Лицата на протеста- новите и липсващите

Да се обере лозето не е толкова трудно, както се видя от бързия ефект от протестите върху обруленото политическо статукво. Съвсем друга работа е обаче от обраното лозе да се стигне до ферментацията на виното, с което да бъдат почерпени за успеха демонстрантите.

Ясно е, че сред главните проблеми сега е как да се канализира бликналата протестна енергия, а това е трудна, ако не и невъзможна задача за аморфната маса хора, сред която не се виждат откроени консенсусни лица. И ако те все пак се откроят, как ще бъдат признати от толкова разнородна група хора, събрали се да изкрещят „не”, но напълно неподготвени да се разберат на кого и как да кажат „да”?

Съзнателно или не, поради липса на други лица или не, но медиите започнаха да изграждат образа на протестиращия българин, който едва ли се харесва на самия средно статистически демонстрант. Освен маскираните и ломотещи някакви ескстремни полуслова младежи, на фокус в преките включвания на телевизионните екрани попадат с физиономиите си странни люде, които с вида си и с приказките си по-скоро могат да отблъснат, отколкото да привлекат симпатиите на по-кротката част от населението.

Това може да е случайно, да не е търсен ефект с цел дискредитиране на протестната вълна. По-лошото е, ако тази моментна снимка показва автентичната картина, отколкото ако е манипулирана.

От интервютата с някои откроили се вече нови герои, родени от уличните събития, може обаче да се направи почти сигурен един важен извод: каквито и спекуланти да се възползват от гнева на хората, едва ли има някакъв митичен единен център. Ако имаше такъв и беше толкова хитър и далновиден, трябваше да е излъчил по условие някакви приемливи водачи.

От ситото на медиите вече бяха пресети няколко самородни крайни левичарски „зрънца”. Стана ясно, че възрастният белокос мъж с кървавата глава, превърнал се в емблема на окървавения протест в София миналата седмица, е едновременно активен борец против фашизма ( и капитализма, както се казваше доскоро), но и капиталист- предприемач в строителството. Явно не е от изнемогващите да си платят тока.

Компания в телевизионните интервюта му правеше младеж с яростна позиция срещу партиите, който се оказа не просто от същата боя, а направо член на движението на младите русофили, ръководено от виден деец на Висшия съвет на БСП.

За капак тази сутрин ни беше показан и вождът на движението „Че Гевара”, който оглавил протестите в Пловдив.

И какво си казват хората при подобна идентификация на уличните врагове на Борисов? Може би се убеждават, че Борисов е борец срещу борците срещу капитализма и подобните им?

Така им се иска в ГЕРБ, за да поддържат фалшивата репутация на своя Бойко като десен и съответно да маргинализират колкото е възможно десните, които го критикуват, за да изпълни той отново дясното пространство със своето политическо туловище. Истината е, обаче, както знаем, че не атакистите, чегеваристите и антифашистите свалиха Борисов от поста му, а собствените му тънки сметки да се направи на жертва в очите на следовниците си и така да ги поведе за евентуален реванш за изборите. Един път излъгаха доста десни хора, че Борисов е десен, но при окопаването в новото лозе на баир ще им е по-трудно да ги накарат пак да настъпят тази мотика.

За опасността именно БСП и ДПС да се върнат във властта заслугата е, да повторя, не на някакви маргинални личности и екстремистки елементи, а на цялостната политика на Борисов. Каквито и емблеми с обратен знак-някои направо карикатурни- да ни вадят медиите пред скоби, масата хора, протестираща по улиците на големите български градове, са автентично разгневени от бедността български граждани. А бедността се свързва с последното управление. Знаят го преди всичко самите протестиращи. Опитите да им кажат, че те са подведени или измамени, обиждат сводния им избор да протестират.

Друг е въпросът, че макар мнозинството хора да иска светкавичното раждане на чисто нови управленци, това няма как да стане в тези срокове. Чака ни дълга ферментация на обраното грозде и горчивият опит сочи, че резултатът ще е по-скоро вкиснат. Такава реколта се очаква с етикет „Парламент №42”.

Някой трябва да подскаже на сънародниците ни, че пълното отрицание рефлектира изобщо върху разпознаваемите българи с опит и способности да бъдат полезни. Има хора със саморъчно изградена репутация, което ги е направило известни без да са непременно „монополисти”, крадци, слуги и т.н. Те нямат нужда тепърва да се доказват и поради това са „бързо конвертируема валута”, интелектуален резерв с потенциал да осъществят разумната част от исканията на протестиращите.

Има обаче един проблем: няма такъв храбрец в момента, който да заяви тази позиция на висок глас, без да бъде заподозрян, че иска да се възползва за себе си и или за някакъв партиен интерес за оседлаване на протестната вълна. И не е случайно, че никой известен на цялата нация българин ( с изключение на един артист с възгледи, подобни до онези левичарски зрънца, за които стана дума по-горе), не желае да се натрапва.

Разгневените имат право да говорят всичко, но не могат да отрекат, че университетски преподавател, успешен мениджър, стойностен писател, международно признат музикант или режисьор и т.н. не се става за един предизборен период от няколко седмици. Тези хора ги има, но няма кой да се престраши да ги покани- не като президентска селекция за един служебен кабинет, а като нови лица, достатъчно „стари” в същото време, за да не им се налага тепърва да ферментират.

62 мнения за “Лицата на протеста- новите и липсващите”

 1. Андрей Слабаков – лице на протестите. Тази сутрин обиколи за отрицателно време всички ТВ. Изявен противник на забраната за пушенето, фен на Путин, Че Гевара, обличащ фанелки с калашник, сега се оказа и баш-протестиращ. Смешно и показателно.

 2. С оставката си Борисов отново обслужи интересите на монополите, на олигарсите и свързаните с тях ДПС и БСП. Тази оставка отново даде възможност да се върне темата АЕЦ Белене и проектът да се възобнови. Тези, които са против всички партии и говорят, че трябва да дойдат на власт нови, необременени хора, забравят, че и ГЕРБ бяха всички нови и непознати, но зависими пионки.

 3. Г-н Инджев, за съжаление всички партии “родени” от “прехода” са уродливи, така както уродлив е самият им родител. А пък комунистическата БСП е най-уродливата такава и си е уродлива още от много преди “прехода”. Естествено е, че няма кой да покани хората за които споменавате, пък и те самите трудно биха приели такава покана. Затова според мен има само един изход. Пълно разтуряне на сегашната политическа система и започване от начало. Ново Велико Народно Събрание, поправки на Конституцията, Нов изборен закон, който да дава адекватна възможност за гласуване против всички предложени, когат не одобряваме нито един от листата. Не виждам друг начин, но и не съм на ясно как може да стане това по сега действащите закони и правила. Поздрави!

 4. За наличие на замисъл, организация и втори план в действията на протестиращите говори и фактът, че най-активни са именно привържениците на АЕЦ “Белене“ и на енергийните олигарси. С 850 хиляди гласа на референдума трудно можеш да свалиш правителство, но с 50 хиляди души активно протестиращи и 20-30 платени качулати гамена– пада всяко правителство – особено ако се докарат нещата до кръв и самозапалване. Просто няма правителство, което да намери противодействие на “радикалното малцинство от улицата“ – мнозинството остава в къщи пасивно, най-много някой да гръмне халосен патрон от балкона, ако му трошат личния прозорец или кола.

 5. Преди почти 70 г. лумпенизираната част от обществото дойде на власт. Дано сега не дойдат новите лумпени.

 6. Бях и на двата неделни митинга във Варна. Първият събра над 1ооо птотестиращи, за втория снимките говорят красноречиво. И аз, като човека със окървавената глава, мога да си платя (все още) сметката за ток, макар, че за декември беше 450 лв. Защо съм на протеста: 1. Предният месец (ноември) сметката за ток беше 200 лв. и не могат да ме убедят, че студеното време е причина за тази драстична разлика; 2. 2011г. цялото семейство отсъствахме от града за три седмици , а получих сметка за ток 120 лв., като говорим за август месец. Моята сметка беше най-висока в жил. сграда. 3. Когато мина да се видим с баща ми, без да го предупредя, го “хващам” да стои на леглото завит с одеало, без включен радиатор. Винаги му помагаме с брат ми финансово. Той просто не иска да ни притеснява за сметката си за ток, защото пари трябват и за лекарства и ЗА ХРАНА. 4. На протестите има възрастни хора, чиито сметки за ток са 60 лв. и те не могат да си ги платят!!!
  Да, аз все още мога да си платя тока , като онзи човечец с окървавената глава. Но в неделя пак съм на протест, защото промяна трябва да има. И ми писна журналисти и коментатори да говорят за протестиращите като “обикновените хора от улицата” Ей, АЗ НЕ СЪМ ОБИКНОВЕНА, НИКОЙ НЕ Е . И съм на улицата да си отстоявам правото – мое , на родителите ми и на децата ми- правото на достоен живот!!!

 7. Българските Слуги на Путин(БСП) доволно потриват ръце и с нетърпение чакат идването си отново на власт…
  Червени боклуци, сволочи и престъпници!

 8. Лумпенизирането е огромно! Това, че студът и гладът опомни и изведе масите, не означава, че те могат да преценят глобално ситуацията, както и да разпознаят капаните на БСП-ДС-КГБ!
  Нито са в състояние да остържат съвсем новонаместените наслагвания по всички етажи и ниши на властта, които, дори обезглавени, могат с години да действат-бездействат и допредадат България на Русия, докато ние им плащаме!

 9. г-н Инджев, защо не предоставите вашия авторитетен за почтените български граждани блог възможността да се направи тази селекция?

 10. Г-н Инджев, протестът е антисистемен. Не знам вече какво точно разбирате под дясно, но ако става дума за мънкане в ъгъла и вадене на чучелото “комунистите пак ще дойдат”, просто участвате nolens volens в мафиотския театър. Културата на участието изисква десните масово да заяват на площада позицията си срещу милиционерско-мутренската система. Така лумпените, с които толкова плашат хората, ще бъдат изтикани в периферията и ще бъдат туширани опитите на въпросните БКП-та да манипулират гражданския протест. Да си част от “по-кротката част от населението” в момента не е никакво достояние и всъщност въобще не е разумно. Да стоиш настрана, защото исканията за съд били радикални, обезсмисля вашите усилия за повдигане на ченгесарската мъгла, които иначе уважавам. Гражданският контрол няма да се случи чрез позиране и разграничаване от “странните люде”. Сега е настъпил исторически момент и ако той бъде пропилян, понятието “десен авторитет” окончателно ще се превърне в продънен мях. Защото, ако хората отново бъдат изиграни, отговорност ще носят и тези авторитети, които не са ги подкрепили и повели, когато е трябвало.

 11. Уви, истините по нашия край обикновено са печални.

  Тук нещата се получават со кротце, со благо и со много кьотек и…. пак не се получават.

  И си зяпаме подметката на руския ботуш, опитваме се да се убедим, че е ефирен балдахин,и се чудим защо така смърди наоколо.

 12. Журналистите трябва да са обективни.Твърдението “А бедността се свързва с последното управление.” е пример за необективност.През 1989 бях тийнейджър, с големи надежди и вяра в светлото бъдеще.АЗ и няколко милиона като мен свързваме бедността с последните 20 години, а не с последното управление.Бъдете обективен,г-н Инджев.Болестта на България не е от вчера.Досега не се е появил държавник с държавническо мислене който да поеме ръководството на този разграден двор наречен България.Ще го отречете ли? Не съм журналист и не разбирам от политика,аз съм един обикновен гражданин, майка и борец за оцеляване.Бойко не беше идеален,но беше най доброто което сме имали досега, просто е. Така е в очите на хората които са в тридесетте, не много млади,не много стари, но достатъчно изхабени от живота си в последните 20 години.

 13. Не трябват хора, а идеи. Когато това бъде разбрано и приложено от достатъчен брой хора (да направим справка с ефекта на стоте маймуни), тогава плаващите пясъци ще се слегнат. Може да отнеме и 10 години, изобщо няма да е лесно; решение (и ясна цел) няма да кристализират скоро и не е нужно, нека си помислим колко от плановете, които си правим за живота, годината и дори за деня, се сбъдват. И дали физическият ум може да предвиди всичко – или е по-добре да оставим интуицията да върши работата си.

  Най-важното е, че настана събуждане от зимния сън, съчетано с надмогването на страха, който родителите ни вероятно имат от репресивната машина. Не мисля, че досега бяхме търпеливи, просто не се бяхме убедили достатъчно в театъра на абсурда, с който толкова време сами се хипнотизираме (защото илюзията на властта е по взаимно съгласие).

  Ако се появи концентрация на самозабравили се инициатори, тя по естествен път ще се разтвори в морето на недоволството. Според мен е глупаво да си мислим, че няма да има отливи и позадрямване според сезона.

  Иначе аз също като белокосия господин нямам никакви проблеми с плащането на тока, но хората, чиито гени нося, имат – и протестирам заради тях. Протестът не е заради цифрите на фактурата. Както протестите срещу застрояването на Пирин, Иракли, Витоша не бяха заради физическото отсичане на дърветата и гребането на песъчинките. Просто е време за малко правда и нормалност.

 14. ами нищо нелогично не виждам аз тука,днес и сега…хората са/сме/ многоооо бедни,всеки ден е един вид изпитание , всеки един от нас е с малки доходи,или никакви,,,какво да мислим???ок,демократи по дух-никакъв комунизъм-но,капиталистиите в БГ не дават по няколко месеца заплати,или са ниски,орязани и т.н.,,какъв е извода???Всички са лоши-лутаме се и изплуват спомене–еххххх едно време…ама имаше лагери,,,ехх ама имаше хляб,,,да ама не можеше да кажеш виц за сатрапа,,,еххх ама имаше еди си ккакво…демократите на прехода дискредитираха демокрацията,,а сега какво -анархия-не искаме никого,,,,аз нямам представа какво следва…..

 15. Към woman:
  Уважавам мнението Ви, но не съм съгласен да говорите от името на “хората” с похвали за БОЙКО, той си има достатъчно награбени медийни трибуни и ако искате да споделите възхищението си( вкл. от този грабеж) можете да го правите там. Както и всички останали, които се опитват да ме преубедят да не мисля това, което пиша.

  Изобщо: “защитата” на внезапно обявения за хилав БОЙКО- че и за жертва дори, макар да показа ясно решимостта си да жертва всичко и всички заради личното си оцеляване- от някакъв си блогър, е доста незащитима позиция. Нито съм му на килограмите.

  Но няма да се боря “на парче” с всеки желаещ да ми пробутва този номер тук. Просто ще използвам правото си да премълча опитите да бъде провокиран непрекъснато, но и да не допускам блогът ми да бъде използван за подобна платформа.

  Впрочем, за сведение: от медийната империя на Делян Пеевски, която обслужва всеотдайно и грозно БОЙКО, се дочува да долита тътена на промяната. Доган е бесен- този път се скараха наистина и плямпането на Борисов срещу него може да му изиграе шегата да загуби медийната му подкрепа чрез Пеевски, на когото вече е наредено да сменя курса. Следете как омекнаха хвалбите за БОЙКО само за ден в тези медии, “Монитор” дори си позволява вече да нарича изявлението на Борисов срещу Доган “странно”- първи залп по падналия!

 16. Към Подпоручик Ч.:

  Когато ме упреквате, че “стоя настрана” ще трябва да се разберете с онези, които ми приписват обратното. а и не е лошо да е ясно Вие лично как НЕ стоите настрана, защото си криете лицето като онези провокатори, хвърляйки камъни в моя разграден отвсякъде открит двор.Именно това е мрънкане, при това анонимчо.

 17. Към пенчо питанката:
  Нали това правя- ето, пишете, ако имате идеи и предложения. Аз мога да направя толкова. Нито се самопредлагам за нещо, нито бих приел да се правя на някакъв фактор в политиката.

 18. Г-н Инджев, не мисля, че си струва усилието и емоцията да отговаряте на посетители в блога. Всеки Ваш основен материал е написан много точно, аргументирано и емоционално премерено. Не може да се премахне и една буква. Който може да чете без да си мърда устните, разбира за какво иде реч. Понеже пререканията се провокират не от такъв вид люде, аз наистина смятам, че това са си откровени провокатори. А инак ситуацията позаприличва на онази от 1789г.- съвсем не е сигурно, че кралицата е пратила хората да ядат пасти, но санкюлотите са били до дъно възмУтени…Опасявам се, че някои от опонентите Ви тук накак си ще Ви припознаят за Австрийката.

 19. “Впрочем, за сведение: от медийната империя на Делян Пеевски, която обслужва всеотдайно и грозно БОЙКО, се дочува да долита тътена на промяната.”

  Значи смятате, че наистина е имало сигнал за покушение? Колкото и да свързвам части от пъзела, така и не мога да преценя къде е истината – дали играят заедно зад кулисите, или са хванали кокала от двата му края.

 20. Бойко е изпята песен. Не разбирам защо някои го защитават като по-малкото зло. Три години и половина направи ли нещо на триглавата ламя? Неговата роля в политиката е точно това, да узакони кражбите на ламята като забави топката във времето. Ще ми кажете че съди Масларова но видите ли съдебната система я оправда. Не мога да се съглася с това при положение че обвинението се гради от Прокуратура и МВР които са имали достъп до един куп документации и ми е малко трудно да повярвам че всичко по тях е било изрядно. И нещо друго, правосъдната система се оказа доста зависима и отсъди в полза на управляващите когато те поискаха в спора със уволнената съдия Тодорова – човек неудобен за тях по много причини очевидно. Така че да спрем със дискусиите за Бойко – той е част от системата от последните 23 години скалъпена в интерес на паразитите. Време е за нов морал в политиката. Не може политиката да е една кръчма/говорилня без носене на каквато отговорност за неспирните пръдни ехтящи от овластени на най-високите постове! Имайте достойнство, чест, и чувство за отговорност дами и господа обществени представители.

 21. Г-н Инджев, радвам се че тия елементи са идентифицирани и че Вие ги изобличавате, на което ми се ще да допълня че според мен са долнопробни НАШИСТКИ провокатори и комбинатори и далеч не са още канализатори, а патентът по който са сделани е изцяло РУСКИ.
  Колкото до лозето, ферментацията и интелектуалния резерв, очаква се един ясен пример да ни бъде даден от едни граждани които ще налеят много силно вино в една парламентарна бъчва. Дали ще ферментира добре е рано да се каже, но нека тези от резерва които имат желание за изява във виноделието да го проучат, да си вземат поука и се избавят от грешки. Става въпрос, че макар и също така ошушкано като нашето, това лозе е доста по-богато и с много повече лози и с по-добра ориентация, а не като нашето клисаво и със незавидното сенчесто североизточно изложение. А що се отнася до интелектуални берачи на единица площ, може и в нашето лозе да се окажат повече.
  Много скоро ще ни бъде даден пример и дано послужи за нещо полезно.

 22. БСП видяха, че с референдума не стигнаха доникъде и решиха да разбълникат съда, та на повърхността да излезе пяната, както и стана. Не е случайно, че почти нямаше позната физиономия с авторитет сред протестиращите.
  Но не разбирам защо от БСП си потриват доволно ръчичките и си мислят, че могат да спечелят от това. Референдумът им показа, че могат да разчитат на не повече от 800 000 гласа, а и тези гласове не всички са техни. В суматохата най-много още олигарси да наловят риба в мътните води, но и това няма да работи за БСП.

 23. А цената на бензина почти стигна най-големия си рекорд и никой не протестира… Странно, нали.

 24. Г-н Инджев,
  мисля,че българската политика има нужда от такива хора като Вас.

 25. @WOMAN
  Аз съм на 34 години. Категорично отказвам да ме включвате в група, която смята Бойко за единственият държавник. Имахме и още го имаме – Иван Костов. Г-жо “майка – борец” – добре би било освен да се борите и да гледате деца си, да почнете и да мислите и да научите и децата си да мислят!

 26. познавайки бегло дори социалните процеси в една държава и манталитета на нашия народ мога да кажа, че ако протестиращите не излъчат СКОРО обединителни фигури както направиха Ирландците ще си останат с шоуто, свирканията плюс някоя и друга оставка.
  Едва ли е това което искаме всички. По-добре да се стегнат и сериозно да си поемат отговорността след като са излезли по улиците, това е също част от демократизацията и бъдещето на държавата ни.

 27. “Разгневените имат право да говорят всичко, но не могат да отрекат, че университетски преподавател, успешен мениджър, стойностен писател, международно признат музикант или режисьор и т.н. не се става за един предизборен период от няколко седмици. Тези хора ги има, но няма кой да се престраши да ги покани- не като президентска селекция за един служебен кабинет, а като нови лица, достатъчно „стари” в същото време, за да не им се налага тепърва да ферментират.”
  Не виждам как един цигулар ще оправи държавата. Да не би да свири докато БКП, БСП, ДПС, ГЕРБ и да обобщим, ДС умрат от изтощение? Това е митът за “интелектуалеца” и всестранните му способности и в тази легенда, както във всяка легенда, има много повече символичност отколкото реалност.Случаят с Вацлав Хавел е изключение. Като мита за връзката между образованието и “ума”, “способностите”… Той и Иван Костов най-системно се подвежда по митове от сорта. Кристалина Георгиева! Авторитетна била! Той е така опасно лишен от усет относно хората, че направо е плашещо. А без Иван Костов сме загубени!

 28. Така! Народа иска народни депутати а не партийни !!!

  Партиите са просто една табела с лозунги зад която стоят кукли управлявани от мафията в България!

  Партийните лидери се избират от мафията а лидера на свой ред си избира депутатите. Тоест Мафията избира депутатите !!! Прост лесен и ефективен механизъм за мафиотско управление на България ! Резултатите са видими за всеки от най-изкукалата баба до най-малкото детенце.

  Затова НАРОДА иска мажоритарни депутати! Депутати които са избрани от народа!

  За мажоритарния депутат е много по-лесно да се кандидатира и се ползува с много по-голямо уважение и отговорност!
  Благодаря предварително, че публикувахте моя скромен коментар!

 29. Досадно е това хленчене, колко зле са родителите ни.
  Зле са. Аз също гледам майка на 85 – с инсулт и с такава пенсия, че човек може да си докара инфаркт като си спомни колко труд е хвърлен за нея. Но няма да застана в една редица с някой, който плаче колко е зле, а ми предлага да избирам с ларинкса или с корема си.

  Нека помислим:
  Ако това са политически протести – защо се крият партиите, които ги организират?
  Ако са протести срещу ЕРП-тата – къде са конкретните предложения за промяна?
  Ако са срещу “политическата система” защо не е назована алтернативата?
  Ако всичко е заради краткото удоволствие да се почувстваш “гражданин”, без да се замисляш, какво е това демокрация, защо са ѝ институциите и какви са ѝ регламентите – ами, бунтувайте се нечленоразделно. Аз не съм с вас.

  Партийните велможи днес искат от нас да ги забравим.
  Да не си спомняме обещанията им. Да се преливаме в съставени зад гърба ни проекти – НДСВ, ГЕРБ, РЗС, България на гражданите (негласуващи на референдуми!)…
  И да не мислим за избори. Да си мечтаем за диалози около кръглата маса.

  Партиите, клонирани от БКП ни водят умишлено към гражданско обезличаване като фалшифицират политическата си самоличност. За кого не е ясно:
  БСП е дясна партия.
  ГЕРБ е популистка и лява.
  Атака е истерична, русофилска агитка.
  ДПС, на дело, се е превърнала в етническа.
  Само ДСБ не е това, за което “свободните” медии я представят.

  Та, нека не мечтаем за съвършени условия, а да се готвим за избори.
  Само пред урните, с бюлетина в ръка, сме граждани – с реални права и с истинска отговорност.

  И любителите на силни емоции да не губят времето си пред услужливите камери, а да си създадат “Партия на Протеста” и – каквото вота покаже.

 30. Г-н Инджев, благодаря Ви за коментарите, които правите.
  Мисля, че давате добър пример за “либерална” медия – едно понятие, което аз чух и харесах при последната президентска кампания в САЩ.
  Там в страната на неограничените възможности има медии, които открито подкрепят определена политическа идея и либерални медии и това не се крие, за разлика от България.
  Звучащо доста екзотично и непонятно, но аз лично съм оптимист и мисля, че и в България в близкото бъдеще, ще има либерални медии и се надявам да Ви виждаме по-често на телевизионния екран.

  Стана ясен проблемът с това, че исканията на нас – протестиращите, освен, че не са канализирани, в голямата си част са пълни абсурди или изстрадали схеми от миналото включително и от преди 1944 г.
  По същество, бих желал да коментирате в отделна статия или дори в поредица от статии – искания, които са ви направили впечатление като осъществими и логични или Ваши идеи.

  Бих желал по същество да коментирате искането за намаляване на броя на депутатите, не е ли това най-големия абсурд и форма на популизъм, още повече, че не се роди на протестите, а по-рано и не излезе от устата на недоволните хора на улицата, а от “компетентните” ни политици. Ние и така не се чувстваме представени, а какви ще са шансовете ни за подобряване на това положение, ако се намали броят на народните представители ?

  Споделям с Вас и една моя идея (може би не само моя) и бих желал да я коментирате и да и дадете трибуна тук в блога и в телевизионните предавания, в които участвате (ако желаете).
  Има едно много просто и логично нещо, което може да бъде направено и то би имало огромен ефект (според мен).
  Да се ограничи броят на мандатите, в които един български гражданин може да бъде депутат до два, т.е. 8 години.
  Парламентът е “задръстен” от стари лица и техните зависимости.
  Българските политици нямат култура на “напускане на политиката”.
  Няма нови лица.
  Да, ще си тръгнат и добри лица, но лошите лица, които ще си тръгнат ще са много повече.
  Не е проблемът в партиите, а в износените и обвързани с множество интереси лица.
  Може би дори БСП и ДПС ще се подобрят по този начин, макар че не бих се наел да ви убедя в това. 🙂
  Който не може да представя нови избираеми лица, ще губи.

  Бих развил тази теза допълнително, като: Не се дава партиина субсидия на партия, в чието ръководство (председатели и УС) има лица, които са повече от 8 години на тази позиция.

  8 години политика и “довиждане” !

  И нека да си извършват Обществена дейност, да се изявяват, да си правят “старейшински” организации към съответната партия, само не на лостовете на властта.

  Г-н Инджев, моля Ви в отделна статия (или статии) да изкажете мислите си по засегнатите от мен въпроси.

  Поздрави !

 31. Към Nathanalie:

  Това, че не виждате, не означава, че няма…Изброих произволно само няколко професии на хора на духа, който трябва да положат огромен труд, за да са на върха и това е за уважение ( от всички).Но щом искате конкретно име за “цигулар, който да оправи държавата”, мога да Ви припомня за завръщането на Ростропович в Русия след сгромолясването на СССР, който беше вероятно най-яркия интелектуален антипод на старата система и беше сред водещите гласове на разума и демокрацията там.
  Не си правя илюзии, че моето разбиране се споделя от “новите гневни”, сред които има доста желаещи да изобретят някаква специална българска демокрация по свой калъп. Гневът е достатъчно условие да се срути една скала, като уж непоклатимия Борисов, но не и да се издигне друга, “чисто нова” и неопетнена с нищо като едно новородено кърмаче!
  И като гледам как пак Иван Костов Ви е на устата…спирам да споря, защото явно Вие сте този, който воюва с митове, набивани в главите на хората тъкмо от онези с много пари, които доведоха до масовата бедност.

 32. ИЗХОДЪТ

  Преди 15 години беше заявено много точно от трибуната на НС , че ДПС- противоконституционната етническа партия , е проклятието на България. Днес това е очевадно. Погледнете лицета, послушайте изказванията на турските депутати – Местан и пр. За Бъгария след почти четвърт век експерименти има само един изход: – с помощта и съгласието на Великите сили, България да отстъпи доброволно териториите населени с турско население по споразумение с тях , примерно Кърджалийско, част от Шуменско и Търговишко и част от Родопите. – първоначално да им се даде автономия до организиране на отделна турска държава по подобието на Кипър и Косово.Малкото останало българско население в смесените райони с помощта на държавата да се настани в и сега пустеещите райони около Со фия, Варна и Пловдив, където има нужда от работна ръка . – ДПС престава да бъде част от обощестовено – политически живот на България и да влияе разрушително както го прави цели 25 години. – Без ДПС, бившите комунисти, днес БСП няма да имат достатъчно сила да противопоставят българи на българи, да разделят страната както го правят близо 100 години, изгониха повече от 2 500 000 млади българи зад граница, въпреки подмолната роля на Москва. – Историята доказва, че малките страни като България, Гърция, Армения, Грузия, ХАРВАТСКА, СЪРБИЯ, Косово, СЛОВЕНИЯ, СЛОВАКИЯ, Албания могат да съществуват единствено като едноетнически нормални държави.Това следва много добре да се обясни на САЩ ,защото без тяхната помощ нищо няма да се получи. Иначе, България постепенно се утвърждава като руска черноморска провинция с преобладаващо турско-циганско и селско население / в момента имаме над 5000 села с вид от 18 век. и население в тези села и малките градчета от селски тип с повече от 3 000 000 души невежи, полуграмотни алкохолизирани хора ,която ще се ръководи от поставените лица от Москва като Станишев, Пирински и пр. познати лица.За България, днес, утре и вдруги ден няма друг изход

 33. Към Боян:

  Не , не смятам и няма как да знам- това е Ваша интерпретация на казаното от мен, а то е само: Доган е бесен и този път това ще му струва скъпо на Борисов ( който си изпусна нервите и предизвика сили, с които зад кулисите се заиграваше досега).
  Впрочем Доган и компания явно се чувстват достатъчно силни за да плашат Борисов в момента с прокуратурата и съда заради изцепката му в парламента с Йосич.

 34. Едно ми е чудно – какъв % от протестиращите гласуваха за Царя, Станишев (или други представители на Тройната) и за Бойко – аз предполагам минимум 30%. За усложнение на уравнението предлагам да добавим и гласувалите за Първанов или тези, които ги домързя поне за втория вот да отидат да гласуват. Ама искаме нормален живот…ами като искате, гласувайте нормално, като най-малкото си натоварете мозъците да се поинтересувате за КОЙ гласувате и какво РЕАЛНО предлага. За лесния избор (на онези, които обещават лесното) се вижда, че не става.

 35. Към Иванова:

  О, да, вече имам интересна случка- докато преди ме кълнеха по улиците червени бабички, днес ме нападна поименно с нецензурни думи групичка бръснати младежи, която много се изненада, че ги попитах дали са толкова смели, когато не са в глутница и дали така говорят на родителите си, които явно го заслужават, след като носят вина за тяхното (не)възпитание.
  Предполагам, че ако се беше случило това някъде в изолирано и тъмно място, агресията им нямаше да е само на думи, особено след като отговорих на провокацията им.

 36. всеки тълкува протеста по свой си начин,нали?Аз сега “мисля”така,какво ства,защо?Едни казват-лумпени??други платени??Трети агитки,4-платени комунисти-провокатори,,,Аз виждам обезверени хора от 23г лашкане ляво-дясно.лашкане между ЦРУ-КГБ,,,,И всички правят едно и също-обират държавата,крадат лъжат…не че сега няма да дойдат други крадци ::)))))това ни чака пак,,,няма изход тук,жалко е но факт!!!!

 37. Ivo Ingev slugeben premier e moito predlogenie i koito gelae da go podkrepi

 38. Тази сутрин Методи Андреев по БТВ обяви, че е имало тайна среща между Станишев и Доган, на която Доган е поискал сектора “Енергетика” Готвят се за властта. Браво на десния ББ чудесна работа им свърши.

 39. На прима виста личностите, на които бих се доверил към настоящия момент са:
  Ангел Грънчаров
  Асен Йорданов,
  Атанас Чобанов,
  Георги Деянов,
  Иво Инджев,
  Константин Павлов – Комитата,
  Пламен Горанов,
  Ралица Ковачева

  Подредбата е по азбучен ред.
  Политиците първо трябва да имат лично достойнство и високи морални ценности. Другото може да бъде компенсирано. Перфектния икономист, юрист, администратор или оратор не означава перфектен политик. Перфектния политик за мен може да бъде само този, който е достатъчно силен за да не злоупотреби с правата, които са му делегирани от избралите го и ако направи грешка да стане и да го заяви!
  Идеята за лимит е напълно безсмислена, примера с повечето депутати от герб, ндсв когато застъпиха бяха депутати за първи път. Резултата го знаем. А ако някой е вършил перфектно работата си като депутат 2 мандата, трябва ли да бъде заместен от някой, който не е ясно дали ще се справи?
  Депутатите трябва да се избират само мажоритарно и да може да бъдат отзовавани. Също така да нямат имунитет за разследване от съдебната система.
  Също нещо много важно – Медиите в България, които промотират политически лица, трябва да публикуват всеки месец отчети за това какви пари получават и срещу какво в самите медии в най-гледаното или на най-достъпното от потребителите и място. Като тези отчети, трябва да се проверяват от НАП заедно със свързаните с медията лица. Споменавам това, защото медиите като реална 4-та власт до момента се контролира само с пари. Тази власт породена от парите, трябва да бъде осветена за да и се отнеме задкулисната и сила.

  Призовавам всеки, който държи на демокрацията и свободата да заяви хората на които има доверие за да им даде легитимността, която може да задвижи нашите искания и интереси в правилната посока максимално бързо.

 40. Здравейте, искренно ме учудва това , че народа има предпочитания кой да го краде. За мен това не е алтернатива.
  Поздрави на всички.

 41. Иво, ще започна с повторение на вече споделено в блога – просто не искам да пререфразирам себе си.

  Би трябвало вече всеки мислещ човек да е осъзнал, че нищо в тия “медии” не отговаря на основното им, по дефиниция, предназначение – информиране, откриване и разпорстраняване на истината.
  “Успехите” са най-вече провали, “политиците” са основно тъпаци, “спасителите” са доказани бандити, “похвалите” от чужбина са предимно дипломатични укори и т.н.

  Ако такива “медии” твърдят, че Костов е “зло”, то си заслужава да се замислим дълбоко, кой плаща и защо поръчва точно такава “музика”.

  И като си отговорим, може и да провидим, че внушенията за “липса на избор” от същите тия “медии” всъщност са поредната платена ЛЪЖА!

  Не искам да агитирам тъпоумно като ГРОБав. Няма да посоча с пръст – изберете този. Който има глава да мисли наг написаното по-горе!
  НО съм напълно съглесен с Иво, че трябва да се търси усилено, съзнателно помощта на всеки успял българин.
  Някакви тъпи кокошки или платени от БКП/ГРОБ провокатори (т.е. пак тъпи …) се подиграват на възмоижността “цигулар да управлява”. Понеже за тях е по-добре да “управлява” МУТРА, МУЛТАК или БКПейско отроче без ДЕН ТРУДОВ СТАЖ.
  Щом нещата опират до оцеляването на България и прекратяване на ФИЗИЧЕСКО унищожаване на българите (нещо което се случва благодарение на ‘сполуката” на БКП и “европейското развитие” на ГРОБ)възможностите на всеки способен българин трябва да се използват.

  И накрая.
  Протестите НЕ трябва да спират!
  Дори и при ново правителство, дори и ако се свалят цените на тока.
  НО ТРЯБВА са пред президентството и пред централите на БСП, Д(П)С/ГРОБ.
  И да продължават до тогава, докато тия лилиПутински подлоги не бъдат разгонени, съдени и затворени заради ДОКАЗАНИТЕ им опити да унищожат България.

  Все някой ще управлява. Няма да станем Сомалия.
  Но ако сега хората се разотидат и не настояват да се направи онова, което трябваше да се свърши 1990 (отнемане възможността на БКП да граби и унищожава България), то друг шанс няма да имаме!

  И България просто ще изчезне!

 42. До масова бедност хората се доведоха сами като сами злоуботребяват с правото си на вот.
  “Новите гневни” са просто едни купонджии. Не мисля, че изобщо знаят какво правят. Не мисля, че ще станем свидетели на някакъв добър резултат.
  Не съм искала примери за цигулари. Объркал сте се.
  Не намирам, че Иван Костов се ориентира добре спрямо хората. Не че е лесна работа.Така го виждам аз, но ще продължа да гласувам за него, понеже смятам, че правителството му свърши реална работа.Преди да доведат царя.
  Воювам срещу митове, имате право. Например, срещу мита, че т.нар. интелектуалци са някакви невероятни хора, които биха имали същия успех с каквото и да се заемат. За мен това е несъстоятелно и не мога да се доверя на някого, ‘щото той бил човек “на духа”.

 43. P.S. Много важно е сега, протестиращите да са бдителни за партийно подметнати лица от БСП и “Атака”, както това се случи днес в изказване от протеста на “Орлов мост” на “другарка” от столичния кв.”Изток” от “Атака”, която изговори безумията на Волен от името на “гражданите”, излъчена директно по К 3 днес в 18ч.41мин.

 44. Г-н Инджев, не зная дали сте гледали, вчера изванредното студио на бтв там бяха Гарелов,
  Наио Тицин и Юли Москов който мисля,че е гл.редактор на “Стандарт” бестник от империята на
  на Пеевски-Доган.Той така пламенно защитаваше б.б и Герберите,че мен ме досрамя ,а той про-
  далжаваще с жар и плам да приказва глупости.Гарелов и Наио не можеха да се докопат да кажат
  и те нещо,дори и водвщите неможеха да му отнемат думата.

 45. Здравейте г-н Инджев,

  Бихте ли ми помогнали, като журналист, човек от бранша,да си отговоря на въпроса защо вестниците “СЕГА”, “ДНЕВНИК” и “КАПИТАЛ” изтриха коментарите ми, свързани с протестите и предлагащи една нова идея за възстановяване на българската държавност. Запознайте се с идеята, когато имате време и желание:

  МЕ-ММТ програма за България

  и още:

  7 Невинни измами на икономическата политика

  Благодаря

 46. АЗ ИСКАМ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РЕШИ С РЕФЕРЕНДУМ !
  Тоест президента да събере предложенията за управление и да ги пусне на референдум !!!

  Предложение: Адаптивен Модел
  9 области в България по 7 депутата = 63 депутата мажоритарно избрани , които да избират Съдии ,

  Прокурори , Правителство , да гласуват законите и т.н. да взимат решения по-най-важните въпроси.

  Освен тях да има 120 депутата избрани по партийна линия които да имат права най-вече по контрол и

  предложения , организиране на референдуми участие в комисии и т.н. но не и те да взимат решенията !

  Президента да бъде омбудсман на републиката.

  Благодаря предварително за вниманието

 47. Много хора сега се чудят какво трябва да се направи за да се почувстват хората част от властта а то е елементарно: намаляване на квотата на политическите партии в парламента до 50% за сметка на гражданска такава. Непартийни инициативни комитети да могат да издигат кандидати от цялата страна. Партийните субсидии да бъдат намалени с 50% и спестените пари да се пренасочат за финансиране на изборни кампании във ВСИЧКИ национални медии които да са напълно БЕЗПЛАТНИ и всеки инициативен комитет с кандидата си да има ефирно време в което да може да представя идеите си. Освен това, инициативни комитети да могат и да отзовават народните представители, ако не оправдаят доверието. Принципа за четиригодишна несменяемост и комфортен имунитет от съдебно преследване трябва да отпадне веднага и нацяло.

  Същото правило трябва да се приложи и за общинските съвети. Понеже в областите мафията е даже още по-голяма, може да се помисли и за постоянен граждански съвет към местната власт, съставен от доброволци (има много такива хора с гражданска позиция) които да имат достъп до всички решения на общинския съвет и да могат да ги оспорват ако не са съобразени със закона или са насочени против обществения интерес.

  С най общи думи: българските политици веднъж провалиха банковата система и фалираха България финансово, сега го направиха и политически. Т.е. напълно логично е щом заради тях ни беше наложен валутен борд (финансова усмирителна риза), сега напълно заслужено е пък на тях да им бъде наложена политическа усмирителна риза.

 48. Ще си позволя да дам едно мнение от позицията на експерт в теорията на управлението. Имам предвид чистата теория на управлението на каквато и да е система и си признавам, че в конкретният случай на политиката не надвишавам с нищо нивото нито на Г-н Имджев, нито на който и да е от коментиарлите под тази статия. Освен това няма по-сложна система, като обект на упрвление, дори представено, като математически модел от обществото на хората. То не ми е известно, а и не вярвам да има математически модел за такава система и всички политици или управляващи дейстават на емпиричен принцип, тоест се базират само на минал практически опит. това може да обясни резултатите, които винаги са недостатъчно задоволителни. Особено ясно това личи в кризисни условия, когато става очевидно това и звучи дори обезкуражаващо и шокиращо за мнозина, които са вярвали, че все пак има много добриу модели, но просто неие не следваме техните традиции или проимер. Ето виждаме сега, че и безспорни демокрации, като западните се задъхват в условията на кризата. Но повярвайте ми в едно, което е най-фундаяменталният и най-общ принцип на управлението. Управлява системата за управление, а не елементите, от които е изградена. Управляват залегналите принципи и взаимовръзки (програмата) а не елементната база (лампи иоли полупроводници) чреез които са изградени функционалните блокове. Вярно е, че по-добра и съвременна елементна база е предпоставка за много по-добри параметри и качества на отделните блокове, но нищо не спасява системата за управление от провал, ако общата програма (основния принцип на управлението) е несавършен или повреден, както в нашия случай, тоест корумпиран, какъвто точно е терминът и при системните (компютърните) програми.Ето защо елементната база (специалистите експерти) за които става дума са важни, но не са и не могат да бъдат определящи. Добрата система трябва да функционира добре независимо или много малко зависимо от елементната си база. Теорията е разработила множество варианти за системи за управление, но практиката показва, че най – добри и ефективни за сложни и разпределени обекти, съставени от множество отделни но повтарящи се под обекти, каквото е обществото са разпределените или т.н. децентрализирани системи за мониторинг и контрол, тоест управление. При тях програмата на управление е разпределена по подобектите и няма централен контролер. Той е по-скоро виртуален и се образува от множеството разпределени контролери при всеки случай и в конфигурация зависеща от конкретниая случаи. А това е точно принципът на демокрацията в най-чистият му вид! Системите с централен контролер са подходящи за единични по-прости системи, в които няма повтаряемост на отделните елементи, какъвто е случая на отделния човек и неговия мозък. Но прилагането на такава система за управление за голям сложен и разпределен обект на управление, като обществото води до катастрофа, както става със случаите на авторитарно или тоталитарно управление. И в това аз виждам основното чувство на протестите на улицата. Някак си обществото вече със своето “шесто чувство” или с някаква новопоявяваща се “свръхчувствителност” напипва същината на проблема! И ако специалистите преценяват, че на книга Основният закон или Конституцията са добри, но просто отделните елементи са слаби или повредени и не спазват закона според мен грешет. Такава преценка е емпирична, базирана на западния опит, но за него няма гаранции, че е савършен и това си личи в кризата в момента. И в заключение да подчетртая, че много от добрите предложения и въпроси повдигнати от коментарите тук (най-характерен пример е постингът на Б.ДИМИТРОВ | ФЕВРУАРИ 22, 2013, 18:18) са свързани с “пипване” на Основния закон – Конституцията! Не забравяйте, че работи системата! Осланянето на отделни елементи може да има временен положителен ефект, но в дългосрочен план води до автократизъм и тоталитаризъм. Поздрави!

 49. до GB и Димитров
  Г-да изписали сте цели романи а сте казали какво искате само с 2 изречения. Оттук заключавам колко сте ефективни и точни 🙂
  Г-н Димитров – ние нямаме време да чакаме БСП , ДПС и Другите БОКЛУЦИ да се променят . Вашата мярка е лека и козметична както и много неефективна ! Боклука се измита на бунището а не се чака от него да порасте ябълково дърво след 100 години и да даде плод.

  Другия г-н GB, Господине конституцията ще се промени когато се промени политическата система и в нея участвуват умни и обичащи родината си хора! Погледнете си сам написаното и ако мислите че там има нещо друго освен призива за смяна на конституцията го извадете по точки ясно и точно!
  Не искам да ме убеждавате със празни приказки колко сте бил компетентен. То си личи от ронама по-горе!!!

  НАШИЯ ИЗХОД Е САМО ЕДИН !!!
  РЕФЕРЕНДУМ С ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА НОВА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА !!!
  ПРЕЗИДЕНТА ДА СЪБЕРЕ ВСИЧКИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ! ДА ОФОРМИ 50 ОТ ТЯХ ПО ПОДХОДЯЩ НАЧИН И ДА ГИ ДАДЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ !!!!!!!

  НЕ ИСКАМ ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ ДА МИСЛЯТ ВМЕСТО МЕН ! НИТО ЩЕ ГИ ЧАКАМ ДА УМРАТ И ОТ БОКЛУКА ДА ПОНИКНЕ НЕЩО ПО-ХУБАВО!

 50. Абсолютно съгласен с КОМЕНТАРа ОТ ЛОНДОН. И аз вече близо 10 години при възможност съм споделял мнението си, че на територията на България живеят твърде много хора, които не се чувстват българи и колкото по-рано се установят някакви автономни райони, толкова по добре за българите.

 51. Не участвам в протестите и не ги одобрявам. Работя много, давам хляб на още 5 човека и мисля, че ако всеки застане на мястото си и дава всичко от себе си, проблемите могат да бъдат решени. Държавата е хората и хората са държавата. Мит е че българите са трудолюбиви, мит е,политиците са калпави, а народът добър. Няма как – политиците са екстракт от нас. Притеснявам се от хора като Андрей Слабаков – неуравновесен скандалджия, работи неизвестно какво и е рекламно лице на тютюнопушенето и алкохолизма.

 52. Към списъкът на Пенчо Питанката бих добавил:
  Румен Леонидов – писател
  Димитър Стоянович – изявяващ се в сп. L’europeo
  Горан Благоев – журналист и водещ в БНТ

  Моля Ви предложете как тоя проектосписък да излезне от този блог и да се представи пред по-широка публика, заедно с цялата идея на г-н Инджев.
  Към момента това е най-трезвата идея, която се излага в последните дни и часове.

 53. С всичко съм съгласна, с изключение на последния параграф – без да омаловажавам заслугите и интелекта на писатели, професори, артисти, не им е мястото в политиката! Видяхме вече правителства и парламенти от този вид. Неслучайно има науки като политология, право и международни отношения. Никъде по света и особено в добре развиращите се страни не се е чуло и видяло управниците да са масово интелектуалци или бизнесмени. Да не говорим за царе-премиери и бодигардове. Трабват хора с опит, подходящо образование, присъствие и политическа харизма. От аматьори в политиката (пак казвам, с цялото ми уважение към тези хора за това, което са) видяхме докъде се докарахме. Нито Тони Блеър навремето (когото лично аз смятам за изключително харизматичен и интелигентен лидер), нито Меркел или Обама или изобщо някой Премиер, за когото да се сетя в момента, са актьори, писатели или журналисти! И това съвсем не е случайно.

  А дали има подходящи хора, тези, които предлагат списъци по-горе, биха били по-на място от мен да предлагат имена. Но ако продължаваме да си повтаряме собствените грешки, надали ще излязат на добре нещата!

 54. разбира се, като казвам “премиер” и споменавам Обама и Меркел в същото изречение, алюзията с тази дума е към нашата политическа система (парламентарна република).

 55. Към списъка с хора, на които може да се разчита добавям и едно много сериозно име, което сме пропуснали:
  ГЕОРГИ КОТЕВ

 56. Към ИЛИЯ,
  Каквото съм писал беше предназначено за други, които могат да го разберат, не за вас. Вие нямате капацитет. Сам го показвате разбирайки от моите писаници, че трябва да се промени конституцията. Не това беше главното. Исках да посоча, че не трябва да се робува на имена. Който трябваше ме разбра. А на Вас само мога да кажа, нали искате всичко да е ясно с едно изречение, че Конституция и политическа система е едно и също. Не случайно преходът започна не с митингите на Орлов мост и пред Народното Събрание, а с отпадането на член първи от конституцията. Това беше първата крачка към плурализма, мнопгопартийната система и демокрацията. Премахването на хегемонията на една партия – Комунистическата! А че трябва да се пр5омени политическата система, тоест Конституцията съм съгласен. Но какво предлагате Вие, както и уличните протести? Да се върне старото положение с хегемония на комунистите (разбирай комунягите)! Това ли предлагате? Или да се премахнат партиите (вижте колко са лоши), тоест анархия! Това ли предлагате? Или пълно народовластие, тоест референдуми за всяко нещо! Видяхте какво стана на референдума за АЕЦа. Това е идея, която обаче на практика не работи. Никога и никъде не е работила и просто физически (поне засега) няма как да се осъществи. Има спешни решения. Има и такива с ниво на секретност и затова си има правителство. Това е просто утопия, която на практика не се различава от пълната анархия! Да се реформират партиите вътре в себе си съм абсолютно съгласен и точно тук е мястото на личностите, за които говорим. А колкото за това какво трябва и може да се промени в политическата система, тоест Конституцията бих Ви дал “жокер”. Ако сте чели “Строителите …” на Симеон Радев ще видите, че някога (всъщност не толкова отдавна), когато е била създавана Търновската Конституция с тази дейност са били натоварени представителите на тогавашния ни елит, но въпреки това и тогава, както и сега не е имало достатъчно знания и опит. Всеки е искал да бъде добро за България, но малцина, за да не кажа никой не е знаел как да го направи. Лутали са се както миналия месец се луташе “стрин Пена от Долно Нанагорнище” да реши по съвест как да гласува за АЕЦа! Сега поне имаме тогавашния опит. Някои де, кото са чели и го знаят, защото комунистите направиха всичко възможно този опит да се затрие. Защото този опит пречеше на хегемонията им. Та тогава са прекопирали Белгийската конституция смятана за най-модерната в Европа по онова време! Не знам дали не е така и сега защото не ми е известно белгийците да са я променяли. И не ме разбирайте криво не агитирам точно за връщане на Търновската Конституция, макар че и това не е лоша идея. Това, което искам да напомня е тогавашната борба на консерваторите за двукамерен парламент. Отхвърлена идея от “либералите” (петата колона на Русия), като основна и много важна пречка срещу империалистическите и домогвания у нас! Но в Русия дори и сега си имат двукамерен прламент нали! Еднокамерният парламент, както от години вече сочи нашата практика е лесна плячка на популизма на мнозинството, а мнозинство в такава система се постига винаги много по-лесно от популистите! Ето, ако искате и пример с Иван Костов и неговото “мнозинство” в парламента! Та ето Ви идея за промяна на политическата система – Двукамерен парламент и в горната камера да има образователен и дори имуществен ценз. Именно там, трябва да попаднат хората, на които тук някои дават списъци. Ние потомствени лордове или аристократи нямаме, пък и вече не е необходимо. Но имаме такива стойностни хора, които никога не могат да се преборят с партийния популизъм. Те трябва да станат нашите “лордове”!
  Но никога не трябва да се забравя, че управлява системата, а не личностите! Иван Костов, може да е и гений, но е смъртен, както всички нас и да не дава Госпшод, и не му пожелавам това да стане скоро, но все пак един ден, няма как. Е, и тогава да вземем всички да скочим в гроба ли? Същото важи и за Борисов и за Доган и за Станишев и “разних прочих” воленовци, янета и т. н. Та ето Двукамерен Прламент е моето предложение за нова политическа система. Поздрави!

 57. Пропуснах да отбележа нещо важно към моето предложение за двукамарен парламент. На практика си го имаме и сега, но “горната камера” е скрита и тези в нея не ги наричаме лордове, а “кукловоди” или “мутри” не знам кое е по-вярно, но май са верни и двете. А Бойко прилича точно на пумпал въртян от тези сили. Явно е обаче и дано да е така, че там по някакъв начин успяват да участват и западните сили. Русия си е представена директно в долната камера (единствената видима) и мисля, че няма нужда да обяснявам от кого!

 58. Господин Инджев, вие сте интересен човек. Да,това е вашия блог и факта че го чета и си позволявам да изкажа мнение означава че ви уважавам. За мен е загубено време ако започна да споря и то с човек с опит като вашия,и то върху теми по които съм неподготвена. Защо приемате нещата лично? Разбира се че имате право, сигурна съм че и Бойко е като всички останали, още повече че съм имала и личната възможност да видя нещо, което е породило в мен сериозни съмнения за неговата “чистота”. Но знаете ли какво не разбирате вие? Че просто ни омръзна. Омръзна ни- на нас,обикновените хора. От всичко ни омръзна. Обзалагам се че на 90% от хората на възраст от 25 до 45 им е омръзнало да работят 6-7 дни и да бъдат осигурени и платени за 5, да работят извънредно и това да е бонус за работодателя, да получават унизителни заплати и да оцеляват, а не да живеят. Не, както ви казах, болестта на България не е от вчера. И не защитавам Борисов, грешно сте ме разбрали. Може би просто ми се искаше журналист като вас, човек като вас- да се опита да разбере хората, а не политиците. Борисов беше първият, който беше достатъчно интелигентен да скрие кирливите си ризи и да каже на висок глас на народа това, което народа ИСКА да чуе. Това е. И не съм му фенка, просто скромния ми опит като обикновен гражданин на Република България ме кара да се страхувам за бъдещето.

 59. Към госпожа Марина Гавазова

  Госпожо, както казах на господин Инджев- не съм фенка на Борисов. Нито на Костов. На никого не вярвам- не ми остана вяра към индивидa политик. Досега е било без значение кой ръководи държавата- винаги се е намирал общ език между управляващи и Истинските управляващи- големите риби, групировките, големия новосъздаден бизнес. Общия език е един, това са парите.

 60. И къде са били тези ‘нови лица’, които сега са на 50 год. … по времето на Т.Ж. например, или по времето на А.Л., или по времето на Ж.В.
  Колко пъти ще ни прилагат този елементарен, третокласен, селски номер с ‘новите лица’? И какви са тези хора, които непрекъснато се хващат на въдицата?
  Ами и народът да вземе малко да се пообразова … и като начало да вземе да проучи колко души е убил другаря М.С. навремето за лично удоволствие, и кои са му били възложителите, и на колко души са ‘спретнали черепа’ ГРУ-тата покрай Старата Комунистическа Вещица … както и с колко са корумпирали турците навремето Граф Игнатиев за да подпише най-неизгодния за нас договор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.