Защо допуснахме “аз съм българче” да зазвучи като “аз съм антисемитче”

Германия винаги е била против разглеждането на Хизбула като терористична организация. След посочването й обаче от българските власти като замесена в атентата в Бургас, водещи германски политици настояват тъкмо за това.
Само няколко дни след встъпването си в длъжност новият американски външен министър Джон Кери отправи призив към приятелите си от другата страна на океана: “Призоваваме партньорите си в Европа да предприемат незабавни действия срещу Хизбула”. Кери реагира по този начин на заключенията на българската комисия, че зад атентата в Бургас миналото лято стои радикалната ислямистка групировка Хизбула.
За Кери това бе повод да поднови отдавнашното искане на Съединените щати и Израел към европейците, които отказват да включят ливанското шийтско движение в списъка с терористичните организации. Най-силен отпор в това отношение досега даваха Франция и Германия.
Новата германска позиция
Аргументите за това бяха, че макар и с военно крило, все пак Хизбула представлява легитимна политическа сила и дори е част от ливанското правителство. Евентуалното й включване във въпросния списък се свързваше както с опасенията от дестабилизация на Ливан, така и с възможни актове на отмъщение спрямо Европейския съюз.
Най-малко последната част от аргументацията изглежда оправдана, защото ако заключенията на българските власти се потвърдят това ще означава, че Хизбула вече убива хора и на територията на Европейския съюз. “Ако бъде доказано, че Хизбула носи отговорността за атентата в България, ще поискам от Европейския съюз да даде ясен знак и да включи Хизбула в списъка с терористичните организации”, казва пред Ди велт председателят на външнополитическата комисия в Бундестага Рупрехт Поленц. Само така службите ще могат да предприемат съответните действия срещу Хизбула, подчертава представителят на ХДС.
Как да бъде неутрализирана Хизбула?
Ако обвиненията от България се потвърдят, трябва да има и съответните последствия, смята и външнополитическият говорител на Партията на свободните демократи Райнер Штинер: “Ако се докаже, че Хизбула и нейното ръководство активно планират и провеждат терористични нападения, то групировката трябва да влезе в списъка на терористичните организации”. Според Штинер това няма да навреди на политическите отношения с партията Хизбула.
Преди това и външнополитическият говорител на ХДС/ХСС Филип Мисфелдер настоя: “Европейският съюз трябва да действа и да използва инструментите за класифициране на Хизбула като терористична организация. Което означава да бъдат разкрити и неутрализирани всичките й персонални и логистични мрежи в рамките на Европейския съюз.” Мисфелдер е на мнение, че включването на Хизбула в списъка ще засегне милициите в най-чувствителната им част, тъй като по този начин едновременно ще бъдат замразени сметките й, а финансовите трансфери към Европа ще секнат. “По този начин Хизбула ще бъде лишена от финансовата си база за следващи терористични актове”, убеден е Мисфелдер.
В очакване на 18 февруари
Най-сдържана е позицията на социалдемократите. От тяхно име външнополитическият експерт Ролф Мютцених призовава за бързо приключване на разследванията. “Споменатото от българския вътрешен министър “обосновано предположение” трябва да бъде подкрепено от доказателства, които да издържат пред съда, включително конкретното назоваване на извършителя, на организаторите на атентата и на неговото протичане”.
И Мютцених е на мнението, че оттам нататък трябва да има юридически и политически последствия, което съвпада и с позицията на федералното външно министерство. Оттам заявиха, че “обвиненията могат да бъдат проучени внимателно едва след предоставянето на окончателната информация от българските власти”.
Това се очаква да стане още на следващата европейска среща на 18 март в Брюксел. Тогава българският външен министър Николай Младенов ще предостави на европейските си колеги подробности за резултатите от разследването на атентата. Германския външен министър Гидо Вестервеле е категоричен, че ако след две седмици българите предоставят доказателства, които биха могли да издържат пред съда, то Германия ще трябва да поиска включването на Хизбула в списъка с терористичните организации. ( Дойче веле)
Как стана така, че в българската публичност взеха връх внушенията, че България е трябвало да си замълчи или най-малкото, че проговарянето по темата е плод на „чужди интереси”?
Новината днес е, че ще чакаме на 16-ти февруари по въпроса да се произнесе на митинг в Бейрут лидерът на шиитската организация шейх Насрала.И понеже отсега може да се каже, че той няма да каже друго, освен че организацията му е невинна, трябва да се запитаме на чия страна ще застане т.н. обществено мнение в България. Защото за правителството е ясно, то вече се произнесе, но изпадна в положение да се оправдава за позицията си.
Много са въпросите, но избирам да извадя пред скоби отново вече загатнатият акцент: не е ли интересно, че в атмосферата на медийна сервилност към властта медийната кампания този път е с обратен за нея знак?
Но не само властта, всички трябва да се запитаме, защо в рубриката „най-харесван коментар” в един от най-посещаваните новинарски сайтове на български език на първо място е класирано възклицание, според което България не е трябвало да посочва „Хизбулах” „заради едно еврейче”. Няма да влизам в спор нито по отношение на „еврейчето”, нито на подтекста. Обаче смятам, че има нужда от пропуснатия явно разговор за ценностите, които се о(т)глеждат тук в огледалото на едно „българче”, което не звучи нито като „американче”, нито като „европейче”, а като „антисемитче”.
Какво ли ще стане от него като порасне?

30 мнения за “Защо допуснахме “аз съм българче” да зазвучи като “аз съм антисемитче””

 1. Чудесна статия с прогноза за “отговорът на 16”. Г-н Инджев, На последното изречение-въпрос от статията бих отговорил така:
  – Той, порасна…Ханко Брат. И ще остарее като Ханкоб-рат(анг. мишок).

 2. Това, че не вярвам на версията за Хизбула не ме прави антисемит!!!!!!!!!! Да не вярвам на израелските власти не ме прави антисемит, както не ме прави антибългарин недоверието ми в българските власти.
  Напротив – обичам и българите и евреите и турците и циганите и руснаците и американците и си запазвам правото да не вярвам на официалната позиция на властите в тия държави. Обидно е това, което пишете!

 3. Az li4no poznavam nqkolko evrei i ni naj-malko ne sym vyzhiten ot tqh,orientalci.

  Izvinete,tova pravi li me antisemit?

 4. Lord evrein,nqma i nikoga nqma da ima!Tova 4e evreite se opitvat da otkradnat,uzorpirat,prisvoqt,manipulirat, vsi4ko, koeto nqkoq li4nost,ili organizaciq e postignala gi pravi v o4ite na vseki normalen nabludatel, po-smeshni ot kolkoto mogat da si predstavqt!

 5. Защо в България набира сили антисемизма, и коя е почвата върху която той вирее у нас. Тук може би трябва да се върнем назад към 30-те години на 20-ти век. В оня исторически момент идеологическите различия между националсоциализма в Германия и комунизма в СССР са били трудно доловими. Логично е било да се постави равенство между сталинизма и хитлеризма. Какво е положението днес в Русия? Много са признаците на възраждане на руския национализъм на основата на антисемитизма. Президента Путин толерира подобни националистически групи и движения стига да не са насочени срещу управляващата върхушка, а също така трябва да могат да бъдат контролирани от нея. Какво можем да кажем за българските социалисти произлизащи от българските комунисти. Те винаги са копирали действията на менторите си от Кремъл и дори често са подминавали своите учители главно със старанието си да им покажат колко добре са усвоили уроците си. Пресен е примера с подчиняването на медиите на властта най-напред в Русия, а няколко години след това и у нас. И все пак възниква въпроса защо тези подчинени на властта медии в случая с Хизбулах застанаха срещу позицията на властта? Възможните отговори са два. Първия отговор – защото власта привидно е в ръцете на ГЕРБ, но в дейсктвителност е в ръцете на т.н. социалистическа опозиция. Втория вероятен отговор е – защото властта в конкретния случай не е искрена и играе някаква скрита игра лавирайки между Запада и Русия, и подлагайки се на критика от медиите си оставя отворена възможността да промени позицията си на 180 градуса.

 6. Към Гаврил Тошев:

  Рядко реагирам с одобрение за споделена позиция, но в случая просто ме улеснявате с Вашия анализ, който си е направо “мой”.

 7. Към 8-3-1
  Да, прави Ви фиксиран върху произхода на човеците ( индивидите), които слагате под общ знаменатаел с отрицателен знак ( познавате ли добри евреи- или добър е само мъртвият евреин!?), понеже акцентирате върху това, че са евреи.
  Ние всички познаваме десетки гаднички българи, но никога не споменаваме етноса им, когато се възмущаваме от тях.
  Докато Вие явно чоплите тази мръсотия под ноктите си и това някак си Ви прави щастлив да откриете, че е… мръсотия.

 8. Към Д.А.

  Обидно би било за мен, ако беше за първи път, но тенденциозното интерпретиране на позицията ми, която нито за миг не поставя знак за равенство, какъвто си измисляте ( от мое име!), но всъщност не ми е…е обидно.
  Трябва се обидите на себе си, че не можете да разчетете ясно казана теза- в противен случай просто звучите фалшиво в “обидата” си.

 9. До Д.А.: Дали вярвате на Хизбула или не си е Ваша работа. Но твърдението, че българското правителство е посочило тези бандити за организатори на атентата “заради едно еврейче” си е чисто антисемитско изказване. Лека вечер.

 10. Много малка част от българското население има доверие на политиците. Това недоверие е станало условен рефлекс. Зад всяко изявление или действие на отговорни лица се търсят скрити замисли. За болшинството от хората политиците използуват властта само за собствени облаги. Ако вземат решения, това е защото “така са им наредили”. Голямото нещастие на България е че никой не знае как да промени тази парадигма. Лесните и логични факти не се приемат като достоверни. Предпочитат се забъркани и необосновани разсъждения за потайни “диктувания” и “заговори”, в които има някаква предопределена цел. Точно така беше когато партията решаваше всичко, с една единствена крайна цел, установяването на рай на земята, тоест комунизъм. Този неосъзнат болшевишки атавизъм е все още налице. Само нареклите се “анти-комунисти ” никога не критикуват Русия и неосъветската политика на Путин, а обръщат злобата си към Америка и разбира се към единствената демократична страна в Близкия Изток, Израел.

  Точно на тази нездравословна почва атентатът срещу израелски граждани направи много за разпалването на анти-еврейските настроения, поне ако съдя, както и вие Г. Инджев , по форумите на някои медии. Хизбула спечели тук двойно. Успя да елиминира няколко израелски туристи, което е вече успех за тях. Не всичките им опити по света са били сполучливи. Но още по-голяма победа за тази организация е парадоксалното увеличаване на антисемитизма в България след атентата. Може би такъв парадокс е възможен само на българска почва, с едно население загубило вяра във всичко, в политиката, в живота, както и в собственото си бъдеще. И в такъви случаи най-мързеливият начин е да изкараш за виновен някой друг. Жалко е че в това отношение не се приближаваме към Европа, а към неуспелите и непрокопсали арабски страни – на тях също Израел и евреите са им виновни.

  Смешното е че някои, като например Д.А. се чуствуват лично засегнати….

 11. Кой обаче ще обясни защо Иван Костов зае позицията на БСП? Беше малко разочароващо, все пак очаквах да е от малкото политически представители в парламента, които реагират обективно, а не опортюнистки. Освен това ми се иска и някой от медиите да беше попитал всички критикуващи какъв друг полезен ход, пък бил той и само тактически, имаше правителството, на кои други служби би могло да разчита за събиране на неоспорими (ако изобщо има такива)доказателства, дори да предположим, че сега няма достатъчно, и колко още можеше да протака да каже каквото и да било по въпроса за резултатите от разследването.

 12. Г-н Инджев, моля за извинение, ако наистина не съм Ви разбрал! Не мога обаче да отделя последния абзац, като единственото написано. Ако беше само той, бих признал, че имате право. Аз лично не бих харесал гнусния коментар за еврейчето. Има хора убеден съм обаче, които не са антисемити и са го харесали. Ако например Грузия беше на висотата и с връзките на Израел грузинския Президент/премиер щеше да бъде наречен грузинче. Предполагам, че израелтянина, за който ставадума в “харесвания” коментар е Бенямин Нетаняху. Просто не мисля, че е проява на антисемитизъм харесването на един коментар, който изчистен от умалителното название на човек от религиозна общност, не би бил съвсем неточен.
  И наистина моля за извинение, ако не съм Ви разбрал и отново не Ви разбирам.
  Не пиша тенденциозно уверявам Ви. Аз съм просто един твърде млад човек търсещ истината.

 13. Към EOL11: Въпросите, които задавате тук един народен представител ги зададе на първия министър на България от трибуната на Народното събрание. Познайте името му и дали му отговориха.

 14. Защо допуснахме “аз съм българче” да зазвучи като “аз съм антисемитче”?
  На този въпрос има много точен и много кратък отговор.
  Защото допуснахме “аз съм българче” да звучи като “аз съм русофилче”.
  И понеже на някои може да се стори този оптговор, като едно безпочвено заяждане ето известна информация от Уикипедия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_Russian_Empire
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_Soviet_Union
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_the_Russian_Federation
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion#First_Russian_language_editions
  Поровете се също така и из препратките в тези статии. Признавам, че е доста информация и иска време, както и поназнайване на Английски език, но си заслужава. Защото истината е най-важна.

 15. Емил:”Може би такъв парадокс е възможен само на българска почва, с едно население загубило вяра във всичко, в политиката, в живота, както и в собственото си бъдеще.” Загубило е и чувството си за справедливост и чувството за собствено достойнство. Такива хора се стремят да вземат страната на по-силния, на насилника, такива обвиняват жертвата. Те са като онези примитивни племена, които от страх пред онова могъщо нещо дето взема и дава, са съгласни да жертват и живот. Чуждият разбира се. Те не са цялото население,малцинство са, но както самите те викаха “са много” и са много гласовити, защото рупорите на медиите са в ръцете им.

 16. Утре “аз съм бългърче” може да прозвучи и като “аз съм антимарсианче” – със същата примитивна и “справедлива” страст.

  Вината е на Адам, после на Каин… Дарвин казва нещо по темата, после Фройд. Хитлер и Сталин направиха доста “аз”-ът да е винаги “бял”, а врагът никога да не е “аз” и винаги да е “черен”… В състезанието по омраза към собствената ни, човешка уязвимост, с нас е винаги нищетата, а лесните решения имат неоспорим, “небесен” авторитет.

  Сега, нека помислим как Япония излекува раната от Хирушима? Според мен, като накара Америка да купува Тойота и Sony.
  Има и по-труден път, по него вървят “антимарсианците” на Ким Чен Ун. Успехите им радват искрено нашите антисемити. Но само на километри от севера, братята им от юга (ето, че се върнахме при Каин и Авел) карат Apple да гледа със завист към Samsung…

 17. Г-н Инджев,
  За съжаление антисемитизмът в България набира сила. Днес има Луков марш, утре – лъжите за убитите 11343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Вдругиден – ще им спретнат сигурно някой малък погром. Държавата в лицето на премиер, министър на вътрешни работи, кмет се прави, че не го забелязва, но ние – гражданите, го виждаме. Виждате го и вие.
  Въпросът е: можем ли да окажем заедно натиск върху тази държава, за да заеме достойна позиция или няма как да се случи това?

 18. На мен ми е възмутително да чета коментарите, прави впечетление, че те са от новопоявени в блога граждани. До някъде се учудвам, че и г-н Инджев повдида този въпрос. Мисля си, че с т.нар.”еврейство” се преиграва и то сериозно. Защо трябва в една толкова сериозна проблематика, каквато е тази за тероризма ни в клин, ни в ръкав да се размятат мръсните парцали на национализма или националнихилизма или каквото е там това отвратително нещо. Освен да се отклонява разговорът, нищо друго не се постига.Как пък заключихте, че щом не споделяме позицията на Правителството, та сме непременно антисемити!По-елементарно от това и Уотсън не може да го докара.Ако искаме да сме до край груби и цинични, трябва да подчертаем, че и Станишев е най-чисти евреин – майка му е такава, а по техните канони качеството се предава от майката. Чак ми е омерзително като го пиша, но други повдигнаха въпроса…И Костов бил заел позицията на БСП – хайде бе, той нали беше циганин. Някой си бил познавал в битността си евреи! Сериозно? И какво ли му е причинило това! Аз пък познавам кучета и котки, но не парадирам, дори не се величая.Евреи, цигани, арменци – като нямаш аргументи, прибягваш до последното убежище на негодника. А по мое убеждение негодник е всеки, който като водач на наемен превоз /такси/ ми раздава истини от последна инстанция.

 19. @ Иванова
  Не смятате ли, че тук не става въпрос дали сме “за” или “против” позицията на измислената партия ГЕРБ, а за правото ни да не бъдем разкъсвани от омраза, насаждана в името на една, единствено права партия – пък била тя и “Партията на Бога”?

  Това, което ме кара да се съмнявам в искреността на “опозицията” е, че най-изявеният ѝ представител води на наследниците на една, доскоро “божествена” партия, горда и днес с престъпленията си.

  Все едно е дали той е руснак или евреин, дали е замаскиран комунист или откровен путинист. Взривовете не правят разлика.
  Разлика между това, кой какво проповядва и какво върши могат да правят само хората.

  Моят опит ми казва да не се доверявам на непокаяни комунисти.

 20. (към г-жа Иванова) За мен бе удоволствие, госпожо Иванова, да прочета Вашия изключително смислен и аргументиран коментар! Моето становище по въпроса съвпада на сто процента с Вашето.

 21. Моля Ви, кажете на близките на Тодор Колев за тази рецепта.Може да му помогне !Рецепта против рак
  КОПИРАЙТЕ ГО И ГО РАЗПРОСТРАНЕТЕ, МОЖЕ НЯКОМУ ДА Е НУЖНО!
  Получих преди дни от една особа от Сараево тази рецепта на базата на ДЖИНДЖИФИЛ + МЕД и ето ме всред “нормалните” без болки хора. Женицата е имала карцином на ендокринната жлеза и е била на апарат 18 дни. Минала без операция и химиотерапия…пръщи от здраве. Съвестта ми ме задължава да споделя това с всички, които имат някой нуждаещ се от помощ!
  Ето и рецептата:
  – два по-големи корена джинджифил се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед…сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка.
  Да се ползва само НЕметална лъжица!
  Първите резултати се усещат след 2 до 3 дни…просто вдига и мъртвите!!!

 22. за Иванова:
  Мадам, защо ви притесняват “новопоявените в блога граждани”? Да не би да си мислите че като “старопоявена” имате някакви особени права тук, та дори и правото да излизате с претенции към домакина? Проблемът, мадам, не е в “т.нар. еврейство”, а в ширещия се в българското интернет-пространство антисемитизъм, и точно това явно ви нервира и безпокои – защото и вашите писания понамирисват. От какво се отклонява разговорът, след като точно това е темата на статията? Тези ваши подчертавания на произхода на този и онзи, както и “дълбоките” ви познания за “техните канони”, колкото и да ви е омерзително да пишете за това, явно са много важни за вас. Опитите да се изкара “евреин” всеки, който не ви е симпатичен, е типично хоби за антисемита. Той активно търси доказателства за убеждението си, при това без да подбира източниците, и така в крайна сметка опира до издания като вестник “Атака” на несравнимата Пъпка Сидерова. Както беше казал някой, засилен интерес към еврейската тема имат две категории лица – евреите и антисемитите. Вие от кои сте?

 23. А защо Германия и Франция винаги са били против разглеждането на Хизбула като терористична организация?
  Би трябвало да има някаква икономическа далавера в този “противизъм”?
  На Бейрут ли викаха “арабския Париж”?
  Едно време, когато САЩ влезна в Ирак, една голяма фирма за горива във Франция се “разклати”. Защо ли?? Даже си смени името Тотално.
  Франция още от времето на Ширак подкрепя Хюсеин. Доста иракски парици се изпраха през френски и швейцарски банки. Германски също!!
  А дали тези “подкрепи” не са вързани с петрола, който Франция си получаваше от Ирак, а Германия от Русия. И дали зад този противизъм не се крие една голяма енергийна далавера на европейските големи??
  Защото някак “весело” ми звучи ” че ако след две седмици българите предоставят доказателства, които биха могли да издържат пред съда, то Германия ще трябва да поиска включването на Хизбула в списъка с терористичните организации.” Излиза че Германия и ЕС като цяло чакат ОСЕМ месеца за да РАЗБЕРАТ от българските служби кой е направил АТЕНТАТ на територия на ЕС. Значи излиза, че те или нищо не знаят за нашите служби, или по-скоро знаят, но ги чакат, защото така им е изгодно!!

  Волен на воля си проповядва антисемитизъм по телевизиите на територията на ЕС. Или ТЕ и това не знаят. Може би не знаят и колко е часовата ставка на работник в БГ от ЕС?? Сигурен съм че и това не знаят!!

  Питам се какво тогава знаят??
  Сигурно знаят “Аз съм българче” за да го превърнат в “Аз съм антисемитче”, за да имат един ден с кого и какво да си избършат ръцете…… при следващият “Нюрнберг”.

 24. Да се твърди, че в България, която е единствената европейска държава спасила своите евреи от Холокоста, се шири антисемитизъм е меко казано несериозно. Но да се твърди същото в настоящия момент, когато неграмотните Боковисти ни вкараха в този деликатен конфликт между Арабския свят и Израел, е нелепост, граничеща с национално предателство!

 25. Антисемит ли съм с това,че не ми е по душа из Родината ми да се разхождат представители на МОСАД, които са държава в държавата Израел.Антисемит ли съм за това, че съм възмутена от действията на МОСАД към моя приятелка, най-обикновена учителка.Мечтата й беше да посети светите места и бе задържана от тази служба и разпитвана 3 часа какво е правила предната година в Кайро.Пак беше на екскурзия.Наглеците, които с нещо трябва да оправдаят заплатите си, дори са звъняли в училището да питат има ли там такъв учител и къде се намира той.Къде е нашата държава, позволяваща такова отношение към родните туристи?

 26. Към lulu:
  Да, ако на тази основа мразите евреите и смятате ( например) , че са в състояние да избиват евреи в България, защото мечтата им е да унищожат Иран (чиято официална хомейнистика доктрина е да унищожи Израел).
  Ако пък и сте и социалист в добавка, значи сте си направо националсоциалист, което е още по-лошо от “просто” антисемит.
  Никой от четящите тук не знае доколко автентични са примерите за злините, които свързвате с евреите, но ако разходките на чужди агенти из България действително Ви дразнят по патриотични подбуди, препоръчвам Ви да употребите гнева си срещу нещо доказано и явно: русофилските сборища. На тях агенти на руското влияние, от ранга на външния министър Калфин и на стоящият до него президент Първанов, обявяват любовта към чужда държава за по-висша ценност от всичко (Българско), един вид Русия юбер алес.Тази тяхна максима ще прозвучи отново на 23 февруари в центъра на София, когато ще бъдат поднесени венци на признателност за съветската окупация на България, поради което в момента стахановски лъскат паметника на тази окупация.
  Във въпросната чужда страна са не просто тормозени, но отвлечени безследно от СМЕРШ, екзекуторите на Сталин, 4000 българи, инквизирани зверски и физически унищожени без нито един да се завърне жив. Данните за тази похлупена и до днес истина ,които съм публикувал в “Течна дружба” , са на бившия ни посланик в Москва Василий Такев, който ми позволи да го цитирам.
  Така че другарската Ви жалейка е адресирана в доста погрешна посока от гледна точка на обективните обстоятелства.

 27. Към пичага:
  За нацистите като теб, които явно си харесват и Бойко Борисов ( видно от следващата ти изява в негова защита)- със сигурност съм каквото си поискаш и едва ли има значение истината!
  А те пускам да се изявяваш тук, за да илюстрирам наличието на явлението антисемитизъм в нашата “толерантна” държавица.

 28. До там ни докараха плодовете на ДС-КГБ, че “българче” да е синоним на абсолютното расистче, само не антирусистче, без да си има и бегла представа, за каквото и да е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.