България се престраши да понесе отговорност

Дългото отлагане приключи: България призна връзката на ливанската шиитска организация Хизбуллах като отговорна за атентата в Бургас.

Хронологията на отрицанието, последвана от краткото признание, е многословна. В основата на „контрааргументите” срещу съпричастност на Хизбулла ( ако пренебрегнем всякакви антисемитски, антиамерикански, антизападни и други подобни „съображения”) стояха два явни и един спотаен ( но по-важен) въпрос.

На първо място оспорващите ролята на Хизбуллах в терористичния акт изтъкваха, че не можело това да бъде толкова ясно на Израел буквално минути, а дни по-късно също на САЩ и Великобритания. Щом на нас не ни било ясно, значи и за тях било едва ли не било немислимо да си го помислят толкова бързо.

Вторият и още по-нелеп „аргумент” беше, че това не било типично за Хизбуллах, защото…така казват от Хизбуллах.Те никога не поемали вината за терористични операции и в този случай също не си признали, поради което нямало как да са виновни.

На първия въпрос, ако оставим настрана лошия навик да съдим по лошите си навици и практики ( явно добре пресметнати от терористите), отговорът е, че три от най-добре осведомените, особено по отношение на Близкия изток, специални служби, едва ли приказват празни приказки. А претенциите към тях за доказателствата са доста наивни: коя шпионска централа ще си разкрие източниците и ще ги застраши?

На втория въпрос вече съм отговарял лично и от личен опит: когато през октомври 1983 г. пред очите ми беше взривен щабът на американските пехотинци и главната квартира на френските парашутисти в Бейрут, никой не се усъмни в ръката на Хизбуллах. Нищо, че проиранската групировка не си призна официално, празнувайки бурно победата в южните предградия на ливанската столица. Доказателството, че американците и французите нямаха абсолютно никакви съмнения, беше фактът, че едните откриха огън с корабната си артилерия, а другите пратиха своите „Миражи” срещу базите на Хизбуллах в долината Бекаа в Ливан.

Колкото до спотаената причина България да прави възможното да са отскубне от признанието за ролята на точно тази групировка в атентата на летище Сарафово, тя е настина разбираема: не ни се иска да се месим в големите международни борби. Обаче сме намесени. И беше време да поемем отговорност за собствената си сигурност, макар и тя да бъде потенциално застрашена в бъдеще от евентуален терористичен реваншизъм по този повод.

Ако не желаем да сме част от онзи свят, където толкова много искахме да ни приемат, можем да си тръгнем. Ако ли не, трябва да носим раницата с негативите заедно с куфарите на пътници с логото на луксозния клуб НАТО и ЕС.

27 мнения за “България се престраши да понесе отговорност”

 1. Господин Инджев, според мен би било добре да се подложи на всенароден референдум въпросът дали Хизбулла носи вина за атентата в Бургас. Кавото реши мъдрият български народ – това е! Дори предлагам БСП да събере подписите за рефрендум и да ги внесе в Парламента.

 2. По кратко, по ясно и разбираемо от това, – здраве, му кажи! Респект и поклон Г-н Инджев!

 3. По повод последното изречение на Иво. Един видео клип за алтернативата на това където сме в момента. Някой другаре искат пак там.

 4. През изминалото(2012)лято ми се случи даже в някой моменти наложи да бъда любезен с новопоявил се съсед на наш имот в един градец недалече от мястото където беше извършен атентат от (за едни безспорно а за други много спорно) Хизбула. Та нашият нов летен и уикенд съсед, 84 годишен грък – комунист, решил да спестява от гръцката си пенсия в бананова – не , мандаринена ама не от китайски мандарини България се оказа както всеки негов връстник в мандаринената наша Родина изключително политичен. Твърд русофил(да му завиди чак П.Каравелов), анти Меркел, както и анти ЕС по обясними причини “нашият” Панталеус или Пантелеус се оказа ултра антиамериканец и антибританец. Та един ден (О богове!) нашият съсед антигерманец изригна: “Ако Хитлер беше успял, американците и англичаните щели да видят(жестикулирайки) един голям”… и помен нямало да има от номерата им в Европа! Европа без тях би била друго.
  Какво мислят българските му връстници с големите си пенсии е ясно. Аз пък си мисля,че ако допускаме куфари с лого да ни оправдават съвеста гузна, то тогава не трябва да има петиции за демонтиране на паметниците с петолъчките по въшлясалите ушанки, АЕЦ-ове ВВЕР и пр.
  Нали така мистър Инджев!

 5. Най-големият пробив в националната ни сигурност беше назначаването на Рапона за гл. секретар в МВР. Вече 13 години берем плодовете на тази мерзост!

 6. Изобщо не мога да направя никакъв коментар по становището на България за атентата, както и за необичайно дългото време за неговото изготвяне, защото нищо не разбирам от атентати. От тях разбира организираната престъпност и лицата от тази среда, вербувани като агенти. Странно е, обаче, че изготвеното в продължение на шест месеца становище светкавично излезе на бял свят точно в момента, когато придобиха публичност позорните разкрития за Агент Будя. Не мога да твърдя, че изборът на момента е част от политическите пазарлъци за оставането на Агент Буда във властта, но съм убеден, че той е длъжен да си подаде оставката ако има някакво достойнство! Не може човек от организираната престъпност да е министър-председател на България!

 7. От преди да тръгна буквиците да съ научавам,пък после запетайчиците интересно ми стана “как тея тъ влезнаха в това мънечко сандъче “радиоточката”.Та така петилетка след петилетка от обратната страна все надничам в сандъчетата (първо в тез със словото ,после и с образ в подобие).
  Брей “хора като хора”,когат изгоряло бушончето не бързайте да си подпалвате техниките “а ма то проста му повредата,ще му сложим жичка и хоп готово”.Нее,не е така проста повредата,само така ви се чини.А миличката синичка планета “Земля” толко ли пък не си я харесвате,че сте съ заели да я попилеете,да я няма.Тя по шареничка е,многоцветна,в детайли несте я видели,за туй !
  “Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.”-Алберт Айнщайн (“инперялист- атейст” – така казаха другарите от “Партията всичко знае”)
  И все пак на Кирчо Киров предложението за версия по “здравословно ми съ чини.По някога в “традиционната медицина” в интерес на семейството се казва ….

 8. Хизбула трепели хора ?!

  Дали наистина защото така им харесва или защото просто това е начинът им за съпротива с идеология която те не приемат ???

  Ами ако имат основание ??? Да вярно е хората станали жертва на терора са невинни но те са приели да служат на идеологията и това ги е направило врагове на Хизбула!

  Затова искам да попитам докога ще сме жертви ???? Докога ще се примиряваме с хора които ни грабят в буквалния и преносен смисъл и докога ще се правим че това е нормално ????

 9. “България се престраши да понесе отговорност”.
  Може и така да се каже.
  Ще добавя, че България се преставлява от нейното правителство, все пак.

 10. Иво, благодаря ти, отново не ме разочарова.

  Тази вечер в “Референдума” по БНТ се бяха събрали около десетина пишман-експерти по близкоизточни въпроси и — странно — всички като един защитаваха руско-иранско-сирийската позиция по темата, т.е. фактически защитаваха Хисбула. Водещата им помагаше както можеше. Горкият Мохамед Халаф (арабин! мюсюлманин!) сам-самичък се мъчеше да внесе малко балансираност в дебата, въпреки всички прекъсвания и подмятания. Поведението на Йончев ми напомни за това на Овчаров на дебатите за Белене. Бях останал с впечатлението, че през последните години се е очовечил малко, но явно съм се лъгал. Иво, жалко че ти не участваше, сигурен съм, че имаше какво да им кажеш.

 11. Виц за ББ
  Събрали се на голям световен симпозиум по генно инженерство.
  Първи се изказал американеца: – На наш голям строителен инженер го затрупа срутил се мост- остана само ръката му. От нея взехме ДНК, създадохме човек десет пъти по-кадърен и десет човека останаха без работа.
  Станал японеца: -След аварията във Фокушима загина наш голям машинен инженер, остана само един пръст от ръката му. Създадохме нов, 100 пъти по- кадърен и сто човека останаха без работа.
  Станал българина: -Това вашето е нищо. Ние намерихме една пръдня, от нея направихме гъз, направихме гъза премиер и милион и половина останаха без работа…

 12. Като го нагънаха гнусния будьоновец с досието “Буда” и видя дебелия (край), набързо се изцепи в правилната посока за това, което от лятото го чакат в цивилизования свят да стори – да признае кой реално стои зад извършителите на атентата в Бургас, макар с риск да ядоса Станишев – челото на петата колона на руснаците у нас и Путин…

 13. И сега остава да успеем да представим доказателства за вината на Хизбуллах, които да убедят и останалите във вината й.

 14. Нещо добро!Една телевизия прави пробив в сивата и скучна медийна среда .И чрез поканени Журналисти (да с голямо “Ж”)тя представи мнение различно от това на ББ & СИЕ .А те(журналистите) представиха експертно мнение лишено от скуката на политическите говорения.Дано да има повече такива!И в тази връзка питам:Иво как успя овреме да ни представиш днешния материал ,който четем в блога?Иво ти си си същия!То и Оскар Уаилд е казал:”Бъдете себе си, всички други вече са заети!” УСПЕХ!Не пропускам нищо твое.

 15. В Ливан партията Хизбула е парламентарно представена.
  В коалиция, тя държи 57 от 128-те места в ливанския парламент.
  Връзките на организацията с Иран и Сирия не са тайна. Напротив, с идеологическата, политическа и финансова помощ на Иран и Сирия, Хизбула е основен играч в израело арабския конфликт. Този конфликт е така натоварен с история и идеология, че всяко замесване в него би означавала вземане на страна, нещо, което България би могла да си позволи само качеството си на член на Европейския Съюз.
  Затова вчерашното, правителствено изявление – ако то не бъде последвано бързо от поименно назоваване на извършителите на атентата и на държавата в която се укриват – е безполезно и вредно. България има дипломатически отношения с Ливан и би трябвало да предприеме съответните официални стъпки.
  По важния извод в момента е, че политическата класа у нас е разделена във външно политическите си пристрастия. БСП, явно, е против прозападната външно политическа ориентация на страната: да се противопоставя САЩ на Европа и да се разглежда външната политика на България извън членството ѝ в ЕС и НАТО е част от една целенасочено ориентирана на изток, политическа и пропагандна стратегия.
  В настоящия момент идеологическата и културна самоличност на страната се представя официално от българското правителство. И това става не с проевропейска риторика, а с адекватни външно- и вътрешнополитически действия. Вчерашната декларация с нуждае от подкрепата на точно от такива, категорични стъпки.

 16. Интересен коментар. Интересен е обаче и факта, че “атентата”, за който говорите пред 1983 година е единственият признат от Хизбула(тоест нормално е американците да са сигурни, че именно тази организация е извършител).
  Колкото то Бургас, абсолютно съм убеден, че Хизбула не е замесена.
  Европа е по – мъдра от САЩ!

 17. Националната сигурност вече е застрашена след като България е територия, на която някой си позволява да разчиства сметки.
  Що се отнася до “признаването” много ми е интересно дали пак така щяха да реагират някои, ако виновна бе друга групировка?

 18. Тоя рекъл,оня казал-международна политика по такъв горещ въпрос като тероризъм не се прави с голи приказки ,а с доказателства.Младенов и правителството ли ще понесат политическата отговорност ако има следващ атентат?Когато смешници забавляват държавата е комедия,когато същите я управляват е трагедия.

 19. Това е положението! Или заедно със САЩ, ЕС, Израел, или с Русия, Китай, Иран. Среден път няма! Има среден пръст, който могат да ни покажат. Знайно е, че да си трайкаме, да се сгушваме е по харесваната позиция от този малодушен, така наречен народ.

 20. На някои им липсвали доказателства, но са убедени, че била Ал Кайда, за което също нямат доказателства. Опитът на някои медии да се доберат до данни от разследването, май надхвърля вестникарското любопитство. Защото старателно събират “данни” или създават подозрения в посока на едната версия. Не вярвам, че това се прави от загриженост за националната сигурност. По скоро се прави от загриженост да не се достигне до разкрития, които биха навредили на нечий интерес. А интереса на България е много прост и ясен. Да се докаже истината. Защото замълчаването на истината, ще говори за страх и слабост. А точно те са косвени или преки цели на терористите. Щом съм стигнал до това заключение, със сигурност МВнР, и другите институции са стигнали отдавна. Затова гласният изказ за посоката на следите е правилен ход.
  А защо някои медии и “анализатори и коментатори” се мъчат да ни убеждават в противното? Зареди произход, политическа окраска, материален интерес, комбинация от тях? Трябва ли ни жокер? Но май не е в интерес на нашата сигурност!

 21. Всички тези разсъждения за “поемането на отговорност” са много хубави, само че не потвърждават от реалните факти.

  Достатъчно е човек да прочете официалното съобщение на Европол от вчера (5 февруари). Според Европол първоначалните предположения за “самоубийствен атентат” не са се потвърдили – защото устройството е било взривено дистанционно. А пък “връзката” с Хизбула е наречена от Европол “възможна” (“possible link to Hezbollah”). А “възможна” е по-слабо като квалификация дори от Цветановото “обосновано предположение”… И всичко това – след като самият Европол е предоставил на България аналитична подкрепа при проверката и анализа на “голямо количество данни”. Та така: след като са преровили “голямо количество данни”, са установили, че връзка с Хизбула е “възможна”…

 22. Първоначалното ми учудване се смени с откровено възмущение към аматьорското изявление на правителството и още по-аматтьорската контрапропаганда на всички леви и русофилски медии и така наречени експерти. Включително и в този блог. За да се стигне до инфантилната реакция на Станишев, че е “…заплаха за националната сигурност”. Сигурно си представя националната ни сигурност като тази на Беларус и Украйна. Но, това което не мога спокойно да приема, е че никой, нито медия, нито правителството са поканили Иво Инджев да анализира ситуацията. Ако има друг по-информиран, по-ерудиран български експерт за Близкия Изток, особено за Ливан, говорещ и четящ арабски, нека да го покажат на цяла България. Защото отсега нататък ще имат нужда от такъв експерт в Министерския съвет!

 23. Ние обикновените хора можем да изразяваме всякакви мнения, та дори и меко казано некомпетени и глупави. Но страшното е, когато такива мнения се изразяват от наричащи себе си ‘разследващи журналисти’, като например Георги Милков – “специален кореспондент на „24 часа”, чиито приоритетни теми са свързани с Арабския свят” (цитирам споменатия вестник). Не е достатъчно да работиш за медия за да се наричаш журналист, а още по-малко разследващ, единствено защото се разхождаш по света с цел после да публикуваш поръччкови материали. Трябва да има някакъв регламент за това.

 24. Европа била по-мъдра от САЩ???
  Е това вече си е виц!!
  Ако Европа беше по-мъдра от САЩ, нямаше да има безработица над 24%, нямаше да дава възмовност да има тройни стандарти в заплащането на ГРАЖДАНИТЕ си/ако изобщо счита че има такива/, нямаше да позволява на мафиотите от “новите’ и територии да си укриват доходите безнаказано в централните и банки, и щеше да прилага законите за антимонополия навсякъде по територията си! Но това можеше да се случи само при условие, че Европа има някаква мъдрост и принципност. А тя НЯМА!!
  Дори по отношение на тероризма, тя подви коленца, само след атентата в Мадридското метро, вместо да заеме строга позиция против всякакъв вид тероризъм. С човешки потенциал от около 600 милиона, Европа се разкъсва от дребни търкания по отношение на това, кой е по- и най- вътре в нея.
  Европа винаги в тъпотията си е против Израел, стоейки сляпа пред постиженията на този наистина истрадал народ, превърнал с труд и рационалност пустинята в градина, същата пустиня, която “някои” все още кръстосват с камили.

 25. Интересно ми е колко от вашите твърдения се базират на факти.Понеже имате опит в близкия изток, би било интересно (на мен като читател)да получа един анализ с по малко лозунги и лични мнения.
  Естествено вашата позиция по тези въпроси е както винаги – интересна, но и твърде емоционална..Какво ви интересува повече – да говорите за неща, за които повечето от българските граждани знят или да добавите още малко подробности към историите, в които се съмняват?

 26. Към teofil:
  “Повечето българи знаят”, така ли! Браво на повечето българи и най-вече на Вас, като техен говорител!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.