Не чичо от СЕМ, а чичо Сам да дойде, няма да спаси медийната свобода

В интервю за БНР шефът на ”Репортери без граница” Оливие Базил повтори днес, без да споменава имена ( защото тук трябва да се спазва конспирацията поради опасност от репресии срещу споменатите имена), онова, под което се подписах с името си по повод доказателствата, получени от мен в хода на разяснителната кампания за ядрения референдум: в България има черни списъци за журналисти.

Повод за интервюто е новият пореден срив на свободата на словото в България, регистриран в годишния доклад на „Репортери без граница”. Низходящата тенденция е трайна и бележи пропадането всяка година след 2006-та, т.е. сривът съпътства европейския възход на България и нейното приемане в ЕС през 2007-ма. И е особено забележим и забележителен при управлението на партията, която претендира да развива България по „европейски”, но я дърпа надолу по отношение на свободата на медиите в компанията на страни от т.н. трети свят.

Опит да обясни необяснимата връзка между нашата европеизация и африканизацията на качеството на свободното слово тук направи тази сутрин в националния ефир председателят на СЕМ Георги Лозанов. За моя изненада той изтъкна аргумента, че тази тенденция била следствие от медийните корпоративни войни, които, според мен следствие от цялостната картина на властовите битки за овладяването на медиите, а не причината за тях.

Георги Лозанов обаче каза и нещо много вярно, хващайки журналистическия бик за опашката ( доколкото рога не му останаха): че не може журналистите да бъдат глобени от СЕМ за това, че не се борят за свободата си. Звучи като нескромен упрек, когато го напиша аз, но плющи по особен начин от устата на единствения началник в държавата, който олицетворява опитите по закон да бъдат регулирани междумедийните отношения поне в областта на електронните медии. Шокиращо е, но е вярно и е на ръба на „подстрекателството” към бунт.

Спокойно, такъв не се предвижда! За целта на пазара на журналистически души играят едни пари, определени за тази цел. Истинският регулатор на този пазар не е СЕМ, нито чичо Сам, а една банка, захранвана с държавни средства, която пазарува де що е готово да се продаде за целите на усмиряваната от поне десетилетия опърничава журналистика.

Едно от лицата на тази търговия днес се озъби самодоволно усмихнато от екрана на официозната ТВ 7 , подигравайки се с твърденията за спад в свободата на свободното слово. В разговор с вътрешния министър Цветанов в стил „ вие искате да ви попитам, аз козирувам”, водещият Бареков не само оспори основанията за „оплакванията” за липсата на медийна свобода у нас, но и даде „чуден” пример за обратното.

Телевизионният говорител на властта ( който преди два дни в друг разговор- с професор Кортенска, се самообяви и за „литератор”!) тържествено зададе „неудобен въпрос” на Цветанов, който наднича зад въпросната банка и цялата схема за медиен контрол по схема, наследена от предишното правителство. Попита го какво да правят гражданите, които забележат полицейски автомобили без винетки- това попитал зрител по телефона. Министърът предложи бдителните граждани да му звънят лично в такива случаи. Бареков така се въодушеви от благоволението на шефа, че го обяви за доказателство срещу оплакванията за липса на свобода на словото в държавата.

Така че, както виждате и четете, пропадане на медийната свобода у нас няма. Който чуе някой да се съмнява в това, да звънне на полицейския шеф на България или на някой от обслужващия му персонал, който непременно ще му предаде оплакването. Само не забравяйте да предадете адреса, егенето, пръстовите отпечатъци и ДНК мат’рял от клеветника, защото нашата полиция не винаги успява да залови на мига вредителите, които злословят срещу процъфтяващата ни свобода.

11 мнения за “Не чичо от СЕМ, а чичо Сам да дойде, няма да спаси медийната свобода”

 1. От скромния ми опит в битката с цензурата у нас при покана да разкажа в статия за вестник за изследването ми върху биографията на Радой Ралин в контекста на преследването му от ДС установих, че освен черен списък от хора, има абсолютна възбрана върху споменаване на теми, примерно като засягане на СССР, макар да беше споменат заради литературен стил у нас, създаден като опозиция на социалистическия реализъм. Обратно: комунистическият режим, обявен за престъпен със закон от 2000г. бива възхваляван в медии, учебници по история, новонаписани книги и неспирно – от устата на баш-бойко. Какво да очакваме за масовото съзнание и нагласи.

 2. Дали могат Тиквоний и Цецо Убавецо да организират такова тотално въздействие върху медиите. Едва ли. Нямат акъл за това. Че наследиха готова схема ясно, ама някой я усъвършенства, доразви я. Не го твърдя, но си мисля, че някъде има център, който “обгрижва” медииното пространство.

 3. СЕМ е бутафория, то е ясно а журналистите помощ от вън да не чакат. Сега трябва всеки журналист за себе си да реши за какво ще се бори, а ние ще ги познаем по делата. Тези които изберат да служат на дявола, ще си носят кръста, рано или късно! Малко говоря като проповедник но нещата опират до десетте божии заповеди, които ги позабравихме напоследък. Аз съм от Ямбол и в съзнателния си живот не съм видял и един свестен журналист в нашия град – само мижитурки и пионки на някой си. Трябва ни един Иво Инджев и една Валя Ахчиева за да задават нужните въпроси на местните “авторитети” но засега нищо качествено на хоризонта, за съжаление. Ако някой градски ме опровергае, ще се радвам да разбера за него или нея.

 4. Относно африканизацията, горчивата ирония е, че има 9 (девет) африкански държави, които на в първата педесетка по свобода и още 10-11, които са преди нас, което прави горе-долу половината от държавите на континента

  първите девет:
  9 Cape Verde
  20 Namibia
  25 Mali
  29 Niger
  34 Tanzania
  41 Ghana
  42 South Africa
  42 Botswana
  45 Comoros

 5. @ЖИВКО БОЕВ
  Те са толкова некадърни, че ако трябваше да го организират нямаше да се получи.
  Те обаче създават и толерират хранителната среда за това, управлявайки институциите като че ли са мутренска групировка.
  Виж ББ как само раздава и отнема постове – сякъш лепи петдесетачки по пъпчето на Цеца Величкович…
  Лахана 2!

 6. Няма пропадане,полет е товаа (яма без дъно,но пък това са подробности,да не се взираме чак пък толкова на дълбоко.).От гравитацията,понеже все още се върти Земята.Ноо.спокойно ,малко остана (три/четири месеци).Народа нали каза на допитването (60 % да си дойде най прогресивното и високотехнологично светло бъдеще).Не си ли спомнихте “от лиляците ще береме боб,ще обърнем реките обратно да текът”.Та някаква си въртяща се Земя,няма да спрем.”Глас народен,глас…”,пу пу ,пепел ти на устата.
  “Земя като една човешка длан,но по голяма ти неси ми нужна” и нещо за южна кръв май имаше в приказката,дали пък…,но пък погледите на североизток (изток,като изтичане на некой работи)устремени,знам ли !

 7. След като гледахме поредицата:
  Бай Ганьо Журналист
  Бай Ганьо Милиционер
  Бай Ганьо Прави избори
  Бай Ганьо Депутатин
  Бай Ганьо Министър
  Бай Ганьо Президент
  Бай Ганьо Премиер
  Има ли съмнение, че имаме Бай Ганьо Режисьор и Бай Ганьо Сценарист?

 8. Супер е статията, г-н Инджев!!!
  Поздрави за острото Ви перо!

 9. Отново забавен постинг в МЕДИАПУЛ по темата:

  ОГНЕБОЙКО

  Каква злостна клеветническа статия! Аз съм влюбен в свободната българска журналистика, която е свободна именно благодарение на г-н Борисов! Да е прекъснал утринен блок някога с пряко включване? Да се е показал изобщо някой ден повече от 249 пъти по утринните и вечерните централни емисии? Да е отмъстил г-н Борисов на ТВ7 и лично на най-свободния български журналист Бареков, на СТАНДАРТ, бТВ и т.н. за жестоката ежеминутна критика срещу него? Наби ли в студиото на БНТ г-н Борисов бременната Жени Марчева, която там нещо оригиналничеше с разни въпроси? Не! Никога! Това да не е Костов-този мъчител, този рушител, този душител, този отровител на медиите…нямам време да продължа, виж предишния ми постинг, трябва да си глътна хапчетата ” Антикостовин”

 10. Относно “обаждането лично на Цветанов” напомням един вече поостарял виц:
  След обаждане по телефона ни отговаря телефонния оператор. “За проблеми със съседите, наберете 1; за информазия за кварталния ви отговорник, наберете 2; за връзка със Цв.Цв., НЕ Е НУЖНО ДА НАБИРАТЕ!

 11. Posted by Живко боев “…Не го твърдя, но си мисля, че някъде има център, който “обгрижва” медииното пространство…”
  То пък и не е нужно много да се мисли,манкучко.Да се брой до едно,две три и “азбуки веди” у пръви стъпки пак така,А, речели некой нещо ?! В ,вссеобща относителност за “центаръ” и по места.”Свети триручици” – купи пасти за “Бог да прости” с пречупени кръстове,тройно шлемово подсигурени.
  А пък баба Ванга рече “Тошо ти ли си бе”,друго май беше…забравих !
  Амин !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.