Борисов си отряза Дянков и остава само с лява ръка

Навлизаме в инфлационната информационна спирала, когато прогнозите изпреварват новините. Докато съм писал предишната си статия за лявото злорадство от бумеранговия ефект на Борисовото дебелашко кокетничене с „американската карта”, същият е подписвал уволнението на своя вицепремиер, министъра на финансите Симеон Дянков- олицетворението на тази „американска карта” в управлението.

Реакциите на акта, с който Борисов угоди на отдавнашните остри нападки на левите срещу Дянков, довели дори до сблъсък с президента Първанов и начало на процедура по отстраняването на държавния глава през пролетта на 2010-та година, се свеждат до нещо като изненада. Веднага си личи, че никой не гледа гербаджийския телевизионен официоз ТВ 7. Ако гледаха, политиците щяха да са подготвени, защо в ранни зори гласът на тандема Борисов-Цветанов ясно предопредели събитието. С пламенни обвинителни пледоарии водещият Бареков изтъкна цели 4 причини Дянков да бъде уволнен. Очаквайте сега да ги чуете и от ментора му Борисов.

Трудно ми е да се състезавам в прогнозирането срещу картоиграчи с раздадени предварително роли, а и това не ми е целта. Но че ГЕРБ са на пързалката и им предстои да се спасяват поединично, това мога да предвидя със сигурност. Отнася се и до обслужващия персонал в медиите, освен ако той не премине отново в лагера на победителите, каквато е традицията на овдовяващите булки в медиите, готови вкупом да пристават на новия самец, оглавил племето.

От оголените кабели на управлението започна да бие ток и той взима жертви сред най-близкото обкръжение на генератора на тази власт. Още когато беше „изпържен” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков стана ясно, че нещо не е наред с приказките за голяма взаимна любов на Борисов и САЩ. Посланикът на Вашингтон в София Джеймс Уорлик изрази тогава съжаление, което няма как да е просто лична позиция. А още преди това Борисов беше отстранил и Марий Косев, заместника на Трайков, който изобличи шефа на Лукойл за България Валентин Златев, че е станал консултант за АЕЦ „Белене” на руската страна ( срещу българската страна). Борисов се възмути не от приятеля си Златев, а от съмненията, че в това има нещо нередно: всеки може да си консултира когото си иска, каза той и „шутира” Косев.

Обясненията на Борисов за прогонването на Трайков бяха повече от екзотични- обвини го, че се пече на плажа в хотела в Катар и това било причината за резила на организирания там български икономически форум да няма никакъв интерес от страна на домакините.

В случая с Дянков обаче екзотиката няма да му помогне, а и времето за шикалкавене и говорене на глупости пред седналата на салатка и ракийка пред телевизорите невидима за монологичния автократ българска публика вече изтече. „Механите” вече са наистина тесни- хората са на улицата и откровено се зъбят на тирана. Това е като процеса на прохождането в плуването: първо трябва да се преодолее страхът от водата и потапянето на главата. После е въпрос на синхрон, тренировки и инстинкти. Всичко това предстои, но никой не знае докъде ще доплуваме срещу течението и завихрянето на уличните страсти. За тяхното овладяване се иска храброст, каквато Борисов демонстративно не притежава.

51 мнения за “Борисов си отряза Дянков и остава само с лява ръка”

 1. Борисов сам отряза главата си в опит да си “откъсне опашката”.

  Раздялата с Дянков говори за Борисов по-красноречиво от всякакви, психиатрични анализи.
  Наистина става въпрос за дефицити на личността.

  За политолозите Борисов отдавна е академически категоризиран.

 2. България е малка държавица, населена с прости (просто устроени) хора. Нито САЩ, нито Русия ще припират кой знае колко, ако в тази мъничка и изостанала от света страна се появи диктаторче.
  ЕС ще се зарадва толкова много на едно евентуално затваряне на границите отвътре навън, че няма да може да скрие радостта си. И САЩ ще се зарадват – дори може да въведат безвизов режим за българи, стига да ги пуснат да напуснат… Русия пък направо ще изпадне в умиление – ще има от кого да се свали още една кожица.
  Диктатор в България е напълно вероятен сценарий. Разбира се, че всички ще ревнат против, но на пракника така ще си решат доста сложни въпроси (цивилизованите страни). А Русия – тя просто иска да има откъде да смуче…
  И така – всеки, който е запознат с тоталитарно управление от диктаторски тип, знае, че разчистването на приближените е ПРАВИЛО, а не изненада или … изключение, пардон. И ЦвЦв ще хване гората. Ако можеше, ББ щеше да ги разстрелва, но сега ще трябва да се задоволява с недовършени прокурорски проверки и разни ала-бала смешни страшки. Но това е нормално – Данката е само поредния.
  Обаче без него какво харчене ще настъпи до изборите, лелеее. ББ ще извади, ББ ще даде… Няма да има недоволни, социалното е над всичко, виновните ще бъдат изгонени, парите – раздадени, изборите – спечелени.
  ГЕРБ се разпадна, но ББ остава… Валякът тръгна по стръмното, идиотите са навсякъде – по площади, по кабинети…
  Амин.

 3. For what it’s worth: да похвалят уволнението на Дянков днес в ’12+3′ Петър Волгин беше поканил последователно Валери Найденов – ‘Сашо’, Владимир Каролев – ‘Камен’ и Христо Друмев – ‘Борил’/’Драганов’!

 4. Цялата ситуация ми напомня популярния сериал “Ало, Ало” – Ото Херфлиг, който към края на войната стана неудобен си направи пластична операция, за да продължи политиката си в малкото френско градче…:)
  (Преди време бяха оприличили Дянков с Ото Херфлиг)

 5. Ако Трайчо Трайков все още беше министър, сега протести нямаше да има. Когато обаче се сменят стойностни специалисти с послушни некадърници, резултатите са ужасяващи.

 6. “освободителите” от МОЧА, полека, лека пълзят към съзнанието на слаботоковия консуматор и е въпрос на време да свържат на късо Евро и Американския кабел. Ка..буууум и високо енергиен паричен поток потееече към площада на червените…Айй,шукарие романееей.

 7. На времето Тито свири на пиано,а от лявата страна Кенеди и от другата Хрушчов.Тито свири ту наляво,ту на дясно:”И с теб съм,и с теб съм”-виц. По този начин Борисов искаше хем да се прави на “десен”,хем да не пипа БСП/ДПС и тяхното наследство. Смяташе,че само с приказки и смешни акции на МВР и ГДБОП ще впечатлява и управлява държавата.Нъпълни администрацията с кадри на БКП/ДС и техни деца,не направи опит за никакви реформи, разчитайки че с послушни медии ще залъгва обществото.ТОВА Е ПОВЕДЕНИЕТО НА ЗАВИСИМ ОТ БСП/ДС ЧОВЕК И ТАКЪВ ЕКИП СИ ПОДБРА.КАКТО СИМЕОН НАВРЕМЕТО.Борисов се оказа “преходния етап” за връщане на провалената БСП на власт.Както с НДСВ.Историята се повтаря,изводите и действията са за нас.Правим си правилни изводи като граждани,действаме правилно като гласуваме правилно – ДСБ.

 8. Г-н Инджев,моите поздравления,много хубава статия. Сега е момента да помогнеш на народа с думите си.Защото си умен и начетен.Хората ще те чуят.Трябва да се обясни,че с Бойко зле,но без него….наднича мрачният образ на Станишката,меко казано.Моля те напиши нещо по този въпрос.

 9. С оставката на Симеон Дянков окончателно изчезва “десния” профил на Борисов и вероятността да спечели втори мандат. Въпросът е как да не допуснем промосквоитетната БСП до властта. Заплашва ни тежка “Беларусизация”. От всички нас зависи до колко ще успеем да защитим европейското си бъдеще. Времето е наше пак.

 10. Златка,

  Това не е избор. Те са едни и същи – престъпници. Ако този народ в този критичен момент не издигне нови лидери най-доброто което може да се направи на изборите е да не се гласува. Просто трябва да им се зашлеви звучен шамар на всички дето се правиха на политици до сега че не стават. И така докато народа не вземе съдбата в ръцете си и изхвърли паразитите веднъж завинаги.

 11. Добре казано, без злоба. Борисов не е идеален, но като се замисля за новата тройна която се очертава между Станишев, Местан и Кунева, и ми дожалява за България.

 12. “Борисов сам отряза главата си в опит да си “откъсне опашката”.”-превъзходно!!!
  Но така е с главоногите.
  Сега е ред и на Цв.Цв.-Чакам!!!

 13. Борисов успя да докара гемията си края на мандата, но точно преди брега взе, че се нахака в рифа на комунизма – монопола на енергийните предприятия, с който той така упорито не успя да се справи. Сега хвърля буретата с храна и прясна вода, само и само да се добере до сушата. Дянков, добър или лош министър, беше най-стабилната фигура в правителството, която устоя на популизма на шефа си и не се съгласи да ръси пари за политическа реклама. Борисов щеше само да мечтае за стабилни финансови параметри. Но какво направи самият Борисов, че да отвори вратите пред бизнеса в това време. Изгони ли мутрите, премахна ли зависимостта от руските енергийни ресурси? Не! Само срина бизнеса и подкрепи приятелските си фирми (а може би и своите, ако има такива). Така че Дянков изкара на гърба си лявото “дясно” правителство на ГЕРБ. И сега какво? Не питам за Дянков, а за Борисов. На Цоко ли ще разчита да му изкара мандата? На подкрепата на Яне и на Серго, и на Волен…
  Но българският народ, който е бил много мъдър едно време (сега не може да роди такъв израз) си го е казал: каквото надробиш, това ще сърбаш.
  И да не забравя да напомня на “разбиращите демократи”: за всичко е виновен Иван Костов!

 14. Лош-хубав, Дянков играеше някъква стабилизираща полуроля на почти стартиращите в БГ финансови “пазари”. Разлюляването на дървото ще събори някои маймуни ,по лощото е че ще падат на главите на смачканото народо-население. И ето, Радецки( Отворено Общество) пристигна с гръм ( Томислав)а инвеститорите…дим,дим, да ме няма.

 15. А къде се дяна комсомолското недоразумение Плевнелиев?

 16. Към ZLATKA

  “Трябва да се обясни,че с Бойко зле,но без него…”

  Не се притеснявайте, няма да е без НЕГО! Коалицията, която наднича е “ГЕРБСП” и поредното доказателство за това, то е точно отрязването на Дянков.

 17. До Sсhopenberg:
  Без малко /наистина много малко/ да се засиля да ви коригирам,но се усетих и приемам за уместен “промосквоитетния” /и промискуитетен , да/ епитет.
  За съжаление, за подозрението на Aivod нямам коментар, спомням си че казвах почти същото преди 3-4 години, когато се очертаваше и стана същата макар и обратна промискуитетно-промосквоитетна размяна на която не се израдвах – напротив, казах си:по-лошо ще стане!Изглежда безвъзвратно сме загубили съпротивителните си сили като народ и сме обречени да се лашкаме между стари и нови месии – “Преоблякъл се Илия – все в тия”. Нека, който вижда по-добре, да покаже къде е шанса ни в следващите месеци, какво чудо трябва да стане, за да минем покрай Сцила и Харибда, без да ни
  замотаят наново в пипалата си.

 18. В началото на мандата С. Дянков каза , че докато той е министър ( изключително важно уточнение ) няма да позволи дори лев да излезе от държавния бюджет в посока АЕЦ Белене . С такова условие не беше никак трудно да му повярвам – колко му е като дойде време това да се случи да си събереш багажа и да оставиш мръсната работа на някой кандидат за материално благополучие в кратки срокове , доброволците винаги са в изобилие .
  И ето , че вече не е министър .

  А това е повод за мрачни предчувствия .

 19. ББ веднага трябва да излезе пред хората и да каже какво прави и ще направи днес и в следващите три, четири дни за да успокои хората.

 20. Според мен за тези избори няма да се появи поредният “спасител”, защото БСП се надява (и има шанс) да ги спечели. “Спасител”, от типа на царчока или Боко, явно ще се появява само когато на изборите БСП няма шанс да победи. Това само показва откъде се пръкват тези “спасители” и колко е глупаво да им се вярва. А иначе, едни и същи хора първо масово гласуват за някой, после се разочароват от него и започват да псуват “политиците”, “партиите” и изобщо всичко, а накрая бившият “спасител” си отива безславно, за да дойде пак БСП. От участниците в сегашните протести повечето сигурно са гласували за ГЕРБ през 2009, но странно защо не правят връзка между тогавашното си гласуване и днешната ситуация. А би трябвало. Трябва да се мисли ПРЕДИ да се гласува, а не след това.

 21. Diankov izleze ne slaba, a mnogo slaba rakia. Tova koeto propoviadvashe i davashe kato predpisanie na durzhavite da praviat dokato be v Svetovna Banka ne napravi kato vice premier otgovoren za ikonomikata. Gledaite klasaciata na BG v Doing Business Survey, chiito avtor e Diankov i shte razberete za kakvo govoria. Chovekut e s ogromno ego i tolkoz, kato kachestvo obache si e chistata posredstvenost. Radvam se che veche ne e ministur, ne che tova shte promeni neshto, no pone niama da mu gledame i slushame falsha poveche.

 22. Андрешко и со отново на барикадите.
  Не без помощта на Инджев.
  Глупостта е съизмерима само с безкрая…

 23. Един час преди да се разнесе новината, се коментираше евентуално сваляне на Дянков. Това ще е самоубийствен ход вместо гамбитен. И за Герб и за ББ. Защото на секундата от БСП ще продължат “Ние ви казвахме. Защо го държахте до сега? Сега е късно – искаме предсрочни избори.” Горе долу така се равиват събитията. Дали Герб ще иска да влиза в коалиция с БСП? Ако иска да изчезне от сцената ,както НДСВ да го прави. Но за БСП най-полезен е хода ББ да подаде оставка. Защото тогава им се открива пряк път не само до властта, а и до ревизия и на малкото неизгодни за тях решения. Дянков не само удържа финансовата стабилност, а чрез това и попадане една много по-дълбока криза, която ни заплашва. Сега приказките на БСП за изчерпания резерв, само подсказват какво ще стане, ако се върнат (и двойна коалиция и стига). Пускат печатницата за пари както по времето на Жан или още по-лошо, ще се пуснат “великите проекти(АЕЦ)” уж за съживяване на икономиката, уж с чужди пари, но с ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ, които ще се изплащат (както операцията с дълга на М.Вебчев от НДСВ) от други правителства, т.е. ПАК от всички нас. Варианти за скубане на държавата много! И гарантирана нищета поради още по скъпите цени и инфлация. Ама ще го обясняват с Дянков, както с костов бяха обяснявани и оправдавани всички далавери от времето на тройната. Все пак има време и колкото и да са добре организирани, ентусиазмат и средствата за “протести” ще спихнат. От застудяване или от отрезвяване на многобройните полезни за БСП протестиращи. А може и от поумняване. До изборите имо време, и глупавите поумняват понякога. Може пък и затова НЯКОИ партии да препират толкова за предсрочни избори.

 24. @С. Борисов, и не е само това. Ще върнат и прогресивния данък, което автоматично ще бръкне в джоба на всички работещи, които получават поне 400лв (смятай, по-голямата част от работещите). Ако до днес си получавал чисто 700лв, след връщането на прогресивния данък ще получаваш 670лв и ще ти е още по-трудно да вържеш месечния семеен бюджет. Онези с по-големите заплати ще намерят изход в преминаване в сивата икономика. Спрени еврофондове, спрени строежи на магистрали, още заменки и нам’си кво. От БСП България не е виждала по-голямо зло през последните 130 години.

 25. Гледайки Канал 3, който единствен предава кадри от протеста, ясно се вижда следното: Протеста против високите сметки приключи. Хората се оттеглиха и не желаят да ги свързват с лумпените на Сидеров. В момента се въртят стари кадри, останали са не повече от 100 човека.

  Сметката на Станишев енд ко нещо не излиза. Физиономиите на първите другари са пълни със съмнение. Дали да продължават да са начело в бутането на лодката, ами после? После следва повторение на зимата на 1997, а това може да им е за последно. И това ще стане още през януари 2014. Или пак да избутат начело г-н Костов да опере пешкира, той май е готов да оглави “експертното” правителство.

 26. Господин Инджев, много ми е наприятно да го напиша, но Вашият редовен читател Бойко Борисов е прост като непресукан конец.

 27. Оставка за Борисов и Цветанов за цялото положение в страната!
  С викове “ОСТАВКА!”, “МАФИЯ!” и “БОЙКО БОРИСОВ – ПЕДЕРАСТ, ПЕДЕРАСТ!” крещяха протестиращите, докато ги разделяха, арестуваха и блъскаха на кръстовището между “Патриарха” и “Витошка”.
  Оставка за ГЕРБ! И – долу БСП и Станишев – местните талибани!

 28. Интересна версия за оставката/уволнението на г-н Дянков в news.bg:

  “Тази седмица предстои спешен аукцион на ДЦК за рекордните за вътрешния пазар 800 млн. лв. Те ще бъдат взети за 6 месеца, като трябва да бъдат разплатени от следващото правителство в края на август.

  Ако емисията обаче не бъде успешна и държавата не успее да пласира тези 800 млн. лв., това означава, че се влиза в сценарии, който може да доведе до неплатежоспособност.”

  Моля икономически по-грамотните читатели да ни осведомят по-този въпрос.
  Подготвя ли се подобен капан за следващото правителство?

 29. @Schopenberg,

  Respect!

  “Промосквоитетен” – страхотно попадение, браво!

 30. Ех, как всички изведнъж се съгласиха с протестиращите! Най-големият майтап ще стане ако от Дондуков 1 и 2 излязат със запалени свещи на мълчалив протест срещу високите сметки за ток;)))

 31. ПремиеРът нещо се обърка с Дянков , или има друга игра …?

 32. Протестът трябва да дотогава, докогато не останат мухлясалите физиономии на всички партии, пълна деполитизация. По-добре без правителство … Нови и чисти хора за чиста и свята родина.

 33. Дянков е американски “зет” “открит” от МУТРАТА след предизборното му посещение в САЩ.
  С други думи Дянков е бил ‘горещо препоръчан” от най-важният ни официален, т.е. на думи само, “съюзник”.
  С назначаването на Дянков САЩ се опитаха да внесат малко “ръчно управление” в каруцата на “десните” от ГРОБ. Липсата на критики от ЕС към вече бившия финансов министър издаваше, че “горещите препоръки” са били споделени и от нашата страна на Атлантика.

  Подготвеността на платените форумни драскачи издава, че “оставката” на Дянков не е изненадващо събитие. Още с оповестяването и започнаха обясненията как той бил ‘само” запазил финансовата стабилност, но “не бил” осъществил “реформите на ГРОБ”.
  За мислещите българи перверзията на последното вероятно боде очите.

  МУТРАТА ‘строеше”, “раздаваше”, “плащаше” и “спасяваше” предприятия, но Дянков “не направи” “реформите” на ГРОБ!
  Те ГРОБ имаха и “програма” за “реформи” и “знания” и “способности” имаха и “ясна” “политика”, ама на ‘лошият” Дянков ги “спря”.
  Те ГРОБ “не искаха” да посадят ГМО в България, “не искаха” ТИМ да окупира Варна, “не искаха” да оставят на БКП горите, дето ги открадна тройната клоакалиция, “не искаха” и багери в дюните!

  А, забравих – МУТРАТА не искаше да спира АЕЦ БелЯне, понеже токът “ще поскъпне 20 пъти”.
  Неее!
  ГРОБ са ‘десни” те са за “развитие”, че и за “европейско” при това.
  НО всичко по-горе се случи заради “лошия” Дянков!
  “Лош Дянков, лош – къш, стига си пречил на “европеиското” “развитие”!”

  С напускането на Дянков си отива и последната крхка връзка с истинските ни съюзници. Отива си и последната легитимност на това “управление”, защото нито НЕ-умният палячо от МВР, нито нелепата леля Цецка имат каквото и да е уважение в ЕС и САЩ. За МУТРАТА не говоря изобщо – напълно “случайно” германските медии отдавна обсъждат открито бандитското му “минало”.

  Не знам дали и за другте е толкова очевидно, колкото за мен, но с оставката на Дянков МУТРАТА завъртя България окончателно с г@з към Русия.
  Това е отчаян опит за спасение на МУТРАТА и търсене на подкрепа от Русия. Това е демонстративно разграничаване от САЩ и ЕС.
  Чакайте да видите реакциите утре!

 34. Бойко и Цецо,правехте се,че ТИМ не съществуват за вас.Е,сега ще ви вземат главата.

 35. превъзходно- кратко, ясно и синтезирано!г-Н ИНДЖЕВ/С УВАЖЕНИЕ/ , НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО трябва да се обяснява кратко и стегнато, то не е способно да асимилира сложни и заплетени мисли, трудно ги осмисля!

 36. Мисля че коментарът на ARTHUR с многото кавички е много ТОЧЕН и ИЗЧЕРПАТЕЛЕН.
  Сърдечно му Благодаря за това че се е постарал СИНТЕЗИРАНО да поясни ситуацията и на нас външните наблюдатели, които също се мъчим да разберем нещо и ни се получава малко по-трудно, които пишем коментари, навярно доста нескопосани и също употребяваме МНОГО КАВИЧКИ в тях.
  Само ми се иска да го попитам едно нещо.
  Не е ли редно(а и по-лесно когато пишем коментари) вместо да използваме на всяка втора думичка кавички да ги употребим само един път, като напишем “България” ?
  На някои пак ще се стори това пресилено.

 37. Ако наистина някой смята че това е пресилено, може би неморално да се пише така, просто да пишем така както стоят нещата, да ги назовем с истинските им имена и на подходящия език, например – ИНОРОДНОЕ ТЕЛО (чуждото тяло, extraneous element) в НАТО и ЕС – България.

 38. Към до ARTHUR:
  Ако правилно съм ви разбрал, Вие сте разбрал моите сложни мисли. А за населението да му мисли Бойко Борисов, той е майсторът на простите и дори просташките изречения.

 39. Не съм против ББ и одобрявам чистката на много мутри, която той спомогна, но … тук трябва да се отбележи голямата грешка, която се допусна:

  И студент първи курс ще ви каже, че като задържате заплати и пенсии, икономиката ще буксува.

  Балансирания бюджет е хубаво нещо, но не и с цената на години застой, докато света върви напред и става все по-трудно да се догони.

  И най-бедната държава в света може да има перфектно балансиран бюджет. Това не ги топли, нали?

  Причината Румъния да е по-напред от нас е, че с помощта на инфлация си издърпаха доходите във валута нагоре.

  И тук идва господин гениален икономист и вместо да използва всички възможни трикове, за да ни увеличи доходите, той прави точно обратното. Не дай-боже бюджета да се надхвърли, нещо което всички други държави практикуват и не им пука. О, и не дай-боже заплатите да се вдигнат, че ще намалее конкурентоспособността ни. Ами в Чехия и Словения защо не намалява? Заплатите там са почти колкото в Западна Европа. И пак са много по-напред от нас по външни инвестиции.
  Явно това е икономически мит, който разни академични типове продължават да ни пробутват, без да се притесняват от десетилетията мизерия, на която обричат хората.

 40. AVi,
  хубаво е да се раздава ,но не калпак!
  Станишев ,знаеш,на кой ,и как раздаваше?!?!?
  Румъния е с по-младо население!
  Там има МНОГО и ГОЛЕМИ чужди инвестиции , а ние искаме да “национализираме” и малкото ,които са тук!
  За какво раздаване говориш, всичко трябва да се изработи,ние нямаме конвертируеми природни богатства, а Чехия е най-малкото с 1000км по-близо до инвеститорите и платежоспособните пазари, които са и много и качествени. Също са и с 3 години по-рано в ЕС, преди кризата имаха работеща икономика, а нашата “икономика” бетонираше всичко!
  Докато ЕС не дръпне икономически , и ние няма да мръднем!
  Както и нямаше да има излишъци преди кризата , ако и икономиката на ЕС не беше в подем!
  Когато имаше излишъци ,преди 2009г., тогава трябваше да се раздава от тях, и даже да се пусне и по-голям дефицит, но БКП предпочиташе да ги “раздаде”, на който трябва, вместо да ги влее в икономиката, или по-добре да не ги изземаше въобще!

 41. Avi, забравих да допълня ,че “примера” с Гърция , показва ,до какво води “раздаването” на калпак, и няй вече на някои бездънни калпци!
  А ние дори не сме в еврозоната, за да разчитаме на нечия солиданост, и вероятно това би довело до втора ли,трета ли “виденова зима”, дори и посред лято!

 42. Иво, съвсем правилно се разбираме, че се разбираме :)!

  Преди година писах тук, че за мен твоя блог е като островче на нормалността в абсурдната ни Родина, място където мога да споделя и да намеря разбиране.

  Ще добавя само, че нищо от написаното до момента от мен не се базира на информация, която да не е достъпна и известна отпреди.

  И последно – обаждането на МУТРАТА до Москва! Не до Брюксел!!
  За съжаление, бях прав като написах “Чакайте да видите реакциите утре”!
  МУТРАТА СЕ ГОТВИ ДА ЗАКРИЕ БЪЛГАРИЯ!

 43. Avi, ако инфлацията претегляше валута, то по време на управлението на БСП – 96г., което те скромно наричат управление на Жан Виденов, България щеше да се напълни с валута като Хонконгска банка. Тия дето ги проповядвате са идеите на проф. Ангелов – финансов съветник на Виденов. И след това пророкуваше, че правителството на ОДС ще фалира защото не го слуша!? Пък май само това правителство остана добър пример за излизане от криза!

 44. Arthur, понятието МУТРА го измисли Костов когато му стана ясно, че няма да получи никакъв пост. Спомни си вечерта след изборите в 2009 г. и кой какви ги приказваше.

  Ако не дай си боже дойдат на власт левите и турците, тогава ще се нагледаме или по-точно нагледате какво могат ИСТИНСКИТЕ МУТРИ. В чийто владение са и банките, и активите на държавата. По-добре си сменяйте овреме левовете с евро.

  Ще строим Белене, писта за Формула 1, и още какво ли не още. Има и едни 15 милиарда европейски пари да се усвоят, така както усвоиха пред-присъединителните фондове. Докато Полша, Чехия, Унгария си построиха магистралите с тези фондове, в България дивашки сечаха гората над Банско и бетонираха морския бряг.

  Протестите бяха предизвикани от двойни и тройни сметки за ток, но пък много едновременно и за трите ЕРП-та. В парламента трябва сега да се разглежда окончателното спиране и на Белене, и на Бургас-Александропулос. А не да се разпуска парламента.

  ТА ДРАГИ МИ артуре, престани да ми се възбуждаш като лумпен на протест и мисли, мисли, мисли. А ако това упражнение те затруднява, то се обади на един много интелигентен и начетен човек като Иван Иванов да ти поясни някои неща.

 45. Може и да греша тук, но по времето на Виденов нямаше валутен борд, но сега има. И самочувствието и покупателната способност на българите ще са много по-високи ако получават да кажем 900 евро вместо сегашните 300. Не забравяйте, че в България почти нищо не се произвежда. Коли, техника, дрехи и прочие се внасят отвън. Техните цени не зависят от заплатите ни, само от местните спекуланти но това е друга тема. А сравнението с Румъния се налага от факта, че по едно време бяхме рамо до рамо и даже ги задминавахме. Очевидно те правят нещо правилно, а ние нещо грешно.
  И никога, ама никога не ми е хрумвало да симпатизирам на БСП. Икономическата политика не трябва да се боядисва в партийни цветове. Не трябва да се отричаме от нещо, само защото най-омразните ни политици са го пробвали и са се провалили.

 46. @ Мърцов: “Arthur, понятието МУТРА го измисли Костов….”

  Аууу, ама наистина ли тоз “лош човек” така е казал?!!

  Веднага си “посипвам главта с пепел”!
  И също така веднага забравям публикациите за МУТРАТА в Грмания, забравям и грамите на САЩ.
  Забравям, че ЦРУ разполагат с информация, че МУТРАТА е:’организатор на трафика на мета-амфетамини през Турциа”, че е “замесен в измами с горива от Лук-ойл”, че банката на приятелката му е подозирана в “пране на пари”.
  Най-важното, забравям, че МУТРАТА бил информатор на “родната полиция”, защото се е движел в “оперативно интересни среди”.
  Та кой би повярвал на родното МВР, Все пак негов “министър” е един Цветанов!

  Като съм почна да забравям, забравих и кои “медии” да следА. То е ясно, че на “зависимите” германски такова “не трябва да се вярва”, ама у нас освен на ТВ7 и Бюреков, на кои още трябваше да вЕрваме.

  Понеже видимо сте много добър в съветите (“ТА ДРАГИ МИ артуре, престани да ми се възбуждаш като лумпен на протест и мисли, мисли, мисли”)и сте много инТЕЛЕгентен, бихте ли ни припомнили, на мен, на четящите блога и разбира се на Иво, от къде “трябва” да се “информираме”, та да не допускаме такива “грешки”, като да наречем МУТРА един “охранител” от “оперативно интересни среди”?

 47. AVI, по твоята логика е най-добре да вземем заем , или дори да пуснем “печатницата на пари” , само и само за да КОНСУМИРАМЕ вносни стоки, без да произвеждаме свои, и ,или поне да си ги заработим честно!
  Това се нарича КРАЖБА ,под една или друга форма, ВСЕКИ , като един вид паричен фалшификатор може да си напечата пари и да консумира , без да го е заслужил!
  Илипък ще трябва да връща заемите си , а БЕЗ да може да си ги заработи , едва ли ще може!
  Румъния е с РАБОТЕЩА икономика, или поне по-работеща от нашата,а щом нещо работи , то ще генерира доход, докато НЕработещото – НЯМА!
  Подем в европейската икономика би довело и до подем и в нашата, но и там проблемите са много , един от големите е гръцкия!

 48. До “до ави”
  Много хубаво звучи на хартия да си заработим заслужено парите с работеща икономика. Уви, в реалността, който играе честно губи. Светът не е справедлив.
  От Запад може да ни потупват по гърба за дисциплината, а помежду си се присмиват на бедността ни. Това са реални хора с реални предразсъдъци, а не някакви богоподобни създания.
  Няма защо да се правим на натегачи.
  Напротив, трябва да използваме всеки трик, вратичка и заобиколка, за да намалим разликата с тях, колкото може по-бързо.

 49. AVI,
  това ,което казвате ,може би става за все пак работеща икономика, но за нашата???
  И след ,като само ги изхарчим парите , как ще ги върнем???
  Какво ще (про)дадемтогава на гадния Запад??? Себе си??? Без конкурентни стоки???
  Западен вариант на строежа на АЕЦ Белене???
  Това ли искате???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.