Цивилизационото цвилене на руския хиподрум в България

Още по темата за България като троянски кон на Русия:

ИТАР-ТАСС: Българите отговориха на Фукушима

Така се получи, че най-недвусмисленият отговор на това, какво ще се случи с мирната атомна енергетика след аварията във Фукушима, дадоха отдалечените от Япония българи. Около 60% от участниците в референдума в България отговориха положително на въпроса, дали желаят да развиват атомна енергетика чрез изграждането на нова АЕЦ в страната си.
И макар пред урните да се явиха малко над 20%, самият резултат означава нещо повече от “плесница зад тила”, която българите нанесоха на своето правителство, което упорито и не без успех се противопоставяше на изграждането от руска компания на АЕЦ в Белене.
Този резултат от гласуването в страна, където “антиатомното” движение беше много силно, означава, че общественото мнение на практика е заличило травмата, нанесена от Фукушима.
Нещо, което президентът на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко констатира още в края на миналата година. “По същество 2012 се превърна в първата пълноценна година, когато шокът от Фукушима премина. Можем да говорим за по-добри перспективи на атомния отрасъл”, каза той на форума Атомекс.
“По-сдържаните оценки”, които даваха експертите веднага след аварията от 11 март 2011, се свеждаха до това, че пускането в експлоатация на нови енергоблокове до 2030-2035 ще намалее два пъти.
Днес същите тези експерти са далеч по-големи оптимисти. МААЕ прогнозира изграждането на 300-340 гигавата нови мощности до 2035, което е само с 10-12% по-малко от очакванията, които съществуваха преди Фукушима. В действителност това означава, както говори Кириенко, че през следващите години ще бъдат изградени около 400 нови енергоблока.
“Антиатомните” бастиони по света стават все по-малко. От големите остават само Германия и Япония. Отбраната на последния се проби неотдавна: тук трябва да се уточни, че забраната за строителство на АЕЦ засяга само нови проекти, а вече започнатите трябва да бъдат довършени. Тъй като забраната действа в рамките на програмата за енергийно развитие до 2030, можем да прогнозираме, че към края на този срок готовността да се достроява плавно ще премине във фаза на ново строителство.
За реалистите е ясно, че алтернативата на атомната енергетика, даже и ако съществува, то към днешна дата е много по-скъпа и по-малко ефективна. Например, неотдавна бе съобщено, че в щата Мисури малкият град Рок-Порт осигурява своите енергийни нужди почти изцяло за сметка на ветрогенератори. Само че…в това градче живеят само 1300 души. Промишлеността не е развита. Затова пък се наложило да бъдат изградени 75 ветрогенератора, чийто срок на експлоатация е 25 години. И тук има един тънък момент: днешните ветрогенератори ще се изплатят …след 25 или 30 години.
С други думи, енергията от тези вятърни мелници, загрозили пейзажите в много страни, в действителност струва много по-скъпо от атомната. Особено, ако вземем предвид, че металът и останалите детайли за тяхното изграждане се произвежда с използването на “обикновена” електроенергия…
И за още едно нещо не обичат да говорят привържениците на алтернативната енергетика – за т.нар. коефициент на използване на инсталираните мощности. По същество, това е енергийно КПД. Техническите справочници твърдят, че в европейските условия тази величина за ветрогенераторите е равна на около 25%. Т.е. в съща тази Германия, която желае да се откаже изцяло от атомна енергия и планира до 2030 да произвежда 25 хиляди мегавата от ветропаркове, трябва да построи толкова, че тяхната потенциална мощност да бъде четири пъти повече. В резултат за строителството само на 30 ветропарка в Северно и Балтийско море ще бъдат похарчени над 47 милиарда долара.
Това не означава, че в Русия енергетиците не планират развитието на вятърната енергетика. Нещо повече, с това доста усърдно се занимават…в системата на “Росатом”. Влизащата в състава й компания за производство на енергетическо машиностроене “Атоменергомаш” разработва проекти за създаване на ветропаркове с мощност 50-100 МВт в 9 региона на Русия. Само че те ще работят обвързани с АЕЦ, за да се увеличи коефициентът на използвана инсталирана мощност на ядрените централи!
Любопитното е, че така се заражда съревнования с немците. Та нали Русия планира да построи към 2030 г. 38 атомни блока, в резултат на което днешната мощност на атомната енергетика ще се увеличи от 24,2 хиляди МВт до 51 хиляди МВт. Доста интересно може да се окаже сравнението на икономическите резултати от двете направления в енергетиката след 15 години!
Впрочем, един от тях вече е ясен днес: обемът на договори на “Росатом” само на чуждестранния пазар през следващите десет години ще достигне 69 милиарда долара. Това е първо място в света – същото, за което толкова често лелеят в руското общество и на което поради някаква причина не се обръща внимание, когато то се заема от Русия по право.
Между впрочем, въпросът даже не е толкова в почетното водачество в един от най-съвременните отрасли на световната икономика. Далеч по-важно, за което неотдавна говори председателят на Надзорния съвет на държавната корпорация “Росатом”, вицепремиерът Дмитрий Рогозин: “Инвестирайки средства в развитието на атомния отрасъл, ние инвестираме в технологичното лидерство на нашата страна на световните пазари”.
А най-важното е, че нашият атомен отрасъл необходимо и закономерно се явява като мотор на цялата руска икономика. В края на краищата, производството на всичко най-търсено от съвременната наука и технологии – от свръхпроводници до гигантски отливки от най-сложните сплави изисква съответните свързани производства. А след като го налага, следователно ги и развива след себе си.
И посоката е зададена: напред и към върха.
Което чувстват даже в България. /ИТАР-ТАСС
Автор на статията “Българите отговориха на Фукушима” е Александър Циганов.
Vesti.bg

—————————————————————————————————-

В ivo.bg, както и в книгата „Течна дружба”, многократно съм твърдял ( и доказвал- твърдя също), че основната отличителна черта на България сред сравнимите с нея европейски страни по много показатели, е употребата й за целите на руската политика: преди като най-послушния съветски сателит (превърнат в такъв с брутално насилие след три годишна окупация и последвало окупационно послушание за цели 42 години), служещ за пример пред по-непокорните, а днес е именно хиподрум за разиграване на руския кон в троянска България, допусната в Европа заедно с този вирус след формален ветеринарен преглед. И май сме били спазарени с не случайната благословия на Москва досущ като в шпионска операция по внедряване на агент във вражеските редици…

Освен това и за незрящите става ясно от горната статия на ИТАР-ТАСС каква е истинската движеща сила, предизвикала ядрения референдум, опорочил самата идея за пряката демокрация ( като страничен, допълнително „полезен” ефект за задържане на страната ни в орбитата на източно кривославното сияние, оспорващо „вредното” западно влияние).

Като участник в инициативния комитет „Не на лъжата за Белене” се опитах да вмъкна в публичния разговор тази тема, но се натъкнах на забележки дори от съмишленици ( в общия смисъл)- в смисъл, не било прагматично да се намесва Русия, защото тя била популярна сред не малка част от населението и така губим точки в спора.

Вероятно по същата „прагматична” причина продължаваме да се правим, че не забелязваме националното унижение най-високият паметник в центъра на българската столица да е стълб на монументалната лъжа за ползата от съветската окупация. Пред него на 1 февруари друг инициативен комитет, който се опитва да съобщи тази истина на „незрящите”, организира от 14 часа събрание на хората, които искат да почетат жертвите на това „освобождение”( имаме дори разрешението на властите).

Известно е, че на тази дата се споменават казионно жертвите на комунизма и официалното събитие, почетено миналата година за първи път от български президент, е предвидено по сценарий пред параклисчето с имената на убитите от „народния съд”, сгушено в полите на НДК , наречен в НРБ „Людмила Живкова”.

Пред гиганта на съветско-българското унижение, размахващо оръжие към благодарните българи, официални гости не идват- имат си протоколни правила за позволеното възмущение (от Москва и от всесилната й пета колона тук, способна и референдум в полза на Кремъл да ни спретне).

Позволено възмущение или възмутително позволение?
Нека ми е позволено да си направя извода, че става дума и за двете.

Нямам друго обяснение защо вече 8-ми месец чакам лично обещаната ми ( пред доста свидетели) от президента Плевнелиев аудиенция по темата за съветския паметник в София и никакви подсещания по телефона не помагат да придвижа този въпрос, който не е лично прошение, а е от обществено значение, включително от името на една гражданска организация, регистрирана не само от закона, но и от пеленгаторите на свободолюбивите българи-въпреки медийната мъгла.

Монументалният символ на съветската окупация ( чух „окупация” преди два дни в новините на БНТ по повод фарса с референдума „за” република в условията на съветската окупация и не можах да повярвам на ушите си!) продължава да остава невидим за „официалните гости”, преминаващи през определен период през върховните кабинети на българската държава. Не го забелязват независимо от факта, че тъкмо загубата на българската независимост обяснява първопричината за нещастието, породено от ботуша му и довело да черния списък върху черния гранит пред НДК.

Ето защо сте поканени неофициално да изтриете с присъствието си срама да търпим не само грозната лъжа над главите си, но и началниците, които удобно се равняват по нея, дозирайки демонстративния си антикомунизъм в безопасни за спокойствието им граници, очертани с копитата на съветския троянски кон в България.

20 мнения за “Цивилизационото цвилене на руския хиподрум в България”

 1. “Любопитното е, че така се заражда съревнования с немците. Та нали Русия планира да построи към 2030 г. 38 атомни блока, в резултат на което днешната мощност на атомната енергетика ще се увеличи от 24,2 хиляди МВт до 51 хиляди МВт. Доста интересно може да се окаже сравнението на икономическите резултати от двете направления в енергетиката след 15 години!”

  Руснаците влизат в ядрено съревнование, в което май никой друг не иска да участва. И което за пореден път ще им изяде главата. Едва ли някой нормален човек се съмнява кое от двете направления в енергетиката ще спечели. На запад вече се говори за “несубсидирана соларна революция”. В Германия, след като почти постигнаха “grid parity” на ВЕИтата, вече много сериозно работят върху следващите предизвикателства – “power storage” и “smart grids”. След 10 години енергетиката ще изглежда по съсем различен начин. Невероятно е, колко много хора отказват да видят техническия прогрес, който се случва.

 2. Teritoria BG, produlzhava da e nai-verniat suiuznik na satrapiata v koiato da vodiat nakazatelen proces sreshtu murtvite e neshto normalno (chetete za procesa Magnitski). prosto porednoto dokazatelstvo che naselenieto na teritoria BG sled tolkova godini podchinenie na rusnaciete e stanalo socialno izkriveno po tipa na okupatorite si vcherashni i dneshni – nepromeneni.

 3. Резултатът от референдума не е лош.Все пак беше постигнт за по-малко от месец.Но гласуването, както и коментарите /разочарованията/ тук, ме убеждават, че ние искаме категорично и веднага България да стане независима и модерна, част от западната цивилизация.Мисля, че това наше желание, колкото и да е прекрасно, е максималистично и ни пречи да видим, че все пак вървим в правилната посока с постоянно увеличаваща се скорост.Защо мисля така? Вижте структурата на населението ни и неговата култура.Коя част от населението ни иска да види Отечеството си свободно,демократично и приемащо европейските ценности?Отговорът е:Най-образованата и познаваща историята си.Аз за това и не приемам съветите да се говори завоалирано за русия, с цел да се печелят гласоподаватели за нашата кауза.Най-голямата причина да сме толкова изостанали,бедни и нещастни спрямо другите европейски народи е пагубното въздействие на русия върху Отечеството ни през цялата ни История до ден днешен.Каква част от Българския народ знае това? Знаят ли всички Българи,че..”всички тези върволици от жестокости и злини ни една държава не е направила над България”, освен русия? НЕ!Защото са облъчвани с комунистическа пропаганда и вярност към русия десетки години, за да се стигне до това извращение,че в нашия химн да се прославя ссср.Аз и затова съм казал на децата си/те са 7 клас/,че техния учител по Исторя на България ще бъда аз,докато започнат да преподават истинската История на България в училищата. Именно само към тази не малка част от Българския народ, която поради една или друга причина не познава Историята си, но смята, че Българин е този, който не лъже, не краде и не продава душата си за печена кокошка, трябва да се насочи нашето просвещение.Именно тук трябва да хвърляме семето на просвещението.Семето не трябва да се хвърля навсякъде, както ни учи Христос.Тук е плодородната почва.Истината за Отечеството ни ще консолидира Българите тук и извън България.Така че, да вдигнем високо Книгата и да продължим уверено напред.Посоката е ясна.

 4. Господин Инджев, 851 757 е броят на кретените в Република България и е остановен с математическа точност.

 5. Господин Инджев, 851 757 е броят на кретените в Република България и е установен с математическа точност.

 6. Таваришчите нашисти пак са изостанали, както винаги. Не, не са изостанали но ПРАВЯТ ДОЛНА ПРОПАГАНДА И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ.
  Това “… планира до 2030 да произвежда 25 хиляди мегавата от ветропаркове”, първо не е ясно като какво е и второ ако са TWh не е което ще станело през 2030 а Е СЕГА, ВЕЧЕ Е ФАКТ и отдавна преодолян “рубеж” от Германия, дори два пъти.
  ПИША “РУБЕЖ” ЗА ДА СТАНЕ ПО-ЯСНО НА НАДНИЧАЩИТЕ В БЛОГА НАТОПОРЧЕНИ ПЕТОКОЛОННИЦИ.
  Германия + Италия имат точно толкова, перфектно съпоставимо по брой население от 61 261 254 + 81 305 856 = 142 567 110 (европейци) колкото има и Русия = 142 517 670 (мужици).
  Двете държави обърнали гръб на ядрената енергия произвеждат сега, 2012 следните количества енергия от ВЕИ при много, много по-неблагоприятни географски и териториални условия от руските.
  • хидро ……….. 20,5 + 43,3 = 63,8 TWh
  • слънчева …. ..28,5 + 18,3 = 46,8 TWh
  • вятърна ……..45,0 + 13,1 = 58,1 TWh
  • геотермална. ..5,0 + 5,2 = 10,2 TWh
  • биомаса …….36,0 +10,8 = 46,8 TWh
  Всичко това прави 225,7 TWh което е значително повече от ядрената енергия на Русия произведена през 2012 = 177,0 TWh.
  Само новите ВЕИ на тези две държави(без хидро) вече произвеждат 161,9 TWh. Което означава че през тази година ще ги бият и тук.
  Данните са съвсем пресни, обновени през януари т.г. и за Руската атомна електроенергия са взети от този сайт който не е про-ВЕИ а про-nuclear.
  http://www.world-nuclear.org/info/default.aspx?id=366&terms=russia
  Ето това е пасажа:
  In 2009 nuclear production was 163.3 billion kWh (83.7 TWh from VVER, 79.6 TWh from RBMK and other). In 2010 it was 170.1 billion kWh, 16.6% of Russia’s electricity, in 2011 it was 172.7 billion kWh (17.6%), and in 2012, 177 billion kWh was expected. Output could then level off for a few years due to problems with old RBMK units. Nuclear electricity output has risen strongly due simply to better performance of the nuclear plants, with capacity factors leaping from 56% to 76% 1998-2003 and then on to 80.2% in 2009. Rosenergoatom aims for 90% capacity factor by 2015. In 2006 Rosatom announced a target of nuclear providing 23% of electricity by 2020 and 25% by 2030, but 2007 and 2009 plans approved by the government scaled this back significantly. (see: Extending Nuclear Capacity below).
  За други сравнения – друг път.

 7. Много им се иска на руснаците да строят АЕЦ в Европа. Те малко са позабравили, че съществуват и други начини за производство на ел. енергия. Вече изграждането на фотоволтаични централи е по-евтино от изграждането на ядрени централи.
  Има един много важен аспект около мераците на руснаците да строят АЕЦ в Европа: това е съхранението на радиоактивните отпадъци в Сибир. Всяка държава имала глупостта да остави ядрени отпадъци в Русия може да бъде шантажирана да си ги приеме обратно по всяко време. Това според мен е много силно стратегическо оръжие. Те имат и такъв закон, който доколкото знам още не изпълняват, но може да бъде приведен в действие всеки момент.

 8. @TERVEL
  Напълно съм убеден в това, което казвате. Освен историята, има още един фактор, който отваря очите на българите. Това е заселването на много руснаци в България и тяхната арогантност, малокултурност, мързел и склонност към бандитизъм.

 9. Един път опитах. Ще опитам пак.
  Държавата, която притежава атомни БОМБИ трябва да сменя техния заряд, защото бомбите се правят от неустойчиви елементи, които се преобрауват до такива, чиито атомни ядра не стават за бомби.
  Такава държава има достатъчно уран, за да го продава за “мирни” цели.

  Какво очаквате да прави Русия?
  Какво очаквате да правят нейните слуги в България?

 10. По-долу поставям връзка към един клип на една австралийска телевизия правен за 20-годишнината от взрива в Чернобил:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7lkxKlFbmio

  Такива филми се показваха по много световни обществени телевизии, аз обаче не видях (може и да съм пропуснал) такива излъчени по БНТ.

  P.S. Към края не е за слаби сърца, показват засегнати от радиационни болести деца от района.

 11. Г-н Тодоров,
  Г-н Йорданов,

  на http://www.kernenergie.de може да се запознаете с данните към 09/2012 за реакторите по страни в експлоатация, в строеж и планирани такива

 12. @Живко Боев
  Така е г-н Боев.Трябва категорично да се ограничи даването на българско гражданство на руснаци.Да не забравяме и нашата църква. Прочетете встъплението на православния ни календар за 2013 година.Такова унижение и лакейство….Православието и славянизма – двете овчи кожи на хищния руски вълк.

 13. Само няколко факта от едно предаването по ББС 4 (на английски):

  Ето какво чух:

  Германия официално се е отказала от ядрена енергетика до 2022!

  Още, как едно село в Германия постига 100% енергийна независимост, изцяло от възобновяеми източници. Дори изнася ток за националната мрежа. И забележете, съсобственици в много от инсталациите са самите жители на селото.

  Може ли подобно нещо да не се случи и в България? И ако да, кога?

  Berlin’s Big Gamble

  It’s an environmental experiment on an unprecedented scale. Germany’s political parties have agreed to close the country’s nuclear power stations and slash its use of coal, oil and gas. But can the industrial powerhouse of Europe really continue to churn out the BMWs and Mercedes on a meagre diet of wind and solar energy?

  In the first of a new series of ‘Costing the Earth’ Tom Heap travels to Berlin to meet the politicians of right and left who share a vision for a green Germany and the industrialists who fear that blind optimism has replaced logic at the heart of government.

  Tom visits Feldheim, a tiny village that produces enough wind power to run a city and talks to the activists who plan to take over the entire electricity grid of Berlin and run the capital on alternative energy. Their enthusiasm is infectious but could the reality be power cuts and the departure of the industrial giants to the US and the Far East?

  The stakes are high. If the plan they’ve christened the Energiewende, or energy transformation, succeeds, then Germany will have created a low-carbon model for the UK and the rest of the industrialised world. If it fails Germany could lose its place as an economic superpower.

  http://www.bbc.co.uk/programmes/b01q8mqh

 14. Веселин Кандимиров (“Следреферендумно”):

  ” Седмица преди референдума зададох въпрос на хората, агитиращи да се гласува с „не”: как биха се чувствували, ако избирателната активност е малко, ама много малко под 20%, а тяхната самоотвержена апостолска дейност я увеличи с още един процент? И в резултат на това въпроса за Белене, вместо да бъде закрит, отново се постави на разглеждане?

  Отговори ми се, че негативизма е лош политически подход, че отказът от гласуване не е гражданско поведение, и въобще социолозите вече били предсказали активност над 30%. Като че ли не знаем що е социология и има ли тя почва у нас.

  И така, вечерта след референдума се наложи да стискаме палци – като младоженка, надяваща се все пак в последния момент да излезе мома – активността да е под 20%.

  А тя взе, та се оказа 20,2%. Човек не знае да се смее ли, да плаче ли.

  Ето какво става, когато не постъпиш принципно. Получаваш благодарности от самия Станишев. Когато благодари на гласувалите в референдума, той беше искрен. Тези, които гласуваха с „не” му свършиха също толкова работа, колкото и гласувалите с „да”. „Благодаря Ви за глътката въздух, уважаеми избиратели”, каза той.

  Как можем да му отговорим, освен: „Моля, др. Станишев, няма защо. Not at all, наистина. За нас беше удоволствие и граждански дълг. Пак заповядайте. “

 15. Към Борис:

  Очевидно имате склонност да са заяждате със съмишленици и мога само да Ви предложа, щом имате тази енергия, да я употребите не за “казах ли Ви колко съм прав и безгрешен”( по доста спорен казус, понеже неучастието би направило същия Станишев “победител” по неговите си критерии с много повече гласове и той пак би триумфирал), а срещу обекта на вашето принципно политическо опониране.
  Разбирам, че копирате тук чуждо мнение, което обаче явно е и Вашето. Голям триумф на прозорливостта колко грешно е да се гласува с “не”, няма що!
  Щом смятате солидарно, че гласувалите с “не” играят за Станишев, защо тогава изобщо да си играем да си пишем писма? Пишете на Кандимиров и се радвайте взаимно на своята правота на ръба ( на процентите – с много малко, но “победител” в злорадството).
  Оставяте впечатление за злорадство, което не Ви отива, а илюстрира именно самоизяждането като метод за оказване на услуги именно на Станишев и компания през годините.

 16. Pet pari ne davam kakvo kazva taja popljuvka Stani6ev, deto napъlni ga6tite i se skri zad masivniya grъb na Prasimir Karaka4anov, kogato Ivan Kostov ja predizvika na debat po TV za AEC “Belene”.

 17. Мнението на Кандимиров съвпада с моето, да, но то е отговор към онези, които вече се бяха захванали с мои предишни постинги именно след като го бях цитирал. Давайки си сметка, че много пъти заяждането с мен (поне така аз го тълкувам, когато квалификациите са повече от доводите) от убедени костовисти тук, които не виждат в мен безспорен съмишленик, е на основа “кой си ти, та да ми/ни казваш”, престанах да изказвам директно личното си мнение в случаите, когато искам да чуя различни гледни точки но на принципна основа. Това е и единствената причина да пусна тук виждането на един от “техните”, който обаче има собствено виждане. Колкото до мен, продължавам да смятам, че т.н. референдум е един фарс, че бойкотирането на комунистическото мероприятие е също гражданска позиция и че каквито и да бяха резултатите от допитването, Станишев пак щеше да ги тълкува в своя полза. Единствено невалидността щеше да отреже пътя за по-нататъшни дебати, поне в този парламент, на темата Белене. Призива за гласуване с “не” на ДСБ не се дължи според мен на факта, че те не осъзнават фарсовата същност на “референдума”. Пожелаха да броят “дивите зайци” предвид приближаващите избори и това не беше правилен ход. Но ако така си бях поднесъл мнението още от самото начало, вместо (о)позициониране с анализ, най-вероятно щях за пореден път да се запозная с лозунга “В Костов ние вярваме”. Така че, като обобщение, ако Кандимиров се появи тук, то е защото и “съпартийците” му са тук.

 18. Ееее, аман от сбъднати пророци и думи, думи, думи … Ако швейцарците разсъждаваха така, там нямаше да има и един референдум. Все пак добре е че там не живеят българи, че да имаме един добър пример за най-пряка демокрация. Ами само си помислете от прагматична гледна точка: нужно ли е да има референдуми ако до урните ходят само 20%? Ами това струва по ок. 20 млн. всеки път! И това за 20% от избирателите!? Въпросът ни не бил хубав … Ами това е положението, такива са ни политиците дето ги натъкмяват. И какво, да се откажем нацяло или да участваме но и да искаме по-добро качество следващия път? Ами нали все отнякъде трябва да се започне? То е ясно че този референдум се опорочи но така става с повечето неща първия път, но слабото участие и разнобоя само показват колко е разделена нацията ни по този въпрос и политиците няма да посмеят да залагат в грешната посока на този етап, ако не им е мил живота. Колкото повече се избистря картинката с времето, толкова повече ще е ясно че АЕЦ Белене няма как да се състои. Така че въобще нямаме нужда от оплаквачки, а от активни граждани които постоянно да дишат във врата на управниците. Те показаха че са не само некомпетентни и некадърни, но и страхливи и когато няколкостотин обикновени но въоръжени със справедлив гняв граждани им потропат на вратата могат да свършат много повече работа, та и за останалите няколко милиона гледащи отстрани или по телевизора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.