Росатом препусна с българския си троянски кон към Европа

В чужбина медиите днес написаха ( световни агенции, френският в.„Експрес” и т.н.), но българските икономисаха: натискът за съживяване на АЕЦ „Белене” е руски, обобщиха свободните от зависимости западни медии.

По повод на проруското гласуване на участниците в проваления ядрен референдум в България БНТ излъчи тази вечер възторжено потвърждение на определението за страната ни като троянски кон на Русия в Европа.

Този път говорител на стратегическия интерес беше не руският посланик в Брюксел Владимир Чижов ( формулирал това галопиращо определение на Кремъл по отношение на България в навечерието на присъединяването ни към ЕС), а говорителят на Росатом Сергей Новиков.

В кореспонденция от Москва Новиков беше показан в новините на държавната ни телевизия да тържествува не за друго, а именно, че е постигнат ( според него) пробив. За първи път след Фукушима един народ гласува в полза на ядрената енергетика, справедливо ( но само доколкото става дума не за народ, а за петата колона на Русия тук), възкликна Новиков.

Откровени са нашите неоколонизатори, не може да се отрече!

Тук се води някаква провинциална битка, някаква нова Плевенска епопея срещу турския враг, който си позволява да иска енергийна независимост от България, внасяйки традиционно ток от нас, като замисля да строи собствени ядрени мощности. Обаче дядо ни Иван не дава да се отклоняваме от по-важната тема: да пробиваме в Европа с твърдоглавието на мракобесния си оптимизъм, обратен на изригналия глобален песимизъм, характерен за настроенията в света относно бъдещето на ядрената енергетика, помръкнала след Фукушима. В полза на руския интерес!

По този повод, понеже се разгоря голям спор кой, защо и с какви последици е изгонил германския гигант RWE като стратегически инвеститор от тресавището „Белене”, ето какво ни съобщи същият Новиков по този повод чрез същата БНТ на
29.10.2009 в 11:52 :
Реакции от Москва по повод отказа на RWE от АЕЦ Белене

„Руската компания „Атомстройекспорт” продължава да работи според договора за атомната централа „Белене” и засега не смята да спира работа. Това коментираха за БНТ от пресслужбата на компанията, след като вчера германската РВЕ се отказа от участие в проекта. Русия продължава да се интересува от „Белене” и като потенциален инвеститор.
В държавната корпорация „Росатом” официално също не драматизират оттеглянето на РВЕ. Както коментира пред БНТ говорителят на корпорацията Сергей Новиков, шансовете за реализация на проекта не са намалели. Новиков потвърди интереса на Русия да инвестира в централата.”
Дотук е Новиков. Следва преразказ на онова, което от руското ядрено лоби са казали за БНТ в рамките на същия репортаж по:
„Впрочем, мнозина руски експерти смятат, че с оттеглянето на RWE именно Русия увеличава шансовете си да придобие дял в централата.”
Ясно ли е? Или да превеждам от руски имперски на български плебейски език?
Извинявам се на интелектуално обидените нашенци, но обяснявам все пак: факт е, че Русия си иска българския бутафорен пистолет, за да го опира до европейското чело за целите на кремълската руска рулетка. А българските, лоясали от подкупи „опълченци”, не само не могат да се изкачат саможертвено до Шипка в защита на България, но и позорно слизат на нивото на внушената им пропаганда за „евтиния ток” от скъпо платената, чужда на българските интереси кампания.
Ядрените шпори на руския интерес издайнически докараха до радостно цвилене обяздените българи. Друг е въпросът дали го разбират или го правят от мазохизъм, равнозначен на нихилизъм.

30 мнения за “Росатом препусна с българския си троянски кон към Европа”

 1. Нека погледнем пак цифрите. Според тях референдумът е неуспешен за Росатом – 87% от българите казаха, че стоителството на нова АЕЦ не влиза в техния дневен ред.

 2. Моля за извинение! Исках да кажа “строителството”.

 3. Бих искал да използвам трубуната на този блог за едно мое обръщение по повод отминалия референдум. Ето го и него:
  Уважаеми сънародници, вие които в неделя гласувахте с ДА, вие, които сте мислили да гласувате с НЕ, но ви е домързяло да отидете до урните и вие, които изобщо не мислите и не ви пука, искам най-сърдечно да ви благодаря. Благодаря ви, че още веднъж, направихте щастливи хората в партията БСП и че още веднъж направихте така, че те да се чувстват силни, а партията им, като водеща политическа сила. Не, аз не съм разочарован, защото никога не съм бил очарован. Не съм възрастен и не помня като пряк свидетел събитията от 90-та, но имам интерент. Там виждам как 90-та година сте направили същото, което направихте и вчера, а именно България чрез вас стана първа и единствена в нещо. В неделя тя стана първата и единствена държава обявила се ЗА нови ядрени централи, а през 90-та е станала първата и единствена гласувала ЗА бившата комунистическа диктаторска партия да продължи да владее. Със своето поведение вчера, направихте възможно БСП да се запише в историята, като победител в първия проведен референдум в историята на България. Направихте възможно на една маса да цъфнат щастливи лицата на Сергей Станишев, Георги Първанов, Румен Овчаров и куп други соц. величия, кой от кой по-допринесли за благото на тази държава и този измъчен народ. Гледам онези резултати от първите демократични избори през 90-та, така както гледам и тези от неделя. 52.75% от гласовете или 211 депутатски места или пълно мнозинство за БКП/БСП и министър-председател Андрей Луканов, останалото както се казва е история… куфарчета, фалити, борци, опашки, студентски стачки и т.н. Благодаря ви и за последвалата мощна подкрепа, която сте оказали тогава, за правителството на Филип Димитров, което благодарение на нея, е било безпроблемно съборено от опозиционните БСП и ДПС, за да може на трона отново да седне червено момче бесепарче или Жан Първи Реформаторът. Благодаря ви, че едвам изтраяхте Иван Костов и ОДС, за да го изритате при първа възможност с появата на любимия на всички Симеончо Нововремевия. И за управлявалия два мандата президент агент на държавна сигурност, също ви благодаря и за тройната коалиция, благодарение на която изгря звездата на Бойко Борисов Спасителят. Упорито отказвате да изпратите тази партия там където й е мястото – в политическото небитие с под 4 процента подкрепа, е аз пък отказвам да живея в тази държава тогава и съм все още тук само по неволя, както и много мои връстници, колкото и АЕЦ-и да ни обещавате не можете да промените този факт. Благодаря ви за всичко, което направихте с правото си на глас през последните 23 години, то значи много за мен. Приятно гледане и слушане, отстрани, а на останалите – приятен пикник на Бузлуджа и факелни шествия пред и около паметника на Левски.

 4. Господин Инджев, до 1989 г. бяхме в съюз с СССР.
  От 2007 г. сме в съюз с ЕС.
  Въпроса ми е:
  Ако преди 1989г. пожелаехме да се обвържеме с някакъв договор, сделка или нещо подобно на това което става сега с АЕЦ Белене, СССР щеше ли да позволи?
  И втория ми въпрос е:
  Защо сега ЕС гледа безучастно?

 5. Както самодоволно каза в деня на изборите един офицер от ДС, възпитаник на ВСШ “Г.Димитров”, поставен в качеството му на подопечен ми член на СИК, на която бях председател: “Сега си е същото като преди 10-ти ноември.” Имаше си цялото спокойствие и самодоволство, че никой не може да бутне с пръст статуквото, че паричните потоци у нас – доколкото ги има – ще текат, при когото трябва, с цената на цялата мизерия и беззаконие наоколо, и няма земна сила, която да ги спре.

 6. Само не ми беше ясно, защо беше цялата пропаганда да се гласува с “не”, когато си беше ясно, че това “не” няма да превиши “да”-то? И сега какво, вместо процента на гласувалите да падне под 20% и да спрат приказките, с някакви си хилядатина гласа, въпроса се връща в НС да си чешат езиците и да ни будалясват. Толкова ли е трудно да се разбере, че негласуването в същност е глас против АЕЦ. Който си иска АЕЦ е намерил мотив и време да отиде и да гласува. Така мисля, надявах липсата на гласа ми да свали процентите под 20, но не би.

 7. Мисля,че ако се преминат 20% активност,въпросът за Белене ще бъде положителен,тъй като ще се разглежда в следващия Парламент /по думите на Борисов/.Това ме довежда до мисълта,че целта на ББ е постигната-на лековерния български народ казва “НЕ”,а на Русия-“ДА”,тъй като на всички е ясно,че следващото правителство ще бъде коалиционно.ББ няма да пропусне да се включи в грабежа на народа,респективно обогатяването на енергийната мафия,независимо от вредите от една ядрена катастрофа.

 8. Ех, Иво.
  Езикът ти е силен, но малко позакъсня.
  Все пак, по-добре късно от колкото никога.

 9. Извинявайте ама докога ще се задоволяваме със словесни критики към някакви си политици, които никой не иска ???

  Не е време да им кажем Уволнени сте !!! Или и себе си мислите за никои ???

 10. Маринов, dano ve4e ste razbral, 4e neglasuvaneto ne vodi do ni6to dobro, t.e. 4e po tozi na4in ste nalql voda vav vodenicata na R.Ov4. i kompaniq.

 11. Може пък и да не е случайно това което стана и да има дълбок смисъл! Сега ще спечели на изборите този който е против Белене ! Вече си представям какъв цирк ще се вдигне по изборите!

  Жалко, че наистина няма сговор на добри и умни хора за собствената им Родина! Жалко че ченгетата със нашия труд натрупаха богатства и сега си купуват когото си искат а простичкия народ им играе по сопата! Но тази игра ще ни излезе много по-скъпо отколкото си мисдлим! Тя ще бъде пагубна за народа!

 12. Много хора не си дават сметка, че ако централата е руска собственост, то според Кремъл руснаците ще имат право да я защитават със СОБСТВЕНАТА СИ милиция и дори с военна сила ако решат, че е заплашена.

  При такова положение една инсценирана терористична заплаха ще е достатъчна, за да бъде поискан достъпа на руски сили за сигурност на европейска и натовска територия.

  Така евентуално руски тръбопроводи и централи се превръщат буквално в троянски коне, потенциално даващи достъп на руски въоръжени сили на “вражеска територия”.

 13. Зададох си относително очевиден въпрос преди изборите: Защо, след като т.нар. проект “АЕЦ Белене” е стартирал през 1981 г., изоставян е и е “възраждан” (няма да споменавам от кого), изведнаж се инициира, в конкретен момент, спешно Референдум с подписите на почти всички привърженици на БСП? Контравъпрос: Че какво му е на момента?
  Първо, след катастрофата във Фокушима нарасна в небивало висока степен противостоенето срещу добива на електроенергия от разпада на радиоактивни източници. Създаде се ситуация и за последния несведущ да стане ясно, че т.нар. оползотворяване на радиоактивни източници за добив на електричество от години тъпче на едно място, що се отнася до динамиката на регулиране на процеса – интензивността на енергоотделянето си остава инерционно регулирана, силно уязвима на природни стихии или тероризъм, и не може безопасно да надхвърли твърде ниската граница на съдържание на активен компонент в горивото, за да бъде то възобновяемо, а технологията – практически безотпадна. С други думи, не може да се намери типа забавител с достатъчно висока и достатъчно прецизно регулирана динамика на съдържанието му в реакционната среда, т.е. да се осигури достатъчно бързо ускоряване, забавяне и спиране на верижната реакция при потенциалната и интензивност на ниво по-високи съдържания на активен компонент.
  Второ: Доктрината Путин, чиято главна идея е да обедини в едно интересите на руския народ с желанието му да живее по-богато с интересите на многобройната армия ястреби на студената война, чийто живот не може без “великая и могучая”: чрез откровено криминална дейност на бившите “спец” в търговията с руски суровини, по-специално газ, търси “могучество” чрез концентрация на огромни капитали в ръцете на верни олигарси. Подобно на неконтролируема “верижна реакция” на разпад, обаче, тази концентрация, освен че става твърде прозрачна за света с бандитската си основа, става за сметка на природни богатсва за цялата държава, за сметка на инвестиции в други сфери на руската индустрия, тези сфери потъват в разруха и паралелно нараства броя на безработните и обедняващите, и то сред технически елитните руснаци. Резултатът е засилваща се реакция срещу доктрината Путин. Става очевидно, че е нужно паралелно индустриално развитие, а не само трупане на пари в отделни хора. И едно възможно направление в това отношение е пласирането на световния пазар на един стар приоритет на руското машиностроене – ядрени реактори за производство на ел. енергия. Една мощна преграда за такова направление е недоверието в света, предизвикано от свързаната именно с това машиностроене най – голяма технологична катастрофа в съвременния свят – Чернобил. Следователно, в интерес на защитата на доктрината Путин и покриване на “золумите” за националната икономика от “газовата” концентрация на капитали, е да се намери витрина, напр., в Евросъюза, която да показва на дело безопасността и надеждната работа на след-чернобилските ядрени реактори на Русия и така да стане основа за разширяване на този “бизнес”. А какъв по-добър образец на такава витрина от членката на ЕС България, натрупала успешен 45-годишен стаж (и “кадри”) като такава витрина. “Изхранвала” се е от тази реклама, широкият български народ тъгува за нея! Но… това не е единствената възможност да се защити чрез “индустриализация” Путиновата доктрина, и ако петата колона на Русия в България “се мотае”, поради спешността на операцията, ще се премине на други възможности (оставяйки въпросната пета колона на съдбата им след предхождащите далавери).
  Трето: Предполагаема скорошна конкуренция в строежа на АЕЦ от страна на други Балкански страни (правеща илюзорна каквато и да е ефективност на Беленската АЕЦ) с последващ ефект сред излъганите за евтин ток.
  Четвърто: Все по-релефно очертаване на проблема с погребването на радиоактивните отпадъци сред местното население, особено като се зададе време за плащане.
  Може би има пето, шесто и т.н., за които не се сещам, но и изброеното е достатъчно да се обясни спешната мобилизация за Референдума на БСП – “приятелите” на велика Русия са в опасност да бъдат хванати натясно по линията “вечната дружба – трансфер на пари срещу влияние”. Та ей това му беше велико-демократичното на Референдума, по моя скромна преценка, затова активността на избирателите е най-важен показател и затова неговото крайно обявяване се бави толкова.
  За мен герой на Референдума беше показаният по една телевизия старец от Кюстендилско. На въпроса “За какво гласуваш?”, след два неуспешни “атомни” опита, на третия закова: “За БСП!”.

 14. @Н. Тенев
  Остава да се пулим в цифрите. През това време ако има все още някой не разбрал, някои от другите 13% , които са за Росатом ще му го ДОИЗЯСНЯТ както го направиха и преди, пояснявайки му или че е МЕЗЕ с което той си поема вината както направи един или да си Е*Е майката, както му го каза друг.
  @BGfiles
  Уважаеми млад господине, споделям напълно мнението Ви и ще Ви кажа какво мисли пък един пряк участник, не през 90-та (щото тогава вече го нямаше) а през есента на 89-та. Даже може да се каже повече от пряк участник, защото тази есен я прекара почти 24/24 между Южния парк, площадите, пред НС, на митингите, на срещи със западни журналисти, пред БНТ, пред университета, зарязал работата си заради това и къде ли не още и стигнал чак до “тайното” събрание на демократичните сили където се основа СДС, в един апартамент до НДК. Единственото място от което е отсъствал е като че ли случката пред Кристал, но тогава не осъзнавал все още околната среда като важен мотив за демократични реформи. И от всичко това останали му единствено въпроси. Много, много въпроси. В никакъв случай не смятащ че още тогава му е станало ясно. Напротив, макар тези многобройни въпроси и досега да го мъчат и да не може да си нареди пъзела все още, но при всеки от тях му е светвала лампичката. Защо?
  Защо в Южния парк имаше много активисти? Кои бяха те? Защо на митингите имаше много зяпачи и сеирджии? Защо турците бяха организирани като войници а другите не? Защо нашите групички от желаещи истински промени бяха разпокъсани? Защо не се появи никой който да ги събере и организира? Защо ние бройкахме всеки който стоеше и бройкаше другите и се мъчехме да определим кой кой е на тези митинги, а те бройкаха нас? Защо на митингите излязоха трудовите колективи с нарисувани плакати от заводския художник? Защо в говора на западните журналисти с които се е срещал и разговарял се долавяше руски акцент? Защо активистът след който реши да тръгне искаше да прави съюз на демократичната младеж? Защо трябваше да е младеж? Не беше ли това опит да се прави нов югенд? Защо лицата (фейсовете) на бройкащите нас участници в митига се оказаха зад витрината на телевизията хванати плътно за ръце да я защитават от нас? Кой беше всъщност този който го заведе във въпросния апартамент? Защо на всяка една от стълбищните и междустълбищните площадки по пътя към този апартамент имаше по двама-трима яки младежи? Защо фейсовете им приличаха на тези които бройкат по площадите? Защо гледаха навъсено (нямаха бухалки, но все едно че имаха)? И т.н. и т.н. И сега продължаващ да си задава въпроси.
  Сега си нарежда пъзела чрез интернет четейки статии и коментари, дори гледайки стари записи в Ютуб. На милионните митинги гледайки на запис открил същата долу-горе ситуация – активисти, бройкащи, зяпачи и сеирджии. И пак плакати от заводския художник. И диктор който говори за морето от свободни граждани избрали демокрацията. Вече има и полиция. Никакви протести, никакви сблъсъци с полиция, никакъв гняв. Щастливи и ведри лица. Демократи. През 89-та бутилката попреля. Духът поизлезе малко, сега е отново там, в бутилките. Сега на тях има красиви етикети на които пише Интернет. И определените Форуми. Много коментатори. Вътре искри и бушува но не излиза оттам. Тапи не хвърчат. Пяна няма.

 15. Даа, ако не бяхме призовани да гласуваме, нямаше да има 20% и нямаше да има легитимен вот.
  Аз лично съм объркана много. Каквото и да правим, все комунистите печелят – какво е това? Възможно ли е всички да наливат вода в тяхната мелница? И толкова ли са умни или с няколко хода пред нас комунистите? Доста отчайващо положение. Както обикновено. И все е виновен “простият” народ. Аз вече не мисля така, мисля, че вината е някъде по-нагоре, а “простият” народ е ЖЕРТВА.

 16. Ne si bar6i racete v men.
  Ne moqt glas varna vaprosa v parlamenta, a tvoqt, koito ne se 4u.
  Mnogo si naiven ako misli6, 4e komunistite biha se posvenili pri <20% izbiratelna aktivnost, no ~100% glasa "ZA Belene" da varnat vaprosa v parlamenta – te o6te onzi den obqviha, 4e 6te storqt tova, nezavisimo ot izbiratelnata aktivnost.
  Tazi vazmojnost nqma6e da q imat ako takiva kato teb bqha glasuvali i rezultatat be6e 60/40 PROTIV AEC Belene.

 17. I o6te vednaj kato simpatizant na SK 6te pod4ertaq, 4e pri kakvato i da bilo izbiratelna aktivost, ako s NE bqha glasuvali samo 6epa hora, rezultatat 6te6e da nalee voda vav vodenicata na tezi, koito ot 10 godini licemerno “oplakvat” “umrqlata” “stara” desnica.

  Sega pone vsi4ki vidqha, 4e jiviqt “martvec” uspq da mobilizira 535.000 izbirateli.

  I pak blagodarenie nai-ve4e na SK narodat e ve4e po-informiran i s dosta po-kriti4no vnimanie 6te sledi predstoq6toto razvitie na debatite.

 18. Към Маринов: А Вие или другите, разсъждаващи като Вас, давате ли си сметка как би се развило гласуването на референдума, при условие, че въобще и изобщо НЕ бяха създадени инициативните комитети на ДСБ и ЕНП, като организирана, противостояща, макар и неголяма, но все пак СИЛА, срещу скъпо платената пропагандна машина на петоколонниците? Ако Станишев и ко бяха оставени да вършеят с коня си необезпокоявани, по интернет форуми, телевизии, радиа и всевъзможни седенки, без никакъв отпор, резултатът на този референдум, като нищо можеше да бъде и много по смазващ за противниците на руския, великоимперски и трайно заробващ БГ, енергиен проект!Все пак над 500,000 души предпочетоха да загърбят комфорта на топлият си дом в неделния януарски ден, което въобще не е никак малко, на фона на рубладжийската мащабна кампания “ЗА”!!!

 19. Знам, че много често думата “ако” води до безмислени предположения, но:
  1. Ако нямаше инициативни комитети “НЕ”, не можеше да има активна кампания против измамата “Белене” Тоест, мнозинството от хората нямаше как да научат за грандиозните далавери
  2.Именно активната кампания “НЕ” разколеба огромната част от гражданите да не отидат до урните, а не позициите “да не се гласува”
  3.Може ли все пак да се смяташ за нормален човек, и да не гласуваш против компрометирана руска технология от миналия век, която ще се реализира в опасен земетръсен район, ще зароби икономически страната ти и е в угода на руски интереси, даже не на руски, а на руско-имперски и руско-мафиотски интереси, защото е ясно, че може да бъде изплатена за сметка на руския данъкоплатец, тъй като силите на българския такъв няма да стигнат.
  4. Най-важното! Ама наистина най-важното от този референдум е, че се видя, че БСП НЕ Е НИКАКВА “СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, НИКАКВА ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ, А СИ ОСТАВА ТАКАВА, КАКВАТО СИ Я ЗНАЕМ ОТ ИСТОРИЯТА И ОТ ВРЕМЕТО НА “РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ” – ФИЛИАЛ НА КОМИНТЕРНА, ЗА КОЙТО КРЕМЪЛСКИТЕ ИНТЕРЕСИ СТОЯТ НЕИЗМЕРИМО ПО-ВИСОКО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ!

 20. БСП спечели пирова победа и те го знаят много добре. Има голям потенциал за още по-негативен за АЕЦ Белене вот и статистиката която Мира Добрева показа в деня на референдума е категорична че по-младото поколение отхвърля строежа на нова АЕЦ. След още 20-ина години болшинството българи ще са абсолютно против тези технологии да бъдат развивани тук. Това от БСП също го знаят. Ако следващото правителство не стартира проекта, АЕЦ Белене ще стане история и може да се показва на туристи като музей на глупостта.
  Така че следващите избори ще са критични и от тази гледна точка и не всичко е решено, така че ще имаме втори шанс, дано дотогава умните се наумуват и спрат да си правят тънките сметки.

  P.S. А “неучаствалите” съветвам да не си пускат фиш за тотото за следващия тираж защото нищо няма да спечелят!

 21. Аз викам, стига са ни правили на будали. Като им се хващаме на хорото, ще губим. “Какво щеше да стане, ако ги бяхме оставили да правят каквото си щат?” Наистина ли не виждате, или се правите, че не виждате? Ами щяха да си гласуват своето “да” и щяха да си съберат гласовете на твърдия електорат, референдумът щеше да се окаже невалиден, тъй като никой не е поискал да им се хване на хорото и тогава можеше да им се натрива сол на главата да си платят разходите по референдума. Друг е въпросът, че тези, които не носят розови очила и не се реят в облаците, могат да преценят, че българина се е обезверил до такава степен, че трудно вярва на розови обещания. Ама нямаше кой да види този потенциал, да призове към не гласуване и да се оставят БСП да висят като попикано мушкато след неделята. Или, хващането на хорото на БСП при всички случаи беше пагубно. Та, питам се, дали наистина поканата за гласуване с “не”, е била обмислена или недомислена? Впрочем, Станишев благодари на всички, които са гласували, и на тези които са гласували с “да” и на тези, които са гласували с “не”. И е прав да благодари на тези, които са гласували с “не”, защото те по един или друг начин му легитимираха референдума.

 22. @Маринов

  A na vas ne vi li e qsno, 4e komunistite po nikoi na4in nqma6e da dopusnat izbiratelnata aktivnost da e pod 20% – dostata4no be6e da podkupqt kolkoto im trqbvat cigani, za da q dostignat.

  Togava hem 6te6e da ima >20% izbiratelna aktivnost, hem glasovete ZA 6tqha da sa moje bi i 90% i komunistite s o6te po-nagla samouverenost da varnat vaprosa za AEC “Belene” v parlamentarnata zala.

 23. @ Маринов: г-не, не гласувайте на следващите избори, от вас нищо не зависи… Ако гласувате, Станишев ще ви благодари за четворната коалиция която гласи, а това е много обидно за такива като вас!

 24. Мисля,че Маринов е прав-сега легитимирахме референдумът им. Когато имаш хитър и ловък противник, е добре да мислиш стратегически,да предвиждаш ходовете му, да избираш битките, според това, какви последствия носят, дали си струват-защото ако те въвлекат в предварително обречена битка,губещият си ти.
  Не пречеше да се направят тия инициативни комитети “НЕ” -но те трябваше да разясняват, защо е престъпен и заробващ този проект, и трябваше да призовават да не се гласува. Тогава общото участие на привържениците на АЕЦ-а щяха да съберат смешните и омаловажаващи 10 -13 % и тогава можеше да се настоява БСП да платят референдума. А сега какво стана-играхме им по свирката от много акъл-и още ще ни въртят на пръста си

 25. Иначе другото е дрънкане на саби и доспехи и строяване на редиците -и броене на пилците-но не на есен

 26. Самия факт че и малцинството от нас гласували с „НЕ” даде такъв отпор на скъпата кампания за АЕЦ Белене с близо 40% е показателно че при една адекватна мобилизация на останалите 80% резултата ще е разгромяващ за енергийната мафия. Не забравяйте че те очакваха победа с три към едно! Според мен от тук нататък трябва да започне една по-сериозна и по-задълбочена кампания за просвещаване и мотивиране на колебаещите се и негласувалите на този референдум. Има достаъчно факти, не само икономически, които въобще не говорят добре за глобалното развитие на АЕЦ, най-малкото може да се акцентира на грандиозния провал във Фукушима, въпреки арогантните и лицемерни декларации на ТЕПКО за абсолютната сигурност на електроцентралите им преди да се случи тройната авария*. Аз самия започнах да се ограмотявам по темата и ще разкажа на моите познати и роднини какво съм научил за да са запознати ако не с икономиката на един АЕЦ, то поне с рисковете с които трябва да свикнат да живеят ако продължи ядрената надпревара у нас.
  *По-долу един линк към документалния филм на NHK за хронологията на събитията:
  http://www.youtube.com/watch?v=vpA0TOgB9-o&feature=player_detailpage
  Мисля че трябва да се преведат и да се показват повече такива филми по БНТ, те са длъжни да ни предоставят повече обществено полезна информация като тази, да не говорим за рисковете с които живеем и покрай АЕЦ Козлодуй – сигурен съм че 80% от населението не знае как да реагира при една подобна на тази във Фукушима авария.

 27. От много “четене между редовете” относно всичко случващо се около проекта “Белене” постепенно се отдалечихме от същината на въпроса, а тя е следната: искаме ли развитие на ядрената енергетика в България? За мен се очертават няколко възможни отговора от гледна точка на здравия разум: 1) Да, искам. Аргументи: Ядрената енергетика осигурява евтина енергия, нови работни места, енергийна (политическа и икономическа) независимост, а също така гарантира запазването на висок технологичен потенциал в България, за разлика от други сфери, в които отдавна сме предали позициите си. 2)Да искам, но да не е с руска технология или с руско финансиране. Аргументи: всички горепосочени плюс следния: руска технология означава зависимост от Русия – технологична, финансова и геополитическа. Такава зависимост е опасна за България, затова бих предпочел новата атомна централа да не е руска. 3) Не, не искам. Аргументи: Ядрената енергия е зло за човечеството, защото е опасна. Предпочитам развитието на добив от други енергийни източници в България.
  Със съжаление забелязвам, че аргументите “за” и “против” в българското общество не отчитат тези нюанси. Най-често подръжниците на ядрената енергетика биват определени като “комунисти” и “пета колона”, а противниците – “русофоби” или “американски подлоги”. Всеки има право на избор, стига да е наясно какво точно иска. Лично аз бих отговорил с 1, защото не виждам проблем мощностите да бъдат построени от Русия, стига българското правителство да постави ясни и прозрачни условия, гарантиращи българския интерес и сигурност. Не съм и против 2 (позволявам си да предположа, че господин Инджев споделя тази гледна точка), но за нещастие нито Франция, нито Германия, нито Щатите или Япония ни предлагат алтернативни проекти. Категорично съм против вариант 3, защото смятам, че нашият коз в енергетиката е именно атомната енергия – нямаме ресурс за самостоятелно технологично развитие на алтернативни източници, технологията за тях можем да вземем само “наготово”, а това е скъпо. Защо да губим това, което имаме вече като даденост? Впрочем, не виждам проблем в разработването на шистови месторождения, строежа на вятърни мелници и фотоволтаици, но не виждам смисъл това да спъва развитието на ядрената енергетика.

 28. Ъ-хъ , а очевидно нямаме и един изключително , направо жизнено важен…”ресурс” .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.