Как (не) участвах в медийната кампания за референдума

Дойде краят на разяснителната кампания и на самото гласуване на ядрения референдум, с което идва началото на някои обобщения. Още преди да са станали известни резултатите е ясен един друг аспект от отредения по закон предрефендумен период, свързан с агитацията.

Как протече агитацията? Каква беше ролята на медиите?

Разполагащите с инструменти за общонационално мерене организации и агенции могат да кажат тяхната гледна точка, а в личния си блог ще споделя личния си опит, наблюдения и обобщения. Малко ( по значение), но от сърце!

Както и „победата” на привържениците ядрената енергетика, облъчвани от десетилетия с лъжите за чистота, ползата и прогресивността на „мирния атом”, така и медийното поведение можеше да се предскаже. Особено що се отнася до собственото ми (не)участие в кампанията като един от членовете на инициативни комитети, регистрирани по сложната законова процедура в ЦИК.

Това мое качество, наглед направо „задължително” от гледна точка на мястото ми в медийната кампания, обаче не можеше да компенсира „недостатъка” да имам изключителната чест да бъда персона нон грата в доста медии. И в този смисъл нямаше изненади!

Именно като забранен за появяване на техния екран съм определен от Би Ти Ви при опит на инициативния комитет да бъда предложен в една от дискусиите по този канал. Забранен!

Ако досега някой си е мислил, че твърденията ми за съществуването на черни списъци със забранени журналисти са някаква моя измислица, вече имам доказателство не просто на принципа „дума срещу дума”. Имам свидетели.И не става дума за някаква автоцензура в България, за каквато дипломатично говори вече в две интервюта посланик Марси Рийс( както и други посланици на западни съюзници), а за най-буквална и брутална такава в телевизията, която си изгради авторитета именно като „американската телевизия” в България и днес дефилира като „най-гледаната” в страната. Т.е. в тази водеща по аудитория телевизия има напълно регламентирана забрана за появяване на неудобни журналисти.

По същия начин стои и въпросът в проправителствената ТВ 7, в която съм вербално забранен от началника Бареков от декември 2011 г. след моя сатирична забележка в собствения ми блог по повод награждаването на банкера Цветан Василев за „икономист на годината”. Бях написал непоносимата за тях истина, че шефът на МВР Цветан Цветанов се изяви като конферансие на тази церемония и за целта беше наредено безцеремонно на БНТ да смени излъчването на „Лека нощ деца” с пряко излъчване на събитието, което величае върха на пирамидалната структура на медийната власт на ГЕРБ, финансирана от банката на Василев, в която пък държавата държи авоарите на някои от най-големите държавни предприятия.

В ТВ Европа, след като се превърна в рупор на синеещите гербери от СДС, критикувани от мен като маша на ГЕРБ,също съм „нежелан”.

От частните канали с национално разпространение остана като възможност за моята комитетска дейност само Нова телевизия- единствената от тази компания на „честни частници”, която ме „пуска”. По тази причина се съгласих да участвам във вечерния й блок след приключването на референдума на 27-ми януари. Обаче…

Обаче, се оказа, че водещият на предаването е не друг, а Карбовски. С неговото домакинство, което не бих приел в авторското му предаване, реших да направя компромис за себе си, след като вече веднъж ме беше канил и беше принуден след това да ми откаже микрофон под натиска на шефовете си от Дарик радио в едно предаване от 15 октомври 2006 г. Но се оказа, че съм сгрешил с компромиса. Отново бях „прелъстен” и „изоставен”- в последния момент, при това.

След като бях принуден сам да питам какво става с потвърждението на поканата за моето участие в коментарното студио на Нова тв, часове преди предаването получих телефонно обяснение, че не могли да ми намерят опонент ( което освен всичко означава, че ядреното лоби им нарежда кого имат право да канят под заплаха от бойкот на ядрената агитка). Щели да ме канят другата седмица ( където не бих отишъл и без това). Явно и през ум не им минава, че това няма как да стане, както и че са ми провалили лични планове, включително и очакванията на самия инициативен комитет, който е разчитал на моето участие (защото поне на теория има и алтернативи , превърнати по този начин в пропуснати ползи).

Да, държавните медии, които са задължени по закон, приеха участието ми. Така ми беше позволено да се изкажа от микрофоните на „Хоризонт” по БНТ и в „Панорама” по БНТ.

А, да не забравя и участието ми в пресконференции. „Ефектът” беше забележителен за моята, скарана с критикуваните от мен медии, персона! Проследих внимателно и се натъкнах на систематично „спестяване” на споделеното от мен с репортери, както и на снимки, в които някой е внимавал, да не попадна в кадър. Направо като в Би Ти Ви, където въртяха дълго видео от една такава пресконференция с общи планове в публиката ( на фона на интервю в студиото с Иван Костов), но бяха изключили при монтажа от тях моята физиономия.

Вероятно си мислят, че ме наказват, като не ме показват! Но мога само да се радвам на подобно внимание- че внимават толкова в картинката, в която не бива да попадам! Нима не е комплимент, че съм толкова „опасен” или, че не можели да ми намерят опонент?

Както се казва в края на подобен отчет: благодаря за (не)доверието, което е израз на особените грижи на цензурата за моето обособяване като неин противник. Обещавам да продължа в същия дух, за да заслужа нови и нови подобни косвени похвали! В края на краищата лично премиерът Борисов ме посочи на заседание на Министерския съвет през миналия юни като свой най-личен враг сред журналистите и както му е редът у нас, указанието се спазва. За мое удовлетворение. Противното би ми било противно.

25 мнения за “Как (не) участвах в медийната кампания за референдума”

 1. “шефът на МВР Цветан Василев” е един много симпатичен лапсус.
  Като оставим това, аз много бих искал да видя черните списъци на БТВ и ТВ7, които нямам удоволствието да гледам, понеже от години нямам телевизор, но бих се радвал от тези списъци да узная кои са достойните коментатори у нас. Може да не знам някого.
  А пък който има честта да е във всички списъци – това си е гаранция за качество (по ГоСт).

 2. Е, честито на печелившите…
  За останалите – не губете кураж до следващият тираж!! ;-))))

 3. постет би от мен някъде,някога :Понеже пък утре “Петък 13-ти” тъ:
  незнайно къде !!
  https://ivo.bg/2012/01/13/пиар-по-време-на-чума-в-петък-13-ти-за-бори/

  “Вече свърши хубавото времее….” и снегът валя ,збръка збръканите работи…
  Бог пък се така не се допитва до “органите” и се збърква ,цъ,цъ,цъ …
  “Три неща ми дават представа за вечността: “Престъпление и наказание”, звездите и Дон Кихот.Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали.Вечната загадка на света е неговата познаваемост.Най-трудното за разбиране нещо на света е данъкът върху доходите.”-Алберт Айнщайн
  От утре се увеличават пенсиите и тока става 2-ве стинки,не ли !А и хиляди работни места за младеща,то май няма никой де (ще се затворят границите да не бягат по слънцето) !
  Амин !

 4. Г-н Инджев, винаги съм се чудил как Иван Костов издържа на всичките ЛЪЖИ и атаки било в Парламент, било в телевизии, било във всеки милиметър публично пространство …Сега се обръщам към Вас с почит и огромно уважение…как понасяте всичко това!!! Аз мога само да се възхищавам на Вас и Иван Костов.

 5. Направо като в Би Ти Ви, където въртяха дълго видео от една такава пресконференция с общи планове в публиката ( на фона на интервю в студиото с Иван Костов), но бяха изключили при монтажа от тях моята физиономия.Тази безпрецедентна ЦЕНЗУРА ми се “наби” в очите и въпреки че нямам никво отношение към професионалната журналистика останах меко казано огорчен от тази медия.Аз смятам че така не се прави .И какво ли би казала Опра Уинфри за “професионализма “на тези журналисти в тази медия.

 6. Продължавайте все така Г-н Инджев!Не сте сам в борбата за истината!

 7. Към Ники Спиров:

  Поправих се и Ви благодаря, че ми помогнахте да забележа колко съм бил (не)прав.
  И знаете ли защо?
  Защото банкерът беше също толкова важен фактор ПРЕДИ неговия съименник ( по малко име) да стане фактор в държавата като вътрешен министър. Защото далаверата БАНКА+МЕДИИ=ПРИМ е врътка от времето на тройната коалиция. Кой е по-важен в тази схема е видно от календара.

 8. Г-н Инджев, Би Ти Ви не я гледам, Нова – отвреме на време, а други новини следя от Интернет. Печатни медии въобще не чета. Но Вашия блог чета редовно. Много се надявам, че постепенно мислещите хора в България ще правят точно това. Така, че бъдете здрав, за да имаме информация. Такава, каквато ни е нужна.

 9. Г-н Инджев, докато не се пръкне телевизия,която да бъде наистина независима ,което не може да
  се случи/видяхте как управляващите превзеха медиите и никой не ги критикува, всички ги хвалят, а
  не както бе при управлението на ОДС/.Поздравявам Ви и истинските демократи са с вас.

 10. Между другото, току що погледнах предаването на Карбовски. Твърде жалка картинка. Цензурата има това свойство, че оставя достъпен само боклука.

 11. Гордея се с Вас г-н Инджев! Прекалено сте умен, почтен и харизматичен за тези жалки типове! Продължавайте и победата ще дойде!

 12. След продължително двоумене дали да гласувам , накрая се отказах . И смятам , че това беше правилното решение . Защото дори още стотина хиляди от гласувалите с “НЕ” да се бяха отказали като мен , активността пак щеше да бъде издокарана около 20.5% – 21% . Всъщност биха могли да я докарат до всякакви проценти и резултати , така че няма за какво да се ядосваме . Освен за това , че МОГАТ .

 13. Иво, за сметка на това се “насладихме” на гоце.

 14. Поздрави на тези 80% от Българите, които не участваха в това политическо плиткоумие!

  “Как протече агитацията? Каква беше ролята на медиите?” – Не знам каква е ролята, но това е категоричният резултат. А с напредването на възрастта и естественният кръговрат на живота, избирателната активност ще намалява, докато се появи изцяло нов субект.

  Иначе пак всички победители излязоха… та по този повод господин Инджев:
  “Der Gewinn ist eine Ansichtssache ,der Cash Flow eine Tatsache!” 🙂

 15. Колко е смешно сега да гледаме пресконференцията на ГЕРБ, но водена от Цвъ Цвъ. Борисов беше много ербап преди да научи резултатите, но сега се крие някъде из храстите и праща неговото конферансие да се черви, което показва за пореден път, че той не е мъж. За мен най-вече този референдум беше битка между Станишев и Борисов. Резултата е ясен – Борисов получи плесница от народа /макар и малка част от него да е гласувал/ и ще трябва да свиква занапред.
  Жалко за изхарчените 17 млн. лева. 🙁

 16. Поздравления!
  Резултатите от референдума в действителност показаха, че развиването на ядрената енергетика въобще не е в дневния ред на българина. На ядреното лоби – да, но не и на обикновения гражданин.
  Иде ред на паметника!

 17. Колко е смешно сега да гледаме пресконференцията на ГЕРБ, но водена от Цвъ-Цвъ! Борисов беше много ербап, преди да научи резултатите, но сега се крие някъде из храстите и праща неговото конферансие да се черви, което показва за пореден път, че той не е мъж. Tози референдум беше битка между P.Oвч. и Kocтов, a Борисов и Станишев бяxa caмo cтaтиcти. Жалко за похарчените 17 млн. лева…

 18. мисля, че основният анализ на резултатите от тази подигравка с модела на пряката демокрация трябва да се съсредоточи върху въпроса:
  защо хората не гласуваха?
  И може би броят преднамерено недействителни бюлетини би дал ключ към такъв анализ.
  Само че никоя политическа сила (участник в надпреварата за спечелване и ползване на властта) няма интерес от такъв анализ. А политическите сили (партиите) изпълняват поръчки на бизнес-групировките (местни и чужди, няма разлика), които на свой ред владеят и контролират медиите.
  Затова и медиите не бързат да канят някого, който евентуално би могъл да зададе правилните въпроси дори и само част от тях.

  мисля също така, че проблемът с енергетиката (а значи и производството, и разпределението на блага) няма адекватно социално, стопанско и екологично решение в рамките на днешния политически (йерархичен, държавнически) и икономически (конкурентен, печалбарски) модел.
  В този смисъл има една гатанка: как от 6 кибритени клечки да се наредят 4 равностранни триъгълника?
  Отговорът на задачата се открива едва когато напуснем мисленето в две измерения, т.е. иска се разчупване на стереотипите, превърнали се в (почти религиозни) догми.

  да добавя: аз съм привърженик на ядрената енергетика, но не в този неин (технологично) архаичен, централизиран и военно-корпоративен вид. Не в ролята й на иструмент за имперска или имперско-реваншистка политика, който чисто като страничен ефект произвежда нужно на хората електричество…
  И съм противник на заиграване/гавра с елементите от пряката демокрация, която работи ефективно (за благото на обществото) единствено в естествената си среда и само като цялостна система.
  Уви недеформиран модел на пряка демокрация, строго погледнато, не съществува даже в Швейцария, към която са гледали за пример Каравелов, Левски, а Ботев дори я надраства).
  Затова от ФАБ агитирахме или за бойкот, или за саботаж на “референдума” (пускане на невалидни бюлетини).
  Ама даже в този си компромисно прякодемократичен вид Швейцария остава непотърсен (от елитите) пример за подражание да останалите страни и народи.
  Обсъждането на тази “липса на интерес” също е табу – току-виж се появили неудобни въпроси…
  Споменаването на швейцарските референдуми обикновено се увенчава с костатацията, че “те са швейцарци, а ние – българи”. Непълноценни един вид.
  И обсъждането свършва.
  Но поради каква причина сме “непълноценни”? Кои фактори поощряват тази “непълноценност”?
  И така се връщам към началото на този пост… змията на разсъжденията (нали змията е древен символ на мъдростта!) ми захапа опашката си.
  Горката.
  Дано е смок, а не пепелянка 😉

 19. @Шаркан
  Аз гласувах с “НЕ”, воден от логиката, че не бива да се отлага един нравствен избор.
  Изборът не се “става” в разсъжденията ни, а в нашите действия – затова Бог (за християните) е Въплътеното Слово и Христос е стъпка в “възмъжаването” на Господ… 🙂

  Нашето “тук и сега” представлява за нас (ако сме християни) нашето лично участие във “Въплъщението”: моето “тук и сега”, което зависи само от мен, е моето “идване в плът”, друга възможност да “преборя греха” аз няма да имам.

  Затова гласувах. За мен само ясното “НЕ” или “ДА” в момента на избора се изправя реално срещу “злото”. Аз не мога да се “въздържам”, аз вече Съм…

  Само още малко ще “пофилософствам”: надеждата, че Змията може да бъде безобиден символ е напразна. Символът е безсмъртен защото е примирил непримиримото. “Змията”, за която се тревожите, е отровна – смъртоносно заразна е! Затова и живеем “на изток от рая” 🙂

 20. “защо хората не гласуваха?”

  Nai-veroqtno za6toto se smqtat nekompetentni da otgovorqt na tozi (obarkva6t) vapros, koito politicite 30 godini ne sa mogli da re6at.

  Spored men balgarskoto ob6testvo ima 6ans da stane grajdansko samo ako se vavede zadaljitelno glasuvane pone za izvesten period, primerno za 20 godini.

  Polzite ot tova sa pone dve:

  1) izbiratelqt 6te ima pove4e interes da se informira za predmeta na dopitvaneto i

  2) 6te se obezsmisli kupuvaneto na glasove.

 21. Е, как няма да не Сте забранен за допускане до екрана, бе г-н Инджев? Вие искате да им бутате паметниците на тяхното господство, развенчавате утвърдени от векове исторически неистини, за които са платени милиони рубли, при това ги познавате отвътре, с цялата им античовешка същност на държавно устройство, пък искате да Ви допускат до телевизиите си?! Откъде накъде? Това не е болка за умиране, както казва народът. Даже още по-добре, защото по този начин се демаскират и самоопределят като слуги на чужди и нечисти интереси.
  п.п. Видяхте ли тая сутрин “умното” и “неуморно” Кате (Анева), как беше събрала “случайно” преминаващи младежи (червенотиквеничета) и премъдро “разсъждаваха” колко полезен е мирния атом, ако е руски разбира се, ако не е руски, не е полезен, и колко загрижени бяха младите коминтерновчета, че ВЕИ-тата са скъпи, а без Белене ставаме зависими. Белене е евтино, а руското робство не е робство, защото те “другой такой стране не знают, где так волно дьiшит человек”. Само, че все “напинят” към задушливия Запад. Така, че:
  “SHOW MUST GO ON”!

 22. Гласувах с “НЕ” и “без отвращение”. Колкото и глупости да наговори Курумбашев вчера, той каза една истина която трябва да се резбере от всички българи: мача се проведе и играха тези които излязоха на терена. Демокрацията иска и физическо, а не само вербално усилие.
  „Който играй – пичели!”

 23. Иво Инджев е единствения български журналист, който гледам рядко и чета често с голямо удоволствие в безумна България, а това е повече от лошо нас.

 24. Не напразно новинарския екип на Нова беше сменен и там цъфна Калинка Крумова!Всичко там се промени!Вече и там са като другите…
  Какво да се прави-автоцензура!
  Суши,морски дарове ….

 25. Тази сутрин поБНР Силвия Великова разговаряше с представителка на ЗЕЛЕНИТЕ /не разбрах името й/.Разговаряха за референдума и С.В.я разкритикува,че недостатъчно са разяснявали на хората за опасностите,които АЕЦ представлява за екологията.Трябвало да бъдат по-активни – да излизат,да обясняват.Каква наглост!Все едно,че някой им е дал трибуна.Отчаяна съм от това,което става у нас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.