(Слънчева) светлина върху тъмната страна на “мирния атом”

Ток от АЕЦ или ток от слънцето?
От пролетта на 2005 г. на покрива на физкултурния салон на гимназия „Лайбниц”, гр. Санкт Ингберт, Германия е монтирана фотоволтаична инсталация от 102 слънчеви панела, която генерира електрически ток от слънцето. Токът се продава на енергоразпределително дружество. И за да бъде всичко по немски точно и прозрачно, над вратата на учителската стая е поставен екран, свързан с инсталацията. Върху него има три полета: първото показва моментната мощност на инсталацията, второто – дневно пренасяната енергия и третото – общопренесената енергия от пускането на инсталацията в действие до момента на наблюдението.
Изминали са почти осем години оттогава. Броят на училищата с такива инсталации е нараснал много. Появили са се и по покривите на други общински, държавни, частни стопански сгради и домове (къщи и жилищни блокове. Немският журналист Франц Алт заявява през декември 2011 г. пред „Капитал Daily”, че в Германия за последните 10 години производството на зелена енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се е увеличило с 400%, голям дял от която се пада на слънчевите електрически централи. (Става дума за страна, в която слънцегреенето е с около 50% по-малко отколкото в България). Това е така, защото немските правителства имат единна и ясна политика – постепенен отказ от ядрената енергетика и даване на зелена светлина за зелената енергия.
Това е пътят, по който и ние в България трябва да вървим. По следните причини.

– В ядрената енергетика се съсредоточават огромни финансови средства в ръцете на малка група хора, наричана с различни имена – ядрено лоби, ядрена мафия, руско лоби, ядрена олигархия. Сам бившият министър Трайчо Трайков заявява, че в енергетиката има мафия. Понеже поначало държавата е лош стопанин, тази малка група хора намира начини да присвои голяма част от средствата, както е ставало досега (вж. книгата „Ядреналин” на журналиста Иво Инджев и ядрения дисидент Георги Котев). Оттук и неистовият стремеж на лобистите – да построят нова АЕЦ. На всяка цена! Руското лоби пропагандира сред българската общественост с пари от Русия – похват, познат при прокарване на руски интереси (вж. „Ядреналин”) , че АЕЦ „Белене” ще бъде печеливша. Щом е убедено в това, нека учреди търговско дружество, да покани желаещите българи да се включат в него с лични средства, с които да построят централата, да продават тока от нея и да си подЕлят дивидентите. Толкова е просто! Но не, ядреното лоби и привържениците му не искат това! Те искат да натоварят държавата, целия български народ сега и поколения напред с непосилни и заробващи задължения в размер на 22 млрд. лв.! Нека някой да обясни как ще бъдат опазени тези пари от хищната ядрена мафия, ако се стигне до строителство на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй” или, не дай Боже, до АЕЦ „Белене”!
– Случилото се в Чернобил и Фукушима ясно показва рисковете при експлоатацията на ядрените централи- риск от човешки грешки, риск от природни катаклизми. Освен това показва и необходимостта от стотици милиарди долари за ликвидиране на последиците от ядрените катастрофи. Големият проблем с ядрените отпадъци също не е окончателно решен. В скоро време ще трябва да ги съхраняваме на наша територия. Коя българска община ще ги приеме доброволно? Сагата със софийския боклук е показателна в това отношение.
– При развитието на ВЕИ, особено при фотоволтаичните инсталации, по естествен начин се постига разнообразяване (диверсификация) на източниците на енергия. „Парите, които всеки данъкоплатец трябва да вложи в строителството на АЕЦ „Белене”, са достатъчни на всеки български покрив да има инсталация с мощност около 2 кW” – заявяват от партия „Зелените”. Известно е, че ние, българите, сме сред нациите с най-висок процент на собствени жилища, което означава, че могат да бъдат монтирани значителен брой фотоволтаични инсталации върху покривите им. Парите, вложени в инсталации върху собствени покриви, никога не могат да бъдат откраднати по простата причина, че никой не краде от себе си. Те ще бъдат всеки ден пред очите ни като генерирани киловати на екрана на собствената ни фотоволтаична инсталация .
Трябва да поясним за противниците на тази позиция, които биха попитали откъде ще дойде токът в тъмната част на денонощието. Токът, генериран през деня, може да се акумулира в батерии, за които вече се пише и говори, а и се работи по тях. Ток ще се произвежда и от другите ВЕИ-та – от вятърните генератори, от ВЕЦ-овете, ПАВЕЦ-овете, биоенергийните електрически централи. Чрез всички тях ще се балансира енергийната ни система.
Да, вярно е твърдението на опонентите, че енергията от ВЕИ е скъпа в момента. Но така е с всяка нова технология, която тепърва се внедрява и развива. В Германия, която е водеща страна в експлоатацията на фотоволтаични инсталации цената им бързо пада, а цените на двата вида енергия са вече изравнени. От тук нататък цената на тока от ядрени централи ще расте, най-вече заради инвестициите влагани в подобряване на сигурността им, в изграждане на хранилища за ядрените отпадъци и съхраняването им, заради парите, които трябва да бъдат заделяни за извеждането им от експлоатация (за погребването им). В същото време токът, добит от ВЕИ, ще поевтинява, защото пред тази технология не стоят проблеми като изброените.
И един важен допълнителен щрих по темата- могъществото на “златния телец”. С парите на ядреното/руското лоби откраднати от нас, редовите потребители на енергия ( отново вж.”Ядреналин”), лобистите постигнаха непостижимото за едно нормално общество- част от българите застанаха на позиция “ за” АЕЦ Белене и в същото време “против” нова АЕЦ в съседна Турция, в близост до границата ни. Това е фокус, на който биха завидели и най- добрите илюзионисти! “Хвала” вам лобисти- илюзионисти! Както сте захапали България скоро ще я заличите (в буквален и преносен смисъл) от географската карта! Откъде ли, от кого ли тогава ще крадете милиардите?

Георги Чунчуков

17 мнения за “(Слънчева) светлина върху тъмната страна на “мирния атом””

 1. Ако всеки има по 2Кв генератор, кой ще генерира комисионни на другарите?
  Кой ще плаща и ДДС за шуранайките и калинките?

 2. Г-н Инджев,
  С хиляди извинения, но ме принуждавате да ви опонирам. Този път сте много далеч от десетката!Съжалявам но явно (очевидно съвсем умишлено и както винаги) в България информацията за последните технически достижения прилагани в практиката е безнадеждно остаряла!
  Абсолщтно вече не е вярно, че електрическата енергията от фотоволтаиците е скъпа. Оскъпява се от префенциалните цени давани на инвеститорите при изкупуване на тяхната ел. енергия произведена от ВЕИ, за да бъдат допълнително поощрени за да ги изграждат.
  Чуйте всички, мощността на фотоволтаичният панел се измерва в пикови ватове – Wp, което е мощността на фотоволтаика при стандартни условия: средно насочване по ъгъл на място, отговарящ на географската ширина на конкретната локация и по астрономическият обяд (12 часа в момента на слънчевото равностоене). Но среддната получаване мощност не е много по-малка и затова и това е избраната мярка.
  В момента на международния пазар цената на китайските фотоволтаични панели е 0.64 еро на Wp! Един от по-големите панели, които имат мощност от около 300 Wp излиза 192 евро, а за 3 панела (около 1 КWp) или един киловат пикова мощност цената е 576 евро. При такава цена мощност на един атомен хилядник (един милион киловата или един милиард вата – един гигават) би била един милон пъти повече от трите панела или около 576 милиона евро! Няма и един милиард! АЕЦ Белене би могла да се приравни на 2 по 576 милиона по 2, което е 1.152 милиарда евро и умножено по един коефициент за инверторите и останалите инсталационни работи, който обикновено е не повече от 1.25, но аз ще го приема за 2! С други думи цената на еквивалентна мощност на АЕЦ “Белене” приравнено на фотоволтаични централи би била:
  2 Х 1.125 млрд. евро = 2.304 млрд евро или около 4.5 млрд. лева!
  Къде тук виждате скъпотията сравнено с нашите 20 милиарда за АЕЦ “Белене”, за които се говори? При това тенденцията е на много бързо падане на цените на фотоволтаиците. Само преди година цените им бяха с 25% по-високи. Сметките ми са много груби и е възможно да греша с плюс или минус 10%, но тенденцията е ясна. Скъпата цена на Електроенергията от ВЕИ е една от заблудите, с които ни будалкат. Аз в момента изграждам, като консултант една фотоволтаична система на покрива на нов офис (в Кувейт – новия офис на техния научен институт аналог на БАН) Контракторът е Австрийска фирма “Екотерм”, кото вече са изградили много фотоволтаични централи в ЕС. Ще използват китайски фотоволтаици на фирмата Chint с панели от по 310 Wp, 162 на брой за да се постигне проектната мощност от 50КWp. За тази мощност ще им бъде платено около 30 хиляди кувейтски динара или око 150 хиляди лева. Сметнато и по тази цена АЕЦ “Белене”, изразено във фотоволтаици трябва да струва:
  2000000 КW : 50 Х 150 000 = 6000000000 или 6 милиарда лева!
  Извинявам се за забележката, но в момента така стоят нещата.
  Искам само да забележа, че покрай обекта ми контактувах с
  По отноше на Chint – може и в интернет да намерите “новината”, че през юни 2012 са изградили и пуснали в експлоатация 65 мегавата фотоволтаична централа в България, която са изградили за 3 месеца! Фотоволтаичните централи имат и това предимство, че се изграждат много по-лесно и бързо от ТЕЦ, а да не говорим за АЕЦ!Интересното е, че повечето от Американските производители на фотоволтаици са в криза и са фалирали заради жестоката конкуренция от кракинга! Но това е друга отделна тема.
  Тук в раиона на Персийския залив има вече изградени улични осветления “без ток”! В смисъл, че се захранват от фотоволтаици. И то само как! Стълбът е от прозрачна пластична материя в която е вграден панелът. Самото тяло на стълба е фотоволтаичен панел. Вътре в него, в подноживто му е монтирана батерията, която се зарежда от фотоволтаика, за да съхрани енергия з тъмната част на денонощието. Осветителите са вече ЛЕД (лайт емитинг диод) с много малка консумация и дълъг живот достигащ сто хиляди часа. На базата на ЛЕД осветителните лампи в много близко бъдеще се очаква световното потребленоие на ел. енергия да намалее с около 25%! От около 3 години в Годеч работи първият в ЕС завод за ЛЕД осветители на шведската фирма “Окталайт” – един от малкото ни успехи!
  Но използването на акумулаторни батерии в комбинация със фотоволтаици по принцишп не е ново. Аз в кувейт съм направил преди 10 години такова захранване на кран с електрическа задвижка, в шахта на тръбопровода отдалечена в пустинята, където всякакво ел. захранване е много далеч и е много по-скъпо за да бъде пренесено до местото на шахтата.
  Последното и най-новото в развитието на фотоволтаиците е да се вграждат в стъклата на прозорци или облицовки на сградите, (прозорцита стават полупрозрачни) Така цялата фасада става един огромен фотоволтаик. Има толкова нови неща.които бих искал да сподела, но нямам толкова време.
  Още веднъж хиляди извинения за забележката.
  Поздрави на всички!

 3. Един бърз прочит за инвестициите на Google в зелена енергия показва, че за около 1 милиард долара се получават приблизително 2000 Мегавата. http://www.google.com/green/energy/investments/

  АЕЦ Белене 2000 MW ще струва минимум 10 милиарда евро (13.3 милиарда долара).

  Съотношение 1 : 13.3, а това не включва цената на горивото и неговото съхранение (още около 5 милиарда).

 4. Слънчевата енергия, Иво, е скъпа защото скъпо я изкупува държавата. Ако държавата е инвеститор във фотоволтаични системи тя няма да гони възвръщане на инвестицията за 7 години, а за 14 или 21, което означава два или три пъти по-евтина от сега изкупуваната. Или това е равно на цената на електроенергията от АЕЦ Белене

 5. GB,
  Моите адмирации!Ето от такава информация имат необходимост българите! Общопопулярна, категорично-ясна, лесносмилаема и НЕОБОРИМА!
  При това поднесена от човек с познания и практически опит по темата!
  За мен остава загадка, защо сините политици не се постараха да привлекат за участие в публичните дебати специалисти като Вас, като Котев и Касчиев, а вероятно и Ваши колеги и познати, за които аз не съм чувал!
  Още веднъж – моите поздравления!
  С уважение!

 6. Да, извинявам се. Нямах много време и не съм обърнал внимание на името Георги Чунчуков наи-отдолу. Съжалявам, но аргументите си остават същите.
  Поздрави!

 7. Най-новата нечувана и невиждана никъде по света цензура, като тази у нас седмица преди референдума против АЕЦ на сеизмична площадка в Белене – свидетели сме на премълчаване на информации за земни трусове като водеща новина в информационните емисии, както в случая със станалото днес сутринта земетресение, с магнитуд 2.8 по скалата на Рихтер североизточно от София. Преди седмица пък бяха необходими усилия да се научат подробности за земетресението, с епицентър в Егейско море и сила 5.8 по Рихтер, усетено сериозно и в София, сред нелепи други “водещи” новини в емисиите.
  Разбирам да живеехме първобитно, в сламени колиби, без медии, та да не ни засяга земен трус, докато не се отвори безнадеждно земята под краката ни, но да се каним да строим ядрени мощности и да нехаем какво отчитат сеизмолозите, това и бай-им-тошо не си позволи.
  Но май не сме им видели всички трикове.
  А фотоволтаични системи току-виж ни запробутвали масово и насила, но в някой руски вариант…

 8. Към GB:
  Много Ви благодаря за обширния коментар по темата провокиран от написаното от мен за цената на ел.енергия генерирана от фотоволтаици. Абсолютно прав сте! Аз не съм специалист по темата като Вас(макар, че зная за преференциалните цени). Но това не означава, че като гражданин нямам право да заема определена позиция, с оглед на предстоящия референдум. А Вие и такива като Вас е добре да дадете Вашето експертно мнение, както направихте в слечая. Ако не бях допуснал тази неточност Вашият подробен и много полезен за ориентиране в предстящето гласуване коментар нямаше да се появи в блога. Затова съм доволен, че съм ви предизвикал. Моля Ви, въпреки че нямате толкова свободно време (както заявявате), споделете нещата, за които загатвате във Вашия коментар. Най- вече заради предстоящия референдум и по- доброто ни енергийно бъдеще.
  Поздрави!

 9. Относно АЕЦ „Белене“ и не само…………….

  Отдавна продължава истерията около АЕЦ „ Белене“ и глупостите и лъжите, които бяха изговорени успяха да пробият дебелата броня от нежелание да се включа в безкрайно отвратителната българска реалност наложена от „ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ“ . Като всеки прилично образован човек и аз се интересувам от настоящето и бъдещето си. За съжаление, то пряко зависи от икономическото състояние на мястото, което обитавам. Развитието на икономиката пък от своя страна пряко зависи от политиката и правилното управление.
  Но да се върнем на въпроса с АЕЦ „Белене“. Много енергийни експерти се изказваха по медиите, но някак си логични доводи за тезите им не чух. Логичните доводи обикновено са свързани с цифри. Поради това и аз реших малко да посмятам. Не съм енергиен експерт. Нямам достъп до предпроектното проучване на HSBS, макар като гражданин на република България, платила 3 000 000 лв. да имам право на това. Поради това, впрегнах малко от опита си на „противен учен“ от БАН да събера информация относно ядрената енергетика.
  Към настоящия момент има изненадващо малко информация за централата и за технологията и на работа, а около цената има направо тежка мъгла. Поради това се спирам на най- реалистичните цифри (тези на руските експерти по проекта)- минимум 10 милиарда Евро (реално може би над 12 милиарда Евро) общи разходи(включващи и разходите по присъединяване към електро-разпределителната мрежа). Ето и приблизителни изчисления на минималните разходи по проекта:
  – 6,5 милиарда евро към руската „Атомстройекспорт” за ядрения остров съгласно тяхното предложение
  – Около 1 милиард за присъединяване в електропреносната система на България – минимум в две точки на високо напрежение 100kV; изграждане на около 200км трасе и отчуждаване на сервитутни зони; подстанции и т.н.
  – Изграждане на депа за временно съхранение на отработеното гориво и т.н
  – Минимум 4 години от начало на строителните разходи до първоначален пуск
  – Кредит 7,5 милиарда евро, необходими за закупуване на оборудването и присъединяване на централата. За период 4 години до стартиране на работа на централата при 5% лихва натрупаната сума е около 2,1 милиарда евро
  За тази цена получаваме обща инсталирана мощност 2 GW. В годината имаме 365 дни, по 24 часа или общо 8760 часа. Умножени по номиналната мощност на централата това прави 17,52 милиарда kWh за година. На практика това означава, че централата работи 100% от времето което е невъзможно, поради необходимост от рехабилитация на термопомпените и др. системи, стрес тестове, зареждане на ново гориво и извеждане на старото и др .
  Натоварването на централата зависи от избраната технология, поради това се въвеждат коефициенти определящи колко време в годината централата ще работи по номинална мощност- load factor или коефициент на утилизация. Според типа гориво (съответно и цената му) за централата се определя и максимално ефективната технология. За различните технологии коефициентите варират от 42%(RBMK) до 82%(BWR). Доколкото има някаква яснота за реактора за Белене, то неговия коефициент е 74%(PWR- Pressurized Water Reactor; Източник-World Nuclear Industry Handbook-2000, Nuclear Engineering International, ISBN 1903077176,2000).
  Съгласно тези цифри централата в Белене ще произвежда годишно 17,52 милиарда kWh за година умножени по коефициента или общо 12,965 милиарда kWh за година. Данни на други експерти посочват цифрата 14,5 милиарда kWh за година.
  Посочената стойност от минимум 10 милиарда Евро е цената за построяването, в която не са включени разходи по експлоатацията като: за гориво, застраховка (Значително нараснала след Фукошима), охрана , поддръжка , суми за затваряне на централата(само по това перо скоро Литва поиска 240 милиона за около 2 години), съхраняване на отработеното гориво (тук разхода би следвало да е доста голям) и т.н и т.н
  Безсмислица или лъжа № 1 – Експлоатационен живот на реакторите
  В медиите упорито се твърди , че експлоатационния живот на реакторите е 60 години. Елементарна проверка на настоящото състояние показва следното: 1974 – 1975 г. – влизат в действие първи и втори блок (по 440 мегавата); 1980 – 1982 г. – работа започват трети и четвърти блок (по 440 мегавата); 1988 – 1993 г. – въведени в експлоатация са пети и шести блок (по 1000 мегавата). През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-ти и 4-ти блок. Т.е периода за експлоатация на посочените реактори е около 30 години, при заложен проектен 50 години. Към момента 5 и 6-ти блок са работили съответно 24 и 19 г. , следователно за евентуална замяна на тези мощности би следвало да се мисли след 2025-2030г.

  Безсмислица или лъжа № 2 – Електропреносна система и потребление
  Брутния вътрешен продукт на България през последните години нараства слабо. Обратно на това, потреблението на електричество рязко спада (над 30% за последните няколко години). Т.е няма никакви доказателства за бъдеща липса на електричество в България. Към момента съществуващите по-големи мощности са следните :
  ТЕЦ „Марица-изток – АЕS” – 670 MW; ТЕЦ „Марица-изток – ENEL” – 908 MW; ТЕЦ „Марица-изток 2” – 1580 MW; ТЕЦ „Марица-3” – 120 MW ТЕЦ „ВАРНА” -1260 MW; ТЕЦ „РУСЕ” – 220 MW; ТЕЦ „Бобов дол” – 630 MW;; ТОПЛОФИКАЦИОННИ ЦЕНТРАЛИ НА ПРИРОДЕН ГАЗ- над 400 MW ( Общо ТЕЦ- 5788 МW); ВЕЦ „Цанков камък” и каскада „Горна Арда” – 2803 MW; ПАВЕЦ Чаира – 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW; ПАВЕЦ Белмекен – капацитет за производство на електричество 375 MW; ПАВЕЦ Орфей – капацитет за производство на електричество 160 MW
  Натоварването на електропреносната система за различните месеци от годината е различно, като през месеците ноември, декември, януари и февруари е приблизително с 60% по-голямо спрямо летните месеци. В добавка, в резултат на извеждане на големите промишлени потребители, то може да се характеризира като пиково- резултат от различни фактори (външна температура; ден- нощ и др. С оглед стабилност на електропреносната система, в такива случаи единичните генериращи мощности не трябва да надвишават 500MW (или 10% от максималната потребявана мощност). Пикови централи в този смисъл са само ВЕЦ, ПАВЕЦ, ПГЕЦ
  Към момента АЕЦ „Козлодуй“ с обща генерираща мощност 2000 MW произвежда над 50% от електричеството през лятото, ограничавайки работата на другите централи. Добавянето на още една базова мощност, ще доведе до риск за електропреносната система.
  Безсмислица № 3 или една голяма лъжа– Липса на алтернативни генериращи мощности и колко са вредни ВЕИ
  Нека разгледаме как са поставени другите източници на енергия спрямо този. Понеже съм запознат добре с фотоволтаиката, реших да се спра на слънцето.
  Към момента средната цена за централа, изградена по тази технология е между 0.8 и 1 Евро на Ват инсталирана мощност. В това се включва всичко, дори и оградата (модули- от 0.4 до 0.6 Евро на ват, инвертор- от 0.08 до 0.14 Евро на ват, конструкция – от 0.08 до 0.2 Евро на ват, проекти, присъединяване и т.н). За проекти над 1 MW цената може да падне под 0.8 Евро на ват
  Тоест за разгледаните 10 милиарда Евро може да се построят централи с обща мощност от 10 GW до 12 GW. Произведената енергия от тези централи ще е около 13-14 милиарда kWh (при инсталирани 10 GW) и 15.6-17 милиарда kWh (при инсталирани 12 GW) за година или това значи, малко повече отколкото от АЕЦ „Белене“. Данните се базират на добита реално енергия на територията на България, като за отделни региони добивът ще надвишава посочения.
  Разходите при този тип енергия са почти нула. В добавка на това страната ни ще получава зелени сертификати, тъй като този източник е възобновяем. Колко ще са те- спестените въглеродни емисии ще са от около 6 032 000 тона до 7 540 000 тона за година. Зелените сертификати се търгуват на MWh по средна цена 14 Евро за сертификат. Следователно за година сумата ще е от около 291 000 000 лв. за година до 392 000 000 лв (приблизително толкова, колкото трябва да плащат ТЕЦ в България от 2013г) .
  Така получените сертификати могат да се пренасочат към ТЕЦ-овете, гарантирайки енергийната стабилност на мрежата и ефективно ще намалят крайната цена на енергията от тези централи. Това е от съществено значение към момента, поради тежкото състояние на енергопреносната система. В следствие отпадане на големи консуматори от индустрията, консумацията на енергия в България се характеризира с големи пикове на потреблението последвани от големи спадове. Големи ТЕЦ или АЕЦ не могат да реагират подходящо на тези пикове. Подходящи за това са сравнително малки газови ТЕЦ или ВЕЦ способни да реагират на промяна на мощността в рамките на 8-15 мин.
  Безсмислица № 4 или още една голяма лъжа– Срок на експлоатация
  В медиите често се изявяват политици като Любен Дилов или Корумбашев, нагло лъжейки относно състоянието с ВЕИ (например и двамата споменават срок на експлоатация под 25 години). Както споменах, в по-голяма степен съм запознат с фотоволтаиката, затова отново ще се спра на този източник.
  Само гаранцията на модулите, базиращи се на кристален силиций е между 20 и 25 години, а експлоатационния период реално може да надхвърли 100 години. Структурата на модула е: стъкло, етилен – винил ацетат (полимер), фотоелементи, алуминиева рамка. Фотоелемента най-често е на базата на кристален силиций с експлоатационния период при подходящи условия над 1000 години. Относно полимера, всички сме запознати с трайността на найлоновите торбички.
  Безсмислица № 5 – Задължителната квота на ВЕИ в електропроизводството на страната
  Съгласно подписания договор, България като страна член на EU има задължителна квота от 16% до 2020. Към момента изпълняваме под 10% от изискването и няма реални изгледи да изпълним условието. Включването на допълнителна мощност не-ВЕИ ще увеличи необходимата мощност ВЕИ, правейки по този начин целта ни абсолютно недостижима. „Честните“ ни политици съответно ще кажат, че това май не е задължително. Към момента България плаща глоби и за други не-задължителни спогодби съгласно членството ни в съюза. Вие решете как стои въпроса тук и дали има вероятност да плащате глоби.
  След всичко написано по-горе основателно възникват следните въпроси:
  – Необходим ли ни е референдум на тази тема
  – Защо няма реален дебат по медиите
  – Защо правителството не е публикувало официални данни относно проекта (3,5 години управление на страната)
  – Случайно ли бе организиран референдума така, че мнението на противниците на проекта да е слабо отразено (финансиране на рекламната кампания)
  – Защо за председател на БАН в този момент бе избран председателя на комитета за защита на АЕЦ Белене. Същия бе топло посрещнат от Борисов. Председателя на БАН сърдечно благодари за подкрепата на науката в България, докато отвън по- младите колеги стачкуваха срещу „геноцида“ в тази област (например злоупотребите във Фонд научни изследвания)
  – И още много, много въпроси, кой в действителност е за АЕЦ и кои против
  По-млад „феодален старец от БАН“
  П.Иванов

 10. GB,
  Много бих бил благодарен ако отделите малко време и опишете още от новите неща в областта на алтернативните енергийни източници. Благодаря ви 🙂

 11. Към GB – Уважаеми господине, получих много ценна информация от Вас.
  Благодаря!

 12. До младия “феодален старец от БАН”:
  Уважаеми, господин Иванов, възхитен съм от поста Ви! Хора като Вас имах предвид, в коментара си по повод поста на GB.
  Страната ни има огромен ресурс от знаещи, можещи и трезвомислещи специалисти във всички области. Крайно време е нашите сини политици да проумеят, че когато (следващия път) дойдат на власт, а това неминуемо ще се случи (иначе няма да я има България), от тях няма да се иска да управляват. Тяхната основна и неотменима задача ще бъде да делегират управлението на страната на хора като вас, да ви издърпат на преден план, да ви облекат в необходимите правомощия и да ви създадат необходимите условия, за да изявите своите способности и управлявайки от тяхно име да обезпечите на плебса прилично, европейско настояще и бъдещ просперитет. Другото е партизанщина и власт заради самата власт!
  С благодарност и уважение!

 13. КЪМ Пламен Иванов
  Позволих си да копирам целия ви коментар в един форум в ойто водим дискусия за Белене. Поздрави за труда ви да направите този анализ.

 14. Към ГЕОРГИ ЧУНЧУКОВ,
  Благодаря за оценката към коментара ми и се надявам, че не се почувствахте засегнат. Целта ми беше именно това, да помогна за по-правилната ориентация на колкото се може повече хора да оформят категоричното си негативно мнение (отговор НЕ) на въпросът зададен на референдума. Наистина нямам много време. От осемте работни часа напоследък седем посвещавам на блогът на Иво Инджев и още един – два. Почти всеки ден оставам и след работа заради това. За пряката ми работа един час на ден с този опит ми стига. Не искам да се изтъквам и затова и пиша под този ник, но наистина се чувствам един от малкото толкова универсални експерти в света по отношение на сградните инсталации и електроразпределителната система, както и по автоматиката била тя промишлена или “home”. Ето виждате ли за някои термини дори не са ми известни български аналози – от повече от 20 години не съм в България, а преди това нямаше. Но не се смятам за нищо свръхестествено. Всеки български специалист, ако има “щастието” да се поопече на огъня през, който съм преминал : завършил електроинженер със специалност промишлена автоматика (process control е англоезичният еквивалент, нещо което научих след редица недоразумения с другите чуждестранни колеги години след излизането си в чужбина)служил в армията във зенитноракетни войски и запознат с руската военна електроника-на лампи, за да не се влияе от ядрената радиация при атомен удар от противника, работил по разпределение в електрокарен завод като…машинен инженер! (поради недоумение породено от “партийните инженери” – шефовете на завода, които толкова разбираха разликата от разликата между машинно инженерство, електроинженерство и автоматика, колкото всъщност и сегашните “калинки” техни рецидиви и еквиваленти в сегашното ни управление. По – нататък преминал през един-два научни и проектантски института у нас и изхвърлен накрая, като безработен в началото на прехода. Потърсил някакво решение за препитание в чужбина и започнал отново (на челото ми не е написано, че имам “мастер дигрии” и ” пи-ейч-дии”, като прост чертожник, “израстнал” след време, като контрактор (за 10 години) в малка и финансово слаба но изключително “хай-тек” компания и работил там с интерес платен със стоически мазохизъм да служи, като инженер, проектант, дизайнер, шофьор (най-често оф роуд в пуистинята), закупчик – снабдител, копал и като работник вс лопата в пустинята по обяд през Август при “само” 48 градуса над нулата и прочие, да не получава редовно заплатата си, включително стоял цяла година без нея за да даде предимство на бедните си индийски колеги, които нямат съпруги лекарки за да ги издържат толкова дълго и да има пари поне за тях, и за което получил тяхната благодарност, признанние и обич – не само за себе си но и за България! Но погълнал за тези 10 години толкова информация за най-модерното развитие на техниката и технологиите в света, в цялата широка гама на промишлената автоматика и електротехниката, като цяло, което по моя преценка се равнява на два завършени факултета в САЩ или друга от най-развитите западни страни! И накрая получил широка известност и консултантска позиция във водеща проектантска фирма, построила едни от най големите небостъргачи в района. Та преминал през това всеки български инженер наближавайки 63 г. възраст би имал този експертен опит.
  И знаете ли защо пиша това? Не за да се хваля или оплаквам, но за да подчертая това, което казва и Пламен Тинков, че такива специалисти (познавам и други колеги – не съм само аз) бивт изхвърляни от “системата” у нас за сметка на “калинките” по управлението оставени да решават корупционно или “великомудро” важни въпроси, от което губим всичи и затова сме на тоя хал. И това нека бъде още един силен аргумент да им залющим “НЕ”-шамара масово на референдума.
  Сега по-конкретно за някои допълнителни неща от техникоикономически характер по въпросите на новите технологии и електро енергетиката: производство и разпределение. Няма да се спирам повече на предимствата на ВЕИ като цена и бързина на изграждането, което вече застъпих. Мога само да допълня, че КПД-то им е принципно по-висок, тъй като енергийното преобразуване е пряко и не се преминава през топлинно стъпало водещо до много допълнителни загуби. А при фотоволтаиците няма и механични загуби от триене, които все пак си остават при ветрогенераторите. Това би трябвало да е ясно на всеки с гимназиално образование. За екологичното замърсяване също мисля, че е ясно и няма какво да говорим. Г-н Пламен Иванов вече застъпи аспекта на липопса на тежки метали и най-вече живак и олово при тяхното производство и експлоатация.
  По-важно е друго предимство, за което не съм писал. Тези централи са с по-малка мощност (като отделни едионици) но точно затова се изграждат близо до съответните консуматори и няма нужда от скъпата преносна мрежа на големи разстояния и свързаните с това загуби от падение на напрежението в съпротивлението на проводниците. Повишаване на напрежението компенсира до известно ниво тези загуби но добавя едни други от така наречения скин ефект (валиден за променливия ток) Изправянето на променливия ток пък при тези високи напрежения е много скъпо, тъй като е свързано със скъпи високоволтови изправители и след това инвертори и т. н. Освен това се пести и много мед или алуминии за проводниците на тези преносни мрежи. Вече изградените такива са достатъчни и няма нужда от нови капиталовложения. Фотоволтаиците имат гарантиран от производителите срок на експлоатация 30 години. Дори и два пъти да ги сменим ще направят същата работа, като АЕЦ с тази мощност за 60 години! При това само ни лъжат, че АЕЦът можел да работи 60 години – да им излющим „НЕ“то по носа!
  Фотоволтаичните захранвния са два типа. Автономно захранване на малки индивидуални консуматори в съчетание с акумулаторна батерия (всъщност фотоволтаичния панел зарежда батерията, а тя на свой ред е свързана с инвертор и консуматора. Батерията е и склад за енергия. Удобно е за малки мощности -не повече от 50 киловата на консуматори, които не работят непрекъснато при пълно натоварване. Такива са и повечето индивидуални къщи у нас. Възможно е също тези консуматори да се свържат и с централнот ел. захранване, където то служи само за резержно или ажарийно, когато по някаква причина в батерията няма достатъчно заредена енергия. Преввключването става с автоматичен превключвател и електромер има само на това захранване. Ясно е, че сметката там ще е приятно малка.Tова е по-старата по отношение на възникване фотоволтаична система на захранване. Напоследък тя започва да се употребява много за пътно и улично осветление, но това е по-скоро свързано с развитието на ЛЕД осветителите, които драстично намаляват консумацията в срявнение с другите досегашни лампи.
  Другата по-нова система на фотоволтаично захранване и такива без батерии, които се включват в паралел с общата мрежа. При тази система става възможно за всеки отделен консуматор, който има и фотоволтаик, и централно захранване от една страна да си намали сметката, като ползва от централното захранване толкова по-малко, колкото произвежда собственият му фотоволтаик. Не само това но и да продава излишна енергия на съседите си, които са свързани към същия трансформатор (трафопост), когато да речем го няма в къщи и е включен само хладилникът, които само от време- навреме включва компресора си. Това разбирасе изисква специални електромери способни да мерят енергия в двете посоки на отделни броячи – входящ и изходящ. Има вече електронни електромери с такива функции които също и комуникират с нещо, като вграден мобилен телефон и предават данните си чрез ес-ем-ес или по файбър оптицк кабел, та няма нужда и от инкасатори. Имат и опция за вкарване на ваучер – “при пейд” система – много подходяща за някои наши нередовни платци. Всичко това обаче е много далече от “калинките” по нашите ведомства и затова ще сменяме електромери на всеки 5 години! Не забравяйте да им фраснете НЕ-то!
  Това за което споменах вграден фотоволтаичен филм в стъклата, както на прозорците, така и на конструктивните и облицовъчни стъкла е най-новото, което вече се предлага и на пазара. Технологията на този филм е подобна на тази- найновата при ЛЕД осветителите наречена ОЛЕД (Органик ЛЕД). Това пък е светоизлъчващ филм, който може да се залепи навсякъде, така че самите стени и таванът да светят. Засега е скъп и се използва от няколко години за монтаж на дъното на рефлекторите на лампи за вграждане във висящи тавани – “даун лаитс”.
  Дойдохме до още една много важна тема за енергетиката – ЛЕД осветлението. То се очаква в близко бъдещще (2020г.) да намали световната консумация с около 25%! В съчетание с по-нататъшното осавършенстване на всички технологии в посока на намаляване на тяхната енергоемкост, това прави строежа на нови ядрени централи абсвурден в цял свят, не само у нас! У нас се намира единственият засега завод в ЕС произвеждащ ЛЕД компоненти и осветители с най-добри до момента технически параметри

  Да им залющим “НЕ-то точно там между очичките на гьонсуратите!
  Поздрави!

 15. Към GB,
  Благодаря, че споделяте житие -битието си в чужбина. Радвам се, че сте израстнали до такава престижна позиция на консултант във водеща проектантска фирма. Жалко, че експерти като Вас и г-н Пламен Иванов не заемат ръководни постове в България, поради възшествието на “калинките” и техните покровители.
  В личен план за мен е много интересен и полезен коментара Ви за фотоволтаиците върху покриви на къщи. Аз самият живея в къща на село и имам желание да поставя панели върху покрива й.Въпреки заявлението на правителството, че този вид фотоволтаици стават птиоритет за него,процедурата е все още много тромава и продължителна и това охлажда интереса на такива като мен.
  Благодаря,
  Поздрави!
  П.С.Снощи пред МОЧА имаше митинг под надслов “НЕ на енергийната окупация!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.