Лулата на примирението

Тъпо е да протестираш срещу граждански протест, дори и да не си съгласен с неговата теза. Няма да споря задочно с протестиращите в полза на цигарения дим, от който в много голяма степен се отървахме почти чудодейно в нашата държавица, в която хубавите неща се случват обикновено десетилетия след като са се случили другаде.

Макар да съм просто един блогър и няма как да бъда сравнен с властниците, все пак не ми се иска да заприличам на вътрешния министър Цветанов и на парламентарното началство Цецка Цачева, които „случайно” се оказаха на протест срещу протестиращи еколози в Банско. Ама толкова случайно, че най-случайно към тяхната позиция се присъедини няколко дни по-късно и премиерът Борисов.

Но кашата с протестите е толкова шарена в менюто на мъждукащото ни гражданско общество, че като я преглъщаме, остава впечатлението за доста объркани нагласи. Нагарча не на последно място поради дегустацията на медиите, готови да пресоляват една манджа, но упорито да проявяват злоядост към друга. Дали е случайно?

Освен, че медийното внимание е грабнато от „веселите самоубийци” (както си позволявам да наричам хората в амплоато им на упорити гълтачи на тютюнева отрова, борещи се да бъдат улеснени за тази евтаназия на публични места), има и друг повод да регистрирам мутиралата, според мен, чувствителност  към “класацията” на гражданските изяви по тяхната реална значимост за една общонационална кауза .

Днес пред паметника на радостта от съветската окупация в центъра на София се събраха около десетина пъти по-малко „ентусиасти”, готови да уважат с присъствието си паметта на избитите от т.н. народен съд българи, отколкото се събраха за каузата на свободното пушене. Толкова за тягата към свободата…

Но това е едната страна на въпроса. Оказа се, че някой анонимно е оцветил части от фигурите на орелефа на паметника.Това се превърна веднага в новина. Докато митингът на хората, протестиращите за пореден път с лицата и имената си за демонтиране на самия паметник на несвоботата ,очевидно се натъкна на поредния медиен отпор.

Оказва се, че тук анонимното се „цени”, „харчи” се повече, отколкото понесената лична отговорност за една и съща кауза. Май е удобно.

Оставям психолози, психиатри и външни наблюдатели да се оправят с тази каша. Защото вътрешните наблюдатели наблюдават сеира и са готови да изпушат каквато и лула на мира да им предложат, само не и с идеята да се освободим с гордо вдигнати глави в открит сблъсък с мита за освобождението ни чрез съветска окупация.

36 мнения за “Лулата на примирението”

 1. За пръв път ми се удаде възможността да присъствам на този протест. Представях си го по-различно. Не се схваща проблемът от средностатистическия българин. Пропагандата си е свършила работата.
  Но пък имам снимка на Иво Инджев 🙂

 2. Абе Иво, ти не разбра ли, че никой не ви взема на сериозно. Хахахахахааа

 3. Ами…не знам в случая дали медийният отпор не ни прави услуга в известен смисъл . Защото петдесетина човека не са добра реклама за каквото и да е събитие от подобен характер (опашките за банани преди бяха далеч по-внушителни) .

  За съжаление и хубавото време не помогна . Като че ли основната част от читателите на блога е от твърде далече .

 4. Прехвърлях ТВ каналите за да разбера дали ще бъде упоменато нещо за деня 1 февруари и жертвите на комунизма. Единствено ТВ “Европа” казаха едно изречение в новините. В края на говорилнята за и против тютюнопушенето, Вашете съобщение веднага бе неглижирано от водещата.Тя се страхуваше от тази тема. Това е обяснението защо България е в края на класацията за свобода на словото.

 5. Г-н Инджев, ето Ви нещо интересно.
  Синът на мои приятели е в десети клас и беше впечатлен от … Сталин. Нали ББ беше казал, че Сталин, Мао и не помня кой още масов убиец са му идоли в политиката, та момчето, чуло-недочуло, и то се впечатлило. Попитах го какво знае за Сталин, знае ли за милионите жертви, за ГУЛаг, за страха и ужаса, в който са живели по негово време гражданите на СССР. Не знаел. Дадох му “Децата на Арбат” на Рибаков. Изгълта първия том като топъл хляб! Сега със същото темпо чете втори том – “Тридесет и пета и други години”. Днес го видях случайно и го попитах какво мисли за Сталин. Каза, че е изрод… “Тоя е бил голям изрод” – буквално. Като прочете останалите две книжки ще добие представа не само за това какво представлява Сталин, но и какво представлява едноличната диктатура на обсебен от мания за власт глупак. Точно какъвто си имаме в момента у нас! Ще направи сравнение със сегашните събития – дирижираните полицейски акции, нагласените процеси и разчистване на апарата. И всичко минава през медиите.
  Хората все още не знаят истината. Затова не се събират пред паметника на окупатора, затова не им личи, че ги тегли към свободата. Децата все още учат лъжи, съставени от комунистическия пропаганден справочник.
  Но това ще мине. Все някога…

  ========

  А пушачите са се нарекли “свободните”. Зависимите, пристрастените, тамагочитата на тютюневата мафия били свободни… Ха ха ха

 6. Браво,г-н Василев,такава свирка направихте на ББ,че и двамата ще си спомняте дълго за нея.Както винаги,не изневерихте на стила си да лижете задниците на силните на деня.Но този път стигнахте по далеч.Скапан подлизурко. Панорама.БНТ 1.Водещ Бойко Василев.

 7. Към Hristo:

  Разбрах, че някой си страхливец, който няма дори име, не бил ни взимал ” на сериозно”. Ха ха ха…

 8. Мога ли да съобщя тук за друг един протест? Утре от 12.00 В няколко големи града ще има протест с икания за съд на депутатите- биячи от ДПС. Смятам, че не е маловажно. Първо, защото е организиран от хора, които очевидно нямат опит в подобна дейнотс до сега. За мен това е знак, че все повече личности започват да проявяват гражданска позиция. Второ, защото се организира без помощта на партия или НПО. Трето – на страниците във Facebook, където се обсъжда подготовката на събитието хората показват респектираща зрелост по въпроса за отношенията между етносите.
  Колкото до днешния протест ,свързан с паметника на Съветската армия – г-н Инджев, според мен безпокойствата Ви са напазни. Струва ми се, че хората просто се вълнуват повече от това, което се случва около тях тук и сега.

 9. Искам да се повторя: Часът за събирането пред паметника беше доста неподходящ с оглед на това, че беше посред работен ден.

 10. Към Ani:

  Безпокойството ми- мисля ,че не е напразно- е тъкмо в това, че хората се интересуват само от това, което се случва тук и сега.То е като да се радваш да похапнеш днес, пък ако ще и да е на панихидата на непознат покойник, пък утре…дано да има пак подобна възможност.
  Да се интересуваш само от последиците, без да си даваш сметката за диагнозата, е форма на безразличие към симптомите, които са причинили въпросното заболяване “тук и сега”.

 11. Към ANI,
  Разберете, че точно в това е цялата перфидност! Това “тук и сега”, което се е случвало по всяко време в новата ни история, и което вие можеби едва “тук и сега” забелязвате, е било винаги, а също така тук и сега най съзнателно и целенасочено създавано, ораганизирано и пробутвано именно за да си стоим винаги на това ниво: “тук и сега”, вместо да осъзнаем истинските си и големи проблеми. Точно така изглежда и протеста на “веселите самоубийци”, към чиято категория (но не и за “протеста”) се числя и аз. Тези от пушаческия протест би трябвало обаче да се наричат “веселите самоубийци – камикадзета”, за да бъдем по-точни. Но не това е главното. Главното е, че отново най-тежките и най-важните ни проблеми свързани със самата ни свобода и независимост остават “незабелязани” на фона на измислени клоунади, като ходене в метрото без гащи, протести на пучачите, гейовете, а защо не и на биячите ако акцията за която споменавате набере скорост, или с други думи това, което се случва “тук и сега”.
  И все пак протест срещу биячите от елита на ДПС заслужава да бъде подкрепен.

 12. Г-н Инджев,

  трудно е да се съберат много хора на протест пред “уродливия руски шмайзер по средата на работен ден. Това разбира се не оправдава в пъти по-голямата заинтересованост на нашите сънародници, към връщане на възстановяване на никотиновия терор над всички нас. За пример бих посочил и протестите в пенсионната реформа, които събраха едва 2-3 хиляди души, въпреки че само в София пенсионерите над 100 хиляди …
  След толкова години комунизъм и ПОСТкомунизъм, хората са с притъпени сетива и воля за каквото и да е. Като добавим незаинтересоваността и изпростяването на младите ( мои връстници ), чийто интерес се свежда предимно до здраво хапване, пийване и кючеци, то няма как да има реална и обективна предпоставки за активно гражданско общество. А без това нама как да прогресираме / еволюираме като нация. Защото за еВОЛЮция се изисква воля.

 13. Към всички загрижени за проблемите тук и сега:
  Загрижени в “големите” проблеми на “тук и сега”-то да ви припомня едни други “ситни дребни, като камилчета”, просто така “за разнообразие и разтуха”:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10882&rid=29
  За “по – заетите” само за улеснение, някои “дребни” подробности:
  “В своята книга Волфганг Бретхолц обобщава:

  “Към средата на март 1945 в София бе съобщено, че “България е прочистена от фашистки, националистки и антидемократични елементи». 11 000 души бяха изправени пред съда, от тях 2680 осъдени на смърт, а 2000 на доживотен затвор. Никога няма да научим, колко души са били отвлечени и избити без съд през това време. Голямото изтребване бе започнало. Целта му бе във всяко село и градче да се унищожи и последният човек, който някой ден би заел мястото на предшествениците си и би продължил борбата им срещу тиранията.””
  А ето и какво казва една видна комунистическа активистка – Цола Драгойчева на същия автор, и като отрговор на въпрос, касаещт нейната съвест:
  “Никога през живота си не съм спала така блажено както в утрото на екзекуцията, след като заглъхна и последният изстрел…”
  Един малко забелязван “развлекателен” факт е, че тези жертви, като бройка са съпоставими с жертвите на етентатът срещу кулите близнаци в Ню Йорк – “9/11”. “Малака ” интересна подробност обаче е, че у нас става целенасочено унищожаване на цвета на и будната съвест на нацията, докато там жертвите са на случаен принцип.
  Правя този парарлел, както ще забележите след малко от съвсем практически съображения. Както знаем непосилното бреме на това прословуто “тук и сега” кара много от нас да потърсят Американски визи и еднопосочни билети. Много обаче дори и не подозират, че във въпросниците са включени трудни за много от нас въпроси, като “Каво е името на бащата на баща Ви?” и ” Какво е името на майката на майка Ви?” Имаме си работа с “буквояди” господа. Та те представете си всяка година на 11 Септември изчитат едно по едно всички имена на жертвите в техния атентат (нищо, че са случайни)! Ние на тряхно място бихме ги минали с едно и всички други “найни и незнайни”… Те обаче очевидно се заяждат и се бъзикат с нас на тема памет! Като отпаднат визите, обаче… Не знам дали ще отпаднат преди ние да научим имената на нашите жертви и да накажем палачите им дори и посмъртно, така както те не мирясаха докато не екзекутираха Осама Бин Ладен! Е това е положението, ние напираме за техни визи, не те за наши, нали?
  Така, че не подминавайте “досадните” подробности ако не искате това “тук и сега” така да ни затисне, че хептен да забравим имената на бабите и дядовците си!

 14. Аз мисля, че протестите на пушачите не са случайни. Бойко беше притиснат да приеме закона за забрана за пушене на обществени места защото така е в целия цивилизован свят та дори и в Турция. От друга страна това наруши интересите на кръчмарите и притежателите на чалготеки.Този измислен протест е с лобиска подкрепа и има за цел да разклати закона, като клатенето да дойде уж от финансово незаинтересованата страна. Най -удобно в случая е да се ползват псевдо интелектуалци, като откровеният простак Слабаков-син. Така за пред простия народ Боко ще излезе тиквеният герой дето се грижи за народа ама нали матр’ялат лош и иска да пуши… Това според мен е евтин сценарий, в който Тиквата излиза – народен спасител, гилдията на чалгарите задоволена а народа – напушен! Инак аз като пушач мога да споделя, че считам закона за справедлив и цивилизован, защото не мога да приема, че пороците трябва да бъдат поощрявани. Излизам без притеснение от вън и изпушвам една цигара, както правят цивилизованите хора, които са имали глупостта да приемат една зависимост, но никога не са се възхищавали на слабостта си.

 15. Елена, поздравявам ви за интелигентната и цивилизована позиция спрямо тютюневите протести, въпреки че сте пушач. Естествено че ББ иска да излезе спасител, но на мислещите хора, този номер не минава.

  Г-н Инджев, съжалявам, че този протест е събрал малко хора. Аз лично пиша отдалече (по IP-то ще разберете откъде) и няма как да присъствам на тези събития пред МОЧА. Но затова пък правя нещо, което мисля, че също не е за пренебрегване – говоря на своите приятели и роднини относно нещата, за които се дискутират в този блог. Полека-лека хората около мен “поддават”, което е окуражаващо. А това, което ме отчайва, не са промитите мозъци на по-възрастното поколение, а вирусът на апатията и простотията, с които са заредени хората на моята и по-малка възраст. Те просто нямат мнение по елементарни въпроси. Казват “Аз не се интересувам от политика. Не ме занимавай”. Каква политика, брате, та това е свободата! Въобще хората явно не осъзнават, че свободата и демокрацията са МНОГО СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ и за да го имаш, трябва да се правят жертви. Жертви като това да отидеш след работа на протест. Жертва като това да не отидеш за гъби, а да гласуваш. Жертва да не гледаш скапаните бТВ и ТВ7, а да се информираш от алтернативни медии, различни от българските вестници и ТВ. Явно това са големи жертви, които голяма част от хората не могат да направят и затова нямаме гражданско общество.

 16. Още 2007 и 2008 в Ирландия хората спокойно пушеха извън заведенията.
  Много се дразня и губя време когато съм на почивка на море за да почистя мястото с набучкани фасове в пясъка, за да мога спокойно да седна.

 17. Не мога да си спомня кой-точно беше казал, че демокрацията е повече отговорност и задължение отколкото права, но считам, че това е основното което ние като гражданско общество трябва да осъзнаем…

 18. Но си спомням една велика мисъл на Чърчил, че ” Демокрацията е онази форма на управление, която не дава възможност на хората да живеят по-добре от колкото заслужават” В този дух- ние просто точно това заслужаваме….

 19. Иво, искам да ти кажа аз лично защо не дойдох, въпреки че те подкрепям изцяло за демонтажа на тоталитарния паметник, и по принцип съм ти съмишленик по всички въпроси.

  Не ми харесва все по-модерната напоследък тенденция да се реабилитира безусловно режимът преди 9 септември 1944. Не че след тази дата е станало по-добре, напротив — много по-лошо е станало, но можем ли с ръка на сърцето да кажем, че преди девети всичко е било наред? За мен дори само това дето са обявили война на Америка, а след това са дали заповед да се стреля по преминаващите американски самолети, е достатъчно, за да смятам онзи режим за престъпен. И да беше само това…

  И понеже от опит знам, че на подобни събирания идват много от тези легионеро-реваншисти, анти-западни конспиролози и дори някои антисемити, това просто ме отврати от подобни мероприятия. Не знам с други как е, но за мен лично това е причината да не участвам.

  Между другото, смятам че е време истинските демократи и либерали да заявят недвусмислено отношението си и към режима преди девети — със сигурност има какво да се критикува в него, и със сигурност този режим е една от причините за последвалата съвецка окупация и комунистическа диктатура.

 20. към кбожилов:

  Връщам ти ( пиша също на ти, може и да се познаваме, не знам) любезността с уверението, че разбирам аргументите ти. Та нали самият аз съм сред причините някои хора, които смятат, че нямам право да съм антикомунист,да стоят настрана от събитията ( и дори да ги хулят), организирани от инициативния комитет за демонтирането.
  Един от онези с блесналите погледи от тежка превъзбуда при вида на врага идваше с камерка да интервюира протестиращите ( докато май още го пускаха по “Скат”) с една единствена точка в интервюто: защо не мразите достатъчно мръсника Иво Инджев и не ви ли е срам, че не го мразите.Не че ми е повлиял, но именно, за да не лепят обобщаващи етикети на хора с чисто минало, си махнах мръсното име от инициативния комитет доброволно. Само да не преча на абсолютната чистота!Но чак пък да не идвам и на събитията,в чиито фундамент съм вложил доста идеи,време, енергия и публицистични ( ще рече алтруистични) трудодни и нощи от няколко петилетки насам, би било услуга за “дявола”. А не съм от най-услужливите в този смисъл…
  Питам се само по какво се разпознават антисемитите и другите, за които споменаваш, за да ги избягвам и аз. Просто няма случай ( а не съм пропуснал нито една акция на паметника) да е имало някакъв външен признак, по който да бъдат разпознати.

 21. Иво, не съм си и помислял да те обвинявам за каквото и да било. Напротив, за мен твоето участие в нещо е гаранция, че това нещо е добро и правилно. Няма как да носиш отговорност за това какви хора идват.

  А това, че не си забелязвал споменатите категории хора на тези събирания, според мен се обяснява много просто. Когато ти си наблизо, вниманието им е насочено към теб и очевидно предпочитат да те слушат, отколкото да приказват.

  Може би единственото, което можеш да направиш, е ясно да заявиш отношението си към режима преди 9 септ 1944, с всичките му плюсове и минуси. Дали не ти дадох идея за нова книга?

 22. Какво да е отношението ни към режима преди 9.9.1944г., според вас???
  Ако сте забравили БКП(БСП) изграждаше “индентичността” си преди 10.11.1989г. , дори и сега , чрез ТОТАЛНА пропаганда на отричане на “монархо-фашизма” преди 9.9.1944г..
  Промиването на мозъците е видно дори сега след 24 години “демократичен” преход!
  Ако искате да се доограмотите за периода преди ТОТАЛитаризма на БКП, има достатъчно комунистическа пропаганда отпреди 10.11.1989г., а и след това, също!
  Колкото за режима преди 9.9.1944г. , КЪДЕ ,КОЙ ,КОГА го е РЕАБИЛИТИРАЛ ,при това БЕЗусловно ?????
  При ТОТАЛНОТО ПРОкомунистическо присъствие на в медиите след 10.11.1989г.????
  КЪДЕ?
  КОГА?
  КОЙ?
  Малобройното присъствие на протеста СРЕЩУ “паметника” на ОКУПАТОРИТЕ , ГОВОРИ точно за ОБРАТНОТО, ако някой иска да чуе това!!!
  Но вие явно сте си ЗАПУШИЛИ ушите, за да го “чуете” и ОСЪЗНАЕТЕ!!!
  ТЕЗИ хора са “заплатили” за своята “антидемократичност” преди 1944г.,ИЗВЪНРЕДНО ПО-голяма цена , и то пред ИЗВЪНРЕДНО ПО-АНТИдемократичните комунисти, които освен това са и АГЕНТИ(шпиони) на ЧУЖДА , ИЗВЪНРЕДНО ВРАЖДЕБНА и АГРЕСИВНА ИМПЕРИЯ – СССР!!!
  КАК би трябвало да се отнасяме към враждебни чуждоподвластни агенти, ние дори паметника за ПРЕДАТЕЛСТВОТО им не мажем да махнем , сигурно и заради такива “демократи” ,като вас!!!

 23. към КБОЖИЛОВ
  Никак не споделям нито укорите Ви, нито Вашата добронамереност. Идвали били лю”легионери”, а дали вече са останали живи или движещи се хора, способни да отговорят на такава квалификация е от компетентността на Лиляна Павлова – само в списъците на ГРАО има фигури на по 120 години. И какво ако са легионери, бранници или кулак-народен враг? Това с какво променя стаута на чучелото в центъра на София? Това подменя ли мотивацията на другите дошли на протест, очевидно хора, родени след светлата дата Девети. Откъде накъде г-н Инджев трябва да декларира отношение към нещо, което ама наистина няма никакво отношение към възмущението ни от онзи струпеляк. Г-н Инджев не ни е поканил на парти в дома си, че да ни гарантира качеството на почерпката. Хайде холан и чистофайници…Освен това искам да изкажа голямото си удовлетворение от коментара на GB – отдавна не бях срещала по-смислено разсъжсение. Благодаря, GB.

 24. до анонимния:
  Интересно как пък разбрахте че към вас се обръщам? Смятате се за “либерал и демократ”? От писанията ви не личи особено.

  Изобщо не ме интересува мнението на БКП/БСП за режима преди 9 септ 1944. Тази бандитска организация години наред ни внушаваше (и продължава и до сега), че преди девети всичко е било ужасно, а след девети е станало прекрасно.

  Някои хора (явно вие сте сред тях), за да покажат какви железни антикомунисти са, просто обръщат цялата БКП-пропаганда наопаки и за тях всичко преди девети е било прекрасно, а след девети е станало ужасно. Излиза че имате нужда от пропагандата на БКП, за да я обърнете наопаки и да сформирате своето мнение. АЗ обаче нямам нужда от ничия пропаганда, за да сформирам моето. Предпочитам да чета и да МИСЛЯ със собствената си глава, а не да робувам на лозунгите на комунистите или на легионеро-реваншистите. Аз съм свободен човек!

  Да, след девети е било ужасно, за това изобщо нямам намерение да споря – и това ми мнение се дължи на прочетеното и наученото от мен, а не на кресливци като вас. НО, държа на мнението си, че режимът ПРЕДИ девети също не е бил цвете за мирисане. Не става дума за сравнение между “преди” и “след” – това “след” е несравнимо по-лошо – но не бива да си затваряме очите за глупостите, беззаконията и престъпленията на режима преди девети. Не можем да градим оценката си само на отрицанието на БКП-пропагандата, всъщност трябва да я градим НЕЗАВИСИМО от БКП-пропагандата. Трябва ни оценка на режима преди девети от либерално-демократична гледна точка, от гледна точка на свободните, прозападно настроени хора, за които не е достатъчно да са антикомунисти, а е важно да са против всякакви авторитарни и тоталитарни режими.

  Питате кой е реабилитирал режима преди девети? Ами вие и такива като вас го реабилитирате всеки ден, и го правите безусловно – опитвате се да оправдаете абсолютно всичките му действия, дори тези, които са очевидно престъпни и водещи към катастрофа! Как пък сред всичките бивши легионери, толкова активни през 90-те, не се намери ЕДИН, който да направи публична критична равносметка на своите възгледи и действия преди девети? Нима всички тези хора са запазили тогавашните си възгледи непроменени? Нима не съжаляват за нищо? Ако е така, аз лично съм притеснен за бъдещето на страната ни. Защото с такива “антикомунисти” сме обречени на вечно управление на БСП и креатурите ѝ.

  Смея да твърдя, че все по-малобройното присъствие на протеста срещу паметника не се дължи на идеята за премахването му (която аз подкрепям изцяло и която според мен се подкрепя от мнозинството софиянци), а на присъствието там на такива като вас – хора, обсебени от идеята за РЕВАНШ на всяка цена, дори с цената на европейското бъдеще на България. Докато не разберете, че повечето хора не искат реванш и реабилитация на режима отпреди девети, а искат СВОБОДА и уважение на човешките права, няма да получите масова подкрепа, а все повече хора като мен, които винаги са подкрепяли подобни инициативи, ще се отдръпват от вас, защото не се чувстват комфортно в компанията ви. Не искам да избирам между авторитарния режим преди девети и тоталитарния след девети! Не желая да нося каквато и да било отговорност за действията и решенията на режим, който е вкарал страната ни във война с Америка, който е предизвикал бомбардировките, и който е станал една от причините за последвалата съветска окупация и за тоталитарния режим.

  Както вече подчертах, не смятам Иво Инджев за виновен за присъствието на тези хора на протестите. Напротив, Иво според мен е пример за тези свободни, прозападно настроени хора, за които са важни свободата и уважението на човешките права, а не реабилитацията на провалили се режими. Ако съм прав, според мен е време Иво за пореден път да влезе в ролята на формиращ общественото мнение и да заяви отношението си към тази безусловна реабилитация.

 25. за иванова
  Мадам, не съм казал че идват легионери, наясно съм че все още живите са малко и трудноподвижни. Говоря за “легионеро-реваншисти” – така наричам хора, чиито възгледи са сформирани през 90-те и преди това под влияние на оригиналните легионери и други личности, подкрепяли режима преди девети. На вас ви е абсолютно все едно какви хора идват, стига да подкрепят премахването на паметника и това не подменя мотивацията ви? Ами браво на вас. На моята мотивация пък ѝ ВЛИЯЕ присъствието на такива хора. Действа ми демотивиращо, защото не се чувствам комфортно сред тях. Такива сме ние чистофайниците, за разлика от някои неподбиращи. И не съм казвал че г-н Инджев ТРЯБВА да направи каквото и да било, просто му предложих нещо според мен разумно.

 26. Божилов,

  след като изразявате собствено мнение по определена тема, не виждам защо трябва да се обиждате ако някой (или никой) не е съгласен с него. Щом се страхувате и възмущавате от всичко (и всички), стойте у дома и си пазете здравето, като един истински Либерал! А ако желаете, излезте на светло и се дистанцирайте от всички режими, от турско до 9.9.1944г. Този с “народния съд”, го оставете на нетолерантните.

 27. Kirov,

  смятате, че да защитавам своята позиция, сам срещу мнозинството, е поведение на страхливец? Все ми е едно, както ми каза един приятел на барикадите през януари 1997, даже всички да са на противното мнение, това не е причина да се присъединиш към тях. И милиони могат да грешат.

 28. Божилов,
  аз точно това казвам, че НИКОЙ не е реабилитирал БЕЗусловно режима преди 9.9.1944г.. НИКОЙ!
  Щом нещо не е дори ребилитирано , вие искате обективност?!?!?!?
  Пропагандата преди 10.11.1989г. ПРОМИВАШЕ мозъците ,че всичко е ФАШИСТКО, дори и “либералите” и “демократите” , които вие подкрепяте.
  КОГА и КЪДЕ , БКП правеше разлика между демократ и “фашист”, след като се бори за “ДИКТАТУРА на “пролетариата””, само и единствено за ДИКТАТУРА(тоталитарна).
  Ликвидацията на ВСИЧКИ партии след 1944г. , и то за над 40години , на вас за какво ви говори???

  Цели 45 години , някой да е погледнал ОБЕКТИВНО на периода преди 9.9.1944г.???
  А,и след тези 45 години???
  Освен това, и никой не премахвал комунистическата пропаганда за “успехите” им след 9.9.1944г., дори от учебниците , и това се отнася за най-новата ни история, сегашната!
  И не съдете за режима преди 9.9.1944г. спрямо сегашните ни субективни разбирания за демокрация, защото след 80 години , какво ли ще си мислят дори за Швеция и Швейцария???
  Също и САЩ ,и Великобритания депортират свои граждани през войната , само защото са с германски и японски произход, ГРАЖДАНИ на САЩ и Англия!!! Как характеризирате това???
  РАСИЗЪМ?!?!?!?
  И разбира се , че ще бъдат сваляни ВСЯКАКВИ самолети по време на войната, още повече вражески, такива са законите на войната!
  Не може никой да прелети с тежкоВЪОРЪЖЕНИ самолети през вражеска територия , и да не плати някаква цена за това!!!
  Не вярвам да са искали разрешение за ТРАНЗИТНО прелитане, или за бомбардировка на цивилни “цели”, не военни ,ЦИВИЛНИ!!!
  Дори и да не беше обявена война на САЩ и Англия , самолетите пак ще трябваше да бъдат сваляни!!!
  АЗ също не вярвам и някой да им обявеше война ,ако знаеше , че американците ще бомбардират Плоещ, а след това почти на само и единствено ЦИВИЛНИ “цели” ,но това са криволиците на историята, особено неизвестностите по време на война!
  И не съдете за това как разсъждава някой, защото така косвено сам разкривате ,как всъщност вие разсъждавате, според начина ви на анализиране и изразяване!

 29. @кбожилов

  Dnes, 23,5 godini sled 10.11.1989 g., v istori4eskiq fakultet na SU “Kliment Ohridski” se podvizavat izkopaemi ot komunisti4eskata era, kato naprimer Iskra Baeva, koito trovqt sledva6toto pokolenie istorici s fal6ificiraniq si pro4it na istoriqta ni sled 9.9.1944 g.

  Tehnite vazpitanici (oblъ4vani dobavъ4no i ot masmedii kato ‘Bosfor TV7’), utre 6te predavat na dne6nite podrastva6ti 4utoto ot psevdoistorici kato Baeva…

  Izvod: Kraino nalojitelno e malcinata ni 4estni i na4eteni jurnalisti i istorici kato Ivo Indjev da talkuvat nai-novata istoriq na BG i prepratkite i kam perioda 1944-1989 g.

  Ne si zatvarqite o4ite pred rekomunizaciqta, кбожилов! Tq 6te ni zalee utre, ako ne i dadem re6itelen otpor dnes!

 30. за анонимния:

  Ако например “Атака” реабилитира някои от най-грозните прояви и аспекти на режима преди девети (а тя го прави), това не ме притеснява, защото аз нямам нищо общо с “Атака”. Но когато реабилитиращите са хора от “сините” среди, т.е. от моя лагер, за който винаги гласувам, това нe може да ме остави равнодушен. Пак повтарям, говоря за неформална реабилитация, не официална, но за мен лично не по-малко важна, защото се извършва от “моите хора”.

  Моля ви, престанете да ми говорите за БКП и нейната пропаганда. Вече ви казах, че за тази бандитска организация и нейния режим след 1944 нямаме разногласия. Опитвам се да чета и да разсъждавам независимо от БКП-пропагандата.

  И естествено че ще съдя за режима преди девети по “сегашните ни разбирания за демокрация” – иначе трябва да оправдавам робството например, защото навремето много хора са го приемали за нещо нормално. Но днес не смятаме така, нали? Оправдания от типа “такова беше времето” вече сме ги чували, да ви напомням ли от кого и по какъв повод?

  САЩ и Великобритания НЕ СА ДЕПОРТИРАЛИ СВОИ ГРАЖДАНИ ПРЕЗ ВОЙНАТА, бъркате понятията. Депортирането е предаване на свои или чужди граждани на друга държава. Това в САЩ и Великобритания е било ИНТЕРНИРАНЕ, защото засегнатите хора са били затворени в лагери на тяхна си (американска и британска) територия. Не знам защо повдигнахте тази тема, но предполагам че на принципа “гузен негонен бяга”.

  Що се отнася до свалянето на американските самолети – нали войната беше символична? След като е била символична, не трябваше ли и поведението ни към символичния противник да е… символично? Все още чакам някой да ми каже какъв е бил формалният повод да обявим война на Америка. И държа да подчертая – дори след като сме им обявили тази с нищо не предизвикана война, американците не са ни закачали цели две години! И пак ние сме били тези, които са ги нападнали по изключително подъл начин. За да сме наясно с хронологията, ето я накратко:

  – декември 1941 – обявяваме война на Америка
  – лятото на 1943 – нападаме американските самолети, връщащи се от операция в Румъния
  – краят на 1943 – първите американски бомбардировки на България

  Да, не може военен самолет да прелети през чужда територия – в случай, че между двете страни няма война. Но тъй като война между нас е ИМАЛО (по наша вина), американците са имали пълно право да летят над наша територия. И понеже при това пак не са ни закачали, решението дали да стреляме по тях е било изцяло наше, както и отговорността за това решение, както и последиците от него.

  Разграничаването на “цивилни” и “военни” цели при бомбардировките е следвоенна концепция. През Втората световна война такова разграничаване никой не е правел, още повече че прецизното, “хирургическо” бомбардиране е било невъзможно с тогавашните средства. А и вие нали бяхте против да се съди за тогавашните събития по сегашните ни разбирания? Това настървено отношение към западните демокрации и ОСОБЕНО КЪМ АМЕРИКА, и то не от атакаджийски, а от “сини” среди, е едно от най-обезпокоителните за мен неща в тази дискусия.

  Американците не са ни бомбардирали на връщане от Плоещ, не пишете глупости. Вижте хронологията по-горе – станало е няколко месеца по-късно. Ако ви интересува този въпрос, мога да ви дам информация за събитията, довели до бомбардировките. Няма да ви е приятно да я четете.

 31. до biv6 sedesar:
  Напълно споделям безпокойството ви за пълзящата реабилитация на комунистическия режим и за продължаващото фалшифициране на историята от БСП и верните ѝ “интелектуалци”. В никакъв случай не си затварям очите пред тези тенденции, напротив — живо ме вълнуват. Просто смятам, че трябва да си дадем сметка, че корените на тоталитарния режим са не само в съвецката окупация и в бандитската дейност на нашите комунисти, а и в безумната и престъпна политика на нашите управници през 1941-44.

 32. Ako tragnem po va6ata shema, mojem i do 681g. da stignem…
  Za6toto moe dalboko ubejdenie e, 4e problemite ni (a nai ve4e robskata ni psihika i politi4eskata ni apatiq) se korenqt v sedemte veka robstvo, koito narodat ni e iztarpql.
  No zna4i li tova da se angajira s istori4eskiq im analiz nai-obektivniqt talkuvatel na dne6na Balgariq, i to pri nali4ieto na okean ot mediina dezinformaciq?
  Spored men ne.

 33. Vie qvno ste dosta dobre osvedomen za vremeto, za koeto pi6ete, a i pi6ete gramotno – kakav e problemat vie da napi6ete kniga po vaprosite, koito vi valnuvat?

 34. Божилов,
  иди и обясни на колониалните “демокрации” ,но тогава през 17,18, 19 и до 20век, че робството е нещо лошо, освен това и сегрегацията на негрите в САЩ до 60-те години на 20век .
  Демокрацията е на възраст 25века, надживяла е и робовладелството и феодализма,сегашната и версия в западноевропейски вариант няма и 5века, при това със феодални и рабовладелски вариации през тези последни 5века , които без идустриалната революция можеха да я убият още в Ренесансовия й зародиш.
  Освен това се обоснови – за кой период, за кой режим от 1878г. до 1944г. пишеш.
  И освен това се включваш в чужда тема , ако не си прочел по-горе И.Инджев пише за преместването на паметника на съветския окупатор построен от колониалните му слуги – БКП!
  Той не е историк , а и сигурно има по-интересни ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ теми и битки ,които да води!
  Отвличаща маневра от болния въпрос по премахването на МОЧА ли правиш ???
  То ,сега сме официално в НАТО и ЕС, но НЕофициално и де факто все още сме в СИВ и ВПакт.
  Малобройните(където все още ги има) подръжници на БЕЗусловното приемане на режима 1934-1944г. са “удавени” в морето на комунистическата пропаганда след 1944г..

  Ето ти нещо и за депортацията –

  http://en.wikipedia.org/wiki/Deportation

  http://poiskslov.com/word/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/

  http://www.onlinedics.ru/slovar/lawyer/d/deportatsija.html

  Доограмоти се!

  И не ми разказвай за американската гледна точка, тя си е тяхната, има кой да я защитава, защото твоите съмишленици от БКП също могат да разкажат СЪВЕТСКАТА, пардон, та вече я разказваха 45 години , САМО нея, ЕДИНСТВЕНАТА възможна – на чуждата колониална ПРОПАГАНДА !!!
  А , за глупостта ти да твърдиш ,че всеки ей така може да си лети ,когато ,и както си поиска , няма да падам на това ниво да ти отговарям.
  ЗАЩО , трябва и сам да се сетиш!
  Подсказвам ,че е и НЕвъзможно!

 35. Анонимен, моля, не ми четете лекции по история на демокрацията, нямам нужда от това.

  Ако си направите труда да прочетете всичките ми коментари в темата, ще видите, че визирам българските правителства между началото на 1940 и 2 септември 1944. Това включва двете правителства на Филов, както и тези на Божилов и Багрянов. Действията и решенията на тези правителства са една от главните причини за бомбардировките, съвецката окупация и последвалия тоталитарен режим. Затова някои хора от тези правителства (и някои други лица) са заслужавали да бъдат съдени от законен български съд и да си понесат отговорността. И под “законен български съд” НЯМАМ предвид извънсъдебната разправа в условия на чужда окупация, каквато е бил т.нар. “народен съд”.

  Не се включвам в чужда тема и не отвличам вниманието от болния въпрос за премахването на тоталитарния паметник. Ако (отново) се потрудите да погледнете първия ми коментар в тази тема, ще видите, че в него изказвам мнение за причината за все по-малкия брой участници в протестите пред паметника. Оттам започна дискусията.

  Иво Инджев може да не е професионален историк, но например изследването му за българо-съветските отношения си е исторически труд, така че недейте да го подценявате.

  Съгласен съм, че в момента, въпреки официалното ни членство в НАТО и ЕС, фактически си оставаме в руската сфера на влияние и все повече затъваме в нея. Но как това променя валидността на моите твърдения?

  Ето дефинициите на “депортация” от вашите източници:
  – Deportation is the expulsion of a person or group of people from a place or country.
  – депортация [лат. deportatio] – изгнание, высылка из государства как мера уголовного или административного наказания.
  – ДЕПОРТАЦИЯ (лат. deportatio- вывоз; изгнание) – высылка из страны в другое государство, обычно под конвоем, как мера уголовного или административного наказания

  Кое от тях противоречи на написаното от мен?

  Не разказвам за американската гледна точка, а за моята – гледна точка на свободен човек, който иска да знае истината. А “моите съмишленици от БКП” сигурно много биха се зарадвали да чуят как усърдно плюете Америка, което беше основният акцент на уж толкова омразната ви БКП-пропаганда. Добре са ви индоктринирали май. За летенето над чужда територия – не сте чели внимателно какво съм написал, опитайте пак.

  И накрая. Съдейки по рускоезичните източници, от които явно черпите информацията си, излиза че съм се лъгал за вас, за което се извинявам. Бях решил че сте от “сините” симпатизанти с леки легионеро-реваншистки забежки, но че все пак сте “син”, т.е. мой съмишленик. Сега се убеждавам, че всъщност не сте чак толкова “син”, а леките забежки май са в посока на руските славянофилско-православни антизападни конспирологични сайтове. Твърдо съм решил да не споря и изобщо да не общувам с подобни хора, защото така се принизявам до тяхното ниво и ги легитимирам като нормални събеседници, каквито не са. Това е последното, което имам да ви кажа, повече няма да ви отговарям.

 36. Божилов,
  ВИЕ , ВИЕ спорите за депортацията, аз ви дадох и руски и английски трактовки на депортацията, за да видите ,че има и ВЪТРЕШНА депортация и ,както вие се се убедили , че екпулсирането е и “from a PLACE or country” , или на руски “изгнание”!
  Правителствата от 1940-44г. , след това са съдени от “народния съд”, присъдите им могат да впечатлят всеки уважаващ себе си садист,но Сталин едва ли, така че както виждате те са понесли даже ПРЕКОМЕРНА отговорност за “деянията” си.
  Какво искате??? Още по-тежки присъди??? При садизма на “народния съд”??? Явно сте с по-големи психиатрични отклонения и от осъдителите му?!?!?!?!!
  Виждам ,че сте и запознат с този период, или “режим” ,както казвате. Какво още искате г-н Инджев да допълни ,след като сте подробно запознат с този “режим”???
  Вероятно и “източниците ви на (дез)информация” са от морето от комунистическа ПРОПАГАНДА, изляло се след 1944г. , за да ги ЛЕГИТИМИРА ,като спасител от “монархофашизма” ,защото една терористична, лумпенизирана и най-вече чуждоагентурна “партия” , НИКОГА и НИКЪДЕ не трябва и не може да бъде толерирана , особено ,когато доктрината й диктува да установи ТОТАЛитарна диктатура васална на чужда и агресивна сила -СеСеСеРе!!!
  Това ,което евентуално г-н Инджев би написал за периода 1940-1944г. , никой не би се съмнявал в обективността му,би трябвало да легитимира този режим, защото след дивашкия ПРОПАГАНДЕН потоп излят след 1944г. върху му, всичко би било РЕАБИЛИТАЦИЯ, дори и критика от страна на г-н Инджев!
  Но това явно не би ви удоблетворило ,защото вашата цел е ПРЕДЕЛНО ясна, НЕ аз ,а ВИЕ бягате от отговорност, измествате вниманието ни от премахването на МОЧА , към периода преди 1944г..
  ДА , но ние тук обсъждаме периода СЛЕД 1944г.!
  КЪДЕ има паметник на “режима” 1940-44г.,който да ви обсебва със своята тотална властваща доминантност, както МОЧА ,и не е само той?
  Половината от “паметниците” в НРБ са на “антифашисти” и “вечната дружба” и СА, и за да не ви объркам, СА е Съветската армия , НЕ е “СА” – щурмоваците на Хитлер!
  Ако сте загрижен за “осветяването” на периоди от историята , хвърли си усилията за “тъмния” исторически период след 1944г.,който е “осветен” от ярката ПРОПАГАНДА на БКП, или пък е ПРЕМЪЛЧАН!
  Защо ли?!?!?
  „Плюенето” ми против САЩ и Великобритания са ФАКТИ, и от ФАКТИ трябва и вие да се водите ,НЕ от ПРОПАГАНДА, независимо каква е тя!
  Изброявам само НЕсъществена част от грешките им, които са ги водили през НЕлекия път на демократизирането им!
  Приятелите могат да си казват и недостатъците,за да ги коригират!
  Ето сега, и те ни казват много неща ,за да се коригираме след 70-години тотално тоталитарно следване на „светлото” комунистическо бъдеще!

  И НИКОГА не съм казвал ,че американците са бомбардирали цивилни „цели” на връщане от Плоещ.
  Всеки знае , че са бомбардирани ДИРЕТНО!

  И ще се повторя – „ ще бъдат сваляни ВСЯКАКВИ самолети по време на войната, още повече вражески, такива са законите на войната!
  Не може никой да прелети с тежкоВЪОРЪЖЕНИ самолети през вражеска територия , и да не плати някаква цена за това!!!
  Не вярвам да са искали разрешение за ТРАНЗИТНО прелитане, или за бомбардировка на цивилни “цели”, не военни ,ЦИВИЛНИ!!!
  Дори и да не беше обявена война на САЩ и Англия , самолетите пак ще трябваше да бъдат сваляни!!!

  АЗ също не вярвам и някой да от „режима” 1940-44г. да обявеше война на САЩ и Англия, ако знаеше , че американците ще бомбардират Плоещ, а след това почти на само и единствено ЦИВИЛНИ “цели” ,но това са криволиците на историята, особено неизвестностите по време на война!””

  А вие ми говорите за ПРАВА за бомбардиране?!?!?! На цивилни?!?!?!
  И да ви кажа бях почти забравил значението на думата „коспирация”, добре ,че все пак ми я припомнихте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.