Грам лоялност=килограм интелект, признаха си предано от ГЕРБ

Оказва се, че си имаме български Макиавели или поне като такъв се изживява парламентарният шеф на ГЕРБ Красимир Велчев, както научаваме от в „Труд”. Вестникът публикува 35 „златни правила” за успех политиката на видния гербер, които без никакви кавички нарича мъдри.
Внушението е, че Велчев едва ли не ги е измислил сам, макар да е ясно за внимателния читател, че става дума за еклектика и това се признава с половин уста в статията чрез „откритието” на Велчев, според когото същите принципи се преподавали в САЩ на студенти. От тази форма на „признание” обаче замазването на истината е още по-комично като претенция, защото излиза, че Велчев сам е достигнал в концентриран вид до мъдростта ( наблягайки на циничната й страна в политиката), събирана през вековете.
Подборката от правила и принципи, напомнящи за прагматичните съвети на флорентинеца Макиавели от неговата знаменита книга „Владетелят”, издава обаче тъкмо безпринципността на събирача на световния опит в теорията и практика на властването- безпринципност, подчинена на един единствен принцип: прославата на владетеля Борисов.
Самият флорентински мислител от края на 15-ти и началото на 16-ти век е посветил цяла глава във „Владетелят” на значението на избора на съветниците за един владетел. „За ума на един владетел се съди преди всичко по неговите приближени”, пише Макиавели ( „Владетелят”, София, 2006 г. PANORAMA BG, стр. 107 ). Ето защо си струва малкото усилие да вникнем какво „струват” съветите на Велчев, за които в. „Труд” рекрутира като възторжен рецензент не друг, а Симеон Сакскобургготски, благодетеля на Борисов.
Но преди това ето още малко вестникарски възторг в духа на пропагандата, която служи на поредния владетел за ” 35-те златни правила, които председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев стриктно спазва и прилага и в политиката, и в бизнеса” като пише “Труд”. И добавя:
Попаднал на тях съвсем случайно, научил, че същите се преподават на студентите по социология и политология в един университет във Вашингтон.
Шефът на депутатите от управляващата партия е решил да разпрати мъдрите мисли по имейлите на колегите си от ГЕРБ, тъй като се е уверил, че ако те се спазват, успехът е гарантиран.
От мъдростта им се впечатлил дори и бившият премиер (2001 г. – 2005 г.) Симеон Сакскобургготски. Миналата година се засякли с Красимир Велчев на някакъв прием и царят похвалил шефът на ПГ на ГЕРБ за умението му да ръководи и управлява депутатите. Симеон Сакскобургготски бил изненадан най-вече от факта, че парламентарната група на управляващите е сплотена и няма отцепници. За разлика от НДСВ, които за един мандат два пъти се люспиха – първата партида жълти мравки създадоха “Новото време”, а втората – БНД.
“Няма някаква тайна, въпрос на лоялност и към лидера Бойко Борисов, и към ГЕРБ”, отговорил му Велчев и цитирал правилото за “Грам лоялност е равна на килограм интелект”. Сакскобургготски го помолил да му прати и останалите “бисери”, което шефът на ПГ на ГЕРБ направил.”
А ето и представителната извадка на вестника от въпросните 35 „златни правила” на претендента за български парламентарен Макиавели, който подобно на колегата си в правителството Вежди Рашидов, измерващ значимостта на книгите в зависимост от тяхната дебелина в сантиметри, мери интелекта на килограм според предаността към вожда, наричана от него за краткост „лоялност”. От сметката грам лоялност= килограм интелект се вижда, че предаността е златото, разменната монета в монетния двор на герберите.
– „Само нарочно се гневи”.
Тази кратка форма обобщава хилядолетния опит във философията и психологията от Сенека и неговите „Морални есета”, сред които „За гнева”, до наши дни , когато безброй мислители ( като Кинг) са се произнесли: „Ако не контролираш гнева си, той ще контролира теб”. Само че как се прилага на практика този лоялен съвет към самия лидер Борисов, който често се гневи и се кара на народа си ( „нарочно”?. За последно Владетелят избухна яростно на 25 януари 2013 г. в сутрешно телевизионни предаване, в което отново се развика от екрана срещу една работничка, че дръзнала да му праща лук, а имала златни пръстени.

В политиката имаш само твоята дума и твоите приятели. Предадеш ли едно от двете, си МЪРТЪВ.
Този принцип е толкова откровено мафиотски и зловещ в извода, че няма нужда от коментар.
Насочи поглед към голямата цел и не спирай да подритваш всяко лаещо куче.
Иначе казано: за доброто куче се полагат по милостта на владетеля телешки пържолки, а всички останали заслужават неговия ритник.

– Моралното възмущение е най-голямата мотивираща сила в политиката.
Точно това правило интиутивно експлоатира до крайност Борисов, за да стане владетел, след което захвърли предизборния си морал и не изпълни заканите си да въздаде справедливост за онези преди него, които потъпкваха морала.

Усилието е повод за възхищение, но ценно е постижението.
Тук всеки разпознава йезуитския принцип, прегърнат от социализма и националсоциализма, според който „целта оправдава средствата”.

Добре водената партия се грижи сама за себе си.
Тази мъдрост вероятно Борисов е споделил с Велчев, а не обратното. Защото е очевидно, че е запомнил един от заветите на ментора си Тодор Живков- умел раздавач на порции, чиято партия и днес е най-голямата в България, докато партията на Сакскобургготски, другият ментор на Борисов, се разпадна поради прекомерните грижи на лидера си за личните си материални интереси.

Персоналът е политика.
? Някакво самопризнание за значението на обслужването като път към успеха в политиката?

Не можеш да победиш някой с никой.
В това отношение Борисов е живо опровержение.

Не се отнасяй с добрите по същия начин, по който се отнасяш с лошите.
Разбирай: който слушка, папка…който играй ( по правилата на Владетеля), пичели…Останалите са”лошите”.

Дайте им титла и ги обвържете.
Така и стана с Генерала!

Накрая, ето още един цитат от Макиавели, чието живо олицетворение в често менящата се позиция на нашия Владетел, разчитаме непрекъснато ( и за АЕЦ „Белене”, и за криволиците около забраната за тютюнопушенето, и т.н.):
Мъдрият владетел не се чувства обвързан с договори, които са вредни за НЕГО ( курсивът е мой, за да подчертая, че си имаме именно ВЛАДЕТЕЛ, а някакъв си премиер), или с договори, които вече не отговарят на изменилите се обстоятелства” ( пак там, стр.9)
Щом ще се позоваваме на мъдрости, предпочитам друга, съвършено различна визия за политиката, събрана в едно изречение от Томас Джеферсън:
Само грижата за живота и щастието на хората, а не тяхното разрушаване, е първата и единствена законна задача на доброто държавно управление”.
Обаче къде ти …Да сравняваш мотивацията на Джеферсън с тази на Борисов и компанията му от съветници е като приликата между Конфуций и конфуза. А и сходството между Велчев и Макиавели е колкото между Борисов и Лоренцо де Медичи, на когото първият европеец ( като наричат Макиавели) посвещава „Владетелят” преди 5 века.
Изобщо, яловият опит на Велчев да компенсира най-дълбокия концептуален проблем на ГЕРБ с този напън за интелектуално опаковане на философията на герберизма върху някакви принцип издава точно обратното на неговото намерение: подборът на неговите мъдрости е признание за огромния дефицит на мисловност в управляващата партия, яхнала успешния досега таран на уличния език за мобилизиране на наборна любов за целите на абордажа срещу парламентарната крепост. Пътьом пометоха и „разбитите авари”, които разполагаха с този презрян от победоносните завоеватели интелектуален потенциал и сега се опитват сами да изобретят „топлата вода”, но всъщност отново мият с нея краката на вожда.

И са прави да се стараят. Защото ако той се препъне, всички те вкупом ненужни ще станат.

9 мнения за “Грам лоялност=килограм интелект, признаха си предано от ГЕРБ”

 1. Господин Инджев, имайте малко милост! Красимир Велчев и от 100 метра да го гледаш, пак е ясно, че е посредствена личност, т.е., човек лишен от ценни качества. Всички гербери са тикива, во главе с началството им.

 2. Еех, ако на въпросния Велчев беше дарена възможността да разбере всичко казано в тая статия, то той със сигурност щеше да се… И може би щеше да липсва на някого.

 3. Ще добавя към възклицанието на БАЙ ПЕШО,”ЕХ АКО МОЖЕШЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ПРОЧЕТАТ ТОЗИ КОМЕНТАР НА Г-Н иНДЖЕВ И ДА ТО ОСМИСЛЯТ,НЯМАШЕ ДА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ”.Да,ама не,за съжаление!

 4. На мен пък най-много ми харесва Лъчо “Мозъка”!!!
  Щото е умен и ерудиран…

 5. Спомям си дефиницията на Теди Москов за чалга: “Когато на готин човек му стане кофти, се получава блус, а когато на кофти човек му стане гот,се получава чалга”. Задълбочавайки в изпадането на кофти персоната в състояние “гот”, си мисля, че такива индивиди нямат свое авторско мнение, нямат креативно мислене, а плагиатстват. Било от СССР, било от USA, или(както е в случая с интелекта на килограм)от историята. И резултата пак е една какdфония в стил “Пайнер” – абсолютна чалга! И причината за това е, защото цели поколения български граждани бяха осакатени! Забраняваше им се да мислят, а ако се осмеляваха да го правят, биваха “възмездявани” в специализираните места за репресия. Да се изплагиатстват мъдрости е пошло и жалко, Но да пwбликуваш това с цел да изградиш облика на император на един обикновен фелдфебел от пожарната си е направо de lameculos!

 6. Ще си позволя малка коракция на мнението на Г-н Шумкаров, с което съм, очевидно, почти напълно съгласен.

  @ Шумкаров”…един обикновен фелдфебел от пожарната си е направо de lameculos!”

  Да кажем за вожда и учителя на ГРОБ, че е нещо от пожарната е:
  – обидно за самата пожарна,
  – твърде неточно за вожда и партията.

  Основната характеристик на лицето, заемащо длъжността премиер е, че то е МУТРА.
  Бидейки МУТРА гражданинът Борисов се стреми да осигури по-нататъчно забогатяване на себе си и своите сподвижници. Това са “политическите му цели”.
  Естествено това забогатяване се извършва чрез разрушаване на държавността и демократичните постижения на България, да повторя, говорим за МУТРА.
  Това са “политическите му” методи.

  Няма тук да привеждам примери – всички четем и знаем, че горното е вярно.
  Ще посоча отново обаче, че нито “политическите” цели, нито методи имат нещо общо с пожарната.

  Така че когато говорим за гражданина Борисов и неговата “партия” е добре, според мен, да използваме термините отразяващи действителния им характер – мутри, организирана п..артийна група, погазване на закон, корупция, разрушаване, предаване и т.н.

  Надявам се ще се съгласите с горното!

 7. На мен правилото “Персоналът е политика” ми напомня сталиновата “мъдрост” за кадрите, дето били решавали всичко.

 8. Поздрави на любимия ми журналист Иво Инджев. Колко малко са почтените и интелигентни журналисти като него. Май се броят на пръсти и то в цяла държава????

 9. Уважаеми г-н artthur,
  Далече съм от намерението да навлизам в полемика относно качествата на цяла една група от хора,каквито са пожарникарите. Не беше намерението ми да обиждам пожарникарите, които със сигурност са много достойни хора! Прославеният от Красимир Велчев за Император Бойко Борисов сигурно също е много добър пожарникар! И на фелдфебелско ниво вероятно е блестящ с маркуча. Не мога обаче да съм по-деликатен в тона си към него, нито към оглавяваната от него банда безидейници и плагиати, наречени ГЕРБ. И не съжалявам за дефицита на добър тон към такива плазмодии! За това дали е мутра, престъпник, бандит и т.н. не мога да твърдя нищо, защото не мога да иззема функциите на компетентните и да го обявя за такъв! Мнението си за безидейната му политика съм извадил от резките промени в становищата и политиките(ако могат изобщо да бъдат нирачина така), като при дама в климктериумна възраст! Пируети към Кремъл, каквито само покойният Тато можеше да прави! И всичкото това опакована в целофана на наречието “мачо”! Ако това е мачо, то Мариус Куркински и Евгени Минчев трябва да са Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.