Да се поснишим ли пред тероризма или да се изправим на пътя му

Чудя се как да наредя по важност, ако не по тяхната парадоксалност, достигаща и до абсурдност в някои случаи, основните тези на знайни и незнайни експерти по въпросите на Хизбулах в България. Нямам претенциите да знам повече от тях, макар да твърдя, че съм между малкото публично допускани тук-там по медиите да коментират темата, имащи личен свидетелски опит от зараждането и прохождането на тази групировка в Ливан.
Още веднъж подчертавам, за да избегна подозренията: не от експертна гледна точка влизам в задочен спор с някои от най-разпространените мнения на коментатори в България, а само от позицията на анализа и логиката на базата на информацията, с която разполага всеки, който се интересува.
Преди да „номерирам” своите контрааргументи ( без номерацията да отразява непременно важността или степента на противоречивост), искам да обърна внимание върху нещо, което действително не се знае от широката публика, но има голямо значение за лансираните в България тези и хипотези срещу вероятността Хизбулах да е извършител на атентата в Бургас. Ще го направя под формата на въпрос, понеже ми е омръзнало от намеци, че оспорването на тази „парадигма” непременно е свързано с някакво заплащане я от „американското посолство”, я от „еврейските кръгове”.
Този род обвинения определено са плод на гузната съвест на някои адвокати на симбиозата между интересите на Иран, Сирия (на Башар Асад), техните протежета от Хизбулах и стратегическия им партньор Русия. Всички тези фактори „работят” пропагандно с подкупи. А подкупваните са тъкмо онези, които най-често крещят „дръжте крадеца”.
Смятате ли, че Иран, примерно, който не се скъпи да плаща стотици милиони долари за поддържане на своето влияние в Ливан чрез Хизбулах, няма да даде още „малко” и на продажници в България при такъв голям залог, когато е застрашен пред Европа и света най-успешният износ на иранско влияние?
1. Питам, понеже първият аргумент в защита на тезата, че Хизбулах едва ли не няма как да се виновни за терористичния акт на летище Сарафово, се свежда до простичката максима, че тази организация няма интерес от атентат в Европа, защото, както се изрази днес по ТВ 7 журналистката Елена Йончева, европейският континент е „банката” на Хизбулах, която набира на тази територия средства.
Отговарям:
Щеше това да е неоспоримо, ако Хизбулах, самата тя рожба на „износ на революция” и проект на хомейнизма, не беше толкова уверена в умението си да прикрива собствените следи. ТВ 7 акцентира в свой документален филм от Ливан, че Хизбулах се гордеят с изключителната си конспиративност и с убеждението си, че никой още не е успял да проникне в нейните тайни. Тази тяхна самоувереност в превъзходството им обаче опровергана именно в Европа 11 дни преди атентата в Бургас, когато в Кипър беше заловен с веществени доказателства терорист, свързан с шиитската организация, подготвящ терористична акция, наподобяваща много на успеха им в европейска България седем дни по-късно.
Иначе казано, пропагандно от Хизбулах могат си говорят хрисими приказки за „липсата на интерес” от атентати- да те нямат такъв, но само при условие, че бъдат разкрити. Твърденията им, както и изобщо позицията им, че не се занимават с тероризъм (защото за тях става дума за легитимна борба срещу Израел и САЩ и това не е тероризъм, а просто самоотбрана) не е доказателство за истинските им намерения, скрити зад убеждението им, че няма да ги разкрият ( западни разузнавания подклаждат самочувствието им на „недосегаеми” с чести твърдения в медиите, че Хизбулах са много добри в замитането на следите си- дали пък не са приспали бдителността им?).
2. Истинската „банка” за Хизбулах е Иран, а колкото до набирането на средства в чужбина, ливанската емиграция далеч не е съсредоточена в Европа. В Западна Африка например доминиращото присъствие на заможни ливански търговци е традиционно от поколения. Свежите пари, превеждани в Ливан от огромната за такава малка държава диаспора в арабския свят и Африка, са едно от обясненията как тази разкъсвана от войни страна изобщо оцелява икономически от десетилетия наред.
Шиитската общност в Ливан, макар и най-бедната в сравнение с останалите конфесионални групи, не прави изключение като реципиент на прииждащи потоци пари от близки, роднини и…съмишленици на популярната сред шиитите Хизбулах.
Така че не отрязването на основен източник на приходи по линия на емиграцията в Европа тревожи Хизбулах. Безпокои я делегитимирането й пред Европа с всички последици на затруднените след това контакти за ливанците, мнозина от които ще пострадат при затягане на визовия режим- не само в очите на своите прозападни опоненти в самия Ливан, но и в самата шиитска общност в страната.
„Дребна подробност” е, че нашите гръмовни националисти, които са готови на изстъпления срещу турци и изобщо мюсюлмани в България, като самоназначили се защитници на християнските ценности, застават на практика на страната на Хизбулах срещу християнската общност в многострадален Ливан. Там, за разлика от България, наистина има реална опасност въпросните ценности да бъдат смачкани така, както Хизбулах прегази доста символи на светската свобода в умерено мюсюлманската сунитска част на Западен Бейрут, превземайки го със сила в съюз с просирийската (също така) шиитска партия Амал през март 1984 г. пред очите ми (буквално, защото се случи под прозорците ми и в квартала, в който живеех).

3. Как така Хизбулах ще бъде сочена от Израел като виновник само часове след атентата в България, питат тук възмутени граждани и техните политически говорители, като Волен Сидеров. Точно този е основният довод, изтъкван и от самата Хизбулах. Повториха го в Ливан и във връзка с позицията на България, заявена като „обосновано предположение” за вината на шиитската организация. Къде са доказателствата, питат солидарно те? Отговарям.

А защо Израел да не знае онова, което на нас, лесната мишена, не ни е дадено да знаем по силата на собствената ни слабост? Защо да не допуснем, че израелските служби разполагат с информация, например с ценен вътрешен източник в редиците на техния дългогодишен враг, който да ги е информирал? Нима трябва да го жертват с разкриване на информацията му, само, за да задоволят любопитството на Сидеров и компания?
4. Не само анонимни привърженици на конспиративни теории в интернет, но и публични лица, като експерта по тероризма Славчо Велков и арабистът Киряк Цонев, лансират тезата за „интереса” на Израел от атентата в Бургас като казус бели, т.е. като повод за война с Иран. Те допускат ръката на Израел да е дръпнала спусъка на масовото убийство на израелци, за да бъде задоволена израелската кръвожадност и войнолюбивост по отношение на далечна Персия. Отговарям ( като пропускам знайния факт за култа към живота на всеки израелски гражданин в Израел и че най-малкото подозрение за подобен пъклен братоубийствен план би означавало публичен линч за всеки разкрит политик или друг извратен мозък в тази държава, който би планирал и осъществил подобно нещо).
Наистина ли някой смята, че Израел няма търпение да обяви война на огромния, нахъсан за война Иран ( прегазвайки за целта Сирия и Ирак) и така да възпламени срещу себе си тлеещия гняв на милиард мюсюлмани по света, стотици милиони от които живеят по границата му?
Ако ли пък подозренията се, че Израел търси чрез такъв атентат основание за въздушен удар по ирански ядрени обекти, както внушават различни коментатори, то защо да избива собствените си граждани преди това, а не премине направо към действие? Заплахата от иранската ядрена програма е достатъчно голяма, за да тръгнат израелците срещу нея през бургаското летище по труповете на свои съотечественици, капка от чиято кръв би могла да удави бумерангово всяко израелско правителство, възпламенявайки гнева на израелския народ.
Както видяхме от въздушния удар, нанесен по транспортен конвой ( натоварен по данни на израелците с модерни оръжия за Хизбулах в Ливан) на сирийски територия само преди дни, Израел изобщо няма нужда от друг претекст, освен прелялата чаша на заплахата срещу неговата сигурност. Защото Хизбулах, отвличайки израелски войници от Северен Израел, създаде повода за войната през 2006 г. в Южен Ливан и израелците явно взимат превантивни мерки това да не се повтори, изпращайки „посланието” си.
Да не говорим, че има и друг, още по-ярък прецедент. Най-знаменитата военна акция на израелските ВВС, довела до унищожаването на иракския ядрен център „Озирак” с ракети въздух-земя, също беше извършена единствено и само по същата целесъобразност: като най-пряк път към елиминиране на една голяма потенциална заплаха без никакви други нагласени „аргументи”.
5. Накрая, но не по важност, един кратък отговор на твърденията, че България няма интерес да посочва Хизбулах, защото това ще застраши сигурността ни при евентуално отмъщение. Отговарям.
Тук логиката е тотално, за да не кажа тоталитарно, сбъркана. Напомня на прословутия призив на Тодор Живков „да са поснишим, докато перестройката премине”. С „поснишаване” няма да стане. Тъкмо напротив: именно безнаказаността би се изтълкувала като покана към терористите да си правят каквото искат у нас, защото са ни стреснали и парализирали.
Универсално правило в правораздаването е да се търси превантивният ефект спрямо престъпните наклонности на потенциалните нарушители на закона чрез залавянето и осъждането на виновните, а не обратното- тяхното умилостивяване чрез „поснишаване” пред деянията им.
Още по-парадоксално е, че този упрек спрямо заемането на позиция от страна на България се отправя тъкмо от онези, които изтъкват спецификата на Хизбулах като легитимна партия на Бога с широка социална дейност в Ливан. Нещо повече казват те-тази партия нямала дори военно крило. Така твърдят, за да  оспорят посочването му като виновник за атентата в „обоснованото предположение” на българските власти, в което се споменава ( явно като компромис, като оставена отворена вратичка за дипломатическо маневриране) въпросното „военно крило”.
Ако тези обвинители са прави, защо тогава да се тревожим от отмъщение? Няма нужда се плашим от нови атентати щом Хизбулах е самата цивилна невинност и дори си няма военно крило, а лети с единичното си хуманитарно крило към своята прокламирана цел да унищожи Израел.

Истината е, че ( освен с дълбоко засекретените си клетки, с чиято конспиративност се гордее) Хизбулах разполага с публична военизирана структура, която обича демонстрациите на военна готовност чрез маршируващи по ирански образец хиляди бойци с вдигнати напред изпънати ръце за „поздрав” към спомените на израелците за тяхното изтребление в Европа.
Всичко това може да бъде „тайна” или за истински слепци, които от мързел не желаят да прогледнат под повърхността на достъпната днес за всички информация, или за онези, на които са им направили „обосновано парично предложение”, за да си затварят очите.
А за мразещи евреите, американците, западняците и най-вече българите, които си позволяват да не се съгласяват с тази омраза, изобщо няма да споменавам. Защото с фанатици не споря, независимо на кой Господ се кланят.

Изборът е между това дали да се “поснишим” пред тероризма, за де не го ядосваме, или да се изправим на пътя му заедно със съюзниците си, които определено не са Хизбулах, Иран, сирийският режим на Асад и московският му покровител.

35 мнения за “Да се поснишим ли пред тероризма или да се изправим на пътя му”

 1. Смях в залата, господа!
  Днес научавам, че ДАНС едва сега започват целенасочено да работят по версията “Хизбула”.
  Какво се получи – първо Цвъки се изцвъка, а после индианците са хвърлени да потвърждават и установяват.

 2. Тези 5 минути за прочит на статията Ви са 50 пъти по-ценни от двайсет и пет години гледане на новини по близкоизточния конфликт. Благодаря.

 3. Благодаря Ви, г-н Инджев, за разума, който се съдържа в размишленията ви когато част от обществото, дори хора, които много добре познават Хизбулла, нейното зараждане и история и как всъщност от милиция тя се протегна и към властта, се вайкат, че България била сгрешила в случая. въпреки, че разследването е съвместно. И въпреки, че Хизбулла не се свени да праща бойци в Сирия, които определя (сама) като бойци, загинали на джихад, които да избиват и цивилни граждани. Тук искам да допълня, че в Ливан за първи път преди дни бе издадена заповед за арест на член на Хизбулла в обвинение за подготовката на атентати и опит за убийство на ливански политик. Така че за мен тази версия не е изключена, макар и добре прикрита.

 4. Господин Инджев, Вие сте един от най-добрите специалисти познаващи Ливан и Близкия изток. Зная, че е във Вашите възможности да опишете тези неща с още повече подробности и детайли. Дори очаквам това да стане в близко време. Поздравления за статията Ви!

  P.S. Господин Инджев, препоръчвам на Вашия редовен читател господин Бойко Борисов да се запознае обстойно с Вашата статия!

 5. Здравей Иво,
  /говоря на “ти”, защото те чувствам като приятел,съмишленик и чета блога ти всеки ден/
  Дано да излезеш прав. Това, времето ще покаже.
  Исторически погледнато, всички събития, които си описал са точни.
  Разликата е в тълкованията.
  Не мразя евреите, американците и западняците.Не мразя и руснаците. От всички тях имам приятели. Мразя комунистите, съсипали не една страна. Не съм фанатик и никога не съм се “снишавал”, както и на никой Господ не се кланям. Още по-малко на “мамона”.
  Но, съвещанието по национална сигурност при Президента Плевнелиев беше едно нескопосано “театро”! Сутринта в два авторитетни американски и един израелски вестници излизат с решението на този съвет, а той се състоя след обяд. Вместо Президента, се изказва Цветанов. Цацаров, който много добре знае какво може да му се случи след време, опровергава тези заключения. Костов е на същото мнение. Поздравления от Израел, САЩ и Великобритания. Е.С. за сега мълчи. А ние уж сме първо съюзници с Е.С., а след това с някой членове на НАТО.
  “Снишаването” според теб е да заемем позата на Давид, срещу Голият. Но това е само притча, в която не вярвам, както и в много други.
  Да изчакаме решенията на Е.С. и тогава ще се разбере, кой крив, кой прав! И да си спомним как започна Първата световна война.

 6. доживях да прочета значи нормален анализ на ситуацията.

 7. Благодаря г-н Инджев. Казвате това, което мисля но не мога да
  изразя така убедително.

 8. Отличен анализ, г-н Инджев, и най-важното доста по-различен от това, с което ни заливат казионните медии. Според мен сте пропуснали един параметър от случая!

  Българското следствие дълго време твърдеше, че има лице-камикадзе. Още вечерта в деня на атентата вътрешният министър поде тази приказка, а последното, за което си спомням беше изявлението на следователя
  (http://www.vbox7.com/play:9659384829&al=2&vid=13366080)
  два месеца по-късно.

  Днес вече тази хипотеза не издържа. Преди два дни това бе потвърдено и от шефа на Европол. Въпросът, който аз поставям, е дали вътрешният министър на Република България и компетентните органи тук са достатъчно благонадеждни в работата си, в професионалната си област?

 9. Благодаря Ви, от сърце за отговорът. Отговор който не е “изсмукан от пръсти” а реално преживян. Това е отговорът на държавата ни след толкова години закъснение, отговор за кражбата на перлата на изтокът- Бейрут

 10. I az sym sklonen da vqrvam na zapadnite slujbi,no nqkoi nashi sysedi i vytershni politi4eski igra4i,kakto se vidq razigravat dosta seriozni teatri. Motivi i polzi ot izvyrshvaneto na podoben akt za tqh,kolkoto zelaete.
  Vse pak na snimkite atentatora izglezda prekaleno bql i nisyk za arabin ili persiec. Ot druga strana strani kato Germaniq i Franciq s dosta seriozni pozicii i razuznavane v blizkiq iztok,myl4at.
  Hizbulah po4ti sigurno ima u4astie v atentata, no se okaza,4e v Bylgariq qvno ima dosta hora, koito po edna ili druga pri4ina sa gotoi da zastanat na stranata na terorizma, i qvno ima mestni jiteli, koito sa sydejstvali na operaciqta.

 11. Ako nqkoj strelq po vas naj-dobre e da si namerite podhodqshto prikritie,sled tova moje da mislite za otveten udar. Kato v kriketa.Za syjalenie naj-polezniqt arsenal za Bylgariq v momenta sa syuznicite ni,i ako te ni podvedat Bog da ni e na pomosht.

  Vajnoto e kakvo shte predpriemem za da ne dopusnem tova da se slu4i otnovo i koj ima vyzmojnostite da go realizira.

 12. Руменчо, много бъркаш. Цацаров опроверга юридически термин, не данните за атената. Едно е да имаш информация, друго е да стига за повдигане на обвинения и процес. Освен това, какво е свършила прокоратурата по разследването – вероятно едно голямо НИЩО. А ако чакаш ЕС за направи решителна стъпка има да чакаш до второ пришествие. Всеки нормален човек знае кои са Хизбула и какви ги вършат. Просто на ЕС не и изнася да обяви за враг Хизбула. И там има политици, гонещи рейтинги. А нищо не сваля рейтинг както една бомба…

 13. Прочетох с интерес статията и съм съгласен с повечето неща в нея. Имам обаче няколко възражения.
  1)Аргументът, че Хизбулах извършва атентати, защото е убедена, че няма да я разкрият, звучи твърде несериозно като мотив. Мотив за терористични действия може да бъде, например, “свещената война” срещу неверниците, или въвличането на България в нежелан от нея конфликт, или дестабилизиране на обстановката в Европа, или отмъщение срещу държавата Израел и т.н., но не и горният аргумент. Признавам, че това ме разочарова, тъй като се надявах да прочета поне предположение от автора относно истинската причина за атентата.
  2) За мен е малко вероятно израелските служби да са разполагали с предварителна информация за атентата. Ако това беше вярно, най-логично би било да се опитат да го предотвратят, най-малкото незабавно да уведомят българските си колеги за това, с което категорично разполагат като данни. Както знаем, такива действия не са предприемани.
  По повод заключението съм по-склонен да се съглася с мнението на РУМЕН по-горе. Съюзниците ни не бяха полезни с нищо за предотвратяването на трагедията в Сарафово, което ми дава съвсем малко основания да вярвам, че ще ни бъдат полезни в бъдеще.

 14. Искам само да напомня, че войната в Ирак през 2003 започна под претекст че режимът създава оръжия за масово поразяване, каквито не бяха намерени в последствие. И вероятно сега Израел и САЩ са прави за Хисбулах, но за мен винаги си оставям 1% съмнение.

 15. Това е най-смисленото нещо, което съм чел по темата. Поздравления, бъдете жив и здрав! 🙂

 16. към revolver:
  Нямам нищо против различията в мненията, но съм определено против това да твърдите, че твърдял нещо, което не съм написал.
  1. Никъде не твърдя, че “мотив” за атентатите е чувството на Хизбулах за гарантирана безнаказаност, а само, че на тази база смятат, че могат да лъжат спокойно, без да ги обрят с доказателства- те и без това твърдят, че не се били занимавали с терористична дейност, но никой не им вярва в целия свят.А мотиви за озлобени хора да причиняват зло могат да се намерят колкото щете- например отмъщение, вкл. за убития командир ( на военното крило на Хизбулах, което уж не съществувало) Имад Мугние при бомбен атентат край Дамаск, след което от Хизбулах се заканиха да мъстят.
  2.Не съм написал, че израелските служби може би имат “предварителна” информация. Това би било потвърждение на тезата на антисемитите, че израелците си избиват сънародниците с някаква цел. Ясно сън написал, че е възможно убедеността им за съпричастността на Хизбулах към атентата в Бургас часове след него да е резултат от информация, която имат, т.е. да вържат “две и две” или\и да са задействали някакъв свой засекретен източник, който да е потвърдил подозренията им.
  3. Колкото до това, че съюзниците не били свършили работата по нашата самоотбрана и това означавало, че нямало да са ни полезни и за разкриване на престъплението, това е толкова абсурдно ( като теза и нейна проекция), че не виждам необходимост да го коментирам.

 17. Аз мисля че целта на терора е да създава напрежение но Хизбула не искат да бъдат разкрити за да не им се нанесе ответен удар! Елементарно Уотсън 🙂 А тъпите български патки дето крякат не ги закачайте оставям на вашата милост и интелект!

 18. Освен това има едно нещо което Боклука или не иска или не може да разбере! НЯМА СКРИТО ПОКРИТО !!!!!!

  С колко удивителни да го напиша за да светне в закърнелите ви от лъжи , безчестие и пороци мозъци !!!

 19. Според мен днес пред Българската държава не стои проблемът дали “да се снишава или да се изправя на пътя на тероризма”, а да докаже с безспорни доказателства, че обявеният от Цвъко атентатор действително е извършил атентата в Бургас. По “обосновани предположения” съдът може да задържи един обвиняем в предварителния арест, но е недопустимо по “обосновани предположения” да обявиш някого за терорист. Друг е въпросът, че Боко изигра хазартния си номер, с който пусна в рулетката съдбата на нацията, точно в този момент, защото “му припари под петите” от барабанния огън на “Биволъ”.

 20. “Да се поснишим ли .. или да се изправим …”

  Може би публикацията има своето място.

  За мен, лично, ИЗПРАВЕН няма алтернатива.

  Свободен значи Изправен.

 21. В допълнение за пъжите на Хизбула, съвсем наскоро излязоха факти и признания за техния източник на финансиране – Иран (говори се за 1 милиард долара) – нещо, което упорито отричаха.

 22. “Изборът е между това дали да се “поснишим” пред тероризма, за де не го ядосваме, или да се изправим на пътя му заедно със съюзниците си, които определено не са Хизбулах, Иран, сирийският режим на Асад и московският му покровител.”

  Тоя път е наистина в десетката!
  Звучи като клише, но деиствително по-точен коментар не съм намерил!

  Но иначе не бива да си мислим, че Русия на лилиПутин е “империя на злото”, нееее! Ама, моля ви се!
  Русия подкрепя “законното правителство на Сирия в опитите му да се справи с терористи”.
  И също така Иран в “законните му опити ” да “изпшолзва атоманата енергия за мирни цели”.

  А Израел “сами избиват евреи за да могат да посочат Иран и т.н. за виновни”.
  И всичко това се случва докато рибите весело чуруликат по разцъфналите през декември налъми.

  Да ви кажа, писна ми от откровено ТЪПА пропаганда. Комунистите нищо ново не са научили – само тъпотии повтаряни по сто пъти.

 23. Благодарен съм на г-н Инджев че ни дарява с такива добри анализи и коментари. И е жалко че доста Българи няма да ги прочетат пък камо ли да ги осмислят (лично на мен ми е странно колко много хора се захласват по меко казано глупавите изказвания на Бойко или Станишев). А твърдението че Израел сами инсценирали атентата може да се роди само в главата на един болен мозък, промит от пропагандата на комунизма. И дори не е необходимо да си супер умен за да видиш коя е империята на злото (този които защитава тоталитарни режими и спонсорира избиването на хора искащи свобода). Дано ние по скоро се отървем от тяхната задушаваща прегръдка.

 24. Точно такъв анализ очаквах Иво, и сега с истинско удовлетворение ти благодаря. Аргументите на всичките ти критици са като заяжданията на слабите ученици – да оспорят мнението на отличниците, за да ги забележи учителя. А, “упражняващи се експерти” в България винаги имало в излишък. Дори мнението на Елена Йончева не може да се вземе насериозно, защото явно е потърсено като защита на политическия й приятел Серджо. И може ли да се сравни експертния й потенциал с този на Алекс Алексиев. Каквото и да говорят за него идеологически заслепените му критици (симпатизантите на терора), не съм чел по-изчистено и прецизно становище за атентата и за Хизбула. Както, разбира се, и твоят анализ, който е още по-детайлен!

 25. (към MEDIA) На Европейския съюз не му изнася да обяви Хизбула за терорист, защото знае, че един друг балкански пишман-държавник “ще извади кестените от огъня” (пардон, от атентата в Сарафово), а самият държавник-пажарникар е чел само за Винету и не знае нищо за атентата в Сараево, с който почна Първата световна война.

 26. Бих искал само да отбележа за някои от коментиращите тук, че статията не си поставя задача да коментира съвета при президента, както и сакатлъка на “обявяването”, както по време, така и с всичките съмнения, които можеха да се избегнат при една премерена категоричност. Направени са логически изводи като подкрепа на една много вероятна теза, от човек, който познава нещата отвътре, преживял ги е лично, с присъствието си, дето се вика – око да види, ръка да пипне…

 27. Не е нужно Хизбула да имат МОТИВИ-те са посредници изпълнители на поръчката на Иран точно затова,че ВИДИМО НЯМАТ МОТИВИ!!-Още по-съмнително е след като цялото българско черноморие е частна собственост на съветските империалисти и анти-бълг партия ДПС да не им е оказана логистика в страната.Странно и до сега остава неизяснен въпроса как са си носили бомбата от вън и как във скъпите хотели или дори вп частна квартира ще представиш очевадно фалшива и САМО шофьорска книжка,вместо паспорт !!Буквално паралелно с атентата по време тръгна бурна кампания по форумите на националистчета и злоради садистчена,че Израел сами са си го направили,заедно с това и абсолютно паралелно хистерията в нета по иранската технология на Кеше -фондейшън,стари ДС тюфлеци бяха трепетно превъзбудени и усвоиха момента да пуснат носталгични оди за професионализма на ДС и как това не би могло да се случи едно време …Въобще основна и даже по-важна част от предназначението на терористичния акт е емоцията в медиите ,която се произвежда,сондират се настроенията на страх или гняв и т н …..за смяна на вътрешно-и външно политическата ориентация….Още ли търсите МОТИВИ-и кой има интерес от това ….Особено след като излезе информация от уикилийкс,че банката с руски капитали на Цветан Василев у насе всъщност с парите на Асад-вложени в БГ-банка.А защо никой не споменава версията в книгата Дуел на Григор Лилов,където той твърди ,че сме обвързани с ирански капитали и то по линия на инвестициите за Белене.И при положение,че у нас управлява мафия само-титулувала се за държава и не може да му се хване края.

 28. Адмирации за Иво Инджев. Благодаря за споделеното, нещо от което определено разбира. Питам се само, кога българина ще се изправи от унизителното си положение и заяви своето МИНАЛО, настояще и БЪДЕЩЕ?!

 29. Иво, какво ще кажеш за версията, че дългото разтакаване на властите ни (преди да обявят кой е виновен за атентата) се дължеше не на някакъв американско-израелски натиск ДА ГО НАПРАВЯТ, а всъщност на руски натиск ДА НЕ ГО ПРАВЯТ? Винаги съм твърдял, че за да разберем какво правят или искат да правят путиноидите, трябва да погледнем в какво същите путиноиди обвиняват противниците си.

  Русия ще загуби страшно много, ако Хизбула и башарският режим в Сирия бъдат разгромени, а ако падне и иранският режим, това би било КАТАСТРОФА за Русия, защото ще изчезне руският монопол върху енергийните потоци към Европа.

 30. Много ми хареса изложението, всичко звучи логично и аргументирано, до последното изречение, което малко ме смути. Да разбирам ли, че според вас, ако свалим сирийският режим на Асад, опасността от тероризъм ще намалее?

 31. Г-н Инджев ,
  Подкрепям КБОЖИЛОВ, и другите ,които съвсем точно обвързват атентата с НЕзащитимото положение на тирана Асад, това е основната причина за атентата – отклоняване на вниманието от зверствата в Сирия, и подкрепата на Хизбуллах за тирана,за когото те(Хизбуллах) извършват едни от най-гадните военни престъпления.
  И ,г-н Инджев ,припомнете си че опити за атентат от Хизбуллах имаше през цялата 2012г.,по целия свят – от Тайланд, през Африка, Грузия , Кипър и т.н..
  Също и първия опит през януари 2012г. да ударят еврейските туристи по планинските ни курорти.
  Който за щастие беше НЕуспешен!
  И на поддръжниците за “снишаването” трябва да им е ясно, че и Хизбуллах НЕ ги интересува дали някой е снишен, те просто си правят атентата независимо от “степента на снишаването” ,или липсата на такова!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.