Ритащият ръжен

Една от обобщаващите манталитета на примирения българин поговорки гласи, че срещу ръжен не се рита. И понеже тя се прилага къде пасивно от изповядващите я, къде активно от налагащите я, ръженът води стадото ни.

Забелязвате ли как метафората за българите като овце, все по-често се появява в публичното говорене, макар и напълно спекулативно- дори в превратен ( да не кажа перверзен) смисъл?

Не е сам(о) режисьорът, когото вече цитирах, който изригна във връзка с европейската субсидия за чалгата, че сме овце по вина на …Европа.

С овчата констатация взеха да се заиграват и опозиционерите от червения спектър, които си менят козината, за да ги вкарат в кошарата отново. На въоръжение сега при тях е заплахата, че без АЕЦ „Белене” сме щели да станем ( отново- защото социализмът ни е индустриализирал и издавил от овчето минало!) овчари.

С вълчата закана търгуват пропагандно все по-масово: от устатата депутатка от БСП Мая Манолова, до забогателия от преминаването си в политиката и в близкото обкръжение на „енергетика” на републиката Георги Първанов негов сподвижник от последните години Петър Курумбашев. Последният, в качеството си на типичен представител на едрия капитал – защото самият той стана междувременно собственик на електроцентрала, се изказа със социална надменност срещу „овчарите” и дори ми пожела лично по време на нашия спор в предаването „Панорама” на 11 януари да стана овчар, щом не съзирам опасността за овчето ни бъдеще без АЕЦ „Белене”.

Явно някъде в червения мозъчен център, където формулират посланията на своите пропагандатори, са заложили трайно на този бизнесмодел в агитацията с типичната за партията социална ненавист, но са сбъркали адреса: вместо да продължат столетните традиции на подстрекаването към класовия враг с бомбето, залагат на насъскването срещу чичото с калпака.

Интересна метаморфоза, нали! Обаче възниква въпросът дали тя е плод на премислена тактика или просто им „иде отвътре” на подсъзнателно ниво.

Моето предположение е, че това е редкият случай, когато са откровени и без да си дават сметка за това се самоопределят като нещо повече от овчарите, бягайки от собствения си генезис в политиката и чисто биологично. „Пази , Боже, сляпо да прогледа”!

Освен това червената пропаганда търси как да падне на нивото на успеха на официалната, в която модата диктува самият Борисов. Ако той е в състояние да „нарита” една работничка заради златните й пръстени, защото го е уязвила с жеста си да му изпрати лук и хляб от името на гладните в нейния град, защо и от БСП да не се опитат да го конкурират с антиовчарската си реторика?

Бившият овчар Захарий Стоянов, най-меродавният летописец на неспокойния български дух от края на 19-ти век, щеше вероятно добре да отговори на тази пропагандна мимикрия. Но няма как- не само отдавна не е между живите, но и продължават да го ритат всеки път, когато го цитирам да цитира завета на Левски „ Който ни освободи, той ще ни зароби”. Вбесените русофили пускат насреща му оръжието на своето безсилие: „Кой бе, Захарий ли? Мани го това овчарче!”.

Чувал съм този „аргумент” в приблизително тази форма на изразяване от устата на туземни български академици. Защо да не го вземат тогава на въоръжение и техните студенти в политиката, изживяващи се като защитници на социално слабите, които, за тяхно щастие( признават или не такова, но го експлоатират безогледно), са доста и в това си качество ( второ качество хора у нас) са благодатна тор за техния политически успех. Съответно на базата на тази многотия на българската немотия паразитират пак тия- преоблечените.

Една такава млада другарка тази сутрин глаголеше пред телевизионните камери с надменността на стара партийна номенклатура, че протестиращите пред парламента младежи срещу АЕЦ „Белене” са някакви ( явно заслужаващи презрителната й усмивка, не повече), които се появяват месеци преди избори и после изчезвали за един част. От това се подразбра колко устойчиво и самоуверено вижда себе си в центъра на българската вселена столетната традиция, която не просто векува ( и управлява по-дълго от всички през т.н. преход, но и се възпроизвежда, обобщавайки при това обобщава колко ужасни неща се били случили в същия период, сякаш тя няма отношение към тях).

За тази партия всички останали са или временни помагачи, като ДПС и НДСВ или просто минувачи през нейния заден двор, които все някак ще изтърпи да и тъпчат земята докато си отпочине за нов възход преди поредното й падение.

И ако не вярвате в това, че тук ръженът рита, вгледайте се в актуалната метафора: вместо журналистите да стряскат политиците, политикът Сидеров нарита вчера един репортер, дръпнат за целта в отредената му ( явно за такива цели) стаичка в парламента, за да не го видят околните.

И поради что се крие? Щеше да е по-добре всички да видят и да си преговорят урока кой кого рита в тази държава, в която да наритат журналист, да го изритат от работа и после, когато го помислят за безпомощно паднал, да му поскачат върху главата (хванати за ръце с т.н. колеги). Тук това е национален спорт, спонсориран обаче не от еврофондовете, а от онези, които създадоха партии, подобни на Атака, смятащи себе си за националистически, без обаче да уточняват , че служат всъщност на началството на една друга нация, в която аналогичните шпицкоманди се наричат от руското демократично малцинство „нашисти”.

22 мнения за “Ритащият ръжен”

 1. Еврика. Светна ми най сетне защо от около 8 години се мъчат да затрият дребното земеделие. Като няма овце няма как да станат хората овчари. Искат не искат ще са граждани с АЕЦ. А страхът да не би да станат овчари някой ден е страх на самите комунисти да не се върнат към корените си. А би било хубаво да има повече овчари. Това означава повече работа за хората и евтина мръвка за гражданите. Но къде ти комунист да се замисля за такива неща. Те гледат глобално на нещата.

 2. Ujas i otvra6tenie me obzema kato gledam i slu6am “mladata smqna” na BSP, koqto na “Pozitano” 20 vazpitavat v sa6tata naglost i demagogiq, prisa6ti na dne6nite lideri na rubladjiiskata sekta.

  Ako “mladata drugarka” (http://play.novatv.bg/play/285565/) i podobnite i v mladejkoto BSP sa na vlast sled 30 godini, ne samo MO4A 6te prodaljava da star4i, no mojem da o4akvame i novi pametnici na celokupnite CK na KPSS, KGB, BKP, DS, Bateto…

  Tuk mu e mqstoto da citiram Max Liebermann: “ich kann gar nicht so viel fressen, wie ich kotzen möchte” (ne moga da plyuskam tolkova, kolkoto mi se draifa).

 3. Петър Корумбашев да вземе да направи ново предаване “Куку” и за Белене в аванс.Някои хора много бързо забравиха от къде са тръгнали(ФНСД,част от старото СДС).

 4. Добре де, хора, за кого ще гласуваме на лято? Отвсякъде надничат и сумтят червени муцуни? Как ще се измъкнем от демографската катастрофа?

 5. Мишо Шамара: “Фактът, че държавата няма пари за пенсионери и майки, обяснявам със свинските шкембета на управляващите. Може ли малоумник да ни управлява и да искаме логично управление” !

 6. АЕЦ “Белене” – новата хранилка на знайни и незнайни партийни другари.
  Както и АЕЦ “Козлодуй” сега:
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=8676
  Другарите продали на частна фирма касети със свежо гориво. Да ама фирмата била всъщност ТВЕЛ – която продава свежото гориво на АЕЦ-а. Да казвам ли на каква цена.
  Ето отговора на “главния АЕЦ-енергетик”:
  http://www.kozloduy-bg.info/?p=news&aid=8882

 7. В Библията отпреди 2000 години има разделение дясно-ляво, което е свързано с определяне на хората като добри, за които е отредено да седнат отдясно на Бога; и лоши, които остават от ляво. Освен това добрите са асоциирани с тачените и свързвани с благините овце, а лошите – левите, са асоциирани с козли, чиито баща е самият “Рогатия”, чийто образ и нрав в съзнанието на онези наши предци е сходен с козел. Така че експлоатиращите овчата реторика по този начин сами се поставят отляво, при лошите с рога и копита. Но кой да им каже, да не би агента-митрополит “Кирил” – Линкълна или Ники-Ролекса?

 8. Половин век като критерий за вярност към червените идеи дъртите комуняги ползваха информацията за родовия произход на конкретното лице. Толерираха се само доказалите произход от работническо или бедно селско семейство (разбирай – безимотни селяни, аргати, овчари и пр). Произхождаш ли от семейството на заможен гражданин, значи си мръсен буржоа и гаден фашист. Ако пък баща ти има земя, кон и каруца, а хамбара ви е пълен – значи си издънка на експлоататор-кулак!
  Добре е днес, по отношение на всички дечица и внуци на тогавашните комуняги да се изискат публично данни за произхода им (разбира се без каквито и да било правни и обществени последици). Просто така – за сведение. И, за да стане ясно БСП на кого е партия – на пролетариата и бедното селячество или на милионерите-далавераджии, на крадците и мошениците?! Пропуснах продажните национални предатели-рубладжии!

 9. Ето една брилянтна статия на Михаил Иванов по повод референдума и енергетиката.

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10778&rid=6#top

  Господин Инджев, с удоволствие прочетох “Ядреналин”, но с Г. Котев сте пропуснали един важен аргумент(вижте линка по-горе) – ядрена електроцентрала НЕ Е ОТКРИТА все още. Говорим за ТЕЦ със ядрено гориво, което е доста по различно и много НЕЕФЕКТИВНО в стравнение с ВЕИ. Развива се благодарение на това, че за мощността си централите с радиоактивно гориво са евтини за строеж и експлоатация, но заробват стотици поколения с радиоактивни отпадъци. Което на практика си е чист егоизъм, затова и винаги се пропуска в тези проекти калкулацията за съхранение на отпадаците.

  А иначе от всичкото говорене за енергетиката, оставам с впечатление, че няма и един на отговорен пост, който може да направи едни прости сметки – включително визирам и изтеклият доклад на HSBC, който според мен е изключително повърхностен и непрофесионален.

 10. “Когато една бълха се наяде, излиза на челото!” Толкова са отблъскващи наглите комунисти. Как да се спасим от това зло, как? Дано се създаде нова Синя коалиция, не виждам друга спасение.

 11. Днес в НС “геният на българската икономика” Петър Димитров се изказа, че няма в света атомна централа, която да е на загуба.
  Някъде съм чел (или съм се заблудил), че американска АЕЦ е спряла работа, защото след шистовия бум на газа нямало кой да изкупува тока. Може ли някой да подскаже къде може да се прочете повече информация?

 12. До Живко Боев и biv6 sedesar,какво е или кои са ДСБ ако може поименно?

 13. @ Георги Тошев
  Дори и два и три да са спрените по икономически причини АЕЦ (каквито със сигурност има) П. Димитров пак ще възрази, че “това е малък процент спрямо стотиците останали” или ще поиска заверен документ или… ще намери какво да излъже. Но да разсъждаваме логично. Печалбата на всеки АЕЦ , както на всяко производство, зависи от използваемостта на построената мощност. Нормално един завод, АЕЦ , ТЕЦ …..се проектира да работи с 80-90% от пълната капацитета си. При всеки процент под проектния себестойността расте и печалбата пада. В нормални случаи дори при спад на 65-70% , печалбата пада до 0%. Падне ли под този критичен праг , ЗАВОД или АЕЦ може да работи само на дотации. … ИЛИ ФАЛИРА.
  Точно това ще се случи с АЕЦ Белене. Пазар няма!!! Турците не са глупци за да купуват скъпо от нас като плащат и за пренос на енергия, който е съществена част от общата цена или себестойност . За това те си строят свои АЕЦ. Нямат реки, нямат газ, трябва им ел.енергия. Най-евтино ще им бъде, да си я правят на място. Сърбите очакват внос от ~ 5% от капацитета на Беляне. НО… ще си го купят не от нас, а от Хърватска или Словения, интересът и връзките им го налагат. У нас и сега енергията се пилее. Хората санират, изолират. Енергоемките технологии отпадат. НЯМА И НЕ СЕ ПРЕДВИЖДА ТЪРСЕНЕ . И сега имаме капацитет, над потреблението !
  Дори да се спре предсрочно последният блок на Козлодуй, ТЕЦовете и други производители, пак Белене не може да работи дори с 50% от капацитета си. А това значи, че ще работи без да може да изплаща инвестициите. Значи без печалба! За какви печеливши в цял свят централи ще говори П. Димитров? Е гат ти и министъра на икономиката и жална и майка на икономиката, щом не иска да види, че при липса на пазар, няма да има печалба, няма да има изплащане и ПРОЕКТЪТ ЩЕ Е ГУБЕЩ! То и да не беше настъпила криза , такъв министър ще я докара. Но при икономиката резултатите от едно решение се виждат след 3-5 години……. Той навярно знае това и затова си говори каквото иска. Резултатите от лъжите , ще станат БЕЗСПОРНО ясни след 5 години строителство и още 5 експлоатация. Но тогава консултантите и посредниците ще са се изнесли с розови вили на Бахамите и Азорските о-ви , а бития ще си е бит, окрадения окраден и т.н…. Затова имат нахалството да твърдят, че ще е печеливш проект, че нямало губеща АЕЦ и т.н. защото изчисленията за печалба са правени при ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ ЗА ОСИГУРЕН ПАЗАР НА ЕНЕРГИЯ! То преди 100 години е нямало и губещ ж.п. транспорт… ама това е друга тема.

 14. @ ВЕСКО Това са най-качествените български политици. Единствените, които могат да дефинират обществения интерес, както и единствените, които са доказали чрез своето управление, че могат да го защитят. Поставете ги на една плоскост с всички останали карикатури, които обитават българското политическо пространство, приложете едни и същи критерии към всички и вижте резултата.Нима може да се сравнява Сергей ДмитриевИч, човека с дисертацията за ролята на петолъчките за бойния дух на Червената армия с първенеца на випуск 1974-а от икономическия институт, счел това образование за недостатъчно и завършил магистратура по математика в СУ? За човека с прочетения “Винету” или за лъжливото мяукало Кунева-Пръмова да не говорим. Аз схващам опита Ви за сарказъм, имам готов и аргументиран отговор, но предпочитам да Ви припомня една кратка басня:
  Присмяла се лисицата на лъвицата, че има само едно дете. А лъвицата и отговорила – ДА ЕДНО, НО ЛЪВ Е ТО!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.