Напред, науката е Бойко, което над (д)ушите грей

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който оглавяваше инициативния комитет на БСП в подкрепа на АЕЦ “Белене” в отминалия референдум, ще бъде новият министър на науката и образованието в кабинета на Бойко Борисов. Той ще заеме поста, овакантен от Сергей Игнатов, който бе принуден да подаде оставка заради скандала във фонд “Научни изследвания“. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет в сряда. Заместничката на Игнатов Милена Дамянова, която беше спрягана за поста, остава заместник-министър.

Премиерът Бойко Борисов оповести номинацията така: “Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон за средното образование, аз мисля, че Милена ще се справи добре да го изкара там, в течение. Ще предложа на парламента , след като го съгласувахме и с изпълнителната комисия на партията, акад. Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост. Той ще си вземе неплатен отпуск, защото е безспорен учен, неслучайно беше избран и за председател на БАН“.(Медиапул)

Изборът на Борисов, разбира се, не е случаен, макар да е много интересен на фона на факта, че идва след уж много острата битка с БСП по темата за АЕЦ „Белене” в рамките на референдума. Не е случайно също, че ГЕРБ бяха в тандем с БСП при регистрирането си за разяснителната кампания, призовавайки да се гласува с „да” и в този смисъл не е имало проблем да припознаят за приятелски комитета на БСП, оглавяван от академик Воденичаров.

И никак не е случайно, че регистрирайки тази „странност”, написах в ivo.bg на 11 януари следното:

БАН , начело с шефа си, оглави битката на БСП срещу Борисов ( с негово съгласие)
Иво Инджев ⋅ януари 11, 2013
Управлението на ГЕРБ е пред своя залез, но май още не им е просветнало, че практическият отказ да изпълнят предизборното си обещание за възмездие и справедливост по отношение на грабежите от времето на тройната коалиция само доказа до каква степен Бойко Борисов и компанията му са част от неизменния пейзаж на посткомунизма, в който безнаказаните истински господари на България не само не са си „отивали”, но и вече откровено му се подиграват на безсилието.
А никой пеликан не се е награбил повече в близкото минало от накацалите край гьола в Белене!
Че пеликаните у нас са хищни птици, паразатиращи върху шараните, това е ясно. Но Борисов трябва да отговори на въпроса защо не посмя да ги пипне с пръст, а само периодично беззъбо им се зъби като за снимка пред строя в един парад, командван от могъщото енергийно ( и в частност- ядрено) лоби.
Ако не вярвате, че този абсурд е демонстративен, а не е някаква моя фикция, ето ви две доказателства за това как Борисов си затваря очите.
Нима той не знае, че начело на комитета на БСП стои самият шеф на БАН академик Стефан Воденичаров? Този комитет се казва именно така: „Комитет на Стефан Воденичаров” и в названието му „скромно” е пропуснато уведомлението за населението, че става дума за същия, за новия шеф на БАН от 3 декември насам, който, за разлика от каквито и да било други назначения на ключови постове от ерата „Бойко”, не просто няма нищо общо с ГЕРБ, а направо си е водач на лагера, който не крие своята враждебност към него по социалистическа линия.
Но Борисов не само се „прави на ударен” с кого си има работа, но и удари още едно рамо на комитета на БСП, приемайки демонстративно пред телевизионните камери академика . На заседание на Министерския съвет на 9 януари Борисов приветства Воденичаров на своя територия (територията на телевизионната пропагандна), обявявайки на всеослушание, че възлага на БАН да го посъветва как да си гради добросъседството с Македония. На любезността на Борисов водачът на уж вражеския комитет на БСП, агитиращ със „за” в кампанията за референдума, му отвърна със следните думи:
„Българската наука през последните 20 години не е получавала такава подкрепа, каквато получава днес”. “Повярвайте, че българските учени в скоро време ще ви зарадват с добри резултати”
И добрите резултати наистина не закъсняха. Днес на сайта на Булатом, който е мощният задкулисен генератор на лобирането за АЕЦ „Белене”, се появи следното съобщение за пропагандно „мероприятие”, за което БАН предоставя вече не само председателя си, но и най-представителното си помещение. Шеф на заверата е кой? Ами пак академикът, който е благодарен за грижите на това управление, но участва в опитите на БСП да го бламира чрез референдума .
„ Български Атомен Форум
съвместно с община Белене и Българската академия на науките
имат удоволствието да Ви поканят на еднодневна конференция
„ЗА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА –
СИГУРНИ ДОСТАВКИ, РАБОТНИ МЕСТА И ПРОГНОЗИРУЕМИ ЦЕНИ ”
09:00 часа на 15.01.2013 г.
ГОЛЕМИЯ САЛОН НА БАН,
УЛ. “15 НОЕМВРИ”№1, ПЛ. НАРОДНО СЪБРАНИЕ”

—————————————————————————————-
След тази статия комитетът “Не на лъжата за Белене” протестира писмено пред ЦИК и Стефан Воденичаров е напуснал комитета съвсем по комитски, потайно. Самият проядрен комитет си запази въпреки това названието „Стефан Воденичаров” независимо от основанията да се иска неговото преименуване. Само че управниците солидарно са крили фактите. Дори моя милост, който разгласи абсурдния конфликт на интереси, научи за това мълчаливо отстъпление едва в навечерието на референдума, на 25 януари. Явно е било важно да не се шуми много около този случай.
Спойката обаче между ГЕРБ и лидера на агитката в полза на руския проект „Белене” явно е толкова здрава, че вместо порицание, академикът е заслужил поощрение. И сигурно ще си го получи- щом това е волята на „бореца” срещу Кремъл Борисов, който се изказа преди два дни на форум в София пред чужди бизнесмени и дипломати за опасността България да завие към „батко, братко и Кремъл”, ако ГЕРБ не спечели изборите.
Лицемеренето на тази власт се сдобива с нови и нови параметри: културният министър Рашидов мери значимостта на книгите в сантиметри, а парламентарният шеф на партията Красимир Велчев измери килограм интелект като равен на грам лоялност (към вожда, както се подразбира в тази вождистка групировка.

Защо Борисов да прави изключение? Има по тази логика основание да направи образователен министър шефа на агитката, която цял месец се бореше да докаже колко на грешен път е Борисов колко добър е руският ядрен проект, загърбен временно от ГЕРБ ( но не и от видни дейци на партията във властта, като Цецка Цачева, например, която , за разлика от кривнали, уволнявани поради което министри и други висши администратори, не получава дори упрек от своя партиен водач).

После да не се чудим, че Румен Петков се гаври с ГЕРБ по повод уволнения министър Игнатов, жалейки театрално, че от поста е махнат стар другар на неговата партия, членувал в организацията на антифашистите заедно с червените си другари. Сега ще има основание да се подиграе в същия дух и за академик Воденичаров. Но от такива закачки, очевидно, Борисов не се засяга, защото никак не е придирчив. Принципът при него е кадрите да целуват ръка на дон Борисоне и тогава получават неговата благосклонност и покровителство под формата на постове и други благини.

31 мнения за “Напред, науката е Бойко, което над (д)ушите грей”

 1. Извадка от статия в е-вестник!!
  Който не е проумял още, е време да се събуди – сега имаме премиер, който е бил съдружник със същите тези мутри, които се избиваха по улиците от 90-те насам. Охранявал е и е имал общ бизнес сикаджиите, тимаджиите, бил е авер с Пашата (бил или още е?), с Трактора (Алексей Петров) и т. н. И войните им продължават. Набъркаха в тях и държавата.

  Какво може да се окачва с такъв човек на върха на властта? Нито т. нар. мафия, нито дребната престъпност са намалели. Само медиен шум, пропаганда и сплашване на бизнеса и политиците – с това се занимава МВР от три и половина години. Зад зрелищните акции подземният бизнес си върви.

  Очевидно на България тепърва й предстои да се бори с организираната престъпност. Но не с тия хора начело. Нито с новия комедиен главен прокурор и заместниците му от милиционерското училище в Симеоново.
  Всички те са просто елемент от властта на мутрите, които 20 години преливаха от МВР в престъпния свят и обратно. Такива са и Баретата, и Алексей Петров, и Галеви, и Пашата, и др. Премиерът Борисов е от това котило.

 2. Според мен единственият начин да се спре Белене е мераклиите да си платят, като бъде направена проверка за произход на парите и наличието на данъчни задължения към държавата. Освен това трябва да осигурят и територия за съхранение на ядрените отпадъци за стотици хиляди години.

 3. ДУМИ НЯМАМ,курвенска му работа. БАН е бардака на Гоце,не всички работещи там разбира се, но като ръководство и произлизащите от името и марката авторитет, морал, гражданска позиция и институционалност, със сигурност единственото определение е “курви”. ББ трябва да бъде подведен под отговорност за склоняване към проституция. Самият той обаче също е жертва, но публичното име на пезевенка не много ясно. На фона на всичко това претенциите на Азис за физическа и духовна чистота са напълно основателни.

 4. Какво образование, какви пет лева? У нас образование няма и това се видя от “референдума”. Как иначе да си обясним резултата “ДА” на въпрос:
  “Съгласни ли сте в тази тежка икономическа криза да не получавате никакво съществено увеличение на доходите от заплати и пенсии при непрекъснато нарастващи цени на всичко на пазара в разтояние на не по-малко от 30-40 години, като след това пак не е сигурно какво ще е положението?”
  Наистина въпросът звучеше малко по-различно, формулиран от ловките ни “образователи”, но ако бяхме малко по-сносно образовани никой нямаше да се улови, като шаран на въдицата им. Ето и сега, раздават се постове на ляво и дясно, на куцо и сакато, като мисълта за реформи и подобрение на образованието е последното нещо, което занимава “умовете” герпави, които ни “управляват”. Това само показва кава е политичеката им “воля”. Напротив, колкото повече чалга и неграмотност, толкова по-добре! Тоя мастит “академик” на БАН, отделно от “руменината”, която излъчва противно на представите ни за изцяло отдаден на науката аскет, кога пък свари налегнат от “сериозната” си научна работа и безкрайните “грижи” за другите програми, и другите учени в БАН да развие и възгледи и концепция за развитието на образованието у нас? Всичката ни работа – все такава. Затова и “резултатите” ни ни нареждат на такова “впечатляващо” място в света.

 5. Това недоразумение ББ е срам за България, Цецка Ц. е срам за България, Цветан Ц. е срам за България – на тая база е безсмислено да се притесняваме за авторитета на БАН или други висши държавни институции – един или два срама повече или помалко са без значение!Във всички случаи обаче АЕЦ “Белене” трябва да се строи защото в следващите 20-25 години ядрената енергия няма алтернатива!

 6. Часове след избирането му новият министър се срещна с руския посланик Исаков… Немедленно докладва товарищ академикът на началството, значи.Маладец!Ей на това му казвам аз дясно, антикомунистическо и европейско управление!
  Встреча с русским послом-это хорошо! Утре- други ден обаче да не забрави да се срещне и с посланиците на Северна Корея и Беларус. Я колко фундаментални научни проекти може да задвижи с тях! С първия-за вредата от яденето изобщо, а с втория-как да постигнем тяхната медийна свобода.

 7. Ще ни се наложи ли да поискаме прошка от децата си за дадената от нас но непоискана прошка от политиците шизофреници?

 8. Бъдещата коалиция вече е факт – ГЕРБ § БСП с (радио)активната помощ на “мирния атом”

 9. Какво може да искаме от комунисти и милиционери…Жалко,че е на наш гръб(и на т.нар. наука и т.нар. образование).

 10. Tova pravitelstvo i osobeno premierut sa porednata nacionalna katastrofa. Naukata i praktikata na durzhavnoto upravlenie iavno ne sa po silite na teritoria BG (zatova tia e teritoria a ne durzhava). Reshenieto bez sumnenie e da budat vneseni otvun zaedno s upravlencite.

 11. Много се е говорело за организираната престъпност но за мен БСП са образец на същата!

 12. Чудя се дали има още идиоти които да вярват, че ГЕРБерите са дясна патрия – ясна е новата коалиция, според мен – ГЕРБ, БСП и Миглена Пръмова.

 13. Господин (или госпожа) “Ж” ме изпревари в прогнозата си. Бъдещата коалиция ГЕРБ-БСП вече е факт.

 14. Назначението на академика безспорно е реверанс към ядрената мафия, подсказка, че въпроса с мирния атом ще бъде решен в неин интерес. Има обаче, още един не по малко знаков факт – на мястото на лъжливото овчарче Семерджиев, Тиквоний се кани да назначи председателя на временната комисия за Белене депутата от ГЕРБ Деян Червенкондев – изявен противник на далаверите в АЕЦ-а и човек, който е напълно наясно с опасността, която носи този проект за бъдещето на страната. С това картинката се изяснява напълно! Днеска Марси Рийс подсказа на гербавите червенотиквеници че енергийния сектор се наблюдава, и това остава единствената надежда…

 15. Аз помня колко много се изписа по повод на откровеното изказване на С. Дянков, че в БАН работят “Синоидални старци, които сбират заплати”.
  О, как зинаха срещу него всички партийни другари!

  Е, смятам, не остана мислещ и честен човек, който да не се е убедил, че Дянков е напълно прав.

  Така наречената “българска” “акадения” на “науките” ха-ха-ха е поредното свърталище на руски подлоги, както и т.н. “свети” синод на “българската” ПЦ.

  Естествено Дянков е единственият в правителството, които застава на старната на истината. Останалите, начело с МУТРАТА, са улисани в (до)разграбване на България, в такива мащаби, че дюна върху дюна не остана.
  А руската атомна бомба, дето със сигурност ще я внесат след изборите, ще сложи кръст на България – завинаги!
  В едно със синоидалните старци от “БАН” и от “светия”( направо ми се повдига от неуместността на тоя термин) синод!
  Но разбира се тия дъртаци не се трогват от това, че след 2000 г писмена история българите ще изчезанат.
  Така става, когато начело на държавата се изкачат бандити.

 16. Моля г-н Самсон да се обоснове защо според него ядрената енергетика няма алтернатива- че и за 20- 25 години. Изумена съм от такава констатация.
  Като цена ли, като безопасност ли, като екологичост ли…

 17. Към SAMSON,
  На сега ти назначиха и подходящ министър. Да учиш и да пееш! Белким разбереш на края кое е по-важно, ядрената енергия или хората!

 18. Самсоне, марш бързо при Далила, че още след второто изречение започваш да редиш глупости!

 19. Абе то нашите “таваришчи учьонъе” бат Бойко ще ги праща да садят картофи – както иронизира В. Висоцки…

 20. Едва ли в момента в света има друг жив академик привърженик и радетел на ядрената енергетика като въпросното недоразумение Стефан Воденичаров. Този факт доказва и доколко червения господин може да се нарече академик и колко лесно в БАН можеш да станеш академик, достатъчно е безропотно да изпълняваш партийните поръчения на БКП-БСП и хоп академик. По жалка и смешна държава от нашата няма. Смешна е защото е населена със смешници като по горе изказалия се SAMSON, а е жалка защото жалки същества като “академик” Стефан Воденичаров стават министри на образованието.

 21. Сънувах странен сън. Годината е 2053. Моите малки внуци са пораснали и те самите имат внуци. Моята внучка разказва приказка за лека нощ на своя внук.” Едно време преди много години нашата държава България била много красива страна- имало зелени гори, буйни реки и красиви планини, но хората били глупави и не разбирали, какво богатство може да им донесе тази природа. Те решили да печелят от Ядрена централа” В това време малкия внук е заспал, само третото му око отава будно. ” Защо не спи третото ти око?” го пита моята внучка. “Защото съм си отвил опашката и ми е студено.”
  Събудих се обляна в пот. Грозно е, нали. Помислете каква приказка ще разказват внуците ви на своите внуци.

 22. Територията (дето била държава някога) е превърната в лаборатория с опитни мишки (доброволно приели съдбата си).Отдавна,нали “курица не птица..”.БАН и синодални старци,само старци и млади старци ,мошлета,намаляват само дето на бройка .Но тио така в лабораторията БГ.

 23. Все пак да не слагаме всички в БАН под един знаменател.

 24. РАДОСТ- Не знам дали си го сънувала, това,

 25. РАДОСТ- Не знам дали си го сънувала, това,което разказваш, но определено хваща за гърлото. Много е истинско!

 26. Както е известно, още през 1990 г. колектив от около 50 учени от БАН изготви всеобхватен доклад за проекта АЕЦ-Белене по поръчка на тогавашното правителство, който е отпечатан в 1100 екземпляра [pdf копие на доклада: http://www.zelena-ikonomika.ekonet-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=297:npp-belene-report-ban-1990&catid=57:2010-07-20-20-31-06&Itemid=184&lang=BG%5D.
  Това всестранно изследване на проблема показва убедително и еднозначно, че проектът АЕЦ-Белене е не само икономически необоснован и ненужен, но даже и опасен! (вж. петте основни заключения в края на доклада!).

  Новоизлюпеният Председател на БАН чрез своите действия на практика по най-безпардонен начин загърбва тези изследвания на своите колеги.
  Ще припомня, че проектът беше реанимиран в началото на управлението на Сакскобургготски, като за целта беше поръчан и набързо скалъпен от 4 анонимни “учени” от БАН подходящ нов доклад за АЕЦ-Белене, който никой не е виждал.

 27. Няма да спра да се чудя как така все се намират хора, които да се връзват на колесницата на ГЕРБ. Били експерти, били капацитети в областта си, били уважавани…Хайде де, те на първо място не са хора с елементарно чувство за себеуважение и за самосъхранение. Как може да си божем академик и съвсем доброволно да се подлижиш на Простака да те унижава, да ти говори на “ти”, при това на диалект, да се самоизтъква на твой гръб. Какво толкова ще допринесе академикът за образованието в оставащите нищожни месеци до изборите. Най-много да се похвали, че е вкарал 4-годишните в забавачката. Ега ти и академиката…

 28. И все пак,интересно е да се разбере,какво обеща Мутрата на академика,председател на БАН,за да се съгласи да поеме ПОЛИТИЧЕСКОТО назначение за министър в един кабинет,чиито мандат изтича след броени месеци.От тук произтича и хипотезата ми,че при невъзможност за съставяне правителство самостоятелно,ще се търси коалиране или подкрепа от БСП,при което академика сигурно ще намири място в следващия кабинет…..

 29. Министър Воденичалов щял основно да реорганизира работата на фонда. И ще я реорганизира? Най-вероятно като се отпуснат парите за проекти на съответните институти, с тематика близка му до сърцето. Т.е. защитаващи “необходимостта” от проекта Белене. Но ако беше само това този въпрос можеше да се реши и от един нов шеф на фонда, на мястото на предходния. Дали на един министър основна задача е “реорганизация ” на работата на някакъв Фонд с бюджет колкото за един референдум? И ако беше, защо не откриха ново министерство? Или се подготвя и “плавен преход” за промяна на “концепциите” и хората, които да ги осъществяват? Кадрите решавали всичко, ама кадрите си ги подбира министъра. Кога по експертен признак, кога по еднакви концепции, а най-често по целесъобразност – партийна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.