Кой подгрява ориенталската каша в българската външна политика

Преди да премина към същината, ще задам изпреварващо основния въпрос на моята теза: има ли външната политика на България вътрешната подкрепа на премиера Борисов или той се люшка и в тази караница както спрямо най-важната тема ( за него и за България) на века, наречена „АЕЦ Белене”?

Защото точно както към по отношение на руския ядрен проект в България, така и по темата „Хизбулах” гласът на Борисов криволичеше и модулираше разнопосочни послания, докато накрая подкрепи неизбежното, но с цената на тежки съмнения за задкулисни смети за сметка на България. Точно като в притчата за онзи, който се пазарил дълго и накрая изял едновременно тоягите, торбата със сол и си платил за това на всичко отгоре.

Два скандала с ориенталски вкус за толкова кратко време, които се насложиха в България, няма как да са „случайност”. Посочването на „Хизбулах” нямаше да влиза в категорията „скандал” ако не беше превърнат в такъв и това показа до каква степен управляващите не бяха готови или дори не искаха да посрещнат предизвикателствата като последица от коментари и анализи. И това се случи въпреки небивалия медиен комфорт, с който разполагат властите! Илюстрацията за „съотношението на силите” в тълкуването на случая дойде от самата държавна телевизия, която събра в едно коментарно предаване 6 критици на решението на „Хизбулах” и го противопостави на един единствен опонент, нападан при това яростно.

Един от тези коментатори, журналистът от „24 часа” Георги Милков ( един от общо двама познавачи на Близкия изток в българска медия с национално разпространение), днес лансира тезата си, че ДАНС има пръст в това да бъдат дадени визи на четиримата неканени от България гости от екстремистката групировка ХАМАС, която шеста година управлява ивицата Газа, но е в списъка на терористичните организация на ЕС. Изводът на Георги Милков, който рисува детайли от недостъпната за външни погледи атмосфера в българското Външно министерство, е, че някой ( явно достатъчно могъщ) дърпа конците на българската външна политика и това не е Николай Младенов, който е в изолация в собственото си ведомство.

Самият анализ на Георги Милков не е просто публицистика, а доказателство за изтичане на информация и в този смисъл звучи правдиво в подкрепа на тезата, че в ДАНС и в МнНР най-малкото са затаили информацията за предстоящата провокация с посещението на депутатите от ХАМАС и целенасочено са заложили бомба под креслото на Младенов ( хубав-лош, харесван от някои или не, но лицето на България пред световната дипломация).

В друг анализ, който се появи в интернет по същото време, сглобен без съмнение от вътрешен за същото външно ведомство човек с типичния чиновнически изказ, върху близкоизточната линия на Младенов се сипе самосвал с упреци. Неподписаният доклад издава нещо, което само български дипломат или неговият събеседник от „Хизбулах” биха могли да знаят: че по време на посещение в Бейрут български пратеник казал на представител на шиитската организация, че е много обезпокоен от линията на Николай Младенов по отношение на близкоизточната политика на България.

В същия анонимен текст между другото се опонира на подозренията за съпричастност на ливанската партия към атентата край Бургас с т.н. „мароканска следа”, която доказвала невъзможността ливанците да се виновни. Това е сред любимите козове на директора на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси, чието име по някакви специални съображения не се споменава в нито една от реакциите на българските власти във връзка със скандала, независимо, че тъкмо той е неговият формален организатор като домакин на „делегацията” от ХАМАС. В свои интервюта той демонстрира осведоменост за сим карта на един от терористите, която била мароканска. Кой ли му е „подшушнал”?

Интересното е, че Георги Милков, който е толкова откровен ( и вероятно правдоподобен) в изнасянето на тайните на МнВР и ДАНС, в нито една от своите изяви в медиите не се позовава на своя добър познат Мохд Абуаси, който със сигурност му е организирал и интервюто с неканените гости от ХАМАС. Няма ли да сподели и нещо за тайната „власт” на този човек и неговата „неправителствена организация”, която разполага с възможностите да заведе на гости на Башар Асад екип на най-сервилната към властта българска телевизия броени дни, след като посланикът на същия Асад беше изгонен от София? Защото това е Абуаси, около когото всички ходят на пръсти, който после организира турне на същата ТВ7 в Ливан и интервюта с представител на „Хизбулах”, излъчвани от партийното й студио. А за капак организира провокацията с ХАМАС, с която той отдавна е заявил близки отношения.

Вместо това обаче получаваме на страниците на в. 24 часа” (мултиплицирано чрез телевизиите и пред доста по-голяма аудитория) максимална откровеност за мръсното бельо на българската външна политика, на фона на което се вее бялото информационно знаме по адрес на ключови интриганти от отсрещната страна, които дори не крият целта си да противостоят на прозападната българска политика в Близкия изток. Няма нужда от шесто чувство за надушване на петата колона- намирисва отдалеч!

Понеже не съм любител на теориите на конспирацията, а по-скоро смятам, че най-често зад сложните на вид проблеми стоят прости причини, обяснението за двигателя на необяснимата на пръв поглед каша в и срещу българската външна политика се изчерпва с една дума: пари.

Кой налива парични знаци в този огън, за да къкри тази каша и да загаря реномето на България, е задача, която може да бъде решена само с политическата воля на онзи, който е овластен да не се крие в трудни моменти.

16 мнения за “Кой подгрява ориенталската каша в българската външна политика”

 1. Явно и на “онзи, който е овластен” същите бандити му дърпат конците.
  Не знам кога ще ни писне от този български “куклен театър”!

 2. Г-н Инджев, и аз не съм привърженик на конспирологията, но сензационните събития на които сме свидетели които се случват все по-често ме навеждат на такива помисли. Всички знаем как бяха заглушавани западните радиостанции които говореха за свобода, как във времето на “прехода” бе даден ход на канализаторите, как в телевизионната ера се вкара ха чалгата и наркотиците като оръжия, как сега интернета се ограничава в някои страни и т.н.
  За мен тия които са на власт – кагебистите и техните усърдни чираци в БГ са способни единствено да ПРЕЧАТ. Доказан многократно факт. Никога не успяват, но не са се отказали и ще продължат защото нищо съзидателно, разумно и конкурентноспособно не могат да измислят. Какво ли не организираха в стемежа си да ПРЕЧАТ – всеки може да си припомни и удължи горния списък от ПРЕЧКИ.

  Сега, когато се вижда все по-осезаемо ЗАПЛАХАТА наречена GRID PARITY, т.е. изравняването на цените на енергиите и разнопосочните перспективи пред едната и другата, целта им е единствено да заградят някои територии където да забавят вълната която идва и която ще ги погълне и ще ги удави. И естествено се мъчат да ПОПРЕЧАТ още малко с каквото могат, да извадят вече неефективната троянска кранта, запрегната наобратно в колесницата на Европа, да я отвържат и я запрегнат в путинистко-хомейнистко-антисемистката каруца, белким там има накаква ползица от нея.
  А ЗАПЛАХАТА е толкова голяма и така е надвиснала над тях, че е напълно обяснимо да се хващат и за сламки като БГ.
  И май че предвижданията ми че българинът ще ходи по Европа да търси на старо слънчеви инсталации и да ги внася в БГ ще се окажат неверни. Просто няма да има нужда, както никой не ходи там да търси стари компютри и мобилни телефони. Ще дойдат нови (ВЕИ) и то масово и ще пометат всичко.
  Ето тук една статия от която става ясно че 2050 вече изглежда доста късна дата и че след като в такива страни като Австралия, богата на газ и въглища те са застрашени от вятърната и слънчева енергия, които са вече по-евтини от изкопаемите, значи нещата са повече от сериозни.

  http://reneweconomy.com.au/2013/100-pct-renewables-it-may-be-closer-than-we-think-72252

  Това означава че и другата ми прогноза изказана в блога преди две-три години и тя ще се окаже невярна. А именно че Северния поток ще бъде тържествено закрит откъм германския клапан. Да, невярна е, защото това ще стане не на границата на петия мандат като президент и третия като премиер на АЛФА-ДОГА, а доста по-рано, някъде през следващия му президентски мандат 2024-2030, когато ще приеме и титлата ИМПЕРАТОР (съгласно новата официална идеология на империята).
  В тази връзка показателен е експериментът с метеоритния дъжд върху земята при който ефектът се изрази в ужасно многото строшени стъкла и който би изпотрошил и маса вятърни перки ако имаше такива над Урал. И който никой не успя да забележи че идва. Но това е там, където са любители на гигантизма и мащабните решения на проблемите.
  А територийката БГ в създалата се ситуация е вярно вече НЕПРОДУКТИВЕН РЕСУРС като дръглива троянска кобила, но затова пък СИЛНО ПРИМАМЛИВ РЕСУРС във вид на армията от специалисти по кабелния бизнес с които е населен. Който може да бъде впрегнат в новата, застрашително еволюираща обстановка.
  Явен е стремежът да се обедини той с другия несъстоятелен, изхабен вече ресурс на ракетите “Kасам” и ”Kатюша”, ставащи и те непродуктивни и безсмислени над израелския IRON DOME който вече работи успешно и в новата, изменена ситуация на масовост на ВЕИ да се изменят ролите им, да се обединят “способностите” им и да се отправят там където става вече горещо и се потърси някаква що-годе ефективност срещу ЗАПЛАХАТА. Докато дойде мащабното, окончателното ПРЕЧЕЩО решение от страната на метеоритните дъждове.
  Знам че моите мисли ще се възприемат като абсурдни, но нека си спомним колко силно надмина въображението ни изобретателността на въпросните отрепки в неистовия им и отчаян стремеж да ПРЕЧАТ.

 3. И защо ли сметките за ток и парно на хората точно сега изпушиха – толкова пари са нужни да се връщат в мафията, а хазната е празна и еврофондовете биват спирани на мига, в който се разбере, че са пипани за друго, освен по предназначение.

 4. Атанас Чобанов посочи (в реплика под ваша статия от 14.02) една от вероятните причини за “спятостта” на българските медии: сирийските пари, проникнали у нас чрез инвестиции на руски банки именно в сектора на информацията.
  Друг е въпросът, че неформалните ни връзки с палестинските политици в Газа и Рамала са оставени сякаш единствено на ентусиазма на д-р Абуаси, а сътрудничеството на външното ни министерство със службите явно се нуждае от оптимизация.

 5. Споменатия в статията случай в МВнР,както и поредицата от “скандали”,досиета и разните там “случки” с управляващите изключително много напомнят на медийното поведение през 2000/2001г. срещу правителството на Костов.Не че правителството на Борисов не го заслужава!!!Но участието в тази схема на определени медии,на известни бизнесмени и фирми от монополния сектор,точно повтаря изпълнението на проверения план.От една година не се говори и пише за образование, здравеопазване,съдебна система и сигурност,доходи – там където са най-слаби ГЕРБ и опонентите им от БСП.Извода е един : те ни вкарват в разни схеми за да останат във властта,затова на изборите да направим нещата без тях.

 6. Господин IORDANOV,прави впечатление, че само “руските” метеорити се взривяват на 20-50 км височина в атмосферата (справка-Подкаменная Тунгуска). Всички останали метеорити, неуспели да изгорят в атмосферата, достигат земната повърхност и я атакуват, предизвиквайки образуването на кратери (справка-Аризона). При това, представяте ли се от какво вещество трябва да е съставен метеоритът с маса 1-3 кг (по данни на БАН), за да предизвика взрив с тази чудовищна мощност?
  Апропо, плътната атмосфера на Земята се простира на височина до около 11 км (тропосфера). Над тази височина газовата плътност експоненциално намалява, осъществявайки в зоната 50-70 км прехода към практическия вакуум. А в отсъствие на достатъчно плътна газова среда, няма достатъчно триене, респ. – загряване – нажежаване – изгаряне (взрив?).
  Защо имам усещането, че отново (за кой ли път) се опитват да ни будалкат?

 7. Г-н Тинков, знаете ли, и аз си задавам куп въпроси и не мога да си отговоря. Не знам защо над територията на метеоритните дъждове се случват такива странни явления които другаде не се случват. Мисля си че тъй както е с необяснимата руска душа, така и майката природа по тези места е тайнствена и необяснима. Ето например и мъглите се спускат внезапно и изчезват внезапно, някои самолети падат от малка височина и остават цели а други се разпръскват на хиляди парчета че чак се налага да се рекултивират цели обширни територии, като се заменя плодородния слой напълно, което вероятно е от любов към охраната на околната среда и стремежа към чиста природа. На други места например не може една берьоза да направи такива поразии, но руската берьоза изниква винаги там където има вражески елементи и застава като щит за защита на свещената руска земля, която както наскоро разбрахме е ВСИЧКО (на полски – ВШИСТКО), а ВШИСТКО останало е НИЩО. Така е, поради това и е необяснимо как поляците вече три години пробват ВШИСТКО, но не могат да си получат обратно останките от самолета, си който както всички знаем беше ликвидиран от руската берьоза. Необяснимо е “от чего на России берьозы така загадъчно шумят”, както пее любимия певач на АЛФА-ДОГА и кагебейските и БГейските песоглавци. Питам се аз, питат се други и не могат да си обяснят…. Не е лесно, но както е казал другарят Дугин, скоро ще се пробуди в дълбините на руската душа РУСКАТА МИСЪЛ и ще обясни на всички ни ИСТИНАТА. И поляците и ние ще разберем тогава ВШИСТКО !!!

 8. Вашият постинг, Г. Йорданов, не е по темата. „Показателният експеримент с метеоритния дъжд“ не „показва“ абсолютно нищо.
  Никой не можа да го забележи и да го обяви предварително, защото само астероиди с диаметър по-голям от 40-50 км се следят. По-малки има прекалено много, но всички те изгарят в атмосферата.

 9. Уважаеми г-н Емил, не съм съгласен с Вас, вижте по-горе коментарите отново. Мисля че съм дал хипотеза, даже две и са ПО ТЕМАТА. За разлика от други коментари. Ако на Вас те изглеждат неправдоподобни и абсурдни, това е Ваше право да смятате така. Аз поне си мисля че са по-правдоподобни от мароканската сим-карта.

  А за другите колеги бих напомнил да проследят показването на филма “1941” за което приканих онзи ден в един мой коментар. Няма да е лошо и за Вас г-н Емил да видите филма.
  А за най-нетърпеливите ето още един линк, където в нета могат да се видят всичките 5 серии, без да се чакат 5 седмици. Аз го намерих преди малко и сега съм на четвъртата серия и мисля че такова нещо си заслужава да се види. Поне аз не бях виждал такъв филм досега.

  http://dobrovoletz.blogspot.ru/2013/02/1941.html

  Приятно гледане в неделния ден и в навечерието на деня на защитника на отечеството.

 10. Към ЕМИЛ:
  “… но всички те изгарят в атмосферата.”
  Всъщност не всички. Астероид с примерно 20 км диаметър едва ли ще изгори в атмосферата. Но това наистина е “друга тема”.
  С господин Йорданов коментирахме друго – ФАКТА, че астероиди от по няколко килограма, навлизайки в атмосферата НЕ СЕ ВЗРИВЯВАТ, още по-малко на височина 20-50 км (в стратосферата). Освен това физиката и химията са категорични, че маса от няколко килограма не е в състояние да предизвика взрив с такава чудовищна мощност (освен ако не е съставена от антиматерия – каквато за сега все още не е наблюдавана от човечеството в такива количества).
  Разбирате ли? Става дума за информационно затъмнение, дори нещо повече – за ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!

 11. Към Емил – “Астероидът 2012 DA14 прелетя на рекордно близко разстояние от 27,7 хиляди км до Земята, съобщи НАСА.
  За щастие на човечеството без проблеми.
  Астероидът е с диаметър 45 метра и маса към 130 000 тона. Очакваше се DA14 да достигне най-голяма близост със Земята около 21:25 часа българско време. Космическата скала е прелетяла над Индонезия на 27 700 километра, което е една десета от разстоянието между Земята и Луната.”

  Както се вижда, НАСА следи обекти доста по-малки от 40-50 километра.

 12. @Таня, то и миналата година сметките бяха високи. Аз лично съм плащал 300-400 лв за минимално потребление. Но тогава нямаше толкова неплатежоспособни, както е сега.
  Има проблем в сметките, но той е значително по-малък от фалиралата икономика поради повсеместната некомпетентност на назначените бизнесмени и политици.
  Въпросите са:
  Още колко време може да се поддържа една неефективна изкуствено създадена посредствена бизнес структура преди да се сгромоляса както социализма?
  С какви средства – мирни или не ще бъде преодоляна катастрофата породена от тази гигантска за българските мащаби посредственост?
  Кога ще проумеем, че за да вървиш пред другите трябва да си по-способен бегач а не да спъваш останалите за да не те надминават?

 13. По “метеоритната” тема.
  (Г-н Инджев, разбирам, че няма нищо общо със статията, можете да не публикувате коментара, ако прецените, че е спам).
  Развесели ме перифразата “страната на метеоритните дъждове” – тя е сполучлива и съвсем вярна, но по други причини. Територията на Русия обхваща 8 часови пояса, което грубо казано е 1/3 от дължината на земния периметър, така че ако някъде в Северното полукълбо падне метеорит, то е съвсем вероятно това да стане именно в Русия. Руснаците извадиха късмет, че тялото се разпадна на фрагменти, преди да е стигнало земята, както и че това се случи в относително слабонаселен район. Онази сутрин бях като на тръни, защото допуснах, че ако това е част от метеоритен поток със същата траектория, 3-4 часа след Челябинск в “рисковата зона” попадаха Румъния и България заради посоката на въртене на Земята. Не знам откъде се взеха данните за 1-3 кг (!) маса на метеорита. Според РАН първоначалната му маса е 10 тона, НАСА дава дори по-голямо число. Така че антиматерията тук няма нищо общо. Проблемът е, че нито САЩ, нито Русия имат система за следене на тела с такива размери (в случая – с големината на автобус). Астероидът, който прелетя над Индонезия, е засечен от любител.

 14. Към Сотиров, Тинков и Иорданов:
  Моя грешка, написал съм км (километра) вместо м (метра).
  Смисълът на постинга ми е обаче верен. Да се говори за дезинформацията заради един метеорит е обаче прекалено.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.