Търговия на дребно с едрия труп на АЕЦ “Белене”

В следващия цитат от интервю на кмета на Белене Петър Дулев за руската агенция ИТАР-ТАСС, който препечатвам от един сайт ( не го споменавам само, за да не изглежда, че се заяждам за една пропусната буква) има правописна грешка в думата „градове”, но оставям на читателите да преценят, дали пък тя не правилна:

“След посещението на много гадове, участието в разяснителни кампании, организирането на различни форуми по този проблем, имам впечатлението, че референдумът ще бъде положителен. Убеден съм, че българските граждани ще проявят здрав смисъл и ща гласуват за развитието на ядрената енергетика”.

Есенцията в позицията на Петър Дулев, който говори по един въпрос от национално и международно значение от камбанарията на местния патриотизъм, се свежда до ползите от нова ядрена централа в Белене за неговите съграждани и доста съселяни наоколо. Именно върху това акцентира той в интервюто си за руската агенция.

Ако приемем за верни аргументите му, колко щяла да е полезна централата за региона ( вероятно колкото е онази в Козлодуй за най-бедния регион в България и Европа след толкова години ядрено благоденствие на българския Северозапад), остава все пак големият въпрос: защо пък само Белене и селата, които ще излъчат изкопчии за строежа, да получат тази привилегия?

При положение, че всички българи ще има да изплащат огромната инвестиция десетилетия наред, справедливо ли е цялата нация да спонсорира такава диспропорция?

И най-минималистичните прогнозни цени за стойността на обекта, подхвърляни за успокоение на публиката, говорят все пак за много милиарди, вложени в нещо, за което не само няма належаща нужда в момента при наличните огромни излишъци от произвежданата и сега електроенергия в България (което опровергава лъжите от преди 10 години, когато реанимираха трупа на проекта „Белене”, че без него през 2012 г. сме щели да живеем на свещи!), но няма и никаква гаранция за възвръщаемост в рамките на живота на зрелите хора в днешна България. Няма ли тогава, ако действително задачата е да се създават работни места, да е по-справедливо тази общонационална финансова саможертва в името на бъдещите поколения и тяхната трудова заетост да бъде разпределена пропорционално навсякъде в страната, вместо да бъде съсредоточена само в зоната на бившия концлагер край Дунава?

И добре ли е за всички останали създадени междувременно мощности в електропроизводството да угаснат (изхвърляйки на улицата стотици хиляди хора, заети във въгледобива и съответните централи), за да грейне Белене над всички ( вкл. и АЕЦ „Козлодуй”, която бълва излишъци и без това към днешна дата)?

Освен това, как смятате: дали руснаците ще наемат местни селяни да сглобяват оборудването им или ще си доведат своите подизпълнители със съответния персонал, като и, разбира се, специалистите си, които да ръководят производствения процес, когато се стигне до него? Ще има да учат руски език измамените местни патриоти, на които ще бъде отредено мястото на онези келнери, с чиято съдба ни плашат тъкмо инициаторите на референдума!

Иначе лягаме и ставаме с упреци и вайкане за пропуснати възможности да се поощрява малкият и среден бизнес като лост за икономически възход на страна от нашия мащаб, обаче в същото време от шараните в Белене се иска да лапат въдицата на обещанията, че от огромният бизнес с т.н. мирен атом ще ги огрее лично. Ако космическите суми, предвиждани за този обект, бъдат вложени в проекти за трудова заетост това би станало генератор не само за излизане от кризата, но и за изпълзяването от дъното на Европа. Само че такива пари няма и никой не предлага. Можем само да си ги изработим или да си ги изпросим от единствената държава, която не се скъпи на обещания в това отношение само и само нейният проект – първи пробив по рода си в ЕС- да мине. Тази „щедрост” прилича ли ви на икономически обоснован подход или напомня на партенка с позната от десетилетия по нашите земи източна миризма?

Ядреният ентусиазъм нямаше да е опасен като обикновен изблик на местния егоизъм, ако не беше обаче част от общата пропагандна тактика за постигане на стратегическата цел на кукловодите: колкото повече пари се разпределят на едно място от привилегированата каста в рамките на изключително затвореното общество на ядреното лоби, толкова повече може да се открадне пред очите ни, без да можем да контролираме и да регистрираме измамата с фокуса на тези „илюзионисти”. За тази цел на фокусниците им е нужно подставено лице в публиката, което да поканят на сцената да играе ролята на хипнотизирания гражданин. Такива кандидати, както знаем,има много.

Най-тъжното е, че мнозина се досещат, че става дума за една голяма измама ( нали се доказа вече, че просто няма луди да си дадат парите като стратегически инвеститор за такова „нещо” като АЕЦ „Белене”!), но все пак се надяват да похапнат нещичко покрай голямата корупционна трапеза, за която местни глашатаи канят хорицата с тигана, който слагат преди да са уловили рибата в беленския гьол.

Надеждата, както е известно, не иска да мре лесно и тъкмо на това разчитат амбулантните търговци, които търгуват с нея.

24 мнения за “Търговия на дребно с едрия труп на АЕЦ “Белене””

 1. Моля най-учтиво, ако е възможно да покажете това във вашият блог! Бил съм на този плаж, той е абсолютно къмпингарски и едно от малкото останали ПРЕКРАСНИ места по черноморието и стопанисващите го хора се опитват по всякакъв начин да го запазят ДИВ.
  Благодаря предварително!

  “От един наемател на дивия плаж Корал”
  http://www.koralbeach.com/node/357

 2. абе как никой не се сети да пуснат някой филм по телевизията за апокалипсиса в Чернобил,за унищожената природа ,за хилядите умрели и болни от рак,за зоната за сигурност която е лунен пейзаж..пуснете един филм и да ги видиме тия дето са ЗА..да ги пратят там на екскурзия да видят луната на живо..

 3. Спомням си, беше 2005 или 2006г. когато Миглена Кунева преговаряше за отлагане затварянето на 3 и 4 блок, където енергийната мафия беше хвърлила 250000000§ за модернизация( въпреки неясната съдба на двата реактора). Тогава се създадоха нагласи в българите, че е възможно да се продължи живота на 3 и 4 блок. Да, ама не! След планов ремонт на 5 блок се случи авария с най-висока степен на риск (разгласена от германските медии), поради закупени и монтирани негодни спирачни пръти от руска фирма без лиценз. Тогавашният министър на енергетиката Р. Овч. шикалкави цял месец, докато накрая призна, че това е вярно. Това поведение на “българския” министър съсипа авторитета на българската ядрена енергетика и Европейската Комисия беше категорична 3 и 4 блок се затварят. Пътят към АЕЦ “Белене” беше открит след това национално предателство, заради което се лежи дълги години в затвора на всяка нормална държава.

 4. Господин Инджев, направо сте невъзможен!
  Защо не си гледате там каквото имате да си гледате, ами все смрадливите ризи на властта показвате.
  Всъщност, чудя се, кога ли Тиквоний Втори Банкянски и неговият везир Цвъцю Трите Неврона ще ви спретнат акция И.Н.Д.Ж.Е.В. – я сътрудник на Октопода, я братовчед на Сергей Станишев да ви изкарат или просто да ви обвинят в неправилно пресичане на велоалея.
  За съжаление мнозинството от нашите съграждани са малоумни и вероятно референдумът ще бъде спечелен.

 5. Искам да ви покажа колко по-просто и неподвеждащо беше формулиран въпроса на референдума в Република Литва която беше горе-долу в нашето положение: имат една стара електроцентрала (Ignalinos AE) и също като нас трябваше да решат дали да строят нова:

  “Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“
  буквално преведен по-долу:
  “Съгласявам се за строеж на нова атомна станция в Република Литва”

  Кратко и ясно! Без двусмислици и без клаузи! Даже няма и въпрос! А ние какво питаме:
  „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
  Това са два въпроса:
  1. Да се развива ли ядрената енергетика в Република България?
  и
  2. Да се изгражда ли нова ядрена електроцентрала?”
  Първия е абсолютно излишен, а в комбинация с втория е даже манипулативен понеже ядрената енергетика може да се развива и без строеж на нова ядрена електроцентрала, а надграждане на старата. Според мен самата цел на този референдум е да се опита да даде зелена светлина за изграждането на АЕЦ Белене (план „А”) а ако това въпреки огромния натиск и ресурс който олигополитическата енергийна мафия влага не се получи, да остави една пролука за даване на един втори живот на АЕЦ Козлодуй чрез юридическо тълкуване на въпроса от референдума. Това би било план „Б” който също би обслужил добре енергийната мафия понеже тя намира много добра хранителна среда и подслон под всеки мултимилионен държавен проект. Какво според мен можем да направим ние? Според мен по-добре е да сме активни и да гласуваме с „НЕ” и да се надяваме разума, както и в Република Литва да надделее* за да избегнем план „А” а ако се стигне до план „Б” да излезем на улицата и да покажем че все още ни има тук.
  *В Република Литва резултата от референдума беше смазващ – 63% против!

 6. Преди години (преди 1989 г.) в “Гаврил Генов” – Русе построиха инсталация за производство на фталов анхидрид по руска технология (каталитично окисление с последваща дехидратация на ксилол). Инсталацията даваше продукция със задоволителни за нивото на СИВ качество, големият проблем беше в пожароопасното и пускане (тя бе планирана да работи в непрекъснат режим). Капацитетът на инсталацията в непрекъснат режим, обаче, се оказа прекалено висок за нуждите на комбината, надеждата за продаване на излишъците фталов анхидрид много бързо угасна и цялата работа отиде в посока на множество спирания и пускания на инсталацията с перманентните локални пожари. Освен това инсталацията в дълги периоди бездействаше. В периода на бездействието останалия в тръбопроводите фталов анхидрид следваше да бъде поддържан чрез нагряване в стопено състояние, за да не се запушат необратимо тръбопроводите с кристализирал анхидрид – тогава цялата инсталация, де факто, “отиваше на кино” според популярния израз.
  И така, при едно от спиранията, в свирепа зима (януари), я завари режимът на тока, подгряващата пара стана студена вода, замръзна и спука отвън тръбопроводите, а отвътре фталовият анхидрид ги блокира окончателно. После с един булдозер цялата тръбопроводна система беше елиминирана и площадката в цялост зейна като лунен пейзаж за доста дълго време, без да се съживи отново.
  Та, тебе думам дъще, сещай се снахо! Електрическият ток, както и фталовия анхидрид, са средства да се получи продукция. Реалният ход на потреблението на продукцията с времето дава истинския картина за това, с какво темпо да се създава това средство, а не по предварителна презумпция да се градят необосновани динозаври (е, може да се заплати с известен временен внос изяснената картина, макар че това няма как да стане при бурното индустриално “затихване” на България). При т. нар. реален социализъм имаше идеологическо противопоставяне и то даваше възможност парите, похарчени “бадева”, да се компенсират от протектираните от съответния военен блок крупни криминални далавери на едни сръчняги от специалните служби.
  Сега, обаче, това го няма, и нали се сещате кой ще компенсира това, което вдъхновените крупни проектанти сътворяват!
  Живи и здрави, г-да атомни специалисти!

 7. Г-н Инджев, аз не мога да намеря своя отговор на предстоящия референдум. Оказва се, че и тези които ще гласуват “да” и тези които ще гласуват с “не” в крайна сметка ще гласуват за развитието на ядрената енергетика. Разликата е само в площадките за едните това е Белене за другите това е Козлодуй. Поради тази причина просто няма да гласувам, защото съм твърд противник на мирния атом, независимо на коя площадка и независимо в коя държава, имам и лични здравословни причини за да бъда против ядрената енергетика. А що се отнася до изпълзяването от дъното на Европа, то това е абсолютно невъзможно да се реализира с мошеннически проекти, като Белене. Смятам че това е и единствената цел така напористо да се налага на България атомната енергетика, защото по този начин оставаме на опашката на Европа за следващите 100 години. А крачката от това незавидно място в Европа до Евразийския съюз е много малка. А основната цел на русофилството и неговия авангард руската пета колона у нас е да ни вкара в някакъв заробващ съюз с Русия.

 8. Г-н Инджев,
  Малко време остава до този прословут рефендум. Опасявам се, че много хора са с промити мозъци от петата колона. Мислил ли сте за някаква форма на агитация ПРОТИВ АЕЦ изобщо (и Белене, и Козлодуй)? Аз ви предлагам да изпращате по мейла книгата Ядреналин безплатно на всеки гласувал на предните избори за ГЕРБ или БСП. Хиляда техни гласодаватели да я прочетат и прогледнат, това ще е някакъв пробив в тяхната защита.

 9. @ТАТУЛОВ Г-не, този референдум няма за цел да изясни дали народа иска да се развива ядрената енергетика или не. Тезите на застъпниците за “ДА” дори са толкова абсурдни че нормален човек не би намерил нищо общо с ядрена енергетика (Петър Курумбашев в Панорама дори каза “да строим за да има нещо”). За да се предодвратят проблемите които @ALEX-YMB е посочил в поста си и най-вече да покажем че ни е писнало да ни манипулират трябва да се гласува с “НЕ”.

 10. Ето още един подробен френски филм по темата.

 11. Хилядите, които са “ЗА” АЕЦ Белене, очакват да получат нещо за верността си от “консултантите” , от “ядрените енергетици”, от “национално отговорни експерти” от “патриотични сили”. Други очакват работни места във висока технология, А те местата са я няколко стотици, я по-малко. Повечето от подписалите “ЗА”, са или предани на Партията, или изпълняват дисциплинирано директивата. Но всички са от полезните идиоти, както е казал Ленин. Защото има една проста и традиционна истина за бкп/бсп, че обещаното не значи изпълнено. Защото, както се пее в една песничка на Окуджава “А сладките банички никога не стигат за всички!” И тук няма да има благинки/банички за всички “полезни идиоти” гласували с “ДА”. Няма да има благинки нито от добре платени места. Защото една централа има само няколкостотин такива. Няма да има нито от хипотетичния износ. Защото износът на енергия, доколкото такъв остане изобщо след като турците си построят собствени централи, а сърбите започнат да купуват от Хърватска, както и сега ще пълни гушата на малцина скрити от видимост “енергетици”. От строежа на АЕЦ Белене, ще спечелят тези, които са спечелили СТОТИЦИ МИЛИОНИ от консултантски услуги до сега.Ще спечелят разните посредници, които са отхапали от стотици милиони от изхарчения вече милиард! Малцина ще спечелят, и то много, но за за останалите стотици хиляди балами (или полезни идиоти) ще останат обещанията. Те ще спечелят по-скоро от джак пот от Тото, отколкото от строеж на АЕЦ Белене! Всички от стотиците хиляди се лакомят или са повярвали на обещания за огромни печалби. Но такива за тях няма и няма да има! Сладките банички не стигат за всички!
  Но задълженията за тази лакомия, ще се плащат от ВСИЧКИ! Ще се плащат и от тях и от техните потомци включително. Защото ако има строителство, ще има и задължения. Защото инвестициите ще трябва да се връщат. Защото рисковете , не само икономически но и всякакви, ще се носят от всички. От гласуващите “ЗА” (ДА), също. И ОТ ПОТОМЦИТЕ ИМ!
  Верните на бкп винаги са били готови да жертват чужди пари и животи за интересите на Партията и вождовете си. Някога са учели децата, че трябва да предават родителите си ако са против Партията. Сега социалистите са готови да заложат и бъдещето на децата и внуците си зареди интереса и баснословните печалби на на партийно помазаните строители на АЕЦ Белене! Дано да е само икономическото бъдеще!

 12. ПС. Казвам “икономическо бъдеще” с надеждата, че това ще се разбере по лесно. За другите опасности: от радиация, от експлоатационна грешка, от тероризъм, от природни бедствия (не само най-очевидното – земетръс, а и от екстремни климатични аномалии) и т.н., едва ли ще може да се обясни на гласуващите по селата , гетата и ромските махали, където ще гласуват с “ДА” хора, които едвам четат, та камо ли да разбират за каква опасна, не само за парите, а и за здравето им далавера, иде реч!
  Христо предложи да се пусне филм за Чернобил. Ами трагедията във Фокушима е съвсем прясна и пак се забрави или се спекулира, че там било цунами пък тук цунами по Дунава няма… Истината е, че всички аварии и на най-защитени и неразрушими машини, като почнем от Титаник та до наши дни ,стават въпреки неистовите мерки за сигурност и техника. А и вероятността от такава авария е по-малка отколкото от “икономическа авария”, която според неплатените от “ядрените енергетици” икономисти е към 100%.

 13. “Стига с това снегопочистване. И във Финландия е само сняг и лед , но никой не мърмори. Хората си карат колите, велосипедите, майките разхождат бебета в детски колички и при минус 25 градуса. На всичко отгоре няма и Пътно транспортни произшествия, дори и при тези условия. Не се използват никакви химикали през зимата, само ситно натрошен чакъл от време на време. Общините постигат завидни резултати с минимални средсрва. Всеизвестна е практиката, че зимната подръжка на улиците и пътищата в България е един от основните начини за източване на общински… още средства към лични банкови сметки. И цялата банда която се е наредила на тази хранилка поддържа масовата психоза около снегопочистването. Не Австрия е критерият, нито Германия…Скандинавието е хиляди години по напред по практичност и постигнати резултати. Но напълно те разбирам Бойко, че овчиците на които им обясняваш поредният си успех си заслужават управниците.”

 14. Днешните пенсионери,ако искат до края на живота си да НЕ видят нормални пенсии, да гласуват за АЕЦ. Едно е 2,5 милиона с нисък стандарт да изплащат дълг от 10 милиарда Евро, друго е да го изплащат 30 или 60 милиона работещи и пенсионери.Съвсем друго е, ако се построи безвъзмездно с пари от ЕС както магистралите,но тогава задължително ще го построят фирми на страни членки на НАТО и ЕС.След като сме в НАТО и ЕС никога в бъдеще няма да останем без ток,защото ще сме интегрирани и икономиката ни ще е взаимозависима и цените на произведеното в ЕС ще са уеднаквени,като скачени съдове.

 15. Снощи М. Капон в ,, Панорама,, разгроми невротизирания комунист в диспута за или против на референдума. Такава информирана увереност показа Капон , че направо той само рецитираше многократно ,, Това са лъжи ,, – без да може да опровергае фактите. Искрено се надявам лъжите на комунистическите корумпирани подлоги да са станали ясни за повече хора от предаването. И много се ядосвам на клипа с мутрата ,защото трябва да се признае , че много неграмотни по въпроса за Белене хора ще се хванат . Надявах се на ответен клип против , но не би.

 16. E-то какво се случва пред очите ни :“Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“
  буквално преведен по-долу:
  “Съгласявам се за строеж на нова атомна станция в Република Литва”

  Кратко и ясно! Без двусмислици и без клаузи! Даже няма и въпрос! А ние какво питаме:
  „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
  Това са два въпроса:
  1. Да се развива ли ядрената енергетика в Република България?
  и
  2. Да се изгражда ли нова ядрена електроцентрала?”
  Първия е абсолютно излишен, а в комбинация с втория е даже манипулативен понеже ядрената енергетика може да се развива и без строеж на нова ядрена електроцентрала, а надграждане на старата. Според мен самата цел на този референдум е да се опита да даде зелена светлина за изграждането на АЕЦ Белене (план „А”) а ако това въпреки огромния натиск и ресурс който олигополитическата енергийна мафия влага не се получи, да остави една пролука за даване на един втори живот на АЕЦ Козлодуй чрез юридическо тълкуване на въпроса от референдума. Това би било план „Б” който също би обслужил добре енергийната мафия понеже тя намира много добра хранителна среда и подслон под всеки мултимилионен държавен проект. Какво според мен можем да направим ние? Според мен по-добре е да сме активни и да гласуваме с „НЕ” и да се надяваме разума, както и в Република Литва да надделее* за да избегнем план „А” а ако се стигне до план „Б” да излезем на улицата и да покажем че все още ни има тук.
  *В Република Литва резултата от референдума беше смазващ – 63% против!”
  И защо не вярвам на ушите си когато слушам какво говорят ,говорят….без дори да направят опит да спрат опорочаването на референдума ,за който всички вкл. И президентът на Ръ Бъ !предизвестяват невалидността му ,още преди да се е състоял дори понеже законът за референдумите така е направен ,че това е заложено в него от една страна с високата летва ,вдигната пред гражданите за участието им в него ,а от друга страна ниската летва за тези ,които ще упражнят правото си за пряко участие в дем.процес .Като цяло урокът по демокрация се преподава така ,че наистина гражданите да се объркат всевъзможно и когато невалидността е факт да не може да се иска оставката нито на днешния премиер ББ ,нито на неговия предшественик СС.В тези двадесет процента минимум и колко ли точно процента под максимума ,който законът предвижда -тенденцията наистина не се чертае от ДА или НЕ ,а от скритото желание да се запази статуквото ,което ще рече ,че днешните политици не се вълнуват от това къде и как ще се съхраняват отпадъците от безспорно вредната атомна технология,нито колко точно ще заробят децата,внуците ни,които безспорно обичаме ,а тях ги интересува единствено това ГРАЖДАНИТЕ в България да нямат възможност да са фактор в обществото ни ,дори когато са председатели на комисиите , в които ще броят броя на гласувалите ,а самите те гласуват с не на АЕЦ Белене или да на АЕЦ Козлодуй …все тая : Имаме поредния урок за обърната демократична перспектива т.е. У нас демокрацията работи за властимащите ,а на гражданите им се отнема възможността да са фактор за общественото развитие
  на държавата ни.Ето това Е : ще участвам активно в опорочения референдум,ще гласув с НЕ за измамата и отново ще стана част от статуквото за да остана вярна на себе си:спокойна съм ,че у нас има такива журналисти като Иво,които правят опит да се измъкнат от порочния кръг на безсъвестните журналисти ,но от опорочения референдум няма измъкване и затова искрено пожелавам на всички участници успех ,а на нашите политици пожелавам да се доверят ако не на гражданите поне на добрата воля на народа ни ,който наистина е изстрадал ,достоен народ ,а българския дух е извисен и това е незаменимо богатство за всеки един народ,който е част от цивилизования свят.

 17. Възможно най-голямото нахалство, което изля в медийното пространство от истериците “за “Белене” беше от представител на “Атака”, който развя в тв-студиото предварително манипулативно отпечатаното в пресата заглавие “Хилъри Клинтън: Браво за “Белене”!”, където Американският държавен секретар поздравява правителството за отказа от “Белене”, но българските цървули си позволяват да изкарат обратното!
  Няма ли кой да им потърси сметка в местната джунгла!

 18. „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
  Няма тука никакви два въпроса. Който е българин и знае добре българска граматика е на ясно, че въпросът е един и той гласи >
  „Чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала ли да се развива ядрената енергетика в Република България?”
  И отговорът е само НЕ!
  Това е същият спор от сто години за думите на Христос. Кой е правилният превод: “Лазаре, стани!” или “Стани,Лазаре!”

 19. Тука има само един единствен въпрос, защото има само едно сказуемо. И въпросът е КАК?

 20. Да престанат доматите да се правят на дръж ми шапката.

 21. Ако те питам: Да си измия ли зъбите с твоята паста за зъби?
  Ще се сетили някой да си помисли, че го питам : Да си измия ли зъбите?

 22. Ами така е, Елена, демокрацията ни пречи понеже не знаем как да я използваме и развиваме. Все пак не забравяйте че не можем механично да се сравняваме с развитите западни общества най-малкото по една причина: мързи ни да показваме какво (не) искаме. Има една голяма група хора в България която се интересува какво правят политиците ни, имат идея кое е добре и кое не но протестират само пред жена си или приятели на масата. А ходенето до избирателната секция е голямо унижение за тях – направо срам! Как може той да се унижава да гласува за някакви си прахосници, търчи-лъжи и тем подобни наглеци? Осъзнах че в България има доста голям брой наглед умни и интелигентни но мързеливи хора които реално с нищо не допринасят за развитието на демокрацията за която говорите. Но иначе критикуват във форумите удобно замаскирани под някакво име в интернет… Ами каква демокрация чакаме с избирателна активност под 50%? Ако нас ни управляват хора избрани с гласа на под 50% от гласувалите според вас това управление на мнозинството или на малцинството е и защо след това повечето хора негодуват? Понеже разсъждаваме по същия начин за референдума, както и за другите избори до сега, затова и той ще е опорочен, няма съмнение. Не отричам че въпроса който беше поставен е отново избор между две злини но това е така и за почти всички избори напоследък но това не значи края не света, напротив, това ни задължава още повече да се борим с посредственоста и лицемерието на управниците. Нека все пак имаме предвид че демокрацията е не само няколко официални избори и референдум а и всекидневна битка и отговорност на всеки един здравомислещ гражданин а неучастието в избори и референдуми за мен е отказ от граждански права.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.