След 10-ти януари ( 1997-ма) Би Би Си ни забеляза пак

Полезно е да погледнем как изглеждат отвън ( за да не кажа „отгоре”, защото става дума за високата класа на Би Би Си) как изглеждат вътрешните ни проблеми.

Явно сме успели да привлечем вниманието на света. Преди да се появи кореспонденцията на Ник Торп от София, която помествам в превод от сайта БГНЕС, редактор на световната емисия ми се обади и поговорихме доста за моята гледна точка (която няма да преразказвам – тя не се променя в зависимост от събеседника и може да се види в блога ivo.bg).

От Лондон искаха да знаят доколко необичайни са сегашните събития в България- май не им се вярваше, че най-заспалото гражданско общество в страна от ЕС все пак се е надигнало.

За мен интересът на Би Би Си ми напомни 10-ти януари 1997-ма година, когато тази световна медия ми оказа честта да започва няколко поредни свои вечерни емисии с мои коментари от София. И си казах: „ пак се класирах(ме)”. Уви!

През погледа на Би Би Си: Референдумът за АЕЦ свали Борисов

Българските депутати гласуваха оставката на министър-председателя Бойко Борисов и неговото правителство. Гласуването откри пътя за провеждането на предсрочни избори, които се очакват през април вместо редовните през юли, съобщава Би Би Си.
Изненадващата оставка на Борисов последва след масови улични протести срещу високите сметки за ток и строгите мерки за икономии. Росен Плевнелиев ще трябва да назначи временно правителство, което да управлява страната до провеждането на предсрочните избори.
Тълпа протестиращи скандираха в подкрепа на Борисов, докато той напускаше сградата на парламента – в рязък контраст на гнева по улиците през последните десет дни, коментира Ник Торп от Би Би Си в кореспонденция от София.
Но местните коментатори са до голяма степен единодушни, че оставката задълбочава, а не разрешава кризата, изтъква кореспондентът.
Протестиращите окачествиха като корумпирана и неефективна цялата политическа класа, а не само партията на Борисов ГЕРБ. Изненадващото решение на Борисов поставя България в капана на сътресенията. Той изясни, че неговата партия няма да участва в служебното правителство.
ГЕРБ изостава в проучванията за сметка на опозиционната БСП още преди започването на протестите, припомня Торп, цитиран от БГНЕС.
Интересен аспект от протестите е, че събитията се състоят до голяма степен, независимо от традиционните политически партии и синдикати, отбелязва британската медия. В сърцевината на демонстрациите стоят млади хора, организирали се с помощта на социалните медии като Фейсбук.
Основната тревога в България е стабилността. Изплуват много паралели с 1997, когато правителството на Жан Виденов бяха свалени от улични протести. Част от коментаторите твърдят, че оставката на Борисов има за цел да спести бъдещите щети за управляващата партия, коментира BBC.
Ниски жизнени стандарти
Уличните протести в цяла България, която е най-бедната страна-членка на ЕС, бяха предизвикани от високите цени на тока, но много скоро взеха антиправителствени насоченост.
Премиерът Борисов се опита да потуши протестите с обещанието да намали цените и като уволни финансовия си министър. Той освен това обеща да накаже чуждестранните ЕРП-компании, които според него таксуват твърде много
Но според кореспондента на Би Би Си сблъсъците във вторник са били черешката на тортата. Правителството изгуби подкрепа, след като обърна гръб на плановете си през март 2012 да построи нова АЕЦ в “Белене”, казват англичаните.
Спорният референдум, проведен през януари, по въпроса за изграждането на втора АЕЦ, се оказа невалиден заради ниската активност, въпреки че 60% от гласувалите подкрепиха идеята.
А само допреди седмица Борисов изглеждаше недосегаем, завършва анализа си влиятелната медия.

36 мнения за “След 10-ти януари ( 1997-ма) Би Би Си ни забеляза пак”

 1. Нищо чудно да е прав Методи Андреев,че в основата на всичко случило се е АЕЦ Белене

 2. В суматохата тия дни никой не коментира какво ще стане с референдума за АЕЦ-а. Нали трябваше в 3-месечен срок НС да се произнесе. Какво ли ще стане сега?
  Следващия парламент ли ще обсъжда този въпрос? Ако БСП и компания имат превес в какъв ли ядреноенергиен батак ще ни потопят?
  Протест му е майката !!!
  Нямам определени предпочитания към определена партия, но със сигурност ще гласувам за тази партия, която винаги е била против изграждането на АЕЦ-а.

 3. “Правителството изгуби подкрепа, след като обърна гръб на плановете си през март 2012 да построи нова АЕЦ в “Белене”, казват англичаните.
  Ха сега, де! Демек, според англичаните,”млади(те) хора, организирали се с помощта на социалните медии като Фейсбук”, са били за построяването на АЕЦ “Белене”.
  Сериозно ли така смятат англичаните?

 4. Днес Станишев заяви, че при спечелване на изборите ще продължи с Белене. Сякаш всичката Мара втасала и има излишни средства, та да си направи кефа.

 5. Dimitrov е “напипал” въпроса на въпросите. Някой трябваше да каже парламентарно “НЕ” на референдума (който си беше “ДА” или “ДА”), но този някой реши да си замълчи.
  От друга страна, малко преди оставката самият този някой каза, че ще се договаря с Путин да се прекратят съдебните дела. Дали не е получил подобаващ отговор? Беше ли този някой поставен пред избор “или си отиваш сега и оттегляме иска, или си приготви милиард за Женева”?

 6. Алеко
  Ами естествено че така ще смятат, защото то си е вярно, поне отчасти. Сред всичките разнообразни искания и претенции на протестиращите някой някога да чу нещо по въпроса за Белене? Чухме че са против шистовия газ и ГМО, но за Белене нито дума. Всъщност това фейсбук-ядро, което започна протестите, са същите онези дето протестираха и преди против шистовия и ГМО, но упорито не забелязваха огромния “слон в стаята”, наречен АЕЦ.

 7. Господин Инджев,
  Подкрепяте ли искането на повечето протестиращи за Велико Народно Събрание ? Напишете малко по-подробно вашето виждане за това какво е редно да се направи в момента.

 8. Съвсем не са на ясно BBC с реалната ситуация на нещата.
  Първо не протеста свали Борисов, а той сам се оттегли, егото и тщеславието му не можа да понесе народната „любов“. Освен това протестът срещу монополите, мизерията и липсата на държавност като цяло беше (а и мисля, че все още не е отминал) на път да ескалира и към банковия картел и олигарсите, които стоят зад него, а точно те се нуждаеха от фискалната стабилност на правителството на ГЕРБ, но цената на тази стабилност е мизерията на народа, а непосилните сметки просто преляха чашата.
  Цялата политика на ГЕРБ беше в услуга на мутро-олигархията, монополните им и картелни структури, затова олигархията го подкрепяше финансово, медийно и дори мисля кадрово. Подозирам, че Дянков струва доста скъпо във всяко едно отношение.

 9. истината е че мафията си има държава и за съжаление това е българия и още по жалко че е наша родина имаме голям дълг към младите не успяхме да постигнем онова истинско освобождение за което ни дадоха шанс през 1989г дано сега те не спрат да протестират и да не останат излъгани ние сме тези който трябва да ги насочим да вземат верните решения по спомени на дядовци революциите си приличат и от тях не идва нищо добро добре е че бб и бандата му временно са извън играта дано е за винаги прави впечатление че аналитичното мислещото в човека в цял свят пада много ниско та и коментара на този коментатор за ббс е на такова ниво бойко си отиде дано завинаги от политиката поради съвсем простата причина не донесе онази справедливост за която говорят протестите и която той внуши че ще донесе на народа след прехода факт нито един осъден политик миризливи кокошкарски истории с разни октоподи и тем подобни не направи най важното не промени съдебната система а се възползва от нейната слабост зачената от правото на вишински не даде надежда че ако рискуваш да правиш бизнес може и да печелиш може и да загубиш но вината е само твоя не постави монопола на място и не му поречи да се развие игра по правилата на мафията с оправданието че видите ли тройната коалиция си прела закон че не носи отговорност за делата си и затова не можел да направи нищо днес видяхме мафията колко е жалка когато каза че го бил поръчал доган е момчето се разсърди че не го искат вече изобщо жалка картина дано имат късмет децата ни и не влязат в схемата дълга ни е да ги подкрепим имаме опит от 1989г 1996/97

 10. Здравейте г-н Инджев, какво ще кажете, че и англичаните може да бъркат. Мисля, че тази какафония е голямо зло за всички, мисля, също така, че т.нар. демократични сили се държат меко казано неадекватно, а гуруто Иван Костов /винаги съм гласувала за него/ изглежда доста злобен. След 24 години пак стигнахме до положението – МЕСТАН+СТАНИШЕВ ИЛИ КОЙТО И ДА Е ДРУГ. Е, при това положение нека да е БОЙКО.

 11. Към Върбанов:

  Господин Върбанов,
  Не знам дали идеята за Велико народно събрание е искане на мнозинството ( как ли се измерва то?), но малцинството знае, че конституцията може да бъде променяна и от обикновено Народно събрание с квалифицирано мнозинство.

  Ако имаше начин бих препоръчал “гражданска квота” и в медиите, в чиито ръце в момента е реалната власт да определя кой, кога, колко, защо и дали изобщо има право да говори пред милионите българи. Но не вярвам в чудеса- чак толкова колективен разум, който да наложи логика, няма на този Наш свят.

  Като гледам тази вечер, че несменяемата слугиня на поне три правителства Венелина Гочева дълго и “тъжно” кърши пръсти и раздава от екрана на ЦЕНТРАЛНИТЕ НОВИНИ на БНТ своите слугински рецепти като основен коментатор на държавната ни телевизия в тази кризисна ситуация, мога само да констатирам, че положението изисква наистина радикална промяна в най-важните монополи- медийните.

 12. Времето зове за пълна ревизия и анализ за отминалите 23 години. Нека не забравяме че съвременната конституция бе приета от Велико Народно събрание през 90/91-та доминирано от комунягите. Логично е нещата да не вървят в годините на прехода при такъв старт. За това не мисля че, идеята за ново Велико Народно събрание е налудничава. Хората са прави да искат що годе някаква справедливост при положение че бяха пладнешки ограбени и милиони прокудени от родината заради башибозука който се развихри на всички нива. Геноцит е отношението към пенсионерите на днешна България. Само този факт трябва да наведе главите на всеки ощественик който е бил на власт. Съдебната система също не работи и е просто начин за забогатяване на овластените да съдят.
  Нещата са прости. България се нуждае от закони прости, ясни и в иинтерес на обществото. За върховенство на закона трябва да се говори всеки ден от овластените и те със примера си да доказват ежедневно че са подвластни на тях. Само когато има ясни закони и независима съдебна система ще има условия за правене на справедлив, конкуриращ се бизнес от който ще спечели цялото общество. Българските политици са до такава степен оплетени във дребни игрички че никой не говори за тези прости но изключително важни неща.

 13. Shte se setiat li niakoi da protestirat na Pozitano 20, ili BSP ne im e vinovna za polojenieto v koeto sa?
  Samo pitam.

 14. Чета коментарите и недоумявам как е възможно някои коментиращи тук да не не схващат инуендото наречено АЕЦ Белене в анализа на англичанина.

  Хайде да си припомним как бе свален Иван Костов и защо…припомнете си… забрана да се даде въздушно пространство на руснаците, прогонване на руски агенти от България и т.нат. И самият Костов го е заявявал в интервюта, че Москва и Кремъл имат пръст в свалянето му от власт, защото той се опита да им покаже, че ние не сме руски васали и българските интереси стоят над всичко.
  Разбира се Костов е титан на своето време, а Борисов една жалка бройка и то с криминално минало. И все пак Бойко Борисов спря проекта Белене, а след това призова да се гласува с “Не” на референдума…направете си извода сега защо АЕЦ Белене присъства в анализа на англичаните като камъчето, което обърна колата борисова.

 15. G-n Injev,mislia che bratskata lubov ni e uvredila genetichno, i do saznanieto na bolshinstvoto ne moje da stigne misalta, che borisov e proizvodno na BKP/BSP i deistva v interes na DS/KGB, /vapreki che go e potvardil mnogokratno/. Bezsporen rezultat ot “nezavisimite medii” na borisov i dogan.

 16. “Положението” не е като “След 10-ти януари ( 1997-ма)”,а като “След 10-ти януари” ( 2001-ва)”България уби дете”.Само изглежда по “фешън – флашмод”.”Фацетоо бъг”,”социални работи” на “призрака” дето броди ли броди !Ама нали “призрак” та се не вижда с “просто око”.”Мотиката” пак настъпи “народа”,революционно по пролетарски традиции” традициите за това съ…”!

 17. Само не така, г-жо Илиева! Гласуването ЗА най-корумпирания некадърник и престъпник в българската история НЕ може да се оправдае с нищо, най-малко с преценки от сорта, че няма алтернатива! Тая ваша “идея” напоследък се лансира все по-силно от герберастката пасмина и няма да донесе нищо добро за България.

 18. Снощи в ,, Да, антимафия!,, над 1 час гост в студиото беше Стефан Гамизов. Ужасих се от разкритията му за участието на Плевнелиев като главен виновник за високата цена на тока от Мариците. Гамизов е готов да заплати изготвянето на формулата за цената на тока и безплатното й предоставяне на управляващите.Той също каза , че най- лошият вариант е да се инсталират като премиери на служебния кабинет/който с голямо бързане обяви Р.Пл. че ще направи- защо ли ?/ или Симеон Дянков , или Кристалина Георгиева.И че ще направи всичко възможно с индиректно участие в протестите/ с информация за далаверите в ценообразуванео на тока/ за оформяне исканията на протестиращите

 19. Чу се ,че момчето,което ръководеше прес конференцията на инициативния комитет бил от сдружение на русофилите. Да не се окаже ,че протестиращите са същите от протестите за шистовия газ?

 20. Сега Е МОМЕНТА протестиращите, не просто да квичат срещу ЕРП-тата, А ДА ПОСКАТ ЗАТВОР ЗА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ – ТОВА ТРЯБВА ДА Е ИСКАНЕТО – ЗАТВОР ЗА СТАНИШЕВ, ПЪРВАНОВ, ОВЧАРОВ, ПЕТКОВ, ДИМИТРОВ, КОСТОФ, ШУЛЕВА, ДОГАН И Т. Н И Т. Н. !!!!!!!!!!!!!! ПОКАЖЕТЕ НИ КАК ГИ АРЕСТУВАТЕ И СЪДИТЕ – И ИМАТЕ НАШИЯ ГЛАС!!!!!!!!!!!!!

 21. Господин Инджев, зад оставката на правителството седи дългата ръка на Москва. АЕЦ Белене и атентата на Хизбула в Бургас са достатъчни за натиск върху инфантилното на Бойко Боридос да падне. За БКП и ченгета е елементарно да организират футболните лумпени и провинциалната неграмотна паплач в София за протестите на Орлов мост. Борисов е кукла на конци, която се мисли за кукловод.

 22. След като и Блъсков призна,че националната ни сигурност е разклатена чрез енергетиката, работата е много сериозна.

 23. Объркали са се нещо албионците. Референдумът не бе неуспешен за любителите на руска радиация. Темата е поставена на изкуствено дишане и ще бъде реанимирана от НС. Както споменах преди време, за мене е безкрайно любопитно кои ще са камикадзетата и как точно ше интубират “хилавия” руски интерес.

  И, оказва се, само същият този хърбел е в състояние да събуди в политическия ни елит, каквото и да означава това, позадрямалата любов към пряката демокрация и да докара нещата до референдум.

 24. Едно е справедливостта на исканията на протестиращите, съвсем друго е ефективността на начина, по който ги отстояват. Властването на монополите е, поне според мен и поне у нас, преди всичко естествен резултат от повсеместната ни невъзможност и нежелание да се разделим с “реалния социализъм” – бързо забравихме тоягата и тъгуваме ли, тъгуваме за морковчето. Като изключим политическата търговия и съвременното обслужване на една “братска дружба”, най-успешният бизнес у нас е обслужване на населението със оборудване от реалния социализъм при “пазарни условия” и “условия на криза”. Когато този бизнес е държавен, при неконтролираното създаване на фирми и мъглявото прехвърляне на дялове (даващо възможност за практически неограничено спекулативно обогатяване и пране на пари) гнетът на монополите е гарантиран. Както и да е, в сегашния си вид протестите все повече заприличват на тези от т. нар. “арабска пролет” и вероятно ще имат подобен краен резултат. Няма как неприемливия резултат от нещо, чиято природа, мотиви, тенденции и т.н. не са ни ясни, да стане трайно обединяващо хората с оглед радикално решаване на проблема. Така би се възпроизвела картината от 1990 г. и след това с безкрайно делящите се по всякакви, включително диктувани незнайно отгде, поводи протестиращи срещу тоталитаризма демократични сили.
  Онова, което би обединило значително по-устойчиво хората, е не само конкретното зло, а ясно осъзнатото от всички откъде идва то, от кого, с какви цели и какви тенденции се стреми да наложи. Няма да открия нищо ново, ако кажа, че гневът срещу самото зло в конкретния му вид дава достатъчно храна на ловки манипулатори от близо и далеч да дават чрез различни моментно активирани процеси “кристална” яснота откъде идва злото и така да насочват иначе справедливия и спонтанен гняв в желана от тях посока. Мисля, че е нужен конкретен план на действията, преминаващ през възможно пълно разкриване на автентична, недвусмислена, явна или крита информация от миналото и настоящето, през точния анализ и обобщение на тази информация с разбираеми за всички изводи, практическа проверка на верността на изводите и чак тогава, с така извоюваното съгласие и взаимно разбиране да се премине към политически действия. Иначе протестите, след падането на текущия кабинет и създаване на неопределена обстановка (явната цел на сценаристите, сред които, може би, по някакви свои мотиви, е и Премиерът в оставка), просто постепенно ще се “обезводнят” на фона на обезверяването от нови идващи сметки, от акробатството на текущите политици и олигархия и т.н. Нямам претенции за “създател на нова теория на революцията” и така да се наредя до “величие” от ранга на Владимир Улянов, просто споделям, подтикнат от чудесните публикации на г-н Инджев!

 25. Най-значимият факт, който лъсна от резултатите на референдума, е, че поддръжниците на АЕЦ-Белене са значително по-малко от 80-те %, с коити ни облъчваше пропагандата на енергийната мафия! Отлагането на парламентарния дебат по въпроса за АЕЦ-Белене след референдума не е от особено значение, защото всяко парламентарно решение по този въпрос може да бъде ревизирано от новите властимащи.
  Следователно, основното внимание на гражданите, които са против този мафиотски проект– един от вариантите да се плъзнем по гръцкия сценарий–трябва да бъде насочено към това, ДА НЕ БЪДАТ ДОПУСНАТИ ДО ВЛАСТА хиените, които се крият зад партиите БСП, ДПС, АТАКА и ВМРО, които открито застанаха на страната на енергийната мафия!

 26. Протестите започнаха след като започнаха да излизат огромните далавери при проекта АЕЦ”Белене” в парламентарната комисия на господата Червенкондев и Иванов. Сигурно сред протестиращите има много честни и почтени хора, на които “ножът е опрял до кокала” и не могат да си платят сметките вече. Но….
  “Един от лидерите на протеста – Ангел Славчев се оказа член на партия “Българската левица”. 31-годишният IT-специалист нашумя с участието си в протестите срещу проучването и добива на шистов газ. Той е оглавил и младежката структура на русофилите, чийто ръководител е издателят на в. “Дума” Николай Малинов.” – в. Гласове от днес.

 27. Наблюдавайте реакциите на Москва. Те са безпогрешен лакмус за ставащото у нас. А реакциите са, че Москва е доволна от свалянето на правителството. Прави ми впечатление и чие лице изплува като “говорител” на “протестиращите” – лицето на Андрей Слабаков. Обикаля всички ТВ и се възмущава. Така се възмущаваше и от забраната на тютюнопушенето. Въобще той е щатен изразител на всякакви възмущения. Гледайте и поведението на Волен Сидеров – и той е контра на всичко. Сега призовава за протести срещу…Росен Плевнелиев. Това все повече ме убеждава, че макар и спонтанни и справедливи в началото, т.нар. “протести” вече са активно мероприятие на руската пета колона у нас. Причната е спрения проект Белене.

 28. Още докато събирах подписи в подкрепа на инициативния комитет, с позиция СРЕЩУ АЕЦ “Белене”, ми направи впечатление взривоопасното напрежение в обществото между застъпниците на противоложните позиции по темата, което го очаквах, но ме изуми едно: всички – яростни противници или не на ядрената енергетика – еднакво много бяхме гневни на боко. Същото се потвърди до вечерта вечерта на отчитането на резултатите от референдума в НДК, когато си помислих, че с безсмисления референдум, боко наля съответните за това милиони от държавната хазна, като ни вкара в схема да се хванем за гушите Сините срещу БСП-ДС, като за себе си той осигури временен комфорт. Е, той се изпари с края на “мероприятието-референдум” на БСП и боко падна, но максимално отложено във времето. Най-страшното е, че в заговора БСП-ДС-ГЕРБ-медии-съд-администрация надигналият се български народ е обречен.

 29. Вземам повод от поста на ГТ. Мисля, че е само на една малка крачка от истината.
  Беше 1997-ма. Природонаселението, което някои (кой от наивност, кой от хитрост) ласкаят с определението НАРОД, беше затънало в мизерията и недоимъка десет пъти по-здраво от сега. Нямаше хляб! Заплати и пенсии се бяха сринали до няколко долара! Държавният фиск се беше сгромолясал както никога преди и след това (и до сега). Престъпността не вилнееше, а направо хазяйничеше. И въпреки това на природонаселението бяха необходими четири месеца, за да се съпикяса, да проумее, да набере решителност, да излезе на улицата, да формулира искания.
  Какво става днес? При несравнимо по-поносима социална обстановка, същото това природонаселение като едно също цунами само за броени взриви статуквото, а тълпи несъвместимо разнородни по манталитет, светоглед, съсловност, икономически интереси, политическа /не/грамотност и пр. като по даден знак, като след стартов изстрел, отново заляха улици и площади и буквално в една нощ узряха и преминаха от въжделения за евтин ток към претенции по отношение на правителство, парламент, президент и дори държавно устройство?!
  Приятели, РУМЕН и ГТ, не е само АЕЦ Белене. Посегна се на самия “свещен” троен шлем, посегна се на ХИЗБУЛЛАХ, започна ровичкане в забранени територии (Козлодуй), издънка след издънка в така прекрасно непоклатимата “правораздавателна” система.
  И…Бойко-еквилибристът между Русия, ЕС и НАТО (САЩ), жонглиращият между кръстниците Седефчов, Златев, Овчаров, ТИМ и тути кванти, загуби равновесие. Онези от запад не бързат за никъде и можеха да изчакат, но Кремъл изгуби търпение и ритна столчето.
  И без това за имперските им домогвания е в сила принципа “Колкото е по-зле онази балканска сган, толкова по-добре за нас. Създалата се каша ни ги гарантира като троянска кранта. Ако пък на тъпите европейци им писне и откажат повече да ги припознават като свои – толкоз по-добре. Важното е да палят американското знаме и измисленото синьо със златни звездички, защото ако се осеферят и драснат клечката на нашето, става лошо!”
  Прави ли ви впечатление, приятели, всички политически сили (без изключение!) са единодушни: “Протестите трябва да продължат! Няма значение, че протестиращите не знаят какво искат! Сега важното е да се протестира! До пълното сгромолясване! (това последното не го казват – само си го мислят)”
  А след сгромолясването ще дойде новият СПАСИТЕЛ/ОСВОБОДИТЕЛ. Той вече се е приготвил. Не знам само ще му издигнем ли паметник? “От благодарния български народ”. От “бъл-га-ри…ю-на-ци”!

 30. В предния ми пост 8-ми ред да се чете:”…само за броени дни…”
  Моля за извинение!

 31. За мене най-страшното е,че при получаване на парламентарно мнозинство на БСП в следващото НС/самостоятелно или в съдружие с други/,първата работа ще бъде реанимерене на проекта Белене.От тука следва,настоящето народно сълрание докато не е разпуснато/има много малко време/,да гласува своето НЕ относно резултата на т.н. референдум.Мисля си че усилията на всички мислещи хора в БГ,чрез всякаквите възможности които се открият:медийни ,блогове,и социалните мрежи да упражнят натиск върху Б.Борисов и мнозинството от ГЕРБ да завършат мандата си поне с едно народополезно дело.Призовавам посетителите на този блог и лично г-н Инджев,да се солидаризирет с идеята ми и да бъдат безкрайно активни,щото тя да добие практическа реализация!Всякакво умуване върху името на бъдещия служебен премиер,Велико народно събрание и т.н.са просто безполезни !!

 32. ставката на българското правителство е добре дошла за Москва
  Руски медии: Българите ще започнат пак да поглеждат към Русия
  Борисов говорил с Путин по телефона за извънсъдебно решение по спора за “Белене”
  13:46 | 22.02.2013 | 1777 прочитания Размер на текста

  Съобщавайки за събитията в София, няколко руски медии свързват темата със спрените руски енергийни проекти в България, като пряко или не изразяват мнение, че оставката на сегашното правителство дава шанс за тяхното размразяване.

  Ако дойде на власт, основният претендент за премиерското кресло – Сергей Станишев, възнамерява първо да създаде нови работни места и да договори нови правила на играта с доставчиците на ток. Освен това БСП още от март 2012 г. приканва да бъде подновен диалогът за изграждане на АЕЦ “Белене”, още повече че руският “Атомстройекспорт” е обещал да кредитира стопроцентово строежа. Това пише електронното издание “Вести” в коментар, озаглавен “Измиха си ръцете: след митинги българското правителство отиде в оставка”.

  Възобновяването на проекта АЕЦ “Белене” изглежда на изданието “напълно логично”. “Разочаровани от евроцентризма, българите ще започнат пак да поглеждат към Русия, родината на Царя Освободител, комуто е издигнат паметник в центъра на София, точно срещу парламента”, коментира “Вести”.

  Оставката на българското правителство е добре дошла за Москва, защото може да придвижи напред замразените от него проекти за АЕЦ “Белене” и за петролопровод Бургас-Александруполис, пише руският вестник “Комерсант”, позовавайки се на неназовани от него експерти.

  Вестникът отбелязва, че в навечерието на оставката си Бойко Борисов е говорил по телефона с руския президент Владимир Путин. Темата на разговора според изданието е била свързана с извънсъдебно решение на въпроса за заплащането от българска страна на оборудването, поръчано на “Атомстройекспорт” за АЕЦ “Белене”. През миналата година България се отказа от строителството на централата, припомня вестникът и добавя, че сега “Росатом” иска 1 милиард евро като неустойка.

  “Заради оставката на г-н Борисов ще се наложи детайлите на възможно споразумение по въпроса да бъдат обсъждани чак след предсрочните парламентарни избори, тъй като премиерът на служебния кабинет няма да има такива правомощия.

  Преговорите за “Белене” и за тръбопровода с руския президент Владимир Путин ще трябва да води следващият избран премиер на България, тъй като евентуалното служебно правителство ще бъде “абсолютно формално”, коментира пред “комерсант” проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум. Според него обаче те ще бъдат размразени, само ако на власт в София дойдат “проруски политически партии” като социалистите или “Атака”.

  “Руската страна в случая не рискува нищо, защото себестойността на оборудването за “Белене” е далеч по-ниска от пазарната му цена, сиреч “Росатом” може да го препродаде, когато пожелае”, пояснява експертът. България пък “остава без пространство за маневри” – ще трябва следващият кабинет или да плати оборудването плюс неустойката, или да преговаря за съвместната му продажба на трети страни, заявява той.

  Електронното издание “РБК дейли” пък публикува мнението на представител на БСП – бившия заместник-министър на икономиката от времето на тройната коалиция Явор Куюмджиев. Според него “кризата на властта в България е пряко свързана с резултатите от януарския референдум за АЕЦ “Белене”. Тогава Борисов бил понесъл лично поражение, след което хората осъзнали той не може да управлява икономиката и е довел страната до ръба на катастрофата.

  Според Куюмджиев, чиито думи цитира и РИА “Новости”, възобновяването на АЕЦ “Белене” е реално. “Много е голяма вероятността този проект да се върне в нашата страна. Даже мога твърдо да потвърдя, че част от програмата на нашата партия е възобновяването и довършването на проекта “Белене” – това е едно от главните послания, с които ние се явяваме пред избирателите”, казва българският социалист пред руското издание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.