По-добре късно, отколкото АЕЦ “Белене”

Хайде сега да загърбим за малко рефлекторните коментари на уличните събития и да си кажем нещо наистина толкова важно, че всичко останало може да почака.

От самото начало на управлението на Борисов беше ясно, че най-голямото предизвикателство за неговата власт е руският натиск на всяка цена в България да бъде построена ядрената централа в Белене, което би продължило агонията на българската еманципация от Кремъл в нашата европейска държавица, най-тежко пострадала от съветската колонизация в Европа.

За съжаление Борисов „отигра” ситуацията толкова противоречиво и неубедително, разпилявайки безценен управленски ресурс, че накрая осъмнахме с вероятност постсъветският Франкенщайн, вече веднъж изровен от гроба от петата колона в България, отново да бъде закачен на московските системи за реанимиране в следващия парламент.

Ето че пред ГЕРБ възниква възможност на финала на своето управление най-после да направи нещо наистина стратегически важно за България. Синята коалиция има депозирано предложение в Народното събрание да се гласува окончателното спиране на АЕЦ „Белене”, което може да стане факт само по волята на ГЕРБ. Това все още може да бъде направено, за да не остане отворена възможността проруската ядрена коалиция от Атака, ВМРО и БСП, подкрепяни по този въпрос задкулисно и от ДПС, да изпълнят заръката на Кремъл в следващия парламент.

ГЕРБ са на ход, от който ще си проличи, дали при цялото лъкатушене все пак при последните си издихания в 41-то Народно събрание ще си отидат като национално отговорна партия.

За сведение, БСП също има депозирано предложение, но в точно обратната посока: да се отмени спирането на АЕЦ „Белене”. Ако ГЕРБ не приемат предложението на Синята коалиция, на практика ще хвърлят мост към ядрения реванш на петата колона в България в ситуация, в която олевяването на страната след мандата на Борисов е вече видима с просто око.

P.S. Както се вижда от часа на публикуване в сайта на в. „Дневник”, по късна доба все пак е обсъден проблемът от най-голяма важност за България.

Последна промяна в 23:34 на 22 фев 2013

Парламентът все пак ще реши за АЕЦ “Белене” в последните си работни дни (обновена)

Парламентът все пак ще гласува решение във връзка с референдума за АЕЦ “Белене” през следващата, последна работна седмица за депутатите. Това съобщи шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев след извънредна среща на ръководствата на парламентарните групи при председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Въпросът ще влезе в дневния ред на депутатите в сряда.

Парламентът трябва да излезе с решение до три месеца след като Централната избирателна комисия  (ЦИК) обяви резултатите от референдума (тъй като на него са гласували повече от 20 процента от имащите право на глас), което комисията направи преди две седмици. Така Народното събрание трябва да се произнесе по референдума с препоръки към правителството в законовия срок.

До момента са внесени две проекторешения – от “Синята коалиция” и от БСП – в противоположни посоки. Десницата предлага Народното събрание да сложи край на проекта, като възложи на правителството да обяви международен търг за поръчаното и доставеното оборудване и да започне открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка в АЕЦ “Козлодуй”. БСП пък предлагат парламентът да отмени решението си от март 2012 г., с което подкрепя отказа на правителството от строеж на АЕЦ “Белене” и да се възложи сега на кабинета да търси нов стратегически инвеститор за втора ядрена централа.

Въпросът възникна след консултациите при президента Росен Плевнелиев. След тях съпредседателят на парламентарната група на “Синята коалиция” Мартин Димитров изрази недоволство от това, че останалите са били по-скоро против да бъде гласувано окончателното спиране на проекта АЕЦ “Белене” следващата седмица. “Това увеличава нашите съмнения, че се играе двойна игра и от едното бързане това решение да не бъде взето”, заяви той.

Според лидера на БСП Сергей Станишев решението за “Белене” трябва да бъде гласувано от следващото Народно събрание, а не в последната седмица на този парламент.

Президентът не говори за този проект по време на изявлението си пред медиите.

30 мнения за “По-добре късно, отколкото АЕЦ “Белене””

 1. Молете се БСП да не състави правителство след изборите. Че тогава не само АЕЦ ще има, ами и ще ви бият като се съберете на протест пред МОЧА. А гладните роми, пенсионери и полуграмотните изселници в Турция много ще помогнат за бесепарско правителство, бъдете сигурни.

 2. Задълженията на НЕК за гьола в Белене към банки и към Росатом за ръждивите руски ламарини от съветско време за 4 милиарда лева.

 3. Една идея към това – защо не се поиска съдействие от Европейската Народна Партия по линия на “сестринската” партия – “дясната” лява ГЕРБ? Ако се разчита на герберите, те така са се вдетинили, че няма да стане разговор с тях. Бойко действа като химически препарат за реклама – създава проблеми и изчезва без следа. Без външна намеса няма да се сети какво да прави. За три години така и не разбра какво да прави като премиер. Остана с лентичките и с фойерверките. Така и не разбра, че държавата не е силова групировка – управлява се, а не се командва. Еееех, Бойко, Бойко …
  Но да не забравя да напомня на тези, разбиращите, които протестират, но все още не знаят за какво и срещу кого: за всичко е виновен Иван Костов.
  Но като се говори сериозно, нека да предложа на особено активните в момента: вземете попрочетете туй-онуй, запознайте се с програмите на партиите, които се мъчат да ви привлекат заспалите мозъци 20 години и най-накрая се размърдайте. Как ще обясните исканията си за нова система, нови лица и всякакви дивотии, след като 60% от вас не ходят на избори, защото не им пукало, а половината от гласуващите пускат гласа си в замяна на едно кебапче. Ако за 20 години “преход” не сте разбрали, че животът е политика, по-добре минете на лекарства, а не рушете по улиците това, което не е ваше. Излезте от чалготеките и вземете да се поограмотите малко. Тогава ще разберете,

 4. “Ето че пред ГЕРБ възниква възможност” -“Да бъдеш или да Не бъдеш” гробокопач на България “Чиста и свята република” по в с Мисъл дето Рече Васил Иванов Кунчев (Лъвски по прякор,ако някой не го знае кой е той).Та възможност да се види,пък що не и чуе “кой е патриот и кой не” – просто и логично,като “прост боб”.
  Аиде да поязня ,като нали “сено слама,леви десни” – “Да на белене То Неси никакъв патриот”,”Не на белене То …за тез ясно ,Даа!”
  Ай сега да се преброяват “дивите зайци”…

 5. Ядрения популизъм е последния, политически окоп на пребоядисаните комунисти.
  След игнорирането на “референдума”, всяка позиция на Борисов по въпроса за Белене ще е само предизборно перчене.

  Мисля, че резултатът от допитването дава възможност този въпрос да бъде решен от следващия парламент, без референдум – а там, както изглежда, политическият баланс ще е друг.

  Ако това е така – кой би взел на сериозно последните политически ходове на книжния, бистришки “тигър”.

 6. Сигурен съм , че Бойко Борисов чете този блог и ще напиша нещо до него.
  Хайде сега г-н Борисов,
  Нали от малък искате да сте добрия шериф, дори бит и съборен се надигаш в последния момент и побеждаваш лошите . Не се майтапя! Направи го ! СПРИ БЕЛЕНЕ!
  Сигурен съм, че го четат и в американското посолсво.
  Г-жо Посланик ,
  спомнете си това стихотворение и направете нещо. Не плащайте още веднъж вашата свобода с нашата!

  Let America Be America Again
  by Langston Hughes

  Let America be America again.
  Let it be the dream it used to be.
  Let it be the pioneer on the plain
  Seeking a home where he himself is free.

  (America never was America to me.)

  Let America be the dream the dreamers dreamed—
  Let it be that great strong land of love
  Where never kings connive nor tyrants scheme
  That any man be crushed by one above.

  (It never was America to me.)

  O, let my land be a land where Liberty
  Is crowned with no false patriotic wreath,
  But opportunity is real, and life is free,
  Equality is in the air we breathe.

  (There’s never been equality for me,
  Nor freedom in this “homeland of the free.”)

  Say, who are you that mumbles in the dark?
  And who are you that draws your veil across the stars?

  I am the poor white, fooled and pushed apart,
  I am the Negro bearing slavery’s scars.
  I am the red man driven from the land,
  I am the immigrant clutching the hope I seek—
  And finding only the same old stupid plan
  Of dog eat dog, of mighty crush the weak.

  I am the young man, full of strength and hope,
  Tangled in that ancient endless chain
  Of profit, power, gain, of grab the land!
  Of grab the gold! Of grab the ways of satisfying need!
  Of work the men! Of take the pay!
  Of owning everything for one’s own greed!

  I am the farmer, bondsman to the soil.
  I am the worker sold to the machine.
  I am the Negro, servant to you all.
  I am the people, humble, hungry, mean—
  Hungry yet today despite the dream.
  Beaten yet today—O, Pioneers!
  I am the man who never got ahead,
  The poorest worker bartered through the years.

  Yet I’m the one who dreamt our basic dream
  In the Old World while still a serf of kings,
  Who dreamt a dream so strong, so brave, so true,
  That even yet its mighty daring sings
  In every brick and stone, in every furrow turned
  That’s made America the land it has become.
  O, I’m the man who sailed those early seas
  In search of what I meant to be my home—
  For I’m the one who left dark Ireland’s shore,
  And Poland’s plain, and England’s grassy lea,
  And torn from Black Africa’s strand I came
  To build a “homeland of the free.”

  The free?

  Who said the free? Not me?
  Surely not me? The millions on relief today?
  The millions shot down when we strike?
  The millions who have nothing for our pay?
  For all the dreams we’ve dreamed
  And all the songs we’ve sung
  And all the hopes we’ve held
  And all the flags we’ve hung,
  The millions who have nothing for our pay—
  Except the dream that’s almost dead today.

  O, let America be America again—
  The land that never has been yet—
  And yet must be—the land where every man is free.
  The land that’s mine—the poor man’s, Indian’s, Negro’s, ME—
  Who made America,
  Whose sweat and blood, whose faith and pain,
  Whose hand at the foundry, whose plow in the rain,
  Must bring back our mighty dream again.

  Sure, call me any ugly name you choose—
  The steel of freedom does not stain.
  From those who live like leeches on the people’s lives,
  We must take back our land again,
  America!

  O, yes,
  I say it plain,
  America never was America to me,
  And yet I swear this oath—
  America will be!

  Out of the rack and ruin of our gangster death,
  The rape and rot of graft, and stealth, and lies,
  We, the people, must redeem
  The land, the mines, the plants, the rivers.
  The mountains and the endless plain—
  All, all the stretch of these great green states—
  And make America again!

 7. Основният и най-важен въпрос в настоящата какофония е, кой може да спре Станишев да върне на власт признатата за престъпна БКП. И както сам Станишев казва, единствената му сериозна пречка е Борисов. Самият Борисов признава, че по ловкост и политическа дезинформация Станишев го превъзхожда значително.

 8. Всъщност това е именно въпросът! Повечето от привържениците на Синята коалиция, които преди четири години датоха гласовете си за ГЕРБ го направиха най-вече и именно заради това. Да бъдат спрени енергийните проекти, тази енергийна “лудост” прокарана от комунистите на Гоце и сие или както точно Г-н Инджев я назовава “Енергийния Франкенщаин” и така преграден и поозаптисан наглия великошовинистичен и унищожителен за България великоруски империализъм, домогващ се от векове до овладяването на Балканите, и за когото просперитета на местното население е последна грижа, ако изобщо има такава. Даже тъкмо обратното, мизерията, в която сме потопени е едно от основните оръжия и можеби най-основното оръжие за осъществяването на тази стратегия! Стратегическо оръжие по – ефективно и дори по – мощно и от атомна бомба, каквато по същество АЕЦът е! Като имаме предвид кварството и силата на вековната пета колона на Русия у нас, прокарана от нейните стратегически агенти – русофили и комунисти, срастнали се в едно аморфно, изтъкано от най-долната наша “Бай Ганювщина” тяло, добре разпознаваемо и наричано “комуняги” от за съжаление все по – оредяващите българи способни да мислят и преценяват самостоятелно, могат да се обяснят лутанията и лъкатушканията на Борисов и ко. Имахме възможност да направим процеса необратим на този референдум, но за голямо съжаление близо 80%, които не гласуваха не провидяха истинската опасност и не можаха да разберат, че истинският въпрос на този референдум всъщност беше “Да вървим с Европа или с Русия”! Това беше всъщност подтекстът на въпроса и за съжаление полтическата етикециа, а и “йезуитщината” в политическия език не позволяват такова директно формулиране, каквот дебиното ни мислене изисква. Аз тук в този форум многократно се опитвах да убедя всички да гласуват масово с “НЕ”, но не си позволих да тълкувам и формулирам въпроса по този директен начин, едно от уважение към блога и, друго разчитайки на ерудицията на читателите му, но очевидно вече трябва да съжалявам за това. Така или иначе надявам се, че сега всички с леден ужас осъзнават резултатът от лекомислието си. Колкото до Борисов и ко. ако действително има такава възможност това е последният им шанс. Дано не се окажат само подставени “лица” на петата колона, защото, ако е така всичко е загубено. Борисов е доказал, че може да играе “ва банк”, нека сега докаже, че може и да печели! Да си спомни “Ако спечеля – печели цял народ…” Но ако нищо не направи и продължава обидените си цупения, ще се превърне просто ве още едно “храстче” от комуняжкия ни пейзаж.

 9. Явно е настъпил часът на истината да преброим предателите в народното събрание!

 10. “Политическата система да е като тази в Швейцария – народът чрез референдуми да може да отзовава крадливи, мързеливи и оказали се “гола вода” политици. Ако утре се гласува, не знам дали бих гласувала, трябва да се смени системата – Велико народно събрание… ” atestaciq vseki shest meseca,kakto rabotqt korporaciite,vse pak politionkite sa ni slujiteli,koito vie nazna4avate,az ne,zashtoto ne moga da gi ponasqm.v momenta,problema e s: ikonomikata,sigurnostta,pravosydieto i kontrola nad administraciqta i silovite strukturi,po4ti vsi4ko,aber wir werden überleben

  imam informaciq,4e vsi4ki individi,koito zabyrkaha idiotshtinata,v koqto jiveq otkakto sym se rodil,mnogo dobre razbirat,4e nqmat polezen hod. I samo se 4udqt kak da spe4elqt vreme,za da zabyrkat oshte po-gplqma kasha, predi da se opitat da se izmyknat ili da si izsyrbat tova koeto sa si nadrobili,koeto sys sigurnost nqma da im haresa.

 11. ne viarvam gerbavite da glasuvat zabrana za Belene, te samite ne znaiat kakvo iskat i nakude da se oburnat…

 12. аз не вярвам че ще го направят умствения им багаж е прекалено малък а и от такава сбирщина като герб едва ли бихме могли да очакваме полезни ходове за българия доказа го началника им но дано не съм прав

 13. За най-голямо нещастие, останалите тлеещи огньове от 10.11.1989г., заровени тогава заради мирния преход, днес отново избуяват на дневен ред. Колко им отнехме тогава на комунягите, колко им остана – резултатите проличаха тези дни, а големият въпрос е: ще си върнем ли днес всичко докрай, или избегнатата тогава гражданска война ще се разрази – това гласуване ще даде отговор. Властта на Кремъл тук носи мизерия, която българинът не понася повече!

 14. Гадателството на ЕЖК: “Избори ще има и сегашното политическо статукво плюс държавните монополи ще се измъкнат от ситуацията с гласовете на бабички, дядовци и някогашните жертви на възродителния процес. Така формираният Парламент ще бъде непрекъснато атакуван и бързо ще се достигне до нови предсрочни избори. Това окончателно ще ни изпрати в безвремието. Авантата: Една далечн “творческа” лаборатория ще спечели време за намиране на начин по-съвършено и убедително да се движат куклите на конци. ЕС ще се убеди окончателно, че всякакви опити за модернизация на България са загуба на пари и време. И тъй като са около 25% газово зависими от една бивша “звезда” на бойните изкуства, мълчаливо ще вдигнат ръце и ще ни оставят на съдбата ни.”
  Агенция ЕЖК задава риторичния въпрос: “Защо монополите у нас са предимно държавни?” Обяснението на агенцията – за да поддържат ниски цени на продавания продукт (за по-малки данъци в бюджета на страната) и поддържане на продажбите чрез множество дъщерни и сателитни фирми, които силно “отежняват” цената с нищожни “производствени” разходи. Прчалбите (големи) се разпределят по веригата в пълна секретност, а българите плащат луди пари за нещо, от което влизат само трохи в бюджета под форма на данъци в инерес на развитието на страната. Така фирмата – майка, впрочем, избягва и уронващите печалбите на “дъщерите” и сателитите радикални иновации, с което консервира конюнктурата. Така се създава и почти идеална ситуация за пране на пари. Ако монополът не е държавен, такава схема е практически невъзможна. Това е моделът, създаден в лабораторията “Путин” от бивши кадри на КГБ, преминали суровата школовка в управлението на Петербург след 1992 г.
  Според агенция ЕЖК да кажеш “не!” на проект като АЕЦ Белене изисква много години образоване и самоусъвършенстване, за да проумееш негативите, а за да кажеш “Да!” е достатъчно да си търгувал с яйца по селата!

 15. Не мога да ви разбера, какъв ви е проблема с Русия. Когато запада има интереси към България това било инвестиции, когато Русия има интереси, това било заплаха. Не виждате ли същата пропаганда, както преди 25 години, когато беше същото но на обратно. Да не мислите, че запада няма същото колониално мислене като Русия и гледа на нас по по-различен начин. Искам да ви кажа, че проблема не е с АЕЦ Беляне и интересите на Русия към него, а в българските крадци, които са се накрали покрай този проект. И още нещо, защо ядрените централи в Турция, които пак се строят от руснаци, не се смятат за заплаха от страна на самата Турция?

 16. Към Николай Челцов:

  Това, че не можете да разберете, е очевидно…Щом сравнявате огромната (спрямо нашата) турска икономика, която изобщо не е строена от СССР и не е затънала в такива стари зависимости, действително не мога да Ви помогна.
  Отделно на ръка, че изведнъж някак си русофилството в България залюби Турция и започна да я сочи за пример, макар да сме все пак в ЕС, където има изрични и задължителни за спазване директиви за диверсификация енергетиката. В ЕС, за Ваше сведение, никой не строи руски ядрени централи и това е така още от времето на Чернобил, когато някои държави дори си закриха ядрената енергетика, като Италия например.

 17. Борисов вече няма власт над депутатите си.Дори и той да каже не, милиционерите в групата му ще го отхвърлят.

 18. Г-н Инджев, уважавам вашето мнение, и доста неща наистина не разбирам. Но моля да ме разберете, че в нашето време е много трудно да се разбере кое е истина и кое не е. Аз наистина съм Русофил но не на ниво Русия като политическа единица, но на ниво литература, музика, кино, философия. От друга страна имам познати точно в сферата на ядрената енергетика с които съм говорил и които много детайлно, буквално на технологично ниво ми обясниха, че в момента Русия предлага най-добрите решения и при това с високо ниво на безопасност в сферата на Ядрената енергетика, които нямат нищо общо с технологиите от Чернобил. Не знам кой крив, кой прав, но за какво им е да ме лъжат мен, от мен нищо не зависи, пък и са ми само приятели.

 19. @НИКОЛАЙ ЧЕЛЦОВ: “Да не мислите, че запада няма същото колониално мислене като Русия и гледа на нас по по-различен начин?”
  ————————————————————–
  Разликата в “колониалното мислене” на Запада и Русия най-отчетливо се откроява, когато сравните резултатите на (i) плана “Маршал” за Германия и (ii) плана “Сталин” за България.

 20. До ЧЕЛЦОВ:
  Да! За всеки що-годе интелигентен българин е очевадно, че отношението на Запада към България няма нищо общо с “колониалното мислене на Русия”! Достатъчно е да се познава неподправената ни история.
  Освен това в момента енергетиката ни, разбирай: газ, нефт, ВК въглища и ядрено гориво са под ПЪЛНАТА (над 90%)зависимост на Путинова Русия!
  Само дебилите не са наясно, че владеещият енергетиката контролира икономиката изобщо!
  Колкото до АЕЦ – без значение е дали са руски или западни! Всеки здравомислещ, технически грамотен, непредубеден и отговорен към поколенията човек е наясно, че производството на енергия чрез верижен ядрен разпад е най-скъпото, най-съсипващото природата и най-опасно за живота и здравето на хората производство!

 21. На др. Челцов няма смисъл да му се обясняват нещата ако размера на челцето и онова зад него кореспондира с фамилията…

 22. Глубокоуважаемый Николай Челцов,

  Что-то мне говорит, что русский язык Вам дороже и ближе с любой точки зрения. Пусть будет так, я (“выдающийся руссофоб”) обращаюсь к Вам на русском языке. Судя по всему, Вы человек интеллигентный, знаток и ценитель великой классической русской литературы. Тогда Вам наверно известно это стихотворение М.Ю. Лермонтова.

  Прощай, немытая Россия,
  Страна рабов, страна господ,
  И вы, мундиры голубые,
  И ты, им преданный народ.

  Быть может, за стеной Кавказа
  Сокроюсь от твоих пашей,
  От их всевидящего глаза,
  От их всеслышащих ушей.

  1841?

  Продължавам на български- сравнението между някогашната Русия от времето на Лермонтов, на царските ченгета и доносници, и днешната показва много слаби разлики, и то в полза на царската.Разберете, че тезата Ви, “ами то сега със Запада сме същото, което бяхме със СССР” е, без обиди, или страшно наивна, или идиотска, или съзнателно култивирана от руската агентура в България. Как благоденствието в бившите съветски колонии Чехия, Естония, Полша е пряко пропорционално на непримиримостта им към руските попълзновения, как Вы думаете, тов. Челцов, чем Вы этот факт объясняете? Страната ни е вече почти буквално обект на видима руска агресия, след като маскирани като “протестиращи” млади русофили все СССРски АЕЦ-и, символи и практики им се искат. И на онзи въшлясал плашипутарник, който не слиза от телевизиите и се мисли нещо режисьор, му се искат същите работи. Я се замислете, че истеричните призиви в момента- “без партии!” са опит за русификация и путинизация на политическия живот! И тук Бойко Борисов имаше редкия шанс да парализира руската агентура – от явните БСП, Атака, ВМРО и “интелектуалците” до секретните шпиони- оперативци – и да каже в очите на този народ някои истини- с кого, все пак, сме съюзници, защо трябва да има улица “Аксаков” в София, след като тоя сатрап е казал, че “всеки триумф на България е смърт за Русия”- тази улица трябваше да се преименува на АННА ПОЛИТКОВСКА. И изобщо да не остане в София нито една улица и нито един паметник на московския хищник, който вече 1100 години- от похода на варварина Светослав до днес-не е спрял да ръфа, да глозга и да руши България! Можеше, но не го направи. Сега му се връща.

 23. Защо се обсъжда Русия или Европа-та нали сме членове на Европейския съюз! И още нещо-по улиците виждам се повече млади семейства с едно или две малки деца. Затова Ви моля, г-н Борисов, спрете Белене, ако изобщо четете написаното тук.Не искам никой повече да изживява ужаса на Чернобил.И дори най-съвършена и модерна Белене е атомна централа-скъпа и опасна. А има още и Козлодуй.

 24. STAMBO, поздравления за ювелирния руски! 🙂
  Тов. Чельцов, препоръчайте на “познатите си точно в сферата на ядрената енергетика” да си ползват дипломите в тоалетната.
  🙂

 25. Депутатите приеха окончателното спиране на “Белене”

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5562331

  Със 114 гласа “за”, 40 “против” и без нито един “въздържал се” парламентът потвърди решението си от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ “Белене”.

  Така ГЕРБ, “Синята коалиция” (СК) и независими депутатите приеха предложението на Иван Иванов (СК) във връзка с произвелия се на 27 януари 2013 г. “ядрен референдум”.

 26. @ STAMBO –
  “И изобщо да не остане в София нито една улица и нито един паметник на московския хищник, който вече 1100 години – от похода на варварина Светослав до днес-не е спрял да ръфа, да глозга и да руши България!” – много точно казано! Подкрепям напълно!

 27. ИНДЖЕВ ПРЕДАТЕЛ МРЪСЕН СЛЕД 15 ГОДИНИ КАТО ЗАТВОРЯТ КОЗЛОДУЙ И СЛЕД 3 ТЕЦОВЕТЕ ТОГАВА ИСКАМ ДА ТЕ ВИДЯ КАКВИ ЩЕ ГИ ПЛЯМПАШ ТИ СИ БЕЗРОДЕН СИН ПРОСТАК АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕ ГО ИМА ГАРАНТИРАМ ТИ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.