Буда в медийния будоар

Няколко сайта препечатаха в неделния 3 февруари информацията на недосегаемия за ръката на българската власт сайт Биволъ, базиран в Париж, който разпространи факсимилие от полицейско досие на Бойко Борисов, вербуван с агентурното име „Буда” като информатор по времето на правителството на Жан Виденов. По този повод бившият вътрешен министър Румен Петков разшири периметъра на новината, твърдейки пред агенция ПИК, че Цветан Цветанов, дясната ръка на Борисов, е бил агент на ДС от 7-мо управление, което е следяло западни дипломати.

При тази информираност на червения връх, сега става ли ясно на какво се дължи театралното „противопоставяне”, преминаващо в дружески закачки, между дългогодишния повелител на службите Георги Първанов и Бойко Борисов, вкаран в тях по негово време?

А за ръмженето на Борисов, което се оказа мъркане спрямо „бившите” управници- проясни ли се?

Всеки елементарно грамотен ползвател на интернет може да прочете подробностите. Те вече не могат да бъдат потушени, а „само” приглушени.

Няма да бързам да коментирам същността на изнесената информация, която или ще бъде оспорена, или премълчана. Но и няма как да бъде погребана отново.

Дават ли си сметка за това българските медии, които иначе много се обиждат, когато им кажеш, че са смачкани, стреснати, трогнати и очаровани от систематичния натиск върху тях от години наред? Те и без това нямат статут на будители в очите на българските потребители, но пред предизвикателството „Буда” направо рискуват да проспят окончателно шанса си да се реабилитират за дълбокия сън на българската журналистика, чието хъркане прогони от т.н. традиционни медийни трибуни търсачите на алтернатива в единственото истински свободно информационно пространство за българите: в мрежата.

Въпрос на подробности е как точно ще се надсмее над изплувалия скелет от гардероба му самият Борисов.

Дали по случайност или не, това се случва точно след интервюто на премиера от 1 февруари пред БНТ, в което той внуши, че се разграничава от медийната империя, поверена на депутата Делян Пеевски и се опита да убеди зрителите, че ГЕРБ си няма телевизия, партиен вестник и изобщо е несправедливо подозирана в осъществяване на контрол над медиите. След което медиите, вече втори ден, мълчат за това сензационно по своята форма ( но неясно по съдържанието си като действителна цел) разграничаване от воденичния камък Пеевски и прехвърлянето му само в градината на ДПС, макар да е знайно, че всъщност тази империя, създадена при тройната коалиция и преминала на въоръжение във все по-големи мащаби под командването на този кабинет, обслужва всеотдайно пропагандните насъщни нужди на Борисов.

Ако нападението на Борисов срещу Пеевски и компания беше истинско, а не заблуждаваща маневра ( договорена с „потърпевшия”) въпросните медии трябваше вече да са креснали от несправедливо причинената им болка. Но острието на империята в ефира, ТВ 7, при всички си неделни публицистични предавания, разполагащи с часове за коментари, не отдели нито минутка за подобна обидчивост. Същата поносимост спрямо премиерския побой, готов съм да се обзаложа, ще демонстрират издайнически по отношение на маневрата и понеделнишките вестниците на императора Пеевски.

Вероятно онези, които се престрашат да гасят медийно този пожар, ако им бъде позволено или наредено, ще направят дълбокомисленото заключение, че се води предизборна война. И ще са прави- води се, но не от тази неделя, а от години. Основната атака е насочена срещу свободното слово именно с цел то да бъде вкарано в матрицата на удобното мълчание или шикалкаване, когато възникне пожар.

Сега ще си проличи отново доколко си е струвало инвестирането в този приоритет на властта, която си прави погрешната сметка на диктаторите и автократите, че могат през 21-ви век да постъпят като своите предшественици от миналото хилядолетие и да запушат всяка нерегламентирана информационна дупка чрез заплахи, подкупи и репресии срещу волнодумците.

Ще бъде много интересно да видим също как ще реагира лявата политика и нейната пропаганда на факта, че червеният партиен елит със сигурност е знаел за досието на Борисов и че той е бил вкаран в тази кошара именно по времето на героизирания в средите на БСП бивш вътрешен министър Николай Добрев. Как ще обяснят сега на своята публика, ако изобщо новината стигне до широките маси от червени избиратели, които не са на информационната хранилка на интернет, общия си генезис с Борисов в онази бурна и преломна 1996-та за капитулиралата след това БСП ?

За ГЕРБ е „лесно”: каквото каже Борисов, ще го повтарят. Ако ли пък премълчи, ще мълчат. На за всички останали ще си проличи кой кой е в днешната политика. Оставка, разбира се, никой не очаква. Хищникът трева не пасе.

Прехвърлянето на обвиненията за дърпането на медийните конци, тон за което даде самият Борисов, приключи. Читателите, зрителите и слушателите получиха лакмус за автентичност. Мога само да добавя: днес е истинско щастие да НЕ работиш за медийните роботърговци, които смятат, че ако не просто с пари, то с много пари могат да си купят медиен комфорт. Защото свободата е безценна, а мълчанието срещу определено заплащане е непоносима цена за това унижение- поне за хора с минимум самоуважение.

25 мнения за “Буда в медийния будоар”

 1. Само цитирам това,което чуствам като подобно мислене(на моето такова):
  “И ако аз бях на 20 години щях да си стягам багажа не по икономически (защото да – тук е възможно да се оцелее), а по човешко-морално-философки причини.

  http://www.kafene.net/analysis.htmlОтворено писмо до г-ца Бехар

 2. “Ха-ха-ха”, както казва не др. Живков, а др. Красимир Георгиев-Фронтиер. Горките ГЕРБ-аджийчета, една телевизия си нямат! Да вземем да им съберем пари, та да си купят.
  Днес, 3 февруари, неделя следобед, случайно пускам ТВ-то. По най-гледаните канали дават следното: при милиционера Росен Пертов се дуе депесарският генерал Ангел Марин, с извинение и вецепрезидент на Републиката. Книга бил написал товаришч Марин. За героизма на дедите си. Дедите му били герои. Единият участвал в Априлското въстание. Др. Росен ъца-мъца и изобщо не пита “бойния” генерал Марин: “Ами ти бе, сине майчин, като си потомък на въстаници и комити от Батак, какъв го търсиш два мандата при джелатите от ДПС?!”. Вероятно въпросът му би бил политически некоректен и Гого Папионката би санкционирал Росен от Симеоновското СПТУ за неевропейско певедение…
  По друг канал ченгето Кево (агент Димитър) интеврюира червения мазник и приятел на Милошевич Андрей Пантев. За 279-и път. Мазният Кево се лендзи на още по-мазния Пантев, който за 289-и път разказва какъв велик европеец е, колко малко хора го разбират у нас, какви чудни лекции е чел в Сорбоната и даже в Хар… Не, не беше в Харвард, а май в Харманли.
  Но др. Пантев е категоричен, че избитите на 1 февруари 1945 г. политици, генерали, индустриалци, учени и писатели били… “фашисти”. И съвсем заслужено са изтрепани без съд и присъда. Ако аз и такива като мен утре поискаме да утрепем някой комуноид, др. Пантев ще ни цитира всички харти и хартиии за права и свободи, за да докаже, че всяко насилие е нарушение на въпросните харти и хартии.
  По трети също популярен канал тече вулгарна простащина, в която с българския език се гаврят лицето с вид на анус Сл. Трифонов от Учин дол и неговата банда. Псуват през дума и режисьорите от “европейска” толерантност тушират гаврите им. Става свеж, модерен диалог. Сл. Тр.: “И тя като го хванала за (пип-пип-пип…) Е. Димитров-Маестрото: “Ама аз ще ти…(пип-пип-пип…) Пък ти като си (пип-пип-пип)”. Изключих телевизора.
  Позволете ми да направя скромен извод:
  Управлението на агент Буда и на ГЕРБ е опасно за Вас и за Вашето здраве, за Вас и за Вашето бъдеще, за Вас и за Вашите потомци, за Вас и за нашата нация, за Вас и за нашата държава, за Вас и за нашия Европейски съюз, за Вас и за нашето НАТО, за Вас и за нашата планета, за Вас и за нашата Галактика!
  Благодаря за фниманието.

 3. Какво ли още има което “не е за казване”?
  Сигурно случайно Борисов е/бил гадже на ДС- отрочето Цв. Бориславова. Сега тя набляга на “зелената” енергия, след като стана беше изсреляна до космически висоти в “зелено”.

 4. Каква ще е реакцията на лявата политика дори не знам дали е от значение , но със сигурност важно е как ще реагират левите избиратели (електорат) . Ако изобщо има някяква реакция , тя няма как да е друга освен положителна (за статуквото , разбира се) : по-консервативната част от тях (БСП) ще си кажат “браво на наште , знаехме си че не може да са оставили нещата без контрол” ; по-либералната (ГЕРБ) пък ще скокнат като един в защита на вожда – “това са гнъсни иситуаци , некадърни компромати и кьорфишеци” .
  Коренно противоположна беше реакцията на десните хора – беше , защото ваче се състоя на последните избори за парламент , а и преди това . И защото те занаят , че не само червеният елит е наясно с байБойковото минало – то не е никаква тайна и за синия (поне тъмносиния – разясняваха го при срещите с избиратели около кметскире избори , две-три години преди да се отъркалят заедно в леглото на властта) .

  Чудно ми е обаче , как е възможно аз (най-обикновен електоратин) да знам още от 2005г , че Бойко е Буда и днес , 7-8 години по-късно това да е земетръсна новина от Париж .

  Но почти съм готов да се обзаложа , че утре ген. Атанасов ще разплете положението в сутрешните предавания на две-три от ефирните телевизии .

 5. А бе и вие г-н Инджов бяхте един секретен сътрудник, а ма нейсе, разминава ви се защото днес сте крякащ антикомунист

 6. Дано това да не е финт на Борисов с цел да компрометира сайта Бивол, откъдето му нанесоха доста тежки поражения.

 7. Пука им, та им дреме, и на червените, и на пембените!
  Те са толкова сигурни в себе си, а казионните журналисти дори се правят, че се гнусят от интернет, както поне твърдят в изявления за пред казионния ефир.
  Май още чували сол, плащане на пари и удряне с тояги трябва да понесе този народ/към който принадлежи и платеното журналистическо съсловие/, докато се осъзнаят.
  Дотогава овластените ще повтарят истерично като Станишев преди референдума: “Абе, не ме замеряйте с документи, не ме замеряйте с документи!” – и до там ще се приключва.

 8. Интересен е фактът, че единственото име с подпис в този документ е на Спасов, който след това работи за Алексей Петров.

 9. Въпроси, въпроси, въпроси!! Все повече въпроси възникват?? и ще възникват.
  Как така, точно сега, някой изпрати анонимно точно този документ, който преди това никой, никога не бил виждал???
  Значи излиза, че в БГ коридорите на власта има доста неотворени прашасали кашони с документи?
  Как така, чак сега при уволнението на просФФФФетния министър, се отчитат загуби от 15 000 000 лв. ?? Къде са спали финансистите на тази държава, все пак това са 15 000 000 лв. ???
  Дълбоко се съмнявам, че Биволъ не знае от къде е дошъл този документ, или че не може да узнае?? Или ако Биволъ не може да узнае, то Интерпол или Европол знае как да узнае! Условието е само едно, някой трябва да поиска да узнае!! И не защото това, което е изпратено не е истина, може би е истина. Трябва да се узнае КОЙ ги изпраща, защото тази КОЙ, сигурно има още доста подобни документи, които ще продължава да изпраща и то не на кой да е, а на БиволЪ, който е локализиран в Париж/интересно, ако го нямаше Leak-са, на кой ли/…
  “Зад всяка голяма игра има един бял човек с много пари и изцапани до лакти ръце в кръв”- така казват черните хора…

 10. На песнички мъ избива да зепея,все по ми съ пее ли пее!
  “Подобре късно от колкото нииикога,с тазуинадежда отдавна смесвииикнали…(запетайчици на вкус,кой как му хареса да си досоли)” и так далеь.

  “Нелина Димитрова · Водещ коментатор”
  “Той е “Буда”, а ние-будали”
  https://www.bivol.bg/buddah1.html
  Защо имам все по натрапчиво такова едно “збръкано чувство”,все по такова,че отдавна е свършил свето БГ.
  Не е имало никой тука,така излиза,пълно отсъствие.
  Фактите кат съ разприказват,кво да съ кяаже ,но комент!!!

 11. До МИКА,
  Не е финт, направо покриване на истината за БУДАлата покрай “Голямата екскурзия”

 12. Ех, бедни ми Буда(ла), нали не си си мислил, че има бивши агенти… Или че успешно си унищожил всичко, свързано с теб? Не подценявай бившите си приятели.

 13. Агент – Тълковен речник:
  1. Представител на учреждение, фирма и др., който изпълнява служебни поръчки и действа от името на своята организация.
  2. Лице, което действа за осъществяването на нечии интереси.
  3. Сътрудник на тайни служби (полиция, разузнаване).

  Ето подходящите в нашия случай синоними:
  – оръдие, орган, проводник, изразител

  И един въпрос: Има ли нещо общо “будизмът” на непроБудната част от нацията със Свободата на Словото.

 14. @Луков
  Относно “Голямата екскурзия”

  Истината за това предателство към България не трябва да я търсим от един недоправен пожарникар.

 15. Ех, борбата срещу правителството е безмилостно жестока. Когато нямат други аргументи, комунистите са брутални и няма да се посвенят да омаскарят премиера. Един вид, щом като ти не ни даваш Белене, на ти сега, хората да ти четат досието! И пак ще си правим Белене, ха-ха-ха! Нали разбирате, досието на ББ (ако е действително) си го е имало от лани, и въпросът е защо точно сега го вадят на показ. Идат избори, сещате ли се? Само че има и нещо друго, в България негативната предизборна кампания никога не е успявала.
  Пък и не само това е смущаващо. В БСП всички са с ченгета с досиета, кой син, кой внук на главорез (самият им председател е такъв) а те не губят своя електорат от 12%, по силата на логиката тяхната партия отдавна трябваше да е в историята, но не е. Изводите си ги правете сами.

 16. Господин Инджев, не разбирам защо Вашият редовен читател Борисов се срами от своето име? Както казва героят на Дядо Вазов, Рачко Пръдлето, човек за едното красно име живее. За едното красно агентурно име. Интересно е друго, поради что се срамят българските журналя да задават въпроси?

 17. @Георги Велев
  Изводът е, че когато трябва да се избира между бивш комунист и бивш милиционер, това не е избор. 🙂

 18. Какво друго ни остава, освен през новата седмица да слушаме правителствени флатулентни мантри на двуглас за уста и дебело черво, изпълнени от правителствените бардове-хламидийни партньори? Само чакаме другаря Кришна Тодорживков Борисов от село Банкя да подаде верния тон. Успешна нова седмица в Тиквостан, колеги!

 19. Слушах изказване на Димитър Иванов, бившия “шестак” по БНР. Личи си че човека е учил медийни методи за контрол на мисленето и веднага почна да омаловажава документите с абсурдни доводи, даже замисля контраатака с тоалетния си вестник: тези неща рушели държавността, доверието в системата и т.н. дрън дрън, типичното мислене по милиционерски което под благовидната строга секретност зачена организираната престъпност в България!
  Когато хвърлиш камък в лайно, винаги се опръскваш! Време е на прочутата българска тоалетна да й заработи сифона и да набута всички подобни кукловоди и босовете им там където им е мястото – в канала!

 20. Диригентите на БСП /крилото Първанов и Румен Петков/, ДПС, РЗС, Атака, НДСВ, ГЕРБ и Кунева са едни и същи. Създават се различни партии, за да привличат по-всеобхватно избирателите, но всъщност кукловодите се намират в този Център за партийно инженерство. Явно вече е решено, че Бойко няма да е следващия премиер. Ще се опитат да създадат експертно правителство вероятно с премиер Кристалина Георгиева. Не случайно ДПС говорят за такъв вариант. За това създават различни дребни партии, които да не могат да направят правителство. Сменят формата за заблуда на народа, но всъщност целта винаги остава една и съща – да се запази статуквото на ДС и руските влияния чрез източване на средства и европейските пари от България.

 21. Малко раничко се появи “документа” – до изборите има още доста време. “Документа” е с дата 1996 г., чудя се какво бе това стискане досега да не го “обнародват”, както си му е реда. Белене ли чакаха да се сътвори, или пък друго нещо?

  Но пък боклуците с радостни викове се подредиха в сутрешни тв блокове и вестникарски редакции – от пурпорночервени до ултрасини, целия спектър. Честито на мат’ряла.

  Тепърва ще се нагледаме и наслушаме.

 22. Мисля че този път Бивол бяха употребени от междуклановата борба на пост-БКП-креатурите.
  Според мене, този път (само сега) 🙂 ББ не лъже – ако някога е имало нещо наистина компрометиращо, той безпроблемно е можел да потуши този пожар с шланга си на гл.секретар на МВР, или по-късно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.