Да буда или да не буда

„Да буда или да не буда”, това е въпросът, на който трябваше да отговорят мнозинството български медии във връзка със скандала около изплувалото досие на Бойко Борисов с агентурно име „Буда”. А ги обхвана хамлетовско колебание не за друго, а защото нямаше указание от самия Борисов.

Сега вече, когато МВР се оказа по-експедитивна медия от „колебаещите” се, позиция има. Ако можете да я разберете, ето ви характерен цитат от нея. Иначе тя на практика потвърждава, че не става дума за фалшификат, а за „липса на среда” ( т.е. за преминаване на Борисов от неговата си оперативно интересна среда в средите на МВР):

„При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация”.

Както виждате , става дума едновременно (само) за предложение за вербовка, но и след това за „изключване на информатор”. Как може да се изключи някой, който (уж) не е приет за такъв според внушението на МВР и твърдението на самия Борисов? Това е мистификация, достойна за бързата работа, която е срам за майстора ( на въпросния абсурден текст, съчинен от подчинените на вътрешния министър Цветанов).

Ситуацията с отзвука от скандала ми е до болка познат. Повтаря се на практика случаят от октомври 2006 г., когато след моя въпрос в студиото на Би Ти Ви дали президентът Първанов се е обогатил неправомерно от свой спонсор, ми беше отговорено със също толкова светкавична и още по-арогантна декларация от името на държавния глава, която ме препращаше към официално декларираните от него иметни данни. Сякаш в тях можеше да се съдържа информация за подкуп. Съответно българските медии послушно приеха за „доказателство” тази „честна дума” на Първанов и затвориха страницата, която не посмяха да отворят.

По подобен начин верните на властта или просто изплашените от репресии медии изчакаха сега най-напред засегнатият Борисов да се произнесе по случая. Сега вече могат да го цитират с отрицанието на нещо, за което не са съобщили- едно към едно както Би Ти Ви „спести” на своите зрители в новините си решението на етичната комисия, преценила, че моя милост не е нарушавал етичните стандарти, но скалъпи след това специално предаване да опровергава и заклеймява същото решение ( и моя милост, разбира се)- с водещ Бареков. Той дни наред беше правил предавания в сутрешния блок на Би Ти Ви за досие на президента Петър Стоянов по твърдения на анонимен източник, но изведнъж се солидаризира с началството си в телевизията, че анонимността на информацията , на базата на която съм задал въпроса си за Първанов, била укорима етично.

И още нещо за аналогията с личния ми опит: когато бях подгонен като журналист и прогонен от силните на деня от работа, глутницата преследвачи не само злорадстваше, но и сипваше сол в раната. „Стандарт” „дописа” досието ми с лъжата, че съм бил получавал заплата от ДС. Валерия Велева изрази откровено задоволство, че няма да съм на екрана на Би Ти Ви ( за Бареков в самата Би Ти Ви да не говорим).

И до днес, когато някой не може да ми опонира с друго, ми лепи етикета „доносник”, какъвто не само не съм бил, но дори бях нещо като „оправдан” в този смисъл от вътрешния министър Румен Петков, който ми се извини публично, че съм бил вкаран в списък с имена доносници. Докато за Борисов сега милите ми колеги адски внимават с изразните средства в картинката: не бил доносничил за другарчетата си от подземния свят, а само „информирал”. С което, досущ като разобличените агенти на ДС, направо се бил горд.

Не знам дали е Буда, но е свещена крава по д(в)ойните стандарти на българската публичност!

P.S. Обърнете внимание на издайническия факт: когато гръмна новината за Буда, телевизиите и повечето останали медии замълчаха, а когато Борисов проговори с обратната теза това се превърна във водеща новина.

36 мнения за “Да буда или да не буда”

 1. Сега медиите наричат Буда- АГЕНТ въпреки,че той бил информатор. Журналисти ,които успях да чуя изтъкват ,като негов плюс,че бил “агент” след 1989г.Никой не се възмущава ,че министър председателя на България е привлечен,за информатор ,като човек свързан с подземния свят

 2. Не проумявам как може някой да вярва на Борисов – та той досега в публичните си изяви нито веднъж не е казал истината, не е изпълнил нито едно от обещанията си. И сега отново лъже!
  Надявам се колегите Ви от bivol.bd да го докажат в продължението на публикацията си за БУДА с документи, които не се съмнявам, че съществуват. И доказателство е реакцията на всички официални (и неофициални като Димитър Иванов – последния шеф на прословутото 6-то управление) власти за да оправдаят Буда – Борисов.

 3. СТАНДАРТ
  Брой 4947 Година XII 13 Октомври 2006

  “Български мутри и средни бандити броят от 30 до 50 000 месечно на полицаи, за да се водят агенти на различни служби в МВР, твърдят запознати с практиката. По света е точно обратното – полицията плаща на информаторите си, за да е в час с развитието на нещата в подземния свят, добавят те.
  Всеки “вербуван” нещатен сътрудник получава “чадър”, като нивото на покровителя в йерархията зависи от нивото на бандита. От сферата му на дейност пък зависи коя служба ще го закриля.
  Ако “чадърът” е висш полицай или служител на спецслужбите, то парите се броят, за да не могат малките риби да закачат “агента”. Публична тайна е, че и Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора до смъртта си се водеха агенти на ГДБОП. Покрай парите те са давали и информация за престъпни групировки – техни конкуренти, които службата е трупала в масиви. В същото време и съперниците също са “вербувани” да снасят съответната информация.”

 4. “Светът е сцена и всички ние сме актьори” 🙂

 5. ” Практиката спецслужбите да са чадър на контрабандисти не е от вчера. Фатик, който беше застрелян, е сътрудник на Държавна сигурност отпреди 10 ноември.
  По-дребните риби имат покровители в дирекциите на полицията и районните управления. Те не могат да ги защитят от висшестоящите при нужда, но могат да ги предупредят, което и правят. Друго удобство е, че ченгетата лесно могат да обяснят връзките си с криминално проявени като “необходими за работата”.”

 6. kuklovodite mai namazaha skite na Boko. I sega sha go pusnat po naklonenata povarhnost predizborno. Ochakvame sledvashtia spasitel na BG. Moje bi drugarkata Pramova???…

 7. Мернах набързо два коментара от представители на БСП елита – единият беше на Михаил Миков а другият за беда , тутакси забравих . И в двата нямаше и следа от злорадство , дори напротив – долових едва ли не съпричастност .
  Което според мен означава следното : очевидно Бойко е слънцето , което внимателно следи медийният слънчоглед , но с това нямат нищо общо нито фотосинтезата , нито поезията .
  Проста механика . Проза .

 8. За съжаление, фактите са показателни за медиите ни. Както се казва, когато асовете се ритат магаретата мълчат. Е, наясно сме че е пълно с магарета, но има и хубави анелизи, като например настоящия, както и на Дневник. По принцип източникът на информация не би трябвало да има значение, а само самата информация. За съжаление обаче, фактът че информацията идва от Биволъ ме прави подозрителна. Фактът, че се ‘списва’ от Париж не го прави достоверен.

 9. Много интересно говорене по казуса “Буда” наблюдавам:
  – Бил ли е агент боко, или не е бил, твърдението е разглеждано, сякаш става дума за срамотия като принадлежност към репресивния апарат от времето преди 10.11.1989г. , а би трябвало да се има предвид, че става дума за секретни части за борба с организираната престъпност в една – все пак, по документи – демократична България, макар да е на власт по онова време катастрофалното правителство на Жан Виденов и страната е разорена.
  – От друга страна, най- силното обвинение срещу боко е, че е част от организираната престъпна мрежа, за която е било нужно да донася. Какво е снесъл, не е толкова важно, колкото е важен фактът, че това е най-сигурното доказателство, че е бил в тези среди.
  Но дебатът е изместен, сякаш обвиняват боко, че е вербуван от “лошите” да донася срещу невинни хора, а той геройски отказал. Или са за прослава организираните групировки, които са – едва ли не – спасителният контрапункт на кабинета “Виденов”…

 10. Все повече започвам да се убеждавам, че ББ е просто кукла на конци. Марионетка, която трябва на всяка цена да привлича внимането ни, като зрители, за да не вземем да погледнем нагоре и да видим кой дърпа конците.

  “Master of Puppets I’m pulling your strings
  Twisting your mind and smashing your dreams
  Blinded by me, you can’t see a thing”

  ПП

  По-добре да пусна един превод, щото много хора, които тайно и мазохистично четат този блог, няма да разберат оригинала…

  “Я кукловод, я управляю тобой, дёргая за верёвочки,
  Я путаю твои мысли и разбиваю мечты.
  Ослеплённый мной, ты ничего не видишь.”

 11. Има една медия която толкова силно иска да БУДЕ, че чак засмуква почти всичкият петимен журналистически матрял като една черна дупка! Предполагах, че учителят на Карбовски – добрият стар мерзавец “Димитър” ще гравитира преди него към звездата на смъртта ТВ 7, но не познах. Така щеше да се получи страховитото К.К.К, но вместо Ку Клукс Клан, щеше да значи Кулезич/ Кошлуков/Кеворкян. Сега имаме само Кулезич, Кошлуков, Карбовски, което пак е зловещо, но поне няма рима:)..

  Ето какво още подочух да припяват с мъка някои продуценти от Нова Телевизия по този повод. Мелодията е известна, припява се с лек македонски акцент:

  -Назад, назад, моме Карбовски
  не мой да бягаш ти от мен,
  че между назе договор има
  не ке можеш да го прескочиш..?

  -Ке се престорам на сокол пиле
  и в Ти Ви Седем ке дойдам,
  Договор прелитвам, пачки ке си земам
  вечно с Буда ке бида-а-а!

 12. Изнесеното от Биволъ за Агент Буда е най-отвратителният позор за посткомунистическа България, защото безспорно потвърждава обстоятелството, че българин, принадлежащ към престъпния свят, е бил вербуван за агент на полицейските органи. Да докладва за престъпните дела на съдружниците си мафиоти. И същият този агент-мафиот по-късно е станал министър-председател на България! Не ми е известно да е ставало таково нещо някъде в цивилизования свят. Няма никакво значение дали Боко сега ще отрича или ще си признае. Без значение е дали неговите вербовчици ще го прикрият или ще го накиснат. Позорът, че човек от престъпния свят е станал министър-председател на България, никога няма да бъде изтрит!

 13. калинките (с малка буква) с’дипломи” налазиха и тука.
  Инчето не вярвала на Биволъ!
  Що бе моме?
  Щото не можете да го контролирате?
  Щото не зависи от подаянията на Пеевски?
  Щото Бюреков не му е началник, ли?

  Виж ако Биволъ беше “списван”, както мило се изразява, в Москва, тогава нямаше да има съмнения!

 14. Иво:”Обърнете внимание на издайническия факт: когато гръмна новината за Буда, телевизиите и повечето останали медии замълчаха, а когато Борисов проговори с обратната теза това се превърна във водеща новина.”

  Като продължение на горното, обърнете внимание на факта, че най-оплювани в “медиите” си остават И. Костов и неговото правителство.
  Обаче “странно” – нищо освен дрънканици. Никакво разследване, никакви доказателства – само пропаганда!

  Но вероятно Инчето вЕрва – понеже “медиите”, оплюващи Костов се “списват” “у нас”, а не във “вражеска’ Франция.

 15. Твърдението ти: “Обърнете внимание на издайническия факт: когато гръмна новината за Буда, телевизиите и повечето останали медии замълчаха, а когато Борисов проговори с обратната теза това се превърна във водеща новина.”е валидно за многото БУД(ал)И наспорила нашата милаРодина.За тези ,които не се вторачват единствено и само в “нашите” медии ,това разбира се не е така.

 16. Налага се отново да се “запиша”,но все пак най-важното върху което акцентира БИВОЛ с досието “Буда” е следното:”Събитията разкриват картината на пълна симбиоза на държавата и мафията, в полза на последната”. Ето за какво иде реч.Останалото е преразказ по картинка.А за мен като върл противник на “доносниците” е важно не какво те са работили на ползу роду и най вече за комунистическите тайни служби .За мен по важно е дали същите тези “доносници” са ЗАВИСИМИ от своите “вербовчици”.Ето това е НЕЩОТО върху ,което акцентира и Бивол.

 17. На пресконференцията на БСП Корумбашев настоятелно приканваше журналистите да не се страхуват и да разследват Буда.Как никой не се сети да го попита защо не говореше същите неща .когато Вие зададохте оня прословут въпрос на Първанов. ?

 18. Тази сутрин БТВ беше върхът на информационното осветление.Във връзка с БУДА бяха поканили В.Велева,Едвин Сугарев и някакъв шеф на службите.Шефът естествено обясняваше как няма никакви документи,подписани от Борисов,как той може нищо да не е знаел и даже не е подозирал и т.н.В.Велева каза колко е ужасена от дейността на службите,които могат да правят всичко и с всеки,без той да знае.Това наистина е ужасно,но в случая трябваше да ни накара да съжалим Борисов.Той горкият без да знае е бил използван.А за Едвин Сугарев какво да кажа – той се изказа в смисъл,че Борисов е трябвало да дава информация за престъпните групировки – значи е от добрите -помага за разкриване на лошите.Тъжно е в каква държава живеем.

 19. Вчера в “Биволь” излезе още една статия по въпроса – “ДОН Буда” с подзаглавие “МВР излъга, че папката “Буда” съдържа само два документа” Показано е факсимилие на още един документ с гриф “Строго секретно”, което означава, че срокът за разсекретяване (по закион 30г.) не е изтекъл и в този смисъл изтичането на тази информация е престъпление, което пък подлага на съмнение доколко този документ е наистина автентичен или е кукловодско производство, но това е отделен въпрос. Документите лично не можем да видим и трябва да си имаме доверие. Последното у нас пък е още по – “отделен въпрос”! Дори е загатната информация2, че Борисов е бил вербуван от “онова” ДС, в средата на 80-те години, лошото! Това обаче от “Биволь” признават, че не могат да докажат от втори независим източник. Аз лично съм склонен да вярвам и на това, понеже в противен случай никой не би могъл да се “издигне” до някакво по-сериозно ниво в годините на прехода. Бързам да успокоя такива, като Петър Драгулев за срама. Не че не е срамно да имаме в управлението си престъпници, но много е зкъснял този срам за България. Нас 45 години ни управляваха, най-брутални престъпници и не се срамуваме за това. Даже и вината без мезета не искахме да поемем, тъа сега за някакво си наркобосче, дето не може да му се разбере със сигурност само престъпления ли е правил или също е топял и конкуренцията, което в края на краищата си е борба срещу престъпността. Щото за ония от 45-те години тоталитаризъм няма никакво съмнение какво са правели!
  Но има една друга много интересна и показателна мисъл изказана в тази статия на “Биволь”. Ето я:
  “Самият факт, че досието “Буда” изтича именно сега, 6 месеца преди изборите означава, че кукловодите на Борисов са го изоставили и за следващия мандат ще заложат на друг “жребец”, който да брани интересите им.”
  Оставям я без коментар, но не вярвам все пак това да е Костов! Като знаем обаче това все пак има начин да пообъркаме плановете на кукловодите, не мислите ли? Мислете, мислете!

 20. Ако има папки за временната комисия за АЕЦ-Белене, ще има папки и за агент БУДА!

 21. Posted by Лили Цонева
  “т.н.В.Велева каза колко е ужасена от дейността на службите,които могат да правят всичко и с всеки,без той да знае.”
  Ми то си нормално за БГ територия да не се знае!В поза “приведена главица сабя не я сече” (без “запетайки” – статус ми пооредел,пък с лапичка на уста няма как да се каже).Тъ при таз “правилна” за “хомо…”незнай съ кой какви ги свършва,минавайки (съ сабя ил без сабя).Тоз да ни “управи”,не нени ареса,друг да дойде,цъ,пак не ни ареса.Ма то пък на свикнение(и на Наполеон му съ втръснало любимото му хапване “фазан съ сини сливи”,мъ пък дали си подменил готвача така и не разбрах).Даа!

 22. За съжаление трябва да кажа, че коментирайки БУДА, повечето от нас са толкова специалисти, колкото за АЕЦ.

 23. За разлика от г-н Инджев, който е професионален журналист и използва само достоверни факти, аз съм запалянко и мога да си говоря каквото ми хрумне, стига да се връзва някак логически. Включително и да се позовавам на известната информационна агенция ЕЖК (една жена ми каза).
  В моята битност на химик, когато в синтеза се стремя да постигна конкретен резултат, аз не събирам съответните химикали на съвещание, за да ги заплаша, че ако не се комбинират подходящо с оглед получаване на нужния продукт ще ги изхвърля от склада, даже от Женевската номенклатура. Аз се възползвам от известни свойства на тези химикали, от процесите, които те провокират, подреждам ги подходящо във времето, след което ги инициирам в зададените моменти. По този начин, с голяма вероятност, получавам желания от мен продукт в желаното количество и с желаното качество.
  По същия начин, мисля, действат и наследниците на едни прославени спец служби, родени в страната, където “так вольно дьiшит человек” – откриват подходящи “химикали” с подходящи свойства в бившите си колонии на “пролетариата”, проектират процесите в пространството и времето и в подходящ момент задействат “синтеза”. Целта е новият подход за завладяване на света от една известна клика, не приемаща за сериозен друг тип активност, подобно на химик – синтетик, да “дърпа конците” на бившите колонии с оглед да си стоят в състоянието, най-удобно за новите имперски амбиции и политическото оцеляване на героите – синтетици. Защото другото би било открито да заплашват химикалите, че ще ги изхвърлят от склада, а не са такива хора – познават добре нрава на съвременния, невъзторгващ се вече от “пролетарска справедливост” объркан свят.
  Та това научих от ЕЖК за конкретния случай, а и за други подобни. А ние сме се зачудили как да станем независими, та даже и енергийно…

 24. Nai-nakraia ima s kakvo da se gordeem otnovo:

  Teritoria BG e absoliuten svetoven shampion v mega skandalite ot rang da butat pravitelstva v normalni strani. No u nas…vseki skandal e obrechen da zavurshi s nishtosluchvane – blagodarenie na “izpolinskata” sila na mestnoto grazhdansko obshtestvo i razbira se prekrasno raboteshtite sud i prokuratura.

 25. @ INA-
  Bih vi kazal:

  -あなたは非常に愚かな自己満足と鶏であり、君の考え方は福島よりも危険です!?!? –

  no ponezhe sum vuzpitan Buddist i nespetzialist, shte si premulcha…

 26. @ИНА
  О, не е толкова трудно, повярвай!
  Не е нужно да сме специалисти. Дето казват: “Не питай за лудо – то само се обажда”.
  Характеристиката му е едно “Н” и няколко “М”-та: Нарцистичен, Малограмотен, Мутро-Милиционер – Милионер.

 27. Надявах се на две статии за Буди да има и съответни 2 за крадливи овчарчета и циркаджийчета. Така става – за будали.

 28. Жалко за БУДА, разлика с ББ – оттук до вечността. Едно е ясно – имаме си премиер бандит и на всичкото отгоре информатр на службите. Т.е. два пъти предател – хем си бандит и предавш своите, хем , със сигурност лъжеш и службите /това по класиката в жанра/защото като слушах Станимир Флоров ми стана ясно, а и на всички клети сънародници, че там, в това досие са унищожени документи.Да ни е честито.

 29. Струва ми се , че в коментарите си малко изместихме акцента на статията. Мисля си, че основното послание на г-н Инджев беше за своевременната реакция на медиите, в частност на “будното гражданство”. Като казвам своевременно имам предвид, че би било редно да се възмутим или приветстваме нещо си към момента на неговото узнаване, ако не и на случване. Каква е ползата от “след дъжд качулка”? Какво не ни беше известно за Будата преди публикацията на “Бивол”? Нямаше ли доклади на партньорски служби, намаше ли я книгата на Ив.Бакалов, на Григор Лилов, намаше ли я агенцията ЕЖК /по Georgi Georgiev/- все пак не живеем на Марс. Какво не ни е ясно по случая с “Мишо Бирата”, още по-лошо, какво не е ясно на прокуратурата по този случай, въпреки официалните сигнали на Минчо Спасов? Това са все факти, станали ни известни с много задна дата. Казано си е: желязото се кове докато е горещо. Ако се абстрахираме от горещината и ковем и ковем, може и да постигнем желаната от нас форма. Ако чакаме да отстине, за да ни е по-безопасно, ще се получи само едно шумно, но безсмислено чукане, най-често по собствените ни глави.

 30. Задачката на прехода – колко гущерови опашки ще съберем, преди да хванем звяра за главата?

 31. Собствени(кът/ците) на една голяма фирма и’ назначават управител. Служителите на фирмата не го харесват, роптаят срещу него. За доброто на фирмата собствени(кът/ците) решават да сложат друг управител. Намазват ските на досегашния и си назначават нов. Служителите на фирмата ликуват, чувстват се победители и си мислят, че те са свалили стария управител и, че новият ще е справедлив и ще се грижи за тях.
  Сбствени(кът/ците) на фирмата са доволни и ухилени. Планът им работи и основната цел, за по-голяма печалба от фирмата и личното им добруване, е запазена.
  Демокрацията ликува.

 32. Импийчмънт за Боко! Днес свалянето на Боко от министър-председателския пост е най-важната и неотложна задача пред всички, които не се срамуват да се нарекат българи. Ако този импийчмънт не бъде предизвикан веднага ние, българите, ще покажем на целия свят, че не сме народ, защото да допуснеш на министър-председателското кресло да седне човек, който е бил тясно свързан с организираната престъпност, е непознато в световната история национално унижение! Този импийчмънт не е политически въпрос. Той е възмездие за едно чудовищно нарушаване на обществения морал. Ако не бъде предизвикан веднага и политическата ни класа, и цялата българска нация, ще докажат, че нямат обществен морал! Точно затова аз ще подкрепя всяка подписка, която настоява за импийчмънт на Боко, независимо от коя партия произлиза, без да се съобразявам с позицията на партията, на която симпатизирам. Убеден съм, че огромната част от българския народ ще постъпи така, защото Агент Буда е не само най-срамният позор, но и най-голямата беда за посткомунистическа България!

 33. Напълно съм съгласна със всичко. Народ, давайте да се обединяваме срещу тази мутра и да го изгоним от политиката! Можем да си правим магистрали и без него!

 34. Това заглавие е изключителен шедьовър<симбиоз<,който надминава дори изгубените кюлоти на Станишев!Голям смях се смяхме в къщи!Невероятна находка!Виждам и руски нюанс в него-хамлетовското колебание на Борисов в отношенията му с путинова Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.