Краят на еректоралния феномен ББ

Като еректорален феномен Бойко Борисов беше обявен за почти съвършен. Но вече е почти свършен.

Февруарската, т.е. „антимонархическата” революция в България, избухна срещу неговия нарцистичен автократизъм. Може и да ни сполети октомврийска, т.е. болшевишка революция, ако той реши да брани короната си на всяка цена.

Болшинството българи далеч не са на улицата, но и болшевиките не са имали проблем с бройката, за да постигнат диктатура на малцинството си над гигантското мнозинство пасивни сънародници. Има ли такава опасност това да се повтори в съвременния български контекст?

Не, разбира се. Не и в екстремната форма, възникнала в началото на онзи 20-ти век в онази изостанала Русия. И все пак…

Големи терзания дълбаят душите на много български умове с класическия въпрос „Какво да се прави” ( зададен под формата на класическия роман, писан в руската тюрма в Петропавловската крепост от Николай Чернишевски в края на 19-ти век).

Отговорът не е лесен. Живо е мнозинството българи, участвали в най-големите протести в новата ни история през онази размирна 1997-ма година, но те са като парализирани пред телевизорите. Само смяната на поколенията ли е причината, поради която именити участници в протестната вълна през онази от 1997-ма година не се забелязват днес да сърфират на гребена на надигналото се цунами в морето от несправедливост?

Въпросът е драматично риторичен. Защото е ясно, че малцина българи с разпознаваемо на улицата име, са готови да го подчинят на анонимността на протестите, разтърсващи няколко градове днес. С риск да бъда обвинен в някаква носталгична „революционна романтика” , нека да откроя някои разлики.

През януари 1997-ма, когато имаше ясна политическа цел да бъде свалено правителството на БСП, хиляди граждани демонстрираха упорито ден след ден в София. Мизерията беше много по-голяма от сегашната. Магазините за хранителни стоки бяха като музеи на социализма- с празни рафтове. Но ( ако не се брои екстремният 10-ти януари и обсадата на парламента) седмица след седмица стотици хиляди българи дефилираха по улиците на същите тези големи градове на България без нито веднъж да бъде счупен нито един прозорец, нито една витрина, нито една глава.
България даде пример през 1997-ма (при липсата на традиция) за култура на протестирането в рамките на демократично поносими рамки, които все пак станаха менгеме за изстискване на желания от народа краен резултат. Сега имаме пример, имаме собствената си традиция.

Как така се случва обаче, че тази култура на протестирането е занижена в днешно време, когато във (вече европейска) България наблюдаваме всекинощно кървища, уличен вандализъм и в резултат на това имаме опасения от разрастване на всякакъв екстремизъм ?

Не претендирам за обяснение „в десетката”, но ми се струва, че берем плодовете на дървото Борисов. Арогантността на управлението му доведе до класическия рикошет на бухалката, синтезиран в поговорката: ”каквото повикало, такова се обадило”.

След такова „лидерство” доста хора с усет за лично достойнство не желаят да се смесват с онези, която си избраха бухалката за регулировчик насред държавното кръстовище. Тя им отвръща подобаващо с онова, на което той ги научи: бий удряй, мачкай, за да постигнеш целта си.

Апропо,нека кажа нещо еретично, пък нека бъда заклеймен: по-добре е да има партийни знамена на протестите, за да е обособено ясно кой къде да застане в общата кауза „срещу монополите”. Диктатурата на анонимността отблъсква личностите, които не разпознават себе си като част от протести, провокирани от маскирани, зомбирани или амфетамирани биткаджии с вдигнати средни пръсти „срещу системата”.

Разбирам и подкрепям жаждата за „нови физиономии”, но как да ги нацелува човек по бузките, когато са маскирани и не знаеш какво паве таят и за теб в пазвата си. А когато се стигна до демаскиране се оказа, че насреща ( и с претенция да е начело) имаме някаква Пеловска, протеже на паникьосаната власт.

Срещу личността на Борисов безличността на протеста е битка с предизвестен (без)край. Трябва да си направим изводите от поредното настъпване на мотиката. Той ще си замине, но само в лично качество. Ето защо трябва да бъде разбит самият мит за”добрия цар”, следовник на охранявания от него генерален секретар или монархо-господар.

 

37 мнения за “Краят на еректоралния феномен ББ”

 1. Не съм много съгласен с теорията за протестиращия лумпен провокатор. Не виждам причина да си счупиш палката от главата на някой понеже той е хвърлил паве по тебе, защото ти си брониран, а той не е, можеш просто да го повалиш на земята и арестуваш. Не виждам и защо да удряш бягащ човек по главата, както и възрастни хора или жени, каквито имаше отнесли палки по главите с кървави побелели коси. Имам чувството, че палки отнесоха точно онези които не хвърляха, а онези който хвърляха им нямаше нищо. Но дори и да хвърляш искам да кажа, че не може да шибнеш някой по главата с всичка сила. В същото време на кадри от протеста във Варна се видяха едни също протестиращи хора, само че не-обградени и блокирани от жандармеристи. Там жандармеристите стояха на разстояние със свалени щитове, а хората ги аплодираха. Във Варна не се стигна до кръв и насилие, както и в никой друг град, само в София, защото в другите градове го няма скъпоценното за Бойко Борисов и ГЕРБ Народно събрание, което в момента ги е приютило, заради което да си заслужава да спукаш няколко черепа.

 2. Иво, благодаря ти за пореден път, много добре си обяснил нежеланието на ветераните от 1997 да се замесват в днешните събития. Искам да добавя и още една разлика — на протестите през 1997, при появяване на провокатор, той веднага биваше изолиран и даже предаван на полицията от самите протестиращи. Беше изключено да се допуснат вандалски или мародерски действия, колкото и да им се е искало на някои. Тогава целта ни беше не да се репчим и да се бием с полицията, а чрез упорит уличен натиск да принудим БСП да сдаде властта. Националистчетата (от МВРО) тогава бяха съвсем маргинални фигури, въпреки че постоянно се опитваха да се самоизтъкват и да възседнат протеста. За участие на футболни хулигани и дума не можеше да става.

 3. Янко Петров се казва лидерът на протестите . Този млад мъж от месеци говори по свободната от цензура телевизия СКАТ.

 4. Докъде води твоят коментар – той води до БСП.Не можеш или не искаш да разбереш не знам аз мисля и двете.Но в момента си много опасен за България.От 1989 година насам БСП докара България до три хуманитарни катастрофи.

  През 1990 година страната остана без ток.

  През 1996 година страната остана без хляб.

  През 2009 година страната остана без газ.

 5. Сега ПЕС началника и ДПеС началникът ще вкарват Борисов в дрънголника…НЕ. Отивам да живея в Русия до началника на РБ.Ееихх тачанка, молдуванкаааа

 6. Спомням си,че на 14.01.2009 г.,когато бяха протестите
  срещу тройната коалиция група младежи с черни якета и с неразпознаваеми лица пред Народното събрание удряха полицаите със счупени столове, разни други предмети, които носеха със себе си. Това продължи доста време.По-късно Б.Борисов, като кмет ,забрани митинга. А после всички присъстващи бяха гонени и бити до късно през ноща. Тогава той спаси
  своите хора-БСП,НДСВ и ДПС от това,което виждаме
  сега! Чудя се дали сега той не иска с всичко,което се случва да освободи пътя на БСП към властта завинаги? Защото можеше да спре протестите,ако
  искаше и сега с добро или със зло.

 7. Съгласен съм с вашето мнение г-н Инджев – каквото повикало такова отговорило. Ако си представим че вместо Борисов държавата в този момент се управляваше от политик умерен в поведението си то вероятността протеста да остане социален бе голяма. Постоянните лъжи смръщен бандитски поглед и надменно отношение от страна на нарцис in chief му изядоха главата.

 8. Липсата на справедливост неизбежно води до провал на политическата система. Разпадът на демокрацията у нас е непоправим защото, за да работят, демократическите общества изискват убедеността на мнозинството, че устройството на държавата е инструмент за вземане на морални решения.

  Поредният ни опит за установяване на демократическо, държавно устройство започна с погазване на морала: първите свободни избори след падането на комунизма у нас бяха безсрамно фалшифицирани. С това свое престъпление – а после и с потулването му – потопилата кораба на държавата, комунистическа банда узакони амбициите си да властва отново.

  Очевидно за всеки морален човек е, че онези, които систематично са лишавали народа си от имот и стопанска активност, преследвали са вярата му и са изопачавали историята му, няма как да са негови, легитимни водачи. Няма как един политически субект, чиято идеология по начало отрича плуралистическите основи демокрацията, да дойде на власт, без да погази принципите на демократическото, държавно устройство. И не става въпрос за елементарното, изборно мошеничество. Самото допускане на комунистическите функционери да участват във властта под фалшивата самоличност на социалисти беше престъпление. Така им бе дадено нужното време да скрият следите си.

  Всичко това е известно на приятелите на този сайт. Но бедата е, че онези, които днес претоплят надеждите си за справедливост, приемат лозунгите за помитане на политическото устройство за чиста монета.

  Само че, владетелите на естествените монополи, всъщност, са “по-малкото” зло. Така или иначе, държавата има юридически средства за да им се противопостави. По-голямото зло са политическите “монополи”. Всъщност, успехът на престъпната, политическа схема, скритите зад социалистическа самоличност червени крадци да представляват без конкуренция лявото, а техните мутро-пазачи да заграбят за себе си дясното, разруши демокрацията.

  Всеки монопол по дефиниция е аморален. Най-големи беди носи монополът в политиката и единствената защита на обществото срещу произвола му са демокрацията и законността.

  Знам, че това днес звучи като празно, магическо заклинание, но то е защото сме забравили, че светът по принцип се крепи на допотопни “илюзии”. И една от тези насъщни “магии” е моралът на всеки от нас.

 9. Същите тия лумпени дето чупят са на почти всички събития от подобен ранг – нали си спомняте цар Киро и агитката на Локо Пд дето се изтърси там. Явно дългата пауза във футболното първенство не им се отразява добре. За 1997г. нямам пряк спомен (бях си направо дете тогава), но нали имаше един щурм на народното събрание дето бая се почупи пак?

 10. Чудесен анализ!
  Наблюденията ми сочат, че именно пред вандалите полицията стои безучастна, а после настървено троши глави, носове и лица напосоки срещу невинни мирни протестиращи, което не може да не намирисва на заговор между правителство-полиция-агитки-провокатори срещу народа за неговото поредно пълно смазване и подчинение.

 11. Интересно е дали новопоявилата се Пеловска има нещо общо с генерал Пеловски? Имаше такъв град Пелово.

 12. не очаквах,че ще публикуваш злобният ми коментар.Все пак моите уважения.Бойко вече подаде оставка така че радвайте се

 13. Към Zlatka:

  Щях да се радвам, ако Борисов не беше (до)унищожил демократичната алтернатива извън тройната коалиция БСП, Атака И ВМРО, която ясно се видя на референдума.
  След едноличния му режим ще трябват години да се възстановява доверието в политическата система и в автентичната демокрация. Олевяването до степен на екстремизъм е изцяло негова заслуга: сега дълго ще го сочат с пръст като емблема на “дясното”, което е окървавило България и т.н.
  Къде беше снощи Батман да долети с хеликопрета като на гръцката граница и да спре кървищата? Просто перченето му на голям мъжкар се спука като балон, надуван от медийните му слуги.
  И къде беше да поеме отговорност дясната му ръка Цветанов, вместо да праща един софийски полицейски шеф да обира негативите в официозната ТВ 7?!

 14. Може да се опитваме да анализираме, дали полицията бие лумпените или нормалните протестиращи, може и да се поздравиме с победата над (дали наистина), най-лошото правителство.
  Ако погледнем фактите : АЕЦ Белене е стопирана (засега), връзките ни с ЕС, САЩ, НАТО, Интерпол и т.н. са нормални и даже добри.
  Сега, след победата ( дано не пирова) ще се върнат доста добре познатите лица и има ли някой сред нас, които пишем тук, да очаква нещата да станат поне малко по-добре?
  Единствено се надявам, но не съм сигурен, поне валутния борд да се задържи. Помислете, че се натрупаха доста дългове – междуфирмени, към банки и т.н. Колко ли е привлекателно, да се повтори една здравичка инфлация, та длъжниците, както кредитните милионери след 1997, да излязат на бял кон и с чисти сметки.
  Така че…Господ да ни пази, при настъпващата бъркотия до, по време и може би и след изборите.

 15. Това, което всеки демократично мислещ човек трябва да иска сега е:
  Ново Велико Народно Събрание !
  Нова конституция !
  Нов закон за лустрация!
  Бивши комунисти и комсомолци от селски партиен секретар нагоре да не могат да заемат никакви ръководни държавни постове в съдебната, изпълнителната и законодателната власт !
  Същото да се отнася и за комунистическите ДС агенти и ВКР-та, а досиетата и снимките им да бъдат публикувани и всеки да може да ги види кои са !

 16. Едно е пределно ясно – енергийните монополи, повече или по-малко, дискредитират демокрацията в целия свят. Но никой не може да се сравни с Газпром, който, като държавен монопол, използва тази ситуация за продължение на традиционната руска и съветска имперска политика чрез натсик върху света с натрупани огромни капитали за сметка на обикновения руснак. Газпром има смазващо влияние върху редица важни политици, а тези от бившия източен блок е превърнал в истински кукли на конци. Т. нар. ни политици всъщност, на този фон, са едни безгласни букви, с кастриран чисто професионален потенциал, които си придават смехотворна тяжест само в интерес на корупцията, просто защото до обективната си изява нямат достъп и разрешение.
  Протестиращите всъщност искат да се открият всички сключени договори в сферата на енергетиката. Ако това се постигне, лично за мен няма съмнение, че ще се разбере кой дърпа конците у нас (жокер: дядо му стои в извисен бетонен вид срещу ресторант “Грозд” в столицата). Не споделям начина, по който върви реално протестът, но за мен целта му е обещаваща. Окървавяването на Орлов мост – типична съветска методология на “деполитизираната” ни полиция (която, съгласно известния химн, уж ни пази) – фундаменталистките футболни фенове отдавна имат сметки с полицаите, от МВР прекрасно знаят този факт и просто се възползват, за да НАПЛАШАТ тези, от чийто залък си вадят заплатите. Това е ужасно срамно за полицията, която е напълно неспособна да реши и най-баналната битова кражба, но стане ли въпрос да се пази “велика” идея, дават воля на просташката си правна хитрост и не подбират средствата. Те прекрасно знаят, че с действията си събуждат национал – социалистическите инстинкти на протестиращите – това е всъщност целта им.
  Паралелите с 1997 г. едва ли са коректни, тъй като тогава монополите търсеха начин да измият родилното си петно на организираната престъпност, трансформирайки мутрите и бившите спец в солидни бизнесмени, и действаха в някакъв синхрон с протестиращите – макар пак да имаше провокатори, може би повече, но полицията беше учудващо търпелива, а Гоцето и Кольо Добрев станаха “национални” герои чрез небивала за комунисти сговорчивост.

 17. Току що изслушах по ТВ речта на Рапона, с която обяснява защо подава оставка. Л А Й Н О В Ц Е Л О Ф А Н е самият той!

 18. Г-н Инджев, какво ,като ББ подаде оставка, ПРОТЕСТИТЕ , ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ!!!
  МОНОПОЛИТЕ , т.е. ЕРП-тата все още са ЧАСТНИ ,и са собственост на гадните ЧУЖДЕНЦИ!!!
  Нали протестите са срещу МОНОПОЛИТЕ, а “ДЪРЖАВНИТЕ” са НАЙ-големите, ПО-големи и от ЧАСТНИТЕ!!!
  Следва протестите да ПРОДЪЛЖАТ и да доведат до опожаряването на НЕК, БДЖ, АЕЦ Козлодуй, мини Марица, а също така и ЧУЖДОдържавните – Лукойл ,Газпром и Атомстройекспорт!!!
  АНТИмонополната “революция” , ТРЯБВА да ПРОДЪЛЖИ!!!
  ЧЕЗ не е НАЙ-големият МОНОПОЛИСТ, за да завърши с него лумпенизацията на “антимнонополните протести” , и лумпенизацията на “общонационалните референдуми”!!!
  От което имат полза само НАЙ-големите лумпенизирани популисти в цялата човешка история , които всеки разпознава , дори без да ги посочи някой директно!!!

 19. Сбогом Бойко ! Това се случва на всеки, решил да напляска руснаците!

 20. Оставката на Борисов е факт. Какво следва?
  Първо, ще наблюдаваме бързо стихване на протестите срещу “монополите”, като че ли са се изпарили.
  Второ, тъй като протестиращите “маси” нямат единна цел и виждания за бъдещето, БСП и ДПС, като еднинствени по-големи политически субекти със стройни структури в цяла България, набързо ще овладеят положението и ще подготвят почвата за бъдещата си изборна победа.
  Докато ‘масите” разберат какво става, вече ще имат новите си (стари) господари, които бяха готови още през 2008 г. да осъществят гръцкия сценарий в България, но не им достигна време. Е, сега имат възможност да повторят опита, започвайки, например, с рестарт на мафиотския проект АЕЦ-Белене.

 21. То опростачването и путинизацията на демокрацията у нас не са заслуга само на Бойко Борисов, преди това тройната коалиция здраво се постара за същото. Лошото е, че от 2001г. насам карахме по инерция на добре утъпкания път, която инерция за съжаление вече свърши и спрямо неумолимите закони на физиката ще трябва нещо, което изначало да ни даде ново ускорение и тласък напред.

 22. Честито трайна тройна коалиция на всички ни! Аз определено се радвам. Всеки народ заслужава правителството си! Стар съм за да бягам.

 23. “През януари 1997-ма, когато имаше ясна политическа цел…”
  Та сега, политическата цел не беше ли ясна?

  Зад маските си на защитници на демокрацията слугите на Империята получиха добра подкрепа.

  Но, както са ни казвали, “пътят към ада е послан с добри намерения”.
  Ще продължим ли по него.

 24. “Сбогом Бойко ! Това се случва на всеки, решил да напляска руснаците!

  POSTED BY ZLATKA | ФЕВРУАРИ 20, 2013, 11:20”

  Това обяснява доста неща:
  1.ББ настъпи руските интереси, което беше добре
  2.БСП си припомни дестабилизиращите практики.
  Ако си разиграваме историята на бърз кадър, може да се каже , че свинарят-цар падна,а сега какво да очакваме? Ново турско “присъствие”?
  Или ново руско “освобождение”?

 25. @ “АНТИмонополен” ЛУМПЕН + ImBlack
  Точно обмислях текст, но прочетох, че вие сте изразили по-точно това, което обмислях. Напълно подкрепям вашите виждания!

 26. @тодор Тодоров
  С цялото ми уважение към вас си позволявам да не се съглася. Според мен, с тази подкрепа от “улицата” можем да стигнем единствено до наци…онализация. 🙂 Считам, че точно сега се нуждаем от избор на точната “ракета” – а след това ще мечтаем за дружелюбния, политически “космос”. 🙂

 27. Сега всички вече са доволни и с нова надежда. Браво! Презареждане! Демокрацията работи. Махнем ли и паметника на СА и ще сме ОК.

 28. Писано е в друго време, на друго място и по друг повод, но все пак…

  “Ние смятаме, че видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие. И за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните. Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие. Наистина, както би продиктувала разсъдливостта, отдавна установени управления не бива да се видоизменят поради незначителни или преходни причини; и както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало. Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи неизменно една и съща цел, говорят, че този народ е застрашен да бъде поставен под властта на един абсолютен деспотизъм, то тогава негово право и негово задължение е да отхвърли подобно управление и да си избере нови пазители на своята бъдеща сигурност.”

 29. За втори път си позволявам да пиша, въпреки че редовно чета всичко, което коментирате и няма да скрия, че напоследък го правя с особено удоволствие. Моето мислене не се е променило, а преди по-рядко се съгласявах с коментарите Ви. Благодаря, г-н Инджев! Мисля, че ходът на ББ е добре обмислен.Нали знаете, че ние българите сме доста “милозливи”. Тази сутрин по една от телевизиите 65-годишна жена каза, че цяла сутрин е ” плакала за Бойко” и го моли да не си отива. Звучеше като:” Бойко, на кого ни оставяш!” Сигурно няма да е единствена: една китка ще му подаде, друга баница ще му изпече, трета снимката му влюбено дълго ще гледа.Бойко е това!Не се знае на изборите какво ще стане.И в момента ЦвЦв възпламенява с реч симпатизанти и отново “Бойко,Бойко!”въздуха тресе./Tv7/

 30. Днес,в сутрешния блок на бТВ доведоха един възрастен мъж (66г) с превързана глава с видими следи от кръв.Същия бе включен в репортажите на повечето телевизии, без превръзки,целия в кръв. В хода на разговора се установи, че той е пенсионер с някакъв бизнес, няма материални претенции.Като ,че отбягваше отгонор какво го е мотивирало да дойде на протест. На настоятелно питане, той се определи като член на Антифашистки съюз. Може би това е бившата организация на активните борци проти фашизма и капитализма-многократно появявал се в проруски операции в Бг.Не ви ли се струва , че тази кръв на телевизията е доста поразяваща.По интересното е, че направи опит да се легализира като очевидец на договорка на полицейски офицер с правокатори.

 31. Все още не съм прочел добър анализ на случващото се. Не мога да приема лесно, че ей така – какво съвпадение? – ръководствата на трите ЕРП ще вземат решения за раздуване на сметките в точно определен момент на хората и ще причинят силен прилив на обществено недоволство. Спомням си, че още през лятото и есента някои популярни политици от бившата тройна коялиция “прогнозираха” с голяма точност най-общо казано този сценарий. Тогава се питах, как ли ще го постинат. А то имало как. Дори си мисля, че има такива изказвания по медиите и не е толкова трудно да се съберат необходимите материали от архивите.
  С това не казвам, че Боко е цвете за мирисане. Той е един от тях, издигнал се от обслужващ персонал на мутро-камунизите до върха на държавното управление и бизнеса. Приказен хартиен герой. Не знаеш къде започва и къде завършва холдинга ГЕРБСПДПСинякоалиция. Според мен първопричината на ставащото е фундаментален конфликт между Главния сценарист и участниците в пиесата.Повтарящата се гледка в репортажите на надрусани и подпийнали младежи, главните “вандали” в сценария – в София, Варна, Русе, Пловдив – също ме водят към подобно заключение.

 32. Лично на мен, този Янко Петров ( “РЪКОВОДИТЕЛЯ” НА УЛИЧНИЯ ПРОТЕСТ) много ми напомня за онзи Ивайло- Свинския цар 1277-1280г.
  Поглеждайки профила му във FB, изглежда малко на “професионален” революционер, но и не предлага нищо ново, освен искане за участие във властта.
  Малко тъпо нали.
  И един друг въпрос ме мъчи: какво ли образование има това момче?
  Дали отново не е поредния “ХАРИЗМАТИЧЕН” мераклия за водач, този път
  … с професия КИФЛАДЖИЯ ?
  А и още нещо, което ми е много интересно: С каква ли бюлетина е гласувал
  на ИЗБОРИ 2009, този народен “ВОДИТЕЛ”?

 33. Абсолютно точен анализ сте направили, г-н Инджев, според мен. Сегашните протестиращи ми напомнят на агитка, нахъсена задкулисно от сили, далеч нелицеприятни и вероятно свързани с милиционерските тайни служби. Някой се опитва да завърти пак нещата от 1989 г. и да продължи да властва по същия начин както досега 20 и кусур години, излъчвайки уж нови лица …

 34. Г-н Инджев, позволете на един доскорошен хлапак да Ви обясни къде е разликата с 1997. Тогава бях на тринайсет, имам нещо като спомени.

  Полицията и по-точно жандармерията натрупа опит. Не просто биячески, а далеч по-разнообразен. Въпреки цялата зловеща история от 1944-1989, старата милиция е била като розово бебе в сравнение със сегашната жандармерия. Факт е, че в 1990 (ако не бъркам годината) едномилионният митинг се е състоял, нали? Ами ето, за това говоря. Днес той няма да се случи, защото още на трихилядния гражданин се появяват легионерите с щитовете.
  Има и ново двайсет – провокатарите. Не, нормалните протестиращи са далеч повече от тези, които се бият и създават проблеми. Аз съм на Орлов мост от два дни. Бях и в 2009, бях и през лятото на 2012. Протестите се свикват от и са направени за нормални хора. Интересно как в един момент се оказва, че сред нормалните са се намъкнали, да речем, стотина души с идиотски физиономии, с маски или с бръснати глави, с типично футболни песни, с алкохол в ръцете и бомбички в джоба. Контингент от дребни “клиенти” на родната полиция, които са зависими от благоволението й. Същите момчета налитат на бой – и то не само на полицаи, а и на други протестиращи. Те легитимират полицейското насилие; те са причината неинформираното мнозинство, което дреме зад телевизорите, да смята, че протестите по принцип са някаква вакханалия.
  Не, г-н Инджев. Протестите са глас на викащия в пустинята. Ултрасите заглушават този глас.
  За щастие, днес (е, вече вчера), 20 февруари, протестът в София беше прекрасен, защото никой не даде на лумпените да се изявят. Защото не само полицията се учи на номера. Ние, нормалните граждани, също се учим.
  Журналист сте, нали? Моля, заповядайте утре (вече днес) вечерта на протест. Застанете където поискате около Орлов мост. Ако искате, доведете и оператор. Много лесно ще ви бъде да направите разликата между обикновените хора, които протестират от препълнено сърце срещу монополи и лъжи (протестират заедно с гаджетата, децата и кучетата си и често се смеят) от една страна и провокаторите – от друга.

 35. @Манол Глишев “старата милиция е била като розово бебе”
  Един съвет – не пишете за неща, които не сте видял и изпитал на гърбъ си.
  “розовото бебе” изби и интернира доста интелигентен народ. В моя кръг само има двама простреляни.

 36. Съгласен съм с вашето мнение г-н Инджев – каквото повикало такова отговорило.В момента има ново недоволство не специално срещу Пеевски а срещу модела ДПС да диктува политиката в БГ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.