Който не гласува, на бесепе слугува

Не си въобразявам, че мога да накарам да си променят мнението колебаещите се или убедените, че не бива да гласуват на референдума. Но ако те си въобразяват, че с колебанието или негласуването си по някакъв начин застават срещу заплахата от ядрения реваншизъм на БСП и нейните сателити от ВМРО и Атака, явно си правят погрешна сметка.

Ето каква е тя. И не я правя аз, а моите опоненти.

Според Андрей Райчев участие от около 1,2 – 2 милиона избиратели ще донесе положителен отговор на референдума, което ще означава и политическа победа на БСП. По-широко участие може да доведе до загуба за инициаторите на допитването.

Да ви го формулирам като лозунг:

„КОЙТО НЕ ГЛАСУВА, НА БЕСЕПЕ СЛУГУВА”

Дали ще ме чуят от СДС ( Кабаиванов) или от България на гражданите, които агитират срещу гласуването с претенцията това да е „дясна” позиция?

Сред спуканите лъжи по трънливия път към референдума е балонът „3:1”, каквото твърдят, че било съотношението на поддържащите на идеята край Дунава да се закотви още една руската атомна подводница. Самият дългогодишен бащица на този елемент от „тройния шлем” на Русия върху изстрадалата българска глава Георги Първанов направи такова твърдение, давайки рамо на и без това мобилизираните до крайност столетни маратонци по пътя към увековечаването на руско-българската мафиотска дружба в енергетиката ни.

Всъщност истината е съвсем друга: подкрепящите и отричащите проекта са приблизително равни на брой в национален мащаб, а сред младите, образованите и градските българи разбирането за вредата от корупционния „мирен атом” далеч надхвърля раболепието на опонентите, готови да си дадем земята, парите и бъдещето на чуждите корупционни интереси.

И отново да подчертая: не го твърдя аз. Ето данните от актуалната социологическа картина, оповестена днес от агенция Алфа рисърч ( която съвсем не може да бъде заподозряна в симпатия към онова, на което лично симпатизирам):

„Отношението към АЕЦ „Белене” и развитието на ядрена енергетика в България претърпя значителна промяна през последните години. От силно доминираща подкрепа за построяването на АЕЦ Белене преди около 10 години (80% през 2004 г.), към момента българското общество е разделено на три. 33% от пълнолетните граждани са „за” реализиране на проекта АЕЦ „Белене”, 30% – „против” развитие на ядрената енергетика у нас и за въвеждане на други технологии, 25% подкрепят постояването на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй” без строеж на „Белене”.

Най-горещи привърженици на АЕЦ Белене са симпатизантите на БСП, три четвърти от които са готови да участват в референдума на 27 януари.

Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 годишна възраст, както и привържениците на Синята коалиция и СДС.”

Както виждате, въпреки подклажданата с тлъсти подкупи дългогодишна пропаганда, поне половината от българските гласоподаватели разбират надвисналата опасност. Те биха могли да сразят намерението на БСП и т.н. националисти (чиито патриотизъм, също като столетният, се изразява във формулата за любовта към Русия като висша изява на българско родолюбие) да извлече (най-напред политически) дивиденти, за да седнат след това отново на старата рубладжийска софра в случай, че се върнат на власт. Но при едно условие могат да бъдат спрени: ако здравомислещите българи гласуват.

Особено сърцераздирателна е насилствената любов на столетницата спрямо младите, които не желаят да се развиват метастазите на руския “мирен атом” върху снагата на България. В преобладаващата си част българите под 30 години не искат такова бъдеще, но столетниците  настояват да се погрижат то да се случи въпреки това в името на едно бъдеще, което голяма част от възрастните избиратели на БСП просто няма да доживеят.

Това напомня на насилственото хранене на съветските дисиденти в психиатричните клиники, в които затваряха най-упоритите противници на режима. Така наречените “отказники”, политическите затворници, решили да умрат от гладна стачка и да победят морално насилниците, биваха заставяни да поглъщат храна като гъски от своите мъчители, за които беше важно да продължат живота им. Нещо подобно гласят инициаторите на референдума за младите, които не желаят АЕЦ “Белене”, но ги заплашват, че въпреки това ще им я построят за “тяхно добро”.

Завършвам с нещо, което щях да кажа като участник в инициативния комитет, който се опитва да убеди българите да гласуват с „не”, ако имах друга медийна трибуна. Но понеже такава не се очертава до референдума, ще го заявя тук.

Въпрос на избор е на кого да повярвате в тази кампания.Ето защо обърнете внимание на огромната разлика: срещу нас агитират хора, свързани с многоМИЛИАРДНИ интереси. Моя милост, например, няма да спечели лично и стотинка при победа на каузата, която защитава, докато насреща потриват ръце за вкусни награди от най-богатото икономическо лоби в България.

Мислите ли, че не можех да се продам и аз ( скъпо при това), вместо да си губя времето „безплатно”?

Ако се нуждаете от илюстрация, това е спорът ми в предаването „Панорама” на БНТ на 11-ти януари- и не толкова по отношение на казаното, а на премълчаното. А то е, че ми бяха пратили опонент, забогатял като едър собственик в енергетиката в качеството си на политик, присламчил се към БСП. Ако той спечели- печелят подобните му и лично той. Ако ли пък не-печели цял народ!

41 мнения за “Който не гласува, на бесепе слугува”

 1. Господин Инджев,

  Благодаря Ви за поредната безупречна статия ,изразяваща мнението на 95% от нормалните български граждани,които повече от очевидно , нямат друг представител(макар и само с този сайт) в публичното пространство. Вашият блог е може би единственото място ,останало в България ,което не се страхува да използва силата на истината и най-важното – напомня ми ,че все още не съм сам с мислите си за България и че това човек да има себеуважение и достойнство ,не е ненормално.
  Бог да бъде с Вас

 2. Днес гледах по БНТ Булат Нигматулин, бивш зам.-министър на ядрената енергетика в Русия, на заседанието на Временната парламентарна анкетна комисия по „Белене”.Каза ги нещата професорът в прав текст, такива каквито сме ги чели в “Ядреналин”.
  Засрамих се от простащината на Петър Димитров и особено от Румен Овчаров.
  То бива, бива “тепегьозлък”, но чак толкова не бива!
  Къде си др.Цацаров? Отпуши си ушите, избърши си очилцата и действай.

 3. НЕК печели годишно малко повече от футболния отбор – Манчестър Юнайтед. За 2011 НЕК е отчела чиста печалба – 70 млн лева, а Манчестър Юнайтед – 35 млн долара. С такава печалба НЕК трудно би си позволила звездата на Юнайтед – Робин Ван Перси, който струва около 40 млн лева или 22 млн паунда. И тази компанийка(на фона на европейските и световни реалности) е тръгнала да участва в нещо, което ще й струва – 10 млрд. лева(51% участие) и струва общо над 20 млрд лева. За сравнение немската RWE, която се е оттеглила има годишна печалба от 3 млрд евро или 6 млрд. лева за миналата година.

 4. Гос.Инджев от телевизиите и пресата научаваме че Добрев и Борисов са раздали копия от документи на RWE и НЕК по въпроса за АЕЦ Белене .Толкова по необяснимо ми става как така българските медии не намериха място и време да запознаят читателите си с въпросните документи.Публикацията на тези документи след референдума ще е като след дъжд качулка.От друга страна постоянно ни облъчват че пресата е под натиска на управляващите. Ако е така какъв по добър случай като покажеш факсимиле от документите.До този момент нито една българска медия не ги е извадила на показ.По тази причина аз се шитам кой плаща мълчанието на българските медии.Първия заподозрян е БСП.Ако се сещате за други подскажети ни.

 5. Добре, да спрем БСП и да налеем гориво и избиратели на ГЕРБ? Нима искате да кажете че Боко – преподавателя в школата на ДС е по-добрия избор? Отказвам да се съглася че е по-малкото зло – теса едно тяло с 2 (3) лица!

 6. Извинете но, който не гласува, на бесепе слугува, звучи като, който не скача е червен – на същото пропагандно ниво е. И откога Андрей Райчев започна да говори истини? Вижте какво е написал Кандимиров, симпатизант на Костов, за бойкот на референдума. На него повече може да му се вярва, нали?

 7. “Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 годишна възраст, както и привържениците на Синята коалиция и СДС.”

  Бъдещето на България казва “НЕ” на АЕЦ Белене но бабите и дядовците му смятат че той не е достатъчно зрял и мъдър за да избере как да живее живота си и му завещават още една АЕЦ за из път. Класика…

 8. Г-н Инджев,
  за мен Вие сте журналист № 1.
  Затова Ви вярвам и Ви благодаря!!!

 9. Към всички русофили, приятели на Русия, умиращи за Русия, мъченици за Русия, слуги на Русия, откачени на тема Русия, грешници за Русия и други русифицирани единомишленици:
  Другари, опомнете се и реагирайте! Днес в пряк ефир по Националната телевизия двама самозабравили се българи нарекоха руски професор, РУСКИ, с най-обидни думи. Посегнаха на най-святото – дружбата с Русия. Това бяха пребоядисалите се комунисти Овчаров и Димитров. България не е виждала по-злобни и по-изкривени физиономии, по-разфокусирани погледи и разпенени муцуни дори при линча на посегателя на Доган. Отвратителното поведение, с което нашите представители в Парламентарната комисия се обърнаха към скъпия руски гост няма равно на себе си.
  Другари, сберете се и не оставяйте тази работа без да им се размине! Те посегнаха на най-скъпото! Обърнаха се срещу Русия!
  България вече не е същата!
  ….И да не забравя да напомня на всички “демократи”: за всичко е виновен Иван Костов!

 10. Съгласен съм, че трябва да се гласува. Но пък не мога да направя и компромис със себе си срещу некоректно формулираният (по мое мнение и на всички около мен) въпрос.
  Така че ще гласувам с невалидна за преброяване бюлетина. Ще се постарая да убедя повече хора да направят същото. Поздрави и респект Г-н Инджев.

 11. Сините отчаяно търсят идентичност, оригиналничат. Пасуването е от полза само за червените шамани.И тънките сметки са рисковани. Ще се ходи за “не”, мълчалив отказ не е отказ в случая.

 12. “Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!”
  Захари Стоянов

 13. „Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?”. Няма как с едно “не” да се отговори на 2 въпроса. Това е уловката която поставиха БСП и която за 24 часа беше одобрена от Борисов и ГЕРБ. От този ъгъл референдума е напълно незаконен и аз като самоуважаващ се гражданин няма да участвам в нещо, което противоречи на логиката за провеждане на референдуми. Резултатът от този референдум ще е като известната безсмислица “Да бъде помилван не да бъде обесен”. Всеки ще си го тълкува както му изнася.

 14. Вижте, много хора тук упрекват възрастните, че проиграват бъдещето на младежите под 30 год. възраст. И това е вярно. Но си дайте сметка, че повечето от тях трудно сричат, и мнозинството не могат да пишат. Почти. По различни причини – безплатно образование и райски живот по времето на правенето на двете Българии. И безплатно здравеопазване. Така, че, ако не оправдание за тези хора, поне снисхождение в упреците. Но какво да кажем, или да си мислим за някои от списуващите в този блог, явно хора с мнение и претенции, те интерес ли имат (скрит), или не могат да разберат очевадни неща, които се повториха стотици пъти.(БОРИСЛАВ, ВЕСО). Каква Европа, БЕ? – (както би казал ББ) Каква демокрация, БЕ? Казахстан, Туркменистан, Афганистан, БЕ! Там ви е мястото, БЕ!

 15. Чета последния коментар и мисля, че няма нужда от други.

 16. Rusia ili po-tochono suvetskia suiuz koito v glavite na rusnacite i tehnite sluzhanki v BG nikoga ne si e otival, e nai-goliamoto prokliatie za teritoria BG i neinoto naselenie. Za zhalost sushtoto tova naselenie si umira da obicha porobitelite si. Ne sluchaino Levski go e kazal – koito ni osvobodi toi shte ni porobi. Kazal go e zashtoto e razbral prekrasno kolko niskopoklonna i cherviva e dushicata bulgarska.

 17. Според други източници ако на референдума не се съберат същия брой гласове, както на последните избори, той ще бъде невалиден, независимо от резултата. Ако това е вярно негласуването е най-неподкрепящата АЕЦ Белене позиция. Поправете ме, ако греша.

 18. Към СТАН, ВЕСО и други подобно мислещи,
  Не се подавайте на инсинуации! Реферндумът не е за ГЕРБ, СДС, БСП или нещо друго, а за АЕЦа. Гласувайте сега с НЕ, пък после на парламентарните избори гласувайте, както си искате! Ако щете и за БСП! Като ги докарате на власт с легитимно НЕ на този референдум ще ми е любопитно да им гледам сеира. Само ще забавите България с нови 4 години!

 19. Възмутен съм от държанието вчера на БСП-наглеците П. Димитров и Р. Овч.!
  Проф. П.Димитров може самоотвержено да е наливал в главите на студентите си преди 89г Политикономия на социализма но за днешно време е един динозавър и мястото не му е в политиката. А ехидно усмихнатия Р. Овч. показа недостигнати висоти на лъжи, наглост и грубиянство!
  Считам, че правилния ход е да се гласува – разбира се с НЕ срещу тези лъжци и наглеци!

 20. В последните парламентарни избори са участвали 4 345 450 души. Наблюдателите отбелязват, че е изключено това число да бъде достигнато на референдума. Следователно, предложението няма да се приеме.

  Но има едно „но”. Съгласно алинея 4 от същия член

  „Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.”

  Ако това изискване бъде изпълнено, въпроса за Белене отново ще започне да се подмята между инстанциите. Именно това е целта на предизвикалите референдума.

  Тази алинея е коварна и по друга причина: броя на гражданите с избирателни права е постоянно променяща се величина, която не може да бъде определена точно. Затова на практика се ползува числото на всички избиратели, водещи се на книга.

  Избирателите у нас, водещи се на книга, са 6,9 милиона. Това число няма как да е вярно, при положение, че населението на страната се оценява на около седем милиона. Но в нашия случай този изкуствено поддържан висок брой избиратели (поддържан, защото благоприятства изборните манипулации) е предимство. 20 процента от него са 1 380 000 души. Участниците в подписката за референдум са по-малко от половината от това число. Дори да гласуват по два пъти, процентът няма да бъде достигнат.

  Разбира се, ЦИК може в последния момент да обяви друго, по-малко число на хората с право на глас. (Как ли ще го определи?) Но така рискува да стесни полето за манипулации на следващите парламентарни избори.

  Изобщо, нещата, както винаги, са сложни. Но правилната тактика е ясна: неучастие в референдума. Всеки глас, включително и с „не”, приближава броя на гласувалите до заветните 20 процента.

  Тук трябва да се извиним задето обсъждаме такава съмнителни от гледна точка на избирателната етика положения. Правим го, защото самите закони са такива. Просто се съобразяваме с тях.

  Затова използваме случая да призовем:

  Уважаеми избиратели, не се оставяйте да ви правят на маймуни! На 27 януари 2013 ще имате рядката възможност да постъпите правилно като не гласувате. Какво по-приятно от това да направиш добро дело без да си мръднеш и пръста? Възползвайте се!

  Копирано и поставено, но мисля вярно.

 21. Нали за това се промиха мозъците на цяло едно поколение с ДС творението “чалга”.Да се налага незаинтересованост в младите “не ме интересува политика,аз си гледам живота”.Да може само изгасналите от неупотреба мозъци на ,верните на “Партията мисли,ние не”,”Партията знае и най кадърните и способни кадри има”,Вие младите нищо не разбирате,ние старите,дето не а ни и двата крака,ще ви управим,акъл нема да ни давате”.
  Алоо младите а да се пробудите от “живота” дето си живуркате безгрижно,щото сте си починали,ма напълно,само си въобразявате,че сте живи,оставуили сте живота и бъдещето да ви решават изгаснали от неупотреба “цигари” и на хиени в агнешки кожи с размазан печат ‘демокрация”.
  “Не питай старило,а питай патило” и “битието определя съзнанието” е с НЕвярно,щото като си скот,никакво битие неможе да ти промени съзнанието да се осъзнаеш “що си” и “що пак не ядохме”
  “Когато говориш с мен,ще мълчиш”,та ако ще и руски професор да си – комунизъм та дрънка,нищо н ово под слънцето БГ,изгасналото слънце !
  Амин !

 22. Не смятам да гласувам на този референдум, г-н Инджев, и не смятам за почтено някой да ме изкарва слуга на БСП заради това. Разбирам тактическите аргументи за позицията “не”, но агресията срещу нежелаещите да гласуват не разбирам. Аз няма да гласувам, защото смятам, че развитието на ядрената енергетика е престъпление срещу човечеството, геноцид срещу следващите поколения. И смятам, че имам моралното право да защитавам тази позиция. Защо трябва да участвам в една мръсна игра, в която и четирите инициативни комитета се обявяват ЗА развитието на тази отровна технология? Да, по-малкото зло е да не се строи Белене. Но истинският протест срещу ядреното лоби е отказът от участие в този фарс. Във всеки случай, аз не нападам хората, които са избрали вот “не”, въпреки че ако всички противници на ядрената енергетика не гласуват, ще бъде зашлевен най-мощния възможен шамар и на БСП, и на Белене, и на плановете за построяване на нови мощности в Козлодуй. Със своя избор да защитавате тази позиция Вие сте точно толкова “слуга” на БСП, колкото и аз. Мръснишкият начин на задаване на въпроса (така, сякаш се подразбира, че всички българи сме за развитието на ядрената енергетика)раздели на две протесният вот, това е така. Но и инициативните комитети, обявили се за вот “не” не се обърнаха с лице към противниците по принцип на ядрената енергетика, даже не реагираха на отказа на ЦИК да регистрира ИК на зелените, които вероятно все пак биха го направили. С какво морално право тогава искат моя глас, че и ме обиждат?

 23. Към Цветозар Томов:

  За обидата сте прав: нямам право да ви обиждам, макар да не съм имал такава цел, опростявайки посланието до колебаещите си в нещо като лозунг, с който да подчертая до крайност тезата си. Но за друго ще поспоря с Вас…

  Вие сте сред най-добре информираните политически анализатори и не може да не си давате сметка, че става дума за политика, а не за строителството на Белене, което няма как да се случи.
  БСП разчита на референдума за изборния си успех след няколко месеца и мобилизира максимално своя електорат. Ако той “щръкне” ( като един съветски Шпагин)над вакуума, създаден от гнусливо отдръпналите се от гласуването хора, този факт бъде изигран като “голяма победа” на БСП. Т.е. негласувалите противници на ядрената енергетика, съзнават ли го или не, ще помогнат на БСП да я продължат в две стъпки: първата е спечелването на изборите на вълната на референдума и втората е връщането на АЕЦ “Белене” ( вече веднъж върнат за преразглеждане в парламента поради онези над 20 процента, за които вече потриват ръце) на масата на преговорите с руснаците.

  Да, това може да не е съзнателно “слугуване” на БСП, но е услуга за тяхната игра.

  А иначе, ако ми посочите някой друг, който да е публикувал книга в България ( а защо не и другаде) напоследък срещу ядрената енергетика в България и то в навечерието на събитията, които коментираме тук, освен моя милост и Георги Котев, ще съм Ви благодарен. За да се запознаем и станем поне трима с такава публична позиция, каквато явно заемате и Вие, без да знам досега.

  Колкото до зелените, аз също съжалявам за тяхното отсъствие от дебата и правя според скромните си възможности възможното срещу “мирния атом” , без да претендирам да компенсирам липсата им.

 24. Г-н Инджев ,
  БКП винаги може да мобилизира повече лумпени да гласуватс ДА, ако трябва и коалиция с ДПС ще направи за своята пропагана чрез референдума.
  Пропагандата с референдума БКП ще си я направи без значение ,колко ще отговорят с НЕ,освен това “голямата победа” на БКП, трябва да се разпредели и между коалиционните й партньори, които явно не съзнават в какъв пропаганден маскарад на комунистите участват, щом работят за “голямата победа” на БКП, а не за своето влизане в парламента.

 25. Към Иво Инджев:
  С политическите Ви аргументи съм съгласен, за съжаление е така. Този референдум ще бъде използван от БСП по начина, който описвате. Но цинизмът на ситуацията е в това, че става дума за хуманитарен проблем, далеч надхвърлящ рамките на политическата конюнктура.И то в ситуация, в която България просто няма нужда от нови енергийни мощности, не само ядрени. Бъдете сигурен, че ако в изборния ден гласовете “да” и “не” се доближат (аз ще съм от хората, които ще го знаят), ще преодолея погнусата си от този референдум и ще пусна една бюлетина. Уважавам Вашите съображения, но те са коннюнктурни, това искам да кажа. Убеден съм, че сте искрен и приемам, че може би има смисъл да се гласува от конюнктурни съображения. Това, което не приемам, е, че хората, които не са в състояние да го направят по такива съображения, трябва да бъдат атакувани.

 26. Малка добавка: нямам нито претенцията, нито самочувствието да изразявам публично позиция срещу ядрената енергетика. Но ако имаше референдум “за” и “против” нейното развитие, а не както е сега, между нас нямаше нямаше да има никакви разминавания. http://www.asengenov.com/2011/03/blog-post_21.html

 27. Към Цветозар Томов:

  Уважавам позицията Ви и Ви приканвам да подкрепите свободолюбието на българите с присъствието си пред паметника на въоръжената съветска лъжа утре, четвъртък, 24 януари, в 18 часа центъра на София!

 28. Към Цветозар Томов:

  Не, не бива да бъдат атакувани нежелаещите да гласуват и в това отношение, ако съм прозвучал така, търпя основателна критика. Но вярвам, че трябва да бъдат провокирани да мислят и действат прагматично. Това се опитах да направя, макар и да се оказа травматично за интелигентни хора, които се засегнаха.

 29. Гласуването в референдума (впрочем едно типично комунистическо мероприятие, не инициирано “отдолу”, какъвто по същество трябва да бъде един истински референдум), включително и с “не”, само ще налее допълнително вода в мелницата на БСП, тъй като пропагандният им апарат ще изтълкува и не-то като “да” предвид еднозначно формулирания въпрос, който сочи единствено към развитието на ядрената енергетика, независимо по какъв начин. Докопат ли се до властта в следващия парламент, дори и единствено заради комисионните, които ще погълнат, комунягите ще си прокарат проекта независимо от резултата на референдума, но масовостта му ще им позволи нагло да твърдят, че народът го искал, което се е доказвало с участието му в него. Обратното, ако само комунисти и присъдружни си гласуват в него, ще се разкрие фарсовата му същност на изцяло политическа постановка, което би помогнало на колебаещите се да прозрат същността им на манипулатори. Да вземем примера с първия от поредицата референдуми на комунистите – за монархия или република. Всички са очаквали резултатът да бъде предрешен. Отишли са при все това да гласуват и са загубили. А е трябвало само да останат при съвестта си и изразят гражданския си протест срещу организирания фарс с бойкота му. А иначе и аз не се смятам за слуга на бесепе и подкрепям напълно коментара на Цветозар Томов (а и цитираното от Кокоцаря).

 30. @ ЦВЕТОЗАР ТОМОВ
  Много е удобно да се прикриват конюктурни позиции, зад светли идеали. Може би няма да се съгласите, но не можете да ни разубедите, че позицията Ви за негласуване е конюктурна, пропита от политически, а смятам и договорни отношения, с вижда се, доста позацапани бели якички. За краткост няма да посочваме лекетата, но ако желаете може. Поне Вие би трябвало да Сте наясно (вече), с кого си имаме работа – не с някакви добронамерени политици защищаващи погрешни решения.Не! Срещу нас, срещу България е изправена силна мафиотска структура, бранеща с лъжи, “зъби, нокти и копита” правото да краде от залъка на бедните, от лекарствата на пенсионерите, от бъдещето на децата. И ако можеше, не би се поколебала да отвори не само строежа в Белене, но и концлагера там! Това е ОСНОВНИЯ въпрос сега. Защото само лихвите платени дотук на Париба са 80 млн., което са всички или почти всички минимални пенсии са един месец в страната.Затова без интелигентски капризи! Ако искате гласувайте, ако не искате, бъдете лоялен към работодателите си. Въпрос на съвест! Но не се опитвайте да разколебавате онези, които се обявяват срещу най-голямото политическо уродство в най-новата история на България, което може,не дай си боже, да прерасне в физическо такова.

 31. към Живко Боев:
  Вижте, аз отдавна съм обръгнал на всякакви публични обиди и заклинания и обикновено не им отговарям. Но понеже се намесвате по този начин в един добронамерен спор и понеже говорите за съвест, нека Ви кажа: тези, които знаят кой е ОСНОВНИЯ въпрос, които ненавиждат “интелигентските капризи” и обявяват всяко мнение, различно от тяхното, за поръчано от тайни работодатели, всъщност възпроизвеждат стила на политическо мислене на онази “силна мафиотска структура”, за която говорите. Тази зараза в мисленето и нетърпимост към различието е, според мен, основната причина онзи режим, който създаде концлагера в Белене, да мутира в най-различни политически инварианти вече близо четвърт век.

 32. @ ЦВЕТОЗАР ТОМОВ
  Съвсем не искам да се намесвам в “един добронамерен спор”, нито пък имам намерението или самочувствието да адвокатствувам на някоя от спорещите страни. Просто си позволявам да атакувам една политическа позиция, която обслужва ядрената мафия, филиала на коминтерна в България, както и бившата колониална администрация. Смятам, че всеки, който има кураж да заяви политическа позиция, съобразно вижданията си, би трябвало да бъде готов да понесе и неприятни определения спрямо нея. Що се отнася до “тайните Ви работодатели” те съвсем не са тайни, напротив, през ден излизат по телевизиите да ни омайват и… да избелят якичките си, послъгвайки. Е, ако ги съветвате безплатно и безкористно, по убеждение, вднага се извинявам.

 33. Ima o6te edna prosti4ka formula, koqto nablyudatelite na politi4eskiq jivot v BG za pove4e ot 20 godini sa razbrali – 4e 6tom BSP e ZA ne6to, to BALGARITE* sa PROTIV nego.

  * BALGARITE sa tezi, na koito lyubovta im kam Balgariq ne minava prez lyubovta im kam Rusiq.

 34. Истина ли е това , което Борисов казва за изплащане на 400 млн. лева на Париба за Белене. И ако е така, много ме гложди един въпрос- има ли наш политик на работа там, с интересно мнение да не се гласува на този референдум?

 35. Г-н Томов,

  визирам първия Ви постинг, в който Вие защитавате своето решение на “негласуващ”. Ваш избор е, но в интерес на истината, се гласува с въпрос, който се отнася “за” или “против” строежа на Белене. Къде сте Вие в отговора на този въпрос? Колкото до инициативните комитети “НЕ”на нов АЕЦ, добре е че ги има! Можете да си представите, какъв би бил резултата на допитването без техния труд и компетентност. Пишете, че разбирате тактическите аргументи за позицията “не”, а надявам се разбирате и тактиката “не гласувайте”. Аз лично считам, че всички, които гласуват против Белене, са и противници на ядрената енергетика, но всичко по реда си. Поддържам компетентното мнение на (GB)Михаил Иванов, че трябва първо де се участва в референдума с едно голямо “НЕ” на нова AEЦ (което е и същинският въпрос), защото с “не глаувай” или отговор “да”, всичките Ви/ни мечти за безядрено бъдеще ще отидат както се казва “на кино”. На всичкото отгоре филмът ще бъде руско/съветски.

 36. Благодаря ви за поредната безупречна статия.Мисля ,че всеки който живее с убеждението ,че е БЪЛГАРИН и живее в тази страна трябва да отиде и да даде своя граждански вот, какъв и да е той,бил той за доброто или злото бъдеще на тази страна.

 37. По повод спор на тема – “бойкот” или “не” се принудих да направя малко сметки, които искам да споделя тук, които стъпват на едно официално проучване на alfaresearch, публикувано на техния сайт. Данните, които ни интересуват са:

  – 25.5% ще гласуват, 64.1% няма да гласуват, 10.4% се колебаят;
  – 62% от гласуващите ще кажат “да”, 38% от тях ще кажат – “не”;
  – Независимо от гласуването мнението по темата е – 33% подкрепят “Белене”, 30% са против развитието на ядрена енергетика изобщо, 25% са за още реактори в “Козлодуй” и 7% нямат мнение;

  Както пише в горните постинги и закона, има две граници, които са от значение:
  1. 4 345 450 души или повече трябва да гласуват, за да е валиден референдумът;
  2. 20% от гласоподавателите (демек 20% от ≈7 милион) или ≈1.4 милион, за да влезне темата отново в парламента; гласуват – вота се приема за невалиден и темата “Белене” отпада.

  I. Според проучванията долу – “ще гласувам” са казали 25.5% от хората, или 25.5% от 7 милион или ≈1.78 милиона. Демек – повече от два ПЪТИ по-малко, отколкото е необходимо, за да стане вотът валиден и да има задължителен характер. Това няма как да стане. В същото време, тези 25.5% са с цели 5.5% повече от граница (2), т.е. вероятността броя гласували да прекрачи тази граница е голяма, още повече, че дебатирането последните дни със сигурност е качило интереса, а и БСП и ДПС събраха 700 хиляди гласа, за да инициират референдума – от тогава със сигурност са събрали още. Така, че ако надежда е дискусията да не влезе изобщо в парламента, което би било чудесно – ми се струва малко вероятно. А, ако влезе, то всички бойкотирали ще се окажат “подкрепили”, защото са пропуснали да кажат “не”.

  II. От друга страна, ще кажат някои, е по-вероятно социлогическото проучване да се размине с 5.5% от реалния брой гласували, отколкото да се размине с 12% от предвижданията за това кой от гласувалите, какво ще каже, НО – тези 12% са от 25.5%, т.е. ако ги приравним към една скала (цялото гласо-можещо население на БГ) се оказва, че разликата между предвижданията и граница (2) е 5.5% от гласоподавателите, а разликата между “да” и “не” е 3% от гласоподавалите (12% от 25.5% е 3.06%).

  III. Промяна в казалите “ДА” не трабва да очакваме много – те са мобилзирани одавна и въпросните 25.5% са по-солидни, по тззи причина. Дори да приемем, че всички, които при това проучване са казали “Ще гласовам с НЕ”, решат да бойкотират изборите, тогава гласувалите “да” ще са 100% и ще съставляват близо 16% от гласоподавателите, т.е. само 4% по-малко от необходимото, и това е един много екстремен случай.

  IV. И последна сметка – аз приемам, че бройката решили да гласуват с “да” няма да се промени, тогава ще е нужно бройката “ще гласувам с не” да се увеличи с 6.5%, за да стане вота отрицателен и да не стигне и до парламента. Гледайки процентите, показващи общите настроения, то 55% реално са “НЕ” на референдума (25% + 30%), а 55% от 10.4% колебаещи се е малко повече от 5.7% – много близо до нужните!

  Така че – за мен постигането на отказ от този проект ми се струва най-вероятно да стане чрез преливане на гласове от “колебая се” и “няма да гласувам” към “НЕ”. А, по просто е така – демократичният човек знае, че възможността за изразяване на общественото му мнение са изборите (рефенредумите, като частен техен случай) – тогава всичките тези сметки са излишни 🙂

 38. Ще си позволя кратък коментар. Не преизчислявайте 25,5% върху 7 млн. Толкова са имената в списъците, но не и избирателите. Избирателите са не повече от 6 млн,така че решили да гласуват са около 1,5 млн. Вотът “да” събира 1-1,1 млн, дали ще нарастне – ще видим, но съм съгласен, че няма да е с много. Така че референдумът може да бъде провален и по дватан ачина – и чрез бойкот, ако значим процент от решилите да гласуват с “не” се откажат да гласуват, и чрез вот “не”, ако значим процент от бойкотиращите противници на ядрената енергетика решат да гласуват с “не”. Лично за себе си най-накрая реших тази дилема по следния компромисен начин: няма да гласувам до 17 часа. Ако активността до тогава надхвърли 20% – ще гласувам с “не”. Ако е под 20% – няма да гласувам изобщо.

 39. Към Цветозар Томов:

  Радвам се да видя развитието на позицията Ви, с което показвате, че разумните и информираните хора могат не само да дадат добър съвет, но и личен пример.

 40. ЕТО КАК КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ САЙТОВЕ АГИТИРАТ! http://news.zapernik.com/411606.html
  Днес, точно в 11:00 кметът на Перник Росица Янакиева заедно със семейството си гласува в гимназията по Архитектура и строителство.
  Ние, от zaPernik.com пък не гласувахме, и не смятаме да участваме във фарса на Станишев, наречен референдум.

  Повечето перничани също не гласуват. Към 10.00 часа 2454 души (2,5%) от имащите право на глас в област Перник са участвали в референдума. В община Перник до този час те са 1357( 1.53%). В община Радомир са гласували 467 (2.66%), в община Трън 153 ( 4,3%), в община Брезник 290 ( 4,9%). 118 (8.85%) са участвали в избора до момента, потвърдиха от община Ковачевци. 69 (3%) е активността в община Земен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.