Индустриализация,национализация, рекомунизация

Докъде ще стигне популизмът на двете основни противоборстващи партии по пътя към парламентарната изборна схватка?

БСП е на път да напомни на своето бледо копие ГЕРБ, че нищо ново не са измислили в заиграването с лесните обещания за масова консумация. След като вече успя да изуми света, но не и своите дисциплинирани следовници, че е в състояние да управлява заедно с „царя” и да посяга към десни икономически инструменти, като плоския данък, сега вече обещава да отмени плоския данък само и само да се разграничи… от себе си.

Номерът е плосък, но е нищо в сравнение с ваденето от нафталина на „автентично левите” лозунги за национализация, които последваха призивите за „индустриализация” чрез изграждане на руската ядрена централа в Белене.

За национализацията не бяха сетили доскоро. Обаче протестите на вбесените от високите сметки за електричество граждани изведнъж дадоха идея на политическите лешояди как да спечелят от кървящата рана на властта, атакувана от автентичния гняв на българите.

Дали организирането на протестите е само и единствено автентичен процес или се насочва от същата партийна централа е нещо, което трябва да се прецени на базата на фактите. Но е видно, че от „Позитано” се опитват да яхнат вълната с внезапно осенилата ги сенилна идея да разиграят тоягата със заплахата да бъдат национализирани посредниците в продажбата на ток и да я представят като морков за разгневените български потребители на скъпия ток.

Обаче имам един въпрос: щом са толкова комунистически настроени, защо не издигнат направо лозунга за национализация на производството на ток? Отговорът е очевиден- защото в тази област червените олигарси, като формално безпартийният Петър Корумбашев, собственик на електростанция, нямат никакъв интерес да отстъпват личните си позиции.

Освен това, признавам си невежеството, но не ми е известно европейските социалисти и социалдемократи да са прокламирали курс към завръщане към комунистическите си корени. Което означава, че Станишев, след като вече се изяви като лице на пропагандата на Хизбулах ( волно или не съвсем- чрез самоцелната си критика по този казус), сега е на път отново да покаже на европейските си другари, че са си избрали за европейски партиен шеф зле прикрит балкански реваншист от постсъветски тип.
Но това е само половината от тревожната тенденция. Защото на тази популистка атака няма начин майсторът на популистките подаръци Бойко Борисов да не отговори в духа на амбицията си да бъде номер едно в надцакването с обещания. На този етап губи надлъгването, защото козът му със самохвалството за изкопчените цели 2 милиарда еврофондове не работи. Тези пари на практика ще бъдат ползвани от следващи управници, а и се очаква тепърва да бъдат разпределени за гладуващата българска икономика за период от около 7 години. Докато изборите са след броени месеци.

5 мнения за “Индустриализация,национализация, рекомунизация”

  1. Добре че лидерите на Синята коалиция успяха да вменят на плевнята, когото чух да се изказва после компетентно, че национализацията нямало да спомогне за понижаване на сметките за ток!
    Че иначе такива капани са заложили: оплачеш ли се от висока сметка – бъди за национализация и БСП; траеш ли си – значи се съгласяваш с мизериите на това управление, което извади душата на хората посредством ухиления тиквен фенер на вожда.

  2. Да повярваш на лозунгите за национализация издигнати от националсоциалистите, означава да вярваш, че Болен Сидеров, Краси Каракачанов, Сергей Дмитриевич могат да свършат нещо полезно. Ако вярвате в това, Вашият проблем не е цената на тока! Потърсете спешно помощ и терапия от висококвалифицирани специалисти в областта на психичните заболявания, защото в противен случай Ви очаква много по висока цена на тока, включително спирането му от време на време. За справка вижте и сравнете цената на парното и газа в България и други страни. Сравнихте ли? И какво се оказа? Че са най-скъпите, или сред най-скъпите в Европа! Нали там е държавен монопол! Да си спомняте за някаква тясна връзка между тези, които сега издигат и Ви подсказват лозунгите и въпросните монополи? Да си спомняте нещо за Вальо Топлото и писмото му, адресирано до Р. Овч.? А помните ли кой предсрочно прекрати изгодния договор с Газпром, сключен от още от Е. Бакърджиев, в качеството му на вицепремиер в правителството на И. Костов? Тогава не беше още Р. Овч., а ползваше цялото си име.

  3. Не знам защо никой не коментира факта, че миналата година Борисов продаде държавните дялове в ЕРП-тата. Купувачът на дяловете в ЧЕЗ е … изненада:) – ТИМ.

  4. (към Таня Стоянова) Вашият коментар е много точен. Аз съм на същото мнение, но бих допълнил още, че Боковистите съвсем преднамерено ни плашат с някаква смътна “национализация”, която те нарочно объркват с понятието “държавен монопол”. В Канада, където всичко се прави за добруването на канадските граждани, електроразпределителната дейност (в т.ч. ремонтната и инкасаторската) се извършва от държавната фирма “Хайдро” и строго се контролира от съответната община. Там такива катаклизми, каквито у нас предизвика Боко, не могат да се случат. И още нещо, за скандала днес Боко обвинява Р. Овчаров и Шулева. Ако е така, защо в течение на три и половина години Боко не ги изправи пред съда? Нали точно в името на това той дойде на власт! И тук възниква големият въпрос: Ще се намерят ли истински българи, които на следващите избори ще гласуват за премиер доказал, че не изпълнява предизборните си обещания и поради договорките с опонентите си е докарал на българите тази невиждана мизерия? И накрая искам да изразя дълбокото си огорчение, че тук, в храма на истината, някои коментиращи нарекоха “тълпа” протестиращите днес в България мои съидейници в борбата за справедливост, демокрация и свобода!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.