Надникнете и в кашоните, оставени от Първанов!

Днес най-после ГЕРБ изпълни едно предизборно обещание, с което дойде на власт: „откри” разобличаващ лъжите на тройната коалиция (и лично на Станишев) договор с напусналия България германски инвеститор в проекта АЕЦ „Белене”, от който става ясно, че луксът да се обзаведем с още повече руска енергийна зависимост би струвал абсолютно непосилните за България 20 милиарда лева, че и повече!
Питам се обаче кое е по-жалкото в скритата картинка, разкрита току-що: бутафорията с халосните патрони срещу Доган в едни безкръвен „атентат” срещу него, окървавил почти смъртоносно след масов линч извършителя, или изнамирането на нещо толкова огромно по своето значение, като въпросното писмено доказателство за лъжите на БСП, което си е било пред очите на „откривателите” почти през целия им мандат.
Ситуацията с изваденото след толкова ялови години на празни приказки по темата за уж дълбоко заровено доказателство силно напомня на вица за Тодор Живков от времето преди Борисов да започне да охранява тялото му. В старата шега по отношение на губещите се мигове от т.н. антифашистка биография на Живков се подхвърляше, че Живков, макар да се пише за „нелегален”, всъщност е бил полулегален: криел се е, но никой не го е търсил. Тази стара закачка всъщност намекваше за подозрението, че Живков не само е героизирал собствената си роля, но и на практика е прикривал вероятното си прегрешение да е бил в добри, но държани в дълбока тайна отношения с царската полиция.

Как иначе, по аналогия, да си обясним факта, че Борисов не се „досети” да донесе вода от германския извор, от който се опитва толкова често да черпи легитимност иначе за какво ли не до степен, че съветва останалите европейци да работят здраво като германците, говорейки от името на германците! Толкова ли не можеха досега управляващите да осигурят по линия на сътрудничеството си с Берлин автентична информация по ключовия въпрос за прогнозната цена на проекта „Белене”? Още повече, че основната теза за отказа на ГЕРБ от проекта след тригодишно умуване се основаваше именно на скъпотията на проекта, а не на неговата ненужност, необоснованост, опасност и заплашителност за националната сигурност.

Давам пример за илюстрация: когато в архива на българското външно министерство се оказа услужливо заличена информацията кога и дали изобщо Алексей Петров е придружавал президента Първанов в чужбина, един нищо и никакъв български блогър поиска, получи и публикува в ivo.bg списък на делегацията на Първанов при посещението му в Швеция, изпратен от шведското външно министерство, където, разбира се, нямат причини да изтриват от компютрите си този факт.И в списъка се мъдреше името на Алексей Петров, с което беше опровергана поне една от лъжите на Първанов, според когото въпросният не го бил придружавал в чужбина.

Нима българските власти имат по малко власт от един нищо и никакъв български блогър да се поинтересуват по официален ( а защо не и по неофициален) път от толкова значима информация за нещо мнооого повече , като договаряната с германците цена на проекта “Белене”? И то при положение, че за друго, като спасяването на патерицата на властта (по онова време) Волен Сидеров няма начин София да не е звъннала умоляващо на Берлин, за да му се размине на буйстващия ни супер патриот изправянето пред германски съд след прословутото му буйстване на борда на “Луфтханза”.

Иначе казано, макар сега ГЕРБ да запяваха вече друга песен (приемайки доста повече аргументи срещу натиска да си насадим руския колос на земетръсната ни земя), самото спиране на ядрения проект беше направено с комплименти към него, че си бил много хубав, обаче имало само един недостатък: нямало пари.
Не друг, а любимият на Борисов в миналото министър на енергетиката Трайчо Трайков, призна за съществуването на енергийна мафия в България пред пишещия тези редове. Това се случи на 14 октомври 2010-та година и ако някой смята, че ivo.bg не е достатъчно легитимен свидетел на сензационната откровеност, то Трайков потвърди констатацията си пред БНР в интервю, предизвикано от изпусната му реплика. Но трябваше да минат още две години, за да започне самият Борисов да повтаря констатациите на Трайков, но не в днешно време, а само в минало коалиционно!
Да го кажа още по-ясно, ако дотук не съм успял: ГЕРБ дойде на власт с гръмовни обещания за разкриване на далавери на своите предшественици, но не само не го направи, а с витиеватите си ходове около корупционния рекордьор АЕЦ „Белене” остави впечатлението, че е и тази власт е хлътнала в далаверата. Сега, за да не стане положението като при „влас(т)ите се давят накрая на Дунава”, се опитва да се вади от нея, намирайки най-после спасително писмо в един кашон в същото онова министерство, в което министър Трайков се изпусна да признае наличието на мафия в поверения му сектор от икономика.
Ще повярвам в искреността на намерението на нашите управляващи да направят нещичко по въпроса за възмездието, ако посегнат на една друга „светиня”: ако бръкнат в кашоните на недосегаемия и до днес властелин Георги Първанов. Да припомня, че върху коментарите за това минало беше наложена абсолютна мафиотска омерта и никой от ГЕРБ не посмя да я наруши по време на кандидатпрезиденската кампания през есента на 2011 г. Тя се спазва и днес.

Въпреки обещанията за „проветряване” на наследената институция Росен Плевнелиев с пръст не пипна прогнилото наследство, част от което е например любимата на Първанов служба за охраняване тайните на най-голямото началство на държавата, известна като НСО. Тя получи своята световна слава в провала си при инцидента с Доган в НДК, но явно и това не е в състояние да привлече критичното внимание към кашоните на службата. Вярно, президентът Плевнелиев скастри малко охранителите, но как да посегне на самия им шеф, който цяла петилетка е бил личен охранител на най-личния охранител в републиката, който пък, в качеството си на премиер, се размина с критичните думи на действащия държавен глава за „пропуските” на НСО с обратната позиция: били си свършили работата!

Претърсвайте кашоните в собствените си кабинети, които обитавате вече четвърта ( последна) година, драги гербери, ако все още имате амбицията да докажете, че сте цвете за мирисане, а не евтин парфюм, предназначен да прикрие солидарно миризливите тайни от близкото минало!

27 мнения за “Надникнете и в кашоните, оставени от Първанов!”

 1. Браво Иво, продължавай в същия дух.Има за проветряване и то много и навсякъде.Искренно се надявам новосформираното ЕП да успее да убеди повече български граждани да гласуват за тях, за да може наистина в следващия парламент и правителство да има хора защитаващи интересите на гражданите и държавата.
  С Уважение ! Успехи

 2. Прав сте,г-н Инджев, освен в едно – късно е, непоправимо късно е да доказват вече, че са цвете за мирисане… По-скоро са вмирисани останки от някогашни гербери. Дано го осъзнаят повече хора.

 3. Комунисти и чекисти спечелиха войната срещу българите 2001г. От тогава до ден днешен успешно замъгляват мисленето на хората с най-разнообразни хватки. Царе са на пропагандата, измамата и са абсолютно безочливи.
  Още 2005г. Г. Касчиев В публикации аргументирано доказа, че цената на АЕЦ “Белене” ще е над 10 000 000 000 евро, но сервилните медии създадоха димна завеса и много малко българи научиха това. С идването на власт на ББ и компания (не бива да се забравя, че огромната част от тези хора са наследници на комунистическата номенклатура) мъглата си остана. Белене ту беше гьол, ту добър проект. Мрънкащ министър Т. Трайков (не, че сегашния е по-различен), който загуби 3 години на страната в чудене и още време беше загубено да се чака доклада на консултанта. Уволнен беше зам. министър, за когото се знаеше, че защитава интересите на страната. БЕХ остана да съществува, като целта е неговите активи да се ползват като гарант за евентуални големи кредити. На този фон измамата с подписката за референдум, уж БСП, пък някав инициативен комитет, после пак БСП. След това проверка на подписите и време за определяне на въпроса (който по същество остана същия). Липсата на време за сезиране на Конституционния Съд и като капак в момента няма такъв Съд. Огромни са финансовите възможности на ядреното лоби в България. Шуробаджанащината в НЕК и неговите поделения е известна. Аз не съм виждал обявени свободни раб. места, нито конкурси. Идеята е работещите в НЕК да са зависими и благодарни.
  Въпреки всички тези обстоятелства надявам се много хора да кажат НЕ на Белене.
  По отношение фотоволтаиците, в САЩ цената на 1ват в момента е от 1,75 до 2§ в зависимост от това дали са неподвижни или следящи слънцето. За 2 години са паднали 3 пъти, като се очаква да паднат още с развитието на технологиите.

 4. Така си е, господин Инджев. След като Боко едва сега публикува документ от този сорт има два варианта за мислене:
  1. крие нещо, което си е престъпление към хората и е кофти;
  2. капацитетът му не му позволява да работи по-чевръсто, което е …. мнооого кофти.

 5. При това стечение на обстоятелствата против всички политици свързани с предишното правителство, които лъгаха гласоподавателите на предстоящия референдум за цената на АЕЦ “Белене”, следва да се започне предварително производство, тъй като е безспорно, че те са знаели истинската цена. Освен, че е национално предателство, тяхната лъжа е престъпление съгласно Наказателния кодекс! Думата има новият Главен прокурор!

 6. Какво е “АЕЦ “Белене” за България от икономическа и политическа гледна точка е абсолютно ясно.Ясно е и обаче, че в България има достатъчно много идиоти, които не разбират това. Има и друг вид идиоти, които разбират безумието на икономическите доводи за “АЕЦ “Белене “, осъзнават, че това ни прави зависими от Русия и неоимперската и политика,но…те искат точно това, защото си въобразяват, че “соца” ще се върне и ще се откъснем от “фашистите” / разбирай Германия и ЕС/ и от още по-лошите американци.Освен тях ще има и такива, които ще пуснат “да” срещу 20 лева, но те от гледна точка на ежедневието са си прави за себе си, защото ще вземат тези пари, а от тях нищо няма да се вземе за плащане на АЕЦ, защото те просто не плащат данъци. Пиша тези очевидни неща, защото се страхувам , че общия брой първичните и практичните идиоти е достатъчно голям, поне около два и половина милиона и със сигуност броя на гласувалите с “не” ще е по-малък. Та това ми е и въпросът!
  Да гласувам ли с “НЕ”, рискувайки да дам своя глас за валиден референдум или изобщо да не гласувам, като дам гласа си за провал на това перверзно мероприятие. НАИСТИНА НЕ ЗНАМ И ЗАТОВА ПИТАМ ТУК. ИСКАМ “АЕЦ “Белене” ДА ГО НЯМА, но се колебая, кое от двете решения е правилното.

 7. Г-н Инджев, позволявам си да ви дам един съвет, тъй като съм значително по-възрастен от Вас и съм Ваш почитател. Опитайте се да ни кажете същото с по-къси изречения. Не държа да публикувате постинга ми. Оставам впечатлен от гражданската Ви позиция.
  с много голямо уважение: Г.Георгиев

 8. Предполагам, че агент Гоце добре си е прочистил кашоните преди да се измете!

 9. А,ма то пък май ще да излезе вярно че дошел края на свето БГ.Тоят пък мой комп кат съ запънал на 22.12.2012г и се те там си стой.сверка му правя на саато,”не тане” пак си се връща и вика “мани ма бе,нищя ,дрът сум веч,пък и свръши са ,нищъ да комуникирам повече с умрелиот свет,оддих полагаем ми съ ще,мани мъ”.”Де бре ква 2012 ,збръкал си съ,още сме си пътници къмто светлиот комънизум”- викам Му.”Ягле къ забравили в кохчето писамце,досущт кат дватрийстя хиляди лева дет ревизорот Шахов намери у АПК канцеларското кошче,пък взе тъ са възмути ,грешно си помисли,за подкуп били му ги погдхвърлили,да несъ взирва по надлибоко в сметчиците.То пък чистачката излезе ,че ей тъка смела невнимателно,тъ не видела,нвекви си там дватрийсят хиляди лева.
  А,а да ,верно било дошло бре.Ей ма пък кога мина това време бре тъ така съм го пропущил.Било и сетлиот комънизъм,пък и демокрациа имало,и свето свръшил.
  “Що си съ збраъкал бе”- вика Ми компо,моят античен комп “къвти светъл комунизъм,кви пет лева,ква демокрация,експреса в тунела било,мина и замина,прегази и свръши са”
  “Мани ма,немъ изморявай с ттъпотийте си,и не Мъ карай да комуникирам с тоят умрел молдерен свет,що мъ полазват разни гадини и ми съ поврежда периферните нервни окончания”.
  “Който обича да марширува, напразно има мозък в главата — гръбначният би бил достатъчен”
  “Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.”-Алберт Айнщайн
  Амин

 10. Кашоните на Първанов ще са много интересни, направо оперативно интересни. Оттам бихме научили Големи неща – какво е заповядал Големият брат, какво представлява “Големият шлем”, къде са Големите пари и откъде е Голямата беднотия в България. Сигурно в кашона пише и кой раздава порциите в тази държава, каква е порцията на Гоце, на БСП, на цялото ДС и специално на Р.Овч. Ще пише, сигурно, и защо на Бате Бойко му е така непосилно трудно да бъде “в крак с времето” при положение че е европейски развиващ се гражданин.
  Лошото на такава литература е, че с нея не можеш да се приспиваш вечер. Разбуждаш се и искаш да ставаш и да вървиш навън.

 11. До Боро: Ето Ви един отговор от умен и достоен човек:
  “МЛПС – Моето Лично Предреферендумно Студио!
  By Белчо Дончев, януари 22, 2013 0:18
  Тези хора хора, които бойкотират референдума, спестявайки си едно ходене до кварталното училище и отказвайки да маркират едно естествено „НЕ!“, просто духат въздух под налягане в балона на Сергей, Овчаров, Петков, Курумбашев, Божинов и вся остальная водкопиющая сволочь! Изключително важен е броят на гласувалите, защото колкото повече са те, толкова по-далеч се измества и петдесетпроцентовата, и двайсетпроцентовата граница на гласувалите с „ДА!“. Освен това, референдумът е чудесно предоставеният ни от комунистите повод, да ги поиздухаме от битието си! Да ги стъписаме с количеството си! Защото нашето количество си е чисто качество! Чистокръвно, истинско, осъзнато, човешко качество, каквото комунетата не притежават! Те са стадни изкуствени „общности“! Ние сме си ние! С нашия си мозък, с нашите си аргументи, с нашите си отговорности…
  Бойкотирането на референдума е удобно полягване пред комунетата! На който му е приятно – да го направи. Аз съм с категорично „НЕ!“. Съм нормален!”

 12. @ BORO Комунягите никога не могат да изкарат повече от 1,2 млн души, заедно с ДПС-то, което… като научи за каква далавера става въпрос покрай АЕЦ-а, се чустват прее–ни яко! Тях горкинките ги оставиха с един Цанков камък за 1.1 млрд, при това обекта трябваше да се завърши, което сведе неговата “доходност” до жалки милиони. А ортаците от БСП-то лапнаха 1,8 млрд за един гьол. И сега са обезверени и неентусиазирани от тази “несправедливост”. Така, че BORO, гласувайте, до 4,3 млн има мегдан.

 13. Няма спане,нямаа !
  Актуално !
  Ма,пъ гледам така цигарката,моята си цигарка (самиздат,не,не на обществено мЕсто, помещение, специално обособен кът за пушача,да мръзне вън).Ааа,аха ,тъ гледам я ,цигарката де (без да я употребявам),така де гледам дали съм я догодил по модерните евро щения ,при неупотреба да се самойзгасне,пожар да не припламне и да изгори имането и нааселяващите го подобни на “в образ и подобие”.Глеедам (цигарката де) и си викам (на мен си викам,не на друг,сам си говоря,така понеже…),та викам си “брех,да неби пък и с мозаците на населяващите да така по новите евро щения,нали европейско развитие ни са развило !!!”.Ма не,нали забранихме пушенето….
  Така,само сам си приказвам,нали пък съм съ збръкал,с времето нещо съм поизостанал (като воденица на запир…набрало съ мат’рял) !
  “И ловец съм,и рибар” в нов евро стил,културен такъв един стил !Ей ма пък то немож да се догони те това модерно време ,ей сега пък да съ търчи по модерните,новичките топки на тотото !
  Брейх,задъхах съ !

 14. “По-добре късно, отколкото никога”.
  Нека си пожелаем повече и навреме “бъркане в кашоните на властите”, които се сменят по уж демократичен начин. Но именно там са истинските далавери, които са обвити в гриф секретно. Там е и “зарито кучето-спасител”.

 15. Boro, според мен е по-добре да се гласува с НЕ. Има риск, но всички съгласни ще гласуват и ще е страшно,ако са много повече.

 16. Г-н Инджев, преди да съм се “заял” с Вас, искам да изкажа възхищението си от материла. Дано се прочете от стотици българи.Опитайте се, ако е възможно в сбит вид да кажете същото по някоя от казионните телевизии. Очаквам да се престрашите и да се покажете по СКАТ. Хора като Григор Лилов, Антон Тодоров и Велизар Енчев са все от вашия ранг и не ги е “срам” да говорят истината от екрана на единствената независима ТВ медия у нас. А за Вашето професионално око и ухо Ви предоставям един интригуващ линк от САЩ. Свързан е с темата на прекрасната Ви статия:http://www.youtube.com/watch?v=xofS1ksauak

 17. Обществото на отворените и комитетът от Хелзинки отдавна гледът в кашонът, ама, кашонът празен, като жътварска стомна на байр.Е, като няма кашон, ще спим на мокри вестници оставени от Архаров

 18. EVGENI: “фотоволтаиците, в САЩ цената на 1ват в момента е от 1,75 до 2$ в зависимост от това дали са неподвижни или следящи слънцето. За 2 години са паднали 3 пъти, като се очаква да паднат още с развитието на технологиите.”… Ще станат и по-евтини, но дори и да си направим лични централи и да получаваме енергията за стотинки, ако се строи АЕЦа. ПАК ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ИЗПЛАЩАМЕ – 20 млд.лв. Ако не стане чрез цената на тока, която трябва да се повиши ПОНЕ 3пъти, ще става чрез косвени данъци!!!
  Затова трябва да се гласува твърдо с “НЕ”!

 19. Към BORO и други колебаещи се за референдума,
  Всички ние четящи тук претендираме да сме демократично мислещи, нали? Референдумът като форма на допитване и отчитане на общественото мнение е най-доброто измислено от човечеството по принцип и най-съобразеният метод с принципите на демокрацията – да се чуе мнението на всеки. Друг е въпросът, че нещата могат да се изопачават и зависят от това именно какво значи това “всеки”.
  В древна Гърция под “всеки” се е разбирало демоса, откъдето идва и името демокрация). Това обаче са били богатите и свободни граждани разбирай гърците). Робите не са били смятани дори за хора. Това е представлявала древногръцката “демокрация”. Подобна е днес “демокрацията”, която се наблюдава в Близкоизточните емирства, където “демосът” е съставен от местните(по паспорт) граждани, оглавявани от шейховете – старейшините на техните родове, а “робите” са чужденците – гастарбайтерите нямащи право на глас, колкото и години да живеят там (какъвто е случаят с пишештите тези редове злощастно изхвърлен там по принуда на оцеляването в нещастния ни преход).
  В древния Рим нещата не са били не много по-различни, но там поне претенциите за демокрация не са толкова големи. Патрициите са имали думата. Плебса и робите също не са били смятани и признавани за граждани! Но именно там е възникнал терминът Референдум. В етимологията на думата е заложен и смисълът – рефернтна точка или референтно мнение. Тоест мнение, което тртябва да се отчете при взимане на решение от управлението. В крайна сметка обаче императорът е взимал решението и той е можел да зачете това мнерние и да се съобрази с него или да го игнорира. Всъщност референдумът му е служил да се ориентира на каква поддръжка би разчитал, ако вземе решение в съгласие от с резултатът от допитването и какъв е рискът за него ако вземе противното решение. Защото рядко са се осмелявали императори да вземат противно решение, когато поддръжката за другото е много голяма. В повечето такива случаи са били обявявани за тирани и обикновено са завършвали живота си по не естествен път (били са убивани от недоволните патриции). Това са общо известни неща и реферндумът в древния Рим не е бил израз на никаква демокрация, а е бил един от инструментите (легален за разлика от шпионирането) за получаване на информация. Като такъв обаче би бил напълно безсмислен, ако поради страх или нещо друго, например неосведоменост по въпроса, хората гласуват изкривено или не както всъщност мислят. Затова реферндумът е бил много уважаван, никой не е смеел, не е опитвал и дори не е имал интерес да го “узурпира”. Най-малко пък императорът е имал интерес от това.
  В наши дни на референдума се гледа по “модерен” начин. Хем се парадира за демокрация, подобно на случаят с древна Гърция, хем обаче всички са признати за хора, тоест “НЯМА” роби и невежи. Пиша това “НЯМА” с главни букви и в кавички защото точно тук се крие проблемът. Това което всъщност няма е идеални случаи, където това нямане на роби, невежи и неосведомени е истина. Най – малко пък това нямане е вярно за комунизЪма! В развитите западни демокрации и в САЩ, Канада, Австралия, Япония и други това нямане на роби и невежи е относително близо до истината, Ние обаче сме за съжаление все още много далеч от това. А и всички виждаме, че предателите русофили се стремят да ни държат колкото се може по-дълго и по-дълбоко в това положение изаползвайки какво ли не! От фалшива и изкривена, информация – пропаганда, през поддържане на скапано образование и поддържане на заблудата за липса на полза от образованието, негласно поощряване на наркоманията и пиянството, до насаждане на чалгата, като култура. Всичко това става пред очите ви и вие го виждате.
  В резултат на тези русофилски действия всеки опит в нашето управление, а такива имаше и не само при правителствата на СДС и ОДС биваше веднага бламиран по всякакъв възможен начин и в крайна сметка обречен на неуспех. Липсваше у нас най-важното: подкрепа на будното и организирано гражданско общество. Всякакви лумпени и други подставени комуняжки русофили изземваха този вакуум, запълваха тази липса и си развяваха знамената от името на “народа” в угода в крайна сметка на чуждите руски интереси. Пресен пример са протестите против кракингът – метод за добиване на газ от шистите, както и подкрепа за АЕЦ “Белене”. Това са сборищата на връх Бузлуджа и яз. “Копринка”, където се събират тези “копринени чугуни”.
  Трябва обаче да отчетем и нещо друго, което е много важно, а не го забелязваме, а понякога имам съмнение, че това “незабелязване” не е случайно и говори за принадлежност към русофилските интереси. Трудно доказуемо е в редица случаи, но това е резултатът от такова незабелязване. Какво не забелязваме всъщност или се правим, че не забелязваме. Това е че всяка борба срещу чуждите имперски интереси на Русия е много опасна и не малко са героите загинали в нея, при това без да постоигнат желания резултат. На първо място е Апостолът на Свободата Левски, на когото даже гробът скриха от нас. Следват други, като Захари Стоянов (отровен във влака на път за Париж), Стефан Стамболов (съсечен насред София по бял ден) и много други по-малко знайни или незнайни герои. Следите винаги се замитат, ясно защо. А как бихте коментирали твърдения, кото срещнах някъде в Интернет, че Стефан Стамболов е бил руски шпионин! Когато и държавните ни архиви са отмъкнати в Москва много лесно някой може да твърди, каквото си иска. Лапнишарани у нас дал Господ колкото щеш! И затова разбираемо е, че тактиката при тази неравна борба трябва да е много внимателна. Защото красиво е да се загине геройски на амбразурата, но по-важен е резултатът. Ето например Симеон Сакскобурготски може да е всякакъв, но не допусна осуетяване на влизането ни в НАТО и ЕС! Независимо от конкретните условия в момента, които ние българските избиратели сами си надрусахме и които аз ще окачествя само с едно име Гоце, зад което се крият всички останали подробности, за които се досещате и за което Г-н Инджев написа няколко книги! И спирането на ректорите в Козлодуй беше страшно необходимо за да не се попречи на това. И започването отново на сагата АЕЦ „Белене“ беше необходимата тапа в устите на русофилите и всичките им маши плътно прилепени до бившия Цар на България. Това няма как да се каже официално, напротив той ще се „олайняри“ до ушите по всякакъв начин само и само конспиративните му ходове да не будят подозрение и да има резултат. Е този резултат дано поуспокои малко страховете на такива, като Г-н ROSSEN IORDANOV изразени тук вчера по повод мекушавостта на Президент Обама към Русия и Путин в момента и виждайки в това опасност за Източна Европа и в частност за нас. Този път за радост сме яко от другата страна на желязната завеса – в НАТО и ЕС! Не е както преди, нали? Трябва разбирасе да сме най-благодарни и на правителството на ОДС и Костов, но съгласете се, че всичко можеше и „да отиде на кино“ с билетчетата на „Гоце“! Един ден това не може да не се признае! Етови гопосле и Бойко! Той може да ви изглежда много прост (и си е) но никак не е глупав. Верно е, че почти нищо не направи но направи най-главното – спря АЕЦ „Белене“ опасността от необходимия трик на Симеон, а това не е малко! Не само изглежда като диктатор, но и си е. А как предлагате да се оправя с толкова комуняжко-русофилска пасмина заобиколила го и жвъкаща от всякъде в администрацията на държавата? Да се вслушва в мнението на рабфаговци, като Цецка Цачева ли? И как се спира такова нещо, което лети с инерцията на многотонна влакова композиция в такива условия, като „еректирания троен Гоцев член“ на българската енергетика? Рязко натискане на спирачките от опит старите шофьори знаем, само ще преобърне композицията и ще доведе до катастрофа. Само че тази ще е национална! Трябва натискане и отпускане на спирачките и пак натискане и отпускане, и така докато спрем безопасно. Той прави всъщност това. Референдумът е такова отпускане на спирачките, прдшествано от натискането им преди това със смяната („редактирането“) на въпроса по начин, че да бъде максимално безопасен при какъвто и да е резултат.
  И сега след всичката тази предистория – на въпроса какво да правим на този „реферндум“. Всеки демократично мислещ човек не само трябва, но и е длъжен да изрази своето мнение по въпроса честно, така както го мисли. Сметки, като това дали с гласуването си „НЕ“-то му няма да налее всъщност вода в „ДА“-то на продажници и малоумници, като направи референдума легитимен нямат нищо общо с принципите на демокрацията и са съзаклятнически методи познати ни от други предишни политически системи. Това е резултат на изостаналият ни манталитет, застинал още там при комунизЪма на тоталитарното ни минало. Даже много от червените целят точно нелегитимен референдум (колко безопасно за тях, нали?), но с над 20% гласували и с резултат отговор „ДА“. Ами те точно това искат! Да продължават сагата и голямото си плюскане на наш гръб до безкрай. Да продължават парламентарните словоблудства и се лапат тлъсти, ама наистина много тлъсти комисионни от бюджета и не остава време за истински реформи. Напротив тях легитимен референдум ги плаши и в това е цялата им инсинуация. Но въпросът е така извъртян, че и легитимно „ДА“ не може да послужи за построяването на АЕЦ „Белене“ или нови реактори в Козлодуй, тъй като технологията е безнадеждно стара и централа по такава технология не може да се окачестви, като „нова“! А да не говорим, че като няма пари нищо не може да се построи, колкото и всички да го искаме и колкото и реферндуми да правим по въпроса. Ако направим сега реферндум дали искаме пенсиите да станат по две хиляди лева, както е в ЕС мислите ли, че някой ще глсува с НЕ? Е, и какво? Парламентът ще каже да, веднага щом тоива стане финансово възможно за бюджета на страната. Тоест „ на кукуво лято“ или с други думи ще ни покаже средния пръст, нали?
  Аз мисля, че ако всички масово гласуваме на референдума и по съвест НЕ-то ще победеи! Защото трябва да кажем „НЕ“ не само на безумието с атмните реактори и играта със съдбата на бъдещите поколения, които нищо няма да ползват, но ще ни плащат сметката за сегашната ни лакомия, като съхраняват радиоактивните ни боклуци за десетки хиляди години, живеещи в непрекъснат страх да не се случи голям катаклизъм или авария! Парите за това нито са изчислени, нито предвидени в цената на „евтиния“ ток. Затова бъдете демократи и изразете мнението си! Зашлевете ги с едно гордо и достойно „НЕ“ право в гьонсуратите!

 20. МЕЧТАТЕЛ, осведоми се по-точно за 20 процента, защото онзи ден Станишев мечтаеше да достигне до 20 процента участие, за да може той и неустановена коалиционна гарнитура около него да решат да построят АЕЦ беляНЕ след изборите, т.е. при над 20 процента активност , Станишев и “другарите” около него ще решат да си строят АЕЦ беляНЕ, дори ти да си гласувал с НЕ на референдума!
  Ако не си достатъчно осведомен – осведоми се, НО все пак, ти може и да си от платените глашатаи на ядреното лоби , които да манипулират гласоподавателите и така да се стигне преминаването на 20 процентната бариера.

 21. Към GB:
  Господине, Вие обичате обстойно да излагате тезите си. Надявам се, че няма в такъв случай да представлява проблем за Вас, да разясните кое в позицията на Веселин Кандимиров, който в статията си (за която давам линк) много издържано и логично аргументира защо трябва ДА СЕ БОЙКОТИРА референдума, не отговаря на истината. По този начин вече наистина бихте помогнали на колебаещите се.
  http://kandimirov.com/tekushti/272-yadrena-energetika-ili-da.html

 22. GB,
  пространни разяснения не могат да отговорят на логичния въпрос ,дали императора трябва да се допита до плебса ,за да построи Колизеума или път до Тракия и т.н..
  Ако той не знае има ли пари за такъв строеж, има ли нужда от него , то плебса ли ще знае??
  Допитването трябва да става само за наистина важни ,съдбоносни неща, които засягат всички, не за ежедневни или специализирани въпроси?
  Това е все едно вие да давате наставления на неврохирург , как да извърши сложна операция , или той да ви инструктира как да монтирате фотоволтаик?
  Резултата е предизвестен!
  Изпълнителната власт има много повече информация от нас , но специалисти ,които могат да я оползотворят, явно няма.
  Всеизвестен е популизмът на БКП ,той дори достига такива величини , че е невъзможно да се различи реалността от фикцията, това е единственият им начин на функциониране.
  Те не разбират дори каква е същността на референдума, а просто използват този чужд за тях инструментарим на взимане на важни решения ,за своята популистка “управленска” бутафория , и зад такива излъскани фасади служещи легитимиране им, се крие липсата на каквато и да е система на реални обществени взимоотношения.
  И сегашният им “референдум” се опитва да скрие единствения им възможен начин на съществуване -популизма!
  Защото никога преди комунизма ,популизма не е стигал до лумпенизация.

  И логичния въпрос е ,след като при над 20 процента решението за АЕЦ ще се взима пак на тъмно от тях, защо беше упражнението с референдума. Логично би било при провала му, поради нисък процент на гласувалите ,резултата от него да е НЕ на АЕЦ Белене.
  Дори в Румъния резултата от референдума беше НЕ, поради нисък процент на гласувалите за импийчмънта на Бъсеску.

 23. @Борис: четох тази статия още първия път когато я споменахте. Честно казано не можах да намеря някакви убедителни доводи че бойкота ще е по-малкото зло в дилемата. Трябва да знаете че един бойкот би поставил гражданството в положението на щраус с главата в пясъка, поне на мен така ми изглежда. Разни платени PRи се опитаха да наложат мита за “отвратителния референдум” в който умните и почтените граждани не трябва да участват за да не се оцапат с политически фекалии. Не се заблуждавайте, те точно това целят – ниска и лесна за манипулиране изборна активност.

 24. Този Коджейков се беще оплел като пате в кълчища веднага след щоуто В НДК,МОЖЕ ЛИ ГЕНЕРАЛ ДА Е ТОЛКОВА ПРОСТ и да не може две свестни думи да каже!Според мен са за уволнение и той и заместника,родом от Перник,и Плевнелиев само ще спечели,ако ги уволни!А дали Трайков не бе уволнен именно че е признал за всесилната енергийна мафия у нас,тя е способна да му го върне тъпкано!

 25. Към БОРИС,
  Ето ви отговорът, който искате:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10813&rid=29
  Вижте никой не е савършен. Както всички ние, така и Веселин Кандимиров, когото уважавам. Мисля, че ясно писах: или сме демократи или не сме. Няма средно положение. Ако си демократ си длъжен да си кажеш мнението. Правене на разни други сметки излизат винаги “без кръчмаря”! Ако пък активността е много голяма ще победи именно отрицанието – “НЕ”, а това е най-доброто.
  И сега към някой, който не си писа името или ника а просто ми “Опонира” – “ДО GB”,
  Само че не разбрах в какво ми опонира. Аз никога не съм твърдял, че този референдум е разумен и че е редно на специализирани въпроси по технико-икономически параметри да се отговаря от не специалисти. Друг е въпросът, че в конкретния случай опасностите за здравето и живота на хората за стотици поколения напред, които са свързани със сегашната технология на ядрената енергетика, са въпроси, които трябва да се решават именно широко – на референдум. Но не се изясняват на широката публика и въпросът не е формулиран в този аспект пак по различни конюнктурни съображения. Така или иначе обаче този предстоящ референдум ни беше натрапен чрез процедурни хватки от комунягите мафиоти – ядрената енергийна мафия, която разчита на сляпо следващите ги русофили, налитащи като хипнотизирани на всичко руско, както котки на валериян. Късно е вече да се борим за недопускането му, а и законът е такъв, че не го позволява. И точно затова писах, че всички масово трябва да отговорим с НЕ, защото така казваме НЕ не само и не толкова на развитието на технологиите на самата ядрена енергетика, на което хич не му и пука за резултатите от нашия референдум, но по-скоро НЕ на пошлостта и врътките на нашите “политици”! Както се разбира дори самите руски експерти не одобряват и не искат този проект. Иска го руската ядрена мафия за да продължава да лока нашата кръв и нашите гьонсурат русофилски мафиоти да се пооблажат с някоя трохичка покрай тяхната софра, както и завоевателната доктрина на руската политика към нас, за да продължава да ни държи в зависимост и подчиненеие. ЕТО ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИМ ДРУСНЕМ ЕДНО “ОТРИЦАТЕЛНО” КРОШЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ГЬОНСУРАТА!

 26. GB,
  Вие да не смятате , че АЕЦ беляНЕ е въпрос ,който е толкова важен ,че да му се предоставя най-директният начин на демократично управление?
  Аз предлагам на лумпенизираните популисти от БКП ,да подложат на референдум своето отроче – Конституцията която приеха през 1991г. с фалшифицирани избори за Велико събрание.
  Това е въпрос за референдум!
  Ежедневни и специализирани въпроси се решават от изпълнителната власт, а ако тя не може да взима решения – да си ходи, на нас не ни трябват чиновници-популисти , като номенклатурата на БКП преди , и след 10.11.1989г, които не взимаха решения без “допитване” до Кремъл.
  Ако са чиновници , но само чиновници, без никаква власт, без достъп до поверителна информация,просто одушевени роботи,тогава е нормално да си решаваме САМИ ежедневните въпроси ,чрез референдуми, а те само безропотно да ги изпълняват.
  Но от това биха се възполвали всякакви популисти използващи ги за личните си цели, пример за това са лупенизираните популисти от БКП – с цели 3 референдума .
  Да се готвят и за 4-ти , този за отхвърляне на корумпизиращата им “конституция”!
  Щом като ,ще си мерим референдумите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.