Протестиращите срещу високите сметки за ток били “тълпа”, според БТВ

Репортерка на рекламиращата се като „най-гледана” телевизия в България нарече днес „тълпа” протестиращите в София срещу високите сметки за ток. В обедните новини на Би Ти Ви от мястото на протеста, където разгневени граждани горяха сметките си, Биляна Гавазова съобщи, че полицията е въвела ред, след като „тълпата” е замеряла със снежни топки министъра на Икономиката, енергетиката и икономиката Делян Добрев, поради което диалогът с гражданите на улицата пред министерството му не се е състоял.

Да видим обаче как ще се състои диалогът на Борисов с гневните сънародници, които имат основание да се чувстват поканени за разговор поради заиграването на Борисов с картата на популизма в предишни случаи.

Дали пък репортерката, използвала обидната квалификация срещу гражданите, няма да се окаже донякъде права по отношение на двойното дъно на думата „тълпа”? Защото протестиращите в цяла България срещу енергийния рекет вече трудно могат да бъдат наречени с любимата на комунистическата пропаганда презрителна щампа „група граждани” по адрес на малобройните протести срещу тогавашния режим. Групите на гражданите застрашително растат – както се казва, прииждат на тълпи.

В един отделно взет Благоевград например медиите оценяват участниците в аутодафето на сметките за ток на поне 2000 души. Това е внушителна „бройка” дори за двумилионна София, приспана за граждански протести още от времето на разбивача на двуполюсния модел в България Симеон Сакскобургготски, който успя да убеди гражданството да не се тревожи за нищо под неговите бащински грижи.

Преброяването на градовете, в които тези дни пламнаха и продължават днес подобни акции показва, че те вече са повече от 20. Това е доста повече например от онези екологично възпламенени демонстрации в България миналия януари, когато след едновременно организирани протести в 14 български града премиерът Борисов заяви, че толкова се е стрестнал, че нареди на парламента моментално да забрани в България дори да се проучва за наличието на шистов газ. Обоснова се, че „чува” гласа на народа.

Който веднъж обаче си е отпушил ушите ( макар и за нещо, което определено искаше да чуе, за да угоди на руския натиск), ще трябва най-малкото да обяснява при втори подобен, че и по-едър случай, какво смята да прави със собствените камъни, струпани на грамадата на гражданското недоволство. Защото е създал прецедент, поканил е гражданите да проверят, дали наистина (още) чува само онова, което му изнася.

56 мнения за “Протестиращите срещу високите сметки за ток били “тълпа”, според БТВ”

 1. Господин Инджев, ако помните далечната 1968 година, тогава група работници извикаха на помощ съветските танкове в Прага. По Костово време таксиметровите шофьори се проявиха като активно гражданско общество със селяндурски манталитет. Днес пък тълпата хвърля снежни топки по министър. Утре пък народът български може да хвърля павета по който си реши, но в никой случай срещу българо-руската дружба, която както знаем всички, тя е от векове за векове. Дори съм сигурен, че един ден когато светът се промени до толкова, че държавите ще изчезнат и народите по света ще станат истински братя, пак ще има българо-руската дружба. Напук на костоваците.

 2. Господин Инджев, хубаво е да се обясни на замерящите със снежни топки, че цената на тока е висока, защото в името на българо-руската дружба, бяха откраднати близо два миларда лева, уж за АЕЦ Белене. Все някой трябва да плати за любовта межда двата братски народа.

 3. Бе аз пък се чудя на Бог “до кога ще трае” едно и също ще се повтаря.
  Пак “граждани социално подтикнати” за паричките си и пак пламнали коли.Бе а палете се от всякъде и да се свършва агонията ви малоумна най после !
  Божее,дай иом каквото си търсят,не ги мъчи повече !

 4. Православният български народ”,”вярвалият народ”,в “правата линия на Партията”,много вернопоклонен най на “златният телец”.
  Пролетарят,”броди призрака” сатънински и пали бесове.
  То си е и писано в Божите писания,на камик за по сигурно написано,но пък нали “опиум за народите и “Христос бил първият комунист” – по партийната линия,на народа “вярващ”,дълбоко поклонен !
  “Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на любовта.”-Алберт Айнщайн
  Знам ли!Бог най добре знае !!!!!

 5. Не очаквам тълпата ГРОБ водена от Мутрата Буда да “чуе” недоволството на гражданите, понеже то, недоволството, не е придружено от шумолене на пари.
  Както се докза с времето, ушите на тълпата ГРОБ се отпушват моментално щом звъннат монети, както примерно с “продажбата” на брегове и дюни, но се запушват “странно” бързо щом няма пряка парична изгода. Изгода за, да потретим, ТЪЛПАТА ГРОБ.

 6. Свидетели сме на поредната лъжа от страна на една “българска” телевизия. Бях на протеста и мога да кажа, че присъстващите по мое мнение бяха не по малко от 4 000 души.
  Абсолютна лъжа е, че полицията по какъвто и да е повод се е намесвала при появата на министър Добрев.
  Впрочем обективността на тази телевизия отдавна е компрометирана и примери за това колкото искате.

 7. Бе интересна пък работа,как пък така та все съвпадения се получават на “гражданските щения” със другарските “на Партията велика нази води” “социални зъъъБирки”.Интересна работа,”несведУми пътища”!
  “Атомни ядра”неделими – по теорията допълнително относителна на “атейста ТЪ – инперялис”- Айнщайн !

 8. Айде пак протести и глупости срещу монополите. Тоя тъп филм го гледаме вече над 20 години и всеки път ни го прожектират преди избори. Комунягите знаят как да мътят водата. Да видим дали Бат Бойко знае как да се измъкне от ситуацията. Ясно е, че той не е виновен, но дали ще успее да го извърти така че да накисне комунетата. Който и да дойде на власт, все с тоя цирк ще се сблъска…

 9. Всички трябва да си спомнят как започна катастрофалното повишаване на цената на тока и от кого. При идването на власт на Симеон СКГ през 2001 г. министър на енергетиката стана Милко Ковачев. В този момент цената на тока бе 9,9 ст. за дневна и 4,5 ст. за нощна тарифа. Веднага след това Ковачев повиши цената с 30 %, като обясни, че при Костов била изкуствено задържана, а това не било от интерес за хората ?? !! И никой тогава не реагира при еуфорията от царското управление. След точно една година Ковачев увеличи цената със 100% до 18,8 ст., а след това продаде ЕРП на чехи и австрийци. Ето това е истината за началото, но тогава мълчахме. Къде е сега Милко Ковачев и къде брои парите си?
  Моля за коментар от г-н Инджев и дали трябва хората да потърсят сметка за тази наглост от преди 11 години.

  Начална страница
  Абонамент за: Публикации (Atom)

 10. Протестът не е за ЕРП-тата, а за това в чии ръце да минат. После лесно ще се обясни на мъдрите, махащи знамена електорални единици, защо им е скъпо и кой е виновен… Всички протестиращи и коментиращите ги медии акцентират върху исканията им, които са наивни и глупави: “да се махнат ЕРП”, «да е изгонят чужденците!» “да станат държавни”, “да се слеят с производителя” и т.н. НО, нали някой пак ще взема пари за тая дейност ! Очевидно е, че заменянето на един монополист с друг, не е решение. Това е борба за кокъл, под маската на граждански протести. “Долу монополите” казват от БСП, но не обясняват как ще се откажа от едно и ще искам от друго ЕРП да ми е доставчик? Защото организираните И ОШУШКАНИ ОТ ТЯХНАТА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА протестиращи не проумяват, че се борят не за по-малки сметки, а за нова собственост и нови монополи! Това е целта на антимонополното говорене и на БСП и Атака. Ей това е вече «национална» политика! Вадят душата на потребителя като крадат безбожно , като изнасят на цена под тази на която се продава на гражданите, след това ги насъскват срещу някакви ЕРПта и чрез възмутени «протестиращи» бият един министър (с топки сняг) защото им попречил да си направят АЕЦа, та да крадат още повече! То го бият официално зареди сметките, но отвътре им кипи за тоя АЕЦ….
  Тържество на тъпотията и лицемерието! Но под знамената на «граждански протест». Нито дума за това как да се контролира и ограничи монополизма. Защото и БСП и никой не желае или не смее да пипне там .А монопол не е само в енергоразпределението нито в електроснабдяването!!!! Той е и в медии, в мобилни оператори, и в търговия …доставки на енергоизточници, …. в много неща. Нито дума каква е ролята на КЗК! ( Май само си вземат дебелите заплати, както повечето агенции и комисии….) И рев и коментарии на «граждани»: “ако построим АЕЦ, няма да плащаме толкова !?!?…, Ако не дай Боже построят, ще е още по скъпо ! Математически факт! Ама я го обясни на тия дето предпочитат да викат и веят байряци вместо да мислят! И не ми казвайте, че протестите са граждански и спонтанни. Не са ! Организирани са.
  Казвам го не в защита на ЕРПтата или на Герб. Казвам го в защита на употребените протестиращи!

 11. До Илия Илиев – Точно така беше, господин Илиев. Същото беше и при топлофикациите. Обвиниха Костов, че не бил вдигнал цените на парното. След като вдигнаха цените на парното, крадците като Вальо Топлото и Румен Овчара можеха да краднат на воля и безнаказано, та до днес.

 12. Мястото и на семейството ни е сред протестиращите срещу енергийната мафия в България със сметка за ток 368.33лв. за последния януари!

 13. Защо постоянно ни повтарят, че имаме най-евтиния ток в Европа?!?! При потребена енергия за 100 лева и сметка за плащане 300 лева (с всички там такси и други легални начини за източване на народната пара), токът не е 18 ст., а точно 3 пъти по-скъп. Това е истината! Въпреки, че имаме АЕЦ, плащаме мнооооого скъп ток!

 14. @ С.БОРИСОВ Това е истината! Ама ако знаете колко малко хора я разбират… Горките хорица, горката България!

 15. Прав е г-н Борисов. Въпросът е в контрола над дейността на монополите – естествени и картелни. Хората, разбира се, имат право да протестират и да изразяват своята гражданска позиция, като винаги ще се намерят сили, които да ги “подкокоросват” или да яхнат вълната на недоволството, но работата на управляващите е да контролират най-вече разходите на монополите и да не допускат изкуствено завишаване на цените на услугите им. Така по естествен път се тушират обществените протести.

 16. Разбира се, че е тълпа. Не могат да пресметнат 2+2 от злоба към частника. Затова искат национализация. Подобно беше провален Еврейна Гад Зееви, който купи фалиралата авио Балкан и въпреки това,летателния и наземен персонал няколко месеца стачкуваха, защото той моля ти се, “водил компанията към фалит”. И той им е върна да си е гледат компанията. Няма нужда да уточнявам персонала на компанията към кой политически цвят принадлежеше.

 17. (към Сотиров) “Сега я втасахме”! Не съм допускал, че някой може да сравни всенародните протести против надписаните от Боковата администрация сметки за ток и парно с измислената от Кремъл “група граждани”, повикала Окупаторите при Инвазията в Чехословакия през август 1968-ма.

 18. Навремето за бавно загряващ човек се казваше “албански реотан”. Сега медиите съобщават, че албанците, след двуседмични масови протести, са изгонили EVN. Да не допускаме да станем “български реотани”

 19. @С. Борисов, Таке е. Всичко това ми прилича на онези протести, в които се скандираше “България уби дете”.

 20. Империята(кому-руската, Р Офч+ 100 VIP families) отвръща на ударът(СРС-тата). Лустрация или смяна на поколенията. Бжежински не позна 3-та част на развитието СССР, изпревари го КГБ- развитието на екстремният фактор.Дългият Инкасатор е бушон…ка-бууум.

 21. Нали от 01.01.2013 цената на газа щеше да е с нам колко процента по-ниска. На бензиностанциите е по-скъпа, тока е по-скъп, парното е по-скъпо.Аман от лъжци, не бе Гоце, не бе Серго, сега тая тиква… ами да стягаме багажа и да ни няма.

 22. @С. БОРИСОВ
  Както се казва: ГОЛАТА ИСТИНА!

  А това безмозъчно управление само си го направи с бездействието си…

 23. Искам да споделя моето мнение от позицията на електроинженер експерт по въпроса. Световна средностатистическа цена на електроенергията в български лева е 0.14 лева или 14 стотинки на киловатчас (без ДДС). С нашето ДДС от 20% става 16.8 ст. Възможни са вариации нагоре и надолу свързани с тарифите: върхова, дневна и нощна, които би трябвало да са в границите на 10-15%. ЕРП могат и да си въведат вътрешни вариации в зависимост от сезона, но пак в подобни граници. Останалото си е чист грабеж! Къде обаче е истинският проблем у нас. Абсурдно е да се говори за национализация, което пък означава хипермонополизиране на услугата. Тоест предлагане на решение на проблема, чрез неговото уголемяване! Отноиво комунягите използват демамгогия със спомените от едно време, когато цената беше поносима, но никой не казва, че беше дотирана от държавата. Плащахме си масрафа по друг начин. Например с ниски заплати не стигащи и за екскурзия до Гърция. То и затова толкова трудно ни разрешаваха отиване в чужбина! Или например чакайки цял живот ред за панелка или трабант (Лада само за “другари”). Много така и не ги и дочакаха никога! Истината е, че концесионирането на енергоразпределението у нас е направено по абсурден начин. Има ли поне един у нас консуматор, който, ако не е доволен от неговия концесионер да се прехвърли на друг? Няма и няма как да има. Защото “демонополизацията” се свежда до райониране и всеки от концесионерите си е абсолютен феодал и дерибейства в неговия си район също, както болярите ни от времето отпреди Турското “присъствие”. Мислите ли че нещата стават по този начин и в останалия свят, и само у нас не сме случили на концесионери? Нищо подобно, същите са били проблемоите и в САЩ и навсякъде, но е било доста по-отдавна. Даже в САЩ преди доста години са правели електропреносни системи в паралел и са използвали, и затова и досега ги имат толкова развити и усавършенствани, така наречените автоматични превключватели, на Английски ATS – Automatic Transfer Switch. Това обаче е много скъпо и свързано с много мед или алуминий за дублиране на оразпределителните мрежи. Но вече от доста отдавна (!5-20 години) има съвременно и относително много евтино техническо решение на проблема. Даже вече в САЩ и на запад не се говори за токоразпределителни системи или мрежи (в мн.ч), а за единн мрежа или както там се казва “the grid”. Цялата “тайна” се състои в електромера. Сега вече това са модерни компютризирани измервателни и регистриращи прибори, които комуникират с енергийната преносна система и получават непрекъснато цените на всеки един концесионер в момента. И цялата им задача е да превклщчат отчитането на отделен регистър, посветен на дадения концесионер. Регистрите, кактоп някои се сещат са не по-малко от осем, но без никакъв особен проблем или кой знае како оскъпяване мофгта да са и 16, 32 или дори 64! Което означава, че и концесионерите могат да бъдат съответната бройк. При това забележете, че всеки от тях прекрасно знае какво ще направи компютърът в електромера на потребителя, ако много вземе да надува цената си! Печалбата да си делят там помежду си в зависимост от дяловото си участие и потреблението регистрирано от всеки от тях! Ами това е! Да го имат за сведение протестиращите за да разберат къде и срещу кого да насочат протестите си, ако искат да има ефект и да не бъдат водени за носа. Поздрави!

 24. Чета господин С. Борисов и си мисля – а не е ли права (без да иска)журналистката?
  Какъв е съставът, какви са мотивите, какви са щенията на разбунтувалите се граждани? Повече от 90 процента – хора мизерстващи, озверели от недоимък и безизходица, полуграмотни, първосигнално мислещи, заблудени и объркани от мощната червена пропаганда, жадуващи нова национализация и СПолука (сякаш чета поемата “Септември”).
  Да, права е Здравка! Утре същите тези “граждани” ще излязат да крещят “България уби дете”, жадуващи мъст за “омразното чудовище”, дръзнало да ги лиши от “братската руска прегръдка”, от “мирния (и евтин) руски атом”, дръзнало да им отнеме вярата в “800-дневното чудо”!
  Защо пък да не наричам тълпа “санчовците”, за които “Свободата… ама саламът по-си го бива…”
  Слагам бас, че поне 80 процента от излезлите да протестират са гласували ЗА АЕЦ на референдума.
  Да сте чули и видели някой да е излязъл да протестира и да иска главата на престъпника Р. Овч. (главен защитник на далаверата БЕЛЕНЕ, междувпрочем)?
  Тълпа са тези, които след “Вальо-топлото” си искат своя “Вальо-атомното”!
  А, че протестите са “усвоени”, канализирани, мултиплицирани и идейно насочвани, само за слепците не е видно.

 25. @TORSION
  Възможна ли е злоупотребата с власт да бъде предотвратена само чрез пускане на бюлетина веднъж на 4 години?
  БСП заяви желание да обязди протеста, протеста ще позволи ли да го обяздят и да смени едни ЕРП-та с други?

 26. Велможата както се е случвало и преди в подобни ситуации просто изчезва от политическата сцена. Къде е спасителят или този казус е сложен за решаване а и може би не толкова важен?

 27. “митилява овца”,ако незнаете “що е то ” питайте някой ветеринар да ви поясни.”Граждани” били,айде бе “корабче минава ли”.Яхнал ги все някой,пък те миличките,праведни,ангелчета просто.Кой го яхват ?Да не обиждам магарето…
  “Граждани”,мразещи “граждани”,най много мразят “човека”,частника мръсен мразят (личност дето си позволи да е с собствено можене,а то от мислене пройзходи).О не,”национално/отговорните и честни най часници” много си ги обичкат,другарите от “партията” “чесни чатници”.С идването на Симеончо миличък червен “цар български” започна попиляването на всичко що с собствен труд и на свой риск и сметка създало честно чатно “имане”.Бог все пак има,нищо че на никой вяра нему се хваща,има аз знам!И всеки му според “гражданската”…
  Къде са тия “граждани” когато за ЧОВЕШКИ РАВА иде реч,не за личночорупкови сметки ???

 28. Добре:

  Имало високи сметки. Имало недоволство. То било масово. Това било хубаво. И който кажел, че това е поредната поръчка, добре изпълнена от надигащата глава червена мафия, бързо бил причислен към навеждащата глава герберастка мафия.

  Това вече сме го играли много пъти (както правдиво посочва един коментатор по-горе), поради вродената и допълнително социализирана тъпотия на голяма част от местното население на територията БГ.

  Хора, човеци! Помислете, ако можете, де:
  Някой си имал сметка от 244,85 лв. и я публикува, псувайки само разпределителното дружество, което е гаден чужд частник, нали, под една статия в сайт (за справка – потребител anonim440 на 11.02.2013 10:26, ето тук: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5515571&page=1#commentsContent).
  И понеже е част от тъпчовците (а не от манипулаторите, които са си доста в нета) не си дава сметка как неговата публикувана сметка показва, че тъпчото, като стотици хиляди други, не си е правил сметката.
  Да видим – 1038 квтч дневна консумация и 266 квтч нощна = 1304 квтч. Вероятно за около 40 дни (както стана ясно, от ЕРП-тата са се изхитрили по български да увеличат броя дни на отчитане, най-вероятно правейки си тънки сметки, че по-големите приходи през януари, които ще им дойдат в касите/сметките, ще са добре дошли да покрият оборотните плащания, които ВИНАГИ – и това всеки, който поне малко се е занимавал с бизнес, може да потвърди – са по-високи в началото на годината).
  Това прави по около 33 квтч на денонощие, като основният разход е по дневна тарифа – средно 26 квтч за 18 часа на ден. На мен ми прилича на нормално потребление от климатик/духалка и включен бойлер. ОСОБЕНО когато видим колко бяха почивните дни през декември – вместо 22 работни и 9 почивни, имахме САМО 16 работни дни и 15 почивни.
  Който може да смята и да мисли, ще види, че почивните дни са се увеличили с ДВЕ ТРЕТИ.
  И ако не си свързан с ТЕЦ, нищо фрапантно няма в горната сметка.

  НО: българите – основна част от които са природно и културно ограничени (доказателства искате ли?) не си правят сметката. Те искат да потребяват, без да разсъждават, и ако може – да минат метър (да платят по-малко, да откраднат ток, да прехвърлят някакво финансово бреме на някой друг – съсед, роднина, община, държава…). И в главите им още кънти жизнерадостен смях от времето, когато, трупайки борчове към целия свят, социалистическите субсидии в икономиката, вкл. и енергетиката, им поддържаха ниски (под себестойност) цени – както на предприятията, така и на населението. Голяма част от тях все още помнят с умиление “акумулиращата печка” и “чушкопека” – енергийни лами, възможни само в не-икономическо общество.
  Енергийна ефективност на дома? “Бошлаф, бате, дай ми ти на мен да люскам греяна ракийка по потник пред ТАЛАВИЗОРО и в стаята да е на шест!”

  Да, тълпа са. Включително и онези, които не са част от поредната червена поръчка, но които напълно доброволно, но без-разсъдно участват в протестите, които, да не се лъжем, са против чужденците, против частния бизнес, против самодисциплината и рационалното изразходване на ресурси.

  Всичко друго – и монополния интерес на разпределителните дружества, и безобразното поведение на енергийната мафия, и икономическите безобразия, сътворени от некомпетентното правителство на Буда Тиквата, е налице, но основното е принципът, по който е формирано местното население – принципът на тъ(л)пата.

 29. Коментарите са превъзходни ! Абе, хубавото си е хубаво, ученото си е учено. Никъде другаде в net-а не срщнах по-смислени и аргументирани становища. Г-н Инджев държи толкова високо летвата на интелектуалното ниво на блога, че посещението тук си е направо голямо удоволствие.

 30. Коментарите в твоя блог Иво са от интелигентни хора.Може би за това ти рядко се обръщаш към ЗЛОБОДНЕВНИ теми и винаги си наблягал на СТРАТЕГИЧЕСКИ такива.Ето защо ,когато днес коментираш преди всичко ТЪЛПАТА(според думите на репортерка от БТВ)коментарите са за ЦЕНИТЕ на тока.Да защото това е злободневна тема.Но ти СТРАТЕГИЧЕСКИ бе споменал за “ЯДРЕНАЛИНА-а”,които ще се вдигне от далаверите в ядрения сектор.И отново СТРАТЕГИЧЕСКИ бе съобщил за причината в “ТЕЧНАТА ДРУЖБА”!Който иска да знае ,нека чете!

 31. Изкушен съм да направя кратък преразказ на случка от древността, прекрасна илюстрация на сегашната ситуация.
  И така: В древна Елада, по времето на великия философ и учител Аристотел, в някакъв град двама мъже влезли в ожесточен и неразрешим спор. За късмет към тях се приближил Аристотел, във видимо добро настроение. Като го зърнали спорещите възкликнали – Бог те изпраща за да разрешиш спора ни!
  Изслушал учителят версията на единия и казал: ТИ СИ ПРАВ!
  Другия нетърпелив и разпален разказал и той своята версия.
  – И ТИ СИ ПРАВ!
  Наблюдател от тълпата, възмутен се обадил: Ама не може така, бе бай Аристотеле, и ТОЗИ ДА Е ПРАВ, И ДРУГИЯ ДА Е ПРАВ!
  -И ТИ СИ ПРАВ! Обърнал се към него философът.
  И тук, и сега всички са прави, а най-прав е Р. Овч, защото си познава тълпата и знае, че дори един Болен Сидеров може да се оправи с нея, да я баламоса и “канализира” гнева и, срещу една бутилка вино, да речем, е, от поскъпичките, де

 32. “БСП обещава ляв завой”, “АТАКА подготвя колективни искове срещу ЕРП-та”, “ВМРО ще протестира пред сградата на ДКВР” и т.н. и т.н. Като гледам прясно изработените флагчета и стилно оформените плакати на протестиращите “граждани”, страшно много ми напомнят на протестите против шистовия газ, както и “спонтанното недоволство”, изразено в кампанията “България уби дете”. И да, тълпа е това, г-н Инджев, тълпа със същите озверели пенсионерски лица, които със сигурност са били 100%-ви участници в референдумната комунистическа истерия, и които хал-хабер си нямат, че крещейки сега срещу омразните “чужди частници”, подтиквани и сръчквани буквално от местните ни националисти-интербригадисти, с кремълска заготовка, след време ще бъдат не по-малко ощетени и ще плащат сигурно и още по-големи сметки, но вече на други, може би “държавни” монополи, т.е. “от трън, та на глог, че е по-висок”.

 33. към Чърчил: Ние четем, четем…Но г-н Инджев НЕ коментира тълпата, а отразавящата я журналисическа общност. Прав сте обаче да твърдите, че от прекомерна употреба на “течна дружба”, получихме много високи нива на “Ядреналин”-а.

 34. Чета коментарите и не мога да повярвам на някой от тях.Едни ми сочат каква била средностатистическата световна цена на тока(без разбира се да предлагат съответно информация за това каква е средностатистическата заплата например),други говорят за това че виждаш ли Българина искал да седи пред телевизора по потник и сичко да му е на 6 без да плаща после за което,сякаш ние нямаме право да искаме такъв живот,трети говорят че национализирането на енерго-дружествата било решаване на сегашният проблем със създаването на по-голям такъв без ИЗОБЩО да се замислят че в крайна сметка проблемът и сега си е от монополно естество,просто е регионално такова първо,и второ без да се замислят че колкото повече посредници по веригата толкова по-висока е цената.Не,не мисля че национализацията ще е създаването на по-голям проблем,тъкмо обратното.А,и преди да започне някой да ми се прави на остроумен и да почне да ми говори за комунизъм и демокрация нека само да вметна че това което имаме в България ПЪРВО не е демокрацията която Гърците са създали преди мнооооого години.По тяхно време са се събирали на площада и са ПИТАЛИ хората дали това да бъде така или иначе.ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА.И тъй като аз това не го виждам да се случва днешно време си предпочитам да речем нещо като Канадският модел-Капитализъм със силно изразен социализъм.Та мисълта ми е за вас хора които ми говорят врели-некипели.Това което става е ГАДНО и хората не го искат.И вместо да почвате да оборвате с цифри и факти се замислете само върху това:ВИЕ не искате ли да си седите по потник пред телевизора и всичко да ви е на 6 без да плащате за това като че сте били на Хотел а не в собственият Ви Дом?

 35. Чета коментарите на ЕДНО НАУМ, MILCHO, ULTRA и се изкушавам да обобщя:
  Докато на протест срещу сметките за тока и парното в страната излизат близо хиляда пъти повече “граждани” отколкото на протеста за премахване на МОЧА, определението “тълпа” ще си е на мястото, а сметките за тока и парното ще продължават да растат.
  Това е.

 36. (към Крум) Явно сте високо интелигентен човек, след като сте направил такива гениални прозрения за далаверата с авиокомпания “Балкан”, но може би не знаете, че Гад Зееви я закупи на цената на три луксозни автомобила и след няколко месеца авиокомпанията действително фалира. Гад Зееви заведе съдебен иск против Българската държава, който иск съдът отхвърли. Даже Боко, докато режеше лентички, успя да похвали пред телевизионния екран правосъдието за справедливото решение.

 37. Към DP –
  “Канадският модел-Капитализъм със силно изразен социализъм” – такива “врели-некипели” може до говори само комунист.

 38. Господин Тинков, а Вие когато бяхте директор на “Гипсофазер”-Видин и член на БКП и ни пропагандирахте любов към СССР и партията кръвопийца, пак ли така разсъждавахте. Не личеше. хайде, съседи сме по вход и колеги.

 39. (към Павел Тинков) Винаги съм се възхищавал на Вашето умение да правите политическо “салтомортале”, но днешното Ви извъртане излезе неудачно. Може би, защото още не сте научили, че лидерът на българската демократична опозиция Иван Костов застана твърдо зад протестиращата “тълпа”, както Вие определяте всенародните протести срещу надписаните сметки за ток и парно. Иван Костов аргументирано обвини правителството на Боко за социалния геноцид над българските граждани.

 40. Просто не мога да повярвам, че толкова много хора четат този блог?!

 41. War has rules, mud wrestling has rules – politics has no rules.

 42. (към DP) Моите поздравления за изключително точния коментар! Считам, че всеки, който се готви да пише по темата, трябва да го прочете внимателно. Сигурно канадските политици не са по-тъпи от нашите, след като са въвели монопол на държавата върху някои важни за икономиката отрасли.

 43. От цялата въртележка от активни мероприятия на чуждите агенти в България се набива в очи омразата към България. Всяко от събитията, което трябва да доближи моментът на отстраняването на ГЕРБ и Борисов от властта е белязано с пренебрежителна омраза към българите и България.Като започнем с референдума срещу българския интерес и в полза на руския интерес, преминем през пародиен, но отровно негативен за България и българите пропаганден атентат, безсрамната защита на убийствата на терористична организация извършени на българска територия и срещу българите и България,насъскването на Европа срещу българите и България в ПЕС от български/но не българи/депутати в европейския парламент, циничното изваждане на улицата на оглупели от “бедност”/но водени от доста умни и заможни червени протестиращи/ българи настояващи за изЧЕЗване, ваденето на досиета съчинени отдавна като “компромат в аванс” от ДС генерала Цвятко Цветков, безумните призиви за национализация, нацизация, расизация..вонят на омраза към българите и България.
  Не може и да е друго. Зад тази кампания, която си прилича като трета капка вода с подобните офанзиви за свалянето на Ф.Димитров и И.Костов, стоят все същите чужденци като Сергей руснака, Доган турчина, Сидер сърбина, Симеонката…и подлогите им. Чужденци българомрази, платени от чужди държави, работят за интересите на чуждите си държави с такъв хъс и омраза, че какъвто и да е или да го изкарват Бойко Борисов трябва да го защитим на изборите и на улиците защото ПОНЕ е българин, който със сигурност някъде е настъпил интересите на чужденците в и вън от България.Може и да го е направил защитавайки българските интереси..
  В ход е операция за маргинализирането и демонизирането на ГЕРБ и Бойко Борисов. Точно такава операция каквито бяха спретнати на Ф.Димитров и на И.Костов. Два пъти българите не познаха Българите в политиката и гласуваха за чужденци, които ги ГРАБЯТ И МРАЗЯТ. И Борисов, ако сега изпусне синджира, няма да има втори шанс да върже кучетата. И И.Костов с “обединените” си сили трябва да прецени добре ситуацията и да се определи по-ясно и по-навреме с кого е, защото може да потъне със същата лодка…Този път никой няма право на грешка, защото може да ни е за последно. Алтернативата на Борисов е чуждо робство завинаги.

 44. @DP, не искам да ви обиждам и няма да ви вадя цифри. Но не разбрахте ли до сега че каквото си консумирал трябва да го платиш (рано или късно). В случая всички плащаме за грешките от миналото, които за съжаление продължават и до ден днешен. И не няма да стане по-добре с палежи и домати (историята го е доказала). Ако вие не осъзнаете че напред се върви само със разум и мисъл нищо добро не ни чака.

 45. @ЛЮБЕН ПАНДЕВ Принципно, има много за размисъл. Избора ще бъде много труден. Защото и Тиквата не може да ни убеди, че не е под контрола на Кремъл, или поне, че не е “душата му е в Русия” (Уикилийкс).

 46. КРУМЕ, не те познавам, но ако наистина така добре ме познаваш, би трябвало да знаеш, че:
  – НИКОГА не съм бил директор на каквото и да било предприятие; на времето това беше невъзможно за политически неблагонадеждни като мен;
  във фирмата, наречена от теб “Гипсофазер”-Видин (всъщност KNAUF-ГИПСФАЗЕР АД, гр. Видин)съм работил единствено като началник отдел;
  – член на БКП (и на която и да било друга партия) никога не съм бил; от буржоазното потекло на обявени за “народни врагове” съм и съм закърмен с омразата към всичко марксистко, болшевишко, комуноидно,националсоциалистическо и фашистко;
  – твърдението, че макар и с една само своя дума съм се обявявал някога във възхвала на СССР и комунягите е НАГЛА И БЕЗОЧЛИВА ЛЪЖА; никой почтен човек,който макар и бегло ме познава не би могъл да твърди подобна нелепост!
  Ако ти, КРУМЕ, наистина си мой “съсед и колега”, защо не ми се обадиш, за да предявиш обвиненията си лично?

 47. Г-н ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ и г-н DP,
  Какъв монопол са ТОПЛОФИКАЦИИТЕ??? ВСИЧКИТЕ???
  Те са ДЪРЖАВНИ, е и нещо да с а в по-цветущо състояние???
  НЕ , категорично!!!
  Даже не можеш по своя воля да се откажеш от “услугите” им , но всеки може поне сам да си дръпне шалтера, ако му е поне по-изгодно!!!
  Електромерите са ОТДЕЛНИ, няма “дялово” разпределение и “ОБЩИ части” , които НИКОЙ академик не може дори да си помисли да раздели!
  И всичко е КАПИТАЛИЗЪМ , и “държавния” и частния!
  Ако си мислите ,че “държавните” капиталисти , които си избираме на всеки 4 години, ще се погрижат за вас, то уверявам ви , ЖЕСТОКО се лъжете!!!
  Най-много да използват “общата” собственост за лични , даже семейни цели!
  Всяка национализация увеличава ТЯХНАТА , а не вашата “държавна” КАПИТАЛИСТИЧЕСКА собственост!
  Примерите са НАВСЯКЪДЕ, за всеки ,който иска да види това!

 48. До ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ:
  Досаднико,защо не мирясваш?! Преди време те помолих да ме оставиш на мира и да преустановиш персоналните си обръщения към мен, като аз се ангажирах със същото, но ти продължаваш да нахалстваш!
  Набий си го в бетонната глава – не робувам на авторитети, персонални политически симпатии и пристрастия и формирам позицията си и конкретното мнение по всеки вълнуващ ме въпрос, ползвайки собствения си мозък!
  Не съм “костовист”, убеден съм в многото кусури на костовото управление (които по мое мнение няма нищо общо с официалните нападки), но категорично твърдя, че той и ОДС реализираха най-удачното управление на страната след 1990! Твоят антикостовизъм не е мой проблем!
  Колкото до теб самия – не те познавам достатъчно (всъщност – само от този блог), за да си позволя каквито и да било сериозни твърдения и квалификации (за разлика от теб). Но категорично ти заявявам, че опирайки се на дългогодишен опит и интуиция, съм склонен да поставя под сериозно съмнение искреността и добронамереността на заявените от теб позиции! НЕ СИ ЛИЧНОСТ, ЗАСЛУЖАВАЩА ДОВЕРИЕТО МИ!
  На конкретната тема – не ми пука какво е становището на Костов, още по-малко твоето! Отстоявам СОБСТВЕНАТА си позиция – за мен тези протести са инспирирани, режисирани, злоупотреба с мизерията и нещастието на плебса и разчитат на масовката на тълпа от хора, които не виждат по-далеч от носа си! Хората, за които “саламът е по-скъп от свободата” са си тълпа и не заслужават уважението ми! Конкретните искания (национализация и прочие простотии), които поддържа тази тълпа не са нейни, а на кукловодите й и не решават ни най-малко изначалния проблем!
  Още веднъж, най-човешки ти предлагам, престани да се занимаваш с мен!Сигурен съм, че съм най-малкият ти проблем, както и ти на мен!Прояви поне малко интелигентност и такт! Ако ги имаш!

 49. Към Павел Тинков ( и не само):

  Като вчера се изпусна Антон Кутев, по форумите в интернет пишат “40-50” другарки и другари…партийно поръчение- не им плащали,твърди той.
  Разбирам, че номерът на троловоте е да се заяждат и да те предизвикат да им отговаряш ( каквото и да е, заради “битката” и регистрирането на активност дори). Когато е по мой адрес, след години опити да споря с подобни “създания”, преминах към почти пълното им пренебрегване, за да не им помагам да изпълняват “нормата” в очите на началниците си, отчитайки дейност – “днес накарахме Инджев да ни отговори…”).
  По-сложно е, когато на моя територия провокират лично участник във форума. Явно трябва да се реагира избирателно, защото не всички гадости могат да се модерират, парфюмират и изолират.

 50. Към Иво Инджев:

  Далеч съм от мисълта да ви давам “акъл” как да модерирате собствения си блог – посещаемостта му сама показва, че го владеете и управлявате добре, но бих се радвал, ако ни спестявате подобни изразни средства от коментаторите, подчертавам – и от двете страни. Способността за културна дискусия не е присъщо качество специално на костовистите или комунистите, тя е присъщо качество на културните хора. В случая и двете страни показват умения за обратното, а да очакваме извинения – един към друг и всички към Вас като домакин – май е неприсъщо за писалите по-горе…

  По темата:
  Не мисля, че бТВ са си направили какъвто и да е извод от случилото се с тях самите в последната година-две. Реториката им е до болка позната и прозрачна. В бТВ отдавна са еталон за некачествена журналистика-еднодневка, в която симпатични (и не дотам) момичета държат един микрофон и “репортерстват”, обикновено застанали пред някоя табела на институция, като единственият драматизъм в репортажите им е вятърът. Да ги оставим да дишат праха на истинските журналистки – Валя Крушкина (лека й пръст), Валя Ахчиева (тук бих приел критика към личността й, но не и към журналистическия хъс) и няколко други дами, за които микрофонът е оръжието на четвъртата власт, а не вибраторът за задоволяване на нечии интереси, простете за цинизма.

  Хубав ден ви желая, а на коментаторите – моля, запазете хладнокръвието и човещината си.

 51. Към дълбоко уважавания от мен господин Инджев и приятелите от блога:
  Моля, простете ми, че си позволих да използвам форума ни, за уреждане на лични взаимоотношения! Съжалявам, че не овладях обидата! Съжалявам, но не успях да превъзмогна опасенията, че всички вие, които ме познавате само от изявите ми в блога, бихте могли да повярвате на наглите лъжи по мой адрес!
  Приемете моите най-искрени извинения!

 52. Към Павел Тинков:

  Няма проблем, всеки се подава на някакви провокации и не знам универсално правило за справяне с войнстващата наглост, която отчита премълчаването и отказа на съпротива срещу нея като своя победа…

 53. Към Павел Тинков:
  Аз Ви вярвам г-н Тинков.
  Към DP:
  Не искате да мислите.Добре!Но недейте и да говорите, а започнете да четете.Може да се окаже спасително за Вас.
  Към Любен Пандев:
  Алтернативата на герб,бсп,атака,вмро,м.кунева,ндсв,дпс и т.н. е ДСБ-НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЕДИНСТВО, което означава ЕС и свободна БЪЛГАРИЯ.

 54. Към Павел Тинков

  Видяхте ли сега!? Пак Костов е виновен! Скара Ви с участниците във форума! От 67 години България е подложена на икономическо и интелектуално унищожение, а в последните години и на масова кастрация, пардон емиграция. И за всичко това е виновен познайте кой – същият този Костов;)))))

 55. Да си дойдем на думата за монополите и “антимонополистите”! Не ви ли прави впечатление, че репортажите за протестите са основно за ел.-енергията и срещу чуждите фирми, но не и срещу топлофикацията която е българска? А се знае, че там е страшно, не можеш ни да се откачиш и да врътнеш бушона ни да си отрежеш тръбите, за които не си дал разрешение. Плащаш за “обем въздух на жилището”, все едно в ресторант да плащаш за размера на чинията пред теб, а не за яденето; в магазин да плащаш за размера на кошницата с която си влезнал – пардон, с която са те накарали да влезнеш. Защо ли за топлофикация, която е държавен монопол, се говори толкова малко? Защо за монопола на ТЕЧНИ ГОРИВА ( за които всеки от нас дава много повече не само чрез превоза си, а и чрез цените на всяка стока) защо за него не се реве, че е на чужди монополи? Не се протестира за цените им. Или там цените са неоспоримо честни? Или Лукойл, Газпром и т.н. не са монополисти? И защо изказването на П. Тинков за връзката между растежа на цените на енергията и политическата насоченост на протестиращите предизвика незабавни и доста елементарни и долнопробни провокации? (и не само към него) Това ли е големия ви страх бе другари? Да не вземе някой като него да направи връзка между растежа на цените и избирателните ви симпатии и интернационализъм – към капиталистите от една страна , а ксенофобия към другите? Елементарно! Щом един се е сетил за една истина то и други ще се сетят. Дори да са толкова отчаяни, крадени и ЛЪГАНИ като тия от улицата.
  Страх ви е, че те могат да се досетят. И ви е страх да не е днес, или поне да не се досетят преди изборите. А би трябвало да се страхувате да не е след изборите, че тогава ще ви гонят не само с домати. И няма да ви гонят само зареди цените, а зареди лъжите! Зареди лицемерието да прехвърляте вината и отговорността за толерирания от вас държавен монополизъм върху потърпевшите от него и тези, които не могат да се справят с него. Защото говорите срещу монополизма, а обещавате национализация!? Още по-голям монополизъм. Защото лъжете, че цените били високи защото не се строял АЕЦ???!!!.. Да това бившите министри от тройната – П. Дим. и Р. Овч. пак го заявиха пред комисията разследваща корупция в проекта Белене.
  А бе много лъжи и много страх. Основателно, то хем искате да имате монопол над всичко и всички, хем сте уж против. Такова раздвоение в мисленето, може да предизвика раздвоение и в партията. За страх си е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.