да наричам нещата с истинските им имена, а това означава да говоря за съветска окупация, съветски колониализъм и руски неоколониализъм с ярко изразени характеристики в България.
  По принцип не желая да се нагаждам към мнението на мнозинството. Бил съм малцинство за каузи като НАТО например, но, както си вижда, се случва и малцинството да победи ( ако победата изобщо може да ми бъде цел, когато става дума за застъпване на принципи, а не да се спечелят едни пет лева на всяка цена).
  Ако с това преча на някаква обща цел , няма проблем да се обособя ( както обикновено правя), но до момента не са ми намеквали от инициативния комитет ( в който ме поканиха такъв, какъвто съм) какво да НЕ говоря, а и знаят много добре, че това няма как да се случи не само поради особеностите на моя характер-запушването на усти е запазена марка повече на онези, срещу които съм застанал с името си.
  Освен това, отчитайки Вашата добронамереност, трябва да Ви кажа все пак, че наливате вода в мелницата на русофилите, които ме изкарват за свое оправдание “русофоб” ( т.е. мразещ всичко руско), твърдейки, че описвам АЕЦ “Белене” като вреден само защото е руски. Никога не съм казвали нищо подобно. Изтъквам вредата от руските корупционни практики, внасяни заедно с техните технолигии и вредата от едностранната ни зависимост от една отделна държава. Това е ясно на всеки, който споделя елементарната логика, че България има нужда да се разтовари от своята свръхзависимост от тази отделна държава, а не да се товари още повече…

  Ако ме бяха попитали дали подкрепям строителството на ядрена централа от американци ( в което задочно и задължително обвиняват всеки несъгласен с АЕЦ “Белене”), щях категорично да отрека. Това е личната ми позиция, с която не ангажирам комитета. Но намирам за глупаво да я изтъквам без повод, защото не се боря да се харесам на опонентите си, а и не искам да измествам акцента на разговора без нужда.
  В същото време съм сигурен, че ако централата беше американски проект ситуацията щеше да е коренно различна на българския терен: левите, като всички леви по света ( у нас те са повече русофили, отколкото леви) щяха да протестират, а ядреното лоби щеше да удря спирачки по простата причина, че американските компании са ужасни скъперници на подкупи:не че по рождение са честни, но се боят страшно от строгостта на закона, който в САЩ е разгромяващо безмилостен срещу корупцията и не е “врата у поле”, а се прилага реално от ченгетата, прокурорите и съдиите( корупцията я има и там, но хванат ли те…). Тъкмо по тази причина западните инвеститори странят от България, защото развращаващата руска практика е насложила допълнителна “слава” на България като корупционен терен, на който са се наложили именно руските нрави и рушветчийство в особено големи – направо руски- размери и няма смисъл да се бориш конкурентно с тях, ако не си готов да ги възприемеш.
  По същият начин и аз не съм готов на възприема съвета Ви да си спестявам обясненията за вредата от руския проект в Белене ( а и не само там).

 37. Макар тези, които вече са прочели статията, а и четящите я отсега нататък да не стигнат до коментара ми, копирам адреса на един сайт, информиращ за причините всеки средно грамотен и средно интелигентен човек да е ПРОТИВ АЕЦ (не само беляНЕ):

  belene.bghot.com

  Отделете 20-тина минути и ще знаете достатъчно с какво да убедите хората, които не са наясно, или се колебаят, защо атомната/ядрената енергетика е обречена В СВЕТОВЕН МАЩАБ.
  И защо беляНЕ не трябва да се допуска в България.

 38. Участието на Иво Инджев в предаването Панорама ме убеди, че с право моят вот ще бъде с най-твърдо НЕ.
  Само ще вмъкна, проблема на България не е БСП, а в това, че най-малко 75% от българското население са абсолютни малоумници.Ако не бяха такива, БСП нямаше да може и да си помисли за провеждането на референдум

 39. Иво, здравей (ще мина на ‘ти’ все пак) и благодаря за отговора.

  Не става въпрос за това да се харесваме на някой – няма нужда да ни харесват за да ги убедим. Въпросът не е да крием нещо, аз не бих си позволил да цезурирам който и да е било. Просто в дадено интервю има ограничено време за изявления, и можем да спечелим битката ако ползваме аргументите, с които нашите слушатели биха се съгласили, а не теми с които 99% от хората в българия не биха се съгласили веднага, без допълнителна обосновка.

  Прост пример. Да кажем имаме аргументи 1,2,3 срещу Белене – 1 е икономически, 2 е геополитически, 3 е исторически. Обикновените хора не разбират от геополитика, не са чели история, за тях 2 и 3 са непонятни, и само мога да увредят цялото впечатление, да отворят съмнение, да остане нещо неразбрано. Затова в диспута да ползваме само аргумент 1 и да го спечелим. За 2 и 3, където трябва допълнителна аргументация, може да се напише книга, където да убеждаваме с документи и анализи.

  В едно интервю не можеш да излагаш факти толкова спокойно – все пак аудиторията е пред телевизора и помежду яденето и пиенето просто иска да разбере кой е добрия и кой е лошия.

  Затова, вместо да ползваме всичките аргументи – 1,2,3 и да рискуваме да оставим мъглявина в главата на нашия изключително важен гласоподавател (който може да ни задължи с 10 млрд.), да ползваме само аргумент 1 за референдума, а да оставим аргументи 2,3 за книгата.

  Не става въпрос да премълчаваме (пази Боже!), а просто да се съобразяваме със способността на зрителя да възприема в ограниченото време на телевизионното предаване.

 40. Предложение.
  Моля някой да инициира подписка със следното питане

  ДО ВАШЕТО НАСЕЛЕНО МЯСТО ЩЕ СЕ ИЗГРАЖДА ХРАНИЛИЩЕ ЗА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ НА НОВАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА. СЪГЛАСНИ СТЕ .
  ДА или НЕ

 41. Экономическая целесообразность внедрения новых энерготехнологий
  Фролов Александр Владимирович ООО “Фарадей”
  Причина кризиса – искусственная монополия и привязка цен на нефть к доллару. Единственное решение – смена топливной концепции на отказ от топлива, современные технологии уже позволяют получать энергию без топлива, без солнца и ветра. Это не фантастика. В результате, все производства могут снижать затраты и повысить их прибыль, особенно в транспорте и сельхозпроизводстве. Только те страны, где быстро развернут производство новых источников энергии, любой мощности, смогут поднять уровень своего производства при снижении цен. Они смогут конкурировать… Кризис именно потому и развивается, что мировая экономика “выросла” из топливной системы, ей тесно в старых рамках. Новые технические решения давно найдены, но им не дают развиваться по простой причине: сырьевые монополисты пытаются сохранить свой статус, вместо того, чтобы заняться развитием новых рынков и нового энергомашиностроения, работающего без топлива.
  В настоящее время к альтернативной энергетике в России двойственное отношение. С одной стороны, внедрение новых технологий энергоснабжения, в том числе, не требующих топлива, приветствуется, а с другой стороны, этому процессу оказывается всяческое противодействие. Причиной такого отношения является инерция мышления деловых кругов, работающих на топливном рынке и секторах экономики, которые зависят от топлива. С тех пор, как изобретение двигателя внутреннего сгорания стало опорой промышленности и транспорта, нефть стала самым ходовым товаром в мировой экономике. Цены на нефть сегодня являются определяющим фактором для работы мировых рынков, или, по крайней мере, нас пытаются в этом убедить. Сила привычки… не более.
  Попробуем посмотреть на ситуацию непредвзято, то есть с точки зрения потребителя конечного продукта – энергии, а не самой нефти или другого топлива. Предположим, что мы не имеем личного интереса в развитии самой нефтегазовой отрасли, а заинтересованы в развитии всех других секторов рынка, любым методом, если он выгоднее старого метода. Предположим, что такой метод, то есть технология, заменяющая все топливные решения в транспорте и энергетике реально существует, является недорогой и надежной. Рынок, очевидно, изменится… В таком случае, поставим вопрос: какие возможны направления развития для российской экономики, в каких секторах рынка мы можем увеличить влияние российской продукции? Вопрос весьма своевременный…
  Ориентировочно, плановый доход бюджета России, в 2012 году составит 300 млрд. долларов. В 2010 году, 70% валютных поступления в бюджет давал экспорт нефти и газа, то есть, примерно 200 млрд. долларов. Однако,
  тенденции рынка ведут к уменьшению роли топливных ресурсов в мировой экономике. Министр финансов Кудрин, заявил 22 января 2010 года о том, что доля нефтегазовой отрасли в валовом продукте нашей страны будет уменьшаться, и, через 10 лет, вместо 25% она составит 14% (РБК). В то время, цены на нефть составляли 70 долларов за баррель. Ожидается, что поступления в бюджет уменьшаются вдвое. Некоторые экономисты прогнозируют подъем цен на нефть до 150 долларов за баррель, следовательно, бюджет будет в порядке. Увы… Это всего лишь вопрос из теории относительности: не нефть дорожает, а доллар дешевеет, как и все остальное, что с ним связано. Цена на нефть явно завышена, и ее можно разогреть еще, но ненадолго… Напомню, что большую часть 1990-х годов цена на нефть была ниже 27 долларов за баррель, а затем росла в течение длительного времени. В июле 2006 года цена достигла отметки в 80 долларов за баррель. Может ли цена расти дальше или спрос будет падать?
  В 1956 году Кинг Хубберт разработал «теорию пика Хуберта», которая показывает, что объем добычи любых ограниченных ресурсов выглядит, как симметричный колокол, исходя из запросов рынка и реального поступления этих ресурсов на рынок. Эта теория работает и для нефти, несмотря на качественные изменения технических методов, например, совершенствование геологоразведки и способов шельфовой добычи. Теория полностью подтверждается, пик уже прошел…
  График мирового потребления нефти
  http://www.ngvrus.ru/st17_8.shtml
  На графике показано, что мировое потребление нефти было максимальным в 2000 году, и в 2060 снизится до уровня 1950 года. В чем причина происходящего? Ответ прост: цены уже не устраивают покупателей.
  Любое современное производство имеет затратную составляющую на топливо, в разной форме, например, транспортные расходы или расходы на электроэнергию, отопление, вентиляцию, станки и т.п. Для того, чтобы конкурировать на рынке, производитель должен снижать цены. В связи с этим, все производственные компании заинтересованы в новых энерготехнологиях, если они дешевле, чем топливные решения.
  Прогнозы. Расчет учитывает два фактора: роль нефтегазового экспорта в бюджете России 2010 года на уровне 70% и прогнозы Кудрина, по 50% сокращению спроса на нефть к 2020 году. Следовательно, дефицит может составить 35% бюджета. Полагая бюджет России в 2020 около 400 млрд. долларов, к этому сроку необходимо будет восполнить 140 млрд. долларов другим экспортным товаром. Какие направления экспорта может развивать российская промышленность, для компенсации будущего дефицита бюджета?
  Рассматривать такие варианты, как восстановление дореволюционной роли России – житницы Европы, экспортирующей пшеницу и продукты питания, в современных условиях не представляется разумным. Ставку можно делать на новые, развивающиеся рынки, например, космос и нанотехнологии, а также на захват новых секторов рынка энергетики, поскольку с уменьшением роли топливных технических решений, растет роль других вариантов энергоснабжения.
  Теперь посмотрим на структуру российской экономики (ВВП):
  – сектор услуг (торговля, транспорт, рестораны, гостиницы, связь, финансовая деятельность, операции с недвижимым имуществом, государственное управление, безопасность, образование, здравоохранение, прочие услуги) — более 57%.
  – обрабатывающая промышленность (пищевая промышленность, текстильное и швейное производство, производство изделий из кожи, обуви, обработка древесины, целлюлозно-бумажное производство, издательская деятельность, производство кокса и нефтепродуктов, химическое производство, производство резиновых и пластмассовых изделий, металлургическое производство, производство машин и оборудования, прочие производства) — 20%.
  – добыча полезных ископаемых 11%.
  – строительство составляет 6%.
  – сельское, лесное хозяйство и рыболовство составляют в сумме 5%.
  – производство и распределение электроэнергии, газа и воды — 3%.
  Среди отраслей промышленности России наиболее сильными выглядят: производство электрооборудования, электронного и оптического оборудования, химическое производство, обрабатывающие производства, целлюлозно-бумажное производство (лесные ресурсы России — крупнейшие в мире), издательская и полиграфическая деятельность, металлургическое производство и производство готовых металлических изделий.
  Итак, на какие отрасли промышленности, в первую очередь, может опираться российская экономика, при сокращении экспорта топлива? Раньше наш рубль называли «деревянным»… так ли это сейчас в 2011?
  Мировой рынок древесины и целлюлозно-бумажной продукции оценивается в 15 млрд. долларов, растет на 20% в год. Российская продукция занимает всего 5% мирового рынка бумаги, причем, сдает позиции, уступая другим странам. Сырьевые коммерсанты предпочитают экспортировать сырую древесину, так проще… Здесь есть перспективы развития, поскольку производство бумаги требует не только древесины, а также чистую воду, ресурс, который становится все более и более ценным. Воды в России много, поэтому есть все условия для расширения рынка бумажной продукции. В 2020 году, экспорт бумажной продукции может составить около 10% мирового рынка, порядка 3 млрд. долларов, то есть, дать дополнительные 2 млрд. долларов.
  Однако, рубль у нас все-таки не бумажный, а металлический… Экспорт металла из России, в 2007 году составил 50 млрд. долларов. О развитии данного направления и расширении рынка говорить сложно, так как Россия уже на четвертом месте в мире, а по некоторым группам (алюминий и никель) на первом месте.
  Намного интереснее развивать экспорт электроэнергии из России соседним странам, что уже сейчас дает в бюджет около 1 млрд. долларов в год. Здесь есть огромные перспективы, вполне возможно увеличение в 10 раз к 2020 году. Это дополнительные 9 млрд. долларов.
  Экспорт нефтехимии из России составляет около 2 млрд. долларов в год, растет на 10% в год. Экспорт минеральных удобрений – 7 млрд. долларов в год. Экспорт российского вооружения – более 9 млрд. долларов в год. Полагая, что к 2020 году удастся увеличить экспорт по данным направлениям на 50%, получим дополнительные 9 млрд. долларов.
  Отдельно по продуктам питания: Россия на третьем месте в мире по экспорту зерновых – около 2 млрд. долларов в год, однако, мы импортируем мясо на сумму около 4 млрд. долларов в год. Развитие сельского хозяйства можно считать перспективным направлением внутренней политики. Увеличить экспорт зерновых сложно, но вполне реальная задача уменьшить импорт мяса вдвое. Это даст экономию 2 млрд. долларов в год.
  Экспорт машин и оборудования… Данный сектор рынка очень показателен. Россия экспортирует на 20 млрд. долларов, а импортирует на 135 млрд. долларов в год. Получается вывод: мы не можем обеспечить своих производителей качественным оборудованием по всем
  направлениям. При условии, что мы будем сокращать импорт, покупая технологии и лицензии, чтобы выпускать российское оборудование высокого качества, импорт сократится, а экспорт увеличится. К 2020 году можно ожидать экономию на уровне 30 млрд. долларов в год.
  Аналогично, Россия экспортирует автомобилей на 2 млрд. долларов в год, а импортирует на 30 млрд. долларов в год. При развитии совместных предприятий по выпуску автомобилей в России, импорт сократится. Ориентировочно, к 2020 году экономия составит 10 млрд. долларов в год.
  Известное направление – алмазы дает в казну 1,7 млрд. долларов в год, но его расширение маловероятно.
  Большие надежды есть в секторе экспорта программного обеспечения, который сейчас составляет 2,7 млрд. долларов в год. Главное условие развития этого направления – вернуть в страну талантливых специалистов и остановить утечку молодых программистов. Можно предположить, что этот быстро растущий рынок в 2020 году даст в бюджет вдвое больше, чем сейчас. Прибавка составит 3 млрд. долларов в год.
  Экспорт самолетов из России дает 15 млрд. долларов в год. Это 20% мирового рынка. Экспорт вертолетов – 2 млрд. долларов в год. Рынок может расширяться, но при условии качественного улучшения продукции. Прибавка в бюджет может составить 5 млрд. долларов в год.
  Направления, в которых Россия является импортером: наши аптеки заполнены импортными лекарствами, 8 млрд. долларов в год, импорт одежды, обуви и мебели – 6 млрд. долларов в год! Разве мы не можем делать качественные лекарства, одежду и обувь?! Сокращение этих расходов вдвое даст прибавку 7 млрд. долларов в год.
  Общая сумма прибавки в бюджет по этим основным направлениям, которую можно получить при изменении структуры экспорта и импорта, составляет около 80 млрд. долларов в год. Это предельные возможности метода «реорганизации», и они не позволят восполнить прогнозируемые потери 140 млрд. долларов, в связи со снижением экспорта топлива. Вывод очевиден: кроме реорганизации структуры импорта и экспорта, надо применить и другой метод. Этим методом является выход на новые рынки сбыта, расширение и создание новых монополий.
  Существующий рынок, на который Россия имеет серьезные планы – судостроение. Объем рынка сегодня составляет около 100 млрд. долларов в год. Россия пока захватила не более 1%, но это уже миллиард долларов! Планы на 2015 – получить заказов на 15 миллиардов долларов в год. Заметим, что сейчас Корея работает с объемами судостроительных заказов на 25% мирового рынка.
  Мировой рынок ветроэнергетики в 2010 году оценивается в 40 млрд. долларов, а солнечных панелей – в 80 млрд. долларов. В общем, с приливными, геотермальными и другими методами получения электроэнергии, не требующими топлива, общий рынок альтернативной энергетики уже сейчас имеет вес более 200 млрд. долларов в год. Рынок бурно развивается, причем 80% продукции производится в Китае. Предположим, что Россия сможет занять 20% данного рынка к 2020 году. Это даст 40 млрд. долларов в год экспортных доходов.
  Энергетическое машиностроение… рынок будет расти, и в 2020 достигнет 100 млрд. долларов в год. Сейчас доля России составляет всего 2%, наши турбины еще покупают. Однако, тенденции на рынке энергетического оборудования меняются и спрос на турбины падает. Новые технологии позволяют не сжигать природный газ, а получать из него водород, а затем, электроэнергию в топливных элементах. Сейчас по данной технологии производят энергокомплексы любой мощности, от нескольких кВт до сотен мегаватт. В будущем, топливные элементы, в сочетании с резонансными электролизерами, смогут работать на любой воде вместо природного газа.
  Рынок топливных элементов растет стремительно, в 2011 он вырос в 6 раз, по сравнению с 2006 годом. PriceWaterhouseCoopers прогнозирует, что к 2020 году мировой рынок топливных элементов составит 1700 млрд. долларов. Основой топливных элементов может быть никель, и у России первое место по экспорту этого металла. Однако, сырьевой экспорт российского никеля не даст необходимых поступлений в бюджет. Россия должна стать мировым лидером производства топливных элементов любой мощности и назначения, занять хотя бы 10% мирового рынка к 2020 году. Это даст в бюджет необходимые 170 млрд. долларов. Для того, чтобы захватить этот сегмент рынка, необходим комплекс мер, включающий развитие соответствующих нанотехнологий, надежное патентование и другая защита технических решений, также развернутая система продаж российской продукции по всему миру.
  Другой перспективный рынок – космические перевозки. Сейчас рынок составляет около 500 млрд. долларов в год, и растет на 12% ежегодно. Это не только доставка спутников связи, но и растущий рынок космического туризма. В 2014 году Bigelow Aerospace планирует запустить в эксплуатацию сеть космических отелей, а в 2017 году – большой частный космический отель BA-330. Космический рынок имеет огромный потенциал развития. Захват рынка зависит от успеха ученых в разработке перспективных технологий создания движущей силы, которые придут на смену устаревшим ракетным движителям. В 2020 году, космический рынок может иметь объем заказов на уровне 1000 млрд. долларов. Удерживая всего 10% данного рынка, Россия получит в бюджет 100 млрд. долларов.
  Впрочем… космос – дело сложное, там большую роль играют военные и войти на данный рынок непросто. Будет разумнее ориентироваться на рядового потребителя. Например, батарейка – продукт широкого применения… Мировой рынок химических источников тока (батареек) небольшой мощности составляет сегодня более 500 млрд. долларов в год. Это цифры на уровне космических программ! Вы полагаете, что на данном рынке все уже сложилось и войти туда с российской конкурентоспособной продукцией невозможно? Существуют российские патенты на новые технологии, и есть работающие прототипы устройств на электретах, которые способны годами обеспечивать потребителей небольшой мощности (десятки – сотни ватт), и не требуют подзаряда. Такие новые «батарейки» не являются химическими источниками, они экологически чистые. Захват 10% мирового рынка «батареек» даст в казну 50 млрд. долларов в год.
  Выводы: ситуация в энергетической отрасли меняется, нельзя упускать время. Захват новых секторов рынка, которые образуются в результате внедрения новых технологий, становится сегодня стратегической задачей российской экономики.
  Фролов Александр Владимирович
  Генеральный Директор ООО «Фарадей»
  http://www.faraday.ru
  +7-920-794-4448

 42. Братята руси вече много са уплашени, че са безвъзвратно закъснели и този път щурмовщината няма да им помогне, а парите и ресурсите им- отдавна са си ги опоскали. Сега им трябват ПАРИ КЕШ, много пари, милиарди,СПЕШНО, за да закупят най-нови лицензии и технологии и затова бързо трябва да пробутат на каквато и да е цена старите железа. Знаят, че няма кой да им ги купи, освен тези овчари, които силно са им задължени и други ,които няма да забравят за 80 години – каква ненадмината кола Москвич сътвори за 70 години Великата руска мечка . И разбира се, колко ‘авангрдни’ технологии са вложени сега в АТЦ Белене.

  ПОСТЕР ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕБАТА ЗА АЕЦ Белене и Атомн. Енергетика изобщо !
  /Този постер беше изпратен, не се знае дали е пристигнал по направлене, преди ок. 2 години на двама сини депутати и не е отправян към никоя медия. Възможно е някои от посочените сайтове вече да не работят, за което моля за извинение, че нямам възможност сега да направя нужната проверка за коректност./

  Само няколко години ни делят от тоталната смяна на остарелите енргийни източници със съвършено нови, много по-ефикасни и щадящи. Те вече в Германия са готови, остават само окончателните изпитания
  И СМЕШНИТЕ ОСТАРЕЛИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ ще изчезнат завинаги в небитието.
  В момента в Мюнхен в Института за изследване на космическата енергия ./IREF/
  Под ръководството на световноизвесния откривател на GLOBAL SCALING – Hartmut Mueller, следвал и работил в Русия ( и вероятно натоварен да изнесе и доразвие скритите изобретения на преследвани руски учени) ,вече успешно е изпробвана безкрайно простата и без външна енергия телекомуникационна система. Така експериментално е демонстриран и заснет по ТВ първия успешно осъществен телфонен разговор по тази система между Германия и Русия (Санкт Петербург), в който участват и руски учени. За съжаление истинските откриватели астрономи Н.А. Козьiрев и Б.Б. Насонов след насилствено отнемане на изобретението им от съветската власт са изхвълени и наскоро след това почиват.

  Историята на това смайващо изобретение, което вече с бързи крачки променя Света е на път да преобърне представите на цялото човечество, САМО ТУКА У НАС НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА.
  ЗАЩО ?
  Когато говорим за Русия никой не си представя, че в Русия са разделени на касти, мафии и кланове и България влиза под плътното влияние на най-остарялата консервативна чьорна руска мафия, която пречи и на самата Русия да се развива. Не че тя се е разбързала…
  Най-удобно е за тази алчна и жестока мафия, която самите руснаци знаят и открито пишат и говорят, че се казва КГБ, да се представя чрез скъпо платените ни медии за Русия и всеки, който разбира измамата да бъде дамгосън, че мрази народа на Русия.

  Последните няколко години обаче енргийната паразитна система на Русия се пооглежда за нови технологии и се опитва да се закачи за вече напредващите страни, да закупи лицензи и нови технологии , но ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ, МНОГО МИЛИОНИ. Затова е нужно да си пробутат, макар и за по-малко пари, но на всяка цена, старите атомни технологии. Никой не им се вързва и не се свързва с тях, само бългрските им слуги . (Те и с по-малки комисионни се задоволяват, платими от разпуснате морално до разпад руски мафиоти.

  Прилагам някои сайтове и цитати в подкрепа на моите бързи и за случая поради липса на време ,повърхностни, но във вярната посока, разсъждения: …..

  ИЗВАДКА от руския превод от германския сайт на Института, който приема за обучение учени в областта на новите енергии и е международен координатор.
  /за двете изминали години имат небивал напредък в енергообезпечението/

  http://www.global-scaling-institute.de/49-2-NoName.html

  Система интегрального энергообеспечения
  Новая концепция энергообеспечения на базе Глобального Скейлинга (производство + передача + потребление) может стать настоящим прорывом в сфере энергоресурсов. Данная концепция обладает несравненными преимуществами: высокая эффективность использования энергии, значительное сокращение потерь при преобразовании и передаче тока, отсутствие негативного влияния электромагнитных полей на здоровье, абсолютная безопасность для окружающей среды, очень низкая степень риска, высокая надежность энергообеспечения.

  Современная энергетика и перспективы ее развития
  (публикация в газете Энергетика и промышленность России №8 (148) апрель 2010 года)

  http://www.faraday.ru/energy2010.html

  ……………Края на стията ЦИТАТ :
  „Внедрение новых технологий в других странах уже началось и это может поставить Россию перед глубоким экономическим кризисом, если не начать сегодня собственные шаги в данном направлении. Срочно надо инвестировать достаточные средства на приобретение образцов новых технологий. Еще раз отмечу, что здесь речь не идет о науке и исследованиях. Пришло время просто разумно сменить устаревшую топливную концепцию на концепцию свободной энергетики и закупить лицензии на реальные технологии, приобрести образцы оборудования и организовать работу специалистов в данной области для технического переоснащения энергетической отрасли.
  Изменения не должны быть революционными и катастрофическими. Постепенное развитие новых технологий будет уменьшать роль топливно-энергетического сектора экономики. В связи с этим, сегодня необходимо осознать перспективы структурного изменения всего энергетического сектора. Разумно принять меры по созданию в Министерстве Энергетики отдельного Департамента Альтернативной Энергетики с особыми функциями и задачами, чтобы перераспределить финансирование задач в общем секторе энергетики от устаревших направлений в сторону перспективных технологий. Очевидно, что без этого организационного шага, в Министерстве энергетики никто не поддержит развитие технологий, уменьшающих их прямую прибыль.
  Итак, новый этап развития цивилизации приближается. Новый мир не будет зависеть от топливных ресурсов и их роль значительно уменьшится. Это не значит, что мы должны прекратить торговать нефтью и газом. В современном реальном мире еще есть спрос на топливо, поэтому надо торговать и повышать цены… пока есть спрос. При этом крайне важно иметь понимание перспектив развития энергетики при решении задач реконструкции, планирования или строительстве новых генерирующих мощностей, чтобы не инвестировать свои бюджетные средства в заведомо устаревшие технические решения, которые вскоре будут неконкурентоспособны. Выигрывает тот, кто видит перспективу. ”
  Фролов Александр Владимирович
  Санкт-Петербург, Россия
  19 апреля 2010 года
  ++++++
  /за това Кой е Алекс ФРОЛОВ моля да се запознаете със сайтовете долу посочени и да направите справка вy WIKIPEDIA. Ще се изумите от космическата разлика между мечтите в полусън и застоялата вода на която говори този Голям ум и особено как на места щадящо Ги уверява, че Те само да се съгласят да модернизират „нищо револционно” нямало да се случи./
  ________________________________________

  http://www.narod.ru/guestbook/?owner=86228
  forum freie energie /ru/
  Извадка от форума¬

  05.08.2012 10:02
  mixal
  На заседании правительства премьер Д. Медведев заявил, что стране нужно готовиться к энергетической революции, по итогам которой мир может стать намного менее зависимым от нефти и газа. Внушает оптимизм.
  Книжки мои прочитали… наконец… Вчера пришел ответ от аппарата президента на мое предложение создать конструкторское бюро в Туле по данным темам. Вопрос отправили в тулький аппарат, где чиновники сказали, что такими идеями и проектами они не занимаются. Послали искать инвесторов для выполнения НИОКР, а вот если будут прототипы… то может быть… В общем, надо искать инвесторов в Европе.

  http://alexfrolov.narod.ru/rusarticles.html

  Александър Владимирович ФРОЛОВ

  http://www.faraday.ru/rusindex.html

  http://www.faraday.ru/videolinks.html

  http://www.faraday.ru/rusnet.html
  = списание Нова енергия със съдържание на вс. Книжки

  http://www.faraday.ru/ruscontacts.htm
  за контакти с Фролов адрес , Е-Mail

  http://www.faraday.ru/rusproducts.html
  предложения на патенти и лицензи с посочени цени

  http://www.faraday.ru/rusfinancial.html

  http://www.faraday.ru/faraday2010.ppt#256,1
  ,Faraday Ltd. Company

  http://www.faraday.ru/faraday2010.ppt#257,2
  About us
  Кой стои зад Фрадей къмпани?

  МОЛЯ , АКО Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРИБАВИ И СЛЕДН. ИНФОРМАЦИЯ:

  http://www.youtube.com/watch?v=qPPBkhjp1fY&feature=related

  Prof. John Searl Effect Generator Weltberuemt Freie Energie Project

 43. “…и като си изми ръцете, Пилат Понтийски насрочи референдум…”

  ПЕРЕФРАЗА:

  И като си изми ръцете, ДЕБЕЛОВРАТ СОФИЙСКИ, насрочи референдум…

 44. Към много важния аргумент за хранилище за радиоактивните отпадъци и неговото местоположение, трябва да се добави факта, че за национално хранилище за такива отпадъци, като намиращото се в Нови хан, преди няколко години имаше местен референдум в община Козлодуй, където хората са в някаква степен привикнали към тези въпроси и въпреки това вота на жителите беше против изграждането му.
  Друг не по малко важен аргумент е , защо след като е толкова икономически изгодна тази дейност, Нито България, нито БЕХ, нито АЕЦ имат пари за закриването на 1 до 4 блок, а ползваме европейски пари. Между другото, на въпроса колко струва извеждането от експлоатация на такъв тип обекти, съотнесени с цената на реализацията на нов проект, отговора на представител на английска фирма, с конкретен опит по извеждане на военен обект в Англия е: Ооо, много повече от цената на новия

 45. Понеже нещо прекъсна, да добавя, че руския проект в Турция, който е изцяло икономически риск за Руската страна и за изграждането му е създадена проектна, която е договорила изкупуване на тока от централата от турската енергосистема на цена 12.36 щатски цента, на 75% от производството за 15 години.Информацията е публично достъпна. Турция запазва за себе си регулаторната роля – както нашия АЯР, но разбира се и риска от последствията в случай на авария.

 46. @Torsion

  Благодаря Ви! Линкът Ви ми помогна да намеря и информацията, която ми беше необходима за пропуснатите срокове. 🙂

 47. Г-н Инджев,

  споделяте ли твърдението на “умника” Топалов за българското население.

 48. V ejednevieto ne sam konstatiral(a) nikakvi izblici na rusofiliq, zatova pak seriozni izblici na amerikanofobiq.
  Rubladjiiskite medii qvno tolkova dobre si var6at rabotata, 4e nezapoznat 4ovek moje da si pomisli, 4e ne rusnacite, a amerikancite sa zeinali da glatnat darjavkata ni.
  Zatova ne namiram nikak izli6no, na horata da im se povtarq postoqnno 4iq koloniq e Balgariq v deistvitelnost.
  6to se otnasq do referenduma: nqma po-efekten argument ot tova, s kolko AEC-qt 6te udari po djoba vseki balgarski grajdanin.
  Ili kakto kaza edna varla privarjeni4ka na GERB o6te predi premierat-Slance da obarne premierskata si pala4inka po vaprosa na referenduma: “az nqmam 4000 izli6ni dolara za davane za glupostite na komunistite”.

 49. @ NIKOLA
  В България живеят 3 до 5% европейци, 50 до 60% средноазиатци и едно бързо увеличаващо се племе от субекваториална Африка. Естествено, визират се предимно културата и начина на мислене, а не антропологически белези.
  Мъка, мъка, но това е реалността.
  За африканците – пари, за азиатците – Тиквоний и Р. Овч., на европейците се пробутва измамата Кунева-Пръмова.Всъщност точно тези 3 до 5% са проблем на кукловодите за да си осигурят тотален и безнаказан контрол върху страната.

 50. г-н Инджев, снощи написах обширен коментар с няколко въпроса и констатации, които ми се струваха слаби места на тезата “против” АЕЦ “Белене”, въпроси на които противниците на проекта не са отговорили. Днес не си виждам коментара. Ще ми дадете ли някакво разумно обяснение на това?

 51. Към мм:
  Не, защото нямам такова.

  Изобщо, използвам случая да кажа, че нямам разумни обяснения за още много (не)явления, като същевременно няма как да запомня наизуст кой какво е писал в рамките на повече от 60 000 коментара, публикувани в блога.

  Искам да кажа също на онези, които смятат, че успешно ме тормозят с упоритото си коментиране, макар да не ги допускам във форума ( поради доказана простащина, агресивност и упорит навик да ми вменяват незастъпени от мен тези, за да ме накарат да се оправдавам), грешат много. Никак не ми е трудно да ги пращам в коша, където им е мястото и в повечето случаи това става почти автоматично- да не си въобразяват, че са успели да ме ядосат и с това са изпълнили поне “задачата минимум”.

  Най-смешни са онези поръчкови писачи, които се издават с възмущението си от мен по колективен признак, заклеймявайки ме, че съм спирал техните коментари – явно са си от един център, общуват си, знаят си писанията и жалят за тяхната нерадостна съдба.

 52. do MM
  Prosto si pusnete vaprosite i konstataciite o6te vednaj, za6toto stavat tehni4eski gre6ki (slu4valo mi se e nevednaj).

 53. Съжалявам, че сте ме възприели по този начин. Не ми е целта да ви тормозя или ядосам, това ми беше първия коментар във вашия блог. Не съм простак, нито съм искал да съм агресивен. Мисля, че в коментара ми нямаше вменяване на незастъпени от вас тези. Няма и възмущение от вас – напротив, изрично писах, че ви уважавам. По всичко личи, че не сте прочел коментара ми. Предполагам, че получавате много лични нападки и дълги безсмислени словоизлияния и нямате време да проучвате подробно всичко, което трябва да отсеете. И все пак за протокола – мнението ми е свободно изразено, не е поръчково. Все пак, ако изнамерите постинга ми в кошчето, мисля че не е лошо да му обърнете внимание. Според мен си заслужава да се помисли над тези неща.

  Това съобщение е лично към вас и няма да го възприема като проява на нападка срещу мен ако не го публикувате.

 54. Към мм:

  Не отправял никакви упреци към вас, а използвах случая да “кажа нещо” на платените писачи, които си въобразяват, че успяват ( поне малко) да изпълнят задачите си като ме тормозят с настоятелните си писания…
  И не съм казал също, че коментарът Ви е в кошчето, макар , че се е случвало да натисна погрешен бутон. Просто го пуснете отново, ако желаете.

 55. Za debata v Panorama: formatat be6e (meko kazano) stranen, i po-to4no izli6noto u4astie na Rai4ev i Konstantinov kato referi/komentatori.
  Spored men trqbva da ima debati mejdu glednite to4ki ZA (naprimer S. Stani6ev), PROTIV (I. Ivanov) i NEU4ASTIE (M. Kuneva).

 56. До ММ:

  Г-н Инджев, преди няколко дни аз също писах по-дълъг коментар от обикновено – имаше доста линкове и цитати. Забелязах, че след като натиснах бутонът “Submit Comment”, коментарът го нямаше в списъка на коментарите и не се появи обичайното съобщение: “Your comment is awaiting moderation”. Аз обаче съм “стрелян заек” и преди това му бях направил едно copy и пробвах да го повторя (paste) отново. Какво беше учудването ми, когато на екрана се появи служебното съобщение, че не мога да изпращам един и същи коментар два пъти, т.е. такъв коментар вече е регистриран?
  Пробвах и с друг браузър, същия резултат.

 57. @Ив. Терзийски

  Tova i na men mi se e slu4valo nqkolko pati.
  Opitaite po-kasno pak i 6te stane.

  @MM

  Du6ko, katalqsah da ti 4akam ob6irniq “коментар с няколко въпроса и констатации, които ti sе struvat “слаби места на тезата “против” АЕЦ “Белене”…

  Tova, 4e vse o6te ne si go pusnal(a), ostavq nepriqtnoto vpe4atlenie, 4e nqma takav, a uprekat ti kam g-n Indjev ot v4era e bil s cel zaqjdane, 4e uzh ne dopuska v bloga si mneniq, razli4ni na sobstvenoto mu.

  S takiva “nomera na kitaikata” nikak ne pomaga6 na kauzata “ZA AEC Belene” – vav vseki slu4ai ne i pred tuka6nata publika, panimáy6?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.