Колко голямо е по-малкото зло

Това, че ГЕРБ се поставиха в положението на самотник срещу (почти) всички, е сред личните постижения на Бойко Борисов. Нали от самото начало искаше да управлява сам и беше горд,че няма нужда от съюзници, за да управлява в малцинство! И беше толкова самоуверен, че винаги ще си намери готови на сделка депутати, за да си закърпи мнозинството.

Ето, че в края на мандата на Борисов все повече му се получава номера на соловия богатир, само че вече дочувам някакво скимуцане, че това било много несправедливо и било дори инспирирано от БСП, които единствени имали изгода от такъв „общ фронт”.

Политиците имат право на своята „игра” по правилата на политиката, а тя понякога наистина изисква една особена „гъвкавост”, която има подобие единствено в цирка при друг номер-на „жената каучук”.Интересува ме обаче истината, а не целесъобразността да се помогне на ГЕРБ, защото иначе се завръщала БСП.

Ако се интересувах от целесъобразността нямаше да задам неудобен въпрос за действащия президент Георги Първанов по време на предизборната кампания за президент през октомври 2006 г.( и да си загубя трайно и май безвъзвратно уютната работа). Да не би да съм искал да дойде на власт основният му опонент в онази ситуация Волен Сидеров? Бях обречен да бъда смачкан, защото никой не беше готов да проправи път на Сидеров за сметка на Първанов, за чиито „прегрешения” мнозина знаеха, но целесъобразно си мълчаха, както си мълчат и до днес от ГЕРБ по изричната заповед на своя началник, който включи мълчанието по адрес на Първанов като точка първа от партийния устав при самото учредяване на партията си в НДК на 3 декември 2006 г.

Понеже съм достатъчно и архивирано доказано в своя блог остър критик на тази власт, мога да си позволя лукса да се оказвам и на позицията на ГЕРБ по въпроси, по които…съм имал тази позиция и преди. Без това да значи някакво подмазвачество и нагаждачество по целесъобразност. Ако я изповядвах, щях да приема личното предложение на Борисов да стана част от неговия отбор, което ми направи преди 6 години и четири месеца ( помни се лесно, ако човек си брои времето на безработицата).

1.Бил съм винаги за забраната на тютюнопушенето на публични места и след пируети, отстъпления, хитрувания, кръчмарски хора с ресторантьорското лоби и др. подобни йезуитщини ГЕРБ също застанаха на тази позиция.

2.Бях достатъчно остър критик на АЕЦ „Белене”, за да предизвикам премиера Борисов лично да ме уведомява по телефона за спирането на този проект, надявайки се да се полаская и да спра да го критикувам (изобщо, ако може), когато най- после след три години той се реши да застане на същата позиция.

3.От самото начало, когато властите ни се озъртаха като ударени с мокър парцал от атентата в Бургас, декларирах ясно непопулярната позицията, че посочването на Хизбулах като вероятен извършител не е толкова еретична хипотеза. Вчера, повече от полови година по-късно, това направиха и от ГЕРБ.

4.Сега и по темата за досието Буда има превъзбудени твърдения, че който вярва във връзките на Борисов с „оперативно интересни” среди от годините на първоначалното награбване на капитала ставал съучастник на БСП в похода на червените към властта. Съучастник? Като десният френски „Фигаро” ли, който определено повярва в това?

Не желая да ме призовават да избирам по-малкото зло, защото най-голямото тук е лъжата. Тя си има огромен паметник в центъра на София. Който иска да постъпва целесъобразно, да ходи да му се кланя, както на практика постъпва и това управление, отбивайки мълчаливо гражданските призиви да бъде демонтиран символът на покорно приеманата въоръжена лъжа, стърчащ заплашително над главите ни. Там ясно пише нещо, което Оруел буквално е изплагиатствал от нашата действителност, подигравайки се на тоталитаризма с краткия абсурдизъм: „свободата е робство”. Адски е целесъобразно да не го забелязват!

Когато видя Борисов да се възмущава от този щръкнал факт и да го премахне с един подпис под съществуващото от 1993 г. решение на Столичната община, ще мога да си позволя лукса да постъпя целесъобразно и да му призная претенцията да остане в историята като строител на освобождаваща се от лъжата европейска България. Иначе го смятам за един обикновен, макар и доста екзотичен, откривател на обекти, строени с европейски средства, който с нищо не се различава от подобните претенденти за „слава”.

28 мнения за “Колко голямо е по-малкото зло”

 1. Хмм, фактът, че ivo.bg не се заглушава от властите, а само биволите и аферистите, какво говори? Неопасен за властта критик, това е…

 2. Удивително точно: “Не желая да ме призовават да избирам по-малкото зло, защото най-голямото тук е лъжата.”! Както и целият текст, особено под цитирания израз надолу!
  Забравихме ли с каква енергия беше издигнат и “залят” с всенародна любов един обикновен бодигард, за да достигне до Премиер на България? Всеки, повече или по-малко, беше наясно откъде идва и какъв “заряд” носи, но всички си траеха и го демонизираха заради обикновената му суетност, фолклорна представа за ефективна политика и спортното желание да се налага, залягаха пред него и се “самообслужваха” с “разрешения от най-високо” ниво”. Сега вкупом се втурнаха да показват и доказват онова, което следваше да се покаже отначало, а не да се говори с недомлъвки и да се подтиска и крие “целесъобразно” от сегашните “радетели на правдата”! Само че този човек вече има, добри или лоши, дела като фигура в политическото пространство и в строителството на държавата и в интерес на България е те точно и безпристрастно да бъдат оценени, ако е нужно, и в светлината на миналото му. Поставянето на акцент върху това, което, като избиратели, ни е било работа преди години, е точно в услуга на една голяма лъжа, която ни държи перманентно в положението, маркирано чрез стърчилото посред София. Напълно прав е г-н Инджев в твърдението си, че мутра или не, Борисов може да защити придобитата си значимост точно чрез премахване на символа на онова, което, явно или скрито, ни държи в лапите на перестроечната олигархия във всичките и аспекти вече толкова години и заради което излязохме от всякакви измерения на съвременния свят!

 3. Хаха, добре го подкокоросваш! Да видим дали ще те послуша и този път…

 4. Към mun4o:
  Така е, още Георги Първанов беше ме нарекъл “безобиден журналист” защото не съм го бил обидил с нищо.Явно сте си в едно отборче с този ехидник.

 5. Г-н Индежев, сега точно давате много положителен пример как се действа по целесъобразност! Отправяте по мое мнение предложение към Борисов от типа “на което не може да се откаже”! Просто ситуациятяа му в момента е такава, че ако има грам мозък в главата си не би пропуснал такава възможност. Ех, защо не бях на негово място сега, че да си стиснем ръцете да турим,пепел на миналото и заедно да отрежем на лъжата главата!

 6. Г-н Инджев, напълно ви подкрепям и съм съгласен с тази ви достойна позиция. Истината трябва да се казва, дори и когато е неизгодна по лични, конюктурни, политически или други причини.

  Имам чувството, въпреки че не споменавате имена, че статията ви е предизвикана или е отговор на коментара на Едвин Сугарев, който обвини Биволъ, че са били впрегнати от Румен Петков и едва ли не, не трябва да вдигат шум срещу Борисов/Буда, защото това можело да докара БСП отново на влласт.

  Много уважавам Едвин Сугарев и му се възхищавам за всичко, което прави от много години насам, но този път силно се разочаровах да прочета думите му. Мисля, че по-скоро Сугарев се оказва в позицията на “впрегнат”…

 7. “Вечната загадка на света е неговата познаваемост.”-Алберт Айнщайн
  Аз никога,ама абсолютно никога не допускам да се съгласявам с твърдението на мнозина,че съм най добрият и най знаещият в това с което съм се захванал преди да стигна до буквиците а след това запетайките.Винаги се съмнявам,че има някоя прашинка около мен или някоя звезда в небето ,който не съм забелязал.
  И съм категорично за забраната на пушенето на обществени места,дори още по радикален бих бил,въпреки,че съм върл пушач.
  Никога не позволявам на собственото си емоционално “аз” да ме надделява,никога !Мисля се за простосмъртен,знам ли !

 8. Лъжата “На Съветската армия освободителка-от признателния вългарски народ”, изписана върху МОЧА е доловена и възприета като такава още в първите дни след 9.IX. 1944г.от двама съветски военни кореспонденти на в. “Правда”. Ето какво пишат те в писмо до Георги Димитров от 24.IX. 1944г. “…значителна част от вългарския народ и някои кръгове от Отечествения фронт разглеждат навлизането на Червената армия в България не като освободителка, а като въоръжено обезпечаване на установяването на съветски строй”.

 9. Паразитите комуняги не са напускали болното тяло на България след 89-та.
  За мен ГЕРБ са техен проект.
  Излезна интересен факт покрай аферата Буда който не видях да се коментира. Младен Георгиев работи в МВР, после работи в ИПОН, после Румен Петков го връщв в МВР, после ГЕРБ го слага като втори човек в ДАНС. Какво излиза? Комунягите и ГЕРБ нямат никакви проблеми да си менкат кадри и то работещи в много чувствителни сфери.

 10. Може би последния коментар на GG2 е най- близо до истината, между БСП и ГЕРБ кадрите от горе до долу се преливат от едни наши /техни/ фирми и след кратък или по дълъг престой
  биват назначавани във властта, това е което ни се случва днес уважаеми дами и господа, ГЕРБ е равно на БСП.

 11. „Ела зло, че без теб по-зло!“. Орисани сме през тези години, с малки изключения.
  Между Първанов и Сидеров, за първи път не можах да определя кое е по-злото и не гласувах.
  Днес, обаче не мога да се съглася с някой твои тези.
  1. За тютютюнопушеното. Като заклет пушач на 73 г. и все още жив, искам да попитам къде са моите права? Накараха ресторантьорите да вложат десетки хиляди лева за пречистване на въздуха и отделяне на помещения за пушачи и непушачи. Кой ще им плати на тези хора,които фалираха вече? Ако искат искрено да се грижат за здравето на хората трябва да се забрани производството на тютюн и продажбата на цигари. Някой да е посмял, да направи това?
  2. За атентата в Бургас. Аз не зная кой го е извършил, но след 2 часа от Израел съобщиха, че е Хизбула. След няколко часа пристигна Мосад, прибра всичко, включително и живите и си замина за Израел. Какво са оставили на нашите „професионалисти“, никой не знае. Тепърва щели да правят през април възстановяване на инцидента. Вчера нашите умници под условие казаха, че е Хизбула, но като първа новина на всички агенции, това бе пропуснато. Зад нас застанаха Израел, САЩ и Великобритания. Е.С. за сега мисли. Та мнението ми е , че „когато атовете се ритат“, не ни е там мястото, защото ще оберем пешкира.
  3. Ако смяташ, че Б.Б. ще премахне „Паметника“, си голям наивник. На 01.12.2013 г. Министерството на външните работи определи за съпредседател на Българо-руския обществен форум от наша страна г-н Георги Първанов. http://www.pik.bg/parvanov-verbuvan-da-pomaga-na-bojko/ .

 12. @Spirographus

  През Януари си позволих да изкажа тук мнение за Сугарев, че е умен човек, но страда от много заблуди.

  Причината бе, че той призоваваше да подкрапяме НЕ-умня МВР “министър” в, тук трябва да се влага много ирония, в “борбата” му с престъпността – ха-ха-хаааа!

  Не знам къде и как видя “борба” с престъпността в ГЕРБ, но намирам за неадекватна реакцията му на явното доказателство, от самото МВР, че “премиерът” е “бивш” бандит, вербуван от МВР понеже е бил в “опративно интересна” среда.

  Да обобщим – грамите на САЩ, където наричат МУТРАТА “организатор на трафика на мета-амфетамини през Турция” не били достоверен документ.

  Досието “Буда” на МВР, което посочва Будата като част от “опартивно интерсните” среди дали е достоверно?

  Не мога да си обяснявам и за напред с наивитет призивите да не се говори за истината за МУТРАТА.
  Дори и под “заплахата” да се върне БСП.

  За мен лично новта Дясна коалиция е единствената действителна алтернатива на коалицията ГЕРБ-БСП. Но видимо има доста хора, сред които се самоопределя и Сугарев, за които е по-добре да имаме правителство от МУТРО-милиционери, бетон по планините и багери по дюните, отколкото диказали се и успели реформатори в управлението.

 13. Немога да си спомня през коя година и по какъв повод написах в Медиапол горе долу следния
  коментар -касаеше за създаване на партиите БКП/ДС/-БСП-Разрешиха връщане на съставните партии
  на СДС като го напълниха с агенти на ДС и бивши членове на БКП-С.Гайтанджиев,Мичковски,В,Вълков,
  Ж.Желев,Симеонов П,сигърно пропускам много тъй като минаха 23 г оттогава и след тогава започна
  роенето и люспенето на партии те са доста много и немога да ги изброя,но НДСВ и ГЕРБ са техни
  производни на ДС-БКП.Жалкото е,че българина се надява нова партия да го измъкни от това дереже
  до което го е докарала управляващата партия.ПС Пропуснах партията на комунистката Кунева-Пръмо-
  ва”България на гражданите”.Сигурно и още много партии -А.Томов и т.н.

 14. За разлика от журналистическата гилдия, която угоднически се “слагаше” на Боко, Григор Лилов през 2009-та написа “Тайният проект Бойко Борисов”. Всичко, което днес се дебатира за феноменалния огнеборец и комунист Боко, там подробно е разгледано. Колкото до това Боко да демонтира МОЧА и срещу това да получи гласовете на “сините”, няма да стане! Действително безскрупулният Агент Буда е склонен на такива необясними обрати, но в настоящия случай това не му е необходимо, защото си е осигурил много по надеждна подкрепа за изборите. Без да е завършило разследването на атентата в Бургас и на основание само на предположения, Боко посочи Хизбула за извършител. Направи го въпреки, че всички партии в Парламента (освен милиционерския отряд ГЕРБ) бяха против. Изигра този невиждан хазарт в момент, когато излязоха на яве връзките на министър-председателя с организираната престъпност. Така остави на произвола на съдбата националната сигурност на държавата. Пренебрегна националните интереси на България и като “извади кестените от огъня” си осигури изборната подкрепа на онези световни политици, които искат Хизбула да влезе в черния списък на терористичните организации. Цената е твърде висока и никоя достойна нация не би я платила! Оттук нататък политическата ни класа има един единствен печеливш за България път – обединение на парламентарно представените партии и единен фронт за ИМПИЙЧМЪНТ на Боко!

 15. Уважавам позицията на г-н Инджев, но уважавам и тази на г-н Сугарев. Не уважавам обаче искането на Биволъ за отегляне на втория от АССАП Анна Политковская. Уважавам и достойното решение на г-н Сугарев за оттегляне от тази асоциация на ‘свободното слово’, която нещо съвсем изчезна напоследък – очакван резултат от злоупотребата с името на Анна Политковская от недостойни хора. Както вчера споменах, не достатъчно за досъоверността на един сайт да се списва от Париж – люлка на демокрацията. Съдържанието му, съответно манталитетът на автора, са определещи. Анна Политковская е пример за това, кото може да се публикува от Русия, която е много далеч от демокрацията. А и не бива да се забравя, че болшинството от децата на бившата номенклатура, бившите комсомолски секретари и кралите от България живеят сега в ЕС, САЩ и пр., но не и в Москва.

 16. По-малкото зло не може да е достатъчно голямо, когато се вижда голямо зло.

  Мисля, Едвин е бил винаги верен и точен.
  Единстеното нещо, което не му харесах, беше критиката ку към Ив. Костов. Не заради критиката по същество, а заради литературния й вид – някаква смес от емоции и фактически материал.

 17. (към лицето, което се представя с инициалите ИНА) Не се опитвайте с откровени лъжи да компрометирате Асоацията на свободното слово “Анна Политковская”, която е гражданско сдружение регистрирано у нас, а не в Русия, както твърдите Вие! В него няма и никога не е имало деца на комунистически величия. Тези “недостойни хора”, както ги определяте Вие, бяха единствените българи, които се осмелиха да протестират и официално да поискат Импийчмънт за Агент Гоце, защото скри от избирателите, че е бил доносник на Държавна сигурност. АСС “Анна Политковская” бе единственото ГС, което посрещна Путин (при първото му посещение у нас) с “поздрава”: “Вън Путин от България”. От партиите протестира единствено ДСБ/СДС. Само, че партийният протест бе при паметника на Стамболов, откъдето кортежът на Путин не мина, а Асоциацията (подкрепена от стотина преподаватели в СУ и други софийски ВУЗ-ове) протестира на Орлов мост (на няколко метра от маршрута на кортежа) и бе охраняван от около 150 униформени полицаи. Под моето достойнство е да Ви обяснявам ползата в днешно време от “Биволъ”, в когото Вие преднамерено се съмнявате!

 18. Паразитирането на политическата класа върху наследената от тоталитаризма структура на икономиката възпроизвежда социална среда в която може да властва само популизмът.

  ГЕРБ с нищо не е по-различен от родствения си “социалистически” опонент. Стремежът и на двете мегаформации да представляват еднолично “лявото” или “дясното”, сам по себе си, ги определя като антидемократични. Срастването им с криминално заченатия, едър бизнес, контролът им над медиите и прикритото им влияние върху съдебната власт ги сближава с тоталитарните партии.

  Всички тези, вътрешно присъщи, техни пороци са, всъщност, “грехове” на систематично налагания, антипазарен модел на българския “мирен” преход. Липсата на дългосточна, национална стратегия за развитието на дребния и среден бизнес говори ясно за политически интерес в страната да няма активно, гражданско общество и този социален модел насърчава емиграцията на младите и образовани българи.

  ГЕРБ е алтернатива на БСП, точно толкова колкото едната страна на монетата може да бъде “алтернатива” на другата. Всъщност, “монетата” с която двете формации се опитват да купят гласовете ни е фалшива.

 19. Инчето продължава да не вярва на Биволъ.

  Що така упорито бе моме?
  Ми нали “родната полиция” сама ПОТВЪРДИ, доказа, че изнесеното от Биволъ досие “Буда” е истина?

  Ааа, разбирам!
  Щото Биволъ се ‘списва” в Париж,а Инчето твърди, че:”не бива да се забравя, че болшинството от децата на бившата номенклатура, бившите комсомолски секретари и кралите от България живеят сега в ЕС, САЩ и пр., но не и в Москва.”

  И още:”Анна Политковская е пример за това, кото може да се публикува от Русия”.

  Ясно!
  Според Инчето Биволъ са “децата на бившата номенклатура, бившите комсомолски секретари и кралите от България”, но ако пишеха от Москва би могло да им се вярва!

  Много “умно”!

  Инче, питай там, който ти дава акъл и недей да излагаш повече “партийната линия”, щото и без това уните хора отдавна само се смеят, макар през горчиви сълзи, на простотията на “партията” и “лично на вожда и учителя” МУТРА.

  А, че Сугарев е на друго мнение за МУТРАТА, при положение, че не е глупав, води до изводи за други мотиви, за които всеки, който не е “Инче” може сам да се сети.

 20. Иван Костов бе критикуван дълго за това, че е помогнал на ГЕРБ да бъде приобщен към Европейската Народна Партия, но сега като се замисля, особено в тази политическа ситуация в България не е лошо, че управляващата партия се намира в европейска координатна система…..

 21. Изненадън съм от това, че някои намират противоречия в тезите на Г-н Инджев и на Г-н Сугарев! Ако както казва един друг днешен Български дух – Г-н Белчо Дончев има някой, който най-после да „се е понамерил“, това е той – Г-н Сугарев! Нима забравяте за едни от най-острите критики към Борисов и не само лично, но и като „явление“ в Българската политика? Но очевидно е, че ако досега имаше съмнения заради едностранчивата дейност на „Биволь“, яростно разследваща и критикуваща всички и всичко, но не и всъщност истинските, „легалните“ комуняги, то сега „изплуването“ на „бивола“ от комуняжкото блато е очевидно! Защото се публикуват документи видно фалшиви и за неспециалисти. Какво означава да получиш документи или копията им с гриф „строго секретно“, които по закон не могат да се разсекретят преди изтичане на 30 годишен срок, да ги публикуваш и да няма никакви последствия за никого относно изтичане на секретната информация? Какво означава нагло публикуване на лични данни (ЕГН) без разрешение на притежателя освен чувство за безнаказаност? Чувство осигурено в случая явно не от ГЕРБ, а несъмнено от кого! Казването на истината е важно, когато се казва цялата истина, а не подбрани удобно отделни фрагменти, за сметка на премълчаването на други. И точно тук се къса логиката и по отношение на атентата в Бургас. Лицемерно е да се премълчават фактите, когато са установени по претекст за рискове по отношение на страната и заради „раздразнението“ на някои. И тези някои са Франция и Германия разбира се. А за Русия ? И това прилича ли ви на национално достойно поведение! Има моменти, когато човек престава да уважава и себе си и държавата си. Какъв по-голям риск от това? Тези толкова загрижени за сигурността критици не виждат заплаха в ядрената енергетика, където да не дава Господ голяма авария може да засегне милиони, но се притесняват за някой и друг атентат, който може да засегне и няколко комуняги, защото Хезбулла нямат навика да ги предупреждават, за разликас от други! Но има и моменти, когато независимо от всички дивотии и от състоянието на сочения с пръст най-беден в Европа Българинът може да се почувства значим и достроен и да вдигне гордо глава! За някои това е по-важно и от живота! За някои.

 22. Самият факт, че в последните години медиите пускат компромати и остават безнаказани говори достатъчно за свободата на медиите. Включвам, разбира се, инсценирани взривявания на Галерии без жертви и хаквания на сайтове. Бивол твърдяха вчера, че нямало достъп до сайта им и веднага хвърлиха вината върху властта. Явно не знаят, че при огромен наплив на хора към даден сайт сървърите хвърлят топа. По-внушително щеше да бъде ако бяха включили и цялата фотосесия на Борисов пиещ уиски редом до Пашата и Венци Стефанов.

  Малко да ви развеселя – пускам връзка към последната статия на Едвин Сугарев, който е публикувал писма-отговори на авторите на БиволЪ:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=10904

 23. Сугарев си е дал….. на Боко. За съжаление. Като някои други, които пристанаха на TV7…
  Биволь са пример за журналистика, не пишете че публикуват фалшификати, защото милиоционерите потвърдиха за документите. Видно им дойде нанагорно.

 24. не видях нищо смешно/весело в писмото на едвин сугарев…

 25. Пиша тук,тъй като в сайта на Е.Сугарев не може да се води диалог.Какво ни призовава Е.С.-да премълчаваме истината,да не разваляме рахатлъка на МУТРАТА,за
  да не наливаме вода в мелницата на БСП.Това достойна позиция ли е?И в чия мелница наливаше вода Е.С.когато с наслаждение публикуваше статийте си срещу И.Костов.Даде ли си сметка какви непоправими щети нанесе на седесарите.Извини ли се?
  Предлагам да създадем страница във Фейсбоок- ДА ПРЕСТАНЕМ ДА ЧЕТЕМ СТАТИЙТЕ НА Е.С.!!!!!

 26. Към Helen:

  Използвам случая да повторя, че не бих искал блогът ми да се превръща в територия на междуособици с други автори, с които имаме много допирни точки, но се различаваме в нюансите- макар и те да са важни. Имаме си достатъчно врагове, за да си палим допълнителни фитили. С това не се опитвам да Ви “запушвам устата”, но все пак на територията на един личен блог с моето име имам право на отношение към атаките срещу определени личности, призовавайки към сдържаност.За илюстрация ще кажа, че има автори, който искрено, поименно и публично презирам, но и срещу тях не бил правил кампании- не мисля, че това е начинът да бъдат оборени.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.