Ядреното пиянство на един малък, но заразен с лъжи народ

Корупционното облъчване с „мирен атом” уврежда мисленето на заразените от атомната лакомия, поради което се налага процедура по опресняване на паметта буквално още в нощта на предварителните, но също така предварително очаквани от последните седмици резултати от ядрения референдум.

Уж триумфират „победителите”, обаче бащицата им Георги Първанов, вождът на руското енергийно лоби у нас от доста години насам, недоволства. „Победата” му се вижда неубедителна, както заяви часове след края на гласуването.

Има много пътища, по които може да се тръгне за анализиране на събитието, но ви предлагам да погледнем в огледалото за обратно виждане, за да се ориентираме какво точно се случва на магистралата „ у наше село”, което се пъчи като ядрена сила в енергетиката.

Формално погледнато, България е супериграч на този полигон, на който се състезават само 31 държави и 440 реактора.Нашата икономически слаботелесна държавица дава цял 1 процент от световното производство на електричество от ядрена енергия при жалкия си 0,1 процент от общото световно производство.Т.е. ние сме едновременно фактор в ядрената енергетика, но и оставач, който не знае какво да си прави излишъците, пледиращ в същото време да ги удвои.

И сме адски горди, че сме в този атомен клуб, без да си даваме сметка, че произвеждаме по инерция много повече, отколкото потребяваме, като съответно изнасяме на по-ниски цени от онези, които българските потребители плащат за същия този български ток- само и само да пласираме някъде продукцията си! Да не говорим, че разхищаваме (по-най-скромни оценки) поне 5 пъти повече електроенергия за единица произведен продукт от средното за ЕС.

Вместо да се стегнем, да спрем да прахосваме и да се баламосваме за необходимостта да произвеждаме въпреки всичко още толкова ядрен ток, се оказахме единствената страна в света, в която беше организиран референдум с идеята да удвоим прахосничеството. На положителния резултат от референдума в полза на прахосничеството, резултат от малка, но все пак представителна извадка от систематично заразяваното от радиацията на пропагандата население, се радват неговите инициатори, които прекрасно знаят, че освен (още) подкупи, няма да получат нищо повече като конкретен резултат.

Върху тази извадка от гласувалите с”да” радостно се покатериха веднага инициаторите на уникалното шоу: леви другарки и другари ликуват от служебната си победа в един референдум, който не само няма да реши в полза на ядреното лоби непосредствените му задачи по захранването с нови корупционни сделки, но и постави България на картата на света в ъгъла на посмешището. Защото не се е чуло и видяло никъде другаде всенародно допитване да накланя везните в полза на ядрените централи, при това с помощта на лява партийна мобилизация.

И тук е мястото да се върнем към процедурата по опресняването на паметта.

Помните ли, че загубилият от Станишев миналия април битката за лидерството в БСП Първанов трябваше по данни на услужливи негови рупори ( като Валерия Велева от в. „Труд”) да спечели това състезание с резултат 3:1?

Помните ли, че, когато вече беше сигурно, че Станишев води с 3:1, Първанов се отказа от надпреварата на самия партиен конгрес?

Помните ли, че Първанов беше подкрепен мощно от Бойко Борисов, който го лансираше като „силния човек в БСП” (с когото щял да се сблъска, докато Станишев бил нищожество) преди въпросния дуел в червената партия?

Помните ли, че Първанов предричаше буквално ден преди парламентарните избори през юни 2009 г., че нямало да има вариант за правителство без ДПС?

Помните ли, че на 18 януари 2013 г. Първанов прогнозира в същия стил, че резултатът от ядрения референдум щял да бъде 3:1 в полза на гласуващите с „да”?

Припомням по памет, без да задълбавам, онова, което помня от лъжливите прогнози на този отбор мошеници, които си подават топката в мачлето с нашето търпение. Ако ви се губи връзката между събитията, които припомням, обърнете внимание на общото кратно: лъжливите прогнози!

Първанов лъже за „задължително” участие на ДПС в коалиция с ГЕРБ през 2009 г, а после се проваля с обещанието да спечели срещу Станишев, след което продължава с фалшивите прогнози за шансовете на Станишев да спечели референдума, докато Борисов лъже за перспективите на Първанов да спечели срещу Станишев партийния мач.

Уважаващият себе си човек, като си спомни всичко това, не би трябвало да си дава гласа на подобни „пророци”. Защото те се заиграха вече и с бъдещето на децата на децата ни, търгувайки на едро с ядрени мощности в една егоистична партийна надпревара. Прогнозите им са стъпили на лъжливата земетръсна основа, която не е по-различна от обещанието на съветските другари за овладяването на „мирния атом” в Чернобил и на японските енергетици от Фукушима, които са построили ядрената си бомба на брега с бомбастичното обещание, че тя ще устои на всякакви природни катаклизми и никога няма да гръмне.

Лековерието, когато е свързано с ядрената стихия, се заплаща тежко. И най-голямата лъжа е, че това се случвало рядко. Според Станишев и компания ядреното производство на ток дори било най-чистото. Нима? Нима ядрените аварии по света в рамките на един човешки живот не са достатъчно доказателство, че трябва да се търси алтернатива на доказания провал на човечеството да овладее стихията на ядрената реакция?

Време е за световно ядрено разоръжаване, което започна от пряко поразената Япония и поразително бързо реагиралата далечна от ядрения взрив Германия. Но понеже пораженията от пропагандното облъчване в България са прекалено тежки, за да проумеем необходимостта да се откачим от съветската концепция за „модерност” чрез ядрена енергетика, най-напред трябва да започнем от първата стъпка към целта: да се върнем назад към европейската практика на критична оценка на рисковете ( в Германия тя стартира някъде към 1975 година с граждански протести) и да не позволяваме да ни лъжат като за „световно”- да не кажа, като за „трета световна”, каквато би настъпила за нас, ако сценарият от Чернобил или Фукушима, предизвикан от лъжи и човешка самонадеяност, се повторят в действащата ни централа в Козлодуй.

43 мнения за “Ядреното пиянство на един малък, но заразен с лъжи народ”

 1. “Значи е под 20% гласували и отпада, недействителен референдум.
  К,н парламент, к,во ново гласуване. Окончателно България без ядрена енергетика. – цитат на коментар #1 от “RED MAFIA”
  ШАХ И МАТ! :Р
  Е сега кво прайм с голямата победа на Станишев?!
  Смях в залата.
  Завесата още не е паднала, очаквам следващото действие след антракта.”

 2. Резултати от СТРЕС ТЕСТ за България под кодово име “Референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа”
  Резултати:
  79 % – МАЛОУМНИЦИ
  0.21 Х 65 = 13.65% ЗОМБИТА
  0.21 Х 35 = 7.35% ЧИТАВИ
  Извод: След 23 години преход – все още Абсурдистан.
  Решение: Да се проведе нов тест след 23 години преди вземане на окончателно решение за предаване за скрап.
  Подпис: ****
  /не се чете/

 3. ПОБЕДА!
  Ние с летящите чинии накарахме българите не само да са съгласни, но и да мечтаят да заложим атомна бомба до къщата им, само и само да има 100 работни места за по 300 лв. месечно!

 4. И все пак от референдума може да има полза – хранилището за ядрените отпадъци да се направи в общината, която е дала най-голяма подкрепа за нова централа. Нали искаха работа – сега като си ни върнат боклуците от Русия, че и бъдещите от Козлудуй, и ето работа за стотици години… ако въобще някой остане да живее там.

 5. Единица БВП у нас коства може би 2-2,5 пъти повече от ЕС, но 5 пъти ми се струва малко преувеличено, при все че нямам поглед и наблюдение да го оценя

 6. Този път ги няма циганите да са ни виновни те… Излиза, че ако ние с “не”-то не бяхме отишли да гласуваме, щеше да е по-добре.Парадокси на демокрацията.Вече 20 години ходят по Европата, как не прихванаха нещо….

 7. Към Георги:

  За Швейцария, рекордьор по показателя в Европа, съотношението спрямо нас е 6 пъти. А средно за ЕС: 5 пъти е по-ефективна енергоемкостта , сравнено с тази тук…Да не говорим за стандартите на на САЩ и някои страни в Югоизточна Азия, с които още по-трудно можем да се сравним ( и не само в това отношение, а най-вече с “прословутото българско трудолюбие”)

 8. Нашето трудолюбие се характеризира с поговорката “за лудо работи,за лудо не стой “.А хората по света стоят , мислят и след това работят ,за да не е “за лудо”.

 9. Дали от ССР.дали от Чернобил.но българския народ е тотално облъчен и лечение няма.

 10. Здравейте, благодаря за хубавата публикация.

  Ще се хвана за последните 2 параграфа и ще ви предложа следното интервю: http://www.youtube.com/watch?v=zXSEEuhYJPQ

  След това бих предложил да се поинтересувате дали и как някой от нашите управници са проявили желание изобщо да поискат технологиите и какво правят италианските власти докато ние си седим на ръцете. И какви срещи и изказвания провежда нашият представител – външният министър.

  Отнема малко време, но изяснява много неща за огромни кампании по насаждане на емоционални мнения срещу определени държави – схема, която ви е позната. Докато ни се предлагат практически безплатни решения, разни хора играят ненужни игри, а нашите ядреналинки с наглите си ламтежи вдигат театъра до още по-високо ниво.

  За съжаление, ако решите да се задълбаете в материята, не мисля че има начин да публикувате каквото и да било свързано с тях, без да навредите на репутацията си – поне докато не минат още няколко месеца и технологиите не излязат изцяло публично.

  С пожелание за успешна седмица.

 11. България – световен филантроп в перспективите за износ на електроенергия!

 12. @ edna bylgarka
  nqma takyv film.mehanizmite za zashtita sa bezkrajni,sreshtu tolkova elementarna postanovka.

  koj kakvoto si e nadrobil shte si go syrba,no tova e individualno 🙂 i bezkrajno……………

 13. Г-н Инджев, бях се подготвил да направя един обзор на производството на електроенергия в страните притежаващи действащи АЕЦ и да видя мястото на БГ в него , като интересно ми беше именно производството НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО на ядрена енергия, по който показател БГ е на едно от първите места в света. Получи се така че прегледах купища сайтове, прочетох маса страници по темата и си направих статистиката която ме интересуваше. Направих го поради това че в CIA World Factbook и Eurostat данните не са много пресни а говорят за 2010 и 2011. Имаше само един сайт в който този показател беше изобразен във вид на диаграма но беше стар, отпреди 10 години.
  Затова бих искал да се изкажа и аз в блога след последните напрегнати дни на главозамайващи събития в БГ и ожесточен дебат по референдумното решение, а сега и след фиаското което претърпя позицията за “НЕ” на ядрената енергия на референдума. Немога да скрия разочарованието си от ТАКТИКАТА НА ИЗЧАКВАНЕ която беше избрана в крайна сметка след КОНФУЗИЯТА преди референдума по въпроса как да се гласува. Но това е друг въпрос.
  Сега ми се ще да предложа на колегите четящи в блога какво според мен и моите проучвания на информацията в Интернет се получи и КЪМ КАКВО ВСЪЩНОСТ ВЪРВИ БЪЛГАРИЯ, ако в крайна сметка се построят тия АЕЦ и се инсталират и заработят тези мощности.
  Аз бях споделил с колегите тук преди година или повече беше, не помня, че очаквам българинът да ходи по западните страни и да внася инсталации ”на старо” и да си ги монтира в БГ за да избяга от “евтинатА рускАгаз” и “евтиния руски мирен атом”. Тогава наблегнах на силното развитие на ВЕИ в две държави – Германия и Италия, като подчертах че това е една наистина достойна за адмирации агресия на тези две държави в областта, имайки в предвид че те бяха сред агресорките във ВСВ. Оказва се че май това ще е единственото спасение на наша територия от натрапеното решение от ядреното лоби пред БЕЗУЧАСТНИТЕ погледи на българите вчера.
  Това обаче няма да могат да го направят всички, поради ред причини и в своята масовост българинът ЩЕ СИ ПЛАЩА и то дълги години наред за БЕЗУЧАСТИЕТО КОЕТО ПРОЯВИ, така както това ще правят и ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО СА ЗАД ГРАНИЦА, защото те ЩЕ ПОМАГАТ на своите безпомощни близки в БГ също и то докрай. Това е което постигнахме.
  Ето какви са данните за 2012 и които отправям също като потвърждение на казаното от Вас в първите пасажи на статията Ви, но в цифри.(става въпрос за атомна енергия само).
  Поз.Страна………… население…….. пр-во2012 TWh………………. пр-во2012 TWh/човек
  1…Швеция……….. 9 482 855…………………60,9…………………………………6422
  2…Франция………65 397 912……………….404,9…………………………………6191
  3…Белгия………….11 041 266…………………48,2…………………………………4365
  4…Финландия…… 5 401 267…………………22,1………………………………….4084
  5…Швейцария…… 7 954 662…………………26,7…………………………………3357
  6…Юж.Корея……..48 860 500………………150,0…………………………………3070
  7…Словения………..2 055 496…………………6,2………………………………….3016
  8…Чехия……………10 505 445………………..28,3………………………………….2694
  9…Словакия………..5 404 322………………..14,4………………………………….2665
  10.САЩ……………313 847 465………………821,0………………………………….2616
  11.България………..7 327 224………………..15,3…………………………………..2088

  Заемаме такова високо място, а продължаваме да сме “овчари” колкото и да ни е неприятно да го приемем. Това което казвате за отчайващо слабата икономика и индустрия е наистина болезнен факт и никакви ядрени централи не ни направиха по-развити. Вижда се в компанията на какви държави сме изстреляни, а по промишленост и стандарт на живот сме отчайващо изостанали. Дори известното подобрение на ЕНЕРГОЕМКОСТТА на икономиката на БГ за единица произведена продукция, станало след изключването на блокове 1,2,3 и 4 на АЕЦ не ни направи по-ефективни , а само 5 пъти по-неефективни от средния показател за ЕС. Ето графиката тук на стр.37 на този отчет на ЕС (от 08/01/2012), където е написано че след като сме подобрили този показател с 36%, сме още много далеч от развитите страни.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-DK-12-001/EN/KS-DK-12-001-EN.PDF
  Аз си направих една статистика за 2025 с оглед на тенденциите които се очертават, след последните решения на развитите страни за ИЗХОД И ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА. Ето как би могла да изглежда класацията на тези държави през 2025, което е много вероятно, ако пуснем още два реактора тогава.
  Поз.Страна………… население…….. пр-во2012 TWh………………. пр-во2012 TWh/човек
  1…България……….. 6 730 000………………..30,6…………………………………4550
  2…Юж.Корея……..50 000 000………………220,0…………………………………4400
  3…Швеция…………. 9 500 000………………..40,6…………………………………4275
  4…Франция……….65 400 000………………269,9…………………………………4125
  5…Чехия……………11 000 000………………..44,5………………………………….4045
  6…Финландия……. 5 500 000………………..22,0………………………………….4000
  7…Словакия…………5 500 000………………..20,0…………………………………3700
  8…Словения…………2 100 000…………………6,2………………………………….2950
  9…Белгия……………11 500 000………………..32,1…………………………………2800
  10.САЩ……………..330 000 000………………850,0…………………………………2575
  11.Швейцария……… 8 000 000……………….26,7…………………………………2225

  Тук популацията съм я екстраполирал въз основа на съществуващите тенденции. Всички изброени държави не страдат от демографски дефицити а по-скоро обратното. Единствена БГ има този проблем. Производството на ядрена енергия е взето в съответствие с решенията които са приети в отделните държави по отношение на закриване/откриване на определени мощности до 2025 и след това.

  Има ли какво да коментираме? СТРАНАТА С НАЙ-СКАПАНАТА ИКОНОМИКА и индустрия в ЕС ще произвежда НАЙ-МНОГО ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!!! Ако някой вярва че това ще повиши нашата производителност, енергоемкост, стандарт и други показатели в сравнение с тези държави нека вдигне ръка.

 14. Истината е че народа си иска новата ядрена мощност, и това го показва резултата, а колкото и изследвания да се правят сред негласувалите, дори и от най-продажните агенции и сред тях, резултата е пак 60/40 ЗА. От това следва, че няма смисъл да се шикалкави а просто да се послуша народа. Не може да дойде някакъв малоумник който за 4 г. да реши че всичко почва от него, и да зачертае приоритети на държавата от десетилетия, за които всички сме плащали от данъците си!!!

 15. Към Тодор Тодоров&

  Да, остава, но ще трябва да бъде напомнена, колкото и да сме бойкотирани от медиите.

 16. Последната колонка е всъщност КWh/ на човек което в бързината съм сгрешил.

 17. “…Защото не се е чуло и видяло никъде другаде всенародно допитване да накланя везните в полза на ядрените централи, при това с помощта на лява партийна мобилизация….”
  Иво,въвличането на бълг. граждани в играта на ГЕР/Б-Б/СП е това чудо ,което доказва далновидната политика на автентичната десница у нас ,която е призвана да изведе страната ни на модерната писта на европейската политика ,заявка за която вече даде именно Д.К. в своята знакова реч за: конкуренция,гъвкавост,демократична отчетност,свобода и правила ,отстоявани на ниво ЕС.Именно въвличането на гражданите в първия референдум у нас даде ясен знак за тяхната незаменима роля по пътя за постигане просперитет в държавата ни т.е. днес в нашето общество освен размазаното Да-Не ,което управляващите открито отстояваха преди провеждането на референдума сега вече се вижда и сравнително ниският процент на лявата ядрена мобилизация на партията с нейното ДА както и сравнително твърдото Не на убедените граждани ,които допринесоха с активното си участие всъщност за това:чудо,което в цивилизования свят дава възможност за скок в развитието.Българските граждани ,осъзнават силата на своето пряко участие в демократичния процес и продължават да отстояват открито силата на Не-то ,което преобразява държавата ни ,благодарение на последователната,гъвкава политика на тези,политици у нас ,които искрено желаят осъществяването на по-доброто ,модерно бъдеще на България -без оръжие ,с вяра ,твърда убеденост и последователност по пътя на европейското ни развитие в името на нашите деца и цивилизоването на този ,изостанал в развитието си ,балкански регион.Бъди здрав !Успех!

 18. О! Референдум.

  Три деня пропагандните дружини
  как Белене бранят. Объркани главици
  трепетно повтарят на вожда зовът.
  Манипулации ужасни. За пореден път
  йезуитски орди облъчват масата сива
  и компромати се стелят и с папки я заливат.
  От щури, по-щури! Рояк след рояк!
  Станишев ехидно сочи гьола пак
  И вика: „Търчете, тамо са парите!“
  Медиите екнат, беленци реват
  Активисти налитат и лъжат за пореден път
  А бабите тръгват без сигнал, без ред
  Всякоя гледа само да бъде напред
  И един подпис повеч в протокола да положи,
  немирния атом вовеки наложи,
  а Троянския кон отново да хариже

  И днес йощ електоратът щом избори зафащат
  Спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  Пропагандата обилна като някой ек
  От урна на урна и от вот на вот

 19. Забележително е, че от тези по-малко от 13%, отговорили с “ДА” на референдума, само 55% са за изграждане на АЕЦ “Белене”, 20% са за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и и 25% искат развитие на ядрената енергетика в България с наличните мощности!
  А това означава, че от 833 000 гласували “ЗА”(13%) само 455 000 или 7% от всички гласоподаватели са за изграждани на АЕЦ “Белене”! И съвсем не е загубен гласът на тези 523 000 грамотни българи, които са гласували “против”! Защото ТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ГЛАСОВЕТЕ за рубладжийския проект “Белене” с почти 70 000 гласа!!!

 20. Данаилчо, едно време искахме земята да спре да се върти когато Америка е на тъмно, но не се получи!!!

 21. Аз употребявам един израз,отнасящ се за такива “пророци” като Гоце и той е следният:”Всички пророци след Мохамед са МАГАРЕТА.”

 22. Абе г-н Инджев, абе г-н Йорданов (извинявайте за обръщението,то не е от неуважение,а е израз на турското “аман”, но не от Вас-знаето от кои “другари”), какви аргументи, какви статистики, какви 5 лева?! Прочетете какво пише след всичките данни и факти дори човек като “г-н Данаил” в този форум, който изглежда поне средно интелигентен, но очевидно нищо не е влязло в очевидно бетонената му глава тиква! Този човек, както и повечето гласували “за” (слава Богу, че не са мнозинството българи все-пак!)не разбраха, че няма разумно мислещ и коректен инвеститор, който иска да строи АЕЦ Белене, защото не е изгодна икономически и няма да може да си възстанови разходите от нас;
  държавата няма пари и няма сметка да я прави от собствения си бюджет,т.е.от нашите джобове;пазари за излишното производство енергия няма; РОСАТОМ единствен има интерес, защото може да си договаря под масата каквито си иска условия и да одере народа срещу яки рушвети за ядреното лоби на Р.Овч,Корумбашев,Първанов, Станишев и прочее червени хиени; наивното население в Белене си въобразява, че ще цъфне и ще върже от АЕЦ в района, а за здравето и живота на децата си хич не ще да си товари кокошия мозък; да не говорим,че не са си направили труда да видят на какъв разлом се намира Белене и как един ден ще си платят с живота и имота своето повърхностно и неграмотно отношение понастоящем.
  Струва ми се, че мнозинството беленчани са толкова заблудени и зарибени, че даже да ги запитат ако им се построи АЕЦ, искат ли ядрените отпадъци да се погребват при тях, дружно пак ще изблеят “дааа”?!(Нали Р.Овч. им показа в дебат по ТВ с една водна чаша колко малко били тези отпадъци – какъв цинизъм! Все едно да кажеш, че половин ампула цианкалий е нищожно малко количество и да убеждаваш някого да я изпие, защото е безвредна заради количеството си! Както и да лъжеш, че тази АЕЦ нямала да струва и 1 лев на държавата, а в същото време многократно си повтарял мантрата, че “безплатен обяд няма”…Е, с какво безочие тогава ми твърдят, че за АЕЦ-а, т.е. за България ще има безплатна централ! Перпетум мобиле за наивници, нали?!)
  Приемам референдумите като една от проявите на демокрацията, но те трябва да се прилагат в по-цивилизовани и по-грамотни общества. Тук още дълго няма да имат почва за съжаление!И за сега са опасни за общественото здраве!

 23. @ДАНАИЛ
  Ако имате дете на 2 годинки бихте ли му дали кухненския сатър, защото “то много го иска”?
  Много би ми се искало да видя един разрез на гласувалите ЗА/НЕ (и на негласувалите ако имаше как) по образование, населено място, възраст.
  Защото 99% от хората, които казват “ДА” са водени от своята неосведоменост и емоционалност, които ловко се използват от ограничен кръг хора.

 24. Истината е, че загубихме! С 40 срещу 60! След една наша вяла, непрофесионална и разнопосочна кампания. Изправихме хора с ограничени познания по темата, неподготвени и без борбеност като И.Иванов и М. Димитров да “мяучат” и “мънкат” срещу агресивни, нагли и безскрупулни мошеници. Сините политици отново загърбиха неангажираните в политиката, но експертно подготвени наши симпатизанти. Заложи се на слаби, мъгляви и не особено вълнуващи публиката аргументи като геополитическата зависимост и земетръсната площадка.
  Като се замисля – всички ние много добре знаехме, че в рамките на гласувалите, по понятни причини, вотът “ЗА” ще надделее! А достатъчно беше само някакви си 30 хил човека от гласувалите 500000 с “НЕ” да не отидат до урните и активността щеше да падне под 20%!
  При организиран бойкот на референдума от
  страна на сините, комунягите щяха да изпаднат в смешно положение!
  Едва се побирам в кожата си!
  🙁

 25. @ Данаил
  Истината е , че 60 % от 20%, което всъщност си е 12 % са ЗА, т.е. неоприентирани. За мен те не са народа.

 26. О! Референдум.

  Три деня пропагандните дружини
  как Белене бранят. Объркани главици
  трепетно повтарят на вожда зовът.
  Манипулации ужасни. За пореден път
  йезуитски орди облъчват масата сива
  и компромати се стелят и с папки я заливат.
  От щури, по-щури! Рояк след рояк!
  Станишев ехидно сочи гьола пак
  И вика: „Търчете, тамо са парите!“
  Медиите екнат, беленци реват
  Политици налитат и лъжат за пореден път
  А бабите тръгват без сигнал, без ред
  Всякоя гледа само да бъде напред
  И един подпис повеч в протокола да положи,
  немирния атом вовеки наложи,
  а Троянския кон отново да хариже

  И днес йощ електоратът щом избори зафащат
  Спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
  Пропагандата обилна като някой ек
  От урна на урна и от вот на вот

 27. До ДАНАИЛ:
  Наистина ми писна от малоумници! “Народът си искал нова ядрена мощност”! Ами че “народът”, за който ти говориш дори не знае какво е това “ядрена мощност”! Я го попитай същия този “народ” иска ли да се задължи с 3000 лева на глава челяд за 15 години (най-малко) напред, за да има “ядрена мощност”! Питай го иска ли ядреното бунище да е в селото му! Как мислиш, че ще ти отговори?
  Хайде “умнико” да го попитаме с референдум “народа” от Козлодуй, съгласен ли е да се строи АЕЦ-Белене, при условие, че тя ще затвори АЕЦ-Козлодуй!
  Ами да направим десетина референдума. И да питаме твоя тъй наречен народ:
  -да върнем ли смъртното наказание;
  -да излезем ли от ЕС и НАТО;
  -да забраним ли партиите;
  -да редуцираме ли парламента до 20-30 човека или просто да го закрием;
  -да натикаме ли в затвора политиците;
  -да премахнем ли данъците;
  -да конфискуваме (национализираме)ли парите и имотите на милионерите;
  да преминем ли на 6-часов работен ден, при запазен размер на трудовото възнаграждение;
  И т.н., и т.н….
  Сещаш ли се “умнико”,какъв би бил резултатът от тези референдуми?
  И какви биха били последиците за държавата и нацията ако се осъществят въжделенията на “народа”?
  Кажи ми сега, “Умнико”, кой ще поеме отговорността за последствията?! Ти ли?!
  Запозна ли се с информацията относно партийната оцветеност на вота в току-що приключилия референдум? Ако не си – да те открехна!
  Над 80 % от гласувалите за “нова ядрена мощност” са членове и симпатизанти на националистите от АТАКА и ВМРО и на “социалистите” от БСП. Ясно очертан блок на НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИТЕ! На българските националсоциалисти. Защото германските националсоциалисти таткото на Сергей Станишев ги наричаше “хитлерофашисти”
  Такива ми ти работи.
  Чакай, че се сетих да те попитам – тези 40 процента дето са против “нови ядрени мощности” те от “народа” ли са? И ако бъдещето покаже, че те са били прави, а не 60-те процента, как ще си поделят вината двете групи? А, не – оттеглям си въпроса, сетих се – комунягите от БСП “поемат вината само с мезета”!
  И накрая, “Умнико” ако строителството на АЕЦ-Белене е било “държавен приоритет”, нямаше да го плакнат “десетилетия”. Дори и при бае ви Тошо един индустриален обект се строеше най-много 5-6 години и най-много за толкова трябваше да се е “откупил”. Иначе – ДПК го отхвърляше като нерентабилен и икономически неоправдан!

 28. @Данаил
  Ти от кога реши, че 13 % (тринадесет) са целия народ? От кога имате пълномощия да се отъждествявате с цял народ! Били сте плащали данъци? Не! Точно тези, за които отидоха 1,5млд, от които 300-400млн “консултантски” , се нагушха с НАШИТЕ ДАНЪЦИ. И искат да ни опоскат с още 20 млд. лв. А след това и още 30 години с отчисления от по-скъп ток. 13% от населението гласува не за АЕЦ Белене, а за БСП или Волен (хората казваха гласувам за този или таз партия). Не може тези 13% да искат останалите 87 % да плащат 30-35 години напред за партийната ви преданост!

 29. @ ДАНАИЛ Кой народ бе, Данаиле?

  Да оставим тия 7-8% дето не искат да им “развивате” ядрената енергетика чрез строителството в Белене.А какво ви казаха онези 79% процента, които не уважиха сърцераздирателния ви призив? Те ви рекоха – ами развивайте си я тази ваша енергетика чрез руските ядрени москвичи и ни оставете на мира. Ами развивайте си я де! Не сте малко. Някъде около милион малоумници сте. Защо искате останалите около 6 млн. да ви уйдисват на простотиите. Нали Р.Овч. каза – АЕЦ-а чини некъде около има нема 5млрд. евро, даже Болен Сидеров каза 4млрд. Искаше да го пратят за четири дена в Москве, и щял да ги донесе парите. Давате ни на нас 200 млн.евро (само),колкото да не фалира НЕК, щото нали, не може да си върне заема към Пари ба, и почвате да строите. Боко ще ви съдейства за строително разрешително. Та останалите 700 млн. евро къде набутахте в Белене, не искаме да ни ги връщате. Стройте смело, с “деветосптемврийски плам”,все едно правите Те-Ке-Зе! Само, че тоя път го правете без нас! И след некоя година – “печатница за пари”! Мали-ии 200 млрд. евро!!! По 4млрд. на година!!! Е—и майката!!! Нема що да работите. Те тогава вече ще построите комунизЪма!!!.

 30. Очевидно АЕЦ Белене е толкова тлъст кокъл за някои, че меракът им няма да секне поради процедурни причини – бойкот например. Затова не съм уверен, че бойкота е бил по-добра тактика. Освен ако е бил разясняван и организиран. Но с призива за бойкот “Гражданите” можеха да си препишат гласовете на негласуващи, като свои. Това може би подтикна и фенове и лидери да пледират за гласуване.
  А и дали пак нямаше да се получи 20+0,1 %? А и дори при сполучлив бойкот щеше да се получи някакъв резултат 90/100 ЗА и чрез медиите – тотално зависими от ядреното лоби да се тръби за “категоричен вот с да”. На фона на предвижданите от партийните социолози победи с 4:1 , та дори и повече, полученият резултат 1,5:1 ги прави доста жалки. Пък и нали половината гласове се дължали на Волен! Твърдял че 400 х.гласа били негови!?!? 🙂
  Но как 12-13% от населението ще налагат на останалите да плащат за лакомията им?

 31. До Иво Инджев,
  Поздравления Чудесна Статия!

  Макар че статията си е ОК и не бива нищо да се променя в нея едно малко уточнение: “че трябва да се търси алтернатива на доказания провал на човечеството да овладее стихията на ядрената реакция?”

  Алтернативи винаги трябва да се търсят но не е верно че човечеството не е успяло да обладее истината е че се тиражират едни и същи стари макар и изпитани технологии. Има новости ето ви да гледате да Ториевите Ядрени Реактори на база разтопена сол.

  Гледайте и филмчето в youtube
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uK367T7h6ZY

  Тъжната истина е че истинската независимост на иновациите и научните разработки. Предстои революция в областта на ядрените технологии от който, о ние няма да участваме … жалко. Умните чехи ще строят такива реактори.

  Поздрави
  Огнян

 32. Към Павел Тинков,
  Г-н Тинков аз много ви уважавам и харесвам това, което пишете! То е истина и се радвам, че има такива като Вас. Но в този случай Вие и още 80% от избирателите направихте грешка. Дано да не излезе фатална! Сам забелязвате малоумието на въпроса и много добре го оприличавте на много други въпроси, абсурдността на които е очевидна. Работата е там, че всъщност истинският въпрос беше не за енергетиката, а за доверието на политическите сили у нас! На всички, не само на управляващите и опозицоията, но и на тези извън парламента. Задайте си въпроса има ли такава сила у нас, която реално да събира доверието на повече от 30% от избирателите? Аз мисля, че ще се съгласите с мен, че няма такава. На избори се събират в повечето случаи гласове на принципите: “от немай къде”, “с отвращение” или “минималното зло”. Но сила, която да спечели умовете и сърцата на толкова хора (над30%) просто няма засега. Имаше преди в началото на прехода но се направи и продължава да се прави всичко възможно тази “опасност” да се елиминира и очевидно, и за съжаление с успех. Ако въпросът беше (каквато е истинската му същност): “Имате ли доверие в политиците и политическата ни система в момента?” нямаше ли да гласувате с “НЕ”? Това не можаха да разберат тези 80%. Съжалявам!

 33. G-n Tinkov, ne ste spravedliv.
  Komunistite se opitvaha da dezorientirat i razvodnqvat vseki debat, koito 4uh, s nesastoqtelni tezi (naprimer s podrobni komentari na lupingite na BB po vaprosa za AEC Belene).
  Da ne govorim za opitite za zaglu6avane na protivnikovite argumenti (nai-golqm specialist v tova se okaza onova rqdko lai_o Siderov).
  Na tezi provokacii IK “Ne na izmamata Belene” otgovarq6e mnogo dobre i postigna edin prili4en rezultat.
  Nali se se6tate, 4e ako ima6e po-golqma izbiratelna aktivnost i s NE bqha glasuvali 6epa hora, 6te6e da go otnese Kostov?
  Zatova neka ne mrankame, a poglednem napred.
  IK “Ne na izmamata Belene!” napravi nevazmojnoto da razdrusa zaspaliq narod i donqkade uspq, a ako e imalo gre6ko 6te go popravi prez sledva6tata si kampaniq.
  Pozdravqvam IK “Ne na izmamata Belene” za otli4nata i samootverjena rabota!

 34. Към GB ( ПО ПОВОД СТИХОТВОРЕНИЕТО):

  Искам само да Ви обърна внимание, че коментатор GB, съществува вече в този форум ( виждам разликата в мейлите). И друго- това стихотворение е публикувано тук по-рано и от друг коментатор. Не разбирам защо се получава така, тъй като в случая няма някакво видимо противопоставяне, но ако позволите: всеки автор да си знае ника е добро правило за разграничаване на коментаторите.

 35. Опитах се да направя един паралел между референдума в Литва и този у нас понеже съпругата ми е литовка и от известно време имам наблюдения върху техния манталитет като общество и трябва да ви уверя че има много какво да научим от тях, преди да погледнем по-на запад. Защото и при тях са се опитали да промият мозъка на хората докато бяха част от СССР но за разлика от нас, които уж бяхме суверенна държава, там опита тотално не успя и преди няколко месеца над 60% от литовците казаха категорично НЕ на плановете за нова ядрена централа, при участие от над 50% от избирателите! При това проекта за централата не беше и от руски тип, а Хитачи (ако проекта включваше монтаж на руски тип реактори, резултата щеше да е още по-убедителен!). Но това кой е производителя вече няма никакво значение понеже почти всеки „водещ” производител на реактори преживя своя „Чернобил”, така че литовците, за разлика от нас си направиха този прост извод, а ние продължаваме по старата „Това на мен няма да се случи!”. Прекалено сме малки за да продължим да си играем с живота на половин България! При един сериозен инцидент като чернобилския нищо няма да остане от нашата хубава страна, която и без нов АЕЦ е на път да се самозатрие заради неспособността на държавния ни елит да взема правилни стратегически за бъдещето ни решения! И това продължава вече 100 години!
  Та, кога ще ги стигнем литовците? – Когато обикновените българи се научим да ценим и уважаваме собствения си живот и спрем да си правим тънки сметки понеже те винаги излизат че са правени „без кръчмар”. Тогава и другите ще почнат да ни уважават като нация.

 36. POSTED BY GB:
  79 % – МАЛОУМНИЦИ
  0.21 Х 65 = 13.65% ЗОМБИТА
  Няма да коментирам резултатите, но за пореден път забелязвам едно отношение към “народа” бил той и облъчен, който няма да ви помогне на следващите избори!

 37. До GB & BIV6 SEDESAR:
  Стойте, приятели! Само споделих болката си от поредното разочарование,което предизвика у мен поведението на “мъдрия народ, говорещ с гласа на Бога”.
  Семейството ми и всички мои близки гласувахме с “НЕ”! Срещу комунягите бих гласувал, дори да съм сигурен, че отрицателният ми вот ще се окаже единствен от всички гласували!
  Заявил съм го нееднократно в този блог – категоричен противник съм на парните машини, ползващи за гориво уран (т.н. АЕЦ)! Все едно, кой ще ги строи, по чия технология и колко ще струват!
  Просто не мога да се побера в кожата си, че комунягите (ползвайки процедурна хватка, продукт на създадения от тях абсурден закон за референдумите) отново ни изиграха!
  Колкото до пряката демокрация – двете мои есета, на тема “референдума като народовластие”, които господин Инджев беше така любезен да помести в блога си, би трябвало да са изяснили твърдата ми позиция и по тази тема. Референдумът, по какъвто и да било повод, е смокиновия лист на всяко авторитарно и олигархично управление!
  Сърдечни поздрави!

 38. До @ВЕСКО

  “Робството не започва от робовладелците. Робството започва от робите. То не започва когато някой извади оръжието и принуди хората да му работят. То започва когато хората се откажат сами да се грижат за себе си и за своите семейства, когато поискат някой друг да им осигурява необходимите неща в живота им. Робството идва тогава, когато човек изостави отговорността да взема решения за своя живот, и остави тези решения на други хора. Истинската същност на робството е в съзнателната замяна на свобода за сигурност. Робството се състои в съзнателно предаване на индивидуалните права и отговорности на други хора или институции. Робството е в овчия инстинкт да търсиш овчар да те пасе и стриже.”
  Б.Маринов

 39. Г-н GB , по-недвусмислен израз на презрение към властта у нас от неучастие в гласауването аз не бих могъл да си представя . Напротив , всеки плик в урните , без значение празен или с твърдо “НЕ” е знак за уважение към инициатори , организатори и други , свързани по интереси субекти .

  Представете си следната картина след референдума : БСП + Бойко + Меди + Волен + Болен + Каракачански = 13% ( сигурен съм , че голямо мнозинство от гласувалите с “НЕ” са убедени антикомунисти като вас с г-н Тинков , нямащи нищо общо с Бойковите завети ) .Е щеше ли това да е по-лош отговор на Вашия въпрос от този , който се получи (старателно получиха) в действителност ? Щяхя да изпаднат не смешно а в жалко положение , изпращайки третите си резерви да оскимтяват орталъка . И едва ли някой би потърсил евентуалната 30% политическа сила между тия .

  Продължавам да мисля , че ужасният сценарий който описах е главната причина за безпрецедентното закъснение на обявяването на резултата за активността .

  И че участието беше грешка.

 40. Г-н Инджев, високо ценя мнението Ви като политически коментатор. Разрастващите се протести срещу монополите е похвално, но и опасно, поради липса на ясно формулирани и икономически състоятелни искания от протестиращите. Аз например нямам компетенции в сферата на енергетиката и се питам напр. КАКВИ БИХА БИЛИ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ФАЛИРАНЕТО НА НЕК, чиито дългове се трупат в сметките на потребителите? Имате ли идея по въпроса или къде мога да се запозная с кратък и ясен анализ по темата. Наистина се тревожа, че при липса на ясна стратегия и тактика от страна на протестиращите, за пореден път могат/можем да станем заложници на всякакви популисти. Извинявам се за безпокойството, но не мога да се справя сама.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.