Нервната нирвана

Официалната пропаганда в България беше изпаднала първоначално в шок като войска без командир насред обстрела на бойното поле. Тя сега вади всевъзможни доводи и говорители, за да внуши, че всъщност няма нищо лошо българският министър-председател да е бил „Буда” за наследниците на Шесто управление на ДС ( каквито в голямата си част са били през 90-те години офицерите от ЦСБОП, предложили вербоване,а след това и проследяване на охранителя Бойко Борисов). Но на практика показва точно обратното: началникът им явно е доста разтревожен.

Защитниците на Борисов, сякаш не разбират проблема с фокусирането върху Бойко Борисов от  страна на службите именно поради присъствието му в подземния свят и изтъкват красивата, направо героичната страна на въпроса: че да си бил агент на ЦСБОП не само не е дискредитиращо, но и било патриотичен дълг.

Добре, нека да се съгласим с това въпреки очевидния факт, че доста агенти на същите служби от същия период бяха осветени в двойното им качество на мутроагенти. На още повече от тях направо им „светиха маслото” разни конкуренти. Оцелелите направиха милиони или кариера. И нищо будистко и миролюбиво няма в тази черна история, залята от престъпност, насилие, смърт и възход на оживелите. Но щом смятат да я разкрасяват, нека се опитат да внушат това на избирателите на Борисов.

Имам обаче по този въпрос само един контравъпрос: щом е такава чест и слава да си бил „Буда” ( макар и теоретично), защо Борисов напусна обичайната си нирвана на медитиращ с медиите по неговите правила и заповяда тревога по гарнизона, мобилизирайки целия си високо платен пропаганден апарат да го дебудизира?

Първоначалното мълчание на пропагандните рупори на Борисов, заменено рязко сега от логорея по темата, напомняше на ступора, в който изпада съветската пропаганда, когато за цели 3 дни Сталин се скрива от съветския народ след нахлуването на хитлеристите. После обаче замаяният от изпреварващия удар на съюзническа Германия съветски диктатор, срещу която самият той крои нападение със струпани на границата пълчища, оказали се лесна плячка на другия тоталитарен хищник, прави обръщението си с призива да се защитава Родината майка.

В онази ситуация вождът Сталин, който мачка народа си безмилостно, изведнъж се „сеща” за патриотизма на руснаците ( а не за интернационализма на измислената съветска нация) и дори за това, че има руски ( а не съветски) народ. Сеща се за жестоко преследваната от него многострадална православна църква и дори връща на въоръжение в спасителната пропаганда уважението към руските царе. Иначе казано, призова сънародниците си, които за първи път нарича „братя и сестри”, да се спасяват- заедно, но най-вече лично него, като виновник , че е допуснал катастрофата.

Нещо подобно препоръчват сега „спасителите” на Борисов с аргумента, че в противен случай червените пълчища ще ни превземат.Само че случаят наистина е доста противен по формулата: кой не скача ( в капана) е червен!

И друга аналогия има в тази история ( колкото и да е относителна). Надхитряването между Сталин и Хитлер напомня на опасната игра, която самият Борисов играе с фаворизирането на едни месоядни в джунглата, спрямо други, борещи се да си прегризат гърлата. Така на финала на управлението си, макар все още да изглежда всесилен, той вече е насъбрал под земята под краката си много гняв, който вече не може да бъде сдържан и вероятно ще има и други гейзери от рода на „Буда”.

Намеквам твърдо, че според мен става дума за разправа от такъв характер- не че от БСП не биха помогнали, но просто не вярвам, че социалистите наистина са толкова скарани с Борисов, колкото демонстрират за пред публиката. Защото те със сигурност по-добре от когото и да било познават кирливите ризи на Борисов, които праха подозрително търпеливо досега (а и той им отвръща подобаващо, размахвайки срещу тях картонения нож на празните заплахи, с които спечели доверието на наивниците, надяващи се да въздаде справедливост).

Старите кукловоди, ако желаеха да се разправят с него по този начин, отдавна щяха да го удавят в мътните води на това минало. Само че им е много по-изгодно да го държат на „къса” верига. Така нахъсват и своя електорат, който дочува джавкането и се плаши подобаващо.

Точно по този начин постъпиха и в началото на 90-те години, когато използваха всички свои лостове, за да нагнетят страховете от някакъв антикомунистически реваншизъм и успяха да сплотят редиците на партията, оказала се единствената наследница на стария комунистически строй, която спечели първите парламентарни избори на територията на бившия соцлагер в Европа.

Тогава това им беше нужно за прегрупиране и го постигнаха. Сега правят нещо подобно. В същото време доста привърженици на дясната политика се щурат в клетката, в която ги вкарват опитните конспиратори и ръмжат не срещу истинските вдъхновители на разправата зад кулисите, а срещу себеподобните си извън клетката.

Или ще ми кажете, че организаторите на организираната престъпност в България са други, а не техните червенеещи наследници? Само че да се иска Борисов да бъде „спасяван” от онези, които му дърпат конците, е все едно да пожелаем вкупом да се напъхаме в тази клетка, за да ни хранят с мършата на тяхната пропаганда и да осъмнем отново излъгани.

20 мнения за “Нервната нирвана”

 1. Г-н Инджев поздравления за статията, за сравненията и за ПОЗИЦИЯТА.
  Бих искал да дам пример как постъпват със “сътрудниците на правосъдието” в другите страни, което е написано ето тук.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pentito
  За съжаление няма български превод. Няма също и случаи такива “pentiti” , (прев. “покаяли се”, както им казват в страната от която идва и терминът мафия) да са получили по-голяма протекция от скриването им от общественността под … “вънкашност чужда и под име ново”.
  Е, за нашия “pentito – покаял се” е избрана друга идентичност – съвсем нетрадиционен подход.
  Методът за използването на тези които излизат от омертата не е нов, използван и поощряван е бил и от Фалконе за борба с мафията, но ИНОВАТИВНИЯ начин за протекция използван от българските “Фалконе” си е направо KNOW HOW. Така се икономисва (поне) от допълнителни средства за протекция все пак, като се пуска т.нар. “покаял се” под вече съществуващите протекции по дефолт(най-сигурните и най-мощните) която държавата има. Това е повече от явно и е неоспоримо. Може би “медиите” скоро ще ни “информират” и колко сме “спестили” от такива излишни разходи???
  Освен това, не може и да не се отбележи със задоволство ИНОВАТИВНИЯ метод на “медиите” да трансформират категорията на “покаяли се” в родното кънтри в категория “гордеещи се”. Както и похвалните им усилия да накарат и публиката да се гордее с “гордеещите се”. Така също се поощрява борбата с мафията, като има изгледи да се увеличи броя на последните и което е по-важно, да изчезнат напълно мафиотите, като постепенно всички станат “гордеещи се”.
  Това са все поводи за национална гордост, с толкова много ИНОВАЦИИ народът под Гордата Стара Планина може само да е ГОРД. И да вЕрва че ще я победи мафията и престъпността и ще го сочат с пръст.
  Щом самите италианци първи са се заитнересували от българското KNOW HOW, ЗНАЧИ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ И НЯМА ШЕГА.
  http://www.allaboutitaly.us/2013/02/03/leaked-docs-expose-bulgarian-pm-as-police-mafia-informer/

  Това ми бяха разсъжденията от гледна точка на ИНОВАТИВНОСТ.
  Остава само да благодарим на тези които милеят за ГОРДОСТИТЕ НА НАЦИЯТА и да порицаем тези които хвърлят кал по нея, каквото единствено може да направи един Биволъ като почне да рита.
  Просто е учудващо наистина как ИНТЕЛИГЕНТОНИТЕ на БГ (казано на езика на потърпевшите от мафията – това са повече от интелигенти – т.е. големи интелигенти), които се упражняват в красноречие и разнищват материята от компромати, чадъри , обръчи и удари под пояса в които са толкова големи спецове вече, че стигнаха до това да ИЗЛЪСКАТ ОБРАЗА НА БУДА-БОРИСОВ до такава степен че той едва ли не е спасител на БГ от престъпността. И какви морални висоти ни показва след като толкова години СКРОМНО СИ Е МЪЛЧАЛ за героичните подвизи които е вършил в борбата с мафията в подземния свят. Досущ като скромното и достойно поведение което ни показва като премиер, без шум, без фанфари – всичко за благото на БГ.
  Ами БРАВО – очаквам следващата супер-продукция на Холивуд след БОДИГАРД да бъде БУДА а в ролята на Уитни Хюстън – майчица България. Сценаристи – Едвин Сугарев и Огнян Стефанов. Продуценти – състав от генерали на ДС. Спонсор – началникът им.
  Добре, да се върнем към сериозния тон, ако трябваше и в другите страни да постъпят както в БГ , то премиерът на Италия трябваше сега да е Томазо Бушета(с оглед на повече от неоценимия му принос), а президент на САЩ – някой наследник на Ал Капоне…
  Мисля си и друго – че на Борисов му се напомня че не е БУДА а БЕТА, БЕТА-ДОГ и май че това му го показва самият АЛФА-ДОГ. И както един колега коментиращ подсказа как да третираме темата, на вчерашния Ви въпрос “Да Буда или да не Буда?” ми идва и съответния отговор:
  Да, БУДЕТ, БУДЕТ, осталось только чуть- чуть.

 2. Благодаря Ви за високата информираност, блестящ изказ и одухотвореност. Удоволствие е да Ви четем!

 3. Кратко, точно и ясно-за разлика от статията на СУГАРЕВ

 4. Социалистите и ГЕРБ са като Содом и Гомор – няма правилна страна измежду тях, ами май ще трябва да се бяга, без обръщане назад.

 5. “…фаворизирането на едни месоядни в джунглата, спрямо други, борещи се да си прегризат гърлата.”
  Е несъгласен,не така в “джунглата”.В света на животните от “дивата природа” има си ред кой с кого се нахранва.В ТКЗС свинефермата така работите.Кучето пазач дето с другарката краварка задяналият се свинар забравил да нахрани несмей да приде.То си и логично (за кучето де),гладно ,гладно,но пък да си троши зъби с нещо видно с не въображено око не за ядене да става.Уж питомни прасета,в соцялна соц среда,пък глутници по интереси,в рамките на фермата,но субект за разкъсване няма,та каквото има.Кости покрити с гьон и зъби озъбени,хиена ще съ завре в миша дупка да си изпие шепа хапове против стрес.Идилия !Лето горещо.Зама “не”,вънка “не” вие вук.А,а и пролет пукна,някои не.Асфалта се нагорещил !!
  “Всяко зло ,за добро”- народна !!!! за пиленцето как се с плетене на плетки забъркало,та му станала работата “Шъ трак Марийке на портрет” задната работа цъ,цъ,цъ закъшмер!!! песничка.

  Пъ те това нещо “Истината” ниела работа,все намери някоя цепнатинка та съ промъкне и съ измъкне,понякой път и като пяна на устенца.Или пък зачервяно пилешко от обратната страна на устенца дъто.
  Бе пък кой беше тоя “Народ” именцето му?!
  А дали пък от задната страна на “сандъчето” не е “повредата е във вашият телевизор,драги зрители”.Бъди еко,не хвърляй TV-то през прозореца,може да падне на дърво,а в контейнер за разделно смето сбира не.
  “Различията между минало, настояще и бъдеще са само една ужасно настойчива илюзия.”-Алберт Айнщайн

 6. Проблемът на онези, които обичат да ни освобождават – за последно от Живков, Костов и Тройната коалиция – е, че не могат да вземат онова, което смятат, че се полага на “освободителите”, без всенародната ни признателност.

  “Социалистите” бяха в неподходяща компания, когато трябваше да платят със суверенитет за втори мандат, пък се задаваше криза. Затова се наложи Доган с “порциите” си да ги спасява от “таралежа” да се борят с негативния тренд на световната икономика. Не е трудно да си спомним: черната работа в лицемерния “преход”, по правило се отстъпваше на “демократите”. Така, след провала на Живков и краха Виденов, се запя песента “Костов съсипа България”.

  Днес, когато светът се измъква от кризата, а изборите са близо, удобното “дясно”, създавано с толкова медиен шум, няма да се съсипе изцяло. “Плебисцитът” за мирния атом предсказа коалиция и, за да бъде “признателността” към ония, които обичат да ни “освобождават” пълна и безусловна, еднояйчните “ляво” и “дясно” трябва трогателно да си стиснат ръцете. Коалиция на “маскари”.

  За това ни подготвят с фризирани “Дзен”-компромати.

 7. Поздравления, господин Инджев, за прекрасния аналитичен разрез на Боковизма, едно непознато извън България явление, което прилича на болшевизма, нацизма и фашизма. Сравнявате превъплащенията днес на Боковизма с тези на Сталинизма при неговия сблъсък с Хитлеризма. Бих допълнил към тях и Маоизма. Спомних си как Мао Дзе Дунг плуваше срещу течението на реката Ян дзе със скорост по-висока от скоростта на плуване при поставяне на световния рекорд на 100 м. свободен стил (най-бързото плуване известно на човечеството до онзи момент). Подобно на Мао Дзе Дунг и “Нашият герой” (както го нарече участникът в много световни клипове Агент Сава) без да е професионален футболист бе избран за “футболист на годината”. За малко от пожарникарски генерал да стане почетен член в Съюза на художниците. Очаква титла и от БАН, където се изявява и т.н.

 8. Управлението на агент Буда и на ГЕРБ е опасно за Вас и за Вашето здраве, за Вас и за Вашето бъдеще, за Вас и за Вашите потомци, за Вас и за нашата нация, за Вас и за нашата държава, за Вас и за нашия Европейски съюз, за Вас и за нашето НАТО, за Вас и за нашата планета, за Вас и за нашата Галактика!

 9. @Петър Драгулев
  Трогателната всеотдайност с която някои “мразят” симптома “Борисов” ме кара да си спомня диагнозата “Кутев” и тъжния факт, че за развилите “СПИН” най-страшна е обикновената пневмония… 🙂

 10. Боковизма-мутровизма звучи като комунизма-ленинизма и вероятно така ще остане в бълг. учебници по история.Разбира се,че няма нищо по-хубаво от лошото време,което дава възможност да осъзнаем нашето време-на Слънчева България ,която през това лято ще празнува истинското си освобождение от боковизма-мутровизма след постигнатото поредно освобождение и от комунизма-ленинизма ,благодарение на истинските демократи у нас ,за които България е родна,майка,свята.Пожелавам успех! на освободителите на България от боковизма-мутровизма и дай, Боже! повече светлина в душите на българите,които вярват в предстоящото освобождение ,което Е истинско предизвикателство за всеки един от нас.Походът на българите за освобождението си от гнета на този режим,провеждащ се по време на боковизма-мутровизма у нас Е това ,което прави българският народ да се чувства изпълнен с вяра и достойнство,което е мерило за цивилизованост.

 11. От Преса :)))
  “Но едва ли през февруари 1997-ма някой е знаел, че вие ще станете премиер?”, пита Велева. “Хайде бе!”, отвръща изненадано Борисов. “Шегувате се! Тогава сте бил шеф на охранителна фирма, никой не е подозирал, че ще влеете в политиката, дори самият вие”, казва Велева. “Разбира се. Още тогава те виждаха, че аз имам огромен потенциал. И тези хора, които работят с мен, видяха оперативни интереси“, отвръща Борисов. “Тогава излиза, че сте политически продукт на службите!”, казва Велева. “Говорите глупости! Те са се опитвали да ми правят зло, не разбирате ли?”, отговаря премиерът.

 12. Петата колона окончателно се разочарова от Б. по въпроса за Белене след референдума , от неговото тройно НЕ, защото за 4 г той си променяше няколко пъти мнението Затова сега решиха да му извадят будиските превъплъщения.

 13. Аз по стечение на обстоятелствата познавам някои представители на червенеещите месоядни, които добре блажеха при тройната коалиция, плащайки си 30% Доганову и които откакто Борисов е на власт ръмжат та се не трае. Не че не блажат други месоядни вместо тях, но това е положението. Отдавна ми се оплакват, че ако не си човек на ГЕРБ изключено е да спечелиш обекти или поръчки. Мога да цитирам и конкретни имена и фирми но няма да го направя. Пък и не е трудно да ги откриете. Те са всред първите от неспечеллите при търговете, независимо, че преди, при тройната точно те печелеха. Та има логика в твърдението на Г-н Инджев. Но според мен има и повече детали и нюанси в технологията за удар по Борисов и ГЕРБ – технологията “Буда”. Ето къде е разликата от къмпанията срещу Костов. Тогава медеиите бяха в комуняжки ръце и Костов, всички сме свидетели, беше масирано и тотално оплювн, охулван, омаскаряван, подиграван и т.н. по всички медии и по най-гледаните предавания и програми в продължение на цяла година преди изборите. Плачевният резултат ви е известен. Почерпвайки опит от това Борисов се предпази, чрез тотално превземане и контрол върху медиите. Но опитни конспиратори, като нашите кукловоди винаги имат набор от “складирани” всякакви други документи и мероприятия, които при нужда да влезат в употреба. Нямаха убеденост да го правят по-рано, защото тяхната “убеденост всъщност идва по конците с които ги дърпат техните кукловоди от Москва. И тези кукловоди се “понавързаха” поради хитрите уловки на Борисов (най-видно по “валсуващата” политиката за Гоцевия енергиен “троен член”). Сега очевидно има промяна и войната е отворена. Медиите не стават, Борисови са! Хайде тогава започваме другите набелязани мероприятия! Естествено е че недоволните месоядни ще помогната, но случая с “Буда” е от по-комплицираните! Да не забравяме и, че той дойде в момент, когато на “нерешителния Буда” трябваше да му се “помогне” да излезе от съзерцателната “Нирвана” и да заеме определено по-твърда позиция спрямо Хизбуллах!Но това са само предположения! Къде обаче е мястото на “Бивол” във всичк0о това?

 14. Всичко написано от г-н Инджев е вярно, точно и прекрасно анализирано. Питам се къде е точката на пречупване за обществото ни, за да възроптае срещу управлението, наложено ни от МУТРИ. Не вярвам да е останал и един човек в страната, който да не е разбрал, че министър-председателят му някога е бил откровен престъпник.Той си е такъв и в момента, но за това се говори с полушепот. Както няма бивш негър, така няма и бивш престъпник. Предложението да избираме между по-малкото зло – Престъпникът Борисов или партията БСП е одиозна глупост. Най-напред не може, ама наистина не може да се постави знак за равенство между човек и обществена организация, легитимна при това. Като ни призовават да подкрепим, т.е да повЕрваме на човекО, ни призовават на практика ДА СЕ ОТКАЖЕМ от парментаризма. Какво ни предлага извън особата си Борисов, да не би това да е партия. Каква ще да е тази партия, на която се заявява от трибуната на конгрес, че критиката към Пъвранов и останалите е само и единствено в ръцете на вожда. Това ли е по-малкото зло. Имаме ли доверие точно пък такава партия, направо в кавички, да ни управлява. Намирам за страхотно попадение на г-н Инджев да направи паралел със Сталин и Хитлер. Всичко казано от него е вярно, потвърдено от годините и от тук нататък сме ние. Искаме ли да се повтори историята. Ако да, трябва да сме подготовени и за пародията, а мисля, че тя вече е в ход. Сугаридзе я демонстрира…

 15. Страшно стана в България. Тази сутрин се опитах да гледам отчасти всички сутрешни блокове на “водещите” медии. Отвратих се и се уплаших. Ние живеем в откровена диктатура – политическа, медийна, икономическа. Отвратително слагачество, каквото и по времето на Тодор Живков нямаше. Питам се дали един Бивол, един ivo.bg и още няколко сайта и блога могат да преборят медийния октопод? По-скоро съм скептичен – България е обречена, уви…

 16. Съгласен съм с г-н Инджев, че който не скача /в защита на Бойко/ е червен. Той, вероятно, визира тезата на Едвин Сугарев, изразена в статията му „Балонът “Буда” – или как се впряга Биволъ в каруцата на Румен Петков”. Докато първата част на статията, в която се описва случващото се с и на ББ, можем да приемем за „обосновано предположение”, то втората част, в която Сугарев дава своя отговор на въпроса „Защо се случва това?”, е меко казано необективна. Според него, журналистите от „Биволъ” са впрегнати да обслужват политическите и предизборни интереси на БСП и това се дължи на „объркани приоритети” Следва внушението /напълно необосновано/, че едва ли не ГЕРБ и ББ са единствените и безалтернативни противници на БСП. Според Сугарев „политическата ситуация днес е безпощадно ясна: конкурират се 2 полит. сили и има само 2 възможности – или коалиционно правителство, доминирано от ГЕРБ, или коалиционно правителство, доминирано от БСП. Трета опция не съществува.” Интересно защо Сугарев, като отявлен антикомунист и демократ, припознава само и единствено ГЕРБ, а не Синята коалиция и ДСБ, за автентичен противник на БСП. Нима не знае, че до 1993 г. ББ е бил член на БКП, че има криминално минало и затова е разследван от ЦСБОП, че е човек със „зависимости” и от ченгета и от мутри и, както образно се изразяват кукловодите, е „държан на къс повод”? От този „зависим” човек ли да очакваме да води независима и национално отговорна политика? Нима не видя противоречивата и колеблива позиция на ГЕРБ по Референдума за АЕЦ Белене, за разлика от категоричната позиция „Против” на ДСБ и Инициативния комитет „Не на измамата Белене”? Как да се изправим в защита на Борисов и да го припознаем за флагман на дясното, като за 4 г. не направи нищо за разобличаването и осъждането на БСП функционерите, а през цялото време водеше битка за разбиване на същото това дясно и на „сестринските” партии от Синята коалиция, довела до смъртта на СДС. Защитавайки тази своя несъстоятелна теза, Едвин Сугарев се усъмни в морала на журналистите от „Биволъ”, заявявайки, че „да се помага на БСП предизборната й битка срещу ББ е не само глупаво, но и неморално”. Естествено, г-н Чобанов реагира незабавно и заяви, че държейки на обективността и безпристрастността, е против журналистите да се ангажират с коя да е партия. В своя отговор той заявява, че няма нищо неморално в „търпеливата и опасна работа за разкриване на зависимостите между ДС, ченгетата и мутрите. В тази игра няма добри и лоши ченгета, но има много глупави и зависими марионетки. Ние с Асен не можем да членуваме в една организация с тях, затова ако Едвин Сугарев не напусне Асоциацията на свободното слово Анна Политковская, ще напуснем ние.” Аз също не виждам нищо укоримо в действията на журналистите от „Биволъ”, дори напротив заслужават само адмирации. Също така не смятам да „скачам” в защита на Бойко. Смятам, че ДСБ и Синята коалиция са носителите на дясното в България и ако ГЕРБ искат да бъдат и занапред припознавани като дясна партия, член на ЕНП, то трябва да намерят начин да прочистят редиците си от зависими полтици, дори и да се наложи да се разделят с ръководството си. Най-демократично би било, разбира се, самото ръководство да подаде оставка и да се оттегли. Тогава би могъл да се получи десен фронт срещу БСП, както му се иска на Едвин Сугарев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.