Публичен дебат на тема “За монументите и хората преди 1989″

В рамките на експозицията “За монументите и хората. Повод за разговор в галерия „Васка Емануилова“

ПОКАНА

На 12 февруари 2013 г. от 18:00 ч. в галерия „Васка Емануилова“ (ул. “Янко Сакъзов” № 15, София) ще се проведе
публичен дебат на тема „За монументите и хората преди 1989“.
В дебата участие ще вземат главният архитект на София арх. Петър Диков, изкуствоведът проф. Чавдар Попов, журналистът Иво Инджев, арх. Емилия Кълева от Националния институт за недвижимо културно наследство. Дебатът има за цел да очертае проблемите в конфликта между хората и паметникът на Съветската армия и монументът „1300 години България“ в столицата и е в контекста на разположената в галерията към настоящия момент експозиция „За монументите и хората. Повод за разговор”.

А вашите въпроси и коментари очакваме на място в галерията!

15 мнения за “Публичен дебат на тема “За монументите и хората преди 1989″”

 1. Ще победи ли Властелинът на Обръчите запазвайки Двете си Кули?
  Той е наясно, че ако падне кулата с развятото от североизток знаме, ще я последва и кулата със щпагина – тотема на неговта власт.

 2. “За монументите и (В ГЛАВИТЕ НА) хората преди 1989 (и след)?” – тази ми се чини най “тема”.

 3. Ще се обсъждат ли липсващите в материалната памет на нацията белези за престъпленията, извършени срещу страната ни?

  Къде са символите на националната скръб по избитите без легитимен съд хиляди българи?
  Не заслужават ли несправедливо затритите милост и памет?

  Кой ни принуждава да живеем бездушно сред символите на тоталната власт, която отдавна отхвърлихме?

  Комунистическите монументи са тотеми на безмилостен култ, капища на на поклонниците на фалшива доктрина, наложена с кръв от чужденци и крепена дори след смъртта ѝ от предатели и фанатици.

  Силата на България лежи под тонове камък и бронз прославящи мъртви илюзии. Тези мъртви илюзии са барикадите на убийците и на техните живи наследници.

  Вмирисаните идеи трябва да бъдат погребвани, а за делата си палачите по убеждения да получават справедлива присъда.

  Стърчащите над главите ни тоталитарни тотеми увековечават античовешката идеология според която са проектирани и изграждани. Недопустимо е в тази морбидна среда да дискутираме проблемите на страната си и да вземаме отговорни решения.

  България се нуждае от стожерите на паметта си и те ще върнат достойнството ѝ.

 4. Дано успея да дойда на дискусията, да повдигна един въпрос, който показва общата застиналост и липса на развитие отпреди 10.11.89, та до наши дни – все в ущърб на хората и здравия разум. ПСА не мърда, въпреки лъжата и грозотията, които проповядва, същевременно елитната 9-та ФЕГ в центъра на София не може да се сдобие с елементарен физкултурен салон в двора си, за което се пази неасфалтирано петно, а от тошово време “кабинетите” по физическо са не къде да е, а на петия етаж на училището, като адът отдолу едва намалява с всеки по-нисък етаж, а дръзналите у нас да учат френски отпреди 10.11 до наши дни тряба да знаят, че ще търпят безропотно сътресения над главите си. Арх. Диков е запознат със случая още от 2008г., но движение няма. Както и с паметника, независимо от решенията на СГО – пълен застой.

 5. Г-н Инджев и колеги коментиращи, бих искал да приканя всички които участват и четат в блога да намерят време за този филм който започва да се върти по украинската телевизия и вече първата от петте серии е показана онзи ден.
  Във филма cе показан СССР като АГРЕСОР и се развенчава “освободителната му мисия”.
  Цитат “…..в фильме будут приведены доказательства недостоверности многих устоявшихся мнений о той войне, которые знакомы каждому жителю Украины из школьной программы.”
  Ето първата серия тук:
  http://kanalukraina.tv/ru/episode/25572/
  Линка го намерих в сайта на Солонин, предоставен от един от участниците в неговия блог.

  Следпремиерната дискусия с участието на Виктор Суворов ето тук:
  http://kanalukraina.tv/ru/episode/25586/

  Още неопровержим, този път и филмов материал в подкрепа на премахването на паметника на АГРЕСОРА в центъра на София.
  Следващата серия е в четвъртък.

 6. Към Rossen Iordanov:

  Такива филми трябва да бъдат показвани по телевизията, която има национален обхват и се издържа с парите на българските данъкоплатци най-малкото поради елементарното право на облъчваните с десетилетия български граждани да чуят алтернативната гледна точка на лъжите и митовете, с които са превърнати доживотно в съветофили.
  Колцина са нашенците, които изобщо имат представа, че Украйна е била разтърсена демографски на сталинсткия геноцид, когато чрез изкуствено предизивикан масов глад ( като наказание за упорития отказ на селяните да се откажат от собствеността) загиват между 6 и 9 милиона украинци ( самият факт, че се “губят” някъде около 3 милиона в спора за долната и горната граница на изтреблението говори за чудовищния мащаб на трагедията).
  Но се съмнявам, че в доминираната ни съветофилските митове и реалности държава ще бъде допуснато подобни истини да бъдат разгласявани от БНТ.Че тя не си мърда пръста да зададе въпроси кой и по каква причина в момента ударно разхубавява паметника на съветската окупация буквално срещу прозорците на БНТ,какво остава да заеме позиция срещу съветско-путинската интерпретация за онази война, която се е превърнала в последната крепост на руското национално самочувствие, смачкано иначе не просто от сгромолясването на съветската империя, но и от очебийното драматично изоставане на днешна Русия в световното съревнование не само по отношения на Запада, но и на Изтока в лицето на Китай и др. подобни “тигри”.
  Най-грозната страна на спекулирането с митовете от Втората световна е погрешно зададената теза, че руснаците са платили с кръвта си победата и по този причина заслужават световната ( и особено българската, кой знае защо) благодарност. А истинският въпрос за самите руснаци би трябвало е: защо им се НАЛОЖИ да удавят с кръвта си нашествениците и каква е вината на върхушката на СССР, че е подготвяла СССР за световно господство, включително с нападение срещу Германия и в този процес на подготовка напълно “пропуска” да подготви държавата за отбранителни действия, на което се дължи и гигантския срив при хитлериската агресия, отблъсната с неимоверни жертви, каквито е могло същите тези руснаци да си спестят.
  В спомените си, издадени вече и в България, Хрушчов многократно подчертава абсолютно категоричното си ( и на Сталин) убеждение, че без огромната материална помощ на САЩ победата на СССР едва ли щеше да се състои, но същевременно СССР си бил платил за тази помощ с кръвта на своя народ. Каква “взаимно изгодна” търговия, а! Защото човешкият “ресурс” е нещото, с което в мрачната Русия винаги са разполагали “на воля”- нещо като дървен материал, въглища и т.н.

 7. Като добавим, че от тези 6-9 милиона в Украйна, около 1-2 милиона са българи от Бесарабия, докарани до канибализъм, излиза, че така наречените “националисти” защитават не българските, а руските интереси. Което, според мен, превръща тях в български предаели и родоотстъпници. Дори и тук комитата не могат да се преобърнат и забравят за “патриотизма”, за който иначе така упорито говорят. Да сте чули някъде Болен и Серго да говорят за загиналите българи в СССР!? Та те за загиналите на територията на България не говорят, та за другите ли!

 8. Г-н Иджев ,
  БНТ е давала документални филми описващи същността на болшевизма-сталинизма, отдавна беше, може би ,когато вие бяхте в БТА началото на 90-те.Тогава имаше една много дълга руска поредица описваща доста подробно престъпленията на вождовете на болшевиките.
  Някъде по торент-сайтовете видях ,че я има, доста голяма по обем, но не съм я гледал отново след излъчването й по БНТ преди 20 години. А е добре отново БНТ да я повтори ,макар и с голямо прекъсване.
  Трябва само да се поразровят в архива си!
  Там е описан доста по-голям период, даже мисля ,че имаше споменато нещо и за социалните протести по времето на Хрушчов, но много отдавна беше.
  Там е показано всичко, трябва просто да се повтори, ако може дори да се озвучи на български, за да е достъпно и за незрящите!

 9. Към БНТ архив:

  Така е, случваше се…Макар и в късен час преди много години БНТ излъчи убийствения доументален филм на Станислав Говорухин в който буквално, без недомлъвки, показваше ( чак ми е неудобно да го напиша) деградацията на руската нация чрез символиката на въгалящи се в локвите пияници като финал на един дълъг исторически обзор за зверствата на болшевизма.
  Друг е въпросът, че Говорухин после взе завоя и днес е сред най-яростните пропагандатори на …Путин ( нищо като “късния” Солженицин).

 10. Думата ми е за една много дълга поредица ,може би ,знам ли вече, 20 или над 20 серии.
  Тогава не съм си отбелязал авторите му, но точно БНТ го излъчи ,много вероятно е да е било по времето на правителството на СДС?!?!?!
  Скоро го забелязах и в най-ГОЛЕМИЯ български торент-сайт, руска е поредицата, може би една от най-големите,за които аз зная!
  Трябва да се разровят в БНТ, аз също мога да си дам труд ,да го изнамеря ,и да го изгледам отново?!?!?!
  А иначе други също имаше ,но по-малки , този е по-изчерпателен, даже някак си досаден с подробностите. И това е в архива на БНТ! Вероятно е там!

 11. Чудя се защо БНТ не пусне всичките си документални филми онлайн. Например много бих искал да гледам филма на Милена Милутинова за предателството на БКП спрямо Македония…ясно е че го има въпроса с авторските права, но все пак дали тези материали се излъчват в ефира на БНТ, или през сайта им те са достъпни на всички.

  Имаме нужда това което го има като филми за лагерите, за възродителния процес, за съветизацията, за горяните, всичко това да е ОНЛАЙН. Дали ще е на сайта на БНТ, или в youtube, няма значение, важното е да е достъпна, защото само така ще преборим продължителното облъчване с пропаганда 45 години. Поне младите хора да има къде да се информират, за да не допуснат никога, никога никога вече да ни казват че сме живели в рая, и да казват на черното бяло.

  Защото след като човек гледа един от филмите за лагера Белене, не може да е същия, не може да каже – “ама знаеш ли какви заводи са построили”. Защото тези измамни стопански постижения не струват пукната пара, ако идват с цената на убийството на човека във всеки от нас.

  Ще се радвам ако някой може да коментира дали, как може да се осъществи това, и дали тези филми могат да се гледат някъде. По един или друг начин, това трябва да се реши – ако искат пари за авторски права, ще направим crowdsourcing и ще ги съберем за тези филми, ако искат сайт с индивидуално плащане на гледане – ще им направим.

 12. По повод БНТ –

  сещам се за едни кадри показващи човешки същества на опашка за бира в някакъв съветски /руски/ град. Жалка гледка, стигаща до сюрреализъм, макар да беше просто снимана фронтално реалност. Преди доста време беше..

  Но се сещам и за филма “Обикновен фашизъм” излъчен по БНТ през 2011 година, и обявен като “руски, документален, от 1965 год. с режисьор Михаил Ром”. Първо, филма не е руски, а съветски /най-малкото заради годината на производство/, и второ, по-важно – това е класическо идеологическо творение на сталинският комунизъм, показан уж като нормален документален филм. Излъчен беше в “прайм тайма”, и мисля, без какъвто и да е предварителен коментар – поне от възпитание някой да беше казал, че сега ще видим и малко сталинско-болшевишки внушения. Признавам, че не изгледах това чудо на класическият съветизъм, но все пак проверих CV-то на режисьора, и естествено се оказа, че той е петкратен носител на сталинска награда, изявен и ревностен певец на комунизма.

  Сега, нека да го заявя недвусмислено – по никакъв начин не симпатизирам на уродливия режим на Хитлер и национал-социализма – мисля, че достатъчно ясно съм го заявявал досега тук. Но да заклеймяваш нацистката пропаганда излъчвайки съветска такава е не само тъпо и недопустимо, но и престъпно. Филмът громи немските концлагери например, а прикрива съветските концлагери, където не по-малко хора са срещали смъртта си в същото време. Нетърпимо е чак толкова да се промива мозъка на публиката! Чрез инсталирането на удобния “двуполюсен” модел лошите фашисти се борят с добрите болшевици. Дали БНТ не познават реалността – банално ясна отдавна за цивилизованият свят – че НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИТЕ И КОМУНИСТИТЕ /както и национал-комунистите в днешна Русия/ СА НА ЕДИНИЯТ ПОЛЮС на идентична омразна идеология, убила най-много човешки същества от началото на самата писмена история на хората.. В коя година живеем?! Малко ли нормално и човешко документално кино има за национал-социализма и Холокоста, за да излъчвате съветски и гьобелсови по същността си пропагандни ленти?! Аз ли трябва да обяснявам на някои червенотиквеници в БНТ, че не само не е етично, ами е подло и ЗАБРАНЕНО да ни облъчват с хитлеристка, сталинска, нацистка, комунистическа и всякаква анти-хуманна реторика и ЧЕ ТЯ ПРИНЦИПНО Е ЕДНАКВА?!

  Извинявам се за излишният патос, но може би горната случка е обикновен монументален гьонсуратлък и като такъв заслужава обсъждане? Защото монументите са бетонирани здраво в главите и за тях бронебойни патрони все още няма открити.

  /…Но технологиите напредват…Dum spiro spero/

 13. От всичко написано по-горе можах да разбера, че ние, българите, ще можем да се надяваме да се изпълни решението на Столичния общински съвет за демонтиране на позорния Паметник на Сталинските окупатори, след като свалим от власт Боко и престъпното му обкръжение. Хайде, на работа!

 14. Лойко Ларисов, на какво мнение е по темата?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.