Съюз на светналите съветски рубладжии ( СССР) се освети снощи

Ако не сте забелязали, референдумът, насрочен за 27 януари, се състоя снощи в предаването „Референдум” по БНТ.Защото в главите на твърде много хора гласуването, което предстои, не е нито за ядрената енергетика, нито за АЕЦ „Белене” конкретно, а за онова, което олицетворяват с физиономиите, действията и агресията си инициаторите на референдума, седнали рамо до рамо пред очите на цяла България.

Ако някой се е съмнявал, че от ВМРО ( които са заигравали преди с дясна реторика) са в един отбор с другарите си от БСП или че Волен Сидеров е нещо различно от тях в това отношение, падналите маски снощи окончателно изясниха кой кой е чрез тази битка в полза на далаверата „Белене”. В този смисъл иначе безсмисленият референдум се осмисли.

И като гледахте, какво забелязахте? Регистрирахте ли, кое е общото кратно между насядалите край рубладжийската софра „Белене”?

Ако имаше скенер за лигите, които текат над корупционната трапеза, в студиото на БНТ щеше да се вижда сътвореният потоп! Само че лигите са невидими за незрящите, вторачени в лъжите за личната ползица, която щял да има българинът ( след около 19 години, по изчисления на „Росатом” за изплащането на химерата). Излиза, че на българина, скептик по рождение и от горчив опит, който иначе не купува „котка в чувал”, се опитват да му продадат цял ядрен обект в целофан, през който прозира единствено лакомията на търгашите.

И защо се хващат на тази въдица толкова много хора? Ами именно заради същата тази политика, срещу която насядалите снощи от страната на агитаторите за руския проект уж са против- в смисъл, че не бивало са политизира въпросът. На политическата струна свирят обаче именно те и резонансът е налице: откликват политически дисциплинираните последователи на снощните говорители. Откликват на принципа- нищо не разбираме, но щом другарите казват, значи е правилно.
След всичко написано дотук може и да прозвучи парадоксално, но разграничаването в предизборното студио не беше в координатната система „ляво-дясно”. Защото колко ляв е (дори в очите на заклетите червени избиратели ) един Румен Овчаров или безпартийният, но най-безпардонен говорител на червения партиен интерес Петър Курумбашев, едър собственик в областта на енергетиката?

Разломът в това земетресение беше виден от езика на омразата и жестовете.

Каракачанов ругаеше Американското посолство.

Сидеров плашеше с Турция и се молеше на Русия- пледираше да бъда пратен там, за да донесе необходимите за целите на ядрената централа милиарди.

Петър Димитров, досущ като заводски партиен секретар, размахваше заплашително химикалката в опит да удължи пръста си, с който сякаш се напъваше да срази насрещните врази.

Курумбашев оригиналничеше с лични нападки.

Румен Овчаров, надменно „извисен” над всички изброени в позата си на капо ди тути капи, „надцакваше” с презрителни реплики, че опонентите му нищо не разбирали, а на министър Добрев на финала вече подвикваше на „ти”, споменавайки баща му и майка му…

Избирам от всички недостойни прояви на тази компания като достоен за конкретен коментар единствено последната: твърдението на Овчаров, че другите не разбирали. Освен, че е самохвалство ( видно от компетентността на поне двама от противниковия му лагер, като Иван Иванов и Мария Капон), тази наглост не издържа стрес теста на елементарната логика. Защото тя подсказва, че ако инженерите и икономистите, изправени срещу Овчаров, не разбират нищо, то какво да кажем за леля Пена от Долно дунавско, от която се очаква компетентно решение по въпросите на ядрената енергетика?

Иначе казано, в самозабравата си, Овчаров практически изпадна в противоречие със самата идея за допитването до народеца като арбитър в експертния спор, който действително би трябвало да се решава от упълномощените за подобни цели политици и специалисти, но тъкмо Овчаров и компания го вкараха в кошарата на леля Пена, обработвана от години с ядрената пропагандна гега.

Макар да не успяха да отговорят убедително на ключови въпроси, като за „пропуска” да подпишат договор за толкова любимия им днес проект, защитниците на далаверата „Белене” внесоха яснота що за манталитет се крие в миксера, марка „Росатом”, сделан в СССР. Слагате в него щипка Овч, Сид, Карач, Дим и Курум, разводнявате с бла-бла-бла на вкус и получавате коктейл „Чернобилски облак” с чадърче за камуфлаж.

А какво са получили те, това никога няма да научите и тъкмо по тази причина са толкова самодоволни.

40 мнения за “Съюз на светналите съветски рубладжии ( СССР) се освети снощи”

 1. Референдумът е едно съкопструващо социологическо проучване за електоралните нагласи за предстоящите избори.АЕЦ е нужен ,няма алтернатива,но ако не беше руски всички щяха да са за.Затова става реч-геополитика не екология.

 2. г-н Инджев, баща ми има едно много добро предложение. Бойко Борисов да обяви, че ще построи бъдещото хранилище за ядрени отпадъци на територията на общината, в която има най-много гласове ЗА развитие на ядрената енергетика. Жалко че не мога да му го кажа лично.

 3. Ооо, ще разберем, ще разберем. Никой не дава ей-така комисионни за неизпълнена мисия, а нашите си взеха комисионните, преди да са свършили работата. Ако за нещо можем да сме сигурни, то това е, че руснаците ще си поискат обратно комисионните, и то по начин, непознат из “белите земи”.
  За наша всеобща радост, в който и форум да седна да чета, всяка една анкета има почти еднакви резултати.

  ЗА – 30%
  ПРОТИВ – 60%
  Няма да гласувам – 10%.

  Което на простичък език означава, че масово гражданите с достъп до интернет (определям ги като активните, работещи граждани от 18 до 50 г. грубо) ВЕЧЕ СА НАЯСНО как и защо трябва да гласуват. И ако за Курумбашев този вот ще е началото на края за ГЕРБ, то за БСП ще е краят на края. Да се готвят да връщат взетото.

 4. Поглеждах от време на време дебата, за целия не достигна здравината на нервната ми система, забелязах от цялата агитка (с различни имена, но на една хранилка): неимоверна злоба, безочие, нахалство, велика демагогия (те я умеят много добре) и всичко останало в духа на “великия” фюрер Ленин, но ми се стори, че в цялото им брутално държане видях да се откроява СТРАХ. Страх, че руските рубли и българките левчета им се изплъзват и се отдалечават все повече. Дано съм прав!

 5. Г-н Инджев, едва ли би могло да се опише по-добре цирка (или по скоро трагедията), на който сме свидетели. Каквото и да стане на референдума, АЕЦ “Белене„ едва ли ще се построи някога. Но как да се противоставяме на едно толкова сляпо и заблудено мнозинство в условията на квази-демокрация? Тези които си позволяват да бъдат толкова нагли в медиите имат да речем лична облага от това. Но какви са подбудите на милионите хора, които ги подкрепят толкова сляпо?
  Дори не политически въпрос, като какъвто би трябвало да се разглежда референдума, не е в състояние да събуди елементарен разум и рационално мислене у повечето хора. На къде се движи това българско посткомунистическо общество се питам и има ли надежда някой ден истинските ценности да надделят и хората, които ги следват да заемат някаква роля в тази държава…

 6. Падна ми в очите Овчаров снощи. Досега го имах за елегантен крадец, фин мафиот, човек с някакви маниери, но прикрито черно съзнание. Снощи се показа като обикновен мандраджия. Разочарован съм – не става за филм за мафията, Джаро е по интелигентен от него 🙂

 7. Беше зададен въпроса за цената на АЕЦ-а в Белене. От страната на застъпниците се чуха 5 или 6 различни цени, докато от другата се видя само една, която не съм по-склонен да приема за вярна. Мисля си, че няма и да има цена за строежа, щото няма да започне в близките 20-30 години, просто защото ще има постоянни проверки, доклади, проучвания и консултации, независими експертни комисии, парламентарни комисии и т.н., които са истинската хранилка за бандитите. 30 години досега няма решение за строежа, няма да има и след 30.
  Референдума няма да реши нищо, независимо от изхода му, но това не ми пречи да ида в неделя и да гласувам с НЕ, може би защото ми се иска да вярвам, че след неделя цирка ще приключи и ще можем да се съсредоточим върху по-важните теми за бъдещето на България.

 8. към lus vasileva:

  Този измислен “аргумент” в полза на АЕЦ “Белене” го употребява например Джамбазки от ВМРО. Той е плод на същия начин на мислене, според който на русофилите им се привиждат “русофоби” сред българофилите, които им опонират.
  Не, няма да са всички “за” ядрена централа ( ако не беше руска). Декларирал съм го за себе си ( заедно със съавтора Георги Котев) например, подписвайки се с името си под книгата “Ядреналин”.
  Не съдете по себе си с обратен знак!

 9. В България има немалък излишък от скъпо добивана електро-енергия. Няма пазар за излишъците, а и да се намери някоя държава с временен недостиг, електро-енергията ни трябва да продава на себестойност или под нея, тъй като вътрешния монопол на скъпо добивана енергия не означава нищо на свободния международен пазар. Дори нямаме инфраструктура за износ на енергия, а няма такава поради липсата на желаещи за внос от нас.
  Въпреки всичко България се развива, а неефективните технологии като акумулиращата печка, калориферът, чушкопекът и античният бойлер с 50% загуби са в далечното “светло” минало. Новото строителство има много по-добра изолация и по-малко загуби, а дори и старото строителство се модернизира с нови материали. Все повече домакинства се топлят на газ, а не на ток и тенденциите в бъдеще е това да обхваща все повече домове
  Наличието на големи находища от евтино добиван шистов газ променят енергийната политика на цяла Европа и правят изграждането на мощни енергийни центрове ненужно. Много по-ефективно е изграждането на евтини локални мини-централи, с което се минимизират загубите от пренос и трансформация
  Консумацията на електроенергия спада поради значителните подобрения в технологиите на консуматорите и ограничаването на загубите
  Увеличаване на енергийните мощности са необходими в развиващи се като промишленост и увеличаващи се като население държави. В България има точно обратната тенденция: изчезваща тежка промишленост и демографски срив
  ЕС е сложна политическа и икономическа структура, която не търпи компромиси. При следваща голяма атомна авария е много възможно ЕС да наложи мораториум върху използването на “мирният атом” и тогава, който строи централи може да си ги бие в главата още преди да ги е въвел в експлоатация
  Енергията от атомните централи е привидно евтина, защото калкулирайки цената на добива и обогатяването на уран, съхраняването на радиоактивните отпадъци и предстоящото след години извеждане от експлоатация излиза, че не съществува по-скъп, неефективен и опасен добив на енергия. Обслужването на атомна централа е като издръжка на втора армия: голям контингент от учени и специалисти, работещи само в тази област, нови институти и факултети на държавна издръжка, цял затворен град около централата, където всичко е “безплатно” поради това, че населението му живее в рискова зона, повишени мерки за сигурност, аварийни екипи
  Спекулира се активно, че ако не построим тази централа, цената на тока ще скочи с няколко стотинки, защото ще внасяме енергия отвън. Това не е вярно, защото изостаналата ни енергетика със сигурност ни предлага по-скъп продукт от енергията, която ще внесем от развита държава с модерна енергетика. Само в електро-преносната ни и преобразуваща мрежа има толкова колосални загуби, че умерени инвестиции в модернизация значително ще намалят стойността на енергията, както и ще редуцират необходимостта от евентуално нарастване на мощностите

  Ще има ли нова атомна централа в България?

  Отговорът на този въпрос е лесен, ако проследим реакциите на:

  ЕС, който би реагирал остро на реално желание на изостанала държава да строи опасна централа в земетръсна зона със технологии от времето на Студената война. ЕС не реагира, защото вероятно няма спрямо какво;
  Румъния би реагирала възпиращо на такъв безумен проект, който застрашава сигурността и туризма и;
  Русия явно е незаинтересована да коментира централата, която уж изгражда. Всъщност всичко, което се “случва” в Русия по отношение на изгражданата от тях централа се случва единствено и само в нашите медии.

  Явно цял свят знае, че атомна централа в България нито се планира да се строи, нито има кой да разреши това да се случи. Това е най-големият политически блъф в съвременната ни история, който цели отклоняване на общественото внимание от вътрешните проблеми, а може би и целенасочено облагодетелстване на някои политически и икономически субекти.

 10. Г-н Инджев, най-напред бих искал да Ви поздравя за интересния блог, който сте създали и чрез който изразявате гражданската си позиция по някои съществени и важни за обществото въпроси. По повод вчерашния “Референдум” по БНТ, не бих желал да се изказвам, тъй като това би засегнало и обидило организаторите и сценаристите на предаването. Само ще кажа, че не смятам за удачно, предвид манталитета на българина, да се събират повече от четирима гости в рамките на едно студио. Относно изразената от Вас коментарна позиция за случилото се в “Референдум”, бих желал да Ви посъветвам да не се принизявате до интелектуалното ниво на “любимия” ни премиер, който с такъв апломб и патос говори за “гьолове”, когато коментира една или друга позицяи за АЕЦ Белене. Даването на неясно структурирани и объркващи сигнали към обществото, само защо точно в този момент е решил да се “откаже” от проекта “Белене”, за който той самият така “лобираше” в началото на мандата си като премиер, може да доведе единствено до “загуба на политическо доверие” в избирателите. Далеч съм от мисълта, че Вие, в качеството си на журналист и общественик, поддържате тезата “против” заради лобирането в полза на нечии интереси, а тъкмо напротив, изразявате “гражданската си позиция”, продиктувана изцяло от вътрешната Ви съвест. Именно съвестта на един журналист трябва да е водеща в коментарите и анализите му, както и желанието му за обективно представяне на действителността, такава, каквато е, независимо от политическите му пристрастия и предпочитания към една или друга държава. Затова и е винаги хубаво журналистите и обществениците да се конфронтират с различни тези и гледни точки, които самите те понякога не разбират. /нима това не отличава именно общественика и интелектуалеца от останалите граждани/. Надявам се, когато говорите за “енергийна мафия”, “корупция”, “чужди интереси”, “рубладжийска софра” и т.н. да си давате ясна и точна сметка за съдържанието и отговорността, която имат посланията и думите Ви. Защото, в противен случай, подобно поведение и изказ демонстрира липса на точна “аргументация” в подкрепа на собствените си тези, както и “слабост” в защитата на заеманата позиция. Нима целта на журналистиката не е да търси постоянно “тези” и “антитези” по даден въпрос, подкрепени от достоверни факти. В противен случай рискуваме да изпаднем в положението на нашия “премиер”, който предпочита, в посланията си към обществото, да използва фрази, зад който не стой нищо, освен силно желание за оправдаване на “хилави” политически действия, продиктувани не от политическата му съвест, а по-скоро от “конформизма” и желанието да угоди на дадени политически и икономически субекти. Искрено се надявам, че Вие не сте такъв, защото в противен случай, изразителите на гражданското общество, за един от които Вие се представяте, се превръщат, колкото и странно да звучи, в креатура на политическата власт.

 11. @lus vasileva

  Na vsi4ki ni e qsno, 4e taka, kakto e zadaden vaprosat, stava duma vsa6tnost za dva vaprosa v edno izre4enie i tova e nai-obarkva6toto za pove4eto izbirateli.
  Li4no az nqmam zatrudneniq da otgovorq, za6toto moqt otgovor i na dvata vaprosa e NE, tai kato smqtam tehnologiqta za mnogo opasna (vsi4ki govorqt samo za 4ernobil i Fuku6ima, no osven tqh ima o6te desetki po-malko izvestni avarii v AEC-i v celiq svqt).
  Izvod: moqt otgovor 6te6e da bade NE i ako ne stava6e duma za ruska AEC.

 12. Нито съм русофил,нито русофоб.Р.овч. размахваше една карта.Тя е от космоса.В малко по едър план я видях от самолета.България тънеше в мрак.Балканите в посока Италия също.Над Бари земята грееше като коледна елха.И така над цяла Италия,която е в криза.Нужна ни е икономика,а тя се нуждае от ток.В момента икономика няма,без ток няма и да има.В такава България,всички ще станем българофоби.

 13. Към lus vasileva:
  Азсъщо съм от тези които твърдо са против по-нататъшното развитието на ядрената енергетика по тази остаряла и много опасна технология. Не искам никакви реактори! Нито руски, нито американски, нито японски, нито марсиански! И не ги искам не само у нас, но и никъде по света. Тези, които сега работят са достатъчни, докато се развият окончателно ВЕИ технологиите и/или се изнамери друг по-безопасен и по-икономичен начин за оползотворяване на ядрената енергия. Апропо Атомна електроцентрала (АЕЦ) е неправилно наименование, защото всяка една електроцентрала още от времето на Едисон е атомна, тъй като използва енергията на насоченото движение на електроните – дефиницията за електрически ток, а те са частици от атома.

 14. Уважаеми Другари и Другарки, предлагам ви едно мнение на човек, за когото няма как да кажете, че не разбира от тази материя. Коментара е за тези от вас, които могат да го “прочетат” – http://focus-news.net/?id=n1741053

 15. Към ?:

  Може и да не съм разбрал, но ако искате да кажете, че ни трябва много ток и на всяка цена- вкл. на ядрена, то Италия е тъкмо идеалният пример за обратното:там има много ток, но без ядрената енергетика. Тя беше забранена от самия народ заради Чернобил с референдум веднага след съветската катастрофа. А през 2011 г. италианците си преговориха същия урок след Фукушима и отново гласуваха на референдум срещу възраждането на ядрения Франкенщайн на италианска земя.
  Само в България Фукушима предизвикя ядрен ентусиазъм, подсладен с руски подкупи в особено големи размери, за които няма ДАНС, а само миманс- правят се, че не виждат и не чуват за вноса на руска корупция ( включително в българските медии, напазарувани от ядреното лоби).

 16. Към MDMD:

  Извинявайте, но имате пълната свобода да се изразявате изискано по отношение на ядрената мафия,щом това Ви се струва възвишено ( а не принизено). Само че моя милост употребява изразните средства на публицистиката. ако бях дипломат, политик или някакъв друг докладчик по темите, които коментирам, вероятно щях да се огранича със съответните клишета, но не съм…

 17. Г-н Инджев, ако снощи дори Вие бяхте участник в ТВ референдумчето, на мястото на кротката жена-доцент от партията на г-жа Капон, например, пак нямаше да можете да противостоите /и да надвикате/, независимо от Вашето дар-слово и доказана ерудиция, хорът на руските клакьори от отсрещната страна в залата на БНТ, които с неподправена и откровена злоба, изкривяваща лицата им /особено много на Р. Овч., Сидеров и агент Иван/, усилено се стараеха да унижат професионалната компетентност и дори личното човешко достойнство на своите опоненти, до степен, до която никой досега, поне в общественото пространство, не ги бе видял! Този боен отряд от сплотени червени милионери, ортодоксални комунисти с бетонни глави и политически палячовци и хамелеони, обичащи да развяват черни знамена и националистически лозунги, показа уродливото си единородие пред огромна телевизионна аудитория и мисля, че това все пак ще изиграе лично на тях голяма и лоша шега, именно на 27-ми!

 18. Виждам ,че усещате ,когато някой няма достатъчно аргументи против АЕЦ Белене, вие да не би да имате повече от нас и И.Инджев , защото ,ако това е така , моля “светнете” ни , и ние имаме нужда от ВСИЧКИ аргументи. Хайде , “вие сте на ход”, дайте своите аргументи ПРОТИВ АЕЦ Белене, ще ги изслушаме!

 19. Не се учудвам,че има персони като ? и lus vasileva.Нали на такива като тях рубладжиите ни се друсат на главата в течение на няколко десетилетия.Загриженият другар ?,очевидно не е летял над индустриализираната ни Родина ,когато всичките реактори на АЕЦ Козлодуй работеха на пълна мощност,а тя,Родината не грееше като елха ,а приличаше на дискотека с включванията и изключванията на електричеството периодично за цели райони….Колкото до споменатата по-горе другарка ще кажа ,че е добре и такива мнения да се чуят от “експерт по безалтернативност на атомната енергия” и по геополитика и екология.Зер,нали “рубладжиите”са експерти именно по тази материя! При това-ДОКАЗАНИ.

 20. LUS VASILEVA,
  Дори АЕЦ с американски реактори е по-добре от АЕЦ с руски ,при това със стара технология.
  Имаме един плюс и това е ДИВЕРСИФИКАЦИЯ!
  Сегшният АЕЦ Козлодуй е със СССР-технология.
  Освен това Путин не вярва на “братушкови” сълзи , той вярва на МОНОПОЛА си! Още повече този монопол е държавен , следователно Путин е пряко заинтересован във всякакъв смисъл?
  Може дори и ядрена война да обяви! Зер може да се накърнят “държавните” му интереси и независимост.
  Затова от държавния монопол няма отърване , следователно няма отърване и от Путин!
  Пример – Газпром.

 21. ?,
  Сравнявайте инсталираната мощност на глава от населението ,в Западна Европа ,и в България, това ще внесе ОБЕКТИВНОСТ в “преценките” ви , защото някои през зимата отопляват атмосферата, и на тях и ядрен бойлер да им инсталираш, на тях пак ще им е студено, защото става течение!

 22. @ LUS VASILEVA:
  Ами хайде, докажете ми, че “АЕЦ е нужен и няма алтернатива” (всъщност АЕЦ е от женски род – сиреч следва да се употреби прилагателното “нужна”). Чакам аргументите Ви.
  Готов съм да Ви повярвам, стига само да изтеглите 10-20 хил лева кредит и да закупите на същата стойност акции от “Проекта АЕЦ”. Халал да са Ви дивидентите! Освен това обезателно настоявам да декларирате писмено съгласие, хранилището за високорадиоактивното отработено гориво и неизбежните радиоактивни отпадъци да бъде изградено на територията на Вашата селищна система.
  Ако не сте съгласна с тези условия – Вие сте просто демагог!
  Колкото до моята позиция на гражданин-“русофоб” – заставам твърдо и непоколебимо срещу строителството на каквато и да било АЕЦ, била тя американска, японска или “бимбилистанска”. Вече не веднъж съм декларирал – за мен всеки привърженик на паропроизводство, чрез използване на верижен ядрен разпад е или пълен неграмотник, или формен идиот, или престъпник!

 23. @ MDMD:
  Я стига лигавщини! Запазете съветите за себе си или ги отнесете към Румен Овчаров, Петър Димитров, Волен Сидеров и останалите от шайката!Първом тях научете на обноски! На нас не ни трябват вашите съвети! Същият този народ, за който се биете в гърдите колко много тачите, е отсякъл:
  “На зла круша – зъл прът!”

 24. Към “?”:
  Нищо не е Италия (тя горката си няма нито една АЕЦ). Ти да видиш в Австрия какво е. Като почнеш от Виена и стигнеш до Вайсенбах (селце с има-няма 100 къщи)! Особено от Крампус (техен празник) до наш Ивановден. Грее навсякъде като коледна елха! И каква промишленост имат в сравнение с нас! И какъв стандарт на живот! И дори ток изнасят. А и те, завалиите, си нямат АЕЦ?!
  Ти да видиш?! И само на “суперскъпата” зелена енергия наблягат! На ВЕИ!
  Викам си, що не вземем да им изпратим Р. Овч. и Петър Димитров (с еднопосочен билет), та белким им оправят и енергетиката и икономиката на смотаните австрийци!
  🙂

 25. Гледах снощи настървените физиономии на нашистите(р.овч.и компания) в България и се ужасих.Толкова злоба, а и маниера да заглушават събеседника,за да не се чуят неговите аргументи..Това ме убеди окончателно да отида да гласувам на референдума с “не”. Не че съм имала колебания за отговора,а в това дали да участвам,защото ми се виждаше унизително да ни разиграват по този начин като кукли на конци и да бягат от отговорност(ГЕРБ спечелиха изборите,нали).А пък Цецка Цачева преди време иначе обеща на жителите на Белене нова АЕЦ.

 26. Никой не попита Курумбашев за “атомното Куку”. Как така си промени мнението?Но това е по-скоро закономерно при него,видно през годините – от предател до мастит депутат и бизнесмен.

 27. Проблемът е наистина сериозен и изглежда – нерешим: Няколко разклонения на БКП се борят за това кой е по-по-най-преданият слуга на Кремълския деспотизъм в БГ.

  А от другата страна май няма сериозна организирана съпротива.

  А не бъркаме ли всъщност с очакването си на организираните ограбвания да се противопоставяме организирано? Може би по-адекватният начин е именно с гражданско поведение, вкл. и със смях (вижте презентацията на Сърджа Попович на TED
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/23/1987659_kak_da_promeniash_sveta_sus_smiah/), вкус, хрумки и интелект да обезсилим монолитното и организирано постоянно покушение върху свободата ни.

  Например така:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Fm1fzt6065Q
  (Плевнелиев пее новогодишно обръщение)

 28. Г-н Инджев,когато другарят Айнщайн е казал тази част от “допълнителната теория за всеобщата относителност”,а именно “Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни.” други времена са били,шарени и многоцветни !Още не се е знаело,че ще дойде “перестройка” и “призракаът на команизма да плъзне по вся земля,миличката синичка планета “Земля”.Тъ,сега кат съ помисли научно му по полов път и съ приеме за вярно твърдението (дето само съм чул де),че кадето мине киомунисътъ трева не никнело,логически хоп опроверга се таз теория,няма да има четвърта световна (поонеже ще има само камъни,дървета няма да има,а за воина са нужни поне двама да има ,присъствие някакво).А и синичката планета ще си е променила бойцата на червена.
  Те е теая част от “допълнителната” Му теория ми се чини по затвърждаваща се и актуална :
  “Технологичният прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник.Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.За съжаление вече стана очевидно, че нашата технологичност задмина нашата хуманност.Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.”-Алберт Айнщайн
  ДАНС Г-н Инджев са твърде заети “правопис и правоговор” да следят,някоя “грешна ,неетична приказка” да не мине през цедката.
  Нали ту ръсне снежещ,ту слънце пекне та се разкаля …!
  Аа,каква стана сега тя с “който не обича Русия ,не обича България” за коя точно Русия иде реч,щото в последните “съдбовни” часове хептем съ збръках …!!!???!!!
  Амин

 29. Може и да ми изтриете коментара,г-н ИНДЖЕВ, блогът е ваш,но също и благодатно поле за интилигентни коментари- на MDMD/без последния израз, но ми се струва, че не сте го прочели като идея внимателно /, GB, Йорданов, ULTRA. Поздравявам ги за точността им.
  Куражът, който Инджев и всички, които, ако не експертно, то поне по силата на здравия си инстинкт, са проумели грандиозната във финансови, политически и социални измерения измама ЕЦ Белене, ми дава е искрица надежда, че има резерв за унищожаването на дълбоко заразеното ни с корупция и примитивен егоизъм,
  фиктивно посткомунистическо обществото. В природата естествените закони надделяват, те са велики и благодарение на Бог, доказват всеки ден непреходността си.
  НЕ на АЕЦ Белене! Не, на миналия строй и производните партии, които третират хората като мравки! Не на начина на управление на милата ни Родина! Българите не заслужават тази участ!
  Лично към Инджев-моят баща, живял 5 години в царска Русия и 20 г. в СССР, се завърна през 1934 г. в България с рубли, получени от руснаците в околностите на Оренбург, заради умението си да ги научи да произвеждат освен картофи още и краставици, пипер, домати, зеле, ряпа, салати, лук, чесън… Основните му спестявания са били златните монети на Николай ІІ, 22 карата в монета от 1 рубла. Тук в България успявя да си купи около 60 дк още по-златна от рублите земя. Когато му я национализираха в полза на ТКЗС, той, подобно на горд мужик заяви на кмета-комунист подарявам ви земите си, но нито един ден не работи в тези земеделски структури. Това за „съветските рублажии”. Те не са и такива. По-скоро сметките си държат в евро и долари. И не в Русия.

 30. ПП. Йорданов да се чете Стефанов. Съжелявам-грешка.

 31. Aз съм твърдо ПРОТИВ каквато и да е АЕЦ. Ще гласуваме цялото семейство с НЕ, ама ви се възхищавам на здравата нервна система да изтърпите нагло нахилената физиономия на Р. Овч. Аз само като го видях и превключих на друго. Така и не видях дебата- то не че всичко не ми е ясно. Крали, крали че искат и да им ръкопляскаме.

 32. Твърде много и абсолютно ненужно се подклажда този проблем с АЕЦ Белене. В момента има достатъчно мощности за производство на ел.енергия за нуждите на БГ. Така и не видях анализ на съществуващите мощности с реална преценка на технологичния им живот и евентуалните възможности за продължение на работата им. Ако подобен анализ посочи необходимост от допълнително производство на ел.енергия в определен момент, то има две сравнително прости решения:
  1. Нова ТЕЦ(или нови блокове във съществуващите там) на лигнитни въглища в Маришкия басейн. Един блок от нов тип с повишено КПД може да генерира от порядъка на 500-600МВт, цена към момента – около 1,3 млрд евро с всичко включено. Време до пускане в експлоатация: 5-7 години
  2. Нова ТЕЦ на море със изгаряне на качествени черни въглища(напр. до ТЕЦ Варна) доставяни с кораби(напр. от Украйна или Виетнам), от нов тип ще има нетна мощност 850-1200 МВт(става въпрос за мощност само на един котел!) цена към момента – 1,3-1,6 млрд евро с всичко включено. Време до пускане в експлоатация: 5-7 години. Срок за възвръщане на инвестицията: 15-20 години.
  Какви 10 млрд евро за 1000-2000 МВт АЕЦ, какви са тия глупости?Ако имаше нужда дори и от един нов котел на въглища в БГ – досега да е започнат…

 33. Жалки бяха наредените от лявата страна на водещата, същевременно излъчваха тоталитарна, роботизирана войнственост, постоянно прекъсваха и истерично крънкаха още и още минути, за да повтарят лъжите си за половината от нужните разходи. Едно си знаят, едно си баят!
  Десните бяха различни, всеки по своему – реални, живи хора, и с аргументи и искрено съпричастие бяха естествените защитници на истината.
  Дано са се отворили ушите на повече хора да гласуват с “НЕ”!

 34. Vsichki koito sa “za”, moila da:

  deklarirat che niamt nishto protiv iadreno hranilishte na tiahna teriotria;

  che niamat nishto protiv da platiat oshte sega chastta koiato im se pada ot cenata, za da mojem da saberem parite. Shtoto ako vseki dade chstta si ot cenata shte mojem da ia postromi taia pushtina, nal tai.

  cha sa saglasni da doplatiat oshte (kolko? emi kolkoto triabva) ako cenata se okaje po-visoka v edin moment.
  Haide be pradljovci. Nali mnogo iskate Belene. Poemete iniciativata, za da spasite tova skapo udovolstvie.

 35. ГОСПОДИН ИНДЖЕВ ИЗОБЩО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ТОЗИ БИЗНЕС , НО ЗАЩО ЛИ СИ МИСЛЯ , ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕМСКИЯ КОНЦЕРН RWE , КОЙТО ОСВЕН В ПРОЕКТА ” БЕЛЕНЕ ” , ЩЕ УЧАСТВА В СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГАЗОПРОВОДА ” НАБУКО ” ! АКО ТОВА Е ТАКА ТО СЕРГЕЙ И БОЙКО СА ПО СКОРО СЪЮЗНИЦИ И СА ОТ ЕДНО И СЪЩО ЛОБИ !!!!!!!!!!!!!!!

 36. За съжаление повредата е БГ телевизора: не може от “те толкав” да са те зарибявали колко велик и добър е “дядо Иван” и да не си се натровил. За съжаление повечето хора реагират първосигнално.
  В този смисъл тактиката против АЕЦ не е добре да се базира на факта, че БеляНЕ е руска, което по принцип е огромен проблем. По-добре е да се ползват само икономическите и “зелени” аргументи. От тях също може блестящо да се изведе тезата за корупционния натиск и безмислеността на начинанието, но без да се отблъскват ония, чиято реакция е: “А, това са ония дето са против всичко руско! Значи искат американско.”

 37. Г-н Инджев,
  Не знам редно ли е в университетите (Софийския) да се прави агитация от преподавателите от физико-математическия факултет за БеляНЕ.
  Прави ми впечатление, че българските студенти са тотално неориентирани по въпроса. Може би защото днес техните ментори са на страната на мракобесието…
  Това умело се използва. Наблюдавах как се събираха подписите за референдума. Подписващите се въобще не знаеха за какво става дума…

 38. @TORSION
  За съжаление Сте прав! Особено в първия коментар.

 39. @Lus Vasileva
  Не става въпрос за русофили и русофоби, аз ще гласувам с НЕ, защото не желая атомна централа ,построена дори от извънземни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.